Dodaj do ulubionych

Miesięczny niemodny

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.05, 20:25
Ciekawe że przejazdy komunikacją miejską we Wrocławiu są droższe niż w
Warszawie, gdzie już 20 lat temu zlikwidowano różnice w cenie na pospieszne i
normalne i gdzie po prostu nie opłaca się nie kupować biletu okresowego. Może
by tak sięgnąć do rozwiązań rodem ze stolicy?
Obserwuj wątek
    • Gość: fifa szkoda gadać IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.04.05, 20:28
      i pomyśleć tylko, ze w 1996 r imienny miesieczny bilet ulgowy kosztował aż
      18 złotych ehhh
    • Gość: TomekD Re: Miesięczny niemodny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.05, 20:35
      Aha, dodam jeszcze że procedura wyrabiania sobie miesięcznego też przyprawiła
      mnie o zawrót głowy: trzeba wykupić legitymację, wkleić zdjęcie i dopiero na to
      wklejać znaczek...
      W Warszawie też tak kiedyś było. A teraz karta magnetyczna, a przed kartami -
      kupowało się bilet ważny na miesiąc/kwartał i tylko tam trzeba było wpisać swoje
      dane i numer dokumentu.
      Cena miesięcznego była taka że korzystają tylko w dniach roboczych przynajmniej
      z 3 przejazdów było się już do przodu z kosztami.
    • Gość: Fakir Re: Miesięczny niemodny IP: 195.117.40.* 26.04.05, 20:45
      Poszukaj moich postów sprzed paru miesiecy - właśnie o tym pisałem - czyli
      bezmyslnej strukturze cen biletów...
    • Gość: Fakir Re: Miesięczny niemodny IP: 195.117.40.* 26.04.05, 20:55
      cytat: "Najważniejszy jest, żeby utrzymać wpływy. Mniej istotne, jakie bilety
      kupują pasażerowie - mówi Zdzisław Wojniak, który w ZDiK-u odpowiada za
      komunikację."
      Gartuluje ZDIK-owi szefa, którego nie interesuje struktura wpływów. Tak
      krótkowzrocznej polityki finansowej mogłaby "pozazdrościc" kazda szanująca się
      firma. Oby tak dalej - w KM pozostaną nastolatki (ktorych coraz mniej), emeryci
      (ci gorzej uposażeni), oraz jezdżący na gapę. Odkąd miala miejsca ta
      beznadziejna podwyżka - wpływy z mojej kieszeni do KM znacznie zmalały :)
      • almac Re: Miesięczny niemodny 27.04.05, 04:11
        Gość portalu: Fakir napisał(a):

> Odkąd miala miejsca ta
        > beznadziejna podwyżka - wpływy z mojej kieszeni do KM znacznie zmalały :)

Podobnie u mnie. W rodzinie wydajemy teraz na bilety mniej niż przed powdyżką.
        W zamian korzystamy więcej z samochodu (zwiększając co prawda w ten sposób
        korki - w których stoją też autobusy i tramwaje - ale w sumie i tak się opłaca)
    • Gość: artek Re: Miesięczny niemodny IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.04.05, 21:30
      zbierają co zasiali ...
      przed zmianą cen biletów okresowych kupowaliśmy z zona 2 bilety po 78 zł
      (miesięczny normalny na wszystkie linie). po zmianie kupujemy żonie jeden bilet
      90 dniowy za 234 zł - a ja jeżdzę na rowerze (zresztą na klecińskiej to
      najszybszy środek lokomocji :).
      oszczędzamy kilkadziesiąt zł miesięcznie.
      • Gość: Fakir Re: Miesięczny niemodny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.04.05, 22:49
        > 90 dniowy za 234 zł - a ja jeżdzę na rowerze
        czyli identyczny krok jak my :)
        Z zaoszcedzonej extra kasy niewydanej na drogie dekadówki kupujemy niedługo
        kolejny rowerek :)
        Mozna powiedziec ze miasto w naszym wypadku ma polityke proekologiczną
    • Gość: perian Re: Miesięczny niemodny IP: *.kom / *.kom-net.pl 26.04.05, 22:52
      Sieroty z rady miejskiej uchwaliły taką beznadziejną taryfę to teraz mają. A
      wypowiedzi urzędasów ze ZDiKu ukazują jedynie ignorancję i ślepotę decydentów.
      • Gość: mefisto Re: Miesięczny niemodny IP: *.e-wroc.com 26.04.05, 23:06
        "Ale wydaje mi się, że ludzie po prostu przesiadają się do samochodów i jeżdżą
        okazjonalnie." A jeszcze nie tak dawno słyszałem, że jednym z priorytetów
        polityki miasta jest skłonienie mieszkańców do korzystania z KM zamiast aut,
        żeby zmniejszyć korki i zanieczyszczenie... pięknie...
        • Gość: Ramzes zdaniem ZDIK-u ... IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.04.05, 13:11
          ... znowu winien jest pasażer. Ops, przepraszam, "człowiek który po prostu
          przesiadł się do samochodu i jeździ okazjonalnie" :)

pozdro
          Ramzes.
      • svarte_sjel Re: Miesięczny niemodny 28.04.05, 15:00
        Gość portalu: perian napisał(a):
        > wypowiedzi urzędasów ze ZDiKu ukazują jedynie ignorancję i ślepotę
        decydentów.

Ty oczywiście bohatersko byś publicznie rozpowiadał, że twój pracodawca (w tym
        przypadku miasto) jest głupi i nie ma racji :^)
    • adminn Proponuję dalej ograniczać kursy 26.04.05, 23:28
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=22581241
      Proponuję ograniczać dalej kursy tak jak to robi obecnie MPK. Nie dziwne, że
      ludzie rezygnują z usług takiego przewoźnika gdy autobusy i tramwaje jeżdżą
      coraz rzadziej i coraz bardziej wydłuża się czas jazdy po mieście komunikacją
      miejską.
      • Gość: KKW Re: Proponuję dalej ograniczać kursy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.05, 08:49
        Na mnie też nie zarobią. Po zeszłorocznej podwyżce cen biletów przesiadłem się
        na rower i jeździłem nim do listopada. Zaoszczędziłem około 250 zł minus
        sporadyczne bilety jednorazowe, kiedy juz koniecznie musiałem skorzystać z
        komunikacji miejskiej.
      • svarte_sjel Re: Proponuję dalej ograniczać kursy 27.04.05, 12:03
        adminn napisał:
        > Proponuję ograniczać dalej kursy tak jak to robi obecnie MPK. Nie dziwne, że

Ale zanim coś napiszesz to koniecznie pomyśl.
    • Gość: Andrzej Re: Miesięczny niemodny IP: *.bf.uni.wroc.pl 27.04.05, 09:32
      Zawsze mi sie wydawało, że miastu powinno zależeć na tym aby ludzie korzystali
      z komunikacji zbiorowej, tyle pisało się o pojedyńczych osobach dojeżdżających
      do pracy swoimi samochodami, przecież można chociaż trochę zmniejszyć korki.
      Nie przybyło nowych linii tramwajowych (torowisk) do dużych osiedli, ścieżki
      rowerowe też jakoś nie powstają (remont skrzyżowania Sienkiewicza -
      Wyszyńskiego). Ten pan od komunikacji miejskiej to chyba minął się z
      powołaniem, za nasze pieniądze.
    • dekar Re: Miesięczny niemodny 27.04.05, 09:39
      To jakiś absurd. Z jednej strony likwiduje się linie ze względu na "słabe
      obłożenie", a za chwilę czytam, że tak naprawdę ZDiKowi nie przeszkadza, że
      ludzie przesiadają się do samochodów, ba nawet do tego zachęcają polityką
      biletową KM. No to gdzie w tym sens?
    • Gość: Andrzej Re: Miesięczny niemodny IP: 80.68.236.* 27.04.05, 11:02
      Teraz pewnie "poprawią" relację cen biletów jednorazowych do okresowych -
      zrobią podwyżkę jednorazowych. W końcu z czegoś te nowe tramwaje trzeba
      sfinansować.
      • svarte_sjel Re: Miesięczny niemodny 27.04.05, 12:03
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):
        > zrobią podwyżkę jednorazowych. W końcu z czegoś te nowe tramwaje trzeba
        > sfinansować.

Ale zanim coś napiszesz to koniecznie pomyśl.
        • wro73 do Svarte 27.04.05, 13:14
          svarte_sjel napisał:

> Gość portalu: Andrzej napisał(a):
          > > zrobią podwyżkę jednorazowych. W końcu z czegoś te nowe tramwaje trzeba
          > > sfinansować.
          >
          > Ale zanim coś napiszesz to koniecznie pomyśl.
          >

Hmm...
          Svarte, chyba się troszkę powtarzasz?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=538&w=23225911&a=23249083
          • adminn [...] 27.04.05, 14:13
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • svarte_sjel Re: do Svarte 28.04.05, 15:01
              adminn napisał:
              > svarte_sjel to pracownik zdik który właśnie dostał szoku przed spodziewanym

MegaROTFL. Ale wiesz co... potraktuję to jako komplement.
          • Gość: koloko Re: do Svarte IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 14:21
            wro73 napisał:

> svarte_sjel napisał:
            >
            > > Gość portalu: Andrzej napisał(a):
            > > > zrobią podwyżkę jednorazowych. W końcu z czegoś te nowe tramwaje tr
            > zeba
            > > > sfinansować.
            > >
            > > Ale zanim coś napiszesz to koniecznie pomyśl.
            > >
            >
            > Hmm...
            > Svarte, chyba się troszkę powtarzasz?
            >

Tutaj roche racji ma jednak Svarte
            przecież ZDiK NIC nie ma do pojazdów MPK
            to MPK kupuje Nowe tramwaje,
            a ZDiK nie daje bezpośrednio na to pieniędzy
            • adminn Re: do Svarte 27.04.05, 14:29
              Nas to mało obchodzi jak oni się podzielili kompetencjami i kto jest za co
              odpowiedzialny. Problemem jest to że komunikację miejską doprowadzili do upadku
              i niech się lepiej szybko wezmą do pracy bo upadną razem z nią.
              • adminn [...] 28.04.05, 08:41
                • svarte_sjel [...] 28.04.05, 15:02
                  • tomek854 Czy to nei tych dwóch, co tak pouczają innych o 28.04.05, 19:17
                    ...kulturze dyskusji? :-)

Coście tam nawypisywali, chłopaki? :-)
                    • Gość: a kuku Re: Czy to nei tych dwóch, co tak pouczają innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 21:10
                      ja tez jestem ciekawy, czym podpadł cenzorowi paweł
                      • svarte_sjel Re: Czy to nei tych dwóch, co tak pouczają innych 28.04.05, 22:07
                        Gość portalu: a kuku napisał(a):
                        > ja tez jestem ciekawy, czym podpadł cenzorowi paweł

Sam to zgłosiłem :^P
                        • adminn Re: Czy to nei tych dwóch, co tak pouczają innych 28.04.05, 23:26
                          I widziecie do czego prowadzi złość? :)))
                          Mi też czasami puszczają nerwy a jeśli kogoś obraziłem to przepraszam.
                          • svarte_sjel Re: Czy to nei tych dwóch, co tak pouczają innych 29.04.05, 09:33
                            adminn napisał:
                            > Mi też czasami puszczają nerwy a jeśli kogoś obraziłem to przepraszam.

"Kogoś obraziłem" było tu dość delikatnym określeniem :^P
    • tram_ktos taka polityka 27.04.05, 13:06
      Ten artykuł odkrywa całą rzeczywistą politykę komunikacyjną Wrocławia.
      Prawdziwym priorytetem jest samochód, a te wszystkie zapisy o priorytecie dla
      KM są po prostu:
      - dlatego, że tak wypada,
      - po to, żeby ekolodzy się nie czepiali,
      - W PEŁNI LEKCEWAŻONE przez nasze władze, które KM mają za środek poruszania
      się biedoty, babć i dziadków i młodzieży.
      A brak zwracania uwagi na strukturę przychodów to albo świadectwo
      niekompetencji i zupełnego braku elementarnej wiedzy, albo po prostu świadectwo
      tego, że chce się odzwyczaić ludzi od KM.
    • Gość: Cricket Re: Miesięczny niemodny IP: *.oborniki.net / *.oborniki.net 27.04.05, 13:42
      "Najważniejszy jest, żeby utrzymać wpływy. Mniej istotne, jakie bilety kupują pasażerowie - mówi Zdzisław Wojniak" <
    • szoppracz1 Nie rozumiem... 27.04.05, 14:43
      Nie rozumiem o jakiej oszczędności mówią ludzie kupujący bilety jednorazowe.
      Jeśli przyjąć, że w miesiącu jest 20 dni roboczych i obywatel jeździ wyłącznie
      do i z pracy, i tylko jedną linią, to koszt biletów wynosi 80 PLN, a przecież
      bilet 30-dniowy na WSZYSTKIE linie kosztuje 90 PLN. Gdzie więc oszczędność?
      • Gość: nemo Re: Nie rozumiem... IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.05, 17:25
        Matematyk jesteś tęgi, ale wysil mózgownicę i wyobraź sobie choć jedną przesiadkę...
        • szoppracz1 Re: Nie rozumiem... 28.04.05, 07:36
          Raz jeszcze przeczytaj to, co napisałam, a potem głupio komentuj.
    • Gość: malaaga Re: Miesięczny niemodny IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 27.04.05, 15:41
      No maly bilansik:

jedze do szkoly i spowrotem - dziennie 2 bilety (po zlotowce) - 5 dni w tygodniu
      x 4 tygodnie w miesiacu= 40 zl

miesieczny kosztuje 45zl, przed 1 lipca 39. hmmmmm.... Oplaca mi sie?
      • luka182 Re: Miesięczny niemodny 27.04.05, 15:57
        Gość portalu: malaaga napisał(a):

> No maly bilansik:
        >
        > jedze do szkoly i spowrotem - dziennie 2 bilety (po zlotowce) - 5 dni w
        tygodni
        > u
        > x 4 tygodnie w miesiacu= 40 zl
        >
        > miesieczny kosztuje 45zl, przed 1 lipca 39. hmmmmm.... Oplaca mi sie?

A poza jazdą do szkoły i spowrotem nie zdarza Ci się korzystać z komunikacji
        miejskiej?
        • Gość: Fakir Re: Miesięczny niemodny IP: 195.117.40.* 27.04.05, 16:14
          Nie zmienia to faktu ze stosunek cen biletów miesiecznych jest niekorzystny w
          stosunku do jednorazowych dla sporej grupy osób.
        • Gość: Fakir Re: Miesięczny niemodny IP: 195.117.40.* 27.04.05, 16:14
          Nie zmienia to faktu, ze cena biletów miesiecznych jest niekorzystna w stosunku
          do jednorazowych dla sporej grupy osób.
          • szoppracz1 Re: Miesięczny niemodny 27.04.05, 16:37
            No ale na czym ta "niekorzystność" polega?
            • luka182 Re: Miesięczny niemodny 27.04.05, 16:44
              A jeszcze jedno.. Chyba tutaj pozapominaliście, że bilet okresowy umożliwia
              jazde z przesiadkami..
              • Gość: el_presidente Re: Miesięczny niemodny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 19:15
                Ja proponuje temu panu zeby sie przejechal 2, 17 w godzinach szczytu. Albo zeby
                sobie pobiegal za tramwajem ktory przyjechal 5min za wczesnie. Albo zeby sobie
                polatal od kiosku do kiosku szukajac biletu 30 dniowego bo sa tylko 10, ktore
                wychodza drozej.
                Niech sobie poczeka 40 minut na nieprzyjezdzajcy tramwaj, a potem jedzie
                wprasowany w drzwi.
                Ja kupuje tylko okresowe, bo dzieki cudownym polaczeniom, codziennie musialbym
                kasowac 4-6 biletow na same dojazdy praca-dom.
                • szoppracz1 Re: Miesięczny niemodny 28.04.05, 07:35
                  Nie posiadam i nigdy nie posiadałam samochodu, poruszam się wyłącznie
                  komunikacją miejską i nabywam wyłącznie bilety 30-dniowe lub 90-dniowe i
                  wyobraź sobie, że nie zdarzyło mi się ani biegać po mieście w poszukiwaniu
                  biletów (w budce na pętli na Nowym Dworze zawsze jest pełen asortyment), ani
                  też przeżywać takich dramatów komunikacyjnych, jak opisane przez Ciebie. Owszem
                  z powodu korków, remontów lub zamkniętych przejazdów kolejowych są spore
                  opóźnienia, w autobusach momentami jest bardzo niewygodnie, no ale to co
                  napisłeś to lekka przesada...
                  • wro73 Re: Miesięczny niemodny 28.04.05, 09:54
                    szoppracz1 napisała:

> Nie posiadam i nigdy nie posiadałam samochodu, poruszam się wyłącznie
                    > komunikacją miejską (...), ani
                    > też przeżywać takich dramatów komunikacyjnych, jak opisane przez Ciebie.
                    > Owszem z powodu korków, remontów lub zamkniętych przejazdów kolejowych są
                    > spore opóźnienia, w autobusach momentami jest bardzo niewygodnie, no ale to
                    > co napisłeś to lekka przesada...

To zapraszam na przejażdzkę "puszką na sardynki" ( czyt: autobusem linii 122 ),
                    pomiedzy godz: 7:00 a 8:30 na odcinku Legnicka/Zachodnia - Ruska
                    • meh_ow Re: Miesięczny niemodny 28.04.05, 10:46
                      wro73 napisał:
                      > To zapraszam na przejażdzkę "puszką na sardynki" ( czyt: autobusem linii 122 ),
                      > pomiedzy godz: 7:00 a 8:30 na odcinku Legnicka/Zachodnia - Ruska

jak ktoś sie upiera że musi jechać 122 bo akurat podjechał to niech cierpi,
                      dzięki niemu męczą się też ci co poza 122 nic nie mają ...
                      • wro73 Re: Miesięczny niemodny 28.04.05, 10:51
                        meh_ow napisał:

> wro73 napisał:
                        > > To zapraszam na przejażdzkę "puszką na sardynki" ( czyt: autobusem linii
                        > 122 ),
                        > > pomiedzy godz: 7:00 a 8:30 na odcinku Legnicka/Zachodnia - Ruska
                        >
                        > jak ktoś sie upiera że musi jechać 122 bo akurat podjechał to niech cierpi,
                        > dzięki niemu męczą się też ci co poza 122 nic nie mają ...

A wiesz człowieku skąd-dokąd jadę, że się wymądrzasz?
                        Po drugie - jaką masz alternatywę oprócz bezdennie głupiej 72+73 / 722 / 3+12 ?
                        • meh_ow Re: Miesięczny niemodny 28.04.05, 11:14
                          wro73 napisał:
                          > A wiesz człowieku skąd-dokąd jadę, że się wymądrzasz?

najpierw zrozum czyjąś wypowiedź a potem się czepiaj - nie jesteś pępkiem świata
                          że muszę akurat pisać o tobie

> Po drugie - jaką masz alternatywę oprócz bezdennie głupiej 72+73 / 722 / 3+12 > ?

jak głupia to nie korzystaj ... na odcinku Legicka/Zachodnia - Ruska 72/73 nie
                          są potrzebne, a że znajdują się takie osoby które zamiast 722 upieraja sie przy
                          122 to potem tylko słychać marudzenie tych co wsiedli do 122 przed Zachodnią
                          • wro73 Kwestia 122 i 722 28.04.05, 12:03
                            meh_ow napisał:

> (...) a że znajdują się takie osoby które zamiast 722 upieraja sie przy
                            > 122 to potem tylko słychać marudzenie tych co wsiedli do 122 przed Zachodnią

Zastanawiam się, czasami kiedy i czy w ogóle korzystasz z KM we Wrocławiu.
                            Ja akurat korzystam ze 122 na dłuższym odcinku, ale największe obłożenie jest
                            akurat na odcinku Legnicka/Zachodnia - Ruska. I wcale się nie dziwie ludziom,
                            którzy wybierają 122. Mierzi mnie tylko bezmyślność decydentów ze ZDiK. którzy
                            ekspediują 10 brygad na 722 by autobus po 20 min. kółku mógł postać sobie na
                            pl. Borna 16 min.
                            Nie żałuje tutaj kierowcom tego postoju. Wiem, że przy odrobinie kreatywności
                            można zaoszczędzić 3 brygady, które wyekspediowane na 122 rozładowały by
                            panujący na tej linii tłok w autobusach.
                            A tak na marginesie - wiem, że na innych liniach po kursach rzędu 30 - 50 min.
                            postój wyrównawczy na pętli wynosi od 9 do 16 min.
                            • meh_ow Re: Kwestia 122 i 722 28.04.05, 13:26
                              wro73 napisał:
                              > Zastanawiam się, czasami kiedy i czy w ogóle korzystasz z KM we Wrocławiu.

sporadycznie czyli codziennie

> Ja akurat korzystam ze 122 na dłuższym odcinku, ale największe obłożenie jest
                              > akurat na odcinku Legnicka/Zachodnia - Ruska. I wcale się nie dziwie ludziom,
                              > którzy wybierają 122.

a mnie to właśnie dziwi - jak ludzie potrafią sie pchać na pl. Strzegomskim do
                              zapchanego 122, lekceważyć trochę luźniejsze 722 i nie zwracać wogóle uwagi na
                              132/142 - efekt bywa taki że jadąc w normalnych warunkach jako trzecim 132
                              jestem w tym samym czasie na Ruskiej co ci co wciskali się do 122
                              • wro73 Re: Kwestia 122 i 722 28.04.05, 14:30
                                meh_ow napisał:

>
                                > a mnie to właśnie dziwi - jak ludzie potrafią sie pchać na pl. Strzegomskim do
                                > zapchanego 122, lekceważyć trochę luźniejsze 722 i nie zwracać wogóle uwagi na
                                > 132/142 - efekt bywa taki że jadąc w normalnych warunkach jako trzecim 132
                                > jestem w tym samym czasie na Ruskiej co ci co wciskali się do 122

Więc zważ co następuje:

1. Na przystanku Legnicka/Zachodnia niejako "kończą bieg" tramwaje linii 72 i
                                73, a jak dotąd nie zatrzymują się tam autobusy duetu 132+142,

2. Z przystanku pl. Strzegomski w kierunku pl. Dominikańskiego odjeżdzają tylko
                                E i 122, natomiast 132, 142, 722 jadą w kierunku przeciwnym ( patrząc od
                                Ruskiej ),

3. Jakkolwiek część pasażerów wysiada przy ul. Ruskiej, to jednak jakieś 70 %
                                pozostaje w autobusie wysiadając dopiero na przystankach przy ul. Świdnickiej i
                                na pl. Dominikańskim.

Wbrew życzeniom decydentów ze ZDiK, w sytuacji odcięcia komunikacji tramwajowej
                                z pl. 1-go Maja w kierunku Legnickiej i dalej Pilczyc, Leśnicy - następuje
                                zwiększony popyt na linię 122. Jest to zjawisko nie nowe, występujące
                                każdorazowo. Niestety niezauważalne i nierozwiązywalne dla ZDiK.
                                • meh_ow Re: Kwestia 122 i 722 28.04.05, 14:42
                                  wro73 napisał:
                                  > 1. Na przystanku Legnicka/Zachodnia niejako "kończą bieg" tramwaje linii 72 i
                                  > 73, a jak dotąd nie zatrzymują się tam autobusy duetu 132+142,

jest 722, jest 103, w okolicy jest 327 i 403

> 2. Z przystanku pl. Strzegomski w kierunku pl. Dominikańskiego odjeżdzają
                                  > tylko E i 122, natomiast 132, 142, 722 jadą w kierunku przeciwnym ( patrząc od
                                  > Ruskiej ),
                                  > 3. Jakkolwiek część pasażerów wysiada przy ul. Ruskiej, to jednak jakieś 70 %
                                  > pozostaje w autobusie wysiadając dopiero na przystankach przy ul. Świdnickiej
                                  > i na pl. Dominikańskim.

zazwyczaj rano jeźdze za 122 i akurat to tej porze conajmnie połowa z niego
                                  wysiada na Ruskiej

> Wbrew życzeniom decydentów ze ZDiK, w sytuacji odcięcia komunikacji
                                  > tramwajowej z pl. 1-go Maja w kierunku Legnickiej i dalej Pilczyc, Leśnicy -
                                  > następuje zwiększony popyt na linię 122. Jest to zjawisko nie nowe,
                                  > występujące każdorazowo. Niestety niezauważalne i nierozwiązywalne dla ZDiK.

ale nikt nie zmusza osób mieszkających na Szczepinie do jeźdzenia 122 kiedy mają
                                  alternatywę - może nie jestem zdrowy psychicznie ale gdy mam wybór: jechać z
                                  przesiadką w normalnych warunkach lub bez przesiadki cudem mieszcząc się w
                                  autobusie, to wybieram to pierwsze rozwiązanie
                                  • wro73 Re: Kwestia 122 i 722 28.04.05, 14:51
                                    meh_ow napisał:

> wro73 napisał:
                                    > > 1. Na przystanku Legnicka/Zachodnia niejako "kończą bieg" tramwaje linii
                                    > 72 i
                                    > > 73, a jak dotąd nie zatrzymują się tam autobusy duetu 132+142,
                                    >
                                    > jest 722, jest 103, w okolicy jest 327 i 403
                                    >

722 patrz punkt 2,
                                    103 tylko do pl. Solidarności,
                                    327, 403 niestety nie w takiej okolicy

> > 2. Z przystanku pl. Strzegomski w kierunku pl. Dominikańskiego odjeżdzają
                                    >
                                    > > tylko E i 122, natomiast 132, 142, 722 jadą w kierunku przeciwnym ( patrz
                                    > ąc od
                                    > > Ruskiej ),
                                    > > 3. Jakkolwiek część pasażerów wysiada przy ul. Ruskiej, to jednak jakieś
                                    > 70 %
                                    > > pozostaje w autobusie wysiadając dopiero na przystankach przy ul. Świdnic
                                    > kiej
                                    > > i na pl. Dominikańskim.
                                    >
                                    > zazwyczaj rano jeźdze za 122 i akurat to tej porze conajmnie połowa z niego
                                    > wysiada na Ruskiej
                                    >
                                    > > Wbrew życzeniom decydentów ze ZDiK, w sytuacji odcięcia komunikacji
                                    > > tramwajowej z pl. 1-go Maja w kierunku Legnickiej i dalej Pilczyc, Leśnic
                                    > y -
                                    > > następuje zwiększony popyt na linię 122. Jest to zjawisko nie nowe,
                                    > > występujące każdorazowo. Niestety niezauważalne i nierozwiązywalne dla ZD
                                    > iK.
                                    >
                                    > ale nikt nie zmusza osób mieszkających na Szczepinie do jeźdzenia 122 kiedy
                                    maj
                                    > ą
                                    > alternatywę - może nie jestem zdrowy psychicznie ale gdy mam wybór: jechać z
                                    > przesiadką w normalnych warunkach lub bez przesiadki cudem mieszcząc się w
                                    > autobusie, to wybieram to pierwsze rozwiązanie

a z dwoma przesiadkami?

Ponadto - to nie pasażerowie mają się dostosowywać do przebiegu linii
                                    komunikacyjnych wymyślonego przez urzedników, tylko urzędnicy mają dostosowywać
                                    przebieg linii komunikacyjnych do potrzeb pasażerów.
                                    • meh_ow Re: Kwestia 122 i 722 28.04.05, 15:13
                                      wro73 napisał:
                                      > 722 patrz punkt 2,

to skąd ci ludzie w tym autobusie skoro nie jeździ tam gdzie ludzie chcą?

> 103 tylko do pl. Solidarności,

gdzie są 0,3,12,20 i 22

> a z dwoma przesiadkami?

też

> Ponadto - to nie pasażerowie mają się dostosowywać do przebiegu linii
                                      > komunikacyjnych wymyślonego przez urzedników, tylko urzędnicy mają
                                      > dostosowywać przebieg linii komunikacyjnych do potrzeb pasażerów.

czy ten układ jest docelowy czy tymczasowy, że ma być idealnie dopasowany? ...
                                      przy każdym układzie bedzie jakiśtam % niezadowolonych a że większość jest na
                                      tyle leniwa i wygodna, że na słowo przesiadka reaguje prawie od furii po
                                      histerię ... ja tam wolę sie dostosować niz marnowac energię na obrzucanie błotem
                                      • wro73 Re: Kwestia 122 i 722 28.04.05, 15:33
                                        meh_ow napisał:

>
                                        > > 103 tylko do pl. Solidarności,
                                        >
                                        > gdzie są 0,3,12,20 i 22
                                        >

Z czego w kierunku pl. Dominikańskiego 3 i 12

> > a z dwoma przesiadkami?
                                        >
                                        > też
                                        >
                                        > > Ponadto - to nie pasażerowie mają się dostosowywać do przebiegu linii
                                        > > komunikacyjnych wymyślonego przez urzedników, tylko urzędnicy mają
                                        > > dostosowywać przebieg linii komunikacyjnych do potrzeb pasażerów.
                                        >
                                        > czy ten układ jest docelowy czy tymczasowy, że ma być idealnie dopasowany? ...
                                        > przy każdym układzie bedzie jakiśtam % niezadowolonych a że większość jest na

Wnioskując z ilości postów i wątków na tym forum jakiśtam = całkiem spory

> tyle leniwa i wygodna, że na słowo przesiadka reaguje prawie od furii po
                                        > histerię ... ja tam wolę sie dostosować niz marnowac energię na obrzucanie
                                        błot
                                        > em

A ja wole, ażeby moje pieniądze, były spożytkowane dla mojej wygody.
                                        Z tego co piszesz jeździsz z ND, to może odstąpicie nam, leniwcom, jedną linię?
                                        Na przykład 139?
                                        Mogła by sobie jeździć np. tak:

139
                                        JERZMANOWSKA Baza <> ... <> Żernicka <> Kołobrzeska
                                        NOWY DWÓR <> Żernicka <> Kołobrzeska <> Hermanowska <> Gubińska <> Bystrzycka
                                        <> Bajana <> Lotnicza <> Legnicka <> pl. Strzegomski <> Legnicka <> pl. 1-go
                                        Maja > Ruska > Kazimierza Wlk. ( z powrotem Kazimierza Wlk. > Świętego Mikołaja
                                        > pl. 1-go Maja ) <> Oławska <> pl. Dominikański <> Oławska <> Traugutta <> pl.
                                        Powstańców Warszawy <> ... <> PL. GRUNWALDZKI

Co Ty na to?
                                        • meh_ow Re: Kwestia 122 i 722 28.04.05, 15:45
                                          wro73 napisał:
                                          > Wnioskując z ilości postów i wątków na tym forum jakiśtam = całkiem spory

tylko licz swoje jako jeden :P

> Z tego co piszesz jeździsz z ND, to może odstąpicie nam, leniwcom, jedną
                                          > linię?

nie odstąpie bo nie wypowiadam sie w imieniu innych z nieswojego osiedla,
                                          ja odstapiłem 122 i to bardzo dobrowolnie

> Na przykład 139?
                                          > Mogła by sobie jeździć np. tak: [...]
                                          > Co Ty na to?

spytaj sie tych co dojeżdzaja nim od strony Grunwaldu ...
                                    • wro73 Kwestia 122 i 72+73 > 722 > 3+10+12 28.04.05, 15:18
                                      Mam małe zadanko z logistyki
                                      O godzinie 15:15 wyruszamy z przystanku Legnicka/Kwiska i mamy się dostać na
                                      pl. Dominikański.

Rozwiązanie
                                      1 Przejazd bezpośredni linią 122

Legnicka/Kwiska o: 15:23
                                      Pl. Dominikański p: 15:37

czas przejazdu: 14 min
                                      czas oczekiwania: 8 min
                                      czas łączny: 22 min

2. Przejazd komunikacją zastępczą:

73
                                      Legnicka/Kwiska o: 15:16
                                      Legnicka/Zachodnia p: 15:28

722
                                      Legnicka/Zachodnia o: 15:28 - dla sprinterów
                                      15:32 - dla pozostałych
                                      Rynek p: 15:35 - dla sprinterów
                                      15:39 - dla pozostałych

3
                                      Rynek o: 15:38
                                      pl. Dominikński p: 15:43

10
                                      Rynek o: 15:42
                                      pl. Dominikński p: 15:47

wersja dla sprinterów
                                      czas przejazdu: 24 min
                                      czas oczekiwania: 2 min
                                      czas przejść pieszych: 5 min
                                      czas łączny: 31 min

wersja dla pozostałych
                                      czas przejazdu: 24 min
                                      czas oczekiwania: 5 min
                                      czas przejść pieszych: 5 min
                                      czas łączny: 31 min
                                      • wro73 Re: Kwestia 122 i 72+73 > 722 > 3+10+12 28.04.05, 15:20
                                        Mała errata:

> wersja dla sprinterów
                                        > czas przejazdu: 24 min
                                        > czas oczekiwania: 2 min
                                        > czas przejść pieszych: 3 min
                                        > czas łączny: 28 min
                                        >
                                        > wersja dla pozostałych
                                        > czas przejazdu: 24 min
                                        > czas oczekiwania: 5 min
                                        > czas przejść pieszych: 5 min
                                        > czas łączny: 31 min
                                      • meh_ow Re: Kwestia 122 i 72+73 > 722 > 3+10+12 28.04.05, 15:39
                                        wro73 napisał:
                                        > 73
                                        > Legnicka/Kwiska o: 15:16
                                        > Legnicka/Zachodnia p: 15:28

a od kiedy to tramwaje jadą ten odcinek 8 minut a nie 4?
                                        • wro73 Re: Kwestia 122 i 72+73 > 722 > 3+10+12 28.04.05, 15:48
                                          meh_ow napisał:

> wro73 napisał:
                                          > > 73
                                          > > Legnicka/Kwiska o: 15:16
                                          > > Legnicka/Zachodnia p: 15:28
                                          >
                                          > a od kiedy to tramwaje jadą ten odcinek 8 minut a nie 4?

Od czasu mojego błędu - przepraszam,

Nie zmienia to postaci rzeczy, że przejazd linią 122 jest krótszy od
                                          korzystania z komunikacji miejskiej.

Gwoli jasności:
                                          122 - 22 min ( w tym 8 min oczekiwania na autobus )
                                          73 > 722 > 3 24 min ( w tym 1 min oczekiwania na tramwaj )

Jeszcze raz przepraszam za błąd.

• svarte_sjel Re: Kwestia 122 i 72+73 > 722 > 3+10+12 28.04.05, 16:02
                                            wro73 napisał:
                                            > Nie zmienia to postaci rzeczy, że przejazd linią 122 jest krótszy od
                                            > korzystania z komunikacji miejskiej.

A 122 to co w takim razie będzie? :^P
                                            • wro73 Re: Kwestia 122 i 72+73 > 722 > 3+10+12 28.04.05, 19:04
                                              svarte_sjel napisał:

> wro73 napisał:
                                              > > Nie zmienia to postaci rzeczy, że przejazd linią 122 jest krótszy od
                                              > > korzystania z komunikacji miejskiej.
                                              >
                                              > A 122 to co w takim razie będzie? :^P

Co nagle to po diable - stare ale jare...
                                              Miało być:
                                              "Nie zmienia to postaci rzeczy, że przejazd linią 122 jest krótszy od przejazdu
                                              z wykorzystaniem komunikacji zastępczej"
                                              Za błąd, wynikający ze skrótu myślowego, serdecznie przepraszam.

• meh_ow Re: Kwestia 122 i 72+73 > 722 > 3+10+12 28.04.05, 17:07
                                            wro73 napisał:

> Od czasu mojego błędu - przepraszam,

sam sie walnąłem bo 12 nie 8 : )

> Nie zmienia to postaci rzeczy, że przejazd linią 122 jest krótszy od
                                            > korzystania z komunikacji miejskiej.

jeżeli miało to udowodnic tylko tezę że 122 jest szybsze, to daremny trud bo że
                                            rozkładowo tak jest, to wszyscy wiedzą - ale warto zobaczyć jak to wygląda w
                                            drugą stronę biorąc pod uwage korek na Kazimierza : )... trudniej będzie za to
                                            udowodnić że 122 jest 'wygodniejsze' w szczycie porannym na trasie Kwiska
                                            Dominikański od komunikacji miejskiej w domyśle przesiadkowej
                                • svarte_sjel Re: Kwestia 122 i 722 28.04.05, 15:06
                                  wro73 napisał:
                                  > każdorazowo. Niestety niezauważalne i nierozwiązywalne dla ZDiK.

Rozwiązanie jest znane co najmniej od 8 lat :^)

(chodzi oczywiście o skrócenie 122 do pl. Solidarności)
                                  • wro73 Re: Kwestia 122 i 722 28.04.05, 15:42
                                    svarte_sjel napisał:

> wro73 napisał:
                                    > > każdorazowo. Niestety niezauważalne i nierozwiązywalne dla ZDiK.
                                    >
                                    > Rozwiązanie jest znane co najmniej od 8 lat :^)
                                    >
                                    > (chodzi oczywiście o skrócenie 122 do pl. Solidarności)
                                    >

Aż do pl. Solidarności???
                                    A po co? Skróćcie je do Legnicka/Kwiska, 103 do Kozanowa ( obojętnie z której
                                    strony ), 135 do Tesco Środmieście, E zlikwidujcie, tramwaje puście raz na
                                    godzinę, zlikwidujcie linie nocne, itd, itd.
                                    • svarte_sjel Re: Kwestia 122 i 722 28.04.05, 16:01
                                      wro73 napisał:
                                      [...]
                                      > strony ), 135 do Tesco Środmieście, E zlikwidujcie, tramwaje puście raz na
                                      > godzinę, zlikwidujcie linie nocne, itd, itd.

Zgłoś się z tym pomysłem do Rady Miejskiej.
                                      • wro73 Re: Kwestia 122 i 722 28.04.05, 19:05
                                        svarte_sjel napisał:

> wro73 napisał:
                                        > [...]
                                        > > strony ), 135 do Tesco Środmieście, E zlikwidujcie, tramwaje puście raz n
                                        > a
                                        > > godzinę, zlikwidujcie linie nocne, itd, itd.
                                        >
                                        > Zgłoś się z tym pomysłem do Rady Miejskiej.
                                        >

Nie zaryzukuje - jeszcze by skorzystali...
                                  • Gość: pasazer 122 Re: Kwestia 122 i 722 IP: *.magma-net.pl 07.05.05, 09:43
                                    122 powinno byc skrocone, ale na odcinku Dworcowa > Kuzniki. Ale skoro na
                                    Kuznikach nie ma petli, to mogloby jezdzic do Os. Kosmonautow (Bajana-petla),
                                    gdyz na tym odcinku jest najbardziej obciazone. Z Os. Komsonautow na Nowy Dwor
                                    mozna przeciez dojechac 126 przez Kuzniki.
                                    • bystrzak2000 Re: Kwestia 122 i 722 07.05.05, 12:27
                                      Gość portalu: pasazer 122 napisał(a):

> 122 powinno byc skrocone, ale na odcinku Dworcowa > Kuzniki. Ale skoro na
                                      > Kuznikach nie ma petli, to mogloby jezdzic do Os. Kosmonautow (Bajana-petla),
                                      > gdyz na tym odcinku jest najbardziej obciazone. Z Os. Komsonautow na Nowy Dwor
                                      > mozna przeciez dojechac 126 przez Kuzniki.

Przejedź się na Nowy Dwór i zobacz ile ludzi korzysta ze 122 i jest to całkiem
                                      spora liczba. Nieraz opuszcza osiedle pełen.
                                    • leo19 Re: Kwestia 122 i 722 08.05.05, 14:33
                                      Gość portalu: pasazer 122 napisał(a):

> 122 powinno byc skrocone, ale na odcinku Dworcowa > Kuzniki. Ale skoro na
                                      > Kuznikach nie ma petli, to mogloby jezdzic do Os. Kosmonautow (Bajana-petla),

Taa, świetny pomysł, Kuźniki, na których mieszka parę tysięcy ludzi na pewno
                                      nie będą miały nic przeciwko żeby pozbawić ich połowy autobusów (których już
                                      teraz jest za mało, bo przed zamknięciem wiaduktu było ich prawie dwukrotnie
                                      więcej), dodajmy: tej istotniejszej połowy, łączącej osiedle z centrum miasta i
                                      najważniejszymi węzłami.
                                      • leo19 Re: Kwestia 122 i 722 08.05.05, 14:34
                                        P.S. Zrobić pętlę w postaci kółka przez Kuźniki Koszalińską i Hermanowską to
                                        absolutnie żaden problem, nawet stoi nieużywana zatoczka. "Problemem" jest
                                        jedynie brak socjału.
                    • szoppracz1 Re: Miesięczny niemodny 28.04.05, 12:25
                      Nie skorzystam. Poruszam się 126 i 134 - i wiedz, że na tych trasach również są
                      bardzo poważne utrudnienia. No ale bez przesady...
                      • wro73 wro73 <> szoppracz1 28.04.05, 14:36
                        szoppracz1 napisała:

> Nie skorzystam. Poruszam się 126 i 134 - i wiedz, że na tych trasach również

>
                        > bardzo poważne utrudnienia. No ale bez przesady...

Wiem, bo też korzystam z tego ciągu komunikacyjnego ( linia 136 ), lecz nie
                        piszemy tutaj o utrudnieniach, tylko o stopniu przepełnienia.
                        Weź pod uwagę podstawowy fakt - komunikacja zastępcza tylko w 75 % zastępuje
                        stałą normalną komunikację na ciągu ul. Legnickiej. Jest to dokładnie wycięcie
                        jednej linii.
            • Gość: FAkir Re: Miesięczny niemodny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.04.05, 07:56
              A z takiej ze jak nie korzystam zbyt często z przesiadek to kupowanie biletu
              okresowego jest zbędnie ze względu na przepłacanie. Przesiadka w moim wypadku
              zastępowana jest 300 m spacerkiem :) (miasto dba o me zdrowie). Teraz to i tak
              niewazne - załuje ze dopiero rok temu zdecydowałem sie na rower jako NAJSZYBSZY
              we Wrocku srodek komunikacji (w godzinach dzienych dnia roboczego oczywiście:))
              Osobnym cudem jest cena biletu jednodniowego, kiedyś kupowanegp bardzo chętnie a
              teraz szkoda mówić...

• Gość: bzyt! pomówmy w ogóle o wrocławskim MPK! IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 27.04.05, 21:07
      to jest jeden wielki syf i skandal!musze iść na obiad,ale jeszcze tu napisze co
      sądze o tym.
      • Gość: [ NT ] Re: pomówmy w ogóle o wrocławskim MPK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 21:50
        --> 21:07 <--
        Gość portalu: bzyt! napisał(a):
        >[...]musze iść na obiad[...]

Różne tryby mają forumowicze ;)
    • Gość: X11 Ja odłożyłem swój miesięczny do...kładnie tam... IP: *.ift.uni.wroc.pl 28.04.05, 17:17
      od lipca jeżdżę rowerem, z tramwajów i autobusów korzystając w razie konieczności, co wychodzi dużo taniej. jeżeli miesięczny kosztuje mniej-więcej tyle, co jednorazówki na dojazdy do pracy kupowane przez miesiąc, to uzywając normalnie roweru i jeżdżąc tramwajem kilka dni w miesiącu (10-15 przejazdów) jestem do przodu finansowo i szybciej na miejscu.
    • Gość: pasażer TEJ WOJNIAK JESZCZE PRACUJE W ZDIK??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.05, 17:52
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka