qbekq 07.07.05, 17:21 Zjednoczmy się z Brytyjczykami tak jak oni jednoczyli się z nami w 1939 roku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mikołaj Re: 1939 - ZJEDNOCZMY SIĘ Z BRYTYJCZYKAMI - 2005 IP: 213.199.196.* 07.07.05, 17:56 Z pozoru Twoje słowa są mocne i celne. Ale tylko z pozoru, co zaraz wykarzę. Obecni Brytyjczycy nie mają nic wspólnego z tymi z '39 poza miejscem zamieszkania. Nie odpowiadają w żadne sposób za ich decyzje i czyny. Grzechy ojców NIE PRZECHODZĄ na dzieci. Nigdy. Nawet jeśli byłoby inaczej, to zachowując się wobec Wielkiej Brytanii tak jak WB wobec nas w '39 nie bylibyśmy ani trochę lepsi, od Brytyjczyków z '39. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: 1939 - ZJEDNOCZMY SIĘ Z BRYTYJCZYKAMI - 2005 07.07.05, 21:49 coś ci się chyba pomyliło WB to nie Francja oni naprawdę podjęli działania wojenne tyle że na morzu - ale jak masz atlas to chyba zrozumiesz czemu tylko na morzu. no chyba że chodzi Ci o daty czyli nie 39 ale 45 Odpowiedz Link Zgłoś
qbekq Re: 1939 - ZJEDNOCZMY SIĘ Z BRYTYJCZYKAMI - 2005 07.07.05, 23:06 truten.zenobi napisał: > coś ci się chyba pomyliło WB to nie Francja oni naprawdę podjęli działania > wojenne tyle że na morzu oraz w kosmosie Odpowiedz Link Zgłoś
qbekq Też uważam że brak słów 07.07.05, 22:58 Też uważam że brak słów. Nie wiem jak można siedzieć bezczynnie gdy mordują i gwałcą naród który był i dalej jest ponoć sojusznikiem. Po przemyśleniu jednak muszę oddać cześć Brytyjczykom, bo jako jedni z niewielu dali pracę polskim bezrobotnym więc może trochę za ostro ich oceniłem. Odpowiedz Link Zgłoś
qbekq Re: Też uważam że brak słów 07.07.05, 23:05 No ale prawdy o Enigmie to też im nie mogę darować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tia Re: Też uważam że brak słów IP: *.server.ntli.net 08.07.05, 00:57 kto pisze historie? chyba zwyciezcy, Polska po Jalcie przegrala wojne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tia Re: Też uważam że brak słów IP: *.server.ntli.net 08.07.05, 00:58 ..wojne i 45 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: 1939 - ZJEDNOCZMY SIĘ Z BRYTYJCZYKAMI - 2005 IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.07.05, 01:09 jak Szwedów zaatakują to podziękujemy za Częstochowe? Żałosne Odpowiedz Link Zgłoś
matmichal Re: 1939 - ZJEDNOCZMY SIĘ Z BRYTYJCZYKAMI - 2005 08.07.05, 01:39 teraz to zaatakują warszawę!-więc podziękują kwaśniewskiemu!!!:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
easystreet Re: 1939 - ZJEDNOCZMY SIĘ Z BRYTYJCZYKAMI - 2005 08.07.05, 03:46 Moznaby zrozumiec "zale" historyczne gdyby nie to, ze tam napewno bylo sporo cudzoziemcow i turystow wsrod poszkodowanych. Badzmy lepsi niz tamci zadufancy w historii. Chodzi tu o ludzi, a nie o narody. Napewno i sporo Polakow znalazlo sie w niebezpieczenstwie wczoraj rano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: 1939 - ZJEDNOCZMY SIĘ Z BRYTYJCZYKAMI - 2005 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 15:02 Gdyby Wlk Brytania w 1939 roku zaatakowała Hitlera wojna mogłaby potoczyć się inaczej. Ale inaczej, wcale nie znaczy lepiej. Układ sił był wtedy taki, że najparwdopodobniej Hitler by wtedy z Wlk Brytanią (i oczywiście Polską) wygrał w ciagu kilku miesięcy. A nie przychodzi Ci do głowy, że my też zawodziliśmy naszych sojuszników (np. Petlure podczas rozejmu ryskiego?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Grabiński ZJEDNOCZMY SIĘ Z IRAKIJCZYKAMI IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.07.05, 16:56 Irak to biedny kraj, który okupujemy wspólnie z brytyjczykami i amyrykanami. Nic dziwnego, że w Londynie bomby wybuchają. Nasz ruch oporu też wysadzał transporty ze szwabami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: ZJEDNOCZMY SIĘ Z IRAKIJCZYKAMI IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 08.07.05, 17:11 tylko ze "iracki ruch oporu" wysadza swoich obywateli w Iraku :) No ale to w koncu arabska kultura... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ٭٭٭٭lolo٭٭٭٭ Hipokryzja Europy? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 08.07.05, 20:02 zginelo "zaledwie" 50 osob - w ciagu kilku dni gdy Ameryka i jej sojusznicy czyli Wielka Brytania - zaatakowali Bagdad kilku-tonowymi bombami zginelo kilkaset jak nie kilka tysiecy osob. Czy gazety wspominaly ofiary cywilne terroryzmu USA,Wielkiej Brytanii i innych sojusznikow? Jesli sie zaczyna brudna wojne to trzeba sie liczyc z konsekwencjami! Terror rodzi terror - czas najwyzszy sie obudzic i zaczac walke z nedza, zacofaniem i bieda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Hipokryzja Europy? IP: *.kom / *.kom-net.pl 08.07.05, 23:48 Panie ideologu proszę o konkrety Może na początek przyjrzymy się katastrofie humanitarnej w Sudanie, co poradzisz sprawiedliwym i wielkodusznym świata, dlaczego nikt bezinteresownie nie wysyła pomocy humanitarnej (która by prawdopodobnie została przejęta przez uzbrojone bojówki). Oczekuje konkretnych propozycji dla Sudanu, Wybrzeża Kości Słoniowej i innych pogrążonych w haosie państw afrykańskich Zobaczymy, czy potrafisz tylko leperyzować, czy też masz jakiekolwiek pojęcie o brutalnych prawach tego świata i masz pomysł na rozwiązanie tego stanu Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: Hipokryzja Europy? 09.07.05, 02:26 Ten sympatyzujacy za islamskim teroryzmem oszolom widzi tylko jedno wyjscie- moralne popieranie islamskich fanatykow- szmata nie czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ditran PORQUE - SZMATA NIE CZŁOWIEK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.05, 10:14 Kanalia chce grabić ropę z iraku widać. Marzą mu się hitlerowskie rządy Busha. Odbija się prawicowe myślenie w mentalności ludzi i zamordyzm, który by stosowali. W 100 procentach popieram irakijczyków - Brońcie się przed najeźdźcami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: PORQUE - SZMATA NIE CZŁOWIEK IP: *.kom / *.kom-net.pl 09.07.05, 10:26 no ditran może ty odpowiesz na moje pytanie 2 posty wyżej, zobaczymy jaki jesteś błyskotliwy. Drugie pytanie: których Irakijczyków popierasz w 100 % tych co mordują swoich rodaków czy tych co są mordowani? Oczekuje konkretnych odpowiedzi i nie uciekaj tym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ditran Re: PORQUE - SZMATA NIE CZŁOWIEK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.05, 13:39 Po pierwsze nie jestem błyskotliwy. Po drugie nie uciekam nigdy, bo nikogo się nie boję. Popieram tych irakijczyków, którzy walczą o wolność. Tych, którzy mordują swoją (amerykańską) policję nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: PORQUE - SZMATA NIE CZŁOWIEK IP: *.kom / *.kom-net.pl 09.07.05, 18:48 czyli popierasz morderców Irakijczyków a nie Irakijczyków. No a co z pierwszym problemem? To że nie jesteś błyskotliwy to wszyscy wiemy, ale jak się wypowiadasz o poważnych sprawach wypadało by wiedzieć coś na temat. Jak nie wiesz gdzie jest Sudan albo Wybrzeże Kości Słoniowej to podpowiadam: - Sudan leży we wschodniej Afryce (obecnie twoi islamscy ulubieńcy mordują niewiernych) - Wybrzeże K S natomiast leży w zachodniej Afryce (mała wojna domowa o kontrole nad plantacjami kakaowców) Teraz na pewno będziesz mógł cały świat pouczyć jak mają rozwiązywać problemy na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ditran A co ma Sudan do Brytyjczyków! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.07.05, 23:31 I co mnie człowieczku obchodzi jakieś zasrane wybrzeże kości słoniowej i plantacje kakaowców. I co mają do tego problemy światowe. O jakich ja się światowych ważnych sprawach wypowiadam? - powiedziałem swoje zdanie. Tak popieram morderców. O to ci chodziło? Przecież twoja wypowiedź ma się nijak do mojej. Przeczytaj ją uważnie. I jeszcze raz podkreślam - tak popieram morderców, którzy walczą z najeźdzcami w Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: A co ma Sudan do Brytyjczyków! IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.07.05, 00:39 "Zasrane Wybrzeże Kości Słoniowej" cię nie obchodzi a Irak obchodzi. To ci dopiero. Nie ośmieszaj się i nie wypowiadaj się w sprawach o których nie masz zielonego pojęcia Popierasz morderców którzy walczą z najeźcami Iraku? Ciekawe. Myślałem, że to Amerykanie najechali Irak a nie Irakijczycy. Jak sam przyznałeś nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz pojęcia i przy okazji nie nazywaj kogoś szmatą bo sam się nią stajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ditran A ty masz pojęcie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.05, 01:06 Pracując w polmozbycie. W tej sprawie nie chodzi o żadne pojęcie. Jak byś pomyślał to widziałbyś dlaczego. Poprostu skasowałem cię swoją odwagą i otwartością. Jeszcze mam to, czego ty głupku nie masz - jestem w stosunku do siebie samokrytyczny. A jakie tu trzeba mieć pojęcie? Aby np. ocenić działania Niemców podczas wojny - to też trzeba mieć pojęcie? 24 godziny siedzę w serwisach PAP-u, i wierz mi - ty raczej nie masz o niczym pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: A ty masz pojęcie? IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.07.05, 01:22 głupku po raz 3 informuję cię że nie pracuję w polmozbycie (po raz 3 informuję, że jest tam komputer w barze z którego każdy może korzystać). Czym mnie skasowałeś? wiesz co to słowo znaczy? I gdzie ten kasownik przygłupie Samokrytyczny to brzmi dumnie. Wskaż mi takie miejsce gdzie okazałeś samokrytykę (nie myl tego z unikaniem odpowiedzi) > 24 godziny siedzę w serwisach PAP-u, i wierz mi - ty raczej nie masz o niczym > pojęcia. oj kłamczuszku jakby to była prawda to byś miał trochę więcej pojęcia o świecie, a tak pozostały ci tylko urojenia. Widzisz tak się dziwnie składa, że tylko ludzie nie umiejący czytać ze zrozumieniem tak bredzą jak ty na tym forum. Jeśli się mylę to wskaż mi trochę inteligentów twojego pokroju którzy tak bredzą jak ty (tylko nie posyłaj swoich klonów ja zwykle). Jak jesteś taki debeściak który PAP ma 1 paluszku to poradź co uczynić w Sudanie (Wybrzeże ci nie podpasowało to może Sudan) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ditran Bez komentarza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.05, 11:04 Jeśli uważasz, że forum jest miarą wszystkiego i siedzą tu najlepsi fachowcy od języka, polityki zagranicznej i inni spece to nie chcę tego komentować. Co do Sudanu - to wiesz leję na ten Sudan, bo nie ma on nic wspólnego z wolnością nikogo ani niczego, podobnie jak jakieś Wybrzeże. I pamiętaj, że każdy kto z dialogu - to ditran, bo tylko ditram ma w tym mieście dialog. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: A co ma Sudan do Brytyjczyków! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.05, 01:10 ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: A co ma Sudan do Brytyjczyków! IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.07.05, 01:26 z pozoru nic tylko niektórzy mądrzą się i sprawdzam ich co naprawdę wiedzą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ditran WIESZ TOM, DLACZEGO JESTEŚ GŁUPI? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.05, 01:13 Bo zamiast przyznać rację ludziom, którzy domagają się wolności dla Iraku ( a będzie tak gdy wyjadą wojska okupacyjne) ty niczym szachista łapiesz ludzi za słówka. Śledzisz politykę jakiegoś zasranego wybrzeża, Filipin, węszysz powiązania. Radzę ci jedź do Oslo (a jest tam potężna siatka alkaidy) i porozmawiaj lepiej z arabami. Ja rozmawiałem a ty? I nie spierd...alaj z forum! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: WIESZ TOM, DLACZEGO JESTEŚ GŁUPI? IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.07.05, 01:31 bełkot oznacza niemoc Konkrety prosze fachowcu od rozmów z arabami. Wyobraż sobie, ze też rozmawiałem i są przerażenie, ze niektórzy Polacy którzy nie mają pojęcia co to znaczy dyktatura typu Husajn wypowiadają się w twoim stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toto Hmmm... IP: 5.3.* / *.proxy.aol.com 10.07.05, 03:02 dyskusje z ditranami i innymi lolami z tego forum sa strata czasu.Chyba ze ktos chce sie rozerwac:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ditran A ja rozmawiałem z fachowcami o Husajnie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.05, 10:58 I wiesz co mówili - że za jego kadencji było lepiej niż dziś. To chyba zakończy tę dyskusję. Poza tym każdy wie, że wprowadzanie demokracji w Iraku na siłę nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: A ja rozmawiałem z fachowcami o Husajnie IP: *.e-wroc.com 10.07.05, 11:11 No a jakze! W Polsce za komuny tez bylo super. Na wszystko bylo Cie stac ale juz sie nie pamieta jak czlowiek stal w kolejkach i jak byl mieszny z blotem w sklepach. Jak mogl mowic to co mysli. No fajnie bylo!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: A ja rozmawiałem z fachowcami o Husajnie IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.07.05, 11:24 Mitomana nie przekonasz. Zresztą, żeby z kimś dyskutować to ta osoba nusi mieć podstawową wiedzę. On powołuje się na arabów z którymi rozmawiał na temat Husaina (pewnie to ci z Klewek). I już wszystko wie. Tylko jak go zapytasz o szczegóły to odpowiada w stylu "a u was biją murzynów", zmienia temat albo kończy dyskusję w ten sposób powołując się na wszystkich czyli na siebie i arabów z Klewek. Cytat "Poza tym KAŻDY WIE, że wprowadzanie demokracji w Iraku na siłę nie ma sensu" Pisze "każdy wie" ciekawe czy wie co znaczy słowo "każdy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ditran Zapytaj doradcę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.05, 13:16 Tak powiedział w wywiadzie telewizyjnym (2 dni temu) jeden ze znanych antyrerrorystów i doradców wojskowych. - Dokłanie cyt: Każdy wie, że wprowadzanie demokracji na siłę nie ma w Iraku sensu. Co do Husajna i komuny to jest to wogóle absurdalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Zapytaj doradcę IP: *.e-wroc.com 10.07.05, 13:24 Co do wprowadzaia demokracji. Wszystko musi miec swoje podwaliny w kulturze. Jednak kultura tzw Zachodu jet inna niz dla Arabow. U nas mysli sie o jednostce, jej prawach. Tam takiego postrzeagania czlowieka i spoleczenstwa nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Zapytaj doradcę IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.07.05, 13:29 przykład Turcji pokazuje, że nie jest to niemożliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Zapytaj doradcę IP: *.e-wroc.com 10.07.05, 14:14 Heheh czy Turcja jest takim samym krajem jak Iran, Irak, Syria, Egipt? Takie same spolezenstwo tam jest?? Zobacz ze elity sa proeuropejskie i to one dawno narzucily pewnien styl myslenia. Nawet nacjonalisci - partia rzadzaca chce integrowac sie z UE co jest wyrazeniem innego postrzegania swiata i tym samy spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Zapytaj doradcę IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.07.05, 14:50 wiem, ale to pokazuje że się da. Nie napisałem że na to wystarczy 5 lat. A tak na marginesie jakie widzisz rozwiązanie dla Iraku? Pozostawić kraj aby został rozdarty na trzy zwalczające się frakcje. Podejrzewam że szyici z poparciem Iranu raz dwa by wprowadzili mały terror szczególnie dla sunnitów. Błędem było utworzenie tego państwa w 1932 r w tej formie. Ale się stało i coś z tym należy zrobić. Tylko co?. Mają rope jest za co budować kraj, tylko jaki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Zapytaj doradcę IP: *.e-wroc.com 10.07.05, 15:24 Ha prostej odpowiedzi nie mam. Moim zdaniem, choc nie zglebialem sie ich problemy kulturowe w Iraku chyba najwieksze szanse na powodzenie moglaby by miec jakas monarchia demokratyczna. Aby wladza wykonawcza byla silna ale tez mozliwa do skontrolowania przez przedstawicielstwo ludu. Ale co to mialby by byc tzw monarchia tego to nei wiem. Nie mam wstarczajacej wiedzy o Iraku ale 3 stronnictwa powinny wspolrzadzic. A najwygodniej by bylo przeksztalcic Kurdyjska autonomie w panstwo ale ... tu ani Irak ani Turcja nie pozwoli na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Zapytaj doradcę IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.07.05, 15:40 Czyli jakaś demokracja powinna być tylko jaka? Monarchia raczej nie przejdzie bo po pierwsze monarchia została obalona w Iraku w 1958 r. przez junte wojskową (monarcha jak i wojskowi byli sunitami) po drugie z trzech obozów trudno by było wybrać monarche Układ wasz prezydent nasz premier jest chyba realniejszy W obecnym parlamencie Irackim (wybranym przy 60 % frekwencji) 140/275 mają Szyici 75/275 Kurdowie 40/275 Sunnici Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ditran A dlaczego demokracja? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.05, 16:31 Niech sobie sami stworzą to co uważają dla siebie za najlepsze. Nieważne jak się to będzie nazywać. Obecnie reżim Husajna zastąpił reżim amerykański. pytanie, który był lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KOMANDOS DITRAN do podstawówki !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 15:37 Poczytaj DUPKU o satrapach w stylu twego ideoalogicznego idola STALINA może nieco zmadrzejesz a dopiero potem klawiaturkę w łapki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: A dlaczego demokracja? IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.07.05, 17:28 no bystrzaku nareszcie będziesz mógł sie wykazać. Zaproponuj coś dla tego kraju. Kto powinien rządzić, w jaki sposób wyłonić władzę, itp. Tylko nie unikaj odpowiedzi jak wczoraj na temat twoich prawdziwych danych na temat frekwencji. Nie mogę się doczekać. Zobaczymy czy gadasz bo gadasz czy gadasz bo coś wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Zapytaj doradcę IP: *.e-wroc.com 10.07.05, 16:50 Tak ale Kurdowie tez chca miec przynajmniej swoj udzial we wladzy. Tamte wybory pokazaly ze ludnosc Iracka chce brac udzial w decydowaniu. Byc moze ze cos w rodzaju wasz prezydent, nasz premier byloby najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Zapytaj doradcę IP: *.kom / *.kom-net.pl 12.07.05, 17:25 tak się złożyło, że Kurdowie zdobyli 27 % madatów a liczą tylko 19 % ludności kraju. Natomiast Sunnici mają ok 20 % ludności kraju a zdobyli ok 6 % Odpowiedz Link Zgłoś