Dodaj do ulubionych

Wspaniały interes -Allegro

IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 07.08.05, 12:24
Co można zrobić jak się nie ma pracy i kasy? Ja pomyślałem,że pozbędę się przez wiele lat ciułanych monet na aukcji w ALLEGRO.Często tam zaglądam jako kupujący,ludzie sprzedają tam sporo dziwnych rzeczy więc i mnie przyda się trochę grosza.Nie spodziewałem się,że zostanę nieżle nabity w butelkę .Wybrałem kilka monet i mozolnie wprowadzałem do oferty.Z boku pokazywała sie kwota jaką muszę zapłacić za wystawienie, ale 0.15 czy 0.25 groszy to nic wielkiego, nie? Jak sprzedam swój towar to parę groszy mniej mnie nie zbawi.Zanim zdąrzyłem wprowadzić swoje aukcje, w poczcie znalazłem list od Allegro ,że mam im zapłacić aż 58 zł za usługi.Jezu, za co aż tyle? Za te parę monet? Natychmiast zarządałem wyjaśnienia od Firmy i jeśli to nie pomyłka, natychmiastowego zamknięcia mojej oferty [w tym samym dniu].Ale Allegro nie głupie, zwlekało z odpowiedzią aż 3 dni,dobili mnie wiadomością,że nie ma tu żadnej pomyłki i jeśli nawet wyjdę z gry, to i tak muszę im zapłacić haracz.Skandal.Ale wykryłem coś jeszcze.Przekręt aż miło!!!! Allegro stosuje zasadę,że płaci się dodatkowy haracz gdy choć jedna osoba weżmie udział w licytacji.Ba! W moim przypadku znalazł się[ OCZYWISCIE] chętny-przez nich podstawiony? który lekką ręką wpisał się w prawie wszystkie moje aukcje, co w jednej chwili uderzyło mnie dodatkowo po kieszeni.Facet oczywiście nie podjął więcej swego udziału w aukcji dając mi tym dowód ,że był fikcyjnym klientem, a ja zostałem wystawiony do wiatru.Nie sprzedałem ani jednej monety na 23 wystawione sztuki, a straciłem aż 58 zł. To zwykły rozbój i granda, nie dam im ani grosza i poczekamy jak zachowa się Allegro.Mam zamiar wybrać się na Komendę Policji i zgłosić to jako przestępstwo.Nie miałem kasy, teraz mam dług.Dobre, co?
Obserwuj wątek
    • Gość: allegrowicz Re: Wspaniały interes -Allegro IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 07.08.05, 13:28
      1. Czy możesz przytoczyć list od serwisu Allegro?
      2. Za jaką cenę wystawiałeś monety?
      • Gość: gosc Re: Wspaniały interes -Allegro IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 07.08.05, 15:01
        Może nie dokładnie, ale napisali mi tak-trzeba przemyslec zanim sie cos wystawi na sprzedaz. Nawet jak natychmiast wycofam swój towar, to i tak muszę zapłacić .Regulamin mówi ,ze do 9.99 płaci sie 0.15 gr, od 10 - 0.25,[ tyle pokazuje sie jak wstawiasz swoj towar] a wedlug nich w regulaminie jest jeszcze, ze płacisz 2 zł,dodatkowo za każdą rzecz i 4 % jesli ktoś zalicytuje[nie obchodzi ich czy sprzedam, wazne zeby ktos wszedl do licytacji]To pułapka bo jak nie zgłoszę minimum licytacji to wychodzi na to,że musze to cos sprzedac za śmieszną kwote, a jak określę cenę to oni swoimi lewymi ludżmi wchodzą do aukcji bez strachu,ze bedą musieli to kupić.A to znaczy, ze koszt 2.25 zwiekszy sie jeszcze o 4 %.To świństwo,
        • Gość: Mikołaj Re: Wspaniały interes -Allegro IP: 213.199.196.* 07.08.05, 18:26
          Nie jest do końca prawdą to co piszesz:

1) Za samo wystawienie przedmiotu płacisz prowizję (raczej grosze, wystawienie
          roweru za 165zł kosztowało mnie ok. złotówkę)

2) Jeśli ktoś wygra aukcję, to płacisz dodatkowo 4% uzyskanej sumy.

3) Jeśli ktoś wygra aukcję i wycofa się z zakupu, to Allegro zwraca te 4% - 4%
          prowizji płacisz tylko, gdy transakcja dojdzie do skutku.

4) Nie wiem ile tych monet musiałeś wystawić, żeby nazbierać 58zł opłaty. Jeśli
          to 58zł wynika z cen jakie uzyskały, to jesteś bogaty (4%x = 58zł to 100%x =
          ...?). Jeśli ktoś licytował dla żartu to i tak allegro nie naliczy 4% prowizji.

• Gość: allegro3 Re: Wspaniały interes -Allegro IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 07.08.05, 20:11
      Sama jestem zaskoczona.wystawiłam 23 monety po 2zł za sztukę, wiadomo,że określiłam cenę minimalną od 4zł do 25zł ponieważ taka jest wartość katalogowa.Jak wprowadzałam, pokazywali mi,że płace 0.15 do 0.25 więc mało.Powinno być tak,że jak sprzedam, to naliczą 4%, a nie w chwili gdy ktoś się wpisze i nie bedzie licytował. to naprawde przekręt bo facet wszedł do licytacji na 18 monet , a żadnej potem nie licytował drugi raz.poza tym skoro nie sprzedałam to z jakiej racji dodatkowe opłaty?a poza tym czemu nie moge wycofac aukcji? a jesli tak, to z jakiej racji mam płacic mimo to?.cos tu nie gra.
      • metnia Re: Wspaniały interes -Allegro 07.08.05, 23:01
        trzeba czytac regulamin. Cena minimalna (opłata zwracana w przypadku sprzedaży przedmiotu)wynosi 1% ceny minimalnej (min 2 zł, max 50 zł). zaplacilas frycowe i tyle. nauka drogo kosztuje :]
        • Gość: racja Re: Wspaniały interes -Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 23:06
          Niestety, post powyżej jest potwierdzeniem, że tak wygląda sprzedaż na allegro.
          Jak się nie przeczyta to ma się pecha. A, że np Allegro zarabia tak na dużej
          częścci klientów to inna sprawa.

W ogóle Allegro ostatnio zrobiło się dość nieprzyjemne, a mam paru znajomych,
          którzy za niewielką kasę pootwierali sklepy internetowe tylko po to by nie
          płacić gigantycznych (kilkaset złotych miesiecznie) haraczy dla Allegro.

• metnia Re: Wspaniały interes -Allegro 08.08.05, 00:17
            pewnie ze allegro kuleje ale nic lepszego nie ma. bylo wielkie halo, jak wchodzil ebay - bylam wczoraj na ich polskiej stronie - porazka! o swistaku nie wspominajac... i tak allegro bardziej sie oplaca niz komis czy lombard.
            • joko5 Re: Wspaniały interes -Allegro 08.08.05, 13:19
              A wystarczyło tylko przeczytać regulamin.
              • Gość: gosc Re: Wspaniały interes -Allegro IP: *.akron.wroc.pl / *.18.akron.wroc.pl 08.08.05, 15:17
                No nie!!!! co to znaczy, ze mam płacić frycowe? I niech mi ktos powie, ze to lepsze od komisu...jak nie sprzedasz, nie tracisz, a tu po prostu rozboj w bialy dzien godny zgłoszenia do prokuratury i nie obchodzi mnie, regulamin.Chodzi o to, ze sami wpisują sie na liste aukcji zeby własnie dostać prowizję, robią z nas idiotów.to przestepstwo bo dlaczego podczas wprowadzania towaru do sprzedazy odrazu nie podają wszystkich opłat? [tylko te 0.25 gr.] ? celowo tak robią, a prawdziewy nabój trzymają w kieszeni.Naprawde sie zastanawiam nad zgłoszeniem na policje.Mam tez prawo czegos nie wiedziec i moc sie wycofac z auklcji jakby jej nie bylo, a oni nie pozwalają.
                • joko5 Re: Wspaniały interes -Allegro 08.08.05, 16:00
                  Chodzi Ci chyba o 2,00 za opłatę minimalną, zwracaną dopiera jak dojdzie do
                  transakcji. Sprzedaję trochę na allegro i zawsze jak wybiorę opcję z ceną
                  minimalną opłata jest doliczana od razu, więć nie wiem o jakie frycowe Ci
                  chodzi.
                  • Gość: q Re: Wspaniały interes -Allegro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 16:29
                    a ja dzisiaj na ebayu sprzedałem 4 rzecz z branży AGD :-) bez prowizji :-)
                • metnia Re: Wspaniały interes -Allegro 08.08.05, 17:30
                  Kochana, nie pograzaj sie. przed uplywem 12 godzin mozesz dokonac zmian w aukcji bez ponoszenia kosztow. poza tym skad pomysl ze osoby ktore licytowaly nie chcialy kupic i byly podstawione? miales takie podejrzenia? trzeba bylo do tych osob zadzwonic i sie upewnic! poza tym, jesli kontrahent wydaje Ci sie niewiarygodny (np. ma koperte albo za duzo negow) mozesz go wycofac a aukcji. i to wszystko zgodne z regulaminem! trzeba go bylo tylko przeczytac!

Rozumiem ze jestes wsciekla, kazdy by byl ale przyznaj sie do bledu! a do sadu jak ich podasz to wybiorcza moze o tym napisze i sie wszyscy posmiejemy :)
    • piast9 Czytajcie regulamin 08.08.05, 16:43
      A jak Wam nie odpowiada to się w to nie bawcie.
    • djwiszkiel Re: Wspaniały interes -Allegro 15.09.05, 09:32
      nie dość że zdzierają niemiłosiernie to jeszcze obsługa serwisu ma klientów w
      głębokim poważaniu. na ich nieszczęście tych płacących, tj sprzedających.
      usunięto moją aukcję z powodu podejrzenia o to że wysyłam przedmiot droga
      elektroniczną. co było podstawą? 0 zł kosztów wysyłki. niestety pani magda g.,
      która tak hyżo bez ostrzeżenia usunęła moją aukcję nie była na tyle
      spostrzegawcza by zobaczyć iż zaznaczyłem opcję: sprzedający pokrywa koszty
      wysyłki. tak też jest - są wliczone w cenę i nie ma dodatkowych kosztów zwykle
      doliczanych na końcu. uparła się, że powinienem zrozumieć dobro ogółu. niestety
      ona nie była w stanie zrozumiec tego, że z powodu jej niedopatrzenie wyszedłem
      przed wieloma potencjalnymi klientami na oszusta. rozreklamowałem moją aukcję w
      internecie. klienci wchodząc poprzez link widzieli "aukcja została usunięta z
      powodu naruszenia regulaminu". tak więc wydatki poniesione na reklamę
      przyniosły odwrotny skutek. stratny jestem więc nie tylko pieniądze ale przede
      wszystkim ucierpiał mój wizerunek wobec kontrahentów. na nic zdały się moje
      prośby o przywrócenie aukcji. pani magda wie lepiej i mnie zbywała.f nie
      potrafią przyznać się do błędu i przeprosić. jeżeli więc chcesz sprzedać coś w
      internecie na aukcji szczerze polecam korzystanie z innych serwisów aukcyjnych.
      polecam świstaka. tam obsługa klienta jest o niebo lepsza.
      • Gość: kate_b Re: Wspaniały interes -Allegro IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.05, 00:19
        >polecam świstaka. tam obsługa klienta jest o niebo lepsza.

tylko klientów nie za wielu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka