Gość: Tur IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 20.03.01, 00:14 Swego czasu we Wroclawiu powstawalo mase filmow. Co się stalo ze nagle te czasy minely? Czy chodzi po prostu o brak pieniedzy, czy moze wydarzylo sie cos specjalnego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Piotr Re: Wytwórnia Filmów Fabularnych IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 23.03.01, 00:40 Raczej zgaduję niż wiem na pewno, ale myślę że było tak. Kiedys było daleko do Warszawy, czyli do całego kotła utrudniającego życie artystom, z cenzurą na czele. To była duża zaleta, więc sztuka filmowa kwitła. Później prawdopodobnie wodzowie rewolucji zagięli na nas wreszcie parol, albo poprawiła się komunikacja ze stolycą, albo po prostu zabrakło pieniędzy i tak już zostało do dziś. Tyle że dziś ten ostatni to już pewnie jedyny problem naszej Wytwórni. Swoją drogą ciekawe czy uchowały się tam jeszcze jakieś techniczne zdolności wytwórcze. Słyszałem np. o dużym magazynie kostiumów. Właściwie to dziwne jest to przedsiębiorstwo. Jeśli istnieje to chyba coś robi, ale na pewno nie filmy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marsha Re: Wytwórnia Filmów Fabularnych IP: *.kask.net.pl 03.05.01, 23:48 magazyn strojów rzeczywiście mają(a może mieli) ogromny- kiedyś wypożyczyłam bajeczną suknię balową... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heming Re: Wytwórnia Filmów Fabularnych IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 03.05.01, 01:34 Gość portalu: Tur napisał(a): > Swego czasu we Wroclawiu powstawalo mase filmow. Co się stalo ze nagle te czasy > > minely? Czy chodzi po prostu o brak pieniedzy, czy moze wydarzylo sie cos > specjalnego? Nie jest tak źle. Wiem o co najmniej 20 filmach fabularnych zrealizowanych we współpracy z WWF w samych latach 90-tych. Choć rzadko były to hity kinowe ale jednak były. Z ciekawszych to Marcowe Migdały (ale to 89 r.), Jańcio Wodnik, Historia kina w Popielawach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karbol Re: Wytwórnia Filmów Fabularnych IP: 217.99.225.* 11.05.01, 21:49 W ciepłych czsach "komuny" produkowano w całej Polsce średnio 22 filmy pełnometrażowe rocznie.Duża część z tych filmów powstawała we wrocławskiej wytwórni. Wytwórnia posiadała porządne zaplecze i zestaw zbuntowanych twórców - Hłasko, aktorów "kultowych" - np Cybulski. I przede wszystkim, niepowtarzalne, naturalne dekoracje - ruiny Wrocławia. Po 90 roku na Wystawowej zaczęli rządzić Warner i Brothers. Co potem, nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś