Dodaj do ulubionych

Wytwórnia Filmów Fabularnych

IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 20.03.01, 00:14
Swego czasu we Wroclawiu powstawalo mase filmow. Co się stalo ze nagle te czasy
minely? Czy chodzi po prostu o brak pieniedzy, czy moze wydarzylo sie cos
specjalnego?
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Wytwórnia Filmów Fabularnych IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 23.03.01, 00:40
      Raczej zgaduję niż wiem na pewno, ale myślę że było tak.

Kiedys było daleko do Warszawy, czyli do całego kotła utrudniającego życie
      artystom, z cenzurą na czele. To była duża zaleta, więc sztuka filmowa kwitła.
      Później prawdopodobnie wodzowie rewolucji zagięli na nas wreszcie parol, albo
      poprawiła się komunikacja ze stolycą, albo po prostu zabrakło pieniędzy i tak
      już zostało do dziś. Tyle że dziś ten ostatni to już pewnie jedyny problem
      naszej Wytwórni.

Swoją drogą ciekawe czy uchowały się tam jeszcze jakieś techniczne zdolności
      wytwórcze. Słyszałem np. o dużym magazynie kostiumów.

Właściwie to dziwne jest to przedsiębiorstwo. Jeśli istnieje to chyba coś robi,
      ale na pewno nie filmy :)
      • Gość: marsha Re: Wytwórnia Filmów Fabularnych IP: *.kask.net.pl 03.05.01, 23:48
        magazyn strojów rzeczywiście mają(a może mieli) ogromny- kiedyś wypożyczyłam
        bajeczną suknię balową...
    • Gość: heming Re: Wytwórnia Filmów Fabularnych IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 03.05.01, 01:34
      Gość portalu: Tur napisał(a):

&#62 Swego czasu we Wroclawiu powstawalo mase filmow. Co się stalo ze nagle te czasy
      &#62
      &#62 minely? Czy chodzi po prostu o brak pieniedzy, czy moze wydarzylo sie cos
      &#62 specjalnego?

Nie jest tak źle. Wiem o co najmniej 20 filmach fabularnych zrealizowanych we
      współpracy z WWF w samych latach 90-tych. Choć rzadko były to hity kinowe ale
      jednak były.
      Z ciekawszych to Marcowe Migdały (ale to 89 r.), Jańcio Wodnik, Historia kina w
      Popielawach.
    • Gość: karbol Re: Wytwórnia Filmów Fabularnych IP: 217.99.225.* 11.05.01, 21:49
      W ciepłych czsach "komuny" produkowano w całej Polsce średnio 22 filmy
      pełnometrażowe rocznie.Duża część z tych filmów powstawała we wrocławskiej
      wytwórni. Wytwórnia posiadała porządne zaplecze i zestaw zbuntowanych twórców -
      Hłasko, aktorów "kultowych" - np Cybulski. I przede wszystkim, niepowtarzalne,
      naturalne dekoracje - ruiny Wrocławia.
      Po 90 roku na Wystawowej zaczęli rządzić Warner i Brothers. Co potem, nie wiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka