Dodaj do ulubionych

czy 1 tor na Szewskiej?

22.03.05, 21:06
Czy na Szewskiej będzie naprawdę tylko 1 tor tramwajowy?
Jak będą w takim razie jeździły niskopodłogowe tramwaje na linii 6?!
Obserwuj wątek
    • tram_ktos c.d. 22.03.05, 21:24
      Przecież ta cała inwestycja z UE miała chyba na celu:
      - budowę trasy umożliwiającej tramwajom sprawny przejazd w relacji północ-
      południe,
      - umożliwienie puszczenia wozów niskopodłogowych na linii 6.

A teraz co? Po wydaniu milionów tramwaje będą nadal stały w korkach na
      Krupniczej?! Ciekawe gdzie będą jeździły tramwaje niskopodłogowe? Po wybojach
      na Krupniczej? Jeżeli to prawda z tym 1 torem, to ja się dziwię, że UE dała na
      coś takiego pieniądze.
      • svarte_sjel Re: c.d. 22.03.05, 21:52
        tram_ktos napisał:
        > Krupniczej?! Ciekawe gdzie będą jeździły tramwaje niskopodłogowe? Po wybojach
        > na Krupniczej? Jeżeli to prawda z tym 1 torem, to ja się dziwię, że UE dała na

Nie, po wybojach na Podwalu ;^)
        Przecież Krupnicza jest świeżo po remoncie (ze 2 lata temu).
        • tram_ktos Re: c.d. 22.03.05, 21:59
          1. Rozumiem, że potwierdzasz informację o 1 torze na Szewskiej.

2. Jak będą jeździły tramwaje niskopodłogowe? Naprawdę tak jak dzisiaj 6, czyli
          Krupniczą i Podwalem?

• bystrzak2000 Re: c.d. 22.03.05, 22:13
            A czy przypadkiem po przebudowie Szewskiej nie będzie możliwości skrętu z
            Kazimiwrza Wlk. w Widok? Wtedy z powrotem 6 mogłaby jechać KW zamiast
            Krupniczą:-)
            • svarte_sjel Re: c.d. 22.03.05, 22:34
              bystrzak2000 napisał:
              > A czy przypadkiem po przebudowie Szewskiej nie będzie możliwości skrętu z
              > Kazimiwrza Wlk. w Widok? Wtedy z powrotem 6 mogłaby jechać KW zamiast

Nie, w Szewską.
          • svarte_sjel Re: c.d. 22.03.05, 22:35
            tram_ktos napisał:
            > 1. Rozumiem, że potwierdzasz informację o 1 torze na Szewskiej.

Lepiej poinformowani wspominali o tym już parę miesięcy temu... niestety,
        • tram_ktos Re: c.d. 22.03.05, 22:02
          W takim kształcie ta cała inwestycja traci sens.
          • svarte_sjel Re: c.d. 22.03.05, 22:35
            tram_ktos napisał:
            > W takim kształcie ta cała inwestycja traci sens.

Podziękowania proszę słać do RM i prezydenta...
        • Gość: perian Re: c.d. IP: *.kom / *.kom-net.pl 22.03.05, 22:51
          Podwale jest w fatalnym stanie, a Krupnicza kwalifikuje się do remontu
          (wypełnienie poszło sobie). Remonty torowisk we Wrocławiu to często farsa.
          • andrzej4001 Re: c.d. 23.03.05, 06:25
            Ale ciągle nikt nie potwierdził informacji o jednym torze, chyba jednak bedą
            dwa.
            • tram_ktos kiedy to uchwalili 23.03.05, 07:38
              Svarte pisał, że to dzięki prez. i RM. Zastanawiam się, czy wiecie:
              1) Kiedy dokładnie takie "cacko" zostało uchwalone.
              2) Czy można przeczytać treść tej uchwały (np. w Internecie). Chodzi mi
              zwłaszcza o uzasadnienie. Bo trochę nie rozumiem tych argumentów o zagrożeniu
              pieszych. Wydaje mi się bowiem, że:
              - tego typu rozwiązania stosowane są z powodzeniem na Zachodzie (parę osób o
              tym pisało),
              - Szewska nie powinna być głównym deptakiem na Starym Mieście na linii północ-
              południe. Moim zdaniem tę funkcję powinien pełnić ciąg Świdnicka - Rynek -
              Kuźnicza. Szewska powinna być deptakiem alternatywnym, wspomagającym i oprócz
              tego trasą tramwajową i rowerową,
              - jeżeli jednak uznamy, że łączenie ruchu pieszego i tramwajowego jest
              niebezpieczne, to dlaczego w ogóle powstaje tam tor, który w gruncie rzeczy nie
              tak wiele rozwiązuje (ja jestem za 2 torami na Szewskiej, żeby była jasność)?
              • smi Re: kiedy to uchwalili 23.03.05, 07:49
                W miście panuje polityka anty-tramwajowa. W zasadzie można to zrozumieć -
                podyktowane jest to kosztami, inwestycjami itp. Obecnie trakcja tramwajowa
                wymaga duzych nakładów, nie tylko w sam tabor, lecz przede wszystkim w
                infrastrukturę. Dlatego taniej jest kupić parędziesiąt nowych autbusów, niżż
                tramwaje, do których trzeba dostosować całe ciągi ...
                • tram_ktos Re: kiedy to uchwalili 23.03.05, 08:03
                  > W miście panuje polityka anty-tramwajowa.

O tym pisałem już parę razy. Niektórzy komentowali, że nie wiem, co piszę, że
                  się nie znam na tym lub mam obsesję...
                  • smi Re: kiedy to uchwalili 23.03.05, 08:39
                    Kiedy nie widomo o co chodzi - chodzi jak zwykle o pieniądze ,,, :P
            • smi Re: c.d. 23.03.05, 07:45
              Rajcy miejscy stwierdzili, że ul. Szewska jest tak uczęszczanym deptakiem,
              gdzie "walą" całe tłumy i dlatego tramwaj należałoby zupęłnie zlikwidować :P
              Jednak po wielu bojach, w tym PKE i innych ludzi z ważnych instytucji, udało
              sie "przywrócić" tramwaj na projektowanej Szewskiej. Jednak miasto nie chciało
              tramwaju w dwie strony, ponieważ uznało, że w najwęższym miejscu - przy
              Ossolineum, przy zastosowaniu tzw. podwójnej szyny, pozyskana szerokość dla
              pieszych, wynosząca 3 m jest za mała ... Stad ukłąd trakcji tramwajowej bez
              zmian.
              • tram_ktos Re: c.d. 23.03.05, 08:18
                > Rajcy miejscy stwierdzili, że ul. Szewska jest tak uczęszczanym deptakiem,
                > gdzie "walą" całe tłumy i dlatego tramwaj należałoby zupęłnie zlikwidować :P
                > Jednak po wielu bojach, w tym PKE i innych ludzi z ważnych instytucji, udało
                > sie "przywrócić" tramwaj na projektowanej Szewskiej. Jednak miasto nie
                chciało
                > tramwaju w dwie strony, ponieważ uznało, że w najwęższym miejscu - przy
                > Ossolineum, przy zastosowaniu tzw. podwójnej szyny, pozyskana szerokość dla
                > pieszych, wynosząca 3 m jest za mała ... Stad ukłąd trakcji tramwajowej bez
                > zmian.

Co za bzdura! To nie można było deptaka na Szewskiej rozdwoić lub roztroić na
                koniec, tzn. w okolicy Ossolineum. Ci, co idą w stronę Mostu Uniwersyteckiego,
                poszliby sobie przez skwerek przy Uniwersyteckiej w stronę Bramy Cesarskiej.
                Ci, co chcieliby dojść do Ostrowa Tumskiego lub Hali Targowej, poszliby sobie
                ul. Nankiera przerobioną na deptak. Czy tak trudno coś takiego wymyśleć?!
                A ja już tak się cieszyłem, że po tylu latach będzie choć 1 inwestycja
                usprawniająca komunikację tramwajową.
                A poza tym, chyba głównym deptakiem winny być Świdnicka - Kuźnicza, Ruska -
                Oławska.
                Nie zdziwię się, jak któregoś dnia usłyszę, że RM podjęła decyzję o likwidacji
                trakcji tramwajowej i zakupie nowych autobusów (ciekawe, jakiej firmy).
                • smi Re: c.d. 23.03.05, 08:39
                  Skieruj swoje słowa, najlepiej pisemnie do opdpowiednich organów.
              • tram_ktos Re: c.d. 23.03.05, 08:22
                Zastanawiam się, czy 1 tor zacznie się, tak jak dziś na skrzyżowaniu pl.
                Teatralnego i ul. Widok, czy też dopiero od trasy W-Z. Wiecie?
                • smi Re: c.d. 23.03.05, 08:40
                  Z tego, co pamiętam, to ma być jeden tor, ale Svarte zapewne będzie pamiętał
                  lepiej :-)
              • martouf Re: c.d. 23.03.05, 09:09
                > Jednak miasto nie chciało
                > tramwaju w dwie strony, ponieważ uznało, że w najwęższym miejscu - przy
                > Ossolineum, przy zastosowaniu tzw. podwójnej szyny, pozyskana szerokość dla
                > pieszych, wynosząca 3 m jest za mała ...

W najwęższym odcinku nie widzę przeszkód by zrobić po jednym torze ruch
                wahadłowy. Nic się nie stanie jak tramwaj trochę dłużej poczeka sobie na
                przystanku przy pl. Nankiera na tramwaj z przeciwka...
                • smi Re: c.d. 23.03.05, 09:34
                  Martouf,

ale dokłądnie tak było w pierwotnym projekcie, że tory schodziły się na tym
                  odcinku w jeden, na zasadzie podwójnej szyny. Jednak Miasto uznało, że
                  otrzymane w ten sposób prawie 3,5 metra dla pieszych to za wąsko ...
                  • tram_ktos ile cm więcej? 23.03.05, 09:53
                    No to już bez sensu zupałnie. To ile cm więcej dla pieszych będzie przy
                    pojedynczej szynie niż przy podwójnej: 30, 40, może 50?!
                    Powiem tylko: ***** ***! Dlaczego wybraliśmy takich radnych?!
                    • svarte_sjel Re: ile cm więcej? 23.03.05, 10:27
                      tram_ktos napisał:
                      > No to już bez sensu zupałnie. To ile cm więcej dla pieszych będzie przy
                      > pojedynczej szynie niż przy podwójnej: 30, 40, może 50?!

10?

> Powiem tylko: ***** ***! Dlaczego wybraliśmy takich radnych?!

Bo tacy kandydowali?
                      • martouf Re: ile cm więcej? 23.03.05, 12:15
                        A czy zwrotnica i pojedyncza szyna nie załatwiałyby problemu? Nie wiem, nie znam
                        się na szynach i zwrotnicach więc pytam. Na jednym ze zdjęć z Amsterdamu (tam
                        gdzie jest dużo ludzi) w wątku o kładce na Grodzkiej jest takie właśnie
                        rozwiązanie (szyny się rozwidlają z pojedynczej).
                        • svarte_sjel Re: ile cm więcej? 23.03.05, 12:28
                          martouf napisał:
                          > A czy zwrotnica i pojedyncza szyna nie załatwiałyby problemu? Nie wiem, nie

Jakiego problemu? 10 cm nie jest _żadnym_ problemem. Problemem są problemy
                          niektórych radnych z logicznym myśleniem i tyle.
                          • tram_ktos Re: ile cm więcej? 23.03.05, 15:40
                            I najgorsze w tym wszystkim jest to, że praktycznie w tej konkretnej sprawie
                            nic się nie da zrobić? Pieniądze przydzielone, a nowej jezdni nikt nie będzie
                            rozkopywał, żeby drugi tor dobudować. Makabra. A ja miałem nadzieję, że po
                            wejściu do UE coś się ruszy w kwestii komunikacji zbiorowej.
                            Ciekaw jestem, czy będą takie żałosne "jaja", że się okaże, iż Skody nie mają
                            jak wrócić z Kromera na Krzyki, bo na Krupniczej lub Podwalu właśnie kostka
                            wystaje.
                            • luka182 Re: ile cm więcej? 23.03.05, 15:59
                              > Ciekaw jestem, czy będą takie żałosne "jaja", że się okaże, iż Skody nie mają
                              > jak wrócić z Kromera na Krzyki, bo na Krupniczej lub Podwalu właśnie kostka
                              > wystaje.

jak to jak? przez dominikanski :)
                              • tram_ktos Re: ile cm więcej? 23.03.05, 20:22
                                > jak to jak? przez dominikanski :)

Czyli w takim przypadku do Rynku lub pod sam UWr z Krzyków dojadę, ale żeby
                                wrócić będę musiał iść do Hali Targowej lub na Dominikański. A trasa "7" przez
                                Dominikański to już będzie zupełny bezsens moim zdaniem.
                                • almac Re: ile cm więcej? 24.03.05, 03:43
                                  tram_ktos napisał:

> > jak to jak? przez dominikanski :)
                                  >
                                  > Czyli w takim przypadku do Rynku lub pod sam UWr z Krzyków dojadę, ale żeby
                                  > wrócić będę musiał iść do Hali Targowej lub na Dominikański. A trasa "7"
                                  przez
                                  > Dominikański to już będzie zupełny bezsens moim zdaniem.
                                  To jeszcze nie tragedia - przynajmniej w jedną stronę dojedziesz bez problemu.
                                  Wyobraź sobie, że mieszkasz na Kozanowie lub Maślicach. Wtedy z i do Rynku/UWr
                                  (czyli w obie strony) musiałbyś iść na piechotę z pl. 1 Maja (a teraz z powodu
                                  remontu tego placu musiałbyś poginać z pl. Solidarności)
                              • Gość: Mezopot Re: ile cm więcej? IP: *.hutmen.pl 24.03.05, 07:42
                                Ciekaw jestem kiedy w ogóle te Skody pojadą na Kromera. Bo pojawią się pod
                                koniec przyszłego roku, a wtedy zacznie się przebudowa tego rejonu.
                                • Gość: wro73 26 IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 26.03.05, 13:38
                                  Uruchomią linię 26

26 KRZYKI > Powstańców Śl > Świdnicka > pl. Teatralny > Widok > Szewska >
                                  Grodzka > most Pomorski > POMORSKA/DUBOIS > Dubois > Jagiełły > Mostowa >
                                  Podwale > pl. 1-go Maja > Podwale > Piłsudskiego > pl. Legionów > Pilsudskiego
                                  > Świdnicka > Powstańców Śl. > KRZYKI

Mały retusz na Piłsudskiego, siedem Skod i problem z głowy... i jaki obszar
                                  miasta obsługiwany.
                                  pozdr. wro73
                          • Gość: Neo[EZN] Re: ile cm więcej? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.03.05, 01:01
                            No niestety... Żeby się o tym przekonać wystarczyło pójść na spotkanie ludzi z
                            Urzędu Miasta z ekologami. Ci z UM mają klapki na oczach bo twierdzą, że jest
                            za wąsko na tramwaj w dwie strony + piesi na tym odcinku Szewskiej i nie
                            pomyślą, że pieszych można "przerzucić" na sąsiednie ulice - na zachód obok
                            Uniwerku, na wschód Zaułkiem Ossolińskich (czy jak się tam zwie), który jest
                            dużo ciekawszym miejscem niż niezbyt interesujący odcinek Szewskiej...
                            • smi Re: ile cm więcej? 24.03.05, 09:04
                              Taka jest polityka transportowa gminy ...
                              • Gość: Mezopot Re: ile cm więcej? IP: *.hutmen.pl 24.03.05, 09:12
                                Jakiej znowu gminy? Bo chyba nie mówisz o Wrocławiu.
                                • smi Re: ile cm więcej? 24.03.05, 09:15
                                  Gmina Wrocław ...
                            • tram_ktos piesi 24.03.05, 13:46
                              Ciekaw jestem na przykład, dlaczego w takim razie władze miasta zgodziły się na
                              wieczną prowizorkę przy dworcu. Idę sobie południowym chodnikiem i chcę iść
                              dalej prosto Małachowskiego. A tu niespodizanka - "przejścia nie ma". Wiem, że
                              to rozwiązanie prowizoryczne, ale zastanawiam się, czy ta "prowizorka" nie
                              dotrwa do kolejnego remontu Piłsudskiego i Małachowskiego. Podobnie
                              Grabiszyńska. Wprawdzie tu ma być przebity nowy wiadukt dla pieszych, ale na
                              razie aż strach chodzić jak ciężarówka jedzie przy krawężniku. Jakoś w
                              przypadku, gdy chodzi o więcej pasów dla samochodów, troski o pieszych nie
                              widać.
                              • Gość: gostek Re: piesi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 20:56
                                Jeśli na Szewskiej będzie 1 tor to kompromitaja. Czy we Wrocławiu nie ma
                                specjalistów tylko wszecwiedząca władza?
                                • svarte_sjel Re: piesi 25.03.05, 22:38
                                  Gość portalu: gostek napisał(a):
                                  > Jeśli na Szewskiej będzie 1 tor to kompromitaja. Czy we Wrocławiu nie ma
                                  > specjalistów tylko wszecwiedząca władza?

Owszem są i zaprojektowali 2 tory.

Ale pamiętaj, że gdy szef ci każe zmienić coś na gorsze to musisz to zrobić bez
                                  względu co o tym sądzisz. Ot co...
                                  • tram_ktos którzy radni 26.03.05, 13:04
                                    Zastanawiam się, czy można dotrzeć do danych o tym, którzy radni wrocławscy
                                    głosowali przeciwko tramwajowi na Szewskiej, a którzy za. Czy takie informacje
                                    są gdzieś publikowane (np. w Internecie, monitorach samorządowych)?

Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt Wielkanocnych
                                  • Gość: gostek Re: piesi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 18:31
                                    Nie nie muszę, mogę sie sprzeciwić, mogę wylecieć z pracy wiem to, ale zrobi
                                    sie ruch wokół sprawy. Otóż to. W trudnych latach komunistycznych ludzie się
                                    nie bali a groziło im więcej. Teraz się boją jak cholera i mamy to co mamy.
                                    Życzę Ci Svarte żebyś zawsze robił to co ci polecą. Pozdrawiam.
                                    • svarte_sjel Re: piesi 26.03.05, 20:49
                                      Gość portalu: gostek napisał(a):
                                      > Nie nie muszę, mogę sie sprzeciwić, mogę wylecieć z pracy wiem to, ale zrobi
                                      > sie ruch wokół sprawy. Otóż to. W trudnych latach komunistycznych ludzie się

Naiwności.
                                      Jeśli stawiać się będą szeregowi pracownicy to wylecą i nikt nawet tego nie
                                      zauważy. Jeśli szefostwo ZDiK to skończy się na komentarzach "należało mu się bo
                                      cośtam", a o rzeczywistym powodzie też nikt nawet nie usłyszy.
                            • Gość: Przerzucacz Re: ile cm więcej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 13:58
                              Pieszych można "przerzucić" na sąsiednie ulice - zaraz cię przerzucę do
                              sąsiedniego miasta, koleś.
                              • tram_ktos piesi 26.03.05, 15:38
                                Wydaje mi się, że w tym przypadku nie patrzysz na problem zagospodarowania
                                Starego Miasta całościowo. Szewska jest tylko 1 z ulic ścisłej Starówki. Co
                                najmniej od paru lat planowano, by przebiegała tamtędy 2-torowa linia
                                tramwajowa północ-południe. Szewska miała być dostępna jedynie dla tramwajów i
                                pieszych. Oznaczałoby to bardzo istotne usprawnienie dla komunikacji zbiorowej
                                Wrocławia. Tramwaje jadące z Krzyków nie stałyby w korkach na Szewskiej, zaś
                                tramwaje wracające nie musiałyby korzystać z okrężnej trasy przez Nowy Świat,
                                Kazimierza Wlk., wiecznie zakorkowaną Krupniczą i Podwale. Przy takim
                                rozwiązaniu dla pieszych pozostawałoby ponad 3 m szerokości. Oczywiście, nie
                                jest to dużo jak na miejski deptak, ale powiedz sam, co stoi na przeszkodzie,
                                żeby w deptak zamienić takie ulice jak Kuźnicza, Odrzańska, Oławska, Wita
                                Stwosza, Łaciarska, itd? W końcu logicznym przedłużeniem Świdnickiej, głównej
                                ulicy-deptaka, jest Kuźnicza, a nie Szewska. Jeżeli zaś chodzi o północny
                                koniec Szewskiej, gdzie jest najwęziej, to zwróć uwagę, dokąd on prowadzi.
                                Wprost na Grodzką i Odrę. Chcąc dojść do Uniwersytetu lub do Mostu
                                Uniwersyteckiego, musisz i tak skręcić w lewo. A więc, bez nadkładania drogi,
                                można w lewo odbić o 1 przecznicę wcześniej. Z analogiczną sytuacją mamy do
                                czynienia w przypadku Mostu Piaskowego, zwłascza że obawiam się, iż ruchliwa
                                (niestety) Grodzka z "doczepionym" chodnikiem nie będzie miejscem zachęcającym
                                do spacerów.
                                A teraz inna sprawa. Zwróc uwagę, że pieszy, z wyjątkiem mieszkańca Starego
                                Miasta, na ogół nie pójdzie z domu kilka czy kilkanaście km na nogach, by
                                pospacerować po Starówce. Musi czymś dojechać. Jeżeli wyrzucimy ze Starówki
                                tramwaje, to najprawdopodobniej wybierze samochód. I tu zaczyna się prawdziwy
                                problem dla pieszych na Starym Mieście:
                                1) Pasażer tramwaju w płynnym ruchu zajmuje średnio 1,5 m kw. powierzchni,
                                podczas gdy kierowca samochodu kilkanaście razy więcej. Popatrz sam, na ilu
                                uliczkach Starego Miasta są zatory i korki. Ile potencjalnego miejsca dla
                                pieszych zabierają auta! Ile rakotwórczych spalin wdychają przez to
                                spacerowicze! Jak długo działa na nich szkodliwy hałas silników!
                                2) Ale żeby pospacerować, przyszły pieszy musi gdzieś zaparkować! Gdzie? Gdzie
                                się tylko da! Spróbuj przeanalizować, jaki procent szerokości większości
                                uliczek Starego Miasta zajmują zaparkowane auta. Ile miejsca zyskaliby piesi,
                                gdyby choć połowa kierowców przyjechała tramwajem. Czy to możliwe? Tak, ale
                                tylko wtedy, gdy tramwaj będzie przejeżdżał blisko celu podróży. Oczywiście
                                możesz powiedzieć, że problem przestanie istnieć, jak wybudujemy wielkie
                                podziemne parkingi. Ale po pierwsze nie wszędzie się da. Po drugie - kto za to
                                zapłaci.
                                Podsumowując, chciałem powiedzieć, że jak najbardziej jestem za oddawaniem jak
                                największego obszaru Centrum pieszym. Uważam, że zdecydowana większość ulic
                                Starówki powinna mieć charakter deptaków. Jednak musi być to robione z głową,
                                ponieważ owi piesi do Centrum muszą jakoś dojechać. Wydaje mi się, że najmniej
                                uciążliwa będzie w tym przypadku nowoczesna komunikacja tramwajowa, ponieważ
                                a) potrzebuje ona wielokrotnie mniej cennej przestrzeni (m.in. zupełnie odpada
                                problem parkowania pojazdów),
                                b) nie emituje szkodliwych zanieczyszczeń,
                                c) jest o wiele cichsza od samochodów (tak, tak, wiem, co mówię - chodzi o
                                porządne torowisko i niskopodłogowe wozy - jak nie wierzysz sprawdź, jak cicho
                                tramwaje jeżdżą w Europie Zachodniej).
                                • svarte_sjel Re: piesi 26.03.05, 20:51
                                  tram_ktos napisał:
                                  > c) jest o wiele cichsza od samochodów (tak, tak, wiem, co mówię - chodzi o
                                  > porządne torowisko i niskopodłogowe wozy - jak nie wierzysz sprawdź, jak cicho

Wcale nie muszą być zaraz niskopodłogowe. Stopiątka też się może po dobrym
                                  torowisku bezszelestnie poruszać. Zmodernizowana oczywiście.
                                  • Gość: Dorsz Bałtycki Jak to? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 22:29
                                    Przepraszam, ale jak to Rada sobie zadecydowała czy Prezydent. Ja osobiście
                                    różnym cwaniaczkom z pod znaku "dobrze poinformowanego źródła" nie wierzę,
                                    więcy pytam o konkrety: jak, co, kiedy, po co?
                                    Bo jednotorowa linia to jakaś paranoja, ale są właściwe organy i we właściwym
                                    trybie decydują o danych rzeczach- chyba, że zadziałało uniwersalne Prawo
                                    Kaduka?
                                    • smi Szewska 20.04.05, 07:15
                                      Jeden tor pokonał wizję linii dwutorowej, tylko dlatego, że ktos miał na tyle
                                      siłe przewagi, by "udowodnić", że Szewska będzie tak popularnym deptakiem, że
                                      ruch pieszy np. na Świdnickiej, czy Oławskiej, to będzie tzw. pikuś przy tych
                                      ludziach, którzy będa przemierzać Szewską, szczególnie przy Ossolineum ...
                                      • Gość: Dorsz Bałtycki Re: Szewska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 21:41
                                        > Jeden tor pokonał wizję linii dwutorowej, tylko dlatego, że ktos miał na tyle
                                        > siłe przewagi, by "udowodnić", że Szewska będzie tak popularnym deptakiem, że
                                        > ruch pieszy np. na Świdnickiej, czy Oławskiej, to będzie tzw. pikuś przy tych
                                        > ludziach, którzy będa przemierzać Szewską, szczególnie przy Ossolineum ...
                                        No ale mnie nie chodzi o wytłumaczenie (bo tyle sam się zdołałem domyśleć, że
                                        argumentacja bardzo słaba i nie na temat) tylko o konkrety. Czyja to
                                        argumentacja, kto o tym zdecydował: Zarząd DiK, Prezydent, Rada , Komisja czy
                                        może np. Minister Kultury? Nikt nie musiał mieć takiej siły przewagi, by
                                        kogokolwiek przekonywać (bo tak naprawdę to kogo w UM i okolicach obchodzi
                                        ilość torów tu czy tam?) ale ktoś sobie tak wymyślił. Kto? Jakim prawem?
                                        Chyba że Prawem Kaduka odpowiednia instancja, ale tak się nie chcę bawić :).
                                        • smi Re: Szewska 21.04.05, 07:13
                                          Nasza władza ...
                                        • meh_ow Re: Szewska 21.04.05, 09:17
                                          Gość portalu: Dorsz Bałtycki napisał(a):
                                          > Czyja to
                                          > argumentacja, kto o tym zdecydował: Zarząd DiK,

chciał dwa tory

> Prezydent

ciepło bo w końcu to była decyzja "polityczna" a nie merytoryczna

> Rada

przyklapnęła
    • Gość: Parsifal Re: czy 1 tor na Szewskiej? IP: *.ito.pwr.wroc.pl 20.04.05, 12:55
      A na jakiej podstawie tak twierdzicie? Skad te informacje, czy mozna je jakos
      potwierdzic?
      • Gość: wiarus Re: czy 1 tor na Szewskiej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 21:54
        Wierzę w siłę protestów. Póki nie rozpoczną się prace należy protestować gdzie
        się da. Zainteresować tym prasę, osmieszyć decydentów. Ja już wysłałem kilka
        pism ale to za mało. Zróbmy to wszyscy. Pozdrawiam.
        • Gość: flip Re: czy 1 tor na Szewskiej? IP: *.p.lodz.pl 30.04.05, 13:23
          Fundusze sa UE, ale decyzja na co maja isc, jest tutejsza, lokalna. Zawsze
          znajdzie sie wielu chetnych by udowodnic (na papierze), ze jakies rozwiazanie
          spelnia ogolne wymogi unijne.

A nie mowilem juz dawno, ze mialo byc z jednym torem? Szkoda, ze sie nie
          pomylilem...
          • tram_ktos kto i kiedy? 01.05.05, 10:42
            Słuchajcie, ale czy ktokolwiek na tym forum orientuje się, kiedy ta decyzja
            zapadła. Kto ją podjął? Prezydent? Kiedy? Rada Miejska? Kiedy?
            Na stronie Wrocławia przeszukiwałem protokoły z posiedzeń RM i nie znalazłem
            śladu takiego głosowania. Napisałem pismo do BRM. Przysłali odpowiedź, ale nie
            ma w niej żadnej informacji, poza tym, żebym się skontaktował z poszczególnymi
            radnymi. Jakaś bzdura.
            • Gość: tramwajarz Re: kto i kiedy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 15:49
              No własnie. Takie pisama o idiotyzmy. Chcą nas zwodzić i zrobić swoje. Ja
              otrzymałem podobnie głupie pismo. Pozdrawiam.
    • Gość: Maciek przez Rynek !!! IP: *.magma-net.pl 03.05.05, 21:55
      Szewską (i Widokiem) na północ, a na południe Kuźniczą, Rynkiem i Świdnicką -
      już mi się marzy przystanek przy McDonaldsie !!!
    • Gość: Parsifal Re: czy 1 tor na Szewskiej? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 22:45
      A wystarczy zrobic tor zaplatany z mijankami na przystankach, zeby wilk byl syty
      i owca cala - np. jak w Amsterdamie na Leidsestraat

arch.p.lodz.pl/personal/jw37/urbtr/images/adam-4-10.jpg
      • tram_ktos Re: czy 1 tor na Szewskiej? 05.05.05, 10:15
        Dla mnie ruch tramwajowy w 1 stronę na Szewskiej to wielki błąd. Bardzo mnie to
        denerwuje, zwłaszcza że tyle pieniędzy pójdzie na inwestycję, która i tak nie
        rozwiąże problemu przejazdu KM przez Centrum z północy na południe. Moim
        zdaniem to wstyd dla tych, którzy takiej decyzje podjęli.
        • jb.wroc Re: czy 1 tor na Szewskiej? 05.05.05, 16:51
          A czy ktoś gdzieś napisał, w którą stronę będzie odbywał się ruch tramwajowy na
          Szewskiej? Może będzie z północy na południe, a w przeciwną stronę przez
          Dominikański. W tym przypadku odpada przejazd Krupniczą. Co oczywiście nie
          zmienia faktu, że budowa jednego toru na Szwskiej jest bezdenną głupotą.
          • bystrzak2000 Re: czy 1 tor na Szewskiej? 05.05.05, 20:53
            jb.wroc napisał:

> A czy ktoś gdzieś napisał, w którą stronę będzie odbywał się ruch tramwajowy
            na
            >
            > Szewskiej? Może będzie z północy na południe, a w przeciwną stronę przez
            > Dominikański. W tym przypadku odpada przejazd Krupniczą. Co oczywiście nie
            > zmienia faktu, że budowa jednego toru na Szwskiej jest bezdenną głupotą.

Tramy na Szewskiej bedą kursowały tak, jak obecnie. Drugi tor przybędzie
            jedynie na Widok, między Kazimierza Wlk. a Teatralną.
            • martouf Re: czy 1 tor na Szewskiej? 06.05.05, 00:56
              > Tramy na Szewskiej bedą kursowały tak, jak obecnie. Drugi tor przybędzie
              > jedynie na Widok, między Kazimierza Wlk. a Teatralną.

Po co w takim razie?? z Kazika będą skręcały w prawo w Widok tramy jadące z
              północy? Czyli jednak nie Krupnicza?
              • jb.wroc Re: czy 1 tor na Szewskiej? 06.05.05, 05:47
                > Po co w takim razie?? z Kazika będą skręcały w prawo w Widok tramy jadące z
                > północy? Czyli jednak nie Krupnicza?

Niemożliwe, zbyt mały promień skrętu, chyba że zlikwidowaliby przystanek.
          • tram_ktos Re: czy 1 tor na Szewskiej? 06.05.05, 10:44
            Ja słyszałem, że kierunek ruchu będzie taki jak obecnie.
    • Gość: Boebel Re: czy 1 tor na Szewskiej? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.05, 19:41
      Dlaczego nikt dotąd nie zauważył, że przejazd tramwaju przez deptak musi odbywać
      się ze zmniejszoną prędkością? Podobnie jeśli wprowadzimy jednotor, mijanki i
      inne cuda. Jako pasażerowi KM zależy mi na tym, żeby poruszać się SZYBCIEJ niż
      samochodem. Jaki ma sens budowanie kretyńskich mijanek i wciskanie na siłę
      tramwaju na deptak? Żeby przejazd przez ten deptak trwał godzinę? To ja już wolę
      wysiąść i przejść się piechotą. Już teraz dobija mnie jak tramwaj zatrzymuje się
      na 10 minut na przystanku 'Galeria Dominikańska', albo stoi w korku razem z
      samochodami na Krupniczej. Przejazd przez zatłoczny pieszymi deptak byłby
      koszmarem. Nad projektem przebudowy Szewskiej myślały zapewne nieco tęższe głowy
      od forumowiczów, także dajcie sobie spokój.... A już zupełnie rozwalają mnie
      wypowiedzi tych, którzy deptak+tramwaje widzieliby chętnie na pl. Społecznym
      albo na ul. Powstańców Śl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka