Dodaj do ulubionych

Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów

22.05.05, 23:44
Chyba jestem za mlody. Dlaczego z hitleryzmem?
Obserwuj wątek
    • pan.edward Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów 23.05.05, 08:10
      • pan.edward Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów 23.05.05, 08:12
        W Senacie zasiadają dyletanci. Posługując się ich logiką, Senat należy
        rozwiązać, bo kojarzy się z nieróbstwem.
        • Gość: h_amster Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.upc-h.chello.nl 23.05.05, 13:51
          co za idiotyzm - moze KUL otworzy specjalizacje dla przyszlych papiezy... albo
          swietych hehehe!!

przywodca zostaje sie ze wzglegu na pewne cechy charakteru i osobowosci, ktore
          ksztalca sie poprzez swiat w jakim sie wyroslo, a nie dzieki paru madrym
          formulkom z paru "madrych" ksiazek... pewnych wartosci trzeba uczac od malego,
          nie wkuwac na egzamin

to jakas nowa kuznia karierowiczow bez kregoslupa, ktorzy jedyne o czym marza o
          dojscie do wladzy czy co? churchill, de gaulle a nawet walesa zadnych szkolek
          niedzielnych nie konczyli, ale jak nastal ich czas to wiedzieli co nalezalo
          robic

a po drugie - krystalicznych ludz nie ma, nie da sie wychodowac i w ogole sa
          niepotrzebni. potrzebni sa ludzie przyzwoici.

pzdr
          • Gość: Anna Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.kask.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 14:32
            Oczywiście nieuku, że nie ma szkoły dla papieży, lecz zanim nim zostaną muszą
            skończyć m.in. KUL. Ot, co. Dzisiaj trzeba się mieć wiedzę, bo same cechy
            charakteru i osobowości to za mało. Dlatego też najpierw przeczytaj
            parę "mądrych formułek z książek", by potem coś sensownego powiedzieć. Czekaj,
            aż nastanie twój czas.....
            • Gość: Oktoberfest Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 25.05.05, 08:04
              Gość portalu: Anna napisał(a):
              > Oczywiście nieuku, że nie ma szkoły dla papieży, lecz zanim nim zostaną muszą
              > skończyć m.in. KUL. Ot, co.

Nie wiedziałem, że Ratzinger ukończył KUL! :))

POLITologia? POLITuj się nade mną! :P
            • Gość: przyda się! Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.05, 22:25
    • Gość: libero Rozumiem, ze jest to artykuł promocyjny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 08:32
      1. Z przywództwem jest jak z każdym talentem, albo się je ma w sobie i mozna je
      rozwijać, wtedy nawet studium czy seminarium nie przeszkadza, albo można o nim
      pisać referaty, czytać książki i artykułu. I tu Frazsyniuk ma rację

2. Naiwne działanie promocyjne przez wywołanie pseudo-skandaliku, żeby zrobić
      szum, zaciekawić i wypromować za darmo Instytut Politologii.

3. Daję głowę, że redaktorka Mańkowska (Magdalena zresztą)
      1) sama była, lub jest studentką Instytutu
      2) ma kogoś w rodzinie, kto tam pracuje

4. Pani Magdeczko kochana - czy to jest etyczne ?
    • Gość: STAŃCZYK Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 09:40
      Radzę przeczytać "Obronę Sokratesa", a zwłaszcza przedsłowie Witwickiego,
      wszystkim chętnym do politycznego liderowania czy jak ostatnio modne Naukowego
      mataczenia z socjotechniką włącznie.Eutyphronów nie brak i dziś.Jednakże ideea
      priorytetu dobra człowieka jaka centralnego obiektu społeczeństawa jest
      najważniejsza i świadomość oraz uznawanie tego nie zastąpi żądna politologia,
      bowiem platońska ideea udoskonalania władzy porównywana z hodowlą koni nie da
      się przełożyć do ludzi jako istot myślących. Najbardziej odpowiada mi wariant
      posiadania władzy przez jeden dzień przez każdego z wybranych Prytanów -nie
      mylić z brytanami, tak ażeby uniemożliwić korupcję i mataczenie władzy.
      • Gość: korupcjonerka Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 11:22
        Moj drogi,
        W odpowiedzi na twe idee pragnę zwrócić uwagę na jeden aspekt: polityk, który
        posiadałby władzę tylko na jeden dzień nie byłby w stanie przeprowadzić żadnych
        sensownych reform lub mielibyśmy do czynienia z sytuacją odwrotną- co nowy lider
        to przeciwstawne reformy. Myślę iż są inne metody ograniczające korupcję
        powstałe nie tylko w antyku.
      • no.logo Ja w kwestii formalnej (platońskiej) 23.05.05, 16:42
        Gość portalu: STAŃCZYK napisał(a):

> Radzę przeczytać "Obronę Sokratesa", [...]
        > Eutyphronów nie brak i dziś.

"Obrona" obroną, "Eutyfron" Eutyfronem, nie mylmy dialogów ;-)
        A co do korupcji i mataczenia - myślę, że właśnie "Obrona" jest ewidentnym świadectwem tego, jak bardzo skorumpowane i pełne matactw były antyczne Ateny z początku IV w pne...
    • Gość: Anka Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 10:04
      Pytanie do zastanowienia: czy chcielibyśmy aby naszymi kandydatami na posłów i
      prezydentów były osoby, które swoją wiedzę zdobyły na kierunku "przywództwo
      polityczne"? Potrzebujemy janczarów wychowywanych od młodości do kariery
      politycznej?Dla mnie to jest zbyt zinstrumentalizowana droga do polityki. Nie
      znam wybitnego dziennikarza tylko po dziennikarstwie.
      • Gość: dracs Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 10:17
        Pomjając argumenty przytaczane przez poprzedników chciałbym zwrócić uwagę na
        to, kto ma prowadzić tę specjalizację. Jak można znaleźć na stronie instytutu -
        osoby związane z Zakładem Współczesnej Myśli Politycznej. Czyli jednym słowem
        ujmując ludzie od doktryn politycznych. Oznacza to znaczny poziom teorii. Tak
        jakby po trzech latach studiów nie było jej dość. Wiem,że to uniwersytet,ale po
        to jest specjalizacja, żeby nauczyć studentów czegoś więcej niż teorii. Ale coż
        przypomną sobie ludzie doktryny, uświadomią się itp., ale umiejętności raczej
        niewiele zdobędą.
        Pozdrawiam wszystkich.
      • Gość: squizzz Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.05, 10:26
        Już widzę naszych wójtów i burmistrzów jak weekendami pilnie uczęszczają "na
        dokształt".W artykule nie ma ani słowa o tym, co tak naprawdę byłoby
        przedmiotem nauczania. Moim zdaniem to kolejny "myk" mający na celu
        wyciągnięcie kasy od "zaocznych".
      • Gość: libero Najwybitniejszy minister Brachmański to dziennikar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 23:48
        Najwybitniejszy minister Brachmański (ten wytupany przez CBŚ) to dziennikarz po
        politologii w Poznaniu.
    • Gość: politolożka osobiście nie wypowiadam się na jakiś temat, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 11:35
      jeżeli nie mam o nim pojcia.
      Komentarze tu zamieszczone, a przynajmniej większość z nich zdradzają
      niesamowicie płytką znajmość zagadnienia nauczania politologii.
      1. Droga Pani dziennikarko, faktem jest że większość dobrych dziennikarzy nie
      jest po dziennikarstwie. Jednak z politologią sprawa ma się inaczej- to głównie
      w Polsce, gdzie możemy się szczycić dyletanctwem naszych polityków nie mają oni
      takowego wykształcenia. (W Europie zachodniej politycy kończą 2 kierunki- zwykle
      prawo i politologię/administrację)._Myślę że powinno być to dla nich
      obowiązkowe. Nieznajmomość fundamentalnych zagadnień polityki oraz podstawowych
      faktów historycznych jest porażająca.
      2. Drogi Panie "Przeciwko doktrynom". Z Pana wypowiedzi wniskuję że nigdy nie
      odbył Pan zajęć z takiego przedmiotu. Szczerze mówiąc myślę że po nich ludzie
      tracą swoje wcześniejsze silne przekonania ideologiczne- dzięki nim zdobywa się
    • Gość: politolożka Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 11:43
      Znajmość doktryn politycznych pozwala na zrozumienie procesów politycznych i
      zauważenie zagrożeń z nich płynących.
      3. Uważam że nie jest to ze strony Instytutu politologii sposób na wyciągnięcie
      kasy, ponieważ podczas 5 lat studiów nie usiłowano wyłudzić ode mnie więcej niż
      to było od początku przewidziane.Kierunek ten odpowiedni będzie dla osób
      planujących karierę polityczną- co do przedmiotów to łatwo zgadąć- będzie to
      mieszanka marketingu politycznego, administracji i stosunków międzynarodowych.
      4. chociaż nie zgadzałam się w pełni z wymaganiami stawianymi przez dr. Dziubkę,
      wydaje mi się iż ma on rację jeżeli chodzi o nazwę kierunku- przywódca jezt
      liderem, a nie totalitarnym wodzem. Wogóle to burza w szklance wody.
    • ckodwro Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów 23.05.05, 15:56
      Pani redaktor nie rozumie chyba istoty sprawy albo tytuł miał być przewrotny,
      bo "Uniwerek chce uczyć politycznych liderów" sugeruje, że mój wydział chce
      sobie otworzyć jakąś szkółkę dla obecnych liderów politycznych, cos na kanwę
      Tymochowicza i bedzie tam uczyć dzisiejszych liderów jak nie być matołami przed
      kamerą tylko wygladać na męża stanu. A chodzi przecież tylko o kształcenie
      studentów do pełnienia kierowniczych rół w partiach, stowarzyszeniach etc. O
      nic więcej, nie rozumiem tej wżawy o hitleryzm i Bóg wie co jeszcze, choć nam
      studentom politologi, pierwszemu roxznikowi, który mógł wybrać (ponoć) ta
      specjalizację pomysł wydał się groteskowy, ale to już zupełnie inna kwestia.
    • Gość: czas Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.main.va.us / *.coxfiber.net 23.05.05, 18:52
      Co za bigos, Panie Hrabio. To jest przecie nieudana proba tzw. gazetowego
      gotowca. Oj nieladnie p. Mankowska, oj nie ladnie. Na uniwerku same tengie
      glowy i nie wiedza co chca, oj nieladnie.
      • Gość: dixipixi Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.05.05, 22:47
        Bulwersujący i dyletancki jest tytuł artykułu p Mańkowskiej,świadczy on o jej
        płytkiej wiedzy nie tylko z zakresu nauk politycznych ale i społecznych.
        Nie wiem co kończyła autorka tego tekstu, ale napewno od szkoły średniej
        opuszczała z pełną premedytacją takie przedmioty jak historia i Wos.
        A co studiowała, to w to nie wnikam ale też do nauki się nie przykładała.
        Wynika z tego jasno, że w najnowszej historii Polski mieliśmy już paru Hitlerów
        lub hitlerków.
        zaczne od legendarnego przywódcy Solidarnośći Wałęsy , przywódców wrocławskiego
        strajku mni Frasuniuk(może to co teraz tworzy to reaktywacja NSDAP) , a może
        eurodeputowany Pinior też przywódca w swoim czasie, to przedstawiciel V kolumny
        w Brukseli.
        Według Pani faszystami byli również Churchill , de gaulle, tito i jeszcze paru
        innych.
        Dobrze ze wypowiada się także Pan Tymochowicz on najlepiej wie jak wykreować
        przywódce ee przepraszam WODZA w osobie Pana Leppera, to co najlepiej mu się
        udało, to opalenizna naszego Duce.
        Szanowna Pani
        W tym samym brukowcu ale w dodatku praca na stronie 21 wyczytałem
        o takich nowych kierunkach jak:
        Oligofrenopedagogika
        Nadzór pedagogiczny
        Pomiar dydaktyczny
        i wiele innych dziwnych kierunków.
        A poniewaz w przeciwieństwie do Pani rozrózniam co to jest lider, przywódca i
        wodz , a za cholere nie moge zrozumieć w/w kierunków więc prosze uprzjmnie a
        podejrzwam że nie tylko mnie ale i wielu czytelnikom przyblizyć kto i czego
        bedzie na tych kierunkach uczyć lub przetłumaczyć to na język zrozumiały dla
        ogółu.
    • Gość: Karol Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 07:51
      Czy politolodzy nie powinni utworzyć specjalizacji dla siebie - naciąganie
      polityczne?
    • damian_wro mam pytanie ... 24.05.05, 23:02
      te "przywództwo polityczne" co to jest? czy to jest specjalizacja po 3 roku
      studiów politologicznych czy są to moze studia podyplomowe ? bo się specjalnie
      nie znam, a może 2 letnie Uzupełniające Studia Magistersie

niech mnie ktoś oświeci!

jak i gdzie można się tam zapisać i jakie są kryteria?

czy ktoś wie>>
      Dzięki!
      • Gość: arrrgh Re: mam pytanie ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 13:17
        jedna ze specjalizacji, dla studentów studiów dziennych, po 3 roku.
        • komuszek68 dla ciekawskich!!!!!!!!! 25.05.05, 18:48
          Autorka publikacji studjuje na II roku politologii tylko sama niewiem dlaczego
          aż na III roku skoro nie ma podstawowej wiedzy z politologii.Co do
          specjalizacji to jej program jest bardzo ciekawy ma uczyć kreowania
          wizerunku,historii wodzostwa, negocjacji, etykiety itd.Pomysłodawca myślał o
          czymś innym niż marketing polityczny("marketingowców"i tak jest za dużo)myśle
          że specjalizacja nie będzie cieszyć sie popularnością wśród studentów
          politologii bo w nasze społeczeństwo żyje stereotypami!!!!Ale co się dziwć
          skoro przyszły specjalista(Pani M.)myli podstawowe pojęcia.
          • Gość: początek Re: dla ciekawskich!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.05, 11:39
            Dobrze się stało,że za ten problem biorą się kadry akademickie. poczatki są
            zawsze trudne. Trzeba opracowac programy, skompletować merytoryczne kady, w
            miarę niezależne od patrii. Życzę powodzenia tej ciekawej propozycji.
            • Gość: dixipixi Re: dla ciekawskich!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.05.05, 10:51
              Pani Mańkowska prosze pozdrowić ciocię(wiadomo którą mam na myśli).
              I czekam na odpowiedz!
              • Gość: ???? Re: dla ciekawskich!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.mm.pl 27.05.05, 12:44
                ?????
    • Gość: to jest konieczne Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.05, 21:21
    • Gość: egzamin wstępny Re: Uniwersytet chce uczyć politycznych liderów IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.05, 23:20
      Czy go zdadzą. Czy też będą to znowu jakieś studia wieczorowe lub zaoczne?
    • magdusm do dixipixi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 29.05.05, 12:58
      dziękuje za pozdrowienia!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka