Dodaj do ulubionych

Kompromitacja POLSATU

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 23:58
W tym smutnym dniu 1.04.,jeszcze ok.20:30 Polsat nadawał "intrygujący" show Krzysia Ibisza "Kto ma rację". Dopiero potem zorientowali się,że inne stacje już dawno nawiązały programem do powagi dnia i zmienili ton ...
Żenujące.
Obserwuj wątek
    • Gość: q ... IP: *.freedom2surf.net 02.04.05, 01:52
      na szczéscie jestem w normalnym kraju i tu nikt jakos nie przerwya programow
      rozrywkowych, jakkolwiek glupie by one nie byly.
      ciekawe czy taka wielka zaloba za zycia mialaby miejsce w PL gdyby papiezem nie
      byl polak...

poza tym i tak w PL nikt nie sluchal papieza tylko czekal na jego wzmianki o
      ciasteczkach
      • Gość: :((( Re: ... IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 02.04.05, 07:32
        Gość portalu: q napisał(a):

> poza tym i tak w PL nikt nie sluchal papieza tylko czekal na jego wzmianki o
        > ciasteczkach

To prawda biorąc pod uwagę jacy jesteśmy dla siebie na codzień :(((
      • Gość: mysl193 Re: ... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.04.05, 07:46
        Gość portalu: q napisał(a):

> ciekawe czy taka wielka zaloba za zycia mialaby miejsce w PL gdyby papiezem nie
        >
        > byl polak...

Wybacz ale jezeli masz jakies watpliwosci na ten temat to nie swiadczy to zbyt dobrze o Twojej inteligencji...
        • llukiz Re: ... 04.04.05, 16:05
          A z historia pokazuje nam że to jednak z twoją inteligencją są jakieś problemy.
    • wielki_czarownik Sprzeciw 02.04.05, 11:03
      Mi się nie podoba ta cała wrzawa. Polsat nie przerwał programu. A musiał? Po co na wszystkich kanałach pokazywać to samo? Stacja mogłyby się umówić i np. każda po 2 godziny by nadawała o Papieżu a reszta normalny program, a potem zmiana. I wtedy kto chce ogląda agonię Jana Pawła II a kto nie chce ogląda film. A tak wszystkie stacje pokazują dokładnie to samo. I jaki w tym sens?
      • Gość: Arek Re: Sprzeciw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.04.05, 11:20
        Zwykle nie oglądam Polsatu, tym razem oglądałem, bo nie miałem ochoty słuchac
        spekulacji na temat tego, czy papież żyje czy nie. To właśnie Polsat zachował
        się normalnie. Skoro wszystkie stacje dawały to samo, to moze warto zadbac o
        widzów, którzy nie mają ochoty sledzić modlącego się tłumu w Watykanie, albo
        rozważań o tym, że w Wadowicach mówił o ciastkach. Tacy ludzie, jak ja, którzy
        nie musieli czuć obligacji do śledzenia informacji o papieżu, mają chyba
        jeszcze prawo życ w tym kraju. A może nie?
        • Gość: wt Re: Sprzeciw IP: *.crowley.pl 04.04.05, 12:28
          może warto - ale to decyzja właścicieli w końcu prywatnych stacji.
          najwyżej stracą.

pomijam telewizję publiczną, bo oni nie mają wyjścia...

dlaczego masz za złe, że tyle ludzi głęboko przeżywa tę śmierć?
          nie zmuszają Cię do tego... ale nie możesz zabronić im wyrażania tego, nawet,
          jeśli to Cię przytłacza.
          ale może po prostu wyobcowałeś się duchem, i nie czujesz się jak u siebie...
          przykre... ale to jest Twój problem - nie możemy zrezygnować z samych siebie,
          byś Ty miał poczucie komfortu, że myślisz jak wielu wokół Ciebie.

Życzę miłego dnia - pozwól ludziom przeżyć to, co dla nich ważne.

• Gość: twoj stary Re: Sprzeciw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.05, 15:46
            to co napisales to byla ironia prawda? no powiedz, bo nie chce sie zalamac poziomem wspolobywateli...

masz zal do polsatu, ze ostatni zaczal usmiercac Papieza? czyli co? chciales jak najszybszej smiercic tego Wielkiego Czlowieka? wieszosc zdeklarowanych niewierzacych w tym kraju ma wiecej wspolczucia i litosci od ciebie, twoja postawa to sadyzm dzikiego motlochu, ktorego pragnieniem jest widziec cierpienie i smierc, ktore to zachcianki media spelniaja bardzo sumienie, pierwszych min 10 newsow zawsze jest o morderstwach, aferach, etc

jesli jednak powaznie to pomysl, dla kogo jest telewizja publiczna? dla wszystkich prawda? pojdzmy dalej, czy wszyscy chca ogladac agonie Papieza w formie reality show? jak widac nie, wiec tvp olala swoje obowiazki, zatem ludzie, ktorzy nie byli zaiteresowani maja teraz moralne prawo nie placic abonamentu, bo telewizja kladzie na nich laske, wiec niech sie wali, a tak na marginesie to bardzo dlugo we wszystkich programach tv publiczne nadawano to samo, wiec ile mamy w koncu kanalow tvp 1, 2, 3 czy 4(polonia)?

ludzie przezywaja gleboko ta smierc? ci ludzi nie mysla, tylko robia to co w telewizji powiedza, najwyzej 20% na prawde cenilo Papieza, sluchalo go, reszta ludzi zachowuje sie jak stado baranow, powiedzieli w tv, ze to dla nich najwieksza mozliwa tragedia, to oni to powtarzaja, wczesniej w mediach trabili o kremowkach Papieza, to tej bandzie pseudo katolikow sie wadawalo, ze takie bylo przeslanie pielgrzymki!!! jedzcie kremowki, bo kiedys jadl je Papiez

nie mozna zabronic nikomu wyrazania zalu z powodu smierci Papieza? a co, nie uwazasz tego za wiecej niz oczywiste? chciaz chce im tylko zabronic robienia tego w takiej formie to nawet tego zrobic nie moge i nikt nie moze bo i jak
    • Gość: dżojmaszin Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 12:34
      Nie żyjemy w państwie wyznaniowym i bardzo dobrze. Jednak uważam,że wczoraj ok.godz.18-20.00 ton informacji w mediach był taki ,że koniec wydawał się bliski.
      Po prostu ten "radosny ton Polsatu" nie pasował do tej chwili.

Oczywiście...
      Nikt nikogo do niczego nie zmusi. Jest wolność i prawo wyboru.
      To tylko kwestia smaku i wyczucia.

• 2pier Re: Kompromitacja POLSATU 02.04.05, 12:55
      To TV publiczna czyli 1 i 2 zachowuja sie niegodnie! Stacje komercyjne moga sie przescigac w info o papiezu jesli chca i jesli takie jest zapotrzebowanie. Ich celem jest robic kase. W statucie tv publicznych zapisane jest, ze musi wypelniac misje edukacyjna (np. dla dzieci), opiniotworcza i gwarantowac KAZDEMU obywatelowi "cos dla niego", zachowujac tolerancje, miedzy innymi tolerancje religijna. A tu ciagle papiez!
      • Gość: dżojmaszin Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 13:01
        > A tu ciągle papież

Być może w tym stuleciu żaden polak nie dorówna mu autorytetem na świecie i w kraju. I może,akurat w tym przypadku warto się trochę nad tym zastanowić.
        • 2pier Re: Kompromitacja POLSATU 02.04.05, 13:10
          Nie dla kazdego musi byc wielki. Nie potrafisz przyjac tak prostego, czysto hipotetyczego zalozenia?
          • Gość: dżojmaszin Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 13:21
            Nie twierdzę ,że dla każdego. Ale na pewno dla ogromnej większości w tym kraju.
          • Gość: wrocławianin Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.04.05, 13:25
            2pier napisał:

> Nie dla kazdego musi byc wielki. Nie potrafisz przyjac tak prostego, czysto hip
            > otetyczego zalozenia?

A ty musisz manifestować swoje oburzenie dla relacji telewizyjnych, w dniach
            smutnych nie tylko dla Nas katolików ale dla wielu ludzi na całym świecie???
            Może taktowniej byłoby gdybyś poprostu pewne kwestie przemilczał!!!
            • agac007 Re: WASZA KOMPROMITACJA!!! 04.04.05, 20:45
              ludzie opamietajcie sie! Ci, dla ktorych Jan Pawel II byl wielkim czlowiekiem i
              autorytetem, oplakuja go w sercu, w ciszy, skupieniu i modlitwie (jezeli byli
              wierzacy). A nie bluzgaja na wszystkich ze nie przezywaja tego jak oni. Bo tak
              naprawde ci najwieksi krzykacze robia tylko wokol siebie wielkie halo i nic poza
              tym. a juz napewno nie przezywaja tego jako tragedie, tylko troche zamieszania
              i mozliwosc pouzalania sie nad soba. poza tym zycie toczy sie dalej i jezeli
              wszyscy popadlibysmy w marazm to dopiero bylaby katastrofa. a ci dla ktorych Jan
              Pawel II byl jednym z wielu... powinni zajac sie swoimi sprawami!
              • Gość: Breslauer Re: WASZA KOMPROMITACJA!!! IP: *.ras.SBG.AC.AT 05.04.05, 02:44
                sformułowałambym to może odrobinę inaczej (z wyjątkiem drugiego zdania), ale w
                pełni się zgadzam z sensem Twojej wypowiedzi. Niestety: pozostała niezauważona.
          • 2pier Re: Kompromitacja POLSATU 02.04.05, 13:34
            Do dzojdzmaszin: skoro nie dla wszystkich to odyslam do mojej pierwszej wypowiedzi nt tv publicznej.
            Do wroclawianin: nie ja sprowokowalem text o tv, tylko ktos chyba prokoscielny,powstal dialog i wypowiadac sie moga osoby o roznych pogladach.
            • Gość: dżojmaszin Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 13:43
              OK. Odesłałeś mnie to swojej pierwszej wypowiedzi. Czyli,rozumiem,w tych szczególnych dniach dla Polaków tv publiczna powinna cechować się szczególnym pluralizmem i w relacje z Watykanu wplatać np. reportaże o buddystach,ewangelikach,żydach ortodoksyjnych itp.???
              • 2pier Re: Kompromitacja POLSATU 02.04.05, 14:25
                W modelowej formie powinna nadawac swoj sobotni program bez zadnych wzmianek. Dopuszczalne moglyby byc czestsze programy informacyjne.
                • Gość: ziutek Na cierpieniu Papieża każdy chce coś "ugrać" IP: *.kom / *.kom-net.pl 02.04.05, 15:02
                  Każy! Ale to dopiero początek. Papież zrobił niespodziankę i nie umarł i cała
                  para w gwizdek. Mam nadzieje, że zasoby tematyczne TVP i innych stacji są tak
                  wielkie, że starczy na wiele lat klepania.
                • Gość: dżojmaszin Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 18:47
                  Trzeba było też tak mówić jak np. płonęły wieże World Trade Center,albo jak rozpoczynała się wojna w Iraku. To nie są wydarzenia którym można poświęcić tylko krótkie dodatkowe programy informacyjne w imię zachowania wspomnianych przez ciebie zasad.
                  • Gość: Rafis [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 18:53
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • Gość: Arek Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.04.05, 19:34
                    Jak płonęły wieże WTC, to prześcigaliśmy się w domysłach, czy następony samolot
                    nie walnie w Biały Dom, albo Pentagon i czy w ciągu kilkunastu nastepnych
                    godzin nie zacznie się wojna, która szybko może przeistoczyć się w światową.
                    Sytuacja była NIEJASNA. Tu sytuacja jest jasna: wszyscy wiedza, co się dzieje,
                    co się stanie i jedyna niewiadoma, to kiedy: dziś, jutro, pojutrze, a może
                    dopiero za tydzień.
                    Płonące wieze WTC oznaczały potencjalnie ogromne konsekwnecje dla całego
                    swiata. Tu, przy całym szacunku dla Umierającego, ich po prostu nie ma. Będzie
                    następny papież, może gorszy, może lepszy.
                    • Gość: Wiadomo Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 01:07
                      Rządzi ksiądz.
                    • Gość: twoj stary cenzura aGORY i gAZETY wYBIÓRCZEJ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.05, 16:07
                      coz nie wszystko podoba sie tym typkom, nie wiem co Rafis napisal, ze skasowano jego post, ale ja napisze od siebie, ze portale internetowe, na dlugo przed smiercia Papieza mialy gotowa nowa szate graficzna na ta okazje, tylko czekaly, az Papiez umrze, wlaczajac w to wYBIÓRCZĄ <- tu pokreslam swoj brak szacunku dla tej gazety i jej redaktorow, ciekawe za ile minut pan administrator usunie tego posta ze strachem w oczach i przerazeniem ilu ludzi moglo to przeczytac?

a to klepanie na okraglo przez dwie doby o Papiezu, jego przedwczesne usmiercanie jest zalsne i karygodne, ale za to nikogo nikt nie ukarze, chciaz jest nadzieja, bo sad ostateczny ma byc sprawiedliwy

ja sie pytam po co bylo tyle gadania? ci co mowili tak na prawde sami dobrze nie wiedzieli o po co(znaczy wiadomo, ze dla kasy i popularnosci) i o czym - bo Watykan komunikaty publikowal 2 razy dzienie, wiec po co byly te wszystkie spekulacje?!! gdyby Papiez mial u siebie telewizor, to by opuscil ten swiat znacznie szybciej, niz to mialo miejsce, ja bym chyba nie dal rady, jakby caly swiat mi wmawial, ze ja juz umarlem, a jesli widzi co sie teraz dzieje, to musi przezywac katusze, praktycznie nikt go nie sluchal, a nawet jesli to go nie zrozumial albo olal, posmiecil tyle lat, tyle wysilku, cale zycie, a tu sie okazuje, ze wszystko na nic

jesli jednak juz za zycia sie z tym pogodzil i mimo to dalej mial nadzieje, to jest Najwiekszym Czlowiekiem w histori rodzaju ludzkiego!!!
    • 2pier Re: Kompromitacja POLSATU 02.04.05, 20:47
      No wlasnie, doszlas do meritum. Papiez jest glowa twojego kosciola, nie mojego i dlatego ja - nie jakis obywatel 2 kategorii - mam prawo nie zyczyc sobie ogladania go w tv w takim nasileniu.
      • Gość: dżojmaszin Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.05, 20:54
        Umrze i może przestaniesz Go nienawidzieć. Na razie proponuję wziąć do czytania "Nie" i przeczekać.
        • 2pier Re: Kompromitacja POLSATU 02.04.05, 20:58
          Coraz lepiej...Ten doszukal sie nienawisci. Nienawisc. Mi to nie dolega w przeciwienstwie do mnostwa wierzacych.
      • Gość: lola Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.sieci.ibrokers.pl / *.ibrokers.pl 02.04.05, 20:59
        dla mnie w sposób szczególny jest ważny bo jest głową mojego kościoła, ale
        ważniejsze jest to, że jest wielkim czlowiekiem... dziwne, że tak bardzo się
        wzbraniasz przed uznaniem tego faktu... z drugiej strony zastanawia mnie twój
        upór w chęci oglądania polskiej telewizji...
        • 2pier Re: Kompromitacja POLSATU 02.04.05, 21:06
          Gdyby to byl fakt to bym sie nie wzbranial.

" z drugiej strony zastanawia mnie twój
          upór w chęci oglądania polskiej telewizji..."
          Nnnno na to juz nic nie poradze, ze cie to zastanawia...Pomysl, moze jestem sparalizowany, przykuty do tv z 2 podstawowymi kanalami, albo moze po prostu wlaczam tv od swieta ale chce byc traktowany przez telewizje publiczna uczciwie.
          • Gość: lola Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.sieci.ibrokers.pl / *.ibrokers.pl 02.04.05, 21:17
            alez ty jestes zadziorny! współczuje ci w takim razie bardzo, jezeli nawet jako
            sparaliżowany człowiek nie potrafisz żyć bez tv... tv publiczna nie jest
            uczciwa, więc nie licz na uczciwe traktowanie...
            • 2pier Re: Kompromitacja POLSATU 02.04.05, 21:24
              Licze i bede tego wymagal, bo tacy wlasnie ludzie zmieniaja ten kraj.
              • Gość: lola Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.sieci.ibrokers.pl / *.ibrokers.pl 02.04.05, 21:27
                w takim razie życzę powodzenia... może i ty zostaniesz kiedys wielkim
                Polakiem...
      • wx Re: Kompromitacja POLSATU 02.04.05, 21:03
        Jeżeli tak mówisz, to zadzwoń do telewizji. Może coś zmienią?
        Z drugiej strony w Polsce żyje ok. 95% katolików. Jan Paweł II, to nie tylko
        Zwierzchnik Kościoła, ale również Głowa Państwa. A resztę o jego ogromnych
        zasługach dla Polski i Świata już chyba znasz..? Nie wiem, kto jest głową
        Twojego kościoła? Jeżeli jest to równie znakomita postać, to pewnie w podobnej
        chwili znajdzie sie w każdej telewizji, przez równie długi czas.
        • 2pier Re: Kompromitacja POLSATU 02.04.05, 21:12
          Skad wiesz, ze nie zadzwonilem? Czy cos zmieni? Watpie.
          W polsce zyje wedlug statystyk ok 95% katolikow, zgadza sie. I co z tego? Przynalesnosc do liczniejszej grupy nie powinno do niczego upowazniac. Zachwianie tego systemu zawsze prowadzi do dyskryminacji.
          • Gość: q Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.freedom2surf.net 02.04.05, 23:12
            zobaczcie strony polskich portali cale czarne, a np yahoo.co.uk jest calkiem
            normalne..... to obrazuje w jakim wyznaniowym krajem jest polska
            tylko ciekawe czemu lewica rzadzi
            • Gość: dżojmaszin Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 00:44
              Yahoo całkiem normalne,no proszę.
              Nie tylko.Jest jeszcze np. o2.pl

Człowieku,obejrzyj sobie programy tv,jeśli dysponujesz choć kilkunastoma.
              Chyba tylko Czesi nie zmienili programu. Co powiesz na to ?
              A właściwie lepiej nie mów nic.
              • Gość: q Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.freedom2surf.net 03.04.05, 00:59
                wlasnie ogladam, tylko ze angielskie, nawet nie przerwali wyjatkowo glupiego
                The Games a wiadomosc o smierci papieza jest jedna z wielu

o to wlasnie chodzi, polska to kraj wyznaniowy, a ograniczeni ludzie like you
                moga nie wiedziec, ze w szerokim swiecie papiez nie jest kims arcywaznym
                (poza polska hiszpania i krajami latynoskimi)
                • Gość: Jason Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 03:49
                  Ale to wcale nie chodzi o wyznaniowość czy niewyznaniować kraju. To jest
                  kwestia szacunku i klasy. A poza tym skoro papież był Polakiem i to jednym z
                  najwybitniejszych to chyba zrozumiałe, że właśnie w Polsce jest szczególnie
                  odbierany.
                  • wari Re: Kompromitacja POLSATU 03.04.05, 13:50
                    Szacunek - tak, dyktat żałoby dla wszystkich - nie !
                    Powtarzanie, że był wielkim Polakiem niewiele da, bo od gadania to jeszcze
                    chwały nie przybywa. W powrównaniu z Janem XXIII niewiele zrobił, a na pewno
                    nie naciskał na wprowadzanie zmian zalecanych na ostatnim soborze. Zmienił
                    tylko sposób pokazywania papieża, ale na tyle lat pontyfikatu to niewiele,
                    zresztą lektyka i zamknięcie przed mediami nie było do utrzymania niezależnie
                    od tego kto byłby papieżem. Straszny konserwatysta, co w niektórych przypadkach
                    przekłada się nie tylko na nieszczęścia ludzi, ale tez na ich śmierć (kwestia
                    etyki seksualnej i zakazu prezerwatyw, szczególnie w Afryce).
                    • Gość: ARS Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.05, 18:46
                      Tak jest, ciągle słysze, czytam, jak wielkim był papieżem, jak wiele zrobił dla
                      świata, jak zmienił świat, ale ... konkrety! Tych całkowicie brak, Brak, bo nie
                      zmienił swiata, nie zmienił nawet konserwatywnego kościoła. I frazesy nic tu
                      nie zmienił. Głóny powód do chwały to to, że byŁ polakiem i uzyskał najwyższą
                      godność w kościele katolickim, przechodząc w ten dsposób do historii. Ale
                      przeszedł do historii jako jeden z wielu, bardzo wielu papieży. I nic więcej.
                      Trzeba zdać sobie z tego sprawę.
                      • Gość: Richardo Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.05, 22:15
                        i tu ARS twoja spostrzegawczość w wyciąganiu wniosków cię zawiodła, ale nie
                        moją rolą jest prostować twój sposób patrzenia zakompleksionego polaczka...
                        Ja jestem z niego dumny!!!
                        • Gość: ARS Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.05, 08:52
                          Tego się właśnie spodziewałem. Spodziewałem się braku jakichkolwiek argumentów
                          merytorycznych. I nie zawiodłeś mnie. Nie zaskoczyłą mnie zatem
                          inwektywa "prostaczku" w sytuacji braku jakichkolwiek argumentów, które mógłbys
                          tu przytoczyć. Gratuluje i radzę zacząć myśleć. Na to nigdy nie jest za późno.
                          Ja właśnie nie jestem zakompleksionym Polaczkiem. Ty nim jestes. Musisz
                          podpierać sie autorytetem Papieża. To najlepszy dowód twoich kompleksów.
                          Ja też jestem dumny, że Polak został papieżem. Ale tylko tyle, Nie trace głowy,
                          nie krzyczę, że był wielki, że zmienił świat, bo to po prostu nieprawda.
                          • Gość: ~|~ Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.04.05, 11:06
                            Jeśli chodzi o konkrety to zacznij od upadku komunizmu.
                            Bez niego albo byłoby to niemożliwe, albo zdarzyłoby się znacznie, znacznie
                            później.
                            Tylko czy ty chociaż wiesz czym był komunizm?
                            Twierdząc że nie był wielki pozostajesz w mniejszości.
                            Zastosuj się do własnej rady i zacznij myśleć.
                            • Gość: ARS Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 12:27
                              To jedna z "prawd" powtarzanych bezmyslnie przez wielu ludzi. Jakie sa
                              RACJONALNE przesłanki, by sadzić, że papiez w jakikolwiek istotny sposób
                              przyczynił sie do upadku komunizmu? Najczęściej przytacza się tu to, że w 1979
                              roku podczas pielgrzymki powiedział "nie lekajccie się" I TYLE!!!
                              To po prostu smieszne. Powiedział to w kontekscie ewangelicznym, mówiac, ze nie
                              powinnismy sie lekac smierci, bo po niej jest życie.
                              Jakos wybuch Solidarności nie nastapił tym samym roku, zdażył sie rok później
                              Z ZUPEŁNIE INNYCH przyczyn.
                              No chyba, ze uznmy, ze papiez modlił sie za upadek komunizmu i to było
                              przesadzające o jego upadku. Ale jesli tak - dyskusja nie ma sensu.
                              Mozna wrecz postawic kontr-tezę, ze papiez przyczynił się do spowolnienia
                              upadku komunizmu, bo wielu Polaków zamiast z nim walczyc ograniczało sie do
                              chodzenia na msze w intencji Ojczyzny.

PS. Wiem co to był komunizm. Siedziałem w wiezieniu w stanie wojennym.

• Gość: Bęben Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 12:44
                                tak jest, to fascynujące, jak utrzymuje sie mit, że papiez zwyciężył komunizm.
                                To smieszne!
                              • Gość: ~|~ Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.04.05, 13:56
                                "Nie lękajcie się" to nie jedyne jego działanie.
                                Po pierwsze myślę, że mocno upraszczasz pisząc, że chodziło tylko i wyłącznie o
                                lęk przed śmiercią. Weź pod uwagę całość jego nauczania - w takim kontekście
                                powinieneś zauważyć, że chodziło mu o to by ludzie nie bali się walczyć o
                                sprawiedliwość i o swoje prawa. Aby nie bali się przeciwstawić złu.

Po drugie słowa mają swoją wartość. Nie tylko to jedno "nie lękajcie się" ale
                                słowa zawarte w praktycznie wszystkich jego publicznych wystąpieniach, w
                                encyklikach. Jasne mówienie bez ogródek co jest dobre a co złe.
                                Jego działania to także oddziaływanie na światowych przywódców i radzieckich i
                                amerykańskich - temu wpływowi nie zaprzeczysz.
                                O sile tego oddziaływania świadczy najlepiej zamach na jego życie. Gdyby nie
                                był groźny dla sowietów to po co mieliby go zabijać?
                                Chyba że jesteś zwolennikiem tezy że dokonał tego samotny szaleniec i nikt tego
                                nie zlecał.

> Jakos wybuch Solidarności nie nastapił tym samym roku, zdażył sie rok później
                                > Z ZUPEŁNIE INNYCH przyczyn.

No a czego się spodziewałeś. Że papież wyjedzie i wszystko stanie się
                                natychmiast? Procesy w które angażują się setki tysięcy ludzi nigdy nie dzieją
                                się z dnia na dzień. Zawsze musi minąć trochę czasu. Zwróć tez uwagę, że ten
                                wybuch nie nastąpił po 10 czy 20 latach tyko po roku-dwóch. Więc nie możesz z
                                pewnością twierdzić że nie miał związku.

Co do powodów to z jakich? Bo sądzę, że papież mówił o tych samych przyczynach,
                                o których ty myślisz. Wiadomo przecież że Solidarność nie powstała dlatego "że
                                papież tak kazał" tylko dlatego że to co robili komuniści było złe i ludziom
                                źle się żyło - ale słowa papieża były impulsem (przynajmniej dla części ludzi,
                                sądzę że całkiem sporej). Czasem ludzi trzeba zmobilizować do działania.

A co do modlitwy to cóż: dla wierzących jest ona skutecznym środkiem działania.
                                Nie jedynym, ale potrzebnym.

• Gość: 2 przykazanie Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 14:02
                                  Czy kościół kolaborował z komunistami?
                                • Gość: ARS Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.05, 19:47
                                  Mam wrażenie, że każdy papież mówił, co jest dobre, co jest złe. Czy jasno i
                                  bez ogródek? Sam wiesz, że papież Jan Paweł II nigdy nie mówił wprost o
                                  polityce i nie mieszał się bezpośrednio do polityki. Nie sądzę, by można było
                                  mówić o znaczącym wpływie tego, co mówił na przywódców amerykańskich, czy
                                  radzieckich. Dla tych pierwszych elektorat katolicki jest marginalny, ci drudzy
                                  raczej w ogóle nie przejmowali się elektoratem. Wyjasnij mi, prosze, dlaczego
                                  Amerykanie i ludzie radzieccy mieliby wsłuchiwac się w to, co do nich mówi
                                  papież?
                                  Teza, ze w sierpniu '80 ludzie mieli w głowach to, co wiele miesiecy wcześniej
                                  mówił im papież i powiązali to z tym, że trzeba przeciwstawić się komunizmowi
                                  wydaje mi się -delikatnie mówiąc- naciągana. Jestem człowiekiem w średnim
                                  wieku. Gdy szedłem drukowac podziemne wydawnictwa, wielu moich kolegów szło w
                                  tym samym czasie na msze w intencji ojczyzny. Może im to pomagało, ale problem
                                  polega na tym, ze w ich odczuciu ich to zwalniało z realnych działań na rzecz
                                  owej wolnej ojczyzny. Czy w tym, że oni sie modlili zamiast protestowac, gdy
                                  ich kolegów wyrzucali z pracy nie widzisz skutków nauczania papieża? Piszesz,
                                  że religia bywa impulsem działania. Pewnie masz racje, pytanie tylko, czy
                                  częściej nie zastępuje działania.

Szczerze mówiąc, ja w bierności moich kolegów też nie widzę skutkó papiesklich
                                  encyklik. Ale to dlatego, że jestem konsekwentny i Jego wpływu na rozwalenie
                                  komunizmu też nie dostrzegam.

Rzeczy, wynikające ze słów dzieją się w historii właśnie z dnia na dzień. (Por.
                                  słynne "miałem sen" M. L. Kinga, czy hasło biernego oporu rzucone przez
                                  Ghandiego). Jeśli rzeczy nie dzieją sie natychmiast, przeważnie NIE MA związku
                                  przyczynowo-skutkowego.

Co do zamachu... Nie wierzę w to, że zrobił to samotny szaleniec, ale bardziej
                                  przemawia do mnie hipoteza, że zrobiły to skrajne organizacje muzułmańskie,
                                  niż, że zrobiło to KGB. Agca nie ma powodów, by obawiac sie KGB. Milczy. Zrobił
                                  to więc zapewne z powodów ideologicznych. Nie sądzisz chyba, że jest
                                  zatwardziałym komunistą?

"Z innych przyczyn" - tu miedzy nami wystąpiło nieporozumienie: tak, wybuchło z
                                  tych samych, mniej więcej, przyczyn, o których mówił papiez, ale to, że to
                                  mówił nie było przyczyną. (Na Ukrainie też wybuchła podobna rewolucja - chyba
                                  tam roli papieża nie widzisz).

Cieszę się, że dyskutujemy powaznie. Cieszę się, że nie posuwasz się do
                                  inwektyw pod moim adresem.
                            • jirzi Re: Kompromitacja POLSATU 04.04.05, 12:58
                              Gość portalu: ~|~ napisał(a):

> Jeśli chodzi o konkrety to zacznij od upadku komunizmu.
                              > Bez niego albo byłoby to niemożliwe, albo zdarzyłoby się znacznie, znacznie
                              > później.
                              > Tylko czy ty chociaż wiesz czym był komunizm?
                              > Twierdząc że nie był wielki pozostajesz w mniejszości.
                              > Zastosuj się do własnej rady i zacznij myśleć.

Buhahahaha: Ale argument: "twierdząc, ze nie był wielki, pozostajesz w
                              mniejszości. Zastosuj sie do własnej rady i zacznij myslec"
                              A odkąd to większośc ma zawsze racje? To mniejszość zwykle mysli, a wiekszośc
                              czuje się z myslenia zwolniona, bo "skoro wiekszość tak mysli, to tak jest".
                              Kiedyś wiekszośc twierdziła zgodnie z nauka koscioła, ze słońce krąży wokół
                              ziemi, ale to mniejszośc, twierdząca,że jest odwrotnie miała racje. ARS zadał
                              pytanie, z którego właśnie wynika, że mysli, a nie tylko bezmyslnie powtarza
                              tezy o tym, że papiez przyczynił sie do upadku komunizmu, jak ty (wraz z
                              większością) to czynisz.

• Gość: ~|~ Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 04.04.05, 14:00
                                Nie twierdzę, że większość zawsze ma rację.
                                Tak jak i mniejszość nie zawsze ma rację.
                                Ale jeśli jest jakaś większość to trzeba się zastanowić czemu ta większość ma
                                takie poglądy.
                                A ja odnoszę wrażenie, że dla was myślenie oznacza ślepe negowanie zdania
                                większości.
                                Na szczęście macie do tego pełne prawo.
                                • Gość: Mniejszość Zastanawianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 14:03
                                  "Ale jeśli jest jakaś większość to trzeba się zastanowić czemu ta większość ma
                                  takie poglądy." - no właśnie, czemu większość Niemców doprowadziła do zagłady
                                  Żydów i Polaków?
                                • Gość: ARS Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.04.05, 16:51
                                  Ja się zastanawiam, dlaczego większośc ma takie poglądy. Jest wiele powodów dla
                                  wielbienia papieża. Ja sa pamietam ogrom wzruszenia i dumy, gdy dowiedziałem
                                  się, że Papieżem został Polak. I już choćby za to Mu dziękuję. Podziwiam Go tez
                                  za to, z jakim bólem pełnił swa posługę kapłańska, jak walczył z cierpieniem.
                                  Zarazem jednak nie godzę się ze slepymi i nieuuzasadnionymi twierdzeniami
                                  typu: "Dzieki Niemu zwycięzono komunizm", czy "Dla całego świata był
                                  największym autorytwtem". Bo to po prostu nieprawda. I już!
                                  A dlaczego większość, o której pieszesz, tak chętnie w to wierzy? Bo jesli
                                  kogoś ślepo kochamy, to wydaje nam sie idealny i idealny dla wszystkich. Jesli
                                  wielbimy papieża, to nawet nie przychodzi nam do głowy, że te tezy mówiące o
                                  tym, że wielbią go wszyscy , że obalił system komunistyczny mogą być
                                  nieprawdziwe. Ot, cała tajemnica.
                                  Słyszę zewsząd: nauki papieskie dały nam tak dużo! Co wam dały - pytam? Że nie
                                  wolno kraść, że trzeba sznowac innych ludzi, że trzeba wierzyć w Boga! słysze w
                                  odpowiedzi. A bez tych nauk tego nie wiedzieliście? Wiesz, co naprawde ludzie
                                  pamiętają z tego, co mówił papież. To, że w szkole grał w przedstawieniu
                                  teatralnym i że była to Antygona, to, że jadł w Wadowicach kremówki itp., itd.

A, z drugiej strony:
                                  mierzi mnie pospiech, z jakim zdemontowano na Pl. Sw. Piotra zadaszony
                                  postument na którym był podczas mszy, grzebiąc Go w ten sposób jeszcze za życia.
                                  Ja - mniejszośc to zauważyłem. Uznałem to za wręcz obrzydliwe. Wy, większość -
                                  przeszliście nad tym do porządku dziennego. I jeśli zachęcasz mnie, abym
                                  zastanawiał się nad reakcjami i poglądami większości - to właśnie to czynię i
                                  czekam na Twoja odpowiedz. No wytłumacz mi, dlaczego na tym forum nikogo to nie
                                  poruszyło!
        • Gość: ximen Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 18:49
          W polsce 95% osob jest ochrzczona - to zasadnicza roznica. Jaki wybor ma
          dziecko?
          • Gość: ~mmarek Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 11:24
            nie ma !!!
            • Gość: janek Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 14:44
              Polasta sport ! jest super, pokazal lige misztrzow
      • Gość: zdegustowany Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.pop.e / *.pop.e-wro.pl 04.04.05, 18:49
        uznaj, że na większości kanałów uwzględniono pluralizm i co dwusetna klatka
        było nie o papieżu... bo chyba tylko 0.5% ludzi nie chciało wtedy oglądać w TV
        wiadomości o papieżu. To było czuwanie przy umierającym. I prawie cały naród
        chciał w tym czasie stonowania programów...

A jeśli Ci się tak strasznie nie podoba to idź i manifestuj teraz ubrany na
        różowo i z piwem w dłoni, że chcesz otwarcia kina i dyskoteki... albo
        protestuj, że nie możesz przejść spokojnie przez Rynek...

A może lepiej jednak zamilknąć?
    • robak_wroc Re: Kompromitacja POLSATU 03.04.05, 22:52
      zanim Papiez odszedl, to media jak sepy go otoczyly, a texty ktore tam sie
      pojawialy wolaly o pomste do nieba! i bardzo slusznie ze polsat nadawal
      ramowkowo. Ja bym na ich miejscu tylko dal jakies wiadomosci specjalne i nadawal
      dalej swoje. Gdzie by sie nie przelaczyc tam leci to samo. Wszystkie radia
      nadaja takie same smuty. A gdzie wolny wybor? Jak ktos chce to bedzie sluchal o
      Papiezu, jak ktos nie chce, to dajmy mu cos innego, a nie zabronmy tego tak zeby
      mial wybor albo o Papiezu albo nic.
      • Gość: connect Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.05, 01:15
        Ale sa przeciez pewne priorytety.Do takich nalezy hold dla takiej OSOBOWOSI
        JAKA BYL, JAKA POZOSTAL JAN PAWEL II.W tzm wypadku POLSAT nie wykazal respektu
        czy tez popelnil fauxpas.Gdyz sa pewne sytuacje, wydarzenia, ktore powoduje ze
        TRZEBA kierowac sie zasadami etyki.Odszedl KTOS WIELKI, CZLOWIEK STULECIA i
        mysle, ze w takiej sytuacji powinno sie jakis tam suchy przepis o transmisji "
        cos dla kazdego" zbagatelizowac i poswiecic chociaz kilka godzin PAPIEZOWI.
        W Niemczech wszystkie programy informacyjne ( N-TV, Phoenix, Euronews,N24)
        poswiecily emisje OJCU SWIETEMU.Panstwowe ZDF i ARD i Bayern takze w
        monstrualnej ilosci.Inne duzo mniej:niektore przerwaly na moment transmisje.
        Do niedzieli wieczor trwa tak, czy tez trwalo.
        Nie wiem jak Wy, ale ja i moja rodzina zdalismy sobie sprawe, ze odszedl KTOS
        BARDZO NAM BLISKI
        • Gość: Swiat go kocha NAGLE STALISMY SIE SIEROTAMI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.04.05, 05:33
          Odszedl nasz kochany ojciec, czlowiek swiety i wielki.
    • adminn PAPIEŻ NIE CHCIAŁBY ABYŚMY SIĘ KŁÓCILI /nt 04.04.05, 08:52
    • Gość: mia Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 09:15
      dobrze,ze nie zagladalam na to forum przez ostatnie dni...
    • Gość: ~Jacek Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 15:49
      TVN zawsze sprawdza się w dramatycznych chwilach. Profesjonalizmu o tej
      stacji powinni się uczyć wszyscy redaktorzy, właściciele stacji prywatnych.
      TVN pierwszy przerwał program o zaczął przekazywać informacje z Watykanu, po
      dłuższej chwili zrobiła to TVP. W Polsacie o tej porze wszyscy konsumują
      swoją mamonę. I tak podobnie wyglądał program Polastu. Inercja w podejmowaniu
      decyzji, może dyktatura właściciela Poalstu o zmianie ramówki jest rodem
      z „Cigacic Wielkich” jak cały jej program. Red. Lis, który odpowiada za
      program nie wykazał się przebiegłością lisią, musiał się jednak skonsultować
      ze swoim właścicielem co do zmiany ramówki. W TVN widać większą niezależność
      dziennikarską i jak wspomniałem pełen profesjonalizm. Red. Lis nie zaszczepił
      tej fachowości w Polsacie. Polast dalej brnął i emitował komercyjne
      programy z gwiazdą w roli głównej Ibiszem. Telewizji Państwowej pomimo
      niesprawnych dziennikarzy udało się coś zrealizować. Polsat przegrał z
      zawodowcami. TVN-owi chciałbym pogratulować wyważonego programu i, że zawsze
      jest na miejscu.

• Gość: gość Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.mofnet.gov.pl 04.04.05, 17:21
        Zgadzam się z Tobą w zupełności!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Asik Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 05.04.05, 16:46
        Red Lis uwazany był zawsze dla mnie za profesjonaliste, ale jakos nie pasował
        mi do przekazywania tak ważnych informacji. A jak powiedział, że Papież
        potrafił rozmawiać z młodymi i ani Michael Jackson ani Britney Spears nie
        gromadzili taki tłumów jak Papież , uważam, ze przesadził. Porównanie to
        zupełnie nie na miejscu.Od tej pory ogladałam głównie TVN.
    • Gość: piotras Chyba zaczne ogladac Polsat!!!!!!!! Dzieki za info IP: 5.5.* / 80.58.41.* 04.04.05, 18:34
      Z reguly nie ogladam Polsatu, ale chyba dzieki Twojej informacji zaczne - skoro
      jest stacja, ktora nie poddala sie (przynajmniej na poczatku...) zbiorowemu
      obledowi panujacemu chwilowo w naszej pieknej Polsce
      • Gość: michael jacksonnn Re: Chyba zaczne ogladac Polsat!!!!!!!! Dzieki za IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 18:42
        Jest jeszcze TV SAT,DVD,INTERNET,RADIO,PRASA,KSIĄŻKI i piękna pogoda,więc nie róbmy problemu,jak komuś nie odpowiada to co się dzieje.
        • Gość: anty_forumowicz Re: Chyba zaczne ogladac Polsat!!!!!!!! Dzieki za IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 04.04.05, 21:54
          Jak ktos ma zamiast glowy telewizor,to ciezko mu jest zrozumiec ze miloiony
          oddaja chold wielkiemu czlowiekowi.
          Sam jestem daleko od kosciolo.Nie lubie tej instytucji nie wierze w boga ale
          potrafie zrozumiec to co sie dzieje w tv. Jezeli ktos twierdzi ze jest to
          zrobione dla ogladalnosci lub dla kasy to niech sobie przypomni ze w tym czasie
          nie bylo zadnych reklam i w tv i na portalach internetowym. Czyli wszystkie
          media tylko stracily. Po co? Po to aby oddac chold wielkiemu czlowiekowi,
          jednemu z najwiekszych Polakow.

Ktos kto tego nie rozumie jest bardzo malutki.

Teraz moja bardzo osobista opinia;) Nie mam tv i dlatego ktos kto potrafi
          spedzac przed tym urzadzeniem wiecej niz 1h dzinnie jest dla mnie ograniczonum
          debilem ktory nie potrafi sam nic tworzyc, czeka tylko az ktos mu wszystko poda
          gotowe. Ale jak powiedzialem jest to moja bardzo osobista opinia;) W zwiazku z
          tym mam naprawde jestem pod wrazeniem 2pier'a. Koles jest dla mnie nadzwyczajny.
          Tak ostro walczy o swoje ulubione programy w tv. Nie moge wyjsc z podziwu. Nie
          spodziewalem sie ze kogos moze tak tv omotac. Musze chyba rozszerzyc grono
          znajomych o taki ludzi jak 2pier aby to zrozumiec;)
          Pozdrawiam
          • tomek854 Re: Chyba zaczne ogladac Polsat!!!!!!!! Dzieki za 05.04.05, 03:16
            nie mam TV, ale czasem zdarza mi sie oglądać jakiś film u znajomych. Film trwa 2h. cy jestem debilem? A jak to jest film o papiezu to tez?

Co do innych co chcą koniecznie obejrzeć coś głupiego w TV bo maja w dupie wydarzenia ostatnich dni - Voltaire powiedział mniej więcej "nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale będę walczył o twoje prawo do ich wygłaszania". Uwazam, ze jak ktos calkowicie lekcewazy smeirc JP II to jest kretynem, no ale nie ma prawa zakazującego bycia kretynem, więc dlaczego nie? Byleby nie przeszkadzali modlącym się itp.
    • Gość: mmarek Re: Kompromitacja POLSATU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.05, 14:01
      widac to w wynikach ogladalnosci. Widzowie w grupie 16-49 wybrali TVN
      Faktycznie byl najlepszy wirtualnemedia.pl/document.php?id=160804
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka