Dodaj do ulubionych

Miedzynarodowe Centrum?

IP: *.proxy.aol.com 18.06.02, 04:18
Przeczytalem wlasnie artykul o propozycji "dzialaczy" stowarzyszenia im. Edyty
Stein o powolaniu we Wroclawiu Miedzynarodowego Centrum Przeciwko Przymusowej
Migracji.??!!Ze smiechu to chyba nie bede mogl zasnac :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Yani Re: Miedzynarodowe Centrum? IP: *.proxy.aol.com 18.06.02, 04:26
      Podaj namiar, gdzie to odszukac.
      Pozdr.
    • Gość: NN Re: Miedzynarodowe Centrum? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 08:29
      Gość portalu: Toto napisał(a):

> Przeczytalem wlasnie artykul o propozycji "dzialaczy" stowarzyszenia im. Edyty
      > Stein o powolaniu we Wroclawiu Miedzynarodowego Centrum Przeciwko Przymusowej
      > Migracji.??!!Ze smiechu to chyba nie bede mogl zasnac :)

Co jest śmiesznego w przymusowym przesiedleniu? Większość naszych rodziców
      znalazła się na tzw. ziemiach odzyskanych nie z własnej woli( dotyczy to Polaków
      jak i Ukraińców).Miliony musiały opuścić te ojczyste tereny też nie z własnej
      woli, a z powodów politycznych. Jedni i drudzy nie byli szczęśliwi z tego
      powodu.Dlaczego nie oddać hołdu tym wszystkim pokrzywdzonym przez chorych
      polityków.
      • nelka Re: Miedzynarodowe Centrum? 18.06.02, 09:42
        Gość portalu: NN napisał(a):
        ...Jedni i drudzy nie byli szczęśliwi z tego
        > powodu.Dlaczego nie oddać hołdu tym wszystkim pokrzywdzonym przez chorych
        > polityków.

A ja to bym złozyła komuś jakieś podziękowania, że się tu urodziłam. Moi starszi
        pochodza co prawda z centralnej Polski, ale w Częstochowie nigdy nie chciałabym
        mieszkać.
        • Gość: NN Re: Miedzynarodowe Centrum?Nell IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.06.02, 10:26
          nelka napisał(a):

> A ja to bym złozyła komuś jakieś podziękowania, że się tu urodziłam. Moi starsz
          > i
          > pochodza co prawda z centralnej Polski, ale w Częstochowie nigdy nie chciałabym
          >
          > mieszkać.

Elstero z perspektywy naszego pokolenia wygląda to inaczej.Urodziliśmy się tu i
          ziemia ta stała sie nasza.Przy okazji Centrum mówi sie dużo o przesiedleniach
          ludności po wojnie nic natomiast o przesiedleńcach w czasie wojny, a przeciez
          były ich tysiace w tym dzieci zabrane od rodziców i wywiezione do niewolniczej
          pracy.Jednym z nich była moja matka( 13-to letnia), nikt jej nie wróci utraconego
          zdrowia.Pomyśl co byś czuła ty i twoja ( 15-17 letnia w zależności od wątku )
          córka zabrana daleko od ciebie, niepewna czy kiedykolwiek wróci.W strachu ,że
          jedzie może na śmierć.Myślę, że nie jesteśmy wstanie do końca zrozumieć co oni
          przezywali.
          Co do Częstochowy. Jeden z moich kolegów z PW musiał zmienić Wrocław na
          Częstochowę.We Wrocławiu kiedy dzwoniłem do niego słychać było jak ten co odebrał
          telefon walił w ścianę i wołał kolegę do telefonu.Po przeprowadzce ,ma sekretarkę
          wyższe stanowisko i mieszka mu się dobrze, a i pielgrzymki krótsze.

• nelka Re: Miedzynarodowe Centrum?Nell 18.06.02, 11:03
            Zgoda, nie mam takich przezyć i nawet cięzko mi jest to sobie wyobrazić, ale
            ciagle powtarzam, że pewnych spraw się nie odwróci, pamięć o nich trzeba
            pielęgnowac w takim zakresie, żeby się nie powtórzyły. Co do Częstochowy, to na
            ulicy Limanowskiego stoi dom, który wybudował mój pradziadek, tam się wszyscy
            znają od 3 pokoleń, brrr, atmosfera w tym mieście jest ciężka i lepka, i jestem
            szczęśliwa, że tam nie mieszkam.
    • Gość: Toto Re: Miedzynarodowe Centrum? IP: *.proxy.aol.com 18.06.02, 11:30
      Widze ze tutejsze towarzystwo nie widzi nic dziwnego ani zabawnego w nazwie
      tego "Centrum",oraz samym fakcie powolywania takich instytucji.Po co one komus
      sa potrzebne ? W jaki sposob zapobiega one "przymusowym"(?) "migracjom"(???!!!)
      A od uczenia historii sa szkoly,chyba ze teraz w szkolach robi sie wszystko
      oprocz nauczania(co zreszta widac).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka