Dodaj do ulubionych

W obronie EXPO !

IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 09:59
Krakusy bardzo przeżywają, że to nie oni wpadli na ten pomysł. Na forum w
Częstochowie natrafili na zdecydowany opór!
Obserwuj wątek
    • docg Re: W obronie EXPO ! 04.07.02, 10:05
      Gość portalu: remas napisał(a):

> Krakusy bardzo przeżywają, że to nie oni wpadli na ten pomysł. Na forum w
      > Częstochowie natrafili na zdecydowany opór!

to niech zrobią olimpiadę (letnią), zarobią jeszcze więcej :)
    • Gość: AntyEXPO Re: W obronie EXPO ! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 12:11
      Gość portalu: remas napisał(a):

> Krakusy bardzo przeżywają, że to nie oni wpadli na ten pomysł. Na forum w
      > Częstochowie natrafili na zdecydowany opór!

Nie, Krakusy (a raczej Krakus) zastanawiają się, dlaczego ktoś chce wydać lekką
      ręką z budżetu państwa 3 mld na imprezę, która nie wiadomo, czy odniesie wogóle
      sukces. Czy ktoś zrobił poważny biznesplan w związku z tą imprezą, szczegółowe
      wyliczenia? Na oficjalnej stronie EXPO Wrocław nie ma żadnych wyliczeń kosztów,
      tylko same ogólniki, co my (Polacy) z tego nie będziemy mieć.
      • Gość: remas Re: W obronie EXPO ! IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 16:11
        I nie tylko EXPO Wrockowi zazdroszczą! Również tego, że Mikrokosmos Davisa nie
        powstał o Krakusowie.
        • Gość: PBN Re: W obronie EXPO ! IP: *.biskupin.wroc.pl 20.07.02, 15:38

> I nie tylko EXPO Wrockowi zazdroszczą! Również tego, że Mikrokosmos Davisa nie
          > powstał o Krakusowie.

Akurat jest czego zazdrościć. Książka napisana na zamówienie. Nieskładna i pełna błędów. Ja tam - chociaż wrocławianin - wcale się nie cieszę, że taki gniot powstał.

PBN
      • Gość: mr_pope Re: W obronie EXPO ! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 18:12
        Nie masz żadnej pewności, że jakakolwiek inwestycja przyniesie w Polsce zyski
        (nawet jeśli się sprawdza w innych krajach).
      • Gość: PM Biznesplan EXPO IP: *.um.wroc.pl 20.07.02, 15:16
        Biznesplan EXPO 2010 Wrocław został sporządzony przez specjalistów i bardzo
        pozytywnie oceniony przez komisję weryfikacyjną BIE. Gdyby nie był "porządny"
        nie firmowałaby go tak prestiżowa firma jak PriceWaterhouse&Coppers.
        • Gość: Janek Re: Biznesplan EXPO IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.02, 15:26
          Gość portalu: PM napisał(a):

> Biznesplan EXPO 2010 Wrocław został sporządzony przez specjalistów i bardzo
          > pozytywnie oceniony przez komisję weryfikacyjną BIE. Gdyby nie był "porządny"
          > nie firmowałaby go tak prestiżowa firma jak PriceWaterhouse&Coppers.

A czy ta firma ma korzenie w CK Austrii bo dla Krakusów tylko takie firmy się
          liczą. :)))
        • Gość: PBN Re: Biznesplan EXPO IP: *.biskupin.wroc.pl 20.07.02, 15:36

> Biznesplan EXPO 2010 Wrocław został sporządzony przez specjalistów i bardzo
          > pozytywnie oceniony przez komisję weryfikacyjną BIE. Gdyby nie był "porządny"
          > nie firmowałaby go tak prestiżowa firma jak PriceWaterhouse&Coppers.

Ale bzdura! Co mnie obchodzi jak prestiżowe jest jakieś firmidło? Myślisz, że w Hanowerze biznesplan firmował ktoś mniej prestiżowy i że nie zyskał on poparcia BIE?? I co z tego wyszło? Straty jak diabli!
          Nikt - nawet najbardziej prestiżowa firma - nie przewidzi, czy EXPO może przynieść zyski finansowe.

Jak to dobrze, że Wrocław najpewniej nie dostanie tego idiotycznego EXPO.

PBN
          • Gość: Wicherek Re: Biznesplan EXPO IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 13:11
            > Ale bzdura! Co mnie obchodzi jak prestiżowe jest jakieś firmidło? Myślisz, że
            w
            > Hanowerze biznesplan firmował ktoś mniej prestiżowy i że nie zyskał on
            poparci
            > a BIE?? I co z tego wyszło? Straty jak diabli!
            > Nikt - nawet najbardziej prestiżowa firma - nie przewidzi, czy EXPO może
            przyni
            > eść zyski finansowe.

PeBeEnie, poczytaj sobie wyjątkowo rzetelną analizę tego zagadnienia w
            wątku "Dochodowe EXPO", post pt."Fakty i mity...", zanim zaczniesz ferować
            podobne wyroki. Być może zrelatywizuje to odrobinę Twoje radykalne podejście do
            sprawy. Do mnie, jako ekonomisty wykształconego w karkonoskiej filii AE we
            Wrocławiu, racjonalna wykładnia makroekonomiczna kasusu hanowerskiego, jako
            punktu odniesienia dolnośląskiej kandydatury, przemawia aż nadto przekonująco.
            Jelenia Góra z Wrocławiem!!!! Pozdrawy spod stóp Sudetów, Jurek
            • Gość: Lechita Re: Biznesplan EXPO IP: 218.145.63.* 22.07.02, 12:06
              Gość portalu: Wicherek napisał(a):

> > Ale bzdura! Co mnie obchodzi jak prestiżowe jest jakieś firmidło? Myślisz,
              > że
              > w
              > > Hanowerze biznesplan firmował ktoś mniej prestiżowy i że nie zyskał on
              > poparci
              > > a BIE?? I co z tego wyszło? Straty jak diabli!
              > > Nikt - nawet najbardziej prestiżowa firma - nie przewidzi, czy EXPO może
              > przyni
              > > eść zyski finansowe.
              >
              >
              > PeBeEnie, poczytaj sobie wyjątkowo rzetelną analizę tego zagadnienia w
              > wątku "Dochodowe EXPO", post pt."Fakty i mity...", zanim zaczniesz ferować
              > podobne wyroki. Być może zrelatywizuje to odrobinę Twoje radykalne podejście
              do
              >
              > sprawy. Do mnie, jako ekonomisty wykształconego w karkonoskiej filii AE we
              > Wrocławiu,

HAHAHAHHA AE we wrocku:) Ale uczelnia buahahahahahaha

racjonalna wykładnia makroekonomiczna kasusu hanowerskiego, jako
              > punktu odniesienia dolnośląskiej kandydatury, przemawia aż nadto
              przekonująco.
              > Jelenia Góra z Wrocławiem!!!! Pozdrawy spod stóp Sudetów, Jurek
    • Gość: Kriss Re: W obronie EXPO ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.07.02, 15:44
      Nad czym się zastanawiać?
      1. Po pierwsze wszelkie przygotowania do EXPO - budowa pawilonów, dróg,
      infrastruktury, itp zapewni na długi czas pracę dla bardzo wielu osób i firm.
      2. Po drugie, jak juz wspomniałem powstanie infrastruktura umożliwiająca rozwój
      miasta i regionu.
      3. Po trzecie EXPO to ogromna reklama dla Polski, Dolnego Śląska i Regionu -
      poprzez relacje telewizyjne, radiowe, prasowe oraz wizyty tysięcy ludzi z
      całego świata, to doskonała okazja do wypromowania turystycznych atrakcji
      Polski oraz potencjału gospodarczego, możliwości inwestowania.
      4. W trakcie wystawy odwiedzający muszą gdzieś mieszkać, coś zjeść, gdzieś się
      pobawić, coś zobaczyć, przejechać się taksówką, kupić pamiątkę, itp - czy ktoś
      potrafi to dokładnie policzyć?
      5. Po EXPO pozostaną pawilony wystawowe - doskonałe miejsce do organizacji
      różnorodnych targów, konferencji, spotkań, kongresów, koncertów,itp. Dalszy
      krok - przeniesienie międzynarodowych targów z Poznania do Wrocławia (rozumiem
      ew. protesty poznaniaków, to przecież dzięki targom to miasto się jakos
      rozwija).
      6. Nie uważam, że na samej wystawie trzeba koniecznie zarobić, czy że musi się
      zwrócic w trakcie EXPO. Przede wszystkim należy na EXPO spojrzeć jako na
      inwestycję długoterminową, przynoszącą zyski (niekoniecznie tylko gotówkowe)
      jeszcze długo po zakończeniu samej wystawy.
      CZY WROCŁAW NIE JEST WART TEGO ???
      • Gość: PBN EXPOrażka! IP: *.biskupin.wroc.pl 20.07.02, 17:59
        Gość portalu: Kriss napisał(a):

> Nad czym się zastanawiać?

Rzeczywiście - niewiele osób się chyba nad celowością EXPO
        zastanawia...

> 1. Po pierwsze wszelkie przygotowania do EXPO - budowa pawilonów, dróg,
        > infrastruktury, itp zapewni na długi czas pracę dla bardzo wielu osób i firm.

Ta praca nie bierze się z powietrza. Te osoby dostaną
        po prostu tę kasę, o której pisał Krakowiak - z budżetu.
        Rzeczywiście fakt, że ze skarbu państwa wypłynie parę
        miliardów dla ludzi jest pewną zaletą. Może można byłoby
        je jednak spożytkować dla tych ludzi trochę lepiej?

> 2. Po drugie, jak juz wspomniałem powstanie infrastruktura umożliwiająca rozwój miasta i regionu.

Jaki rozwój - to, że będzie więcej dróg, samochodów,
        bankomatów, poszerzone lotnisko? To żąden rozwój, a
        najwyżej "postęp", który posłuży tylko części - tej
        bogatszej części - Wrocławian

> 3. Po trzecie EXPO to ogromna reklama dla Polski, Dolnego Śląska i Regionu -
        > poprzez relacje telewizyjne, radiowe, prasowe oraz wizyty tysięcy ludzi z
        > całego świata, to doskonała okazja do wypromowania turystycznych atrakcji
        > Polski oraz potencjału gospodarczego, możliwości inwestowania.

Dla mnie to ohyda. To miasto jest dla jego mieszkańców,
        a nie dla zachodnich inwestorów. Czy ten fakt jest taki
        trudny do zrozumienia?
        Ja tam nie chcę, żeby mnie ktokolwiek promował.

> 4. W trakcie wystawy odwiedzający muszą gdzieś mieszkać, coś zjeść, gdzieś się
        > pobawić, coś zobaczyć, przejechać się taksówką, kupić pamiątkę, itp - czy ktoś
        > potrafi to dokładnie policzyć?

No właśnie szkopuł w tym, że nie i nie wiadomo, czy będzie
        to suma większa od tej, która zostanie przeznaczona
        dla EXPO z budżetu państwa i miasta.
        Za dziesięć lat być może będzie tak, że nikomu się nie
        będzie chciało ruszać z domu, tylko użyje swojego domowego
        komputera. I co wtedy?

> 5. Po EXPO pozostaną pawilony wystawowe - doskonałe miejsce do organizacji
        > różnorodnych targów, konferencji, spotkań, kongresów, koncertów,itp. Dalszy
        > krok - przeniesienie międzynarodowych targów z Poznania do Wrocławia (rozumiem
        > ew. protesty poznaniaków, to przecież dzięki targom to miasto się jakos
        > rozwija).

No i po jaką cholerę nam targi poznańskie we Wrocławiu?

> 6. Nie uważam, że na samej wystawie trzeba koniecznie zarobić, czy że musi się
        > zwrócic w trakcie EXPO. Przede wszystkim należy na EXPO spojrzeć jako na
        > inwestycję długoterminową, przynoszącą zyski (niekoniecznie tylko gotówkowe)
        > jeszcze długo po zakończeniu samej wystawy.
        > CZY WROCŁAW NIE JEST WART TEGO ???

Co to znaczy "WROCŁAW". To jest abstrakcja. Realni są
        jego mieszkańcy - WROCŁAWIANIE. I trzeba się zastanowić,
        co dla NICH - także tych biedniejszych - będzie dobre.
        I czy na pewno będą to inwestycje dużego kapitału.

Pa,
        PBN
        • Gość: mr_pope Re: EXPOrażka! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.07.02, 18:47
          Nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem...jesteś przeciwny inwestorom i
          rozbudowie infrastruktury we Wrocławiu?
          • Gość: PBN Re: EXPOrażka! IP: *.biskupin.wroc.pl 21.07.02, 13:11
            Gość portalu: mr_pope napisał(a):

> Nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem...jesteś przeciwny inwestorom i
            > rozbudowie infrastruktury we Wrocławiu?

Jestem za swobodnym przekształcaniem infrastruktury i
            za uniezależnieniem się od wszelkich "wielkich" inwestorów.
            To chyba nie są żadne radykalne żądania?

PBN
            • krystianwro Re: EXPOrażka! 14.10.02, 11:20
              Gość portalu: PBN napisał(a):

> Gość portalu: mr_pope napisał(a):
              >
              > > Nie jestem pewien czy dobrze Cię zrozumiałem...jesteś przeciwny inwestorom
              > i
              > > rozbudowie infrastruktury we Wrocławiu?
              >
              > Jestem za swobodnym przekształcaniem infrastruktury i
              > za uniezależnieniem się od wszelkich "wielkich" inwestorów.
              > To chyba nie są żadne radykalne żądania?

Radykalne może nie ale nierealne. Niestety bezinwestorów Wrocław i Wrocławianie
              bedą długo tkwili w letargu. Tak jak to się teraz u nas we Wrocławiu
              dzieje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              >
              > PBN
        • Gość: Kriss Re: EXPOrażka! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.07.02, 16:09

> Ta praca nie bierze się z powietrza. Te osoby dostaną
          > po prostu tę kasę, o której pisał Krakowiak - z budżetu.
          > Rzeczywiście fakt, że ze skarbu państwa wypłynie parę
          > miliardów dla ludzi jest pewną zaletą. Może można byłoby
          > je jednak spożytkować dla tych ludzi trochę lepiej?

Najlepiej w postaci kolejnej dotacji, dopłaty, dofinansowania itp???

> Jaki rozwój - to, że będzie więcej dróg, samochodów,
          > bankomatów, poszerzone lotnisko? To żąden rozwój, a
          > najwyżej "postęp", który posłuży tylko części - tej
          > bogatszej części - Wrocławian

Jak widzę nie korzystasz z dróg, komunikacji, wodociągów, punktów usługowych,
          sklepów itp??

> > 3. Po trzecie EXPO to ogromna reklama dla Polski, Dolnego Śląska i Regionu
          > > poprzez relacje telewizyjne, radiowe, prasowe oraz wizyty tysięcy ludzi z
          > > całego świata, to doskonała okazja do wypromowania turystycznych atrakcji
          > > Polski oraz potencjału gospodarczego, możliwości inwestowania.
          >
          > Dla mnie to ohyda. To miasto jest dla jego mieszkańców,
          > a nie dla zachodnich inwestorów. Czy ten fakt jest taki
          > trudny do zrozumienia?
          > Ja tam nie chcę, żeby mnie ktokolwiek promował.

I tutaj wyszło szydło z worka. Nie mogłeś tak od razu? Bynajmniej nie CIEBIE
          ktoś będzie promował.
          Miasto dla mieszkańców? Najlepiej otoczyc je murami i nie wpuszczać nikogo
          obcego? I narzekać, że nic się nie dzieje, nikt nic nie rozdaje, wszyscy kradną
          i ogólnie jest źle?
          Idąc krok dalej Polska dla Polaków, Ziemia dla ziemniaków. O to Ci chodzi?

> > 4. W trakcie wystawy odwiedzający muszą gdzieś mieszkać, coś zjeść, gdzieś
          > się
          > > pobawić, coś zobaczyć, przejechać się taksówką, kupić pamiątkę, itp - czy
          > ktoś
          > > potrafi to dokładnie policzyć?
          >
          > No właśnie szkopuł w tym, że nie i nie wiadomo, czy będzie
          > to suma większa od tej, która zostanie przeznaczona
          > dla EXPO z budżetu państwa i miasta.
          > Za dziesięć lat być może będzie tak, że nikomu się nie
          > będzie chciało ruszać z domu, tylko użyje swojego domowego
          > komputera. I co wtedy?

I wtedy będziesz szczęśliwy, bo nikt obcy nie będzie Ci sie kręcił po "twoim"
          mieście!

> > 5. Po EXPO pozostaną pawilony wystawowe - doskonałe miejsce do organizacji
          > > różnorodnych targów, konferencji, spotkań, kongresów, koncertów,itp.
          Dalszy krok - przeniesienie międzynarodowych targów z Poznania do Wrocławia
          (rozumiem ew. protesty poznaniaków, to przecież dzięki targom to miasto się
          jakos > > rozwija).
          >
          > No i po jaką cholerę nam targi poznańskie we Wrocławiu?

Nie chodzi o targi poznańskie, ale generalnie o mozliwość organizowania róznych
          imprez targowych i nie tylko. (Może dzięki temu znajdziesz wreszcie pracę)

> > 6. Nie uważam, że na samej wystawie trzeba koniecznie zarobić, czy że musi
          > się
          > > zwrócic w trakcie EXPO. Przede wszystkim należy na EXPO spojrzeć jako na
          > > inwestycję długoterminową, przynoszącą zyski (niekoniecznie tylko gotówkow
          > e)
          > > jeszcze długo po zakończeniu samej wystawy.
          > > CZY WROCŁAW NIE JEST WART TEGO ???
          >
          > Co to znaczy "WROCŁAW". To jest abstrakcja. Realni są
          > jego mieszkańcy - WROCŁAWIANIE. I trzeba się zastanowić,
          > co dla NICH - także tych biedniejszych - będzie dobre.
          > I czy na pewno będą to inwestycje dużego kapitału.

Jeśli Wrocław jest dla Ciebie abstrakcją, coż ?
          Jeśliby rzeczywiście zależało Ci na tych biedniejszych Wrocławianach, na pewno
          nie był bys taakim sceptykiem.
          Zastanów się,
          Kriss
          • Gość: PBN Re: EXPOrażka! IP: *.biskupin.wroc.pl 21.07.02, 17:05

> > Ta praca nie bierze się z powietrza. Te osoby dostaną
            > > po prostu tę kasę, o której pisał Krakowiak - z budżetu.
            > > Rzeczywiście fakt, że ze skarbu państwa wypłynie parę
            > > miliardów dla ludzi jest pewną zaletą. Może można byłoby
            > > je jednak spożytkować dla tych ludzi trochę lepiej?
            >
            > Najlepiej w postaci kolejnej dotacji, dopłaty, dofinansowania itp???

Raczej nie. Nie o tym myslalem.

> > Jaki rozwój - to, że będzie więcej dróg, samochodów,
            > > bankomatów, poszerzone lotnisko? To żąden rozwój, a
            > > najwyżej "postęp", który posłuży tylko części - tej
            > > bogatszej części - Wrocławian
            >
            > Jak widzę nie korzystasz z dróg, komunikacji, wodociągów, punktów usługowych,
            > sklepów itp??

Nie wiem, gdzie to zobaczyles, bo na pewno nie w moim tekscie. :)
            Natomiast zapewne nie skorzystam (i nie bede w tym odosobniony) z
            infrastruktury, ktora zafundowaloby mi EXPO. Mam juz dosc coraz to
            nowych parkingow, drog i hipermarketow. Wolalbym wiecej sciezek rowerowych,
            targow, przestrzeni SPOLECZNYCH (takich, gdzie mozna sie spotkac,
            porozmawiac) a nie KOMERCYJNYCH (czyli takich, gdzie sie przede wszystkim
            kupuje).

> > Dla mnie to ohyda. To miasto jest dla jego mieszkańców,
            > > a nie dla zachodnich inwestorów. Czy ten fakt jest taki
            > > trudny do zrozumienia?
            > > Ja tam nie chcę, żeby mnie ktokolwiek promował.
            >
            > I tutaj wyszło szydło z worka. Nie mogłeś tak od razu? Bynajmniej nie CIEBIE
            > ktoś będzie promował.
            > Miasto dla mieszkańców? Najlepiej otoczyc je murami i nie wpuszczać nikogo
            > obcego? I narzekać, że nic się nie dzieje, nikt nic nie rozdaje, wszyscy kradną
            > i ogólnie jest źle?
            > Idąc krok dalej Polska dla Polaków, Ziemia dla ziemniaków. O to Ci chodzi?

Pudlo. :) Nie kazdy przeciwnik EXPO slucha Radia Maryja...
            Nie o to chodzi, ze inwestorzy nie podobaja mi sie z tego powodu, ze sa
            z zagranicy. To w ogole nie ma znaczenia - czy sa z Wolowa czy Monachium.
            Chodzi mi tylko o efekty. Inwestorzy, jak sama nazwa wskazuje, daja na cos
            pieniadze w nadziei wyniesienia jakis korzysci materialnych. Dlatego efekty
            ich "pomocy" sa najczesciej dla mnie (i znowuz to podkreslam - zapewne nie
            tylko dla mnie) zupelnie nieprzydatne, a nawet szkodliwe.

> > Za dziesięć lat być może będzie tak, że nikomu się nie
            > > będzie chciało ruszać z domu, tylko użyje swojego domowego
            > > komputera. I co wtedy?
            >
            > I wtedy będziesz szczęśliwy, bo nikt obcy nie będzie Ci sie kręcił po "twoim"
            > mieście!

Ja bardzo lubie, jak we Wroclawiu jest wielu "obcych" - z roznych krajow.
            Boli mnie, ze jest ich zbyt malo. Zaluje, ze we Wroclawiu nie ma np.
            dzielnicy arabskiej, chinskiej czy kurdyjskiej. W Berlinie czy Paryzu to sa
            najciekawsze miejsca w miescie (np. Kreuzberg).

> > Co to znaczy "WROCŁAW". To jest abstrakcja. Realni są
            > > jego mieszkańcy - WROCŁAWIANIE. I trzeba się zastanowić,
            > > co dla NICH - także tych biedniejszych - będzie dobre.
            > > I czy na pewno będą to inwestycje dużego kapitału.
            >
            > Jeśli Wrocław jest dla Ciebie abstrakcją, coż ?

A czymze jest - w sensie, w ktorym uzywasz tego slowa - jesli nie pewna
            abstrakcja? Skadinad abstrakcja, ktora mozna darzyc sporym sentymentem, ale
            to juz inna sprawa.

Pa,
            PBN
            • Gość: Kriss Re: EXPOrażka! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.02, 11:19

>
              > > > Ta praca nie bierze się z powietrza. Te osoby dostaną
              > > > po prostu tę kasę, o której pisał Krakowiak - z budżetu.
              > > > Rzeczywiście fakt, że ze skarbu państwa wypłynie parę
              > > > miliardów dla ludzi jest pewną zaletą. Może można byłoby
              > > > je jednak spożytkować dla tych ludzi trochę lepiej?
              > >
              > > Najlepiej w postaci kolejnej dotacji, dopłaty, dofinansowania itp???
              >
              > Raczej nie. Nie o tym myslalem.

Zaproponuj w takim razie jakieś rozwiązanie?

> Natomiast zapewne nie skorzystam (i nie bede w tym odosobniony) z
              > infrastruktury, ktora zafundowaloby mi EXPO. Mam juz dosc coraz to
              > nowych parkingow, drog i hipermarketow. Wolalbym wiecej sciezek rowerowych,
              > targow, przestrzeni SPOLECZNYCH (takich, gdzie mozna sie spotkac,
              > porozmawiac) a nie KOMERCYJNYCH (czyli takich, gdzie sie przede wszystkim
              > kupuje).
              Zrozum człowieku, że może jest to jedyna szansa, aby powstał łącznik
              autostradowy. Dzięki temu większość ruchu tranzytowego ominie centrum
              Wrocławia. Nie powiesz mi przecież, że bardzo Ci się podoba fakt, że codziennie
              przez centrum miasta, kilkaset metrów od zabytkowego rynku przejeżdza kilkaset,
              może kilka tysięcy ciężkich TIRów?
              Poza tym infrastruktura nie oznacza tylko dróg, parkingów, itp.
              Zwróć uwagę, że przy nowych lub remontowanych drogach powstają ścieżki
              rowerowe, na których przecież Ci zależy.
              I nikt tutaj nie mówi o powstaniu 20 nowych hipermarketów, ale właśnie również
              o terenach zielonych, knajpkach itp.
              Czy naprawdę z tego wszystkiego nie korzystasz? Jeśli siedzisz w domu przez
              cały dzień, to byćmoże?

> > > Dla mnie to ohyda. To miasto jest dla jego mieszkańców,
              > > > a nie dla zachodnich inwestorów. Czy ten fakt jest taki
              > > > trudny do zrozumienia?
              > > > Ja tam nie chcę, żeby mnie ktokolwiek promował.
              > >
              > > I tutaj wyszło szydło z worka. Nie mogłeś tak od razu? Bynajmniej nie CIEB
              > IE
              > > ktoś będzie promował.
              > > Miasto dla mieszkańców? Najlepiej otoczyc je murami i nie wpuszczać nikogo
              >
              > > obcego? I narzekać, że nic się nie dzieje, nikt nic nie rozdaje, wszyscy k
              > radną
              > > i ogólnie jest źle?
              > > Idąc krok dalej Polska dla Polaków, Ziemia dla ziemniaków. O to Ci chodzi?
              >
              > Pudlo. :) Nie kazdy przeciwnik EXPO slucha Radia Maryja...
              > Nie o to chodzi, ze inwestorzy nie podobaja mi sie z tego powodu, ze sa
              > z zagranicy. To w ogole nie ma znaczenia - czy sa z Wolowa czy Monachium.
              > Chodzi mi tylko o efekty. Inwestorzy, jak sama nazwa wskazuje, daja na cos
              > pieniadze w nadziei wyniesienia jakis korzysci materialnych. Dlatego efekty
              > ich "pomocy" sa najczesciej dla mnie (i znowuz to podkreslam - zapewne nie
              > tylko dla mnie) zupelnie nieprzydatne, a nawet szkodliwe.
              Nigdzie nie powiedziałem, że słuchasz Radia Maryja, tylko raz
              jesteś "zamknięty" na wszelkich "obcych", a później nie przeszkadzaja Ci
              inwestorzy. Zdecyduj się. Poza tym inwestorzy wiążą się nieodłącznie z nowymi
              miejscami pracy, czy Ci się to podoba, czy nie. Dlatego nie stawaj w fałszywej
              obronie tych, którzy rzeczywiście mogą coś zyskać. Zejdź na ziemię.
              Zrozum, że rozwój miasta stwarza nowe możliwości, a nie ograniczenia.

> > I wtedy będziesz szczęśliwy, bo nikt obcy nie będzie Ci sie kręcił
              po "twoim" mieście!
              > Ja bardzo lubie, jak we Wroclawiu jest wielu "obcych" - z roznych krajow.
              > Boli mnie, ze jest ich zbyt malo. Zaluje, ze we Wroclawiu nie ma np.
              > dzielnicy arabskiej, chinskiej czy kurdyjskiej. W Berlinie czy Paryzu to sa
              > najciekawsze miejsca w miescie (np. Kreuzberg).

Ale mieszasz się w zeznaniach. A niby skąd miałyby się pojawić takie dzielnice,
              jeśli jesteś przeciwny pojawianiu się "obcych" inwestorów?

> > > Co to znaczy "WROCŁAW". To jest abstrakcja. Realni są
              > > > jego mieszkańcy - WROCŁAWIANIE. I trzeba się zastanowić,
              > > > co dla NICH - także tych biedniejszych - będzie dobre.
              > > > I czy na pewno będą to inwestycje dużego kapitału.

To mają być te inwestycja, czy nie? Dużego kapitału, czy małego?
              Inwestycje są dobre, czy nie?
              Określ się, bo ta rozmowa traci sens, kiedy co chwilę zmieniasz zdanie. Ja nie
              narzucam Tobie swojego punktu widzenia, ale staram się pokazać Ci pewne rzeczy,
              które mi wydają się właściwe.
              Pozdrawiam,
              Kriss
              • Gość: PBN Re: EXPOrażka! IP: *.biskupin.wroc.pl 22.07.02, 12:37

> > > Najlepiej w postaci kolejnej dotacji, dopłaty, dofinansowania itp???
                > >
                > > Raczej nie. Nie o tym myslalem.
                >
                > Zaproponuj w takim razie jakieś rozwiązanie?

One solution. Revolution. :)

> Zrozum człowieku, że może jest to jedyna szansa, aby powstał łącznik
                > autostradowy. Dzięki temu większość ruchu tranzytowego ominie centrum
                > Wrocławia. Nie powiesz mi przecież, że bardzo Ci się podoba fakt, że codziennie
                > przez centrum miasta, kilkaset metrów od zabytkowego rynku przejeżdza kilkaset,
                > może kilka tysięcy ciężkich TIRów?

Rzeczywiscie. Nie podoba mi sie to. Ale mozliwych rozwiazan tej kwestii jest wiele.
                Przez Szwajcarie TIR-y sa np. przewozone koleja. W Polsce tez jest kampania TIR-y
                na TOR-y. Nie trzeba od razu budowac obwodnicy. Tym bardziej, ze tranzyt to ponizej
                10% ruchu we Wroclawiu (pare lat temu bylo to 6% bodajze). Problem wiec lezy
                glownie w tym, ze we Wroclawiu jest ZA DUZO samochodow. I ten problem nalezy
                rozwiazywac u podstaw - tj. zastanawiac sie, co zrobic, zeby ludzie nie jechali
                tych 5 kilometrow do pracy samochodem tylko np. wlasnie rowerem. Tylko, ze takich
                pytan sobie wladza we Wroclawiu w ogole nie zadaje.

> Poza tym infrastruktura nie oznacza tylko dróg, parkingów, itp.

Tak, ale jak znam zycie, glownie to.

> Zwróć uwagę, że przy nowych lub remontowanych drogach powstają ścieżki
                > rowerowe, na których przecież Ci zależy.

Mi zalezy na sciezkach rowerowych przy istniejacych ulicach, a nie nowopowstalych.

> I nikt tutaj nie mówi o powstaniu 20 nowych hipermarketów, ale właśnie również
                > o terenach zielonych, knajpkach itp.

Jesli nawet w ramach EXPO powstana jakies "knajpki", to raczej nie na moja kieszen.

> Czy naprawdę z tego wszystkiego nie korzystasz? Jeśli siedzisz w domu przez
                > cały dzień, to byćmoże?

Polecam bar "Jolka" na Szczytnickiej. Tanie piwo i mile towarzystwo. Klopot
                tylko w tym, ze zywot takich miejsc bedzie z okazji EXPO raczej zagrozony, bo
                jakos nie pasuja do wizji pana Zdrojewskiego i Morasa (jakies "podejrzane
                elementy" sie tam gromadza)...

> Nigdzie nie powiedziałem, że słuchasz Radia Maryja, tylko raz
                > jesteś "zamknięty" na wszelkich "obcych", a później nie przeszkadzaja Ci
                > inwestorzy. Zdecyduj się. Poza tym inwestorzy wiążą się nieodłącznie z nowymi
                > miejscami pracy, czy Ci się to podoba, czy nie. Dlatego nie stawaj w fałszywej
                > obronie tych, którzy rzeczywiście mogą coś zyskać. Zejdź na ziemię.
                > Zrozum, że rozwój miasta stwarza nowe możliwości, a nie ograniczenia.

Nie pisalem, ze nie mam nic przeciwko inwestorom. Pisalem tylko, ze powodem, dla
                ktorego ich nie lubie nie jest to, ze sa (czesto) zza granicy, tylko inne wzgledy
                (utrata niezaleznosci).
                A z miejscami pracy, to roznie bywa. Hipermarkety np. co prawda tworza miejsca
                pracy, ale tez likwiduja przy okazji kilkakrotnie tyle.

> > > I wtedy będziesz szczęśliwy, bo nikt obcy nie będzie Ci sie kręcił
                > po "twoim" mieście!
                > > Ja bardzo lubie, jak we Wroclawiu jest wielu "obcych" - z roznych krajow.
                > > Boli mnie, ze jest ich zbyt malo. Zaluje, ze we Wroclawiu nie ma np.
                > > dzielnicy arabskiej, chinskiej czy kurdyjskiej. W Berlinie czy Paryzu to s
                > a
                > > najciekawsze miejsca w miescie (np. Kreuzberg).
                >
                > Ale mieszasz się w zeznaniach. A niby skąd miałyby się pojawić takie dzielnice,
                > jeśli jesteś przeciwny pojawianiu się "obcych" inwestorów?

Kreuzberg nie powstal w Berlinie dlatego, ze ktos zainwestowal w Kurdow. Kurdowie
                sami tam przyjechali. Zareczam Ci, ze to m.in. niemieccy inwestorzy, ktorzy dzialaja
                na polskim rynku, tworza lobby, wywierajace naciski na polski rzad, aby wzmozyc kontrole
                na wschodniej granicy, zeby zadne "darmozjady" (w rodzaju uchodzcow afganskich)
                sie nie przedostawaly i nie zagrazaly ich "wspanialym" inwestycjom.

> To mają być te inwestycja, czy nie? Dużego kapitału, czy małego?
                > Inwestycje są dobre, czy nie?
                > Określ się, bo ta rozmowa traci sens, kiedy co chwilę zmieniasz zdanie. Ja nie
                > narzucam Tobie swojego punktu widzenia, ale staram się pokazać Ci pewne rzeczy,

Nie zmieniam zdania, poczytaj mnie tylko uwaznie.

Pa,
                PBN
                • Gość: Kriss Re: EXPOrażka! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.02, 18:50

> One solution. Revolution. :)
                  Bardzo się cieszę, że niejaki Lenin już Ci w tym nie pomoże;))

> Przez Szwajcarie TIR-y sa np. przewozone koleja. W Polsce tez jest kampania
                  TIR-y
                  > na TOR-y. Nie trzeba od razu budowac obwodnicy. Tym bardziej, ze tranzyt to
                  ponizej
                  > 10% ruchu we Wroclawiu (pare lat temu bylo to 6% bodajze). Problem wiec lezy
                  > glownie w tym, ze we Wroclawiu jest ZA DUZO samochodow. I ten problem nalezy
                  > rozwiazywac u podstaw - tj. zastanawiac sie, co zrobic, zeby ludzie nie
                  jechali
                  > tych 5 kilometrow do pracy samochodem tylko np. wlasnie rowerem. Tylko, ze
                  takich pytan sobie wladza we Wroclawiu w ogole nie zadaje.
                  Człowieku zejdź na ziemię. Jesteś totalnym utopistą.
                  Proponuję zamiast autobusów konne tramwaje, furmanki zamiast aut dostawczych:)

> > Zwróć uwagę, że przy nowych lub remontowanych drogach powstają ścieżki
                  > > rowerowe, na których przecież Ci zależy.
                  >
                  > Mi zalezy na sciezkach rowerowych przy istniejacych ulicach, a nie
                  nowopowstalych.
                  Wprowadźmy podatek ściezkowy dla rowerzystów.

> > I nikt tutaj nie mówi o powstaniu 20 nowych hipermarketów, ale właśnie rów
                  > nież
                  > > o terenach zielonych, knajpkach itp.
                  >
                  > Jesli nawet w ramach EXPO powstana jakies "knajpki", to raczej nie na moja
                  kieszen.

Weź sie do pracy to moze cos sie zmieni.

> Polecam bar "Jolka" na Szczytnickiej. Tanie piwo i mile towarzystwo. Klopot
                  > tylko w tym, ze zywot takich miejsc bedzie z okazji EXPO raczej zagrozony, bo
                  > jakos nie pasuja do wizji pana Zdrojewskiego i Morasa (jakies "podejrzane
                  > elementy" sie tam gromadza)...

Zawsze zostaje wino w parku czy w bramie.

> Nie pisalem, ze nie mam nic przeciwko inwestorom. Pisalem tylko, ze powodem,
                  dla ktorego ich nie lubie nie jest to, ze sa (czesto) zza granicy, tylko inne
                  wzgledy (utrata niezaleznosci).

O jakiej niezależności myślisz? Lepiej być "niezależnym", brać kuroniówkę,
                  narzekać na sytuację i bronić się przed całym światem? Dziwny masz
                  rodzaj "dumy".

> Kreuzberg nie powstal w Berlinie dlatego, ze ktos zainwestowal w Kurdow.
                  Kurdowie sami tam przyjechali. Zareczam Ci, ze to m.in. niemieccy inwestorzy,
                  ktorzy dzialaja na polskim rynku, tworza lobby, wywierajace naciski na polski
                  rzad, aby wzmozyc kontrole na wschodniej granicy, zeby zadne "darmozjady" (w
                  rodzaju uchodzcow afganskich)sie nie przedostawaly i nie zagrazaly
                  ich "wspanialym" inwestycjom.

Dlaczego tylko Niemcy? Imperialisci wszelkiej maści, po prostu! Nie rozumiem
                  dlaczego zawężasz krąg podejrzanych?
                  Otóż zrozum kolego, że to wprost przeciwnie, przez Ciebie i innych zamkniętych
                  na wszelkie kontakty zewnętrzne, zwolenników hermetyzmu, straszących wszystkim
                  co nie "nasze". Chciałbym zobaczyc Twoją minę (jako zwolennika powstania we
                  Wrocławiu dzielnic narodowościowych), gdyby powstawała np. China Town -
                  pierwszy byś krzyczał, że Chińczycy zabierają nam miejsca pracy, wykańczają
                  handel, otwierają restauracje z piwem za 4 zł, a nie za 1 zł ;o)
                  Chociaż może powstałoby więcej ścieżek rowerowych, nieprawdaż ?

> Nie zmieniam zdania, poczytaj mnie tylko uwaznie.
                  Czytam bardzo uwaznie, prześledź po prostu swoje wypowiedzi.
                  Z rewoucyjnym pozdrowieniem,
                  Anty-towarzysz Kriss
                  • Gość: PBN Re: EXPOrażka! IP: *.biskupin.wroc.pl 22.07.02, 20:45

> > One solution. Revolution. :)
                    > Bardzo się cieszę, że niejaki Lenin już Ci w tym nie pomoże;))

+

> Dlaczego tylko Niemcy? Imperialisci wszelkiej maści, po prostu! Nie rozumiem
                    > dlaczego zawężasz krąg podejrzanych?
                    > Otóż zrozum kolego, że to wprost przeciwnie, przez Ciebie i innych zamkniętych
                    > na wszelkie kontakty zewnętrzne, zwolenników hermetyzmu, straszących wszystkim
                    > co nie "nasze". Chciałbym zobaczyc Twoją minę (jako zwolennika powstania we
                    > Wrocławiu dzielnic narodowościowych), gdyby powstawała np. China Town -
                    > pierwszy byś krzyczał, że Chińczycy zabierają nam miejsca pracy, wykańczają
                    > handel, otwierają restauracje z piwem za 4 zł, a nie za 1 zł ;o)
                    > Chociaż może powstałoby więcej ścieżek rowerowych, nieprawdaż ?

Widze, ze komunisci, narodowcy i lepperowcy zlewaja Ci sie w jedno.
                    Usilowalem Ci powiedziec, ze mozna byc przeciwko EXPO, nie bedac
                    nacjonalista. Dodam jeszcze, ze nie trzeba byc takze fanem
                    Samoobrony i marksizmu leninizmu. Mozna byc takze zwolennikiem dadaizmu
                    kapitalistycznego, szczerze zatroskanym kondycja naszego miasta,
                    ktora podupada, od kiedy zajmuja sie nia Zdrojewscy, Morasy i inne
                    EXPOfile.

> > Nie zmieniam zdania, poczytaj mnie tylko uwaznie.
                    > Czytam bardzo uwaznie, prześledź po prostu swoje wypowiedzi.
                    > Z rewoucyjnym pozdrowieniem,
                    > Anty-towarzysz Kriss

Komisarz Dialekycznej Rewolucji
                    PBN
                    • Gość: Kriss Re: EXPOrażka! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.02, 23:49

Mozna byc takze zwolennikiem dadaizmu
                      > kapitalistycznego, szczerze zatroskanym kondycja naszego miasta,
                      > ktora podupada, od kiedy zajmuja sie nia Zdrojewscy, Morasy i inne
                      > EXPOfile.
                      > Komisarz Dialekycznej Rewolucji
                      > PBN

Szanowny Komisarzu,

Z ciekawością (naukową) przeczytam, jakie masz pomysły na poprawe kondycji
                      naszego miasta.
                      Nie jest sztuką być przeciw, zaproponuj coś.

Zatroskany mieszkaniec Wrocławia,
                      Kriss
                      • Gość: PBN Re: EXPOrażka! IP: *.biskupin.wroc.pl 23.07.02, 10:39

> Szanowny Komisarzu,
                        >
                        > Z ciekawością (naukową) przeczytam, jakie masz pomysły na poprawe kondycji
                        > naszego miasta.
                        > Nie jest sztuką być przeciw, zaproponuj coś.
                        >
                        > Zatroskany mieszkaniec Wrocławia,
                        > Kriss

Pierwszym moim ruchem byloby pomalowanie Urzedu Wojewodzkiego na zielono w
                        pomaranczowe kropki.
                        Drugim ogloszenie autonomii gminy Wroclaw i proklamowaniem Wolnego Miasta Wroclawia.
                        Reszta w kolejnosci dowolnej:
                        - czesciowe wyburzenie Galerii Dominikanskiej, pozostawienie ruin jako
                        symbolu upadku rezimu Zdrojewskiego;
                        - zamkniecie dla ruchu samochodowego Starego Miasta oraz Olbina (z wyjatkiem
                        samochodow dostawczych, karetek pogotowia i urokliwych garbusow);
                        - przetworzenie kosciolow w Domy Strachu znane do tej pory jedynie z wesolych
                        miasteczek;
                        - przetworzenie wiezien w domy rozkoszy;

No i w koncu postulat, ktory uznac mozesz za najbardziej nieoczekiwany i niebezpieczny:
                        pozwolenie mieszkancom na swobodne ksztaltowanie swojego otoczenia.

Jesli poswiecisz wiecej czasu na przemyslenie powyzszych postulatow, uznasz zapewne,
                        ze beda one mniej druzgocace w skutkach niz efekty dzialalnosci inwestorow a takze
                        wplyna bardzo korzystnie na kondycje naszego miasta.

Z powazaniem,
                        PBN
                        • Gość: PBN Re: EXPOrażka! IP: *.biskupin.wroc.pl 23.07.02, 11:01
                          A oto inny konstruktywny pomysł. SEXpo:

"Rozchmurz się, seks to zabawa"

Rekordowe, ponad 50-tysięczne tłumy zjechały na trwające cztery dni targi Sexpo w Sydney.

Tegoroczna wystawa odbyła się pod hasłem "Rozchmurz się, seks to zabawa". W ramach imprezy, która co roku przynosi dochody w wysokości 850 milionów dolarów USA, zorganizowano zawody w zlizywaniu z ciała polewy czekoladowej oraz występy gwiazd porno, Serenity i Jacklyn Lick.

Wśród zwiedzających było dużo par, a nawet samych kobiet. Zdaniem organizatorki Fiony Patten stanowią one ponad 50% publiczności, a Sexpo musi dostosowywać się do wymagań damskiej klienteli organizując pokazy męskiego striptizu.

Wystawa odbywa się od 6 lat. Jej organizatorzy rozważają zorganizowanie jednorazowej promocji Sexpo w listopadzie. Jedną z atrakcji ma być loteria fantowa, w której główną nagrodą będzie... wizyta w legalnym domu publicznym.
                        • Gość: Kriss Re: EXPOrażka! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.07.02, 16:56

> Pierwszym moim ruchem byloby pomalowanie Urzedu Wojewodzkiego na zielono w
                          > pomaranczowe kropki.
                          > Drugim ogloszenie autonomii gminy Wroclaw i proklamowaniem Wolnego Miasta
                          Wrocl
                          > awia.
                          > Reszta w kolejnosci dowolnej:
                          > - czesciowe wyburzenie Galerii Dominikanskiej, pozostawienie ruin jako
                          > symbolu upadku rezimu Zdrojewskiego;
                          > - zamkniecie dla ruchu samochodowego Starego Miasta oraz Olbina (z wyjatkiem
                          > samochodow dostawczych, karetek pogotowia i urokliwych garbusow);
                          > - przetworzenie kosciolow w Domy Strachu znane do tej pory jedynie z wesolych
                          > miasteczek;
                          > - przetworzenie wiezien w domy rozkoszy;
                          >
                          > No i w koncu postulat, ktory uznac mozesz za najbardziej nieoczekiwany i
                          niebez
                          > pieczny:
                          > pozwolenie mieszkancom na swobodne ksztaltowanie swojego otoczenia.
                          >
                          > Jesli poswiecisz wiecej czasu na przemyslenie powyzszych postulatow, uznasz
                          zap
                          > ewne,
                          > ze beda one mniej druzgocace w skutkach niz efekty dzialalnosci inwestorow a
                          ta
                          > kze
                          > wplyna bardzo korzystnie na kondycje naszego miasta.
                          >
                          > Z powazaniem,
                          > PBN
                          Mam lepszy pomysł. Należy proklamować Wolną Dzielnicę Głupoty. Jako jeden z
                          czołowych jej mieszkańców mógłbyś robić co tylko dusza zapragnie ;)
                          Kriss
                          • Gość: PBN Re: EXPOrażka! IP: *.biskupin.wroc.pl 23.07.02, 18:52

> Gość portalu: PBN napisał(a):
                            >
                            >
                            > > Pierwszym moim ruchem byloby pomalowanie Urzedu Wojewodzkiego na zielono w
                            >
                            > > pomaranczowe kropki.

> Mam lepszy pomysł. Należy proklamować Wolną Dzielnicę Głupoty. Jako jeden z
                            > czołowych jej mieszkańców mógłbyś robić co tylko dusza zapragnie ;)
                            > Kriss

Nie miałbym nic przeciwko temu, jeśli zagwarantowałbyś mi, że sam - wraz
                            z elitami tego miasta - osiądziesz na Osiedlu Bezmyślności i nie będziesz
                            kręcił się w moim pobliżu.

Życzę dalszego miłego oglądania telewizji!
                            PBN
                            • Gość: Kriss P(BN)orażka! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.07.02, 19:55

> > > Pierwszym moim ruchem byloby pomalowanie Urzedu Wojewodzkiego na ziel
                              > ono w
                              > > > pomaranczowe kropki.
                              >
                              > > Mam lepszy pomysł. Należy proklamować Wolną Dzielnicę Głupoty. Jako jeden
                              > z
                              > > czołowych jej mieszkańców mógłbyś robić co tylko dusza zapragnie ;)
                              > > Kriss
                              >
                              > Nie miałbym nic przeciwko temu, jeśli zagwarantowałbyś mi, że sam - wraz
                              > z elitami tego miasta - osiądziesz na Osiedlu Bezmyślności i nie będziesz
                              > kręcił się w moim pobliżu.
                              >
                              > Życzę dalszego miłego oglądania telewizji!
                              > PBN

Z największą przyjemnoscią Cię zmartwię, ale pozostanę w mieście rozwoju i
                              szansy. Jedno Ci zagwarantuję, że nadal nie bedziesz sie kręcił w moim poblizu.

Życzę dalszego miłego picia wina w bramie (już niedługo ten napój siarkowy nie
                              bedzie nazywany winem ;)
                              Kriss
                • Gość: Aeurelia Re: EXPOrażka! IP: *.CHEM.CWRU.Edu 22.07.02, 22:48

> 10% ruchu we Wroclawiu (pare lat temu bylo to 6% bodajze). Problem wiec lezy
                  > glownie w tym, ze we Wroclawiu jest ZA DUZO samochodow. I ten problem nalezy
                  > rozwiazywac u podstaw - tj. zastanawiac sie, co zrobic, zeby ludzie nie jechali
                  > tych 5 kilometrow do pracy samochodem tylko np. wlasnie rowerem. Tylko, ze taki
                  > ch
                  > pytan sobie wladza we Wroclawiu w ogole nie zadaje.

Proponuje zmienic klimat Wroclawia na Kalifornijski. Nawiazuje tu do glebokich wnioskow ostatnio
                  mianowanego ministra finansow, ktory w ostatnich zeznaniach stwierdzil, ze aby obnizyc bezrobocie
                  nalezy zwiekszyc wzrost gospodarczy. Ze tez nikt na to wczesniej nie wpadl. Geniusz ! Ty drugi !
          • Gość: P.B Re: EXPOrażka! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 22.07.02, 15:05

> 5. Po EXPO pozostaną pawilony wystawowe - doskonałe miejsce do organi
            > zacji
            > różnorodnych targów, konferencji, spotkań, kongresów, koncertów,itp.
            > Dalszy krok - przeniesienie międzynarodowych targów z Poznania do Wrocławia
            > (rozumiem ew. protesty poznaniaków, to przecież dzięki targom to miasto się
            > jakos > > rozwija).

> > No i po jaką cholerę nam targi poznańskie we Wrocławiu?

> Nie chodzi o targi poznańskie, ale generalnie o mozliwość organizowania
            róznych
            >
            > imprez targowych i nie tylko. (Może dzięki temu znajdziesz wreszcie pracę)

I co z tego, że pozostaną nowoczesne hale wystawiennicze?Warszawa ma ich pełno
            a liczba ziwedzających jak i wystawców spada. A Wrocław napewno nie jest
            miastem bardziej prestiżowym od Warszawy i Poznania.
        • Gość: kfg4509i Re: EXPOrażka! IP: 212.244.129.* 23.07.02, 11:29

>
          > Ta praca nie bierze się z powietrza. Te osoby dostaną
          > po prostu tę kasę, o której pisał Krakowiak - z budżetu.
          > Rzeczywiście fakt, że ze skarbu państwa wypłynie parę
          > miliardów dla ludzi jest pewną zaletą. Może można byłoby
          > je jednak spożytkować dla tych ludzi trochę lepiej?
          >
          > > 2. Po drugie, jak juz wspomniałem powstanie
          infrastruktura umożliwiająca r
          > ozwój miasta i regionu.
          >
          > Jaki rozwój - to, że będzie więcej dróg, samochodów,
          > bankomatów, poszerzone lotnisko? To żąden rozwój, a
          > najwyżej "postęp", który posłuży tylko części - tej
          > bogatszej części - Wrocławian
          >

Jak czytam co PBN pisze to mi sie poprostu chce
          wymiotowac. Ta logika myslenia jest poprostu porazajaco
          glupia. Proponuje biedni przeniesli sie do dzungli bo
          przeciez oni i tak nie potrzebuja gadzetow bogatszych ;-)

pzdr... kfg4509i
      • Gość: Lechita Re: W obronie EXPO ! IP: 218.145.63.* 22.07.02, 12:14

Sluchaj wroclawska KURWO:

> Nad czym się zastanawiać?
        > 1. Po pierwsze wszelkie przygotowania do EXPO - budowa pawilonów, dróg,
        > infrastruktury, itp zapewni na długi czas pracę dla bardzo wielu osób i firm.

Nie potraficie gamonie sami sobie zbudowac tych rzeczy bez Expo? LSabo sie
        rozwijacie. Poznan nie potrzebowal Expo zeby zbudowac obwodnice, najwieksza
        oczyszczalnie sciekow w Polsce i jedna z najwiekszych w Europie, inwestowac w
        kanalizacje no i wreszcie wybudowac super nowoczesne lotnisko na Lawicy i
        najwieksze woskowe lotnisko w Europie.

Slabo z wami jesli wasza jedyna nadzieja to Expo.

> 2. Po drugie, jak juz wspomniałem powstanie infrastruktura umożliwiająca
        rozwój
        >
        > miasta i regionu.

Z pieniedzy calej Polski ma byc zbudowana infrastruktura dla jednego miasta?
        Czy was popierdolilo?

> 5. Po EXPO pozostaną pawilony wystawowe - doskonałe miejsce do organizacji
        > różnorodnych targów, konferencji, spotkań, kongresów, koncertów,itp. Dalszy
        > krok - przeniesienie międzynarodowych targów z Poznania do Wrocławia
        (rozumiem
        > ew. protesty poznaniaków, to przecież dzięki targom to miasto się jakos
        > rozwija).

1. Lapska precz od Targow kurwo. Chciala Targi wszawka i sie jej nie udalo, nie
        uda sie wam. Znowu nie potraficie czegos SAMI zrobic, najlepiej za pieniadze z
        Poznania wybudowac sobie pawilony zeby zabrac Poznaniowi Targi. Jestescie
        KURWAMI ponad kurwy. Gorsi od wszawki nawet. A wogole to kto bedzie przenosil
        Targi? To nie jest firma rzadowa tylko prywatna. Jak nie przeniesli sie do
        wszawki to napewno nie przeniosa sie do obsranego wrocka.

2. Poznan rozwija sie duzo lepiej niz wrocek, a Targi maja maly wplyw na to co
        sie w Poznaniu dzieje.

> 6. Nie uważam, że na samej wystawie trzeba koniecznie zarobić, czy że musi
        się
        > zwrócic w trakcie EXPO. Przede wszystkim należy na EXPO spojrzeć jako na
        > inwestycję długoterminową, przynoszącą zyski (niekoniecznie tylko gotówkowe)
        > jeszcze długo po zakończeniu samej wystawy.
        > CZY WROCŁAW NIE JEST WART TEGO ???

Tak. Straci Polska zyska wrocek. Wrocek NIE JEST TEGO WART to faszystowskie
        hitlerowskie gowno. PLUJE na was.
        • Gość: mr_pope Re: W obronie EXPO ! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.07.02, 12:25
          Gość portalu: Lechita napisał(a):

> Nie potraficie gamonie sami sobie zbudowac tych rzeczy bez Expo? LSabo sie
          > rozwijacie. Poznan nie potrzebowal Expo zeby zbudowac obwodnice, najwieksza
          > oczyszczalnie sciekow w Polsce i jedna z najwiekszych w Europie, inwestowac w
          > kanalizacje no i wreszcie wybudowac super nowoczesne lotnisko na Lawicy i
          > najwieksze woskowe lotnisko w Europie.
          >
          > Slabo z wami jesli wasza jedyna nadzieja to Expo.
          >
          >
          Co Poznań potrzebował? Publicznej kradzieży...eee...to znaczy publicznych
          środków, czyli dotacji z budżetu państwa, żeby to zbudować. Słabo z wami, jeśli
          takie "bogate" miasto jakim jest ów Poznań nie mogło wybudować tego z własnego
          budżetu, tylko jakiś poznański lizus wyciągnął całą kasę od państwa.
          > > 2. Po drugie, jak juz wspomniałem powstanie infrastruktura umożliwiająca
          > rozwój
          > >
          > > miasta i regionu.
          >
          > Z pieniedzy calej Polski ma byc zbudowana infrastruktura dla jednego miasta?
          > Czy was popierdolilo?
          >
          >
          > > 5. Po EXPO pozostaną pawilony wystawowe - doskonałe miejsce do organizacji
          >
          > > różnorodnych targów, konferencji, spotkań, kongresów, koncertów,itp. Dalsz
          > y
          > > krok - przeniesienie międzynarodowych targów z Poznania do Wrocławia
          > (rozumiem
          > > ew. protesty poznaniaków, to przecież dzięki targom to miasto się jakos
          > > rozwija).
          >
          > 1. Lapska precz od Targow kurwo. Chciala Targi wszawka i sie jej nie udalo,
          nie
          >
          > uda sie wam. Znowu nie potraficie czegos SAMI zrobic, najlepiej za pieniadze
          z
          > Poznania wybudowac sobie pawilony zeby zabrac Poznaniowi Targi. Jestescie
          > KURWAMI ponad kurwy. Gorsi od wszawki nawet. A wogole to kto bedzie przenosil
          > Targi? To nie jest firma rzadowa tylko prywatna. Jak nie przeniesli sie do
          > wszawki to napewno nie przeniosa sie do obsranego wrocka.
          >
          > 2. Poznan rozwija sie duzo lepiej niz wrocek, a Targi maja maly wplyw na to
          co
          > sie w Poznaniu dzieje.
          >
          >
          > > 6. Nie uważam, że na samej wystawie trzeba koniecznie zarobić, czy że musi
          >
          > się
          > > zwrócic w trakcie EXPO. Przede wszystkim należy na EXPO spojrzeć jako na
          > > inwestycję długoterminową, przynoszącą zyski (niekoniecznie tylko gotówkow
          > e)
          > > jeszcze długo po zakończeniu samej wystawy.
          > > CZY WROCŁAW NIE JEST WART TEGO ???
          >
          > Tak. Straci Polska zyska wrocek. Wrocek NIE JEST TEGO WART to faszystowskie
          > hitlerowskie gowno. PLUJE na was.
        • Gość: PM Re: W obronie EXPO ! IP: *.um.wroc.pl 22.07.02, 13:36
          Wystąpienia Lechity komentować nie wypada, ale przypomnę tylko, że to we
          Wrocławiu znajduje się dowództwo jednego z dwóch okręgów wojskowych Polski. Tu
          również, a nie w Poznaniu kształcą się studenci Akademii Wojsk Lądowych. Ciekaw
          jestem, dlaczego nie w stolicy Wielkopolski...
          • Gość: P.B Re: W obronie EXPO ! IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 22.07.02, 15:13

> Wystąpienia Lechity komentować nie wypada, ale przypomnę tylko, że to we
            > Wrocławiu znajduje się dowództwo jednego z dwóch okręgów wojskowych Polski.
            Tu
            > również, a nie w Poznaniu kształcą się studenci Akademii Wojsk Lądowych.
            Ciekaw
            >
            > jestem, dlaczego nie w stolicy Wielkopolski...

Oj nie kolego, do Wrocławia przenisono Wyższą Szkołę Oficerską, a w Poznaniu
            powstało Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych. Oprócz tego w Poznaniu stacionuje
            najnowocześniejsza dywizja lotnicza w Polsce i to oni jako pierwsi w Polsce
            dostaną nowe samoloty dla polskiej armii.
        • Gość: Kriss Re: W obronie EXPO - miły chłopczyk lechita IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.02, 19:11

"Sluchaj wroclawska KURWO:"
          (...)
          "Czy was popierdolilo?"
          (...)
          "Lapska precz od Targow kurwo."
          (...)
          "Jestescie KURWAMI ponad kurwy."
          (...)
          "Jak nie przeniesli sie do wszawki to napewno nie przeniosa sie do obsranego
          wrocka."
          (...)
          "Wrocek NIE JEST TEGO WART to faszystowskie hitlerowskie gowno. PLUJE na was."

Szkoda lechito, że jak pani w szkole uczyła też kilku innych słówek, to wolałeś
          pić wino na wagarach. Efekty widoczne.
          Mam nadzieję, że ty akurat nie jestes typowym przedstawicielem mieszkańców
          Poznania.
          • Gość: Lechita Re: W obronie EXPO - miły chłopczyk lechita IP: 211.191.12.* 23.07.02, 04:46

> Gość portalu: Lechita napisał(a):
            >
            > "Sluchaj wroclawska KURWO:"
            > (...)
            > "Czy was popierdolilo?"
            > (...)
            > "Lapska precz od Targow kurwo."
            > (...)
            > "Jestescie KURWAMI ponad kurwy."
            > (...)
            > "Jak nie przeniesli sie do wszawki to napewno nie przeniosa sie do obsranego
            > wrocka."
            > (...)
            > "Wrocek NIE JEST TEGO WART to faszystowskie hitlerowskie gowno. PLUJE na was."
            >
            > Szkoda lechito, że jak pani w szkole uczyła też kilku innych słówek, to
            wolałeś
            >
            > pić wino na wagarach. Efekty widoczne.
            > Mam nadzieję, że ty akurat nie jestes typowym przedstawicielem mieszkańców
            > Poznania.

A co cie tak Poznan obchodzi ty jelopie? Chcesz nam zabrac Targi. Sami nie
            potraficie czegos stworzyc i tylko zabierac potraficie?
            • bronskyy Re: W obronie EXPO - miły chłopczyk lechita 23.07.02, 15:07

> Gość portalu: Kriss napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Lechita napisał(a):
              > >
              > > "Sluchaj wroclawska KURWO:"
              > > (...)
              > > "Czy was popierdolilo?"
              > > (...)
              > > "Lapska precz od Targow kurwo."
              > > (...)
              > > "Jestescie KURWAMI ponad kurwy."
              > > (...)
              > > "Jak nie przeniesli sie do wszawki to napewno nie przeniosa sie do obsrane
              > go
              > > wrocka."
              > > (...)
              > > "Wrocek NIE JEST TEGO WART to faszystowskie hitlerowskie gowno. PLUJE na w
              > as."
              > >
              > > Szkoda lechito, że jak pani w szkole uczyła też kilku innych słówek, to
              > wolałeś
              > >
              > > pić wino na wagarach. Efekty widoczne.
              > > Mam nadzieję, że ty akurat nie jestes typowym przedstawicielem mieszkańców
              >
              > > Poznania.
              >
              > A co cie tak Poznan obchodzi ty jelopie? Chcesz nam zabrac Targi. Sami nie
              > potraficie czegos stworzyc i tylko zabierac potraficie?

Lechita, łachmanie, organizujesz targi pcheł w Poznaniu ? Dawno tam nie byłeś
              więc jakie MOJE TARGII ? Komu chcesz dać, a komu nie i dlaczego ?
              • Gość: Lechita Re: W obronie EXPO - miły chłopczyk lechita IP: 210.117.67.* 24.07.02, 12:12
                bronskyy napisał:

> > A co cie tak Poznan obchodzi ty jelopie? Chcesz nam zabrac Targi. Sami nie
                >
                > > potraficie czegos stworzyc i tylko zabierac potraficie?
                >
                > Lechita, łachmanie, organizujesz targi pcheł w Poznaniu ? Dawno tam nie byłeś
                > więc jakie MOJE TARGII ? Komu chcesz dać, a komu nie i dlaczego ?

Oj bronskyy. taki z ciebie patrota. Rozumiesz ze "nam" nie jest od "ja"?
                Napisalem ze ktos chce mi zabrac Targi? Napisalem "nam" czyli Poznaniakom.
    • Gość: Alen Re: W obronie EXPO ! IP: *.i-one.at 20.07.02, 17:29
      Hi

Może z takim modelem myślenia spróbujemy pospekulować . Expo , OK .
      Cele jakie chce się w ten sposób osiągnąć , są ogólnie znane . W sumie rzecz
      biorąc , mają one ożywić sektor gospodarszy , turystyczny i przyczynić się do
      rozkwitu regionu .
      Moge się zgodzić z tym że Expo w Wrocławiu poniesie straty , jeśli te straty
      będą w miare rozsądne i w perspektywie czasu , doprowadzą one do pozytywnego
      bilansu dla miasta i jego mieszkańców . Wiele uczestników forum liczy na obcy
      kapitał , OK . Spójżmy więc globalnie na tą kwestie , na giełdy światowe , na
      kursy akcji i prześledźmy przemieszczanie się na nich kapitału . Nie wchodząc
      w szczegóły widać pewne trędy , trędy które nie wróżą nic dobrego . Atmosfera
      jest ogólnie napięta i nerwowa , wielu woli lokować pieniądze w kruszce takie
      jak złoto . Ceny złota dlatego też wzrosły . Nie jest to nic nowego i
      nadzwyczajnego , świat cywilizacji zachodniej stoi u progu konfliktu ze
      światem Islamskim .

Wszyscy są bardzo ostrożni z inwestycjami szczególnie za granicą . Wszędzie
      widać odpływ kapitału .
      Expo w Hanowerze miało znacznie leprzą koniunktóre światową , a pomimo to
      oczekiwania organizatorów były straszną klęską .
      Po 11 listopada wiele się zmieniło , na gorsze . Miejmy nadzieje że konflikt
      który jest nie unikniony , nie eskaluje .

Czy w takiej sytuacji uda się ściągnąć obcy kapitał do Wrocławia ?
      Czy taka impreza nie jest zbyt ryzakowna w obecnych czasach ?
      Nikt nie jest w stanie obliszyć zysków czy strat , można tylko spekulować .
      Wszystko zależy bowiem talko od rozwoju sytuacji na świecie .
      Czasu nie da się cofnąć do tyłu , aby zminimalizować straty .Pieniędzy nie ma
      zbyt wiele w budrzecie aby pozwolić sobie na twonienie ich . Dlatego też
      dobrze trzeba się zastanowić czy Expo czy może inna , bardziej regionalna
      inwestycja nie była by znacznie leprza dla miasta i jego mieszkańców .

Rozbudzić apetaty na Expo jest łatwo , szczególnie w obecnie ciężkiej sytuacji
      gospodarczej , gdzie wielu ludzi znajduje się bez pracy i żyje nadzieją na
      poprawe sytuacji . Aby pomódz tym ludzią ,wydaje mi się , należy bardzie
      realistycznie patrzeć i planować wydawanie pieniążków .

Alen.

• Gość: Liczyrzepa Re: W obronie EXPO ! IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 12:52
      Karkonosze za EXPO 2010 Wrocław!To ogromna szansa rozwoju infrastruktury w
      regionie i pozyskania wielu nowych miejsc pracy. Czy ktoś wie czy plany EXPO
      obejmują rownież budowę sieci kolei regionalnych? Kolej z Karpacza do
      Wrocławia.... to byłoby coś! Trzymam kciuki za dolnośląskie lobby!
      • Gość: PM Re: W obronie EXPO ! IP: *.um.wroc.pl 22.07.02, 10:24
        Dziękujemy za wsparcie!

Gość portalu: Liczyrzepa napisał(a):

> Karkonosze za EXPO 2010 Wrocław!To ogromna szansa rozwoju infrastruktury w
        > regionie i pozyskania wielu nowych miejsc pracy. Czy ktoś wie czy plany EXPO
        > obejmują rownież budowę sieci kolei regionalnych? Kolej z Karpacza do
        > Wrocławia.... to byłoby coś! Trzymam kciuki za dolnośląskie lobby!
        • Gość: tommes Re: nie dla EXPO ! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.02, 17:25
          A Ziemia Lubuska mówi - won od cudzych pieniążki, wrocławiaczki!!!!!
          • Gość: Ben Re: nie dla EXPO ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.07.02, 23:51
            Gość portalu: tommes napisał(a):

> A Ziemia Lubuska mówi - won od cudzych pieniążki, wrocławiaczki!!!!!
            Dajcie nam - lubuszczakom ;)
            • Gość: WIG zdziwienie IP: *.um.wroc.pl 23.07.02, 10:44
              Kiedy osoby spoza Dolnego Śląska zrozumieją, że EXPO opłaci się całej Polsce?
              To właśnie kraj jest największym beneficjentem EXPO!!!!
    • Gość: Dorint Re:Jakie poparcie!? IP: *.policom.com.pl 24.07.02, 20:53
      spójrzmy
      ziemia lubuska na "nie"
      ziemia krakowska na "nie"
      ziemia wielkopolska na "nie"
      część mazowsza na "nie"
      polonia(kanadyjska) na "nie"
      ziemia śląska(w każdym razie Buzek jak twierdzi wędzonka)na "nie"

więc skąd w sondażach 80% poparcie???
      Better city better life!
      • Gość: Paweł Moras Re:Jakie [społeczeństwo, takie] poparcie!? IP: *.um.wroc.pl 25.07.02, 10:43
        Przytaczane poparcie, wynoszące wg sondaży z kwietnia 2002r. 78% to wynik
        ogólnopolskiego badania opinii publicznej, przeprowadzonego przez PENTOR.
        Daleko bardziej reprezentatywne niż stwierdzenie "Wielkopolska na
        nie", "Małopolska na nie", "Śląsk na nie" itd. Modelowo to jest tak jak, z
        konfrontacją polskiego poparcia dla rozszerzenia UE. Większość społeczeństwa
        jest za, lecz rejwach robią eurosceptycy.
        Natomiast ciekawą jest postawa byłego premiera Jerzego Buzka. Spotkałem go w
        Warszawia podczas Parady Schumana w maju br. I co się okazuje? Pan profesor
        popiera EXPO, gratuluje nam i cieszy się, że pod koniec urzędowania udało mu
        się zgłosić w BIE wniosek o prawo do organizacji EXPO 2010 Wrocław. Hmmm... Nie
        chciałbym musieć komentować takiej postawy.
        Pozdrawiam, Paweł
        • Gość: Kriss Re:Jakie [społeczeństwo, takie] poparcie!? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.02, 11:16
          Większość głosów sceptycznych wynika niestety z typowej postawy Polaków (miejmy
          nadzieję, że to się zmienia?) - postawy "psa ogrodnika" - sam nie zje, innemu
          nie da.
          Dlaczego ktoś inny mógłby coś zrobić, starać się, próbować, a może mu się uda?
          Zamiast pomóc łatwiej podłożyć nogę, popchnąć, prawda? Przyjdzie walec i
          wyrówna! Ale niestety w dół!

Kiedy wreszcie wyzbedziemy się takigo myslenia??? Równajmy, ale w górę!!!

Kriss
          • Gość: Paweł Moras Re:Jakie [społeczeństwo, takie] poparcie!? IP: *.um.wroc.pl 25.07.02, 11:38
            Kriss, podaj proszę jakieś mailowe namiary na siebie. moras@expo2010.pl
        • Gość: Wernyhor Re:Jakie [społeczeństwo, takie] poparcie!? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 27.07.02, 15:02
          Gość portalu: Paweł Moras napisał(a):

Proszę pana
          Ja mógłbym napisać :
          Jacy organizatorzy taki wynik glosowania BIE w grudniu!

[a może pobawimy się w typowanie?]

> Pozdrawiam, Paweł

Pozdrawiam pana!
      • Gość: Pafik Re:Jakie poparcie!? IP: *.biuro.kom / *.kom-net.pl 25.07.02, 17:13
        Gość portalu: Dorint napisał(a):

> spójrzmy
        > ziemia lubuska na "nie"
        > ziemia krakowska na "nie"
        > ziemia wielkopolska na "nie"
        > część mazowsza na "nie"
        > polonia(kanadyjska) na "nie"
        > ziemia śląska(w każdym razie Buzek jak twierdzi wędzonka)na "nie"
        >
        > więc skąd w sondażach 80% poparcie???
        > Better city better life!

Wernyhor! [bo mysle ze to Ty wlasnie] Nie tak dawno poddawales w watpliwosc
        wiarygodnosc wynikow ankiety przeprowadzonej w polskim pawilonie na Expo w
        Hanowerze, a teraz karmisz nas jakimis niedorzecznosciami wyciagnietymi na
        podstawie kilku glosow z tego watku. Nie osmieszaj sie, chlopie!

A jesli juz mowa o poparciu dla Expo wsrod forumowiczow GW, to przejdz sie po
        wszystkich forach regionalnych i poczytaj watki AntyEXPO ("Czy EXPO we
        Wroclawiu to dobry pomysl"). Moze skala wyrazonego tam poparcia (choc
        przyznaje, nie brakowalo tez glosow sprzeciwu) Cie otrzezwi.

Pozdrawiam!
        • Gość: WIG W obronie? Do ataku! IP: *.um.wroc.pl 26.07.02, 11:18
          Wszak atak to najskuteczniejsza forma obrony.
          Brawo Moras!
          • Gość: wiktor Re: W obronie? Do ataku! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 13:04
            Czyżby Pan Moras sam sobie bił brawo??? Jeśli nie, to jego kolega - urzędas.
            Wtedy już wiadomo, skąd te śmieszne 78% poparcia.

Nawet jeśli wynosiłoby ono jakimś cudem(nie wierzę) ponad 50%, to tylko wynika
            z faktu, że nikt nie raczył poinformować ankietowanych, kto będzie finansować
            tę deficytową imprezę. Powiedzcie im, że to oni zapłacą, że zapłacą szkoły,
            szpitale, uczelnie itp - i badajcie poparcie. Jesteśmy na razie za biedni na
            takie fanaberie, jak remontowanie miasta kosztem całego kraju.

Wiktor

Gość portalu: WIG napisał(a):

> Wszak atak to najskuteczniejsza forma obrony.
            > Brawo Moras!
        • Gość: Wernyhor Better city better life! IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 27.07.02, 14:53
          Gość portalu: Pafik napisał(a):

>
          > Wernyhor! [bo mysle ze to Ty wlasnie] Nie tak dawno poddawales w watpliwosc
          > wiarygodnosc wynikow ankiety przeprowadzonej w polskim pawilonie na Expo w
          > Hanowerze, a teraz karmisz nas jakimis niedorzecznosciami wyciagnietymi na
          > podstawie kilku glosow z tego watku. Nie osmieszaj sie, chlopie!

Co mi tam jakieś 78% poparcia w ankiecie "czy jesteś za..."
          "czy jesteś za tym aby Ci było lepiej?"-podobny procent odpowiedziałby TAK
          pisałem już o tym,że pytania powinny być inaczej sformułowane
          np.na temat kosztów potencjalnej wystawy-"czy jesteś za tym aby do Wrocławia
          trafiło kilkaset milionów publicznych pieniędzy?"
          "czy jesteś za tym aby wystawa odbyła się właśnie we Wrocławiu,a nie np. w
          Poznaniu,Krakowie,Gdańsku?"
          "czy jesteś za tym aby udziałowcami spółki organizującej expo był skarb
          państwa?"-bo prawdopodobnie Wrocław przekaże jedynie aportem Bardzo Wartościowe
          Grunty.
          W ogóle szczegółowy plan finansowy imprezy nie jest w żaden sposób
          dostępny.Gdyby został "odtajniony" poparcie spadłoby gwałtownie.
          Paweł Moras pisze o targach Hannowerskich uczestniczących w organizowaniu
          wystawy oraz o korzyściach jakie osiągnęły"dzięki expo".
          Nie wspomina nic o tym,że infrastruktura już była na długo przed expo oraz,że
          samodzielne pawilony państw zostały rozebrane.Takie
          niuanse,niuańsiki,półprawdy,niedomówienia...

dlaczego nie było debaty publicznej-czy i gdzie organizować expo?
          ile państw będzie uczestniczyło w wystawie?(wg.prognoz organizatorów),dla ilu
          trzeba wybudować pawilony?jaki koszt pawilonu polskiego oraz pawilonów
          regionalnych i kto je sfinansuje?ile miasto przeznaczy BEZPOŚREDNIO na wystawę?
          jakie będzie prognozowane zadłużenie miasta w 2006r.(upływ terminu
          wieloletniego planu inw. miasta)a jakie w 2010?kto sfinansuje modernizację
          wrocławskich lini kolejowych oraz rozbudowę Strachowic i jakim kosztem?
          co z infrastukturą po wystawie?(dotychczs nie było mowy o przeniesieniu MTP co
          zresztą jest niemożliwe,jednak takie głosy pojawiają się nawet wśród
          wrocławskich expopesymistów-vide 'duzY')
          ile planuje się sprzedać biletów?(mowa była o 9 mln gości-a 20 mln wejść co
          jest oczywiście niemożliwe)

dlaczego GW(w tym lub przede wszystkim-"dolnośląska") zazwyczj bardzo dociekliwa
          nie stara się dotrzeć/przedstawić do tego typu informacji?przecież projekt
          został pozytywnie zaopiniowany przez RM oraz BIE a także renowaną firmę
          audytorską PWC.(a na stronie internetowej EXPOWrocław nic nie w temacie)
          A może nie ma szczegółowych planów(bo nawet Moras i Zdrojewski nie wierzą w
          expo)i jest to tylko reklamowa hucpa?

> Pozdrawiam!

Pozdrawiam z Dolnego Śląska!
          • Gość: Wernyhor Pafiku-mowę Ci odjęło?! IP: *.policom.com.pl 30.07.02, 23:42
            Tyle pytań
            i żadnej odpowiedzi!
    • everybody Re: W obronie EXPO ? 26.07.02, 15:42
      Swoja droga ciekawe jak reagowano by (we Wroclawiu i nie tylko) na EXPO w
      Krakowie?
      • Gość: Wernyhor Re: W obronie EXPO ? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 27.07.02, 15:07
        everybody napisał:

> Swoja droga ciekawe jak reagowano by (we Wroclawiu i nie tylko) na EXPO w
        > Krakowie?

a tym bardziej na expo w Poznaniu!
        co by powiedział Pafik lub wędzonka?

Pozdrawiam piękny Kraków
        i Wrocław też
        (widok z kościoła św.Elżbiety fantastyczny za wyjątkiem "fabryki" Dorint)
        • Gość: Wernyhor Better city better life IP: *.policom.com.pl 29.07.02, 12:58
          A wiecie,że w Szanghaju powstanie Disneyland?
          Mało tego-do 2005 tor wyścigowy Formuły 1
          a już w listopadzie po raz pierwszy w Azji finał tenisowego Masters!

Ciekawe czy wrocławscy organizatorzy(???)o tym właśnie debatowali na
          dzisiejszym spotkaniu tzw.Komitetu Organizacyjnego,które poprowadził
          pan prezydent Huskowski.
          • Gość: Yani Re: Better city better life IP: *.proxy.aol.com 29.07.02, 17:30
            Gość portalu: Wernyhor napisał(a):

> Ciekawe czy wrocławscy organizatorzy(???)o tym właśnie debatowali na
            > dzisiejszym spotkaniu tzw.Komitetu Organizacyjnego,które poprowadził
            > pan prezydent Huskowski.

Podziwiam Twoja uporczywosc w dyskusjach ze zwolennikami Expo-Wroclaw.
            Mnie tylko ciekawi jakim mianem zostana okresleni ambasadorzy przy BIE, ktorzy
            w grudniu wskaza na inne miasta. Moge przypuszczac, ze jeszcze na fali expo-
            fanatyzmu ci, ktorzy wskaza na W-w, zostana honorowymi mieszkancami tego miasta.
            Pomyslodawcy Expo-Wroclaw robia wszystko, zeby codzienne dolegliwosci i
            bolaczki miasta przesunac o kolejne lata. Karmienie ludzi nadzieja, ze Expo
            bedzie odskocznia (jak napisal Bonczek), przy wspolczesnych realiach, jest
            powaznym bledem i wywola, tylko efekt "Tyminskiego".
            Inwestycje, do ktorych nawoluje bajkopisarz Pawel Moras, beda przyslowiowym
            gwozdziem do trumny dla budzetu miasta, w ktorym zalatanie dziury w ulicy jest
            juz duzym wydatkiem na tle skromnych finansow. W kraju, gdzie coraz mniej ludzi
            stac na podroz koleja, proponuje sie jeszcze drozsze pociagi typu TGV, lotniska.
            Twierdzenie, ze jest to dla turystow odlozmy w kraine bajek, przy
            kilkumiesiecznym "sezonie" ze skromna iloscia atrakcji. Autostrady w Niemczech
            rozpoczeto budowac na osiach rownoleznikowych z mysla o stolicy w Berlinie. Czy
            Expo by tam bylo, czy nie i tak by powstaly {pisal o tym P. Moras). Ich na to
            stac.
            To, co dzieje sie w innych regionach Swiata, dzisiejsi radcy nawet nie biora
            namiaru. Nie widza tez, ze wystawa w Seville, byla ukoronowaniem swiatowych
            obchodow 500-lecia odkrycia Ameryki, ktorych to miasto bylo stolica i obie te
            imprezy byly ze soba sprzezone.
            Liczy sie tylko mydlenie oczu i szukanie przykrywki na nieudolnosci obecnych
            rzadcow. Potencjal intelektualny miasta jest duzy. Tylko kierunek rozwoju tego
            miasta, powinien bys wziety z glosu ich mieszkancow a nie pospolitych filmikow,
            ktore min. daly natchnienie do kominowych palm na tle sypiacych sie kamienic
            Wroclawia.
            Pozdr.

• Gość: Wernyhor Re: Better city better life IP: *.policom.com.pl 30.07.02, 23:35
              Gość portalu: Yani napisał(a):

>
              > Podziwiam Twoja uporczywosc w dyskusjach ze zwolennikami Expo-Wroclaw.
              > Mnie tylko ciekawi jakim mianem zostana okresleni ambasadorzy przy BIE,
              ktorzy
              > w grudniu wskaza na inne miasta.

A ja wciąż nie potrafię zrozumieć postawy GW"dolnośląskiej"
              mądrzy ludzie,być może najlepsi w swoim fachu na Dolnym Śląsku
              a wypisują takie głupoty
              rozumiem,że jest im bliżej do rządzącej ekipy ale przecież są dziennikarzami
              i od nich należy oczekiwać rzetelności,obiektywizmu i pewnej dozy krytycyzmu

[ostatnio teksty Wyborczej dolnośląskiej jakby lekko się zmieniły
              a w centralnym wydaniu temat praktycznie ucichł
              ciekawe pod czyim wpływem-czyżby...?]

Moge przypuszczac, ze jeszcze na fali expo-
              > fanatyzmu ci, ktorzy wskaza na W-w, zostana honorowymi mieszkancami tego
              miasta

Nie zdziwiłbym się ale
              głosowanie jest chyba tajne
              dlatego nikt nie zostanie honorowym mieszkańcem miasta
              natomiast polski ambasador przy BIE zostanie wyklęty
              jeżeli Wrocław nie otrzyma żadnego głosu
              [zresztą jest możliwe,że taką ewentualność podsuną polskiemu dyplomacie
              wrocławscy rajcy-wytłumaczenie porażki gotowe-jak pisało "Nie"(jak ja nie
              znoszę tej gazety,która,o zgrozo, w temacie Expo jest jedyną rozsądną)-zawaliła
              cimoszkowa dyplomacja-a władze centralne od początku były nieprzychylne
              Wrocławiowi]

> Pomyslodawcy Expo-Wroclaw robia wszystko, zeby codzienne dolegliwosci i
              > bolaczki miasta przesunac o kolejne lata. Karmienie ludzi nadzieja, ze Expo
              > bedzie odskocznia (jak napisal Bonczek), przy wspolczesnych realiach, jest
              > powaznym bledem i wywola, tylko efekt "Tyminskiego".
              > Inwestycje, do ktorych nawoluje bajkopisarz Pawel Moras, beda przyslowiowym
              > gwozdziem do trumny dla budzetu miasta, w ktorym zalatanie dziury w ulicy
              jest

tu powinien zabrać głos wędzonka
              "gdyby był Zdrojewski....

> juz duzym wydatkiem na tle skromnych finansow. W kraju, gdzie coraz mniej
              ludzi
              >
              > stac na podroz koleja, proponuje sie jeszcze drozsze pociagi typu TGV,
              lotniska

Ano właśnie
              superszybka kolej Warszawa-Wrocław oraz
              Kraków-Wrocław-Berlin-Hamburg itd.itp.
              Ale jak sam widzisz,ktoś w to wierzy-czyli
              "Wyśpiewajmy sobie Expo"

> Twierdzenie, ze jest to dla turystow odlozmy w kraine bajek, przy
              > kilkumiesiecznym "sezonie" ze skromna iloscia atrakcji.

i choćby pod tym względem Wrocław jest potencjalnie gorszym polskim kandydatem
              niż Trójmiasto czy Kraków
              rzeka ludzi jaka przetacza się w każde wakacje przez te miasta oraz
              infrastruktura,która jest i byłaby po takiej imprezie wykorzystywana
              w naturalny sposób predestynuje te miasta do organizacji takich imprez
              (oczywiście w skali polskiej bo jeżeli do Expo startują takie miasta jak Moskwa
              czy Szanghaj a w 2015 San Francisco to nawet i Wawa z olbrzymim zaangażowaniem
              polskiej dyplomacji nie miałaby najmiejszych szans)

Autostrady w Niemczech
              > rozpoczeto budowac na osiach rownoleznikowych z mysla o stolicy w Berlinie.
              Czy
              >
              > Expo by tam bylo, czy nie i tak by powstaly {pisal o tym P. Moras). Ich na to
              > stac.
              > To, co dzieje sie w innych regionach Swiata, dzisiejsi radcy nawet nie biora
              > namiaru. Nie widza tez, ze wystawa w Seville, byla ukoronowaniem swiatowych
              > obchodow 500-lecia odkrycia Ameryki, ktorych to miasto bylo stolica i obie te
              > imprezy byly ze soba sprzezone.

I tu kolejny przykład manipulacji,w której uczestniczyła także prasa
              Pan Zdrojewski twierdził,że Szanghaj spadł na ostatnie miejsce wśród kandydatów
              do expo 2010 po przyznaniu Olimpiady w 2008 Pekinowi
              (oczywiście pominął fakt,że Hiszpania w 1992 zorganizowała i Expo i Olimpiadę-
              ale to było jeszcze na etapie,w którym niezbedne było poparcie centrali dlatego
              wszelkie zmyłki były wskazane
              dla Loscertalesa Olimpiada Pekińska nie stanowi żadnej przeszkody)

Lepiej,bo w ostatnim tekście Rzplitej nt.expo Mroziewicz twierdzi,że Szanghaj
              to słaby kandydat ze względu na niestabilność polityczną.
              Niestabilne Chiny otrzymały taką imprezę jak Igrzyska olimpijskie!!!
              (pominę inne jego kwestie-jak choćby tę,że Chiny nie są chłonnym rynkiem!!!)
              Doprawdy,pan Zdrojewski musi nieźle działać w tej Wawie,że w prasie ukazują się
              takie bzdury!

> Liczy sie tylko mydlenie oczu i szukanie przykrywki na nieudolnosci obecnych
              > rzadcow. Potencjal intelektualny miasta jest duzy. Tylko kierunek rozwoju
              tego
              > miasta, powinien bys wziety z glosu ich mieszkancow a nie pospolitych
              filmikow,
              >
              > ktore min. daly natchnienie do kominowych palm na tle sypiacych sie kamienic
              > Wroclawia.
              > Pozdr.

od dawna odnoszę wrażenie,że w przypadku Wrocławia "to nie miasto jest dla
              mieszkańców lecz mieszkańcy dla miasta"

Pozdr.
          • Gość: Yani Re: Better city better life IP: *.proxy.aol.com 29.07.02, 17:35

> Ciekawe czy wrocławscy organizatorzy(???)o tym właśnie debatowali na
            > dzisiejszym spotkaniu tzw.Komitetu Organizacyjnego,które poprowadził
            > pan prezydent Huskowski.

Podziwiam Twoja uporczywosc w dyskusjach ze zwolennikami Expo-Wroclaw.
            Mnie tylko ciekawi jakim mianem zostana okresleni ambasadorzy przy BIE, ktorzy
            w grudniu wskaza na inne miasta. Moge przypuszczac, ze jeszcze na fali expo-
            fanatyzmu ci, ktorzy wskaza na W-w, zostana honorowymi mieszkancami tego miasta.
            Pomyslodawcy Expo-Wroclaw robia wszystko, zeby codzienne dolegliwosci i
            bolaczki miasta przesunac o kolejne lata. Karmienie ludzi nadzieja, ze Expo
            bedzie odskocznia (jak napisal Bonczek), przy wspolczesnych realiach, jest
            powaznym bledem i wywola, tylko efekt "Tyminskiego".
            Inwestycje, do ktorych nawoluje bajkopisarz Pawel Moras, beda przyslowiowym
            gwozdziem do trumny dla budzetu miasta, w ktorym zalatanie dziury w ulicy jest
            juz duzym wydatkiem na tle skromnych finansow. W kraju, gdzie coraz mniej ludzi
            stac na podroz koleja, proponuje sie jeszcze drozsze pociagi typu TGV, lotniska.
            Twierdzenie, ze jest to dla turystow odlozmy w kraine bajek, przy
            kilkumiesiecznym "sezonie" ze skromna iloscia atrakcji. Autostrady w Niemczech
            rozpoczeto budowac na osiach rownoleznikowych z mysla o stolicy w Berlinie. Czy
            Expo by tam bylo, czy nie i tak by powstaly {pisal o tym P. Moras). Ich na to
            stac.
            Na to, co dzieje sie w innych regionach Swiata, dzisiejsi radcy nawet nie biora
            namiaru. Nie widza tez, ze wystawa w Seville, byla ukoronowaniem swiatowych
            obchodow 500-lecia odkrycia Ameryki, ktorych to miasto bylo stolica i obie te
            imprezy byly ze soba sprzezone.
            Liczy sie tylko mydlenie oczu i szukanie przykrywki na nieudolnosci obecnych
            rzadcow. Potencjal intelektualny miasta jest duzy. Tylko kierunek rozwoju tego
            miasta, powinien bys wziety z glosu ich mieszkancow a nie pospolitych filmikow,
            ktore min. daly natchnienie do kominowych palm na tle sypiacych sie kamienic
            Wroclawia.
            Pozdr.

• Gość: bonczek opieszałość IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 26.07.02, 16:05
      Jestem za EXPO jak najbardziej ale bądźmy realistami>nie wnikam w to czy jest ono dochodowe czy nie bo w rzeczy
      samej czyni miasto znanym i napędza kapitał który byc może zaowocuje w przysżłości.Realizm mój choć bolesny jeśli
      o expo chodzi oparty jest na czymś podstawowym czyli pieniądzach.JAk wiadomo z pustego salomon nie
      naleje.Opieszałośc i klimaty w jakich rząd millera poparł inicjatywę wskazują raczej na chęc poklasku niż pomoc
      finansową w tym dziele.W karju kasy brakuje na wszystko więc czy rząd bedzie sobie jeszcze garba doprawiał
      ładując olbrzymie summy na expo?Odpowiedz jest wydaje mi sie jasna choć z ręką nasercu chciałbym sie mylić.
      Wracając jednak do istoty problemu coraz więcej osób pisze ze expo bedzie rozwojowe dla miasta.To ja się pytam
      czy my w namibii,żyjemy i czekamy na mannę z nieba by tak piekne miasto rozwijać?Czy bez expo wrocławianie i nie
      tylko nie są w stanie miassta rozwijać?Też mamy głowy na karku, ręce, jesteśmy pracowici i zdolni.Mamy ludzi
      wykształconych i potencjał..czy naprawe dla kopa rozwojowego expo potrzebne?A jesli nie przynają nam co już
      graniczy z pewnością po oświadczeniach polityków g8 czy szredera to co dalej? totalny marazm?apatia? anabioza?
      pozdrawiam
      bonk
      • Gość: Wernyhor CZYM JEST EXPO? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 27.07.02, 15:25
        Gość portalu: bonczek napisał(a):

> Wracając jednak do istoty problemu coraz więcej osób pisze ze expo bedzie
        rozwo
        > jowe dla miasta.To ja się pytam
        > czy my w namibii,żyjemy i czekamy na mannę z nieba by tak piekne miasto
        rozwija
        > ć?Czy bez expo wrocławianie i nie
        > tylko nie są w stanie miassta rozwijać?Też mamy głowy na karku, ręce,
        jesteśmy
        > pracowici i zdolni.Mamy ludzi
        > wykształconych i potencjał..czy naprawe dla kopa rozwojowego expo potrzebne?A
        j
        > esli nie przynają nam co już
        > graniczy z pewnością po oświadczeniach polityków g8 czy szredera to co dalej?
        t
        > otalny marazm?apatia? anabioza?
        > pozdrawiam
        > bonk

Bravo
        wiele dobrych pytań ,na które prawdopodobnie nie otrzymasz odpowiedzi.
        Tu powinien pojawic się wędzonka,który napisałby że expo jest to przemyślana
        polityka jasnowidzącego Zdrojewskiego,który zdając sobie sprawę ze swego
        rychłego odejścia oraz związanych z tym katastrofalnych następstw dla miasta
        postarał się o imprezę mającą uchronic miasto przed"totalnym
        marazem,apatią,anabiozą"!

Moim zdaniem "całe to expo" to wymysł cierpiącego na megalomanię
        człowieka.Sen,który w zamierzeniu pomyslodawcy i jego wiernych wyznawców
        miał zostać wyśniony tak intensywnie przez tak wielu by mógł żyć własnym życiem.
        Co zresztą częściowo się stało-patrząc na reakcję Wroclawian na Rynku,czytając
        idiotyczne teksty prasowe(jak ostatnio ten w Rzplitej) czy też oglądając
        Pieńkowską w Dzienniku Telewizyjnym.
        Manipulacja,socjotechnika,kłamstwa!(nawet w wykonaniu Mroziewicza)
      • Gość: wędzonka Re: opieszałość IP: *.gtech.com / 156.24.231.* 29.07.02, 19:17
        Gość portalu: bonczek napisał(a):

> Jestem za EXPO jak najbardziej ale bądźmy realistami>nie wnikam w to czy jest
        > ono dochodowe czy nie bo w rzeczy samej czyni miasto znanym i napędza kapitał
        > który byc może zaowocuje w przysżłości.Realizm mój choć bolesny jeśli
        > o expo chodzi oparty jest na czymś podstawowym czyli pieniądzach.JAk wiadomo z
        > pustego salomon nie naleje.Opieszałośc i klimaty w jakich rząd millera
        > poparł inicjatywę wskazują raczej na chęc poklasku niż pomoc
        > finansową w tym dziele.W karju kasy brakuje na wszystko więc czy rząd bedzie
        > sobie jeszcze garba doprawiał ładując olbrzymie summy na expo?Odpowiedz jest
        > wydaje mi sie jasna choć z ręką nasercu chciałbym sie mylić.
        > Wracając jednak do istoty problemu coraz więcej osób pisze ze expo bedzie
        > rozwojowe dla miasta.To ja się pytam czy my w namibii,żyjemy i czekamy na
        > mannę z nieba by tak piekne miasto rozwijać?Czy bez expo wrocławianie i nie
        > tylko nie są w stanie miassta rozwijać?Też mamy głowy na karku, ręce,
        > jesteśmy pracowici i zdolni.Mamy ludzi wykształconych i potencjał..czy
        > naprawe dla kopa rozwojowego expo potrzebne?A jesli nie przynają nam co już
        > graniczy z pewnością po oświadczeniach polityków g8 czy szredera to co dalej?
        > totalny marazm?apatia? anabioza?
        > pozdrawiam
        > bonk

Bonczek, zgadzam sie ze Expo w razie wygranej jest impreza oferujaca miastu
        nieprzebrane korzysci - to fakt - ale stawianie tego jako przykladu ze wladze
        nie staraja sie przeciwstawic marazmowi i apatii to chyba juz objaw jakiegos
        lekkiego obledu, co Bonczek? :)

Moge sypac z rekawa przykladami inicjatyw ktore podjelo miasto, choc powinny
        byc czesto wylaczna domena prywatnych przedsiebiorcow: wez centrum hurtu rolno
        spozywczego, centrum logistyczne, park technologiczny, reklama w
        miedzynarodowych mediach, kreowanie wizerunku miasta spotkan i zabieganie o
        prestizowe inwestycje, czy organizowanie imprez o miedzynarodowym znaczeniu -
        zwiekszajacych przeciez koniunkture...

Expo to po prostu kolejny element konsekwentnie realizowanej polityki
        skierowanej na wyciagniecie Wroclawia z cienia! Jesli sadzisz ze miasto powinno
        jeszcze samo budowac fabryki, by zatrudnic te Twoje przedsiebiorcze rece i
        glowy na karkach, to wybacz, ale uwazam ze tu juz paranoja z lekkiej
        przechodzilaby w cos powazniejszego...

Pozdrawiam! Mocno pozdrawiam!
        :)
        • Gość: Andrew L. Re: opieszałość IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.02, 20:40
          Fabryki dla robotników, ogródki dla rolników!!!
        • Gość: Wernyhor Re: opieszałość IP: *.policom.com.pl 30.07.02, 23:37
          Gość portalu: wędzonka napisał(a):

> Moge sypac z rekawa przykladami inicjatyw ktore podjelo miasto, choc powinny
          > byc czesto wylaczna domena prywatnych przedsiebiorcow: wez centrum hurtu
          rolno
          > spozywczego, centrum logistyczne,

JAKIE CENTRUM LOGISTYCZNE?
          (Ponoć prace miały zacząć się w 2000 roku,
          następny termin-to druga połowa 2002-a tu cisza!)

>park technologiczny,

JAKI PARK TECHNOLOGICZNY?

reklama w
          > miedzynarodowych mediach, kreowanie wizerunku miasta spotkan i zabieganie o
          > prestizowe inwestycje,

JAKIE PRESTIŻOWE INWESTYCJE?
          niedawno pisałeś-">tylko w czerwcu< tacy to a tacy inwestorzy" i co z nimi?

czy organizowanie imprez o miedzynarodowym znaczeniu -
          > zwiekszajacych przeciez koniunkture...
          >
          > Expo to po prostu kolejny element konsekwentnie realizowanej polityki
          > skierowanej na wyciagniecie Wroclawia z cienia!

TO WROCŁAW JEST W CIENIU?
          JEJKU,W CZYIM CIENIU?

Jesli sadzisz ze miasto powinno
          >
          > jeszcze samo budowac fabryki, by zatrudnic te Twoje przedsiebiorcze rece i
          > glowy na karkach, to wybacz, ale uwazam ze tu juz paranoja z lekkiej
          > przechodzilaby w cos powazniejszego...

NIE MUSI MIASTO BUDOWAĆ FABRYK
          WYSTARCZY,ŻE ZAJMIE SIE WRESZCIE SŁUŻBĄ ZDROWIA!

>
          Pozdrawiam! Mocno pozdrawiam!

• wedzonka Re: opieszałość 14.10.02, 18:40

> Gość portalu: wędzonka napisał(a):
            >
            >
            > > Moge sypac z rekawa przykladami inicjatyw ktore podjelo miasto, choc powinny
            > > byc czesto wylaczna domena prywatnych przedsiebiorcow: wez centrum hurtu
            > > rolno spozywczego, centrum logistyczne,
            >
            > JAKIE CENTRUM LOGISTYCZNE?
            > (Ponoć prace miały zacząć się w 2000 roku,
            > następny termin-to druga połowa 2002-a tu cisza!)

Brak zadecia medialnego, przeciez wciaz o to postulujesz :)

>
            > >park technologiczny,
            >
            > JAKI PARK TECHNOLOGICZNY?
            >

Widze ze kolega wybral strategie epatowania ignorancja? Pora nadrobic
            zaleglosci z informacji o Wrocku, drogi Panie! :)

> > reklama w
            > > miedzynarodowych mediach, kreowanie wizerunku miasta spotkan i zabieganie
            > > o prestizowe inwestycje,
            >
            > JAKIE PRESTIŻOWE INWESTYCJE?
            > niedawno pisałeś-">tylko w czerwcu< tacy to a tacy inwestorzy" i co z nimi?
            > >

Duzo tego, poczytaj sobie o sam o 3M, Maco Pharmie, Boschu, Volvo, w poblizu
            rowniez Toyocie. Po co mam powtarzac skoro zadania domowego z Wroclawia nie
            odrobiles? :)

> > Expo to po prostu kolejny element konsekwentnie realizowanej polityki
            > > skierowanej na wyciagniecie Wroclawia z cienia!
            >
            > TO WROCŁAW JEST W CIENIU?
            > JEJKU,W CZYIM CIENIU?

Kiedys dawno temu byl nawet w cieniu Poznania, dzis jest w cieniu Moskwy lub
            Shanghaju, ale i to moze sie zmienic, bo zwyklismy podejmowac wyzwania :)

>
            > Jesli sadzisz ze miasto powinno
            > >
            > > jeszcze samo budowac fabryki, by zatrudnic te Twoje przedsiebiorcze rece i
            >
            > > glowy na karkach, to wybacz, ale uwazam ze tu juz paranoja z lekkiej
            > > przechodzilaby w cos powazniejszego...
            >
            >
            > NIE MUSI MIASTO BUDOWAĆ FABRYK
            > WYSTARCZY,ŻE ZAJMIE SIE WRESZCIE SŁUŻBĄ ZDROWIA!

Prosze bardzo, niech mu przekaza budzet kasy chorych, to sie zajmie, nie widze
            problemu :)

Pozdrawiam!
    • Gość: szary-człowiek TAK dla EXPO ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.08.02, 21:40
      szary człowiek popiera idee EXPO 2010 we Wrocławiu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka