Dodaj do ulubionych

Archidiecezja Wrocławska się lustruje

IP: 82.177.71.* 09.05.05, 13:59
A co na takie, spokojne podejście do "lustracji" powiedza teraz oszołomy min.
z LPR i PISu? A Wildstein ( i jemu podobni) - powinien zrobic sobie sepuku!
Nie jestem zwolennikiem kleru, ale to stanowisko (szkoda, że wyrazone dopiero
"pod przymusem") jednak mi sie podoba - wielkie brawa!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: opt ZNOWU PAŃSTWO W PAŃSTWIE,A KIEDY BĘDZIE NORMALNIE? IP: *.unregistered.media-com.com.pl 09.05.05, 14:29
      Nie ciesz się tak bardzo,bo po jakimś czasie może się okazać ,że w oczach tej
      komisji kler jest czysty jak łza,lub ułatwiający pracę SB księża to tylko
      margines.Części dokumentacji już nie ma,część judaszy sie już wyspowiadała u
      innych spowiedników współpracowników a reszta powoli też się wykręci.Ponadto
      trudno mi pojąć,że lustracja kleru ma przebiegać w inny sposób niż innych
      obywateli.ZNOWU PAŃSTWO W PAŃSTWIE.
      • Gość: Ribbentrob KK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 14:34
        wiadomo że kler jest czysty jak łza!

przecież księża są poza wszelkimi podejrzeniami.
        • Gość: sokrates Re: KK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 22:59
          cholerni czarni wyłudzacze kasy powinni jeszcze się poogłaszać świętymi!
          • davidmors Ostrożnie, bo mogą przypadkiem Frasyniuka zlustrow 10.05.05, 18:49
            Całkiem przypadkowo i niechcąco.
      • chlodwig Re: ZNOWU PAŃSTWO W PAŃSTWIE,A KIEDY BĘDZIE NORMA 09.05.05, 15:34
        Gdybyś nie był tak zacietrzewiony, to byś rozumiał, że Kościół nie jest
        instytucją państwową i nikt nie może Go zmusić do lustrowania się (o ile się
        nie zmieni ustawa). To jest wyłącznie gest dobrej woli.
        • Gość: opt Re: ZNOWU PAŃSTWO W PAŃSTWIE,A KIEDY BĘDZIE NORMA IP: *.unregistered.media-com.com.pl 09.05.05, 16:30
          Kościół nie jest instytucją państwową jak stwierdzasz i słusznie ,a więc księża
          to bezpaństwowcy,jeżeli ich polskie prawo nie dotyczy, to do Watykamnu z
          nimi.Ponadto nie widzę powodów do zmuszania kogokolwiek do lustrowania
          siebie,bo taka lustracja nie jest warta funta...
          • Gość: na temat wszystko zalezy co rozumiesz przez "instytucja IP: 62.160.123.* 09.05.05, 18:00
            panstwowa".
            Fakt,ze polska hierarchia kosciola katolickiego ingeruje w sposob dosyc
            niespotykany w Europie w zycie spoleczne i panstwowe moglby jednak swiadczyc,
            ze nie jest "instytucja" zupelnie niezalezna.
            Fakt, ze ma swoje miejsce w szkolach, w wojsku, na uroczystosciach panstwowych
            czyni z hierarchi polskiego kosciola katolickiego "instytucje" chcaca
            wspoluczestniczyc w zyciu polskiego spleczenstwa.
            Nie ma wspoluczestnictwa bez wspolzaleznosci.
            Poza tym wszyscy na polskiej ziemi podlegaja polskiemu prawu (za wyjatkiem tych
            ktorzy sa wylaczeni przez immunitety dyplomatyczne poselskie czy senatorskie)
        • j.glusza Re: ZNOWU PAŃSTWO W PAŃSTWIE,A KIEDY BĘDZIE NORMA 09.05.05, 17:03
          chlodwig napisał:

> Gdybyś nie był tak zacietrzewiony, to byś rozumiał, że Kościół nie jest
          > instytucją państwową i nikt nie może Go zmusić do lustrowania się (o ile się
          > nie zmieni ustawa). To jest wyłącznie gest dobrej woli.

Dlaczego polski Kościół katolicki jest poza prawem państwa polskiego? Czy polscy księża Koscioła katolickiego powinni być inaczej traktowani niz przecietny obywatel?
        • Gość: Andy Najpierw niech z pedofili się oczyszczą bo dzieci IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.05.05, 17:04
          się boją, szczególnie na Podkarpaciu w Tylawie taki jeden grasuje za zgodą arcy
          z Przemyśla
      • Gość: Leszek Re: ZNOWU PAŃSTWO W PAŃSTWIE,A KIEDY BĘDZIE NORMA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:50
        Nieufnym dedykuje wywiad z abpem Golebiewskim w najnowszym Tygodniku
        Powszechnym. Zapewne dostepny tez online nz stronie TP
    • Gość: tomcio_rogal gratuluja ksiedzu arcybiskupowi !!! IP: *.ikp.kfa-juelich.de 09.05.05, 14:33
    • Gość: rowery4 Kto zlustruje członków kościelnej komisji? IP: *.pft.wroc.pl 09.05.05, 14:45
      Bo o zaufaniu na ładne oczy, to już nie można mówić. Chyba będą najpierw
      sprawdzeni, a dopiero potem zasiądą do badania prawdy o księżach w teczkach
      IPN. Jeśli nie, to nie ma żadnej gwarancji, że ksiądz-współpracownik SB nie
      będzie sędzią w sprawach księży-niewinnych.
      • Gość: Leszek A kto zlustruje r rowery? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:52
        Moze sie tak wzajemnie bedziemy lustrowac do konca swiata?
    • Gość: michnikowczyk CIEKAWE KIEDY GW SIE Z ZLUSTRUJE ... IP: *.promax.media.pl 09.05.05, 15:29
      Patrzcie na siebie , zobaczcie kogo macie w swoim gronie , a macie agentów i to
      nie byle jakich ...
      • Gość: Leszke CIEKAWE, POWIEDZ KTORYCH? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:53
        SKORO JESTES TAK DOBRZE POINFORMOWANY
        • ixion5 Jeden, już został ujawniony 09.05.05, 23:09
          Lesław Maleszka TW "Ketman". Nadal pracuje w GW ale nie pisze już pod swoim naziwskiem. Pamiętam jego artykuły - był zawsze przeciwko lustracji. Po latach okazało się dlaczego. Zauważ, że teraz też jest paru dziennikarzy w GW dla których lustracja to największe zagrożenie. Powiem więcej - ostatnio powstała nawet partia, dla której największym zagrożeniem jest lustracja. Żeby do niej nie dopuścić zawarli taktyczny sojusz z byłymi członkami SLD, szukającymi sposobu na wejście do sejmu. Marnie skończyła Unia Wolności, tak bardzo boją się tych teczek. Dlatego ostatnio nie wystawili nawet kandydata na prezydenta.
    • Gość: Włodek Wojciechows Re: Archidiecezja Wrocławska się lustruje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:31
      Jako UB-ek sam wykorzystałem fundusz operacyjny na dziwki, ale powiedziałem, że
      w ten sposób wrbowałem księży....hihi
      Komuna...je..aaaaaaaaaaaaa....hahahaha
    • Gość: zorba z wroclawia Re: Archidiecezja Wrocławska się lustruje IP: *.ny325.east.verizon.net 09.05.05, 15:49
      dalece ciekawsza bylaby lustracja finansowa tej organizacji...
      • Gość: Leszek Zdzwilbys sie, tylko nie wiem, czy wynik bylby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 15:54
        po Twojej mysli
        • Gość: zorba z wroclawia Re: Zdzwilbys sie, tylko nie wiem, czy wynik bylb IP: *.ny325.east.verizon.net 09.05.05, 16:12
          to prawda, te sztuke i arkana maja juz wycwiczona przez 2000 lat...
          • cocolinko Re: Zdzwilbys sie, tylko nie wiem, czy wynik bylb 09.05.05, 16:38
            Dzięki nim ty głąbie mamy z tych 2000 lat całe dziedzictwo kulturowe!
            • Gość: opt Re: Zdzwilbys sie, tylko nie wiem, czy wynik bylb IP: *.unregistered.media-com.com.pl 09.05.05, 16:53
              A gdzie byśmy byli,gdyby w ramach tego dziedzictwa nie zgnojono
              Kopernika,Galileusza,Giordano Bruno,Pompanacjusza,wielu genetyków....
              • Gość: Leszek Re: Zdzwilbys sie, tylko nie wiem, czy wynik bylb IP: *.ists.pl / *.ists.pl 09.05.05, 19:33
                Kopernika szczesliwie nie zgnojono. A co do niesienia kultury: gdyby nie
                benedyktyni,bylibysmy dzis o wiele ubozsi kulturowo
            • j.glusza Re: Zdzwilbys sie, tylko nie wiem, czy wynik bylb 09.05.05, 22:28
              I WIELOWIEKOWĄ DZIAŁALNOŚĆ ŚWIĘTEJ INKWIZYCJI, KTÓRA WYMORDOWAŁA I SPALIŁA NA STOSACH NAJWYBITNIEJSZĄ CZĘŚĆ LUDZKOŚCI ŚREDNIOWIECZA.
    • Gość: a Pokrzywdzeni? czy pokrzywdzeni mają prawo do INNEGO SPOWIEDNIKA? IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.05, 16:30
      czy ofiary haniebnej współpracy niegodnych księży wrocławskich dowiedzą się też
      kiedyś coś na temat najnowszej historii archidiecezji?
      --
      w teczkach IPN jest informacja o Sprawcach i Pokrzywdzonych

Osoby pokrzywdzone muszą dostać informację o Sprawcach,
      choćby dlatego, żeby sobie móc wybrać

INNEGO SPOWIEDNIKA

• Gość: ubek "IDIOTA" IP: *.olsztyn.mm.pl 09.05.05, 16:33
      bez komentarza
    • j.glusza KOSCIÓŁ KATOLICKI PONAD PRAWEM? 09.05.05, 16:39
      Z tego artykułu jasno wynika, że Kościół katolicki znowu jest poza prawem. Księża dostali teczki do "przeanalizowania" i wydania wytycznych. Ale dla kogo? Dlaczego księży lustruje się w sposób odmienny? Czyżby powróciło średniowiecze i księża są ponad... Brakuje tylko ustawy sejmowej o przywróceniu do życia świętej inkwizycji. Oj, ksiądz Adam Drwięga miałby pole do popisu!
      • Gość: gość. Re: KOSCIÓŁ KATOLICKI PONAD PRAWEM? IP: *.telnet.krakow.pl / *.telnet.krakow.pl 09.05.05, 18:39
        > Księża dostali teczki do "przeanalizowania" i wydania wytycznych. Ale dla kogo?
        > Dlaczego księży lustruje się w sposób odmienny?

Ustawa w ogóle nie nakazuje ich lustrować. To gest dobrej woli.
    • Gość: helak Re: Archidiecezja Wrocławska się lustruje IP: *.adsl.inetia.pl 09.05.05, 18:32
      Najpierw zlustrowałbym tzw. historyków z IPN.Głupawe toto wyjątkowo, opinie
      które głoszą nijak się mają do rzeczywistości. Ale widocznie teraz jest taka
      moda -ogłupić wszystkich,totalnie zamieszać.Obrzydzić państwo, jego
      władze...Tylko, że następne ekipy (znacznie głupsze, bo to już siódmy garnitur
      byłych solidaruchów)będzie jeszcze łatwiej zohydzić i wyśmiać. Ale tego Kaczy i
      Rokici legion nie jest w stanie pojąć.
    • Gość: arahat jak zawsze czarni ponad ciemnogrodem IP: *.aster.pl 09.05.05, 21:23
      nawet ich wspolpraca z ubekami byla na chwale ich bozka...
    • Gość: były sacerdos Re: Archidiecezja Wrocławska się lustruje IP: *.elblag.dialog.net.pl 09.05.05, 22:10
      W komisji sami księża? byłem inwigilowany /najprawdopodobniej/ od lat
      kleryckich, odszedłem, ale wpływ w tej dzikiej nagonce na życie bieżące może
      być okrutny, bez względu na to, gdzie, kto teraz jest... chory kraj...
    • ixion5 Lustracja dziennikarzy zmieniła by najwięcej 09.05.05, 22:40
      j.w.
    • stachu44 Zlustruje sie: kler, komuna, politycy, prawnicy i 09.05.05, 23:48
      po problemie.
      • maria173 Re: Zlustruje sie: kler, komuna, politycy, prawni 10.05.05, 00:14
        ludzie ! - skąd u was tyle chamstwa i agresji!!!!
    • Gość: brodatek Re: Archidiecezja Wrocławska się lustruje IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 10.05.05, 01:48
      Lustracja, lustracja... Afera z O. Hejmo nagłośniona w mediach przez IPN z
      pewnością niektórym otworzyła oczy na to co się dzieje w hermetycznym środowisku
      kleru. Każdy myślący człowiek z pewnością domyślał się że z takimi problemami
      kościół siłą rzeczy (i czasów) po prostu musiał mieć do czynienia - więc dziwić
      się za bardzo nie ma czemu (może tylko dlaczego tak późno takie sprawy wypływają).
      Ale najbardziej zastanawiającym dla mnie jest fakt przekazania takiej infirmacji
      przez szefa IPN wprost do mediów i to jakoś dziwnie niedługo po śmierci
      ingiwilowanego(!). Dziwne jest również to że zasadniczo w takich przypadkach to
      właśnie poszkodowany (czyli sam J.P.2) nigdy nie zgłosił prośby do IPN o
      mozliwośc przeglądnięcia swojej teczki w której z pewnością znalazłby informacje
      o tym kto i co na niego donosil! (Może dobrze o tym wiedział i zwyczajnie zdawał
      sobie sprawę z tego iż nie szkodziły mu tego typu banalne doniesienia w zasadzie
      o niczym?). Generalnie dlaczego przez trzy dni widywałem gębę Pana Kieresa w
      głównym wydaniu wiadomosci, choć on powinien zajmować się dopuszczaniem do akt
      historyków a nie wyjawianiem podobnych rewelacji w mediach? No i chyba
      najważniejsze: komu O. Hejmo donosił? Gdzie ci SBcy? Czy to ich nazwisk
      przypadkiem nie powinniśmy znać w pierwszej kolejności?
      Rozumiem, że ta sprawa śmierdzi, że jest wielu oburzonych (z resztą ja również
      jestem) ale śmierdzi ona duuużo bardziej niż powinna!

• Gość: gość STS Re: Archidiecezja Wrocławska się lustruje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:58
      Pragnę przypomnieć, że minister MSW chyba Kozłowski w 1990 lub około znaczna
      ilość dokumentow ze współpracy księży z SB przekazał ówczesnym wladzom
      Episkopatu Polskiego.
      Dlatego nie mozna wierzyć w to, ze cokolwiek interesującego powolane przez
      kościół komisje znajdą. Najwazniejsze dokumenty już są ukryte przez kościół.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka