Dodaj do ulubionych

Tendencyjny tekst Gazety Wyborczej

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.05, 15:50
Kilka dni temu ukazał się w Gazecie Wyborczej tekst krytykujący dolnośląską
prezentację na targach turystycznych ITB w Berlinie. Tak się składa, że byłem
w Berlinie podczas ITB. Spędziłem tam kilka dni, miałem więc sporo czasu aby
osobiście się przekonać jak było. I jest jeden kłopot, mianowicie polskie
stoisko narodowe na targach turystycznych ITB Berlin uzyskało I nagrodę za
najlepsze stoisko targowe. Decyzja został podjęta przez organizatorów targów.
Główną ekspozycją Polski była prezentacja Śląska przygotowana wspólnie przez
Dolny Śląsk, Opolszczyznę i Górny Śląsk (koordynacja - Dolnośląska
Organizacja Turystyczna). Nagroda odnosiła się zarówno do wizualizacji
plastycznej ekspozycji targowej, w tym dla pojedynczych wystawców, ale
również wszelkich działań promocyjnych towarzyszących ekspozycji targowej,
także prezentacji artystycznych i kulturalnych współorganizowanych przez DOT
oraz regionalne organizacje turystyczne z Opola i Katowic. Pokonaliśmy 188
krajów, prezentujących się na targach. W sumie na ITB zaprezentowało się w
tym roku 10.408 wystawców, których ekspozycje obejrzało w ciągu kilku dni
ponad 142 tyś. zwiedzających (rekord targów).
W świetle tych faktów, zastanawiam się, czy byłem na tych samych targach co
autor krytycznego tekstu. Odnieśliśmy przecież ewidentny sukces, okazuje się
jednak, że nie dla autora tekstu, który zarzucił kiepską prezentację Dolnego
Śląska.
Dawno nie czytałem czegoś, tak bardzo mijającego się z prawdą.
Obserwuj wątek
    • Gość: dobry Re: Tendencyjny tekst Gazety Wyborczej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 15:56
      skoro to prawda co piszesz to słów brak,
    • Gość: q CZY SSAWKA NAD CZYMKOLWIEK PANUJE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 15:58
      Przeciez to juz zaczyna byc groteskowe...
      • Gość: murzyn Re: CZY SSAWKA NAD CZYMKOLWIEK PANUJE? IP: 203.112.194.* 17.03.05, 16:09
        A moze artykol byl napisany duzo wczesniej i autor nie mial czasu na korekte?
        Moze mial waniejsze sprawy? Jakies malolaty, albo cus??
        • Gość: wszystkoobejmujacy Re: CZY SSAWKA NAD CZYMKOLWIEK PANUJE? IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.03.05, 16:17
          Teraz mamy inne hmmm rzeczy na głowie i gdzie indziej
    • Gość: Andrzej Re: Tendencyjny tekst Gazety Wyborczej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.03.05, 10:29
      naturalnie do dnia dzisiejszego "GW" nic nie napisała o sukcesie Dolnego
      Śląska...
    • asano_corp Re: Tendencyjny tekst Gazety Wyborczej 18.03.05, 11:50
      widomym jest ze media "interpretuja" fakty. ale wyborcza juz nie "interpretuje"
      ona po prostu klamie.
    • kazimierzp Re: Tendencyjny tekst Gazety Wyborczej 18.03.05, 12:10
      Gratuluję Andrzeju faktu reakcji na tekst. Nie byłem na targach, nie mogę więc
      skonfrontować tekstu z moimi odczuciami. Najczęściej wielu dziennikarzy pisuje
      na zasadzie jak on sobie wyobraża takie zdarzenie i wydaje mu się, że tak
      powinno być.
      Gratuluję też Andrzeju Twoich działań na rzecz promocji naszych terenów. Wiele
      słyszałem pozytywnych głosów o tym. Inna sprawa, że dziennikarze i nie tylko
      poprzez nieprzemyślane krytyki psują to co powinni wspierać. Taki tekst o
      Targach może być tego przykładem.
      • Gość: JózefP polityka Informacyjna" Andrzeja - chyba P.?... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.05, 12:44
        > Gratuluję też Andrzeju Twoich działań na rzecz promocji naszych terenów.
        Wiele
        > słyszałem pozytywnych głosów o tym.

Gratukuję KazimierzuP rozszyfrowania Andrzeja, który też jest P. ;-)i jest
        bardzo wysokim urzednikiem w urzędzie marszałkowskim. Ten "sukces" mam
        nadzieję, przełoży się szybko na napływ tłumu turystów do Wrocławia- bo to jest
        miara sukcesu a nie dyplom uznania, prawda? A co do samej nagrody - mamy
        właśnie rok polski w Nemczech i to po prostu czysta polityka z dużą dozą
        dyplomacji. Niewykluczone, że mija się z obiektywną oceną polskich stoisk.
        Przecież znane są rozdźwięki między werdyktami jury i ocenami dziennikarzy czy
        obserwatorów - począwszy od festiwalu w Sopocie a skończywszy na Nagrodach
        Nobla. Zresztą - tak jest na każdych prawie targach - wiodący kraj zawsze
        dostaje jeśli nie I nagrodę, to przynajmniej wyróżnienie.

Nie byłem na targach, nie mogę więc
        > skonfrontować tekstu z moimi odczuciami. Najczęściej wielu dziennikarzy
        pisuje
        > na zasadzie jak on sobie wyobraża takie zdarzenie i wydaje mu się, że tak
        > powinno być.

Tak? to wszystkie artykuły byłyby lukrowane - a nie są, o czym świadczy choćby
        powyższy, o targach w Berlinie. Autor tam był i nie napisał jak powinno być,
        tylko jak było.

Inna sprawa, że dziennikarze i nie tylko
        > poprzez nieprzemyślane krytyki psują to co powinni wspierać.

Kazimierzu P. dziennikarze nie powinni wspierać tylko opisywać. I kropka. Bo
        jak zaczą wspierać, to przekroczą cienką linię, która dzieli ich od uprawiania
        polityki.
        Andrzej - pewnie również P. - powinien po prostu zażadać sprostowania
        kłamliwych informacji a nie uprawiać polityki "informacyjnej" na forum.
      • Gość: Andrzej Re: Tendencyjny tekst Gazety Wyborczej IP: 80.188.208.* 21.03.05, 11:29
        Panie Kazimierzu, dzieki za wsparcie:)
    • Gość: czytelnik Re: Tendencyjny tekst Gazety Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 12:12
      Wyborcza kolejny raz pokazuje i utwierdza czytelników w przekonaniu że teksty w
      jej gazecie należy traktować z przymróżeniem oka.
    • Gość: . Re: Tendencyjny tekst Gazety Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.05, 12:57
      Chłopaki! Wpisywać mi się do tego wątku. To bardzo ważne!
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=21779168
      • Gość: Timino Re: Tendencyjny tekst Gazety Wyborczej IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.03.05, 17:51
        Tekst jak to tekst. Kto ma pisać teksty w GW dolnosląskiej? w "centrali" są
        nazwiska, związane od 10, 15 lat z GW (często od początku). Znają rzemiosło. W
        terenie (Wrocław niestety rowniez się przyłączył) szefostwa gazety wycinają
        dziennikarzy, albo ich zajeżdzając na śmierc w pracy albo tnąc im pensje.
        Przychodzą tabuny abnegatów, pojawiają się typy pokroju Tomasza Z. Oni nie są
        dziennikarzami: są PISMAKAMI. No to poziom leci w dół. Jak się bronić?
        Wzmożoną reklamą, tekstami sponsorowanymi byle tylko wykazać "wynik finansowy".
        Są już w GW ogłoszenie burdeli. Nie było ale już są. Nie wprost ale co to
        zmienia?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka