ert3 Po mału wszystko wraca do normy. 06.04.05, 11:06 Wczoraj byłem w sklepie i w ciągu 15 min.mojego tam pobytu ochroniarz złapał dziewczynę na kradzieży i przyjechał patrol,klientka zrobiła wściekłą awanturę kasjerce o to że nie chciała jej skasować poza kolejnością,pijany 15-latek nazwał ludzi w kolejce"bydłem" mimo że jeden miły pan z tej kolejki kupował mu nalewkę wiśniową bo kasjer jemu nie chciał sprzedać.Ku pokrzepieniu serc wszystkich tych którzy mają już dość tego"chorego czasu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.05, 14:42 A czy jeżeli ja na codzień nienawidzę papki, która jest taka sama w RMF, RadioZet, ESKA, Trójka itp. (szczególnie jak jadę samochodem), jeżeli wszystkie muzyczne stacje TV - MTV, MTV Classic, Viva, 4FunTV są dla mnie takie same, to znaczy że w tym kraju jestem dyskryminowany??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejny Re: IP: *.pl.abb.com / *.abb.pl 12.04.05, 16:57 A taka fajna była muzyka przez te kilka dni! I znowu wrociła w eter ta kaszanka, umpa umpa i łupu cupu. Ja chyba w świetle argumentów przytaczanych na tym forum też zaczynam czuć się dyskryminowany :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x A PAMIĘTASZ ROK LENINOWSKI ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 17:04 Lenin był wszędzie - strach było puszke otworzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
magnes Re: do kierowcy astry 06.04.05, 21:07 Straszny musi być ten tydzień dla Ciebie. Nie dość, że w mediach przynudzają i nie ma teleturniejów, polskich seriali i komisji śledczych od rana do nocy, to jeszcze musisz się martwić za cały naród, żeby im się Jan Paweł II nie kojarzył źle za kilka lat. Do tego do piątku jeszcze dużo czasu, nie udało Ci się wymodlić wcześniejszego pogrzebu. Same tragedie. Ale jeśli interesują Cię inne fakty z ostatnich dni, to dziwię się, że wpisując się na forum GW nie możesz wejść na stronę główną, poczytać o księciu Rainerze z Monako, zapowiedzi meczu Śląska albo nowym prezydencie Iraku. A co do muzyki w radio - uwierz mi, że od wysłuchania Requiem Mozarta (lub w drugą stronę: od braku Scootera czy innej J. Lo) jeszcze nikomu się krzywda nie stała. Odpowiedz Link Zgłoś
nat.wroclaw Wydaje mi się 06.04.05, 21:19 ... że Kierowca_Astry dawno przestał czytać ten wątek - bo ... miał dość. Tym razem jednak miał pewnie dość nie tylko jednostajności w mediach. I powiem szczerze, wcale mu się nie dziwię. Serdeczności Nat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca_astry Re: Wydaje mi się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 14:06 Otóż ciągle jeszcze śledzę ten wątek, ale nie odpowiadam, bo mnie zatyka jak czytam. Wychodzi z ludzi tyle nienawiści i nietolerancji dla ludzi myślących nieco inaczej i to wszystko wychodzi z tych, którzy mienią się wielkimi katolikami, którzy modlą się od kilku dni chyba bez przerwy. Czy to, że ktoś w zalewie informacji o papieżu chciałby mieć możliwość wyboru i posłuchania innych wiadomości oznacza od razu, że chce zabronić słuchania o papieżu innym? A tak wywnioskowałem z wypowiedzi tych, którzy zarzucają mi nietoleracje. A propos. Ciekawe jak bedzie wyglądała tolerancja tych wszystkich jeśli papieżem zostanie ktoś z afryki? (a takie głosy coraz czesciej slychac). Odpowiedz Link Zgłoś
nat.wroclaw Re: Wydaje mi się 07.04.05, 14:35 Well, z całą pewności nie będzie to miało żadnego znaczenia dla Pana Boga. Zabawnie określił to kardynał Paulo Evaristo Arns, który powiedział, że "Duch Święty nie rozróżnia między Latynosami a Polakami, nie rozróżnia narodowości." Co do ludzi, to wybór latynokiego, czarnoskórego, semickiego czy arabskiego Papieża byłby ciekawym psikusem dla wojujących pseudo-katolików owianych lekką bryzą narodowo - bogaojczyźnianego rasizmu. Może dzięki temu otworzą się niektórym oczy i zobaczą, że wartości obiektywne nie mają związku z kolorem skóry czy garbatym nosem. Mój jeden taki kolega powiedział kiedyś, że "prawda bez miłości - to żadna prawda". I choćby nawet najlepsze argumenty i największe przekonanie o własnej racji ktoś miał - wyrażanie ich z pogardą dla innych odziera tę prawdę z jakiegokolwiek sensu. No, koniec tego kazania :) Wracam do dłubaniny. Serdeczności i szerokiej drogi w tej Twojej Astrze;) Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
igi.wr Re: do kierowcy astry 06.04.05, 21:21 Przebywam teraz za granica i z jednej strony wydaje mi sie, ze potrafie w zrozumiec to co sie stalo, ale w glebi duszy zdaje sobie sprawe, ze zeby w pelni moc to przezywac musialbym znalezc sie teraz w Polsce. Szkoda mi ludzi (ale dopiero teraz zdalem sobie z tego sprawe) ktorzy nie potrafia pojac tego jaki czlowiek od nas odszedl, jaki polak, jaki patriota, jaki artysta, jaki inteligent, nie potrafia docenic tego co zrobil dla naszej ojczyzny i dla kazdego z nas z osobna, nie potrafia docenic tego co z pewnoscia doceni histria. Zylismy w tym samym czasie co jeden z najwybitniejszych polakow w historii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: do kierowcy astry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.05, 21:25 ja też mam dosyć, zwłaszcza gdy eunuchom basu sie zachciewa! Odpowiedz Link Zgłoś
igi.wr Re: do kierowcy astry 06.04.05, 21:30 Czy ta wypowiedz bylo skierowana w moja strone? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: Mam tego dość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 09:03 szkoda Naszyt słów bo chyba nic nie rozumiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca_astry Mam tego dość i jestem przerażony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 14:36 Dlaczego mam dość to wiecie, a dlaczego jestem przerażony. Oglądam to co się dzieje w Watykanie. I nie przeraża mnie to że tyle ludzi się tam zjeżdza, bo cóż, na głupotę nie ma rady można tylko ludziom współczuć, natomiast przerażające jest dla mnie traktowanie ciała zmarłego człowieka i to przez tych, którzy wołają o godne traktowanie. Przecież to co się dzieje teraz w Bazylice św, Piotra to jest cyrk albo ZOO. Ludzie stoją kilkanaście godzin w kolejce po to żeby zobaczyć ciało papieża, jak eksponat w muzeum. A pytam gdzie byli Ci wszyscy ludzi jak papież żył, dlaczego wtedy im nie przyszło do głowy żeby jechać do Rzymu. Teraz jedą bo tak wypada? Bo będzie można pochwalić się sąsiadowi? Ludzie powariowali. Wydaje im się że będą przeżywali atmosfere pogrzebu. Haha. Stojąc 2 km od placu, 10 ulic dalej, schowani za budynkami i oglądając wszystko na telebimie. Czym to sie różni od oglądania w TV? Więcej dobrego zrobiłby jeden z drugim gdyby przekazał pieniądze wydane na wyjazd na potrzeby biednych dzieci,. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Nie jestem przerażony,to ma sens IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.04.05, 17:41 W odniesieniu do ostatniego autora piszę,że ma on sporo racji.Ojciec Św.potrzebuje ofiarności,oddania się drugiemu człowiekowi a nie tylko pokłonów.Chciałbym widzicieć takie tłumy,rzesze ludzi skore do pomocy bliżniemu,do nawrócenia.Jestem pewien,że wielu z nich o tym nie myśli bądż nie ma woli poprawy,kieruje nimi tylko jakiś instynkt wywołany pospolitym ruszeniem.Ale dla wielu ta wyprawa do Rzymu i nawiedzenie ciała Ojca Swiętego to są również niezłe rekolekcje,które zapewne umocnią w nich wiarę.Taka masa ludzi ma pewną wymowę,która informuje cały świat o przywiazaniu i miłości do tak niezwykłego człowieka,jakim byl Papież Jan Paweł 2,ale było by dobrze,żeby jakaś garstka tej miłości w nich pozostała i "przeszyła"serca innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca_astry Re: Nie jestem przerażony,to ma sens IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 17:48 >Taka masa > ludzi ma pewną wymowę,która informuje cały świat o przywiazaniu i miłości do > tak niezwykłego człowieka,jakim byl Papież Jan Paweł 2 Pozostaje mieć tylko nadzieję, że nie jest to tylko miłość do czlowieka, rodaka, papieża ale też miłość do Boga. Swoja drogą ciekawe jak duzo czasu na pielgrzymce ludzie poswiecaja rozmyslaniu o Bogu a ile o tym co zrobic zeby byc blizej placu sw. Piotra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMar Życzenie IP: *.zind.ikem.pwr.wroc.pl 07.04.05, 18:27 Jeśli kogoś drażni ten kult już prawie świętej Ososby, to może warto zaobserwować (na razie czasową, ale oby na stałe) przemianę obcych sobie ludzi, którzy nagle zrobili się bliscy, uprzejmi, życzliwi i miłosierni. To efekt opuszczenia przez Kogoś szanowanego, Kogo wszyscy kochali. To jeszcze jedno, co zostawił nam po sobie wielki człowiek, Papież, Karol Wojtyła. Życzmy sobie i wytrwajmy w tej przemianie, żeby ten cud przemienienia pozostał w nas, a Polak oznaczał człowieka godnego i uczciwego, załugującego na miano rodaka Jana Pawła II. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vharia Wiesz co? Przesadzasz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.05, 00:00 Przesadzasz, bo nawet "pospolite ruszenie" nie wyklucza, ze jadą tam ludzie, którzy odbędą swoją bardzo mało orginalną (w tych warunkach) wyprawę jak pielgrzymkę, w skupieniu. I robiąc nagle coś zupełnie innego, niż każdego dnia, przemyślą sprawy, do których przemyślenia nawoływał Jan Paweł II. A że kilka milionów robi to samo, to jeszcze nie znaczy, że wszystkimi kieruje pęd owczy. Kto pojechał dla sąsiada- to pojechał i nic mu nie przetłumaczymy, ale chyba nie sądzisz, że wszyscy tam jadą dla popisu?! Kasa dla biednych, to gładki argument, ale nie na takie rzeczy ludzie wydją pieniądze (i nie takie pieniądze), pewnie sam wiesz. A tak poważnie: czy ta sytuacja naprawdę Cię drażni, czy tylko tak sobie dyskutujesz? Ciekawi mnie to. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejny Re: Mam tego dość i jestem przerażony IP: *.pl.abb.com / *.abb.pl 12.04.05, 17:15 > ... Ludzie stoją kilkanaście godzin w kolejce po to żeby zobaczyć ciało papieża, jak eksponat w muzeum. Przeczytaj co sam napisałeś. Czy dla Ciebie oni pojechali popatrzeć na eksponat czy oddać hołd Papieżowi i Wielkiemu Rodakowi? W prostych zdaniach zdradzasz swoje rażąco płytkie podejście do tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Mam tego dość IP: *.pool.mediaWays.net 07.04.05, 22:09 ...gdybym miał Cię wyzywać nie używałbym portalu internetowego! Nie po to on jest. Nauczanie Jana Pawła II Wielkiego zrobiło swoje. Pokora i miłosierdzie jest moim celem - moim credo. Chcę to osiagnąć pomimo tak prowokacyjnych tekstów jak Twój. Dlatego będę się modlił za takich jak Ty.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukassik84 Re: Mam tego dość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 00:34 Mistrzu jak lubisz szybka muzyke e samochodzie to radia nie musisz sluchac zalacz sobie jaks ciekawa plytke i wporzo co do spacerkow to dobry wybor... a tak poza tym kumam ze mozesz miec dosc ale na tym polega demokracja... wiekszosc czuje tak jak czuje i jestes w mniejszosci ziom a dzieki Papie ta demokracje mamy (Zmieniło sie oblicze tej zimei) a poza tym to co sie teraz dzieje tak mnie zmienilo ze nie mam ochoty cie bluzgac a powiedziec ci dziekuje za to ze jestes.... poprostu 3maj sie ziom jakby ci jeszcze kiedys bylo zle to pisz stiven0076@wp.pl lub gg 1333308 chetnie pogadam pozdrawiam i powodzeniu w szukaniu odpowiedniej muzy do samochodu:-) Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: Mam tego dość 08.04.05, 00:57 zapodaj sobie plytke/kasetke tak jak ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nick Re: Mam tego dość IP: *.do.pl / *.generacja.pl 08.04.05, 01:15 I tu sie z Tobą zgadzam. Mam tego też dość Nie ma już informacji o Polskim wojsku w Iraku nie ma nic innego jakby to było nie ważne. Ludzie zastanówcie sie ile razy można w kółko to samo wałkować i 100 razy powtarzac to samo co 5 minut w "specjalnych" wydaniach wiadomości. A jeszcze te pozamykane sklepy zakłady, urzędy - to jakaś narodowa paranoja. Polski nie stać na takie "święta". Niech jeszcze jakieś koncerty w rynku zrobią. Ja chce normalnie w tym nienormalnym kraju żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyczliwy Re: Mam tego dość IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 08.04.05, 01:40 Nie "jakaś narodowa paranoja" tylko żałoba narodowa. I w tym czasie nic nie jest tak ważne, jak "przyczyna" tej żałoby. Stąd takie a nie inne zachowanie ludzi, mediów, knajp, kin i urzędów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nick Re: Mam tego dość IP: *.do.pl / *.generacja.pl 08.04.05, 01:45 Najlepiej to jeszcze ogłośmy coroczne święto narodowe aby polacy mieli kolejny długi wekeend bo za mało ich jeszcze jest. Media TOTALNIE przeginają pałe, to sa jedne wielkie jaja. Ludziom sie we łbach popierd.... Odpowiedz Link Zgłoś
mama5611 Re: Mam tego dość 08.04.05, 18:41 a co zle ci z dlugimi weendami...chyba zes pracocholik Odpowiedz Link Zgłoś
mama5611 Re: Mam tego dość 08.04.05, 18:43 a co zle ci ze dlugi weekend ?!..chyba zes pracocholik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: Mam tego dość IP: *.dialup.sprint-canada.net 08.04.05, 02:00 Bardzo slusznie (zyczliwy) napisal. Wlacz sobie obrady sejmu czy inne panstwowe paranoje , bedzie ci wesolo !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nick Re: Mam tego dość IP: *.do.pl / *.generacja.pl 08.04.05, 18:14 Chetnie bym sie dowiedział co sie dzieje w Iraku czy nawet sejmie. Ile można wkółko oglądać o papieżu. Odpowiedz Link Zgłoś
syndrom1 Re: Mam tego dość 08.04.05, 02:24 Wiem, że to co za chwilę napiszę spowoduje grad wyzwisk skierowanych pod moim adresem. Ale mam to gdzieś, natomiast mam dość ciagłego słuchania o papieżu na wszystkie strony, od piatku w telewizji, w radio, w internecie, wszedzie. Powiecie pewnie, że wcale nie musiałem ogladać ani słuchać tylko iść na spacer. Owszem i tak robiłem. Ale jak całe wiadomości poświecili jednemu tematowi to szlag mnie trafił. Czyżby nagle nic się nie wydarzyło na świecie i w polsce? A dzisiaj to juz mnie dobili. Cały dzień jechałem samochodem. Oczywisćie z włączonym radiem bo mi to pomaga w jeździe. Ale dzisiaj akurat to mnie wkurzało, bo ile można słuchać muzyki poważnej i ciagle tych samych wiadomości na wszystkich kanałach. Z tego wszystkiego zacząłem się modlić o jak najszybszy pogrzeb papieza. No i co? I znow porażka - dopiero w piatek. To ci sie dzieje to nie żałoba - to paranoja. A teraz czekam na wasze wyzwiska :). POPIERAM!!!!!!!!!!!!! PS. polecam czeskie stacje, moje radyjko w aucie łapie bez przeszkód, a tam normalny świat i normalna muza. Qurde, to jak za głebokiej komuny, trza było słuchać ukradkiem, po kryjomu, domorosłymi sposobami radia wolna europa, bo w naszym leciała czewona propaganda. A teraz to samo tylko kolor na czarny sie zmienił....o ZGROZO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożena Re: Mam tego dość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 19:53 jesteś!!!!!!!!! nie umiesz zachować się w takiej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
falastiny Re: Mam tego dość 08.04.05, 21:09 Hej, ja też uważam, że to, co dzieje sie w naszym kraju to zbiorowa histeria. W pracy wszyscy poważni, dyskutują o śmierci papieża, noszą żałobne wstążeczki, w czwartek nawet zorganizowano mszę. Nie byłam, bo nie chodzę do kościoła, dopiero sie w poniedziałek nasłucham, a przynajmniej bedę musiała znieść kilka karcacych spojrzeń. Ale to jeszcze nic. Gdyby to, co dzieje się w mediach miało rzeczywiste przełożenie na to, co dzieje się w umysłach i sercach ludzi, jakos bym zniosła ten dłuuuugi tydzień, w którym jedyne, co można było usłyszec w telewizji i radiu, to jak wielkim człowiekiem był papież.Ale cytuję słowa wypowiedziane przez jedna z osób, które w swoisty sposób pojęły słowa papieża i miłości, wierze i rozumie. Temat dotyczył następcy papieza oraz prawdopodobnej kandydatury czarnego duchownego. Na te słowa moja rozmówczyni-praktykująca katoliczka- się oburzyła "nie, no bez przesady, czarnego na pewno nie wybiorą!", inne cytaty "jak tylko zobaczę czarnucha w watykanie, to osobiście go zastrzelę" (słowa jednego z uczniów), "no jeszcze by tylko czarnego w Watykanie brakowało!" itp. Bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlosZ Re: Mam tego dość IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.05, 22:02 Smutno mi sie robi jak tego czytam ..na prawde ..... Mimo wszytsko prosze Cie zebys poogladal tv i zobaczyl i poczul jakiego czlowieka Polska stracila , jakiego wielkiego obywatela swiata ! Prawdziwego obywatela tego nienormlalnego swiata ! Nienormalnego dlaczego ? Bo swiat sie zatrzymal i zaczol myslec i zastanawiac sie nad soba ? nad swoim postepowaniem nad tym do czego dazy cywilizacja ludza ? dlatego mamy nienormlany swiat ?! ;( Prosze was ... "Ja chce normalnie w tym nienormalnym kraju żyć."- pomysl czy bys mial tak bardzi nienormalny kraj gdyby papieza-Polaka ni ebylo ? Pomyslce dlaczego papiez byl postrzelony ? czy uwazacie ze jakis maly ludek zapragna sobie postarzelic i zabic od tak jakiegos papieza z dalekiego kraju ? Czy moze papiez byl tak dobry tak duzo chcila zrobic i tak duzo robil? Czy moze dlatego ze zmienil ludzi i ich poglady ich zycie tylko dlatego ze pryjezdzal do zacofanych krajow ?! Do ich kajow o ktorych kazdy z nas z tak nienormalnego kraju o nich zapomnial ?! Ludzie opamietajcie sie ! Czy uwazasz ze gdy papiez przyjazdzal na pielgrzmymki do Polski to kazdy tam pojachal dla sasiada !!??! Dla zaszytu i chwaly sasiadow ?! Czy pojechales kiedys na Jasna Gore ? Do Czestochowy ? ja pojechalm i to nie raz paiez tez tam jezdzil tam jest taki obraz wiesz ? Historia Poslki jest z nim zwiazana wiesz ? i to miejsce kojazry mi sie z papiezem chyba najbarzdiej i uwazasz ze ludzie przychodza tak plakac i uslyszec trob dla pokazu dla cyny ? Czy dla siebie ? Pomysl o tym : nie mozesz kupic sobie juz tych plyt ? wypoorzyczalnie filmow sa otwarte zapraszaja pewnie ..zreszta jak zawsze ... I jeszcze jedno Prosze was ludzie ... "Miejcie odwage milowac " nawet te kremowki :( Wlasnie minol piatek dzien pogrzebu paieza 21:37 tez minela - Cala Polska zgasla ...na cale dlugie 5 min ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca_astry Re: Mam tego dość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 00:18 Naiwni są Ci którym się wydaje, że świat się zatrzymał. Nic takiego sie nie stało. Była tylko blokada informacji. W przyszłym tygodniu mam nadzieje, wszystko wróci do normy i wtedy się dowiemy co nas ominęło. A co do kupowania płyt: Otóż po to płacę abonament żeby nie kupować płyt tylko słuchać radia i dopóki było normalnie to mi wystarczało, jest tyle stacji, że zawsze trafiłem na coś co mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mini Re: Mam tego dość IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.05, 09:48 Świat się nie zatrzymał, życie toczy się dalej. To tylko u nas tak wygląda. Zresztą chrześcijanie to ok. 2 mld ludzkośći, reszty to specjalnie nie interesuje, bo ich nie dotyczy. Czy przez ostatnie 26 lat świat , choćby ten katolicki, stał się choć trochę lepszy? Mniej było zbrodni, gwałtów, złodziejstwa? Czy ludzie stali się lepsi? NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka to minie IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 09.04.05, 07:49 Ja uważam,że kilka dni bez ostrej muzyki w radiu i mordersw w telewizji nikomu nie zaszkodzi a miły spacer po parku dobrze robi na cerę. A w samochodzie radio też można wyłączyć. Co to jest tych kilka dni w porównaniu do miłości i jedności ludzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mini Re: to minie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.05, 09:56 Nie chodzi o brak ostrej muzyki i durnych filmów. Nawet czasem lepiej, bo okazało się, że można w radiu puszczać wreszcie dobrą muzykę, a nie tę sieczkę. Chodzi o tę hipokryzję, że ludzie stali się lepsi. Nie stali się, to widać też na tym forum. Gdzie tolerancja dla myślących inaczej? Jedność....w czym? W powierzchownych, ostentacyjnych gestach. Prawdziwą żałobę przeżywa się w sercu, nie publicznie, hałaśliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca_astry Re: to minie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 10:09 Podpisuję się pod postem mini obiema rękami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RadekWro Re: Mam tego dość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 11:41 Problem polega na tym, że żałoba została odgórnie narzucona. Takie jaja w mediach były ostatnio podczas stanu wojennego. Wtedy był wprawdzie tylko jeden program telewizyjny (dwójkę skasowano) i - o ile pamiętam - dwa radiowe (też jakies pokasowano), ale co za różnica? Ja mam na wszystkich kanałach to samo - jakiś koszmar. Podobno uczymy się tolerancji, tymczasem ja - jako ateista - czuję się jak chrześjanin w Iranie. Dla mnie papież nie był nikim ważnym i nie mam zamiaru żałować kogoś, kto zmarł w wieku, którego statystyczny polak nie dożyje. Tymczasem telewizja próbuje nam wmówić koniec świata - zaćmienia, uzdrowienia, 2 mln polaków w Rzymie (ja się doliczyłem 500 tys.). Zresztą i GW nie lepsza (czy ktoś kupił poniedziałkowy numer? oprócz drobnych ogłoszeń nie było żadnego tekstu nie związanego z papieżem - i tak przez 60 stron - załamka. zostałem bezczelnie naciągnięty - mogłem sobie poczytać ogłoszenia drobne.) Ja mam dość od początku i mam nadzieję, że telewizja zacznie w końcu nadawać filmy, których bohaterowie nie są zaczerpnięci z biblii, ewentualnie z historii kościoła, a w radiu pojawi się skoczna muzyka (czasem udaje mi się złapać czeskie rozgłośnie - polecam wszystkim nie-współ-żałobnikom). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: Mam tego dość IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.05, 12:14 W pełni się podpisuję. Nie rozumiem, dlaczego wszystkim odgórnie narzuca się sposób postępowania. Podobną, no może nie tak wielką histerię pamiętam po śmierci Breżniewa. Żyjemy w teretycznie wolnym kraju, więc każdy ma prawo wyboru tego co robi. Jeżeli 95% ludności to katolicy po co stosować "odgórne" regulacje typu zamykanie programów telewizyjnych (inaczej nie można nazwać, gdy na wszystkich leci to samo), "życzliwe" zalecenie zamknięcia sklepów, knajp, itp. ? Czyż nie należy zawierzyć gorliwości polskiego katolika i ufać, że w tych dniach nie skorzysta z żadnego z wymienionych przybytków rozpusty ? Wszak gorliwi katolicy sami z siebie powinni zrozumieć powagę sytuacji i zachować się zgodnie z wytycznymi kościoła. Ja jako ateita rozumiem, że śmierć Papieża jest ważnym wydarzeniem dla innych i np. mogę zachowywać się w sposób stonowany, czy w jakiś sposób respektować powagę wydarzęń, ale proszę do diabła nie narzucać mi z góry sposobu zachowania, a w szczególności ZMUSZAĆ mnie do bycia przez tydzień czasu NIEWIERZĄCYM, ALE ZA TO PRAKTYKUJĄCYM ! Taka praktyka rodzi tylko sprzeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlosZ Re: Mam tego dość IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.04.05, 14:18 To nie umarl papiez to umarl Polak taki nasz Pilsucki w dzisiejszej terazniejszsci ...Ja tez nie wierze w Boga a tym bardziej w takie bagno jakim jest kosciol i co to znaczy ze nie moge sobie poplakac nad losem Karola Wojtyly ? On zjadnaoczyl wszystkie religie . Dla niego byles rownie wartosciowym czlowiekiem jak parktykujacy katolik muzumanin buudysta itd a nie tak jak przecietny ksiedz ktory uwaza ze jestes zly ( ogolnie to mlodziesz jest zla bo nie chodzi do kosciola ) i pojdziesz do piekla bo nie przyjmujesz ciala Chrystusa przynjamniej raz w roku w wielkanoc i nie spowadasz sie przed bozym narodzeniem ( przykazania koscielna ) Pozdrawiam :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejny Re: Mam tego dość IP: *.pl.abb.com / *.abb.pl 12.04.05, 17:31 Jak sam zauważyłeś ogłoszono żałobę narodową. Jeśli nie czujesz się członkiem tego narodu to wyjedź np. do czech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Pytanie i nie tylko IP: *.magma-net.pl 09.04.05, 14:38 Dlaczego Ci którzy pogrążyli się w żałobie uważają się za lepszych? (Tak wynika z Ich wypowiedzi) I jeszcze kilka spostrzeżeń: to nie nasz kraj jest nienormalny, to niektórzy zidiocieli... i nie "cały świat", ani nawet "cała Polska" - u mnie wczoraj nie zgasło światło (z zasady nie robię tak jak większość by chciała), czy tylko u mnie? ale niektórzy wypisują dogmaty w stylu: zjednoczył wszystkie religie pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Pytanie i nie tylko 09.04.05, 15:41 ja z okna widzialem tylko jedno swiatlo ktore zgaslo, ale mogl to byc przypadek... u mnie oczywiscie nie zgaslo, ale nie dlatego, ze robie na zlosc wiekszosci tylko dlatego ze uwazam ze to glupie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do was wielu Re: Pytanie i nie tylko IP: 82.160.53.* 09.04.05, 15:42 Wrocław to miasto z tradcjami podobno??.niektórzy bardzo się nudzili podczas żałoby narodowej-i dla tych "niektórych"mam propozycję gdy nie będą wiedzieli co zrobić z wolnym czasem w przyszłości.a więc wezcie wtedy wykałaczki lub zapałki i zacznijcie sobie liczyć zmarszczki na jajach, torbach i innych częściach ciała.powstanie być może nowa tradycja-a i czas wam przyjemniej zleci- no bo przecież będziecie wtedy zajęci tylko sobą- bo widzę że tylko sobą jesteście zainteresowani.nie oczekuję podziękowań za moją dobrą radę,robię to po sąsiedzku-tak po prostu za friko-pozdrowienia od lubuszanina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyczliwy Re: Pytanie i nie tylko IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 09.04.05, 22:46 Do wszystkich, którym przeszkadzała żałoba narodowa. Może zrozumiecie, gdy umrze Wam ktoś bliski, co czują inni. I jak bardzo boli, gdy inni nie potrafią tego bólu uszanować. Kierowco_astry czy gdy umrze Ci matka lub ojciec (czego Tobie nie życzę) bedziesz chciał słuchać "skocznej muzyki"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca_astry Re: Pytanie i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 23:02 Otóż wszystko zależy od podejścia do tematu śmierci. Uważam, że dla katolika, oczywiśćie takiego który słucha nauk Kościoła, śmierć jest wydarzeniem radosnym. Przecież to nie koniec tylko początek. Albo inaczej mówiąc przejście z jednego życia do drugiego. I podobnie jak przy narodzinach dziecka się radujemy tak i przy śmierci, choć jest to ciężkie do zrozumienia dla kogoś kto nie zna pisma św. Piszę to w kilka tygodni po śmierci bliskiej osoby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyczliwy Re: Pytanie i nie tylko IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 10.04.05, 01:27 Zgoda. Śmierć to wydarzenie radosne (dla wierzącego w życie pozagrobowe). Ojciec Antoni - mój były proboszcz nigdy nie mówił, że ktoś umarł tylko, że "narodził się dla nieba". Ale radość to nie wesołkowatość i wcale nie wyklucza poczucia żalu za zmarłym. Zmarłemu należy się modlitwa, wspomnienie i chwila zadumy. W tym konkretnym przypadku ta chwila trwała tydzień (od chwili śmierci do dnia pogrzebu). Nie dziw się, że WSZYTKIE media zawiesiły nadawanie swojego "popkornu". Bo KAŻDA redakcja chciała w ten sposób wyrazić swój żal i solidaryzowac się ze swymi odbiorcami (widzami, słuchaczami i czytelnikami), którzy w większości byli pogrążeni w żałobie. Problem tym bardziej złożony, że i redaktorzy i odbiorcy zostali osieroceni. Co byś sobie pomyślał o osobie, która wiedząc, że straciłeś kogoś bliskiego udaje, że się nic nie stało? A co o osobie, która jeszcze nie zdążyła pochować bliskiego a już chce "skocznej muzyki"? Już dzisiaj w TV zaczęły pojawiać się reklamy, informacje sportowe, pewnie nie długo pojawią się politycy. Czy na prawdę brakowało Ci tego przez ten tydzień? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alosz Re: Pytanie i nie tylko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.04.05, 20:34 Dla katolika smierc jest rzecza radosna ale czy moze znasz taka akcje Jezusa iz on wskrtzesil Łazaza ( nie wiem czy dobrze napislam) ale zanim to uczynil zaplakal nad jego losem .. On Jzezus zaplalak nad osoba ktora umarla ale ktora zaraz zostala ozywona przez niego .. wiec czyy nie jest rzecza ludzka zaplakac nad umarlym ? zdecydowanie tak .. cieszyc sie mozna dopiero kiedy smutek zniknie ... pozdro :* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca_astry Re: Pytanie i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 22:57 A czy możesz to dokładnie zacytować? Przypowieść o Łazarzu. Bo jakoś nie pamiętam tego fragmentu o tym że Jezus zapłakał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlosZ Re: Pytanie i nie tylko IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 20:17 .. no coz dokladnie to nie pamietam ... bralam to kiedys na religi jakis czas temu tak wiec przykro mi ale nie wiem gdzie to dokladnie jest ale jutro mam religie to sie spytam Ci odp Ci ;] Pozdro :* Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: Pytanie i nie tylko 10.04.05, 01:03 Gość portalu: Zyczliwy napisał(a): > Do wszystkich, którym przeszkadzała żałoba narodowa. > Może zrozumiecie, gdy umrze Wam ktoś bliski, co czują inni. > I jak bardzo boli, gdy inni nie potrafią tego bólu uszanować. > Kierowco_astry czy gdy umrze Ci matka lub ojciec (czego Tobie nie życzę) > bedziesz chciał słuchać "skocznej muzyki"? co ty gosciu piep...? zaistnieje taka sytuacja to radia nie wlaczy i tyle. i jakie tu uszanowanie bolu? jedzie ziomek autem, to wlacza sobie radyjko zeby nie zasnac, lub tez zeby sie przyjemniej jechalo, a tu smuty caly czas. nic tylko najchetniej w takiej atmosferze przywalic w drzewo z okazji debilizmu na tym swiecie. to jest MEDIALNA SMIERC!! mow co chcesz... nie przekonasz mnie takimi slowami. wez pod uwage sytuacje inna. jest sobie blok w miescie. w tym bloku jest 30 mieszkan. w jednym z mieszkan umiera komus ojciec/dziadek, bo starosc nie radosc i bozia wzywa go do siebie. rodzinka w zalobie, etc. czy w tym momencie caly blok przestaje sluchac muzki, lub slucha tylko smuty same? czy ktos zamyka knajpe ktora jest na dole w bloku? czy ktos inny nie zrobi z tego bloku sobie imprezy bo ma wlasnie urodziny? nie mozna nikomu narzucac sposobu zaloby, ani tego czy w tej zalobie chce byc czy nie. to indywidualny wybor kazdego z nas. masz problem z muzyka? wylacz radio - wlacz o pelnej godzinie na wiadomosci jak juz. masz problem ze w tv leci kolejny film gdzie leja sie po mordach na wesolo? wylacz tv, a ty co robisz? zmuszasz innych do tego ze skoro ty zalujesz to kazdy ma zalowac. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Pytanie i nie tylko 10.04.05, 01:50 NIby przyklad jest nieco nieasdekwatny, ale gdyby powiedziec, ze w tym bloku 27 mieszkaniom na raz ktos umarl, a 3 nie, to by bylo mniej wiecej OK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejny Re: Pytanie i nie tylko IP: *.pl.abb.com / *.abb.pl 12.04.05, 18:21 Nie zastanawiają Was te proporcje? (27 za i 3 przeciw) Co dla Was one znaczą i jaki mają one na Was wpływ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyczliwy do Robaka IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 10.04.05, 01:52 OK. Załóżmy, że "jest sobie blok w mieście". A jeśli to właścicielowi tej knajpy na dole, umarł dziadek to chyba ma prawo zamknąć knajpę? I okazuje się, że w tych 29 pozostałych mieszkaniach żyją jego dzieci i wnukowie? Zrobią se impreske? Zgadzam się z Tobą "żałoba to indywidualny wybór każdego z nas", więc o co chodzi? Załóż sobie stacje radiową i puszczaj co chcesz ... jesteś wolnym człowiekiem. Jeśli nie czujesz, że JP2 Ciebie osierocił - Twoja sprawa, ale nie zabraniaj innym wyrazić swojego żalu i żałoby. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: do Robaka 10.04.05, 02:56 A jeżeli Robak ma już radio, w któryum puszcza skoczną i wesołą muzykę i ludzie do niego dzwonią i go opierdzielają ,ze jak tak moze, ze czci nie ma, ze co to jest, ze skandal i tak dalej, to co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca_astry Re: do Robaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 13:08 Jak to co? To znaczy Robak mieszka wśród nietolerancyjnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca_astry Re: do Robaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 13:07 Do Zyczliwego: Jeśli mówisz nam żebyśmy nie zabraniali innym wyrażać swojego żalu i żałoby to dlaczego dopuszczasz zabranianie nam czegokolwiek, przeciez dopoki moj sposob przezywania smierci papieza nie ma wplywu na Ciebie to nie masz prawa mi tego zabraniac. Pewnie zaraz powiesz, że chcialbym innego programu w TV i to wplywaloby na Ciebie. Nie, w Polsce jest wiecej niz jeden program i Ty moglbys sobie ogladac ten kanal na ktorym pokazywali papieza a ja kanal na przyklad z filmem sensacyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyczliwy Re: do Robaka IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 10.04.05, 22:09 Zaraz, zaraz. Czy ktoś Cię zmuszał do żałoby? To kierowca_astry chciał by radio przerwało żałobę. A mógł tylko włacyć sobie MC lub CD. Nie znalazłem na forum postu żądającego by Hallmark przerwał nadawanie i zmienił logo na czarnobiałe. Mnie przynajmniej nie przyszło by to do głowy. Więc kto tu komu chce coś narzucać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca_astry Re: do Robaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 23:05 Zaraz, zaraz. W ktorym miejscu chcialem zeby radio przerwalo żałobe? Wyrazałem niezadowolenie ze wszedzie nadawali to samo. Nie mam zamiaru nikomu nic narzucac. Ale tez nie chce zeby mi cos narzucano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejny Re: IP: *.pl.abb.com / *.abb.pl 12.04.05, 18:13 Brak u Ciebie konsekwencji. Zresztą, skoro uważasz, że nawet radio Ci coś narzuca to jesteś bardzo zniewolonym i nieporadnym człowiekiem. Trudno spodziewać się po stacjach radiowych i TV interaktywności. Ty możesz ich tylko słuchać lub nie i to bez względu na czas żałoby czy poza nim. Media nadają co uważają same za stosowne a wprowadzenie żałoby narodowej (również i w Twoim imieniu - chyba że nie utożsamiasz się z Polską) tylko zdeterminowało temat ich audycji. Może z tą własną stacją to nie jest zły pomysł dla Ciebie. Sam wreszcie będziesz dzierżył władzę i już nikt nie puści Ci nic czego nie chcesz. Pomyśl, odzyskasz wolność !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca_astry Re: Pytanie i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 13:02 Robaku, dzieki za poparcie, z tą jazdą samochodem było dokladnie tak jak napisales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Pytanie i nie tylko - cd IP: *.magma-net.pl 10.04.05, 13:42 Ale dlaczego "Ci Co Pogasili Światła" uważają się za lepszych ??? Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: Pytanie i nie tylko - cd 10.04.05, 16:29 1. radio mam internetowe i przez caly tydzien lecialo wszystko poza muzyka klubowa. byl pop, hh, punk, rock, gotyk, etc. wylaczone z ramowki zostaly audycje z muza ktora jest puszczana w dyskotekach i klubach. byl to swego rodzaju maly kompromis. kto chcial, ten sobie wlaczyl, kto nie chcial, to nie wlaczyl ot tyle i kropka. jednak patrzac na ilosc sluchaczy podczas "tych dni", to nie za bardzo sie zmienila w porownaniu z innymi dniami, co znaczy ze byli tacy ktorzy czuli potrzebe normalnie zyc. o dziwo ci co byli najbardziej w zalobie, to najbardziej bluzgali zeby wylaczyc muzyke - tacy super katolicy. nawet nie podawali argumentow, tylko BO TAK ROBIA INNE RADIA. nie popadlem w bezmyslna mase tlumu, czy mediow. nie uwazam za lepszych czy bardziej zalujacych tych, ktorzy podczas tygodnia zaloby gasili swiatlo o konkretnej godzinie, zmieniali stausy na gg i wysylali pogrzebowy spam. 2. zyczliwy napisal cos takiego: "Jeśli nie czujesz, że JP2 Ciebie osierocił - Twoja sprawa, ale nie zabraniaj innym wyrazić swojego żalu i żałoby." to ja to zripostuje tak: "jesli czujesz ze JP2 Cie osierocil - Twoja sprawa, ale nie narzucaj swojego sposobu zaloby innym" 3. kierowco_astry: sprawa jest sluszna by Cie poprzec. jak widac jest 2 kierowcow astry o tych samych pogladach. ps. moja astra ktorej uzywam w pacy to jedynka, 1.4i dynamic, a Twoja? szukam dobrego serwisu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Pytanie i nie tylko - cd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.04.05, 19:22 Do Robaka!-niezły robak.Czy ty byś chcial,żeby rodzina po twojej śmierci zamiast cię opłakiwac i się za toba modlić słuchała radio ze skoczna muzyka i oglądała filmy i teleturnieje czy jakieś reality-show?Uświadom sobie,że żle by wypadła dana stacja,ktora by nadawala w tym smutnym czasie coś innego,świadczyło by to o braku szacunku dla wielkiego Polaka-Papieża.To nie jest jakaś laicka Francja czy Szwecja,gdzie mało sie troszczy o sprawy pośmiertne-wieczność a kroluje doczesność i przede wszystkim pieniądz.Dziwię się tobie,że ty możesz sobie ot tak spokojnie skupiac sie tylko na innych programach,widocznie brakuje u ciebie poszanowania,wrażliwości i delikatności a to droga do zupelnej obojetności na drugiego człowieka i egoizmu.Dzisiaj juz leci normalna ramówka,mozesz juz sobie posluchać muzyki,która nie zawsze łagodzi obyczaje,naogladać sie głupich reklam,nudnych filmów czy programów.Tak za nimi tęsknileś. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Pytanie i nie tylko - cd 10.04.05, 20:44 Ja akurat żałuję, że tu nie jest laicka Szwecja. A na szczęście są jeszcze tacy jak robak. Mi na przykład bardzo odpowiadał żałobny repertuar w radio - uwielbiam Vangelisa, a było go pełno wszędzie. Ale jak bym miał ochotę posłuchać sobie czegoś skocznego to mógłbym zapuścić sobie stację robaka. I o to chodzi - żeby mieć wybór. Ty i tak nie wiesz, czego ja słucham w domu, więc Tobie by to nie mogło przeszkadzac. A jeżeli nie odpowiada Ci stacja robaka, to jej po prostu nie słuchaj. Mozliwe, ze gdyby 100% słuchaczy myślałoby jak Ty, to wszyscy by strzelili focha na stację robaka, za to, że puszcza taką muzykę... Ale obawiam się, ze to jest liczba daleka nawet od tego 95% o ktorym tak sie mowi. A zatem robak bez obaw moze puszczac skoczna muzyke - zawsze bedzie mial jakichs sluchaczy... Ja akurat ochoty na skoczna muzyke nie mialem w te dni - nawet wygrzebalem mojego winyla z choralami gregoriańskimi. Ale gdybym miał taką ochotę, to dlaczego nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca_astry Re: Pytanie i nie tylko - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 22:55 > Do Robaka!-niezły robak.Czy ty byś chcial,żeby rodzina po twojej śmierci > zamiast cię opłakiwac i się za toba modlić słuchała radio ze skoczna muzyka i > oglądała filmy i teleturnieje czy jakieś reality-show? Nie miałym nic przeciwko, przecież jeśli umrę to nic już dla mnie nie zmieni czy rodzina bedzię rozpaczać czy sie cieszyć >Uświadom sobie,że żle by > wypadła dana stacja,ktora by nadawala w tym smutnym czasie coś > innego,świadczyło by to o braku szacunku dla wielkiego Polaka-Papieża. AAAA. Wiec o to chodzi. Żle by to wygladalo. To znaczy ze nie chodzi o prawdziwy smutek tylko o to co inni powiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: Pytanie i nie tylko - cd 10.04.05, 23:09 1. jak umre, to wcale nie wymagam od nikogo zeby smucil sie dniami i nocami czy tam tygodniami. na moja czesc niech wypija bronislawa jak za starych dobrych czasow, niech zabawa trwa, a zamiast mnie cialem, to niech rzuca kilka textow ktorymi ich bawilem. ta wersja bardziej mi pasuje. najbardziej irytujaca sprawa sa ciotki itp ktore za plecami objada w kazda strone, a potem na pogrzebie placza najglosniej. skoro za zycia mnie to irytuje, to dlaczego niby po smierci mojej zmienic by to sie mialo? wyszlo tutaj szydlo z worka, co kierowca_astry pieknie skwitowal: "bo co inni powiedza". mnie to nie martwi. nie jestem czlowiekiem ktory sie tym przejmuje za bardzo. na wsi jeszcze sie przejmuja ludzie co dewocja powie, ja zyje w miescie w ktorym sasiad nie zna sasiada, a jak zna to chetnie by go wyeliminowal. ps. orys - i grac bede ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca_astry Re: Pytanie i nie tylko - cd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 22:45 Zajechalem ostatnio do serwisu w bystrzycy oławskiej, tanio i fachowo. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: Mam tego dość IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.04.05, 21:55 No ciekawe, że administrator sieci pracujący w GW akurat ten wątek wywalił na wierzch, ciekawe, ze akurat gazeta Michnika, który bardzo ciężko chory zniknął zupełnie, a po powrocie do kraju spotyka się z kim? z Urbanem. Ciekawe, dlaczego akurat ten wątek. Jakie to znamienne dla GW... Bo chodzi oczywiście o to, żeby "zaprezentować różne opinie". Oj Michnik i wy z wyborczej idźcie już gdzieś sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dżungla Re: Mam tego dość IP: 80.55.171.* 11.04.05, 11:09 No wiesz...nie codziennie umiera papież Polak :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OSA Re: Kończyć to pranie mózgu w TV, radio i prasie!! IP: *.wroclaw.mm.pl 11.04.05, 14:37 Już od ponad tygodnia trwa pranie mózgu. Po żałobie narodowej KK ogłosił swoją prywatną żałobę żeby ludziom jeszcze dowalić i zindoktrynować ich bardziej. Nigdzie indziej na świecie media nie poświęciły tyle czasu jednemu człowiekowi. Trąbią tylko jaki to on był dobry i święty, a może boski!!??Teraz zaczęło się już szykanie cudów jakich Wojtyła dokonał. Pranie mózgu trwa i trwać będzie. Nie puścili nawet meczów LM. Widzowie zapłacili za możliwość obejrzenia na żywo meczów LM w TVP.Niestety zostali okradzeni przez wyznawców papy.Nie dali żadnego wyboru. Wszyscy musieli oglądać papieża, a kto sie sprzeciwia tego wyzwać i najlepiej spalić na stosie. A kobice? Bogobojni jak nigdy. W dzień po pogrzebie zaczęli się bić i demolować stadiony. Taką naukę wynieśli.I tak bedzie z wszystkimi tymi obłódnymi i zakłamanymi katolikami. Traktowali pape jako swojego idola do oglądania w okienku. Nic do siebie nie wezmą jego nauki. To wszystko tylko na pokaz!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
platformers Re: Kończyć to pranie mózgu w TV, radio i prasie! 11.04.05, 15:45 Papa był naszym najlepszym czlonkiem. Zapalmy świeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Timino Re: Kończyć to pranie mózgu w TV, radio i prasie! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.04.05, 15:53 Platformers, ceniłem twoje ironiczne komentarze, ale teraz przesadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re:Do OSY i tych co przeszkadza im Papież!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 16:00 Nie porownuj szalikowców do katolików.Oni szli z owczym pedem a nie z jakimiś odczuciami.Widzę Osa,że drażni ciebie wyrażnie wszystko,co jest związane z Papieżem,kościołem i katolikami.Ale ty tu przegrywasz,zobacz ilu ludzi począwszy od najwyższego szczebla inteligencji a na prostaczkach skonczywszy uszanowało Papieża,ilu ludzi nawet niewierzacych-wspolczesnych pogan zmiękło i cicho siedzą.Nikt cię na silę nie ciagnie,nikt nie będzie za ateizm bił,Ta wiara jest na tyle piękna,że szanuje nawet takich jak ty i gorszych..Prawdziwy katolik tak postepuje.Wszystko zależy od przestrzegania przykazań Bożych i wielu zasad wiary.Zobacz jak Papież przebaczyl swemu oprawcy,a to jest tylko jeden przykład jego dobroci,On naprawde zrobił wiecej dobra.Czy nie ma w tobie żadnych uczuć i wrażliwości,żeby jakoś go za te dobra dla ludzkości uszanowac? Wskazujesz na pseudokatolików i pseudokibicow,pomyśl czy twoje postępowanie jest wporzadku i nikogo nie ranisz.Wymagać od innych mozna,ale trzeba zacząć najpierw od siebie.Nikt cię na siłę nie bedzie nawracał.Bog daje człowiekowi wolną wolę,jeśli go odrzucisz nie mozesz liczyć na szczęście po śmierci.Papież jest pośrednikiem,który nas do niego prowadzi.Zrozum!Nie wypisuj głupstw,bo kompletnie nie masz racji i to świadczy żle o tobie!Wiecej pokory!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca_astry Re:Do OSY i tych co przeszkadza im Papież!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 19:29 OSA porownuje szalikowcow do katolikow slusznie, bo skoro 95% ludzi w Polsce to katolicy wiec i szalikowcy to w 95% katolicy, bo wykluczam mozliwosc ze wsrod 5% niekatolikow sa wszyscy szalikowcy. A to przeciez szalikowcy kilka dni wczesniej sie bratali i wspolnie modlli. >Ale ty tu przegrywasz,zobacz ilu ludzi > począwszy od najwyższego szczebla inteligencji a na prostaczkach skonczywszy > uszanowało Papieża A ciekawe jaka bylaby ogladalnosć programow o papiezu, w tym rowniez i pogrzeby, gdyby rownolegle lecialo w TV cos innego? Myślisz, że byloby to 100%?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlosZ Re:Do OSY i tych co przeszkadza im Papież!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.04.05, 20:30 nie zaliczajcie do katolikow ludzi ktory maja chrzest komunie i tylko tyle maja wspolnego z kosciolem watpie zeby szalikowcy chodzili co niedzielka do kosciolka ludzie z chrzstem a katolicy to dwie rozne sprawy a statystyki dzialaja szablonowo bo dla nich kazdy kto ma ten sakarament jakim jest chrzest jest katolikiem a to jest blad systemowy ;] pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca_astry Re:Do OSY i tych co przeszkadza im Papież!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 22:06 Ale przecież dane o 95% katolików w Polsce pochodzą od kościoła. Wydaje mi się że Kościół jest bardzo wiarygodną instytucją i skrupulatnie policzył ile osób ma w swoich szeregach. Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re:Do OSY i tych co przeszkadza im Papież!!! 11.04.05, 23:39 ciekawe kiedy sie ten medialny cyrk skonczy. a tak btw, to moze teraz kogos waznego zabijmy, zeby tv miala co pokazywac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlosZ Re:Do OSY i tych co przeszkadza im Papież!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.05, 15:47 Kosciool loiczy swoje owieczki wlasnie pod tym wzgeldem kto ma chrzest dla nich osoba ktora ma chrzest jest katolikiem .. ale czy 95% Polakow chodzi do kosciola co nidziele ? chyba nie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re:Do OSY i tych co przeszkadza im Papież!!!-CD IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.05, 10:56 To jakim kto jest katolikem zalezy od jego podejścia.Są tacy,co uważają się za wierzących ale nie praktykujących.Z taką wiarą daleko nie zajdą.Niektorzy z nich sa jeszcze gorsi niz niektórzy niewierzacy,bowiem bluzgaja na Kościół i ksieży popełniając grzech.Nie uczestniczą we mszach,rożnych obrzędach,nie wspieraja finansowo Kościoła,ale gdy trzeba udzielić pogrzebu,chrzcin czy ślubu to nagle się odradzają.Pan Bóg nie potrzebuje takiej wiary bowiem jest ona fałszywa.I to ci ludzie kierowco Astry chętnie woleli oglądać w telewizji coś innego niż Papieża.Ale na szczęście jest większość tych prawdziwych katolików,którzy nie wstydza się Chrystusa i staraja się postepować zgodnie z jego nauką,to ci naprawdę kochaja Papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re:Do OSY i tych co przeszkadza im Papież!!!-CD 12.04.05, 14:57 Skoro katolików, jak ostatnio się można dowiedzieć z forum, jest 95% a z tego większość stara się żyć w zgodzie z naukami Kościoła, to w takim razie w niedziele powinno być o połowę klientów mniej w supermarkecie - skoro 50% polaków to porządni katolicy... Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re:Do OSY i tych co przeszkadza im Papież!!!-CD 12.04.05, 16:42 polska, taki maly zaklamany kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teżgosć Re: Mam tego dość IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.verizone.com.pl 12.04.05, 17:15 Masz moje poparcie. Ja Ciebie nie obrzucam wyzwiskami. Mamy prawo myslec i czuc inaczej niz wiekszosc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mis Zycie jest za krotkie, by czekac na znormalnienie IP: 5.5.* / 80.58.41.* 12.04.05, 18:42 Polski. Tylko zagranica da sie normalnie zyc. I to obojetnie gdzie - nawet w najbardziej katolickich krajach ludzi, mediow, wladz itd. tak nie pop......... jak w naszej zajefajnej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlosZ Re: Zycie jest za krotkie, by czekac na znormalni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.04.05, 18:51 Jestescie strasznie ograniczeni wezcie sobie to do serca ze to byk Polaka nie Ukrainiec czy Francuz ?! Dlatego my tak ciepimy bo byl jednym z nas !! Poczutaj o nim i o tym co zrobil dobrego dla Europy srodkowej ok ? Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: Zycie jest za krotkie, by czekac na znormalni 12.04.05, 19:54 Gość portalu: AlosZ napisał(a): > Jestescie strasznie ograniczeni > wezcie sobie to do serca ze to byk Polaka nie Ukrainiec czy Francuz ?! > Dlatego my tak ciepimy bo byl jednym z nas !! > Poczutaj o nim i o tym co zrobil dobrego dla Europy srodkowej ok ? kolejny swietlojebliwy ktory narzuca swoj sposob zaloby innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Zycie jest za krotkie, by czekac na znormalni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.04.05, 12:34 Robak!Odwal się wkońcu,kończ waszmość,wstydu oszczędż.Jak ci się nie podoba ojczyzna to się wyprowadż z niej,widzę jaki z ciebie patriota..Zgnilizna zachodu czeka na takich jak ty.Tam manna z nieba nie spada,trzeba harować a postępowanie ludzi zmierza ku zagładzie.Powiem ci jedno,gdyby ludzie w Polsce byli żarliwymi katolikami,sluchali głosu Ojca Św.ktory dobrze poucza i modlili się nie było by afer,korupcji,łapówkarstwa,zaczęło by sie poprawiać ponieważ politycy zaczęli myśleć by o ludziach a nie o sobie.I o sobie to ty wyrażnie myślisz bowiem atakujesz wartości,które są przekazywane z wiarą.Już poprzednio wspomniałem:nie oglą daj sie na innych,zacznij zmianę od siebie,bo kieruje toba jakaś pycha,myślac że jesteś wporządku,a tak nie jest.Te ataki n a katolików i Papieża to jakaś mania prześladowcza,ktora wymaga leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: Zycie jest za krotkie, by czekac na znormalni 13.04.05, 19:03 Gość portalu: Martix napisał(a): > Robak!Odwal się wkońcu,kończ waszmość,wstydu oszczędż.Jak ci się nie podoba > ojczyzna to się wyprowadż z niej,widzę jaki z ciebie patriota..Zgnilizna > zachodu czeka na takich jak ty.Tam manna z nieba nie spada,trzeba harować a > postępowanie ludzi zmierza ku zagładzie. chyba mnie z kims pomyliles. kto powiedzial ze pragne na zachod? jesli juz to szkocja. ubiore sie w spodniczke, wezme sobie kobze i pojde owieczki pasc z dala od takich jak ty z klapkami na oczach. ale to tylko wizja na przyszlosc. na razie mi dobrze tu gdzie jestem. jak powiem ze do usa nigdy, do niemiec nigdy to bedziesz zdziwiony? zle trafiles z tym zachodem. > Powiem ci jedno,gdyby ludzie w Polsce > byli żarliwymi katolikami,sluchali głosu Ojca Św.ktory dobrze poucza i modlili > się nie było by afer,korupcji,łapówkarstwa,zaczęło by sie poprawiać ponieważ > politycy zaczęli myśleć by o ludziach a nie o sobie. a co to ma do MOJEGO sposobu wyrazania zaloby? > I o sobie to ty wyrażnie > myślisz bowiem atakujesz wartości,które są przekazywane z wiarą. jakie wartosci? pomysl! czy to ze obejrze w tv kolejna relacje z tego ze papiez umarl, ze poslucham muzyki powaznej, ze sobie status na gg zmienie, czy zgasze swiatlo o ktorejs tam godzinie sprawi ze bede lepszy i bedzie odebrane jako zachowanie sluszne? jaka wartoscia jest to ze poslucham kolejnego dziennika w ktorym mi powiedza ze papiez nie zyje. tez mi nowosc. skoro wartoscia jest dla ciebie ogladanie programow z papiezem w roli glownej to wspolczuje. > Już poprzednio > wspomniałem:nie oglą daj sie na innych,zacznij zmianę od siebie, > bo kieruje toba zmiane? ja nie chce nikogo zmieniac. ja chce normalnie zyc, to ci ktorzy uwazaja za zalobe ogladanie programow z papiezem i sluchanie smutow w radiu chca narzucic mi sposob wyrazania zaloby. > jakaś pycha,myślac że jesteś wporządku,a tak nie jest.Te ataki n a katolików i > Papieża to jakaś mania prześladowcza,ktora wymaga leczenia. przekrecasz! po pierwsze to nie atakuje katolikow ktorzy napawde zaluja, etc. nic do nich nie mam. maja swoja wizje wyrazania zaloby i tyle. ja atakuje MEDIA ktore zrobily ze smierci papieza medialny cyrk! nie zauwazyles tego? a ten kto popiera ten cyrk jest w tym momencie dla mnie pseudokatolikiem ktory walczy o to co podaje w papce telewizja/radio. w ciagu sporawego czasu tv przyciagnela takich superwierzacych przed telewizory/glosniki. zjednoczyla w "bolu i cierpieniu", a co wyszlo potem? kibole jak sie tlukly tak sie tluka, politycy nadal sa gnojami chacymi jak najwiecej siana do swojej kieszeni, na swiecie dalej sa wojny, przemoc, itp. telewizja scigala sie kto poda najwiecej newsow, kto pusci najwiecej programow z papiezem w roli glownej, ale tego juz nikt nie zauwazyl, tylko z oczkami wlepionymi w szklane kule siedzieli i gapili sie na to co im podadza gotowe. dalej cyrku medialnego w tym nie widzisz? a powiedz mi jakes taki broniacy tv, czy nie bylo totalnym chamstwem zapodanie na antenie PRZED smiercia papieza tematu kto bedzie nastepnym papiezem? ten jeszcze nie odszedl, a ci juz krzyzyk na nim postawili. to sie nazywa czczenie papieza? dalej jestes za tym co zrobila tv i radio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Zycie jest za krotkie, by czekac na znormalni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.05, 12:09 Muszę Robak ci jednak przyznać trochę racji,ale tylko co do niektórych mediow,ale i niektórych! katolików też.Wyjaśniam:Rzeczywiście niektóre stacje zachowały sie jak medialne hieny wcześnie uśmiercając OJCA ŚW.i już wskazujac na następców liczac na sensację.Ale można było słuchać i ogladać inne media,które nie były w tej kwestji takie brutalne np.RADIO RODZINA,które liczyło na to,że stanie sie cud i Papież jednak poczuje się lepiej.O ile chodzi o katolików,to nie można wszystkich wrzucać do jednego worka,trzeba wykazac się wyrozumiałoscią.Byli tacy,którzy faktycznie ograniczyli się tylko do pewnego rytuału zapalajac świeczkę i gasząc światło,a w sercu nic nie zostało,było to prześciowe i na drugi dzień powracali"do starego bagna" nie zostawiajac żadnych moralnych postanowień.Cytat z Ewangelii Chrystusa:"Nie każdy kto się bije w piers i woła:Panie!wejdzie do Królestwa Niebieskiego..."-to skłania do refleksji.Ale są też ci katolicy na których ta śmierć pozostawiła trwały slad,którego wykorzenić sie nie da,dotyczy to wielu tych zarowno co byli silni wiarą jak i słabych.Widzialem duze kolejki przed konfesjonałami i gorliwie modlacych się,nie sadze,że to chwilowe i na pewno na większości ta śmierć odcisnęla trwaly ślad.Dla mnie wartością nie jest same oglądanie Papieza,lecz wsłuchiwanie się w jego nauczanie i analizowanie tych przesłań,które z nich plyną i wdrazanie ich w codzienność co umacnia moja wiarę.Jego nauki są tak piękne,ciekawe i madre że podobaja sie nawet niewierzącym,zauwaz że Papież nikogo nie potępia,nie poniża.Trzeba tylko chcieć je czytać i słuchać.Nie patrz na pseudokatolików(w tych 95%sa różnice w wierze)i pseudokibiców lecz na świat nauki,Żydów,Muzułmanów,Prawosławnych,Protestantów,sportowców,muzyków,zarówno dobrych katolikow jak i niewierzących którzy wsłuchiwali się w glos i teksty Papieża,śledzili Jego życiorys i pontyfikat i na tej podstawie darzą go szacunkiem,gdyż dużo dobra zrobił dla ludzkości.Czy słyszałeś jakaś krytykę,jakieś pretensje,jakieś złorzeczenia w strone Papieża,bo ja nigdy? Gdziekolwiek się pojawiał,tam się czuło jego niezwykłość,to w końcu następca Św.Piotra,namiestnik Chrystusa,naprawdę wyrożniajacy się Papież na tle poprzedników.I nie możemy tylko narzekać,że sie nic nie zmieni na lepsze,nie można tego przekreślać,tylko dążyć by stać się lepszym,a w każdym jest jakieś dobro,również w tobie Robak,trzeba tylko chcieć by bylo w tobie widoczne,z tym na pewno zyje sie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Zycie jest za krotkie, by czekac na znormalni 14.04.05, 21:32 Wcześniej napisałeś: > Robak!Odwal się wkońcu,kończ waszmość,wstydu oszczędż.Jak ci się nie podoba > ojczyzna to się wyprowadż z niej,widzę jaki z ciebie patriota..Zgnilizna > zachodu czeka na takich jak ty teraz piszesz: > Dla mnie wartością nie jest same oglądanie Papieza,lecz > wsłuchiwanie się w jego nauczanie i analizowanie tych przesłań,które z nich > plyną i wdrazanie ich w codzienność co umacnia moja wiarę.Jego nauki są tak > piękne,ciekawe i madre że podobaja sie nawet niewierzącym,zauwaz że Papież > nikogo nie potępia,nie poniża.Trzeba tylko chcieć je czytać i słuchać Może masz jakieś nagrania archiwalne? Bo przydałoby Ci się jeszcze poczytać i posłuchac nauk papieża :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Zycie jest za krotkie, by czekac na znormalni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.05, 17:26 Tu chodzi o odpowiednia odpowiedż na arogancję ze strony Robaka,czytaj moje wcześniejsze posty i jego odpowiedzi,tu szału można dostać.Moja odpowiedz jest może zbyt surowa,ale wcale nie agresywna,tylko odpowiednia do jego wywodów.Dalsze wypowiedzi niżej.CDN Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Zycie jest za krotkie, by czekac na znormalni 16.04.05, 13:27 Pewnie, ze można szłu dostać· Bierzesz wypowiedzi robaka, przekręcasz, imputujesz mu jakieś bzdury a przy okazji sam sobie przeczysz ;-) Dalsza odpowiedź robak już dal, więc mi szkoda klawiszy na stukanie drugi raz tego samego. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alosz Re: Zycie jest za krotkie, by czekac na znormalni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.05, 16:27 nie jestem zadbnym siwietoszkiem .. nie chodze do kosciola na pewnoe nie zyje zgodnie z przykazaniami koscialnymi ani dekalogiem ... moi rodzicie nie powiedza ze jestem siweta bo maja ze mna bardzo zabwanie ... nie przejmuje sie religia ani tym co naucza kosciol bo mam to po prostu w w dupe koscol to dla mnie jest jedna wielka sekta jedna wielka instytucja ktora myskli ze skoro jest ich tak duzo to w oelki pietek moga wyjjsc na ulice i kleklac a ludzie w teranwajach maja czekac az te stare babcie uklakna i powyja troche ;/ ja po prostu ucze sie czasami na histori czasami ogladam telewize i wyciagam wnoski sporownaniu z niektorymi tutaj .. do ktorych nic nie przemiawa oprocz swoejego dobra tylko niech pomysla czy mieli by te dobra bez paapieza ... pozdarwiam ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: Zycie jest za krotkie, by czekac na znormalni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 14:31 Spróbuj w Iranie, tam były tylko krótkie wzmianki i nie zmienili programu tv. Przed emigracją z tego pop... kraju zapamietaj dobrze swoją kobietę, bo tam bedziesz widywał ją tylko w kominiarce:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aboa Re: Mam tego dość IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.04.05, 14:24 widzisz sam czujesz że wypisujesz gupoty bo inaczej po co bys czekal na wyzwiska uderz sie czlowieku w pierś i oddaj CZEŚĆ NAJWIĘKSZEMU POLAKOWI WSZECHCZASÓW a jak cię denerwuje muzyka powazna to włącz sobie kasetę z swoją ulubioną muzyką i po problemie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: słowacki słowacki wielkim poetą był IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 15:02 słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był słowacki wielkim poetą był Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: I PAPIEŻ TEZ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.05, 12:15 I NIE TYLKO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Re: Mam tego dość IP: *.wro.tvp.com.pl / *.tvp.pl 15.04.05, 17:32 Do aboa: Czy nie zauważyłeś ze kierowca astry nie czeka na wyzwiska dlatego ze gada glupoty, bo mowi akurat mądrze, on czeka na wyzwiska bo ośmielił się być niepoprawnym politycznie i nie robić tego co w owczym pedzie robi wiekszosc spoleczenstwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Mam tego dość-a ja nie! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.05, 12:25 Nie marudż!!!Daj spokój Papieżowi,co On ci złego uczynił?Ża łoba tak naprawde trwa do konklawe i musisz wytrzymać.Zresztą przeciez już ramowka w mediach jest zwykła,a zasłużył sobie ten człowiek na tyle,żeby o nim jednak coś mówiono.Jak ci się nie podoba to włącz se kasetę i pomyśl,że nie wszyscy myśla tak jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: Mam tego dość-a ja nie! 15.04.05, 01:35 Gość portalu: Martix napisał(a): > Nie marudż!!!Daj spokój Papieżowi,co On ci złego uczynił? przekrecasz! tutaj nikt, a napewno nie ja, nie ma nic do papieza!! tutaj caly czas mowa o szalejacych mediach i ludziach ktorzy popadli w tlum i zachowuja sie jak ciemna masa. chodzi caly czas o tych co lepiej wiedza jak nalezy okazywac zalobe. piszesz do tego ze i we mnie jest dobro, ale nie widze zwiazku. to ze mam inny sposob wyrazania zaloby to znaczy ze jestem zly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Mam dość KOMUCHÓW bez czci i wiary. IP: *.dint.wroc.pl 15.04.05, 08:51 Jest taki prawy i dobry człowiek wybrany przez nasz naród na stanowisko najwyższe. Ten człowiek miał czelność patrzeć Papieżowi prosto w oczy. W imieniu Polaków. Echo słynnych słów - czy minister Siwiec ucałował już ziemię...odbija się od 50% naszego społeczeństwa wzbudzając śmiach z Papieża i powodując wygłaszanie bzdur na forum. A ten wielki człowiek tak nas umiłował, bez patrzenia w nasze życiorysy, czerwone i zakłamane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AlosZ Re: Mam tego dość-a ja nie! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.05, 16:36 a to ze ktos przezywa zalobe tak jak kazdy to jest szara masa ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Mam tego dość-a ja nie! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.05, 17:56 CDN z góry.\No właśnie,Robak wypisuje,że przeżywanie żałoby inaczej niż wszyscy jest normalne,a tu jeszcze dolączyl się ktoś nowy,który rzuca oszczerstwa na tych,co zajeli właściwą postawe po śmierci Ojca Św. nazywajac ich obrazliwie "szara masa".Wyjaśniam:ta szara masa tak naprawde to ci,na ktorych śmierć Papieża nie zrobiła żadnego wrażenia,brakuje im odczuć i jeszcze ich drażnią ci co uszanowali Papieża.A Robakowi wyjaśniam że dobro jest w każdym człowieku,tylko nie każdy potrafi je zawsze okazywać i często okazuję przekore zamiast pokory.I wstydzac sie Papieża,unikajac jego wizerunku,nauk,przełączajac kanał na inny,wypisując rożne marudztwa nie moge wnioskować,że pokora w tobie jest.Gdybyśmial jej wiecej to dałbyś sobie spokój z tą nadmierna krytyką.Ja już duzo w postach napisałem i pora już skonczyć ten temat,programy sa już po staremu,ale pragnalbym,żeby bylo jakieś zmiany w ludzkich sercach na lepsze,ale to już zależy od nas samych.Musimy zadac sobie pytanie-czy wszystko robimy dobrze a ograniczyć krytyke innych.Musimy chcieć tych zmian! Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: Mam tego dość-a ja nie! 16.04.05, 01:53 Gość portalu: Martix napisał(a): > CDN z góry.\No właśnie,Robak wypisuje,że przeżywanie żałoby inaczej niż wszyscy > jest normalne,a tu jeszcze dolączyl się ktoś nowy,który rzuca oszczerstwa na > tych,co zajeli właściwą postawe po śmierci Ojca Św. nazywajac ich > obrazliwie "szara masa". "wlasciwa postawe"?? podaj definicje wlasciwej postawy. a szara masa to ci co podpozadkowali sie "bo tak nalezy" i "co inni powiedza". > Wyjaśniam:ta szara masa tak naprawde to ci,na ktorych > śmierć Papieża nie zrobiła żadnego wrażenia,brakuje im odczuć i jeszcze ich > drażnią ci co uszanowali Papieża. przepraszam cie bardzo, ale znow narzucasz sposob wyrazania zaloby. to ze nie mialem ochoty ogladac tylko programow o papiezu, jak i to ze nie mialem ochoty sluchac tylko smutow z radia, jak i to ze nie mialem ochoty sluchac debat kto zostanie nowym papiezem, jak i to ze nie mialem ochoty sluchac tego ile ludzi odwiedzilo rzym, nie znaczy ze smierc papieza nie zrobila na mnie wrazenia i ze brakuje mi odczuc. a draznia mnie ci co uwazaja jak ty, ze powinienem inaczej. NIE! jak czesc innych ludzi mam inny posob wyrazania zaloby co nie koliduje mi z innymi sprawami typu ogladniecie filmu w chwili kiedy jestem zmeczony po pracy i chcialbym sie zrelaksowac, lub posluchac w czasie jazdy zwyklej muzyki, a nie tylko smutow i infokow z rzymu. to media ciebie opanowaly a nie mnie. bronisz ich zaciecie. > A Robakowi wyjaśniam że dobro jest w każdym > człowieku,tylko nie każdy potrafi je zawsze okazywać i często okazuję przekore > zamiast pokory.I wstydzac sie Papieża,unikajac jego > wizerunku,nauk,przełączajac masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem? skad wyczytales ze wstydze sie papieza? czy dobro = ogladanie programow z papiezem w roli glownej? przekore? jak widzisz nie tylko ja nie mialem ochoty ogladac jednego i tego samego w kolko. gdzie tu przekora? masz zalobe przed TV & radio? wspolczuje. poszedlbys do kosciola lepiej, albo przynajmniej stanal na lace, popatrzyl w niebo i zapytal patrzac w gore jak papiezowi jest w niebie, a nie zalegal przed tv i bronil tego cyrku ktory zrobili. > Gdybyśmial jej wiecej to dałbyś sobie spokój z tą nadmierna krytyką. no tak.. odezwal sie ten pokorny. ps. i masz racje. EOT bo przekrecasz moje slowa probujac wcisnac mi swoja racje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Mam tego dość-a ja nie! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.04.05, 19:19 CDN.Ja nie wyrażam zdania,że właściwa postawa polega tylko na gapieniu się godzinami w telewizor z tematem Ojca Św.i opłakiwaniu ciągle jego śmierci przy telewizorze czy radiu.Z tym się grubo pomyliłeś.Nic nie zastąpi modlitwy w Kościele,a w tych dniach to była podstawowa postawa każdego katolika,również te modlitewne spotkania ze świecami na ulicach majace charakter ekumeniczny co niektorzy nazywajacy obrażliwie cyrkiem.Ja byłem na takim spotkaniu i prawie codziennie uczestniczyłem we Mszy Św. biorąc komunie za Papieża.Widziałem twarze tych ludzi i za Chiny nie mogę powiedzieć,że nie mieli zadnych odczuć i nie bedzie u nich żadnych przemian.Te łzy,smutek i gorycz wiele mowiły,nigdy tego nie widziałem.Ktoś kto nie byl,to nie wie.Nie wiem czy ty tez,ale ja widze,że jednak ludzie sa milsi,jakby lepsi i pozostaje mieć nadzieję,że tak pozostanie.Teraz dopiero nadchodzi czas prawdziwej proby wiary.Ja ci wcale nie narzucam sposobu wyrażania żaloby,że masz ciagle ogladać Papieża.Ale z twojego tonu moge wnioskować,że wogle Papieża bys niechcial w telewizji widzieć nawet chwilę,sądzę to po ostatnim twoim opisie.A s drugiej strony upierasz się,że odczucia masz,a tu jedno do drugiego nie pasuje,gdzie tu logika?To podobnie jak na przyklad z dziewczyna,mowie że ja kocham,ale nie chce sie z nia spotykać.To oczywiście przyklad,ale świetnie tu pasóje.Także nie ma o czym dyskutowac,jakbys naprawdę kochal Papieża i wyrażal po nim żalobę,tobyś tak nie pisał,nawet jakbyś mial już dość ciaglych programow o nim.Zrozumiałbys,że to nie trwa wieki i tak być widocznie musi,bo więcej jest takich,którzy chcieli,by Papież byl ciagle z nimi nawet w telewizji,bo tak przeżywali żałobę.I wyłączylbyś pokornie telewizor,a włączylbyś se kasete czy kompakt albo coś poczytał.Widzisz,dzieki mojej wierze ja jakoś to zniosłem,dla mnie to bylo przeżywanie,ktore cos we mnie zostawiło.Ale se teraz myślę,że ten smutek mial jakiś sens,ale mowie ci ty moze tego nie czujesz,teraz czuję jakby Papież byl blisko mnie i mowil:nie smuć się,nie po to umarłem by zapanował ten smutek na stałe,ale by ci bylo dobrze i bedę za toba sie stawial u Boga.I faktycznie czuję w sobie jakiś promyk szcześcia.To naprawdę nie był zwykły człowiek,coś bylo specjalnie dla nas dane.Teraz już mogę nornmalnie ogladać telewizje,również inne programy,sluchać muzyki,czytać,uprawiać sport,cieszyć sie życiem i pragne zmierzać ku lepszemu,co tu na ziemi jest dla nas zakryte.Goraco pozdrawiam Robaka i innych.KONIEC TEMATU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca_astry Re: Mam tego dość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 01:02 Nawet nie myślałem, że aż tak duże będzie zainteresowanie wątkiem, ale przecież nie dla ilości to napisałem tylko dlatego, że potrzebowałem sie wygadać. Ale dziękuję, wszystkim tym którzy myślą podobnie jak ja, za wyrazy poparcia a przeciwnikom życzę umiejętności wysuwania rzeczowych argumentów zamiast zasypywania ludzi o innych poglądach epitetami. Odpowiedz Link Zgłoś