a_s_i_m_o 22.05.05, 23:44 Chyba jestem za mlody. Dlaczego z hitleryzmem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan.edward Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów 23.05.05, 08:12 W Senacie zasiadają dyletanci. Posługując się ich logiką, Senat należy rozwiązać, bo kojarzy się z nieróbstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h_amster Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.upc-h.chello.nl 23.05.05, 13:51 co za idiotyzm - moze KUL otworzy specjalizacje dla przyszlych papiezy... albo swietych hehehe!! przywodca zostaje sie ze wzglegu na pewne cechy charakteru i osobowosci, ktore ksztalca sie poprzez swiat w jakim sie wyroslo, a nie dzieki paru madrym formulkom z paru "madrych" ksiazek... pewnych wartosci trzeba uczac od malego, nie wkuwac na egzamin to jakas nowa kuznia karierowiczow bez kregoslupa, ktorzy jedyne o czym marza o dojscie do wladzy czy co? churchill, de gaulle a nawet walesa zadnych szkolek niedzielnych nie konczyli, ale jak nastal ich czas to wiedzieli co nalezalo robic a po drugie - krystalicznych ludz nie ma, nie da sie wychodowac i w ogole sa niepotrzebni. potrzebni sa ludzie przyzwoici. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.kask.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 14:32 Oczywiście nieuku, że nie ma szkoły dla papieży, lecz zanim nim zostaną muszą skończyć m.in. KUL. Ot, co. Dzisiaj trzeba się mieć wiedzę, bo same cechy charakteru i osobowości to za mało. Dlatego też najpierw przeczytaj parę "mądrych formułek z książek", by potem coś sensownego powiedzieć. Czekaj, aż nastanie twój czas..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oktoberfest Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 25.05.05, 08:04 Gość portalu: Anna napisał(a): > Oczywiście nieuku, że nie ma szkoły dla papieży, lecz zanim nim zostaną muszą > skończyć m.in. KUL. Ot, co. Nie wiedziałem, że Ratzinger ukończył KUL! :)) POLITologia? POLITuj się nade mną! :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyda się! Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.05, 22:25 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libero Rozumiem, ze jest to artykuł promocyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 08:32 1. Z przywództwem jest jak z każdym talentem, albo się je ma w sobie i mozna je rozwijać, wtedy nawet studium czy seminarium nie przeszkadza, albo można o nim pisać referaty, czytać książki i artykułu. I tu Frazsyniuk ma rację 2. Naiwne działanie promocyjne przez wywołanie pseudo-skandaliku, żeby zrobić szum, zaciekawić i wypromować za darmo Instytut Politologii. 3. Daję głowę, że redaktorka Mańkowska (Magdalena zresztą) 1) sama była, lub jest studentką Instytutu 2) ma kogoś w rodzinie, kto tam pracuje 4. Pani Magdeczko kochana - czy to jest etyczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STAŃCZYK Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:40 Radzę przeczytać "Obronę Sokratesa", a zwłaszcza przedsłowie Witwickiego, wszystkim chętnym do politycznego liderowania czy jak ostatnio modne Naukowego mataczenia z socjotechniką włącznie.Eutyphronów nie brak i dziś.Jednakże ideea priorytetu dobra człowieka jaka centralnego obiektu społeczeństawa jest najważniejsza i świadomość oraz uznawanie tego nie zastąpi żądna politologia, bowiem platońska ideea udoskonalania władzy porównywana z hodowlą koni nie da się przełożyć do ludzi jako istot myślących. Najbardziej odpowiada mi wariant posiadania władzy przez jeden dzień przez każdego z wybranych Prytanów -nie mylić z brytanami, tak ażeby uniemożliwić korupcję i mataczenie władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korupcjonerka Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 11:22 Moj drogi, W odpowiedzi na twe idee pragnę zwrócić uwagę na jeden aspekt: polityk, który posiadałby władzę tylko na jeden dzień nie byłby w stanie przeprowadzić żadnych sensownych reform lub mielibyśmy do czynienia z sytuacją odwrotną- co nowy lider to przeciwstawne reformy. Myślę iż są inne metody ograniczające korupcję powstałe nie tylko w antyku. Odpowiedz Link Zgłoś
no.logo Ja w kwestii formalnej (platońskiej) 23.05.05, 16:42 Gość portalu: STAŃCZYK napisał(a): > Radzę przeczytać "Obronę Sokratesa", [...] > Eutyphronów nie brak i dziś. "Obrona" obroną, "Eutyfron" Eutyfronem, nie mylmy dialogów ;-) A co do korupcji i mataczenia - myślę, że właśnie "Obrona" jest ewidentnym świadectwem tego, jak bardzo skorumpowane i pełne matactw były antyczne Ateny z początku IV w pne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 10:04 Pytanie do zastanowienia: czy chcielibyśmy aby naszymi kandydatami na posłów i prezydentów były osoby, które swoją wiedzę zdobyły na kierunku "przywództwo polityczne"? Potrzebujemy janczarów wychowywanych od młodości do kariery politycznej?Dla mnie to jest zbyt zinstrumentalizowana droga do polityki. Nie znam wybitnego dziennikarza tylko po dziennikarstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dracs Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 10:17 Pomjając argumenty przytaczane przez poprzedników chciałbym zwrócić uwagę na to, kto ma prowadzić tę specjalizację. Jak można znaleźć na stronie instytutu - osoby związane z Zakładem Współczesnej Myśli Politycznej. Czyli jednym słowem ujmując ludzie od doktryn politycznych. Oznacza to znaczny poziom teorii. Tak jakby po trzech latach studiów nie było jej dość. Wiem,że to uniwersytet,ale po to jest specjalizacja, żeby nauczyć studentów czegoś więcej niż teorii. Ale coż przypomną sobie ludzie doktryny, uświadomią się itp., ale umiejętności raczej niewiele zdobędą. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: squizzz Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.05, 10:26 Już widzę naszych wójtów i burmistrzów jak weekendami pilnie uczęszczają "na dokształt".W artykule nie ma ani słowa o tym, co tak naprawdę byłoby przedmiotem nauczania. Moim zdaniem to kolejny "myk" mający na celu wyciągnięcie kasy od "zaocznych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libero Najwybitniejszy minister Brachmański to dziennikar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 23:48 Najwybitniejszy minister Brachmański (ten wytupany przez CBŚ) to dziennikarz po politologii w Poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politolożka osobiście nie wypowiadam się na jakiś temat, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 11:35 jeżeli nie mam o nim pojcia. Komentarze tu zamieszczone, a przynajmniej większość z nich zdradzają niesamowicie płytką znajmość zagadnienia nauczania politologii. 1. Droga Pani dziennikarko, faktem jest że większość dobrych dziennikarzy nie jest po dziennikarstwie. Jednak z politologią sprawa ma się inaczej- to głównie w Polsce, gdzie możemy się szczycić dyletanctwem naszych polityków nie mają oni takowego wykształcenia. (W Europie zachodniej politycy kończą 2 kierunki- zwykle prawo i politologię/administrację)._Myślę że powinno być to dla nich obowiązkowe. Nieznajmomość fundamentalnych zagadnień polityki oraz podstawowych faktów historycznych jest porażająca. 2. Drogi Panie "Przeciwko doktrynom". Z Pana wypowiedzi wniskuję że nigdy nie odbył Pan zajęć z takiego przedmiotu. Szczerze mówiąc myślę że po nich ludzie tracą swoje wcześniejsze silne przekonania ideologiczne- dzięki nim zdobywa się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politolożka Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 11:43 Znajmość doktryn politycznych pozwala na zrozumienie procesów politycznych i zauważenie zagrożeń z nich płynących. 3. Uważam że nie jest to ze strony Instytutu politologii sposób na wyciągnięcie kasy, ponieważ podczas 5 lat studiów nie usiłowano wyłudzić ode mnie więcej niż to było od początku przewidziane.Kierunek ten odpowiedni będzie dla osób planujących karierę polityczną- co do przedmiotów to łatwo zgadąć- będzie to mieszanka marketingu politycznego, administracji i stosunków międzynarodowych. 4. chociaż nie zgadzałam się w pełni z wymaganiami stawianymi przez dr. Dziubkę, wydaje mi się iż ma on rację jeżeli chodzi o nazwę kierunku- przywódca jezt liderem, a nie totalitarnym wodzem. Wogóle to burza w szklance wody. Odpowiedz Link Zgłoś
ckodwro Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów 23.05.05, 15:56 Pani redaktor nie rozumie chyba istoty sprawy albo tytuł miał być przewrotny, bo "Uniwerek chce uczyć politycznych liderów" sugeruje, że mój wydział chce sobie otworzyć jakąś szkółkę dla obecnych liderów politycznych, cos na kanwę Tymochowicza i bedzie tam uczyć dzisiejszych liderów jak nie być matołami przed kamerą tylko wygladać na męża stanu. A chodzi przecież tylko o kształcenie studentów do pełnienia kierowniczych rół w partiach, stowarzyszeniach etc. O nic więcej, nie rozumiem tej wżawy o hitleryzm i Bóg wie co jeszcze, choć nam studentom politologi, pierwszemu roxznikowi, który mógł wybrać (ponoć) ta specjalizację pomysł wydał się groteskowy, ale to już zupełnie inna kwestia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czas Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.main.va.us / *.coxfiber.net 23.05.05, 18:52 Co za bigos, Panie Hrabio. To jest przecie nieudana proba tzw. gazetowego gotowca. Oj nieladnie p. Mankowska, oj nie ladnie. Na uniwerku same tengie glowy i nie wiedza co chca, oj nieladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dixipixi Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.05, 22:47 Bulwersujący i dyletancki jest tytuł artykułu p Mańkowskiej,świadczy on o jej płytkiej wiedzy nie tylko z zakresu nauk politycznych ale i społecznych. Nie wiem co kończyła autorka tego tekstu, ale napewno od szkoły średniej opuszczała z pełną premedytacją takie przedmioty jak historia i Wos. A co studiowała, to w to nie wnikam ale też do nauki się nie przykładała. Wynika z tego jasno, że w najnowszej historii Polski mieliśmy już paru Hitlerów lub hitlerków. zaczne od legendarnego przywódcy Solidarnośći Wałęsy , przywódców wrocławskiego strajku mni Frasuniuk(może to co teraz tworzy to reaktywacja NSDAP) , a może eurodeputowany Pinior też przywódca w swoim czasie, to przedstawiciel V kolumny w Brukseli. Według Pani faszystami byli również Churchill , de gaulle, tito i jeszcze paru innych. Dobrze ze wypowiada się także Pan Tymochowicz on najlepiej wie jak wykreować przywódce ee przepraszam WODZA w osobie Pana Leppera, to co najlepiej mu się udało, to opalenizna naszego Duce. Szanowna Pani W tym samym brukowcu ale w dodatku praca na stronie 21 wyczytałem o takich nowych kierunkach jak: Oligofrenopedagogika Nadzór pedagogiczny Pomiar dydaktyczny i wiele innych dziwnych kierunków. A poniewaz w przeciwieństwie do Pani rozrózniam co to jest lider, przywódca i wodz , a za cholere nie moge zrozumieć w/w kierunków więc prosze uprzjmnie a podejrzwam że nie tylko mnie ale i wielu czytelnikom przyblizyć kto i czego bedzie na tych kierunkach uczyć lub przetłumaczyć to na język zrozumiały dla ogółu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 07:51 Czy politolodzy nie powinni utworzyć specjalizacji dla siebie - naciąganie polityczne? Odpowiedz Link Zgłoś
damian_wro mam pytanie ... 24.05.05, 23:02 te "przywództwo polityczne" co to jest? czy to jest specjalizacja po 3 roku studiów politologicznych czy są to moze studia podyplomowe ? bo się specjalnie nie znam, a może 2 letnie Uzupełniające Studia Magistersie niech mnie ktoś oświeci! jak i gdzie można się tam zapisać i jakie są kryteria? czy ktoś wie>> Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arrrgh Re: mam pytanie ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 13:17 jedna ze specjalizacji, dla studentów studiów dziennych, po 3 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
komuszek68 dla ciekawskich!!!!!!!!! 25.05.05, 18:48 Autorka publikacji studjuje na II roku politologii tylko sama niewiem dlaczego aż na III roku skoro nie ma podstawowej wiedzy z politologii.Co do specjalizacji to jej program jest bardzo ciekawy ma uczyć kreowania wizerunku,historii wodzostwa, negocjacji, etykiety itd.Pomysłodawca myślał o czymś innym niż marketing polityczny("marketingowców"i tak jest za dużo)myśle że specjalizacja nie będzie cieszyć sie popularnością wśród studentów politologii bo w nasze społeczeństwo żyje stereotypami!!!!Ale co się dziwć skoro przyszły specjalista(Pani M.)myli podstawowe pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: początek Re: dla ciekawskich!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.05, 11:39 Dobrze się stało,że za ten problem biorą się kadry akademickie. poczatki są zawsze trudne. Trzeba opracowac programy, skompletować merytoryczne kady, w miarę niezależne od patrii. Życzę powodzenia tej ciekawej propozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dixipixi Re: dla ciekawskich!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.05, 10:51 Pani Mańkowska prosze pozdrowić ciocię(wiadomo którą mam na myśli). I czekam na odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: dla ciekawskich!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 27.05.05, 12:44 ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to jest konieczne Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.05, 21:21 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egzamin wstępny Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.05, 23:20 Czy go zdadzą. Czy też będą to znowu jakieś studia wieczorowe lub zaoczne? Odpowiedz Link Zgłoś
magdusm do dixipixi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.05.05, 12:58 dziękuje za pozdrowienia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś