Dodaj do ulubionych

Wrocław opanowały krasnale

IP: *.kom / *.kom-net.pl 04.08.05, 22:05
U nas też????
Ten przy wejściu do Jasia i Małgosi pasuje :)
Pozdrawiam
Łukasz Derkacz
panoramix.ift.uni.wroc.pl/~mafia
Obserwuj wątek
    • Gość: why Tylko dlaczego są tak niechlujnie wykonane?? nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 22:16
      • Gość: smootny Re: Tylko dlaczego są tak niechlujnie wykonane?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 22:32
        Pewnie zaraz je jakiś złomiarz ukradnie. Albo bezmózgi wandal dla zabawy...
        • Gość: referentka Re: Tylko dlaczego są tak niechlujnie wykonane?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 22:37
          albo powódź przyjdzie i zaleje....
          • Gość: nice Re: Tylko dlaczego są tak niechlujnie wykonane?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 00:24
            Rewelacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Pomysł świetny! Zeby tylko nie znikały jak szpada szermierza.
            • Gość: Ździchu Re: Tylko dlaczego są tak niechlujnie wykonane?? IP: *.chello.pl 07.08.05, 18:45
              ale koszmarki. brrrrrr!!!!!
          • Gość: twk Re: Tylko dlaczego są tak niechlujnie wykonane?? IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.08.05, 00:53
            sugerujesz ze jak przyjdzie powódz to sie utopią?
        • Gość: Zuzia Re: Tylko dlaczego są tak niechlujnie wykonane?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 08:25
          A ile krasnali stoi na straganach wzdłuż autostrady A4 i koło Zgorzelca. Są
          dobrze rozpoznawalne i do tego kolorowe.
          • Gość: Jazz Re: Tylko dlaczego są tak niechlujnie wykonane?? IP: 156.17.253.* 05.08.05, 11:51
            Ale są koszmarnie obleśne. Toatalne bezguście i tandeta.
        • Gość: dusiolek Re: Tylko dlaczego są tak niechlujnie wykonane?? IP: *.korbajt.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 07.08.05, 16:12
          no i już jednego z syzyfkow ukradli :( nawet dwoch dni nie postal..
        • Gość: aga Re: Tylko dlaczego są tak niechlujnie wykonane?? IP: *.arcor-ip.net 09.08.05, 23:12
          Chyba sie na sztuce nie znasz. wez pare kursow dobze ci to zrobi. a jak chcesz
          bardziej uglaskane to kup sobie te ogrodkowe!!!
      • Gość: Jazz Re: Tylko dlaczego są tak niechlujnie wykonane?? IP: 156.17.253.* 05.08.05, 11:46
        Dlaczego marudzisz? Przecież to nie są zabawki dla małych dzieci, tylko
        krasnale pracujące i nie z plastiku, które wyglądaja milion razy gorzej od tych
        naszych. Dostrzeż w nich artyzm i będzie cacy.
      • at_work Chlujnie, chlujnie 05.08.05, 15:38
        Są świetne!
        Ten co je zrobił, znał się na rzeczy.

Doskonała ekspresja, ruch itp.

Wrocław górą!
        Pozdrowienia dla Majora

www.atwork.pl
        • Gość: kł Re: Chlujnie, chlujnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 16:54
          zgadzam sie, sa swietne-chociaz jestem z kujaw i na zywo ich nie widzialam to
          jednak jestem pod wrazeniem. a dla tych ktorzy uwazaja ze sa oblesne: to nie ma
          byc tandeta z waszych dzialek czy ogrodkow tylko sztuka.ale czego mozna sie
          spodziewac po ludziach ktorzy kupuja reprodukcje wysmienitych obrazow po 20 zl
          na tych waszych straganach przy autostradach
      • villon Ukradli syzyfka! 07.08.05, 17:54
        Co za ród bezmózgi i plugawy?! Miejmy nadzieję, że mu krasnoludki będą przez
        całe życie sikały do mleka. I gdzie się tylko da.
        • Gość: tg Re: Ukradli syzyfka! IP: *.kom / *.kom-net.pl 07.08.05, 19:00
          Syzyfek uratowany, tylko lekko uszkodzony. Jeden ze sprawcow zlapany, mam
          nadzieje ze krasnoludki dokopia mu do tylka:).
          • hawkchicken Re: Ukradli syzyfka! 06.11.17, 15:07
            :)
    • Gość: Brykacz Re: Wrocław opanowały krasnale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 02:10
      kapitalny pomysł, oby było więcej krasnali, mogłyby być ciut lepiej wykonane
      skoro mają być na lata. Ale jestem za!
      • Gość: P. Re: Wrocław opanowały krasnale IP: *.provider.pl / *.provider.pl 05.08.05, 07:51
        Aż się dziwię, że jeszcze nie ma lewackich wypowiedzi, że 2 tys. zł trzeba było
        wydać na biedne dzieci, a nie nikomu niepotrzebne krasnale :)

P.
        • Gość: lewacka wypowiedz lewacka wypowiedz na temat krasnali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 07:53
          trzeba bylo wydac te pieniadze na biedznych urzednikow i kupic im nowe
          samochody zamiast krasna ja wiem ze 2 tysiace x 5 krasnali to tylko 10 patykow
          ale jak maja byc nastepne to bedzie to wiecej pieniedzy ktore zamiast an pomoc
          dla najubozszych mozna bylo by wydac na luksusowe samochody. a promocja miast
          ai przyciaganie turystoiw zeszlyby an dalszy plan i dalej wroclaw bylby brudny
          i szary
          • jahreshka Re: lewacka wypowiedz na temat krasnali 06.08.05, 12:20
            Może mnie pamięć myli, ale zdaje się, że w spocie wyborczym Kaczorowego PiS-u
            mówią o karmieniu głodnych dzieci (pewnie kiełbasą wyborczą)... Lewacy, czy jak?
      • Gość: Marakuja Re: Wrocław opanowały krasnale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 22:27
        Gość portalu: Brykacz napisał(a):
        > kapitalny pomysł, oby było więcej krasnali, mogłyby być ciut lepiej wykonane
        > skoro mają być na lata. Ale jestem za!

pomysł jest po prostu super. takich krasnali powinno być w setkach w mieście,
        aby Wrocław mógł się reklamować jako "miasto krasnali". przecież o wiele
        łatwiej z marketingowego punktu widzenia zapamiętać "miast krasnali"
        niż "miasto spotkań"
      • Gość: Ola Re: Wrocław opanowały krasnale IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 05.08.05, 22:50
        Mnie rowniez podobaja sie krasnoludy.
        Mam juz zdjecia czterech.... bo ten
        piaty, przy moscie Piaskowym cos
        za bardzo sie ukryl. Nie znalazlam go!
        Rozumiem, ze skrzaty to maly narod
        ale zeby az tak sie ukrywac przed nami.
        A moze trzeba by zmienic miejsce jego
        odpoczynku na bardziej eksponowane
        i widoczne dla mieszkancow Wroclawia?
    • Gość: zło ciekawe kiedy je ukradną... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 09:00
      ... albo zniszczą :-(
    • Gość: v Re: Wrocław opanowały krasnale IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 10:01
      świetny pomysł..
      • Gość: krasnalica Re: Wrocław opanowały krasnale IP: *.magma-net.pl 05.08.05, 10:11
        krasnale i krasnalice!
        wychodzimy z podziemi!
        ujawniamy sie!
        zakrasnalamy całe nasze ukochane miasto!
        Wrocek - miastem przyjaznym dla krasnali!
        Wrockowianie - nie depczcie krasnali
        odwdzięczymy sie!
    • Gość: EVE Re: Wrocław opanowały krasnale IP: *.pentacomp.com.pl 05.08.05, 10:13
      SĄ BOSKIE NIE NIECHLUJNE _ TO NIE SĄ KRASNALE OGRÓDKOWE
      • Gość: @com.ol Re: Wrocław opanowały krasnale IP: 156.17.253.* 05.08.05, 11:57
        Racja, ale te ogródkowe są jarmarczne i przez to brzydkie. Kompletne bezguście.
    • Gość: TC Khocur Bardzo ładne IP: 156.17.52.* 05.08.05, 11:06
      Według mnie krasnale są bardzo ładne i Wrocław tylko zyskał na atrakcyjności.
      Świetny pomysł!!!
      • Gość: zwykly kicz Brzydactwo i bezguscie, rzygac sie chce! IP: *.ri.ri.cox.net 07.08.05, 12:08
        kto, po co i ile placi "artyscie" za te "dziela"?
        I czy aby nie z "publicznych pieniedzy, czyli na koszt podatnika?

Poczucie estetyki ginie w narodzie, niestety zreszta.
        Galopujacy zanik dobrego smaku,
    • Gość: gosc Re: złomiarze zostawcie krasnale! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 11:53
      Bo one są nasze!
      • Gość: zwykly kicz złomiarze - zabierzcie te szpetne krasnale! IP: *.ri.ri.cox.net 07.08.05, 12:30
    • Gość: alexa Re: Wrocław opanowały krasnale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 12:21
      Wysypały się te krasnale w Katowicach też manifestują :)
    • Gość: Olhado Re: Wrocław opanowały krasnale IP: *.206.112.31.telsat.wroc.pl 05.08.05, 12:44
      Podoba mi się na tym forum Gazety to, że tylu tu znawców jest. Wszystko wiedzą,
      na wszystkim się znają. Krasnale postawili? Proszę, już kilku krytyków sztuki z
      całą autorytatywnością (jest takie słowo?) dowodzi, że są tandetne, źle wykonane
      itp.

Ja natomiast uważam (uważam, bo żadnym znawcą rzeźby nie jestem), że pomysł jest
      doskonały w swej surrealistyczności, tylko podzielam obawy kilku przedpiszców,
      że te krasnale długo nie postoją. Obyśmy się mylili...
    • Gość: romn Re: Wrocław opanowały krasnale IP: *.esw.pl 05.08.05, 14:38
      Krasnale do lasu!!!!
    • Gość: Shocking Re: Wrocław opanowały krasnale IP: *.inpoland.pl 05.08.05, 16:07
      Skoro tak kochają krasnale to dlaczego okradają z historycznej przeszłości i
      dorobku artystycznego Majora Fydrycha - o ile mnie pamięć nie myli to on
      wprowadził krasnale do miasta Wrocław. To stąd się bierze dziś ten pomysł bo
      nie wciśnie mi Pan Romaszkan, że to od Konopnickiej... Ciekawe dlaczego krasnal
      miejski Pana Romaszkana używany do celów promocyjnych miasta, widniejący na
      szklanych drzwiach wejściowych do biura promocji miasta i sprzedawany na
      koszulkach, rozdawany w postaci żetoników i podstawek pod piwo, jest
      identyczny z Krasnalami malowanymi przez Majora skoro ten nawet nie jest
      zapraszany przez miasto Wroclaw na akcje i wystawy związane z Pomarańczową
      Alternatywą, o prawach autorskich nie wspomnę...
      Co to za kraj , w którym nie szanuje się dorobku swoich artystów, co to za
      władza "ludowa" która wręcz ich okrada. Dlaczego ludzie związani z formacjami
      politycznymi pretendującymi do europejskiej cywilizacji (UW i PO) tak się
      zachowują? I może będą odpowiedzialni za promocję polskiej kultury w świecie?
      Jak to się przełoży na ich przyszłe rządy? Dlaczego Francuzi, Niemcy i
      Amerykanie doceniają wkład Majora organizując wystawę na temat jego sztuki i
      historii Pomarańczowej na forum Parlamentu Europejskiego a Polacy nie potrafią
      nawet powiedzieć dziękuję podczas gdy przykładna prasa milczy ...
      Jesteśmy w Unii Europejskiej gdzie się szanuje własność intelektualną czy na
      Wyspie Hula Gula. Proszę niech ktoś mi pomoże zrozumieć...
      Shockowana.
      • Gość: Kasia Re: Wrocław opanowały krasnale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 20:13
        Trzeba pomalować po prostu krasnale na pomarańczowo !!!
      • epiphany23 Re: Wrocław opanowały krasnale 06.08.05, 12:28
        czy pan fydrych, zwany majorem, wymyslil postac zwana 'krasnalem' badz
        'krasnoludkiem'? jest tenze krasnal jego wlasnoscia intelektualna? a moze major
        opatentowal krasnala?
        bardzo latwo, droga shocking, szafujesz slowem "kradziez", troche za latwo.
    • Gość: gosc! Re: Wrocław opanowały krasnale IP: 62.17.35.* 05.08.05, 20:03
      fantastyczny pomysl:-) milo mi ze wroclaw zmienia sie i oby zawsze na lepsze!
      • mietek002 Re: Wrocław opanowały krasnale 05.08.05, 23:07
        Kiedy przybedzie jeszcze kilka krasnali na Wroclaw bedzie juz mozna mowic
        Breslau a na Katowice chyba Kattovitzen(?) i nie ma nic w tym zlego, bo
        przeciez to wszystko jest niemieckie. Ciekawe, czy kiedys pozwola nam postawic
        w Wilnie n.p. albo we Lwowie kilka takich karzelkow z sumiastymi wasami.
        Niektorzy z szabelka u boku, inni zas z kablem elektrycznym w rece ...
    • wuuuj ciekawe ile wytrwaja, zanim wyladuja w skupie 05.08.05, 20:35
      zlomu.
      "- dlaczego panowie pijecie to wino?
      - bo trzeba pic, a nie stac nas na lepsze"
      • Gość: wroclawianin I już ich nie ma :-( IP: *.ee.ntou.edu.tw / *.EE.NTOU.edu.tw 10.08.05, 10:24
        A takie były ładne. Jakaś menda je skradła i dała pewnie na złom za flaszkę "wina".
    • Gość: zed KING SIZE!!! IP: *.KSZ.K.pl 05.08.05, 23:48
      WROCEK OK!!!
    • Gość: cyg@nek Niech te Krasnale będą wyrzutem sumienia... IP: *.osk.enformatic.pl 06.08.05, 13:05
      Najwyższy czas żeby w Polsce zaistniał Ruch Wyzwolenia Krasnali Ogrodowych.
      Niech te Krasnale-Pomniki będą wyrzutem sumienia Polaków. Tak wiele krasnali
      ogrodowych cierpi w niewoli. Przyłączmy się do Światowego Ruchu Wyzwolenia
      Krasnali Ogrodowych. Uwolnijmy wszystkie krasnale ogrodowe i pod Sejm z nimi.
      Dość już niezauważania problemów krasnali ogrodowych. Ich ciężka praca
      zasługuje na wcześniejszą emeryturę oraz odprawy po 50.000,00zł. W końcu mało
      który krasnal ogrodowy dożywa wieku emerytalnego.
      A jeśli Sejm nie ustąpi, krasnale zajmą miejsca w ławach poselskich i nareszcie
      będzie można żyć w prawdziwie wolnej Polsce!
      Wolność, wcześniejsza emerytura i wysokie odprawy dla krasnali ogrodowych!
    • Gość: wampir Re: Wrocław opanowały krasnale IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 06.08.05, 22:04
      dlaczego te krasnale takie brzydkie?
    • yeti21 Re: Wrocław opanowały krasnale 06.08.05, 23:31
      Według mnie to bardzo dobry pomysł na wypromowanie miasta. Jednak jeżeli ma to
      być produkt marketingowy to po co artyzm za cene 2 tyś złoty od sztuki, no
      chyba że artyści sami będą pokrywać koszty. Za 100 krasnali mamy 200 000 tyś zł
      no sorki ale to mi przypomina wywalenie 2 mln na bublowata fontanne "Zdrojanke".
      Pozatym artystyczne krasnale o matowych barwach nie są atrakcyjne dla
      przeciętnego odbiorcy w tym również dzieci a jedynie dla złomiarzy. I dlaczego
      takie małe mogły by mieć z 10 cm więcej i być bardziej kolorowe wyprodukowane z
      materiałów mniej atrakcyjnych dla złodzieji (np z gliny pomalowane farbkami)
      złomiarzy, lub puste w środku mniejsza cena. Można by je robić taśmowo za 200 zł
      max lub niech artyści je tworzą na swój koszt (no powiedzmy max 200-500zł można
      im zrefundować ;) dowolną techniką i za możliwość umieszczenia ich na terenie
      miasta w miejscach atrakcyjnych turystycznie z ich nazwiskiem na monumentach
      ;)(stwórzmy mape śladami krasnali) Można kilka też umieścić pod "kluczem" w
      budynkach (krasnal urzednik,prezydent miasta,rektor, studen itd...) ogrodzie
      japonskim (samuraj, gejsza), botanicznym (botanik), w miejsach o ograniczonej
      możliwości kradzierzy. Generalnie bardzo dobry pomysł, ale podejdżmy do niego z
      rozsądkiem.
    • yeti21 Krasnal mądrala: obetnijmy koszty moich braci 06.08.05, 23:33
      Według mnie to bardzo dobry pomysł na wypromowanie miasta. Jednak jeżeli ma to
      być produkt marketingowy to po co artyzm za cene 2 tyś złoty od sztuki, no
      chyba że artyści sami będą pokrywać koszty. Za 100 krasnali mamy 200 000 tyś zł
      no sorki ale to mi przypomina wywalenie 2 mln na bublowata fontanne "Zdrojanke".
      Pozatym artystyczne krasnale o matowych barwach nie są atrakcyjne dla
      przeciętnego odbiorcy w tym również dzieci a jedynie dla złomiarzy. I dlaczego
      takie małe mogły by mieć z 10 cm więcej i być bardziej kolorowe wyprodukowane z
      materiałów mniej atrakcyjnych dla złodzieji (np z gliny pomalowane farbkami)
      złomiarzy, lub puste w środku mniejsza cena. Można by je robić taśmowo za 200 zł
      max lub niech artyści je tworzą na swój koszt (no powiedzmy max 200-500zł można
      im zrefundować ;) dowolną techniką i za możliwość umieszczenia ich na terenie
      miasta w miejscach atrakcyjnych turystycznie z ich nazwiskiem na monumentach
      ;)(stwórzmy mape śladami krasnali) Można kilka też umieścić pod "kluczem" w
      budynkach (krasnal urzednik,prezydent miasta,rektor, studen itd...) ogrodzie
      japonskim (samuraj, gejsza), botanicznym (botanik), w miejsach o ograniczonej
      możliwości kradzierzy. Generalnie bardzo dobry pomysł, ale podejdżmy do niego z
      rozsądkiem.
      • yeti21 Re: Krasnal mądrala: obetnijmy koszty moich brac 06.08.05, 23:45
        Krasnale powinny być
        Jeżeli ma ktoś inne uwagi do krasnali ( wygląd, cena, wielkość, materiał itd )
        jakiś ciekawy pomysł i zależy mu na promocji miasta Wrocławia niech napisze
        maila ( e-mail: bpm@um.wroc.pl ), zadzoni do Biura Promocji Miasta Wrocławia
        Sekretariat Biura:
        tel. (71) 340-82-10, 789-82-10
        fax (71) 344-47-50
        e-mail: bpm@um.wroc.pl
      • villon Re: Krasnal mądrala: obetnijmy koszty moich brac 07.08.05, 00:16
        1. 100 krasnali to trochę za dużo jak na nasze miasto. 200 tys. to kwota duża,
        ale jak na działania reklamowe i promocyjne wcale nie taka szokująca. Z
        pewnością warto byłoby wydać tyle pieniędzy na krasnale, o ile tylko
        zwiększyłyby one atrakcyjność miasta.
        2. Zdrojanka jaka jest, taka jest, ale stała się jednym z bardziej obleganych
        miejsc w rynku.
        3. Krasnal mądrala musi dysponować jakimiś ciekawymi badaniami rynku, skoro wie,
        że krasnale o matowych barwach nie są atrakcyjne dla przeciętnego odbiorcy. Skąd
        w takim razie tak duze zainteresowanie krasnalami? Wystarczy postać chwile przy
        jednym z nich.
        4. Nie wszystko, co się robi w mieście, trzeba robić dla dzieci.
        5.Krasnoludki z mniej trwałych materiałów trzeba by wymieniać codziennie. W
        końcu by się znudziło.
        6. Taśmowa produkcja ma sens przy tysiącach jednakowych egzemplarzy. W przypadku
        krasnoludków wrocławskich chodziło o zindywidualizowanie postaci. Zawsze można
        poza tym kupić zwergi z Nowej Soli.
        7. Apel do twórców wrocławskich, by tworzyli krasnale, to bardzo dobry pomysł.
        Do tego między innymi ma prowokować akcja z krasnalami z brązu.
        8. Krasnale są puste w środku.
        9. Jeśli ponastawiamy w mieście mnóstwo tanich i bylejakich skorup
        krasnalopodobnych, na pewno nie zbudujemy pożądanego wizerunku miasta. Na
        promocji można oszczędzać, ale bez przesady. 10 000 złotych to koszt małego
        ogłoszenia w ogólnopolskiej gazecie lub kilkunastu billboardów. Mam nadzieję, że
        te 10 000 zostało pod względem promocyjnym bardzo dobrze zainwestowane. O ile
        bezmózgi nie powyrywają krasnali z ziemi (są dobrze zabezpieczone, ale...)
        St. Krasnal ds. promocji
        • Gość: krasnalfan Re: Krasnal mądrala: obetnijmy koszty moich brac IP: *.devs.futuro.pl 07.08.05, 21:57
          pierwszy krasnal juz zniknal. pozostalym dajemy tydzien. ciekawe ile w skupie
          za nie policza?
          • Gość: Marta Re: Krasnal mądrala: obetnijmy koszty moich brac IP: *.core.lanet.net.pl 08.08.05, 11:34
            Szkoda krasnala. Mam nadzieję, że szybko pojawi się następca. Zlodziejowi
            współczuję, bo chyba nie ma w życiu zbyt wielu wrażeń skoro rzuca się na
            biednego krasnala. Co następnym razem? Jaki inny akcik wandalizmu? A może
            fałszywy alarm bombowy? Też świetna zabawa. Ostatnio stała się narodową
            rozrywką. Wrrryy.
    • Gość: mały Re: Wrocław opanowały krasnale IP: *.slupsk.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 09:38
      krasnale są i będa ,jak najwiecej takich pozytywnych akcentów popieram .az miło
      zobaczyc w miescie takiego krasnala
    • Gość: s Re: Wrocław opanowały krasnale IP: *.warta.pl / 195.149.64.* 10.08.05, 11:11
      krasnale są super, a Ci co je niszczą to idioci!
    • Gość: Bart Re: Wrocław opanowały krasnale IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.05, 00:28
      Pomysł rewealcyjny, proponuje dodawać jednego krasnala na rok.

Szkoda tylko ze wrocław nie dorósł do krasnali - mimotego, że są takie małe.
      Sytuacja wskazuje, że może powinien byc tez krasnal policjant ;)
    • Gość: a Re: Wrocław opanowały krasnale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 23:30
      są prześliczne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka