Gość: necia IP: *.uni.opole.pl 02.08.02, 11:32 MAM PYTANIE!!!JAK WYSIĄDĘ W MIĘDZYLESIU NA pkp TO JAK DALEKO JEST PIECHOTA DO CZESKIEJ STACJI LICHKOV??? I CZY DROGA JEST PROSTA "PO TORACH" CZY PRZEZ LASY I KNIEJE:)) dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
znuzony Re: PRZEJSCIE GRANICZNE W MIĘDZYLESIU!! 04.08.02, 17:35 Jeśli jechać do czech,to najlpiej przez przejście graniczne w kudowie.Znane,i poważane sprawnie działające przejście graniczne.A co do międzylesia,choć mieszkam w regionie,nie byłem tam ani razu w życiu,i chyba nie będę,bo i po co? Do czech najlepiej jest ostać się własnym pojazdem(przez kudowę),lub jesli nie posiada się owego to pociagiem.Szybko,i (chyba) bez stresowo. Odpowiedz Link Zgłoś
fgk Re: PRZEJSCIE GRANICZNE W MIĘDZYLESIU!! 27.08.02, 10:02 znuzony napisał: > Jeśli jechać do czech,to najlpiej przez przejście graniczne w kudowie.Znane,i > poważane sprawnie działające przejście graniczne.A co do międzylesia,choć > mieszkam w regionie,nie byłem tam ani razu w życiu,i chyba nie będę,bo i po co? > Do czech najlepiej jest ostać się własnym pojazdem(przez kudowę),lub jesli nie > posiada się owego to pociagiem.Szybko,i (chyba) bez stresowo. Oj, Mistrzu, faktycznie cienko u Ciebie ze znajomoscia wlasnego regionu... Na ziemi Klodzkiej funkcjonuje obecnie tylko jedno przejscie kolejowe do Czech, wlasnie Miedzylesie - Lichkov. W Kudowie od dworca w dzielnicy Zakrze (stacja Kudowa Zdroj) do przejscia granicznego w Slonem jest ok. 3 km droga. Za to po czeskiej stronie przystanek kolejowy Náchod Běloves znajduje sie ok. 500 m za przejsciem. Do centrum Náchodu z granicy - 2 km. W sumie 5 km. Ale z dworca w Kudowie mozna spokojnie podjechac na przejscie w Slonem busami, najlepiej tuz po przyjezdzie rannego pociagu z kierunku Klodzka, wtedy jest wiecej chetnych na taka jazde, a wiec cena za glowe spada. A zeby bylo ciekawej, to faktycznie, kiedys mozna bylo pojechac pociagiem z Kudowy do Nachodu - w l. 1945-48 funkcjonowalo tymczasowe polaczenie, wykonane silami jencow w kwietniu 1945 r. Niestety z racji bardzo stromego podjazdu i prowizorycznego mostu przez Metuje nie nadawalo sie do ruchu. A wracajac do Miedzylesia i Lichkova - jest to dosc daleko. Droga z samego Miedzylesia do przejscia granicznego w Boboszowie bedzie z 7 kilometrow. Pzdr. FGK Odpowiedz Link Zgłoś
znuzony Re: PRZEJSCIE GRANICZNE W MIĘDZYLESIU!! 27.08.02, 17:51 Szanowny panie! dziękuję za udzielenie mi tych jakże interesujących i ważnych informacjii.Ja również serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś