Dodaj do ulubionych

Bójka w Rynku

31.07.05, 21:25
Kwestia numer 1: Po cholerę nam monitoring za grubą kasę i Straż Miejska kosztująca miliony skoro biją człowieka pod nosem kamer obok siedziby SM a pomoc wzywają przypadkowi ludzie bo SM nic nie zauważyła?
Kwestia numer 2: Czarnoskóry napastnik? Nie żebym był rasistą ale skoro przyjeżdża do obcego kraju to niech przestrzega prawa i nie bije ludzi na ulicach a jak mu się nie podoba to niech pakuje manatki i wraca do siebie - nikt go w Polsce na siłę nie trzyma.
Obserwuj wątek
    • Gość: zółty a co z tego że czarnoskóry? IP: *.kom / *.kom-net.pl 31.07.05, 21:27
      jaki cel ma mówienie o kolorze jego skóry? ten artykuł pisał chyba jakiś rasista
      • wielki_czarownik A czemu tego nie mówić? 31.07.05, 21:33
        Obywatele mają prawo wiedzieć.
        • Gość: żółty To powiedzmy też - IP: *.kom / *.kom-net.pl 31.07.05, 22:02
          że jeden jest ryży, drugi ma ojca pijaka, a trzeci lubi chłopców. Jaka różnica?
          • wielki_czarownik Powiedzmy. W czym problem? 31.07.05, 22:23

• Gość: ٭٭٭٭lolo٭٭٭٭ Re: Powiedzmy. W czym problem? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 31.07.05, 23:26
              jak dla mnie jest mi z tego powodu wstyd... no sorry ale to wali wiochą !!!
            • Gość: żółty Problem IP: *.kom / *.kom-net.pl 01.08.05, 06:50
              Gdyby tak było - super. Ale nie jest. Fakty są takie: w Gazecie wyróżniony jest
              tylko kolor skóry jednego pana, jako najbardziej charakterystyczna cecha, nie ma
              zaś słowa o pozostałych panach. To rasizm albo niekonsekwencja, a najpewniej
              głupota (autora).
              • Gość: Jazzek Re: Problem IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 01.08.05, 11:43
                Nie rasizm tylko ciekawostka. Przecież jeśli nic się nie pisze o pozostałych,
                to domniemywa się, że byli to białoskórzy Polacy. Natomiast udział w różnych
                dziwnych zdarzeniach nie-swojaków zawsze był i będzie odnotowywany. Nie tylko u
                nas.
              • wielki_czarownik Chrzanisz 01.08.05, 12:13
                Żaden rasizm. Po prostu czarnych u nas jak na lekarstwo i stąd to wyróżnienie. Może ktoś widział tego murzyna i powiadomi o tym policję? Zresztą jakby jeden z napastników jeździł na wózku czy też nie miał ręki to też by to zaznaczono.
                A uważasz, że w imię politycznej poprawności powinniśmy unikać oczywistych stwierdzeń, że ktoś jest czarny?
                • Gość: żółty "chrzanisz" - powiedział autorytet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 13:35
                  > A uważasz, że w imię politycznej poprawności powinniśmy unikać oczywistych stwi
                  > erdzeń, że ktoś jest czarny?

zupełnie nie chodzi o polityczną poprawność. ja mówię tylko o tym, że nie ma
                  powodu, by z koloru skóry czynić jakikolwiek wyróżnik.
                  • wielki_czarownik Niby czemu 01.08.05, 13:58
                    Jeżeli w Polsce będzie 25% czarnych to wtedy mija się to z celem. Ale dzisiaj czarnych jest minimalna ilość i zwrócenie uwagi na ten fakt może przyczynić się do schwytania sprawców. 4 młodych białych raczej nikt nie skojarzy a 1 młodego czarnego zapamięta prawie każdy. Ot co.
                    No i chyba nie zaprzeczysz, że czarny człowiek wyróżnia się w białym społeczeństwie. Więc czemu sztucznie udawać, że jest inaczej?
                    • Gość: żółty Re: Niby czemu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 14:14
                      > Jeżeli w Polsce będzie 25% czarnych to wtedy mija się to z celem. Ale dzisiaj
                      > czarnych jest minimalna ilość i zwrócenie uwagi na ten fakt może przyczynić
                      > się do schwytania sprawców. 4 młodych białych raczej nikt nie skojarzy a 1
                      > młodego czarnego zapamięta prawie każdy. Ot co.

o tym, że byli młodzi to wiesz chyba z innych źródeł, bo notatce o tym nie ma ;)

zakładasz, że podanie informacji o tym, że jeden z bandytów był czarny, było
                      celowe. świadome. że chodziło o to, by ktokolwiek ich widział, zgłosił ten fakt
                      policji. IMHO dosyć to naiwne założenie i wcale nie mam na myśli tego, że nie
                      znajduję w tekście zwyczajowej w takich sytuacjach prośby o kontakt pod taki a
                      taki numer w takim a takim komisariacie. znacznie bardziej prawdopodobne jest
                      to, że czarnego bandytę w Polsce uznano właśnie za "ciekawostkę". za ewenement.
                      wyjątek. i że właśnie w takim kontekście o nim wspomniano. a jak to nie jest
                      rasistowskie i dyskryminujące dla tych nielicznych czarnoskórych w Polsce, to
                      nie wiem co jest.
                      • wielki_czarownik Re: Niby czemu 01.08.05, 14:25
                        Gość portalu: żółty napisał(a):

>
                        > o tym, że byli młodzi to wiesz chyba z innych źródeł, bo notatce o tym nie ma ;
                        > )

Pardon. W takim razie młoda była ofiara (artykuł czytałem wczoraj).

>
                        > zakładasz, że podanie informacji o tym, że jeden z bandytów był czarny, było
                        > celowe. świadome. że chodziło o to, by ktokolwiek ich widział, zgłosił ten fakt
                        > policji. IMHO dosyć to naiwne założenie i wcale nie mam na myśli tego, że nie
                        > znajduję w tekście zwyczajowej w takich sytuacjach prośby o kontakt pod taki a
                        > taki numer w takim a takim komisariacie.

Telefon 997 :D

znacznie bardziej prawdopodobne jest
                        > to, że czarnego bandytę w Polsce uznano właśnie za "ciekawostkę". za ewenement.
                        > wyjątek. i że właśnie w takim kontekście o nim wspomniano. a jak to nie jest
                        > rasistowskie i dyskryminujące dla tych nielicznych czarnoskórych w Polsce, to
                        > nie wiem co jest.

Czyli każda wzmianka z zaznaczeniem koloru skóry to rasizm? Stwierdzenie "nasz najlepszy czarnoskóry piłkarz strzelił gola" też jest rasistowskie? A informacja, że Adam Małysz jest protestantem (bo chyba jest) też jest przejawem ksenofobii? Nie popadajmy w przesadę. Gdyby napisali "jest bandytą bo jest czarny" to byłby rasizm. Ale napisali "jest czarnym bandytą" a to zupełnie inna sprawa.
    • Gość: wrr po raz kolejni widać że nasza SM jest do d...... IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 31.07.05, 21:50
      biorą pieniądze i nic nie robią, są kamery i nic, blokowane ulice i nic, itd itd
      • truten.zenobi co wiecej SM ucieka w takich przypadkach.... 01.08.05, 09:08
        Może tymi ze SM zajeła by się prokuratura jak tymi policjanrtami z okolic
        olsztyna!
    • Gość: puk puk puk Co za roznica jaki kolor skory? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:22
      Kazdy ma przestrzegac prawa tak samo.
    • Gość: Białorusin A U WAS TO MURZYNI BIJĄ!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:22
    • no.logo Gazeto, co Ty wyprawiasz? 31.07.05, 22:46
      Niedawno wrocławskim hitem prasowym był artykuł o zakończonym na pl. Solnym
      pościgu dzielnych policjantów za przestępcą, o którym najważniejsza informacją
      było to, że jest Romem. Teraz niezwykle ważkim okazuje się fakt, że jeden z
      czterech napastników był czarnoskóry.

To jest żałosne. Bo gdybym za każdym razem mówił, że naczelny krakowskiego
      oddziału GW, Seweryn Blumsztajn - którego znam i cenię - jest Żydem, że znany
      polityk XY jest homoseksualistą, albo że profesor YX ma żonę Ukrainkę, a to
      wszystko BEZ ZWIĄZKU z meritum, to określilibyście mnie jako antysemitę, homo-
      i ksenofoba. Ale Wam wolno?
      • Gość: zdzichu Bo przeciez "gazeta" powtarza codziennie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:56
        "Nam nie jest wszystko jedno"

PS.Zgadzam sie z przedmowca
    • Gość: Pioklon Re: Bójka w Rynku IP: *.lubin.dialog.net.pl 31.07.05, 23:07
      Nie żebym był rasistą ale skoro przyjeż
      > dża do obcego kraju

czarowniku, skad taki wniosek, ze jak czarnoskory to obcy. A moze zaczniesz
      dzielic ludzi na prawdziwych Polakow i pozostalych.
      • mr_pope Re: Bójka w Rynku 02.08.05, 17:53
        > czarowniku, skad taki wniosek, ze jak czarnoskory to obcy. A moze zaczniesz
        > dzielic ludzi na prawdziwych Polakow i pozostalych.

czarownik już dzieli tylko o tym nie pisze.
    • Gość: ٭٭٭٭lolo٭٭٭٭ Czarnoskóry, katolik, heteroseks... wioska wroclaw IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 31.07.05, 23:24
      ...po jaką cholerę napisaliście o kolorze skóry ? Wrocław jest wciąż
      małomiasteczkowy...
      • Gość: gayzeta to nie wrocław wioska wr IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 01.08.05, 07:11
        to nie wrocław tylko ludzie ktorzy go tworza w głownej mierze wschodnia hołota
        ze lwowa cos takie jak mentalnosc trudno zmienic , pisałem magisterke z historii
        wrocławia i tuz powojnie jak przyjechali pierwsi przesiedlency ze wchodu
        eufeministycznie zwani repatriantami w gazetach codziennych pojwaialy sie apele
        na pierwszysch stronach uprasza sie nowo przybyłych mieszkanców domów willowych
        na karłowicach biskupinie by nie mieszkali razem w domach z zywym inwentarzem
        mineło zaledwie 60 lat to nie wiele jak na zmiane mentalnosci i teraz ich dzieci
        i wnukowie sa wlasnie redaktorami gazet , pracuja w TV dlatego taki a nie inny
        jest tego poziom moze to mnie gło0wny czynnik ale napewno jeden z wielu
        • Gość: Pinezka A Ty juz nauczyłeś się wtykac słomę do gumiaków? IP: *.pwr.wroc.pl / *.wcss.wroc.pl 01.08.05, 08:42
          Żeby nie wyłaziła, wiesz... . Jak autorowi tej notki. Możecie podać sobie ręce.
          Poziom umysłowy bardzo podobny.
        • Gość: killla "wchodnia hołota ze Lwowa" ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.05, 09:09
          Panie "Magistrze" jest Pan niesamowity, z jednej strony z Pana wypowiedzi wynika
          że Wrocławianie (których rodziny pochodzą z tzw "kresów")są pełni uprzedzeń dla
          innych osób o innym kolorze skóry, z drugiej strony sam Pan w ten sposób utrwala
          pewne schematy i uprzedzenia.
          Domyślam się, że nie jest Pan rodowitym Wrocławianinem skoro wychodzą z Pana
          takie komleksy.
          A za wyrażenie "wschodnia hołota ze Lwowa" w imieniu moich dziadków dałbym Panu
          w twarz, jak nakazuje mi moje wschodnie, dzikie pochodzenie. Jeżeli ma Pan
          odwagę to możemy umówić się na "ubitą ziemię"
          Czekam : killla@op.pl
        • Gość: frufru do magistra gayzety IP: *.man.polbox.pl 01.08.05, 11:08
          Panie magistrze. Jesli pisałeś pracę magisterską na temat imigracji powojennej
          do Wrocławia to chyba powinieneś wiedzieć, że ze Lwowa przyjechało do Wrocławia
          mniej niż 20% tzw. repatriantów, przedewszystkim inteligencji. Większość
          przyjezdnych to był motłoch i szabrownicy z centralnej Polski. Ludzie, którzy
          byli mętami społecznymi już tam zkąd pochodzili. Nie mając nic do stracenia
          szukali łatwego dorobku na dzikim zachodzie.
        • Gość: Max Re: to nie wrocław wioska wr IP: *.crowley.pl 02.08.05, 22:41
          Zgadzam się drogi kolego z tym co napisałeś, mój wujek był w tym czasie
          zatrudniony w Urzedzie tzw. PUR, który przydzielał tym zza Buga mieszkania we
          wrocławiu, i jak mi opowiadał co te jełopy wyprawiali z pięknymi urządzonymi
          mieszkaniami to włosy się jeżyły na samą myśl otym np, te kmioty paliły w
          piecach pięknymi parkietami, meblami, boazeriami dembowymi, nie oszczędzali
          nawet ślicznych instrumentów, wyobraźcie sobie, że nawet rozbierali piękne
          piece kaflowe aby w te miejsca stawiać pseudo piece na których można było spać
          tak samo jak mieli to za Bugiem!!!!! mało tego większość tych przybyszy nie
          wiedziała nawet do czego służą muszle klozetowe nie wspomnę o bidetach, które w
          tych czasach również były znane w cywilizowanych krajach, myli się w nich i
          pili z nich wodę !!! Brawo za słuszne spostrzeżenia mojego przedmówcy, z tymi
          potomkami tych proletariuszy , którzy teraz są między innymi dziennikarzami
          również się zgadzam ...BRAWO !!!( kojarzy mi się to również z tym Hamem co
          zamiast wideł do gnoju, dostał szable, żal tylko, że takie atrybuty dawnej dumy
          narodowej są wykorzystywane przez motłoch i ploebs!!!)
    • Gość: wp Ojciec Murzyn? IP: 131.165.141.* 31.07.05, 23:28
      a on czarny Polak?
    • Gość: Detektyw Re: Bójka w Rynku IP: *.wroclaw.mm.pl 01.08.05, 08:12
      A może informacja o kolorze skóry tego huligana pomoże w ujęciu sprawców
      pobicia ? Przecież nie ma we Wrocławiu tak wielu murzynów. Dlaczego się
      wściekacie na autora artykułu ?
    • Gość: Apasz bardzo wazny fakt IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 01.08.05, 08:54
      Jak to kor_... po co napisali ze czarnoskory ??? to jest bardzo istotne dla
      sprawy !!! moze ktos widział tą " fantastyczną czworke " i dzięki temu faktowi
      ze w bojce był ten czarny bandzior policja dojdzie kto to jest !
      pzdr.
    • map4 Re: Bójka w Rynku 01.08.05, 08:56
      wielki_czarownik napisał:

> Kwestia numer 1: Po cholerę nam monitoring za grubą kasę i Straż Miejska kosztu
      > jąca miliony skoro biją człowieka pod nosem kamer obok siedziby SM a pomoc wzyw
      > ają przypadkowi ludzie bo SM nic nie zauważyła?

Ponieważ emerytowani oficerowie, byli kapusie majora, potrzebują pracy, a z
      jednej, chudej, oficerskiej emerytury to nawet na merola nie starczy.

> Kwestia numer 2: Czarnoskóry napastnik? Nie żebym był rasistą ale skoro
      > przyjeżdża do obcego kraju to niech przestrzega prawa i nie bije ludzi na
      > ulicach a jak mu się nie podoba to niech pakuje manatki i wraca do siebie -
      > nikt go w Polsce na siłę nie trzyma.

Szybki jesteś. Setki albo i tysiące czarnoskórych są obywatelami RP. Nie muszą
      nigdzie emigrować - to ich kraj.

Wymieniając zaś czarnoskórego jako napastnika napiętnujemy wszystkich
      czarnoskórych ("a, to ci, co biją"). Kontrowersyjnie rzecz oceniając, można
      byłoby nawet spróbować oskarżyć redaktorka o szerzenie nienawiści na tle
      rasowym. Bo kolor skóry nie jest usprawiedliwieniem czynu, więc w ten sam sposób
      nie może być jego wyróżnikiem.
      • Gość: marco-van-basten nie chodzi o kolor skóry IP: *.media4.pl 01.08.05, 09:39
        pisanie o kolorze skory przestępcy świadczy tylko o idiotyzmie "redaktora"
        jeśli jest to na video to niech opublikują ich zdjęcia na internetowej stronie
        policji

jest wazniejsza sprawa
        ale o to czy w rynku jest bezpiecznie czy nie
        moim zdaniem nie

to nie jest wyjątek że awantura na rynku nie pociąga za sobą interwencji strazy
        miejskiej.
        miasto zapłaciło grube pieniądze za monitoring w rynku
        zapłaciło za wymianę oświetlenia pod kątem kamer.

to znaczy zapłaciliśmy my-wrocławianie.

poł roku temu pisałem o bójce w rynku pod kposterunkiem SM
        dokładnie 20 m. od posterunku

jakiś debil masakrował innego przez 10 min. i nic
        kiedy wbiegłem na posterunek-oficer oglądał na monitorku całe zajście, które
        trwał już te 10 min.
        i ordynarnie powiedział mi że nie może teraz interweniować.
        drugi wychylił się zza drzwi wewnętrznych i powiedział do mnie "kórwa cicho"
        tak samo potraktował starszego faceta, który również przybiegł zszokowany
        brakiem interwencji.

oficer odmówił mi podania numeru jego odznaki bym mógł złożyc na niego skargę

pani rzecznik DAGMARA TUREK-SAMÓL KŁAMAŁA kiedy mówiła że wszystko jest w
        porządku, bo strażnik nie widział zajścia.

tak funkcjonuje straż miejska we Wrocławiu, panie prezydencie Dudkiewicz i inni
        panowie urzędnicy.
        Na Wrocławskim rynku po prostu nie można czu ć się bezpiecznie , a SM
        ordynarnie łamie prawo.

• Gość: Raf Re: nie chodzi o kolor skóry IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.08.05, 12:48
          I dobrze, ze podal kolor skory. Akurat tym sie wyroznial i moze wlasnie dzieki
          temu da sie ich znalesc. Pozostali niczym sie nie wyrozniali pewnie, a jakby na
          to nie patrzec duzo czarnoskorych po ulicach sie nie kreci. Nie robmy z igly
          widel i nie probujmy na sile byc poprawni politycznie, bo to do niczego dobrego
          nie doprowadzi, najwyzej do nowych absurdow.
    • Gość: obserwator [...] IP: *.magma-net.pl 01.08.05, 10:58
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: MAX Strasznicy na bezrobocie razem z Dagmarą T. !!!!!! IP: *.crowley.pl 01.08.05, 21:05
      Panie prezydencie Miasta, czas najwyższy zająć się tymi nierobami ze straży
      miejskiej utrzymywanej z naszych podatków !!!!Ile to już razy goście w tych
      śmiesznych mundurkach zamiast świecić w monitor to smacznie śpią i w d..ie mają
      Pana monitoring i bezpieczeństwo mieszkańców, tak samo przecież było jak gośćiu
      się męczył i wieszał pod okiem kamery i też strasznicy nic nie zauważyli !!!!
      Kiedy wreszcie zrobi Pan porządek z tą jednostką przemęczonych gości, rozgonić
      te cieplutkie posadki, zwłaszcza te które zajmują byli komunistyczni
      emerytowani milicjanci, U-becy, oraz emerytowani żołnierze dawnego ludowego
      wojska polskiego, dawni obrońcy komunizmu w polsce ślubujący sojusz z dawnym
      CCCP.W swtraży miejskiej jest taka grupa osób, biorąca podwójne pensje z
      emerytury, oraz z cieplutkiej pensji z kasy miejskiej!!!!!! Pytam się dlaczego
      ludzie z taką przeszłościa sa nadal nietykalni !!!!!!?????????.
    • Gość: Platformers Re: Przykro ale wyszło na moje. :( IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.05, 21:28
      Jak pisałem, ze żądanie zmiany oświetlenia z białego na żółte, postawione przez
      kilku forumowiczów nie znających się na monitoringu, pogorszy warunki
      bezpieczeństwa na Rynku spotkałem się z kalumniami rzucanymi na całe moje
      szlachetne ugrupowanie. I co? Prawda jest taka jaka jest. Przy żółtym
      oświetleniu w kamerach nic nie widać. Dlatego ponownie zgłaszam postulat
      zamiany oświetlenia w Rynku z żółtego na białe. Zbliżają się wybory i należy
      wyborcom zabezpieczyć godziwe warunki bezpieczeństwa w czasie głosowania oraz
      powrotu z bankietów przed i po wyborczych.
    • push.sp Re: Bójka w Rynku 02.08.05, 07:59
      a mojemu koledze spod kamery policyjnej ukradli rower. a policja tlumaczyla
      sie, ze rower stal w ślepej strefie kamery i nic nie bylo widac
      • Gość: marco-van-basten PLATFORMERSIE - NIE KŁAM! IP: *.media4.pl 02.08.05, 08:32
        Drogi kolego- wybacz ale kłamiesz albo nieświadomie się mylisz.

na posterunku strazy miejskiej stojąc 5 m. od monitora z obrazem z
        kamery-oddzielała mnie od niego szyba, z tej odległości wyrażnie widziałem to co
        strażnik jeszcze wyraźniej obserwował -bójkę pod pomnikiem Fredry.

przy czym powiedział mi też że juz wezwał policję

no to jak
        wezwał policje do bójki której, jak twierdzi pani Dagmara, nikt nie widział?

Pani Dagmara Turek-Samól KŁAMIE - rzekomy brak widoczności to wygodna wymówka
        dla nieudolności tej pseudoformacji.
        jeszcze raz powtarzam że na włąsne oczy widziałem jak strażnik 10 min. po
        rozpoczeciu awantury dalej ogladał sobie bojke na monitorze.
        mnie zas i inne osoby w wulgarny sposob zwyzywal drugi funkcjonariusz.

dosyc tego.

• Gość: kurt weil Re: Bójka w Rynku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 14:06
      powinnismy tluc do glow urzedniczych az stana sie mniej "zakute"
    • Gość: Kajman Re: Bójka w Rynku IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 02.08.05, 16:59
      Hmmm... Czyżby czarny skinhead???
      • janosik6 WC ty jednak jestes rasista jak wiekszosc polakow 02.08.05, 21:45
        PO kiego piszesz o jego kolorze skory ?
        celowo !! gdyz zionie z ciebie polski zasciankowy rasizn....
        Czy ty nie slyszales o czarnych polakach ?
        Nalo to polek wyszlo za czarnosorych ?
        Dlaczego po czarnyn ojcu dzieciak nie jest polakien a po jebnietyn jankesie
        rudyn tak ?
        Idz w pizdu palancie...

• wielki_czarownik Re: WC ty jednak jestes rasista jak wiekszosc pol 02.08.05, 21:54
          janosik6 napisała:

> PO kiego piszesz o jego kolorze skory ?

A czemu nie? Kolor skóry to rzecz wstydliwa?

> celowo !! gdyz zionie z ciebie polski zasciankowy rasizn....

Gdzie napisałem, że czarny = gorszy?

> Czy ty nie slyszales o czarnych polakach ?

Ależ słyszałem. Nawet do szkoły chodziłem z ciemnoskórym obywatelem RP.

> Nalo to polek wyszlo za czarnosorych ?

Nie mam pojęcia, ale raczej niezbyt wiele skoro czarnych u nas ledwo widać.

> Dlaczego po czarnyn ojcu dzieciak nie jest polakien a po jebnietyn jankesie
          > rudyn tak ?

Problem co to znaczy Polak. Polak to obywatel Polski czy osoba narodowości Polskiej?

> Idz w pizdu palancie...
          >
          >

Jak tylko zwolnisz mi tam miejsce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka