Gość: radny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 17:53 Najwyższe władze zdobyły środki na budowę metra we Wrocławiu. Będziemy drugim miastem w kraju które posiada metro! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ziutek Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.kom / *.kom-net.pl 09.08.05, 18:19 Czy dzisiaj jest 1 kwietnia? Chciałbym się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 18:22 A poza tym, wszyscy zdrowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DODO Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.wroclaw.mm.pl 09.08.05, 19:57 Jajca jakieś, czy może chodzi o reklamę gazety Metro, co to ją rozdają pod dworcem PKP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 20:09 a potrzebne nam jakieś zamachy??? ja jestm przeciwko!!!!! mówię zdecydowane NIE!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haft Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.kom / *.kom-net.pl 09.08.05, 20:33 Jakoś nie rozśmieszył mnie ten dowcip. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melan Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.os.kn.pl 14.08.05, 14:57 a mnei tak. mam wągry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frederigo to dobry bajer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 22:54 to dobry bajer, nie z tym że znalazły się pieniądze na to (choć to też oczywiście farsa) ale z tym że wogóle miało by powstać. Chodźbyśmy mieli fosy jak lodu to we Wrocławiu i tak metro nie powstanie z prostego powodu - geologicznego. Geolodzy już dawno orzekli że metra ze względów geologicznych nie może we Wrocławiu powstać. Czemu? Nie wiem nie jestem geologiem i nie moge tego fachowo opisać Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: to dobry bajer 10.08.05, 09:15 > Geolodzy już dawno orzekli że metra ze względów geologicznych > nie może we Wrocławiu powstać. Czemu? Nie wiem nie jestem geologiem i nie moge > tego fachowo opisać To nie jest kwestia możliwości technicznych, tylko kasy. Japończycy postawili lotnisko na sztucznie usypanej wyspie, w Dubaju buduje się drapacze chmur na plaży, więc nie mów, że metro we Wrocławiu jest technicznie niemożliwe. Wszystko kwestią pieniędzy. Natomiast - mając gotową sieć kolejową w mieście przez 60 lat po wojnie nie móc uruchomić kolejki podmiejskiej - to jest skandal. We Wrocławiu torów wcale nie trzeba wkopywać pod ziemię - na ziemi mamy całą ich sieć. Nawet tego nie umiemy wykorzystać ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prorktor Re: to dobry bajer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 10:18 Ta wiadomość to nie jest bajer! Są bardzo poważne przymiarki do budowy metra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ٭٭٭٭lolo٭٭٭٭ Re: to dobry bajer IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 10.08.05, 11:04 nie uwieze poki nie dotkne ;) a Technicznie jest wszystko do wykonania. Berlin ma podobne podloze jak Wroclaw nie mowiac o Amsterdamie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUCOLO A MOSKWA KOMUNISTO ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 12:50 KGBowcu won do KOREI PŁN a nie tu metrem jatrzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo masz jakis problem trollu ? IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 10.08.05, 22:41 zglos sie do psychologa psychopato! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: to dobry bajer IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 10.08.05, 11:07 > jak lodu to we Wrocławiu i tak metro nie powstanie z prostego powodu - > geologicznego. Geolodzy już dawno orzekli że metra ze względów geologicznych > nie może we Wrocławiu powstać. Czemu? Nie wiem nie jestem geologiem i nie moge > tego fachowo opisać Głupoty piszesz kolego. Kilka razy ten temat był poruszany zarówno w TeDe jak i wrocławskiej TV. Są odpowiednie możliwości - to nie XIX wiek. Popytaj speców od budowania metra skoro nie jesteś geologiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzięcioł Re: to dobry bajer IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.08.05, 11:53 Jak to łatwo niektórych ludzi zmanipulować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUPUS NASZE WROCŁAWSKIE METRO ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 12:13 Zasięgnąwszy języka tu i ówdzie ogłaszam: Wrocław będzie miał swoje metro! Jesteśmy wyjatkową metropolią i zasługujemy na ten środek komunikacji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aiki Re: to dobry bajer IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 10.08.05, 20:17 Polecam do porownania metro w Petersburgu - miescie, ktore powstalo na bagnach i sklada sie glownie z wysp Sek raczej w tym, ze metro buduje sie w miastach powyzej miliona mieszkancow - taka jest granica celowosci. Odpowiedz Link Zgłoś
pluto10 Ja wiem jeszcze więcej........................ ;) 10.08.05, 20:42 We Wrocławiu mają pobudować 120 linii superszybkiego metra, 25 linii SKM i 18 linii kolejki na poduszkach powietrznych snących 1000km/h. Poza tym 5 superekstra centrów handlowych każde o powierzchni ponad 1.000.000.000 m.kw. w środku z multikinem na milion miejsc. Oczywiście baseny na każdym osiedlu. Mają pobudować osiedla dla ponad miliona ludzi i ponad 10.000 piętrowe wieżowce dla ludzi biznesu. Mają do Wrocławia przenieść najwybtniejsze uczelnie świata. Wrocław ma się stać stolicą Europy. Powstanie ponadto u nas 9 super lotnisk o przynajmniej 20 pasach startowych mogących rocznie obsłużyć 20 miliardów pasażerów, ponadto ponad 100 superdworców autobusowo-pociągowo-metrowo- kolejowych. Każdy mieszkaniec ma dostać miliard Euro. Odra ma się stać królową wszystkich rzek świata. W mieście powstanie jedyna na świecie stacja do obsługi ruchu kosmicznego. We Wrocławiu powstanie Ocean Wrocławski. Poza tym państwo Gucwińscy będą gospodarzyć największym najnowocześniejszym Ogrodem Zoologiczno Botanicznym Europy. Powstanie 1000 hal widoskowo sportowych..... ***************pluto10*************** Odpowiedz Link Zgłoś
wro73 Re: Ja wiem jeszcze więcej....................... 10.08.05, 20:52 Zapomniałeś o największym porcie pełnomorskim i lądowiskach dla prywatnych helikopterów i wahadłowców na każdym budynku mieszkalnym :))) Aha i jeszcze pięć linii kolei linowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Wbrew malkontentom....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 20:57 Mimo rozpasanego szyderstwa i malkotenctwa, metro powstaje konsekwentnie i dyskretnie. Wejścia do planowanej stacji Pl. Solny znajdują się w narożniku placu. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Wbrew malkontentom....... 11.08.05, 10:58 Koledzy przedmówcy zapomnieli o planach połączenia Bajkonuru, Courou i Cape Canaveral. Skomplikowane obliczenia geofizyczne oraz symulacje biznesowe wykazały, że najkorzystniejszą lokalizacją dla pierwszego w historii ludzkości międzyplanetarnego portu kosmicznego są pola marsowe stadionu olimpijskiego. NASA odwołała właśnie wszystkie starty wahadłowców, aż do czasu przeniesienia rampy startowej na teren starego basenu olimpijskiego. Prezydent Bush ma na dniach ogłosić zmianę nazwy NASA na WISA, czyli "Wrocław International Space Agency". Obserwowane ostatnio zaognienie stosunków dyplomatycznych pomiędzy USA i Rosją spowodowane jest zażartą walką obydwu państw o kotrolę nad WSK na Zakrzowie. Powstawać tam mają - w zależności od tego, kto ten wyścig wygra - rakiety "Saturn 5" lub rakiety "Energia" - konie robocze nowego wrocławskiego portu kosmicznego. Mieszkańcy czworaków na Psim Polu obawiają się jednak chaosu spowodowanego wysadzeniem w powietrze Psiego Pola i budową na jego miejscu nowoczesnego osiedla willowego dla mechaników zatrudnionych przy skręcaniu rakiet. Stara załoga WSK, której zaproponowano objęcie stanowisk kierowniczych średniego szczebla ma obawy, czy poradzi sobie kierując wielonarodowym zespołem pracowników o jakże różnym pochodzeniu i zwyczajach. W związku z budową portu kosmicznego na całym świecie zaobserwowano skokowy wzrost liczyb osób uczących się języka polskiego, który według przewidywań wrocławskiego magistratu za dziesięć lat stanie się drugim po języku chińskim najczęściej używanym językiem świata. Ta decyzja nie mogła pozostać bez odzewu w świecie biznesu. Koncerny BMW, Siemens, IBM, Pepsi oraz Microsoft zapowiedziały już przeniesienie ich siedzib do Wrocławia. Setki pomniejszych firm podążają ich śladem. Cena metra kwadratowego ziemi budowlanej w centrum Wrocławia wystrzeliła do atronomicznej wysokości 35 000 USD/m2 . Adidas oraz Puma pragną wykorzystać szansę i oddzielić wreszcie swoje siedziby od siebie. Spekuluje się, że Adidas miałby przenieść się do Środy Śl. a Puma do Oleśnicy. Znany wizjoner branży lotniczej, miliarder Richard Branson planuje przenieść siedzibę swojego koncernu "Virgin" do Wrocławskiego Centrum Biznesu. Z pewnych, acz chcących pozostać anonimowymi źródeł wiem, że Branson planuje też użyć wrocławskiej straży miejskiej do łapanki na stanowiska dyrektorów w swoim koncernie. W związku z tym apeluję do meneli o niezniżanie się do pracy za śmieszne 20 tys. Euro miesięcznie. Nie dajcie się ! W związku z nowym ukierunkowaniem branży od 1.1.2006 roku koncern "Virgin" zmieni nazwę na "Dziewica". Dwa istniejące już porty lotnicze Wrocławia - Strachowice oraz Brzeg zostaną rozbudowane do 3 pasów startowych + 8 terminali, a do potrzeb tanich linii lotniczych wykorzytywana będzie poznańska Ławica. Dojazd zapewni kolej magnetyczna TransRapid, która ruszając z wrocławskiego Dworca Głównego na dajazd do Ławicy potrzebować będzie 25 minut poruszając się z prędkością podróżną 430 km/h. "Stoimy w obliczu bezprzykładnego w historii cywilizacji ludzkiej skoku technologicznego, gospodarczego oraz społecznego" stwierdził wyniesiony ostatnio do rangi "Boga Żywego" prezydent miasta R. Dutkiewicz. Budżet planetarnego miasta Wrocławia na rok 2006 został właśnie zamknięty. Zdaniem prezydenta miasta, budżet ten jest jedynie wskazówką, ponieważ nikt nie jest w stanie oszacować rzeczywistych wpływów do kasy miasta. Budżet ten przewiduje nadwyżkę w wysokości 45 miliardów Euro, a strona "przychody" budżetu powinna według ostrożnych rachunków opozycji zostać przekroczona dopiero w czerwcu, a nie - jak sugeruje frakcja prezydenta - już w kwietniu 2006 roku. Opozycja miejska krytykuje prezydenta, który przedwczoraj przedstawił plany budowy nowego magistratu o nazwie "Dutkiewicz Scyscraper". Opozycja uważa, że 700 metrowy drapacz chmur o 144 kondygnacjach to za dużo i wzywa do zachowania umiaru. Ponadto - zdaniem frakcji SLD - planowana lokalizacja na gruzach Hali Ludowej zniszczy architektoniczną ciągłość historii miasta. Rada miejska uchwaliła niedawno "uchwałę o naturalizacji", stawiając wzorem starożytnego Rzymu ostre granice pomiędzy przywilejami obywateli Wrocławia i reszty ludzi zamieszkujących planetę ziemię. Dyrektor TVP3 we Wrocławiu został decyzją rady nadzorczej p.o. prezesa TVP. Siedziba TVP przeniesiona zostanie na wrocławską Klecinę. Prezydent miasta R. Dutkiewicz przed tygodniem ostro skrytykował plany przeniesienia stolicy Polski do Wrocławia. Plany te przedstawił premier Belka na ostatnim posiedzeniu rady ministrów, w której to już tradycyjnie wziął udział prezydent Dutkiewicz z prawem pełnego głosu. Cytuję : "po moim trupie". Koniec cytatu. Straż miejska już w przyszłym tygodniu wykona najnowszą uchwałę RM o przejęciu kontroli nad wrocławskimi urzędami skarbowymi. "Od dziś to my sami decydować będziemy, ile pieniędzy z naszych podatków zostanie we Wrocławiu, a ile zasili biurokrację centralną" powiedział zaraz po przyjęciu uchwały przez aklamację przewodnicący Rady Miejskiej Stanisław Stopiński. Jednocześnie, już w wyniku normalnego głosowania RM uchwaliła powołanie w pełni zawodowej "legii cudzoziemskiej" w sile 65 000 tysięcy ludzi z rocznym budżetem 30 mld Euro, której zadaniem będzie ochrona kosmodromu oraz najważniejszych instalacji przemysłu kosmicznego. Zmotoryzowane oddziały LC rozmieszczone zostaną na rogatkach miasta, a podstawowym lotniskiem LC stanie się lotnisko w Krzywej. Stacjonować tam będą dwa pułki F-22 Raptor, 1 Dywizjon Obserwacji wyposażony w "Predatory", oraz myśliwce MiG 31 z "1. Wrocławskiej Flotylli Obrony Nieba". Lotnisko w Legnicy będzie bazą trzydziestu bombowców B-2, dwudziestu B-117 oraz odkupionych od Ukrainy bombowców Tu-160. Flotę transportową stanowić będą zamówione już w Kjowie Antonowy An-225 "Mrija" i An-124 "Rusłan". Flotę transportowców uzupełnią w przyszłości Airbusy A400M. Wspomniane już wcześniej nowe wrocławskie prawo naturalizacyjne przyznaje obywatelstwo Wrocławia, a co za tym idzie prawo posiadania ziemi na własność, prawo pobierania miejskiego zasiłku, prawo głosowania na burmistrza oraz prawo pierwokupu dóbr wszelakich przed nie-obywatelami Wrocławia na terenie województwa dolnośląskiego tym spośród legionistów, którzy wyróżnią się w walce, służbie oraz odznaczą się bezprzykładną lojalnością wobec miasta. Dla celów reprezentacyjnych na wrocławskich Strachowicach stacjonować będzie kilka kluczy złożonych z helikopterów "Tiger" a Wrocławska Rzeczna Marynarka Wojenna wzbogaci się o 20 korwet produkcji szwedzkiej, wykonanych w technologii "stealth". Miasto otoczone zostanie wianuszkiem baterii przeciwlotniczych a negocjowana właśnie umowa o użyczeniu Wrocławiowi armii Republiki Czech zabezpieczy nas na wypadek próby inwazji wygłodzonej armii RP wiernej rządowi centralnemu. Urząd marszałka województwa dolnośląskiego ustami R. Pardy w niespotykanie ostrych słowach zdementował ostatnio plotki o zamiarze przekształcenia województwa w Księstwo. Możliwym jest, że na najwyższych szczeblach władzy trwa właśnie wojna o objęcie dziedzicznego stanowiska "Pierwszego Lorda Kanclerza" i zaprowadzenie na naszej ziemi dynastii książęcej. Według wrocławskich chodników faworytem jest Grzegorz Schetyna a furia wystosowanego dementi może wskazywać na trudną sytuację pretendenta R. Pardy. Nasz korespondent z Rzymu uparcie twierdzi, że ojcu świętemu przedstawiono już kosztorys rozebrania i przeniesienia państwa Watykan na wrocławską wyspę Słodową. Choć nie udało nam się nigdzie tej informacji potwierdzić, cisza panująca w tym temacie we wrocławskim magistracie, a także zastosowana tam formułka "bez komentarza" zdaje się sugerować, że Planetarne Miasto Wrocław stać się może w najbliższej przyszłości centrum świata również dla ponad miliarda katolików. Z Wrocławia, pierwszego miasta w czwartym tysiącleciu nadawał dla CNN map4. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 !!!!!!!! BREAKING NEWS !!!!!!!!!!!! 11.08.05, 11:23 !!!!!!!!!! BREAKING NEWS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dzisiaj o godz. 14 planowana jest nadzwyczajna konferencja prasowa zarządu BMW. Zgodnie z niepotwierdzonymi jeszcze plotkami właściciele pakietu kontrolnego koncernu BMW, rodzina Quandt zadecydowała o przeprowadzce koncernu do Wrocławia. Premier rządu Bawarii Edmund Stoiber zapowiedział już zwolnienie BMW z wszelkich podatków lokalnych na zawsze, jeśli tylko firma zachowa siedzibę w Monachium, mimo tego zarząd jest zdeterminowany wykonać polecenie rady nadzorczej koncernu. Kanclerz RFN Gerhard Schröder nie chciał komentować plotek, jednak w obliczu trwającej właśnie kampanii wyborczej do Bundestagu szeregowi członowie SPD z którymi rozmawiałem przyznają, że jeśli BMW wyniesie się z Niemiec, może to kosztować kanclerza w wyborach jego stanowisko a jego partia może nie przekroczyć progu wyborczego do niemieckiego Bundestagu. Absolutnym hitem jest niepotwierdzona na razie przeze mnie pogłoska jakoby firma BMW - Bayerische Motoren Werke zamierzała zmienić nazwę na "Wrocławskie Zakłady Silnikowe" a stylizowane śmigło w barwach bawarii - rozpoznawalny na całym świecie znak firmowy miałby zmienić barwy na żółto - czerwone, barwy miasta Wrocław. Napis BMW na maskach pojazdów zastąpiony miałbyć zatem napisem "WZS" i to już od pierwszego stycznia przyszłego roku. Z Wrocławia ekskluzywnie dla CNN mówił do państwa map4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: !!!!!!!! BREAKING ZUS !!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:34 Gdyby dzisiaj nie wypadał termin daniny dla zusu, to bym się uradował z rosnącej potęgi. Niestety nie dostałem dotacji ani zwolnienia z danin, a wręcz przeciwnie. Metro to efekt przedawkowania brazylijskich grzybów. Pasjonujący wątek łuku triumfalnego wrócił na inwestycje. Będzie referendum, onieee czy w ogóle to budować, tylko jaki projekt wybrać. Miłej zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: !!!!!!!! BREAKING ZUS !!!!!!!!!!!! 11.08.05, 13:42 > Pasjonujący > wątek łuku triumfalnego wrócił na inwestycje. Będzie referendum, onieee czy w > ogóle to budować, tylko jaki projekt wybrać. Miłej zabawy. Łosiu, przyłącz się do mnie i zaśpiewajmy razem: łubu, dubu, łubu, dubu, niech nam żyje prezydent naszego grodu ! Okaż entuzjazm ! Partia oczekuje Twojego zaanagażowania. Miej głowę na karku - po wyborach możesz ją łatwo stracić. Oczyma wyobraźni już widzę spektakl dziękczynny, jaki szczęśliwi mieszkańcy miasta urządzą Ukochanemu Prezydentowi, koledze Rafałowi Dutkiewiczowi na Stadionie Olimpijskim po wyborach. Słyszałem, że już do nas leci najlepszy reżyser tego typu spektakli z Phenianu. Nie mogę powstrzymać łez szczęścia, dzisiaj spontanicznie zagadałem na ulicy dwie wrocławianki i na moich oczach dostały spazmów z ekstazy ! Naprawdę ! Niech nam żyje towarzysz sekretarz generalny Grzegorz Schetyna ! Trzy razy: Hip hip - hurra ! Hip hip - hurra ! Hip hip - hurra, hurra, hurra ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starycynik Re: Wbrew malkontentom....... IP: *.lr.centurytel.net 15.08.05, 02:42 Zapomniales dodac o piramidzie, ktora swoja wielkoscia i przepychem zacmi te z Egiptu. A to w celu zlozenia tam milosciwie panujacego nam faraona, jedynie ze wzgledu na wrodzona skromnosc i dla zmylenia wroga klasowego zwanego prezydentem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Re: Ja wiem jeszcze więcej....................... IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 20.08.05, 20:51 chyba leciutko przesadziles,wiem o 950 halach sportowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: to dobry bajer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 20:14 Petersburg... pol kilometra pod ziemia nieraz. Miasto rozkopane przez 20 lat, potworne koszty. Metra we Wroclawiu nigdy nie bedzie, a to, co ma byc, to jakby naziemna kolejka, gdzieniegdzie plytko schowana pod ziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
bajka13333 Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU 10.08.05, 12:45 fajnie, jak widzę marzy się wam drugi Londyn i ładunki wybuchowe? W Warszawie metro budowali latami i nadal kuleje więc nie tęsknię za jeszcze bardziej rozkopanym miastem niż jest i strach pomyśleć jaką jatke może nam zafundować Bin Laden i jego szaleńcy bo nie liczcie na super wykrywalność terrorystów i ich akcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 10.08.05, 13:21 No, akurat Polska to wybitnie strategiczny kraj na zorganizowanie zamachów przez Bin Ladena, Wrocław w szczególności ;] Podbić Polskę to jak podbić cały świat! Odpowiedz Link Zgłoś
the_sound_of_silence Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU 13.08.05, 23:48 Nie byłabym taka pewna ;) W końcu to od inwazji na Polskę zaczęła się II WŚ... Tak więc...pilnujmy się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iti Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.08.05, 15:56 Ciekawi mnie czy ty jako zaawansowany paranoik wychodzisz w ogóle na świat zewnętrzny? Odpowiedz Link Zgłoś
lookass Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU 22.08.05, 08:43 Wszystko może być celem ataku terrorystycznego. Do tego wcale nie trzeba metra. Wystarczy zaatakować przejeżdżające przez miasto pojazdy z TŚP. Argument "nie budować metra, bo będą ataki terrorystyczne" jest niepoważny. A tak swoją drogą... Coś mi się nie chce wierzyć w te rewelacje. A nawet jeżeli, to zrobią dwie stacje a za kilkadziesiąt lat dorobimy się jednej linii. Jak Warszawa - wielka stolyca z metrem ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) i lotnisko na Psim Polu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 12:52 słyszałem ze maja też za pieniądze z UE wybudować lotnisko na Psim Polu tak aby mieszkańcy Wrocławia mogli latać z jednego końca miasta na drugi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do phi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 13:00 co tam metro i lostnisko, toz to przeciez beznadzieja. punkty teleportacyjne lepsze. wchodzisz na psim polu, po sekundzie jestes na nowym dworze. jakiegos durnego metra i lotniska wam sie zachciało... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: phi 10.08.05, 13:54 Gość portalu: do napisał(a): > co tam metro i lostnisko, toz to przeciez beznadzieja. punkty teleportacyjne > lepsze. wchodzisz na psim polu, po sekundzie jestes na nowym dworze. > Pochwalam, trzeba myśleć przyszłościowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 12:55 kocham metro.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wres Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 13:17 metro, metro, metro!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU 10.08.05, 13:40 Gość portalu: radny napisał(a): > Będziemy drugim miastem w kraju które posiada metro! W kwestii formalnej: nie nazywaj proszę tej połówki jednej linii, po której chyboczące się i niemożebnie głośne wagoniki suną z zapierającą dech prędkością 40 km/h metrem, ok ? Obrażasz w ten sposób wszystkie miasta cywilizowanego świata, mające sieć metra z prawdziwego zdarzenia. Zupełnie na koniec: czy mógłbyś podać jakieś linki do źródła Twojej informacji ? Na razie bowiem wygląda mi to na zwykłą kiełbasę wyborczą, wyprodukowaną w dodatku przez kogoś, kto bladego pojęcia o kosztach budowy metra na terenach podmokłych nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZORIENTOWANY Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 14:31 podobno nowy kandydat na stołek naczelny w mieście chce metra.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaś Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 15:02 a to on sobie moze chciec. ja tez cos chce, a nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny2 Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 10.08.05, 15:19 Chcieć = móc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "z rodziny" POLSCY INZYNIEROWIE........ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 16:39 stwierdzli ze niemozliwe jest by most grunwaldzki stal, mamy takie piaskowo-muliste podloze i taki jest poziom naszej mysli inzynierskiej plany metra byly juz przed wojna kolejka pod dworcem na zachod wroclawia istnieje. polecam wycieczke na peron3 na dol, po lewej stronie w 1968 jeszcze dzialala na 2 pozimach pod dworcem. nie wiem ile jest prawdy o wiekszej ilosci poziomow, bo tego nikt nie sprawdzil ale 2 poziomy sa na pewno. ale koszty dzisiaj budowy metra to od razu koniec rozmow o tej inwestycji. koszty nie geologia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Brednie... IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 10.08.05, 18:08 Podaj źródło tych sensacji o istnieniu kolejki z Dworca Głównego na zachód miasta. Tylko nie pisz proszę że tak powiedziała ciotka babci stryjka kuzyna matki, która na oczy widziała to w 1945. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mossak Re: Brednie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 16:30 Andrzej Ziemianski jest takim zrodlem. On, czy jego znajomi schodzili do tego tunelu - szerokiego na dwie ciezarowki, prowadzacego od dworca na pl. grunwaldzki. ALe on jest cholernie gleboko - ok 50 m pod ziemia. Nalezy do obrony cywilnej. We wroc jest siec podziemnych korytarzy, ale na pewno na metro sie nie nadaja - wlasnie w/g Ziemianskiego, dra architektury (czy czegos pokrewnego)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Platformers Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.08.05, 16:59 Radny ma rację. W związku z przyznaniem nam organizacji EXPO 2012 otrzymaliśmy z UE dotację w wysokości 13,4 mld euro na budowę pierwszej linii metra na trasie Sukiennice - Żerniki (tereny EXPO). Jak widać jeżeli się chce to można zrealizować wszystko. A przecież EXPO niejednemu malkontentowi z forum żyć nie dawało. Dał nam przykład pan prezydent Zdrojewski, że Rynek wybrukować można więc realizujemy coraz śmielsze przedsięwzięcia łącznie z Bramą Trzeciego Tysiąclecia i Promenadą Solidarności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Euro Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 17:47 Fajny tekst o Wrocławiu w dzisiejszym Raporcie "Polityki". Wygląda na to, że nieźle nas widzą w Warszawie na tle innych miast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z rodziny co , neo oczekujesz linku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 20:06 mam ci moze jeszcze podac link do strony? i to podobno ja bredz´ szczerze ci powiem chlopcze ze obojetna jest mi twoja opinia. pamietasz jak wypompowywano wode przez kilka dni, strazackimi pompami i nic? sluza jest za dworcem i nikt nie wie gdzie. w 1972 zglosil sie niemiec ktory chcial wycyganic kase za te informacje ale slusznie lub nie-splawiono go pod dworcem sa na pewno 2 poziomy, a co do legend ze 5 , to nie wiem, wejscie jest pod peronem 3 po lewej, przypatrz sie dobrze scianie, chlopcze. moj kolega, jako mlody czlowiek byl tam w 1968 roku kolejka jeszcze dzialala 2/3 lata pozniej juz nie i wtedy zamurowano wejscie facet jest pracownikiem naukowym uniwersytetu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Wypierd Bzdury IP: *.wroclaw.mm.pl 10.08.05, 21:01 Te słynne podziemia pod dworcem sa ogólnodostępne z wejściem koło postoju taksówek. Jest możliwe że są jeszcze po drugiej stronie dworca, nie mówię że wszystko zostało odkryte, ale bez przesady. Te podziemia budowano w wielkim pośpiechu, jeszcze w 1943 nikt nie zakładał że Breslau będzie w pobliżu działań wojennych nie mówiąc już o oblężeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Są we Wrocławiu rzeczy o jakich się ... nie śniło IP: *.media4.pl 10.08.05, 21:20 a ja wiem, że pod budynkiem na Pl. Wolności gdzie był kiedyś Pewex, w czasie międzywojnia był bank. I ten własnie bank miał skarbiec zamykany w podziemiach, a później dzięki śluzie wejście do skarbca zalewane było wodą z Odry. Skąd wiem? Bo pracowałem później w innym banku, który starał się wykorzystac ten skarbiec. BTW: Skarbiec PKO BP na Wita Stwosza ma [niedziałające] pancerne drzwi ze szklanymi zabezpieczeniami. Powinni to wyciągnąć na światło dzienne i do jakiegoś muzeum dać. Naprawdę wyglądają imponująco! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BANKIER Re: Są we Wrocławiu rzeczy o jakich się ... nie ś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 08:15 to prawda, też pracowałem w tym banku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Czytaj ze zrozumieniem... IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 12.08.05, 11:28 Czy ty czytasz to co piszę ze zrozumieniem? Podobno sporo naszych rodaków ma z tym problem - zaczynam w to wierzyć... Napisałeś że istnieje kolejka podziemna z dworca Głównego na zachód miasta. "kolejka pod dworcem na zachod wroclawia istnieje." Ja poprosiłem o źródło tych sensacji, które moim zdaniem nie są niczym innym jak rozpuszczaniem plotek, nie mających potwierdzenia w rzeczywistości - jedynie w głowach bajkopisarzów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DYDO Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 10:16 wspaniały pomysł, kiedy realizacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re:mam pytanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.08.05, 13:21 Jakie linie beda budowane w pierwszej kolejnosci? LESNICA-PSIE POLE, czy BIELANY-WIDAWA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tg Re:mam pytanie IP: *.lauderhill-fl.gov 11.08.05, 13:41 Mialem zla noc. Nie moglem spac. Projekty na glowie, terminy na wczoraj...cholera, kiedy bede miec troche wolnego. Chcialbym wsiac do metra z Ft. Lauderdale, Floryda na wroclawski rynek...No wiec, kiedy bedzie to metro? A moze to kolejne nocne mary mnie nawiedzily. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re:mam pytanie IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 12.08.05, 11:31 W pierwszej kolejności będą robić linię Świniary-Lipa Piotrowska-Rędzin- Jarnołtów a później linię Marszowice-Leśnica przez Lesicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: errror TYLKO NIE PRZEZ WIELKĄ WYSPĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 14:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radny Re: TYLKO NIE PRZEZ WIELKĄ WYSPĘ!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 08:03 A metro i tak będzie, bo mamy fundusze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Platformers Re: TYLKO NIE PRZEZ WIELKĄ WYSPĘ!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.05, 09:22 Na Wielkiej Wyspie metro przebiegać będzie liniami napowietrznymi. Jesteśmy w kontakcie z Japończykami, którzy budowali ogród japoński. Obiecali, że podejmą starania na uzyskanie dokumentacji budowy szybkiej napowietrznej kolei szynowej, takie jak budowane są w Japonii. Umożliwi to komunikację mieszkańcom Biskupina, Zalesia i Sępolna nawet w czasie powodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezradny Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.05, 09:26 to jakies badania czy zwykla glupota? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=27599202 Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU 12.08.05, 10:10 Gość portalu: bezradny napisał(a): > to jakies badania > czy zwykla glupota? > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=63&w=27599202 Komuś wali w dekiel, choć przecież wcale aż tak mocno słońce nie pali. Czekam na podobny wątek na forum Kolbuszowej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚLĄZOK Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 10:13 A nawet jeśli wali, to udało mu się udowodnić jakie z was naiwniaki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viki Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 13:09 Metro to najlepsze rozwiązanie komunikacyjne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manonthemoon Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 14:53 Rower to najlepsze rozwiązanie komunikacyjne ot co ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F U J Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 12.08.05, 22:54 ...zaczęli coś kopać na Nowym Dworze, no Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re:Propozycja dla wladz miasta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.08.05, 23:06 Przy budowie trasy metra Rynek-EXPO (Żerniki) można w znaczący sposób zmniejszyć zakres robót i nakłady finansowe wykorzystując istniejące już obiekty podziemne: Piwnicę Świdnicką z tunelem pod Rynkiem, schron na Pl. Solnym, przejścia podziemne na Pl. 1-go Maja, Młodych Techników i Pl. Strzegomskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleks Re:Propozycja dla wladz miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 17:15 POPIERAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.08.05, 15:13 Skad maja przyjsc te miliardy zlotowek (euro) ? Odpowiedz Link Zgłoś
bartekvip17 Metro we Wrocławiu?! 15.08.05, 09:50 Wszystko fajnie szkoda tylko, że tak mało realna :(, ale przynajmniej wiadomo co myślą o tym inni. Po przeczytaniu tego i łódzkiego forum nieźle się ubawiłem :D. A tak poważnie to u nas jest realna tylko kolejka nadziemna, której pierwsze połączenia ma powstać z Leśnicy do Psiego Pola, ale narazie cisza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.08.05, 19:31 Skasujcie ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
beku9 KOSZTY 16.08.05, 01:37 Na zachodzie uważa się,że opłacalność metra jest w miastach pow 1 miliona ludzi. Jedynym wyjątkiem są miasta niemieckie gdzie powstały metra w miastach wielkości Wrocławia , ale było to w latach 80 gdy Niemcy były europejską lokomotywą gospodarczą. Dzisiaj nawet o tym nie myślą bo ich nie stać.Popatrzcie na Warszawę jak to długo trwa i jak cięzko jest z kasą.We Wrocku nie ma przesłanek ekonomicznych by powstało.A jeżeli sie za to wezmą to będzie to marnotrawstwo publicznych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aksik Re: KOSZTY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 11:03 Wszystkie przedsawione tu myśli są ciekawe i prezetują; lub naiwność, lub zaangażowanie mieszkańców w sprawy miasta.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ibek Re: KOSZTY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 08:53 swoją drogą wydaje się w naszym mieście mnóstwo kasy na różne bzdury. Może znalazły by się pieniądze na badania podziemi dworca gł. i innych. W końcu to bardzo ciekawa część miasta, mogąca stanowić atrakcję turystyczną, a napewno znaleźli by się i tacy, którzy w inny sposób potrafiliby wykorzystać podziemia. A czy jest coś, co zwykli mieszkańcy miasta mogą zrobić, żeby przyśpieszyć budowę i rozwój kolei naziemnej? Jakieś pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DREKL Re: KOSZTY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 10:36 No właśnie, zamiast biadolić nad niemożliwością budowy metra, zaproponujcie jakieś sensowne rozwiązanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogers Metro automatyczne ? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 17.08.05, 14:59 A może by wybudować metro automatyczne typu VAL jak w miastacg Francji: Tuluzie, Rennes, Lille czy w stolicy Dani Kopenhadze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier Re: Metro automatyczne ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.05, 21:28 Oczywiście, ze tak. Nasze metro tez powinno mieć automatycznie zamykane drzwi. Zorganizowanie formacji dopychaczy pasażerów, tak jak w Tokio, pozwoli także na zmniejszenie bezrobocia w naszym mieście o 0,8%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaszczomp A wyjdzie tak:chcieliśmy dobrze a wyszło pół metra IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.08.05, 23:15 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel ale gdzi ono powstanie..... IP: 212.214.28.* 18.08.05, 03:03 trzeba prawie cale centrum rozkopac to gorszy paraliz niz teraz z powodu remontow drog no fakt fajnie jest miec metro w swoim miescie ale gdze je zmiescic albo zamiast podziemnego metra takie metro jak np. w Maiami? co wy na to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Metro?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 11:35 Metro?? zgadzam sie z kimś kto napisął że mamy tory na powierzchni i nie potrafimy nimi sie zająć. Co nam z metra( choć nei przecze że było by to fanjne) jesli nie potrafimy zadbac o trmwaje utrzymanie kolei. przydałoby się wkońcu zakończyć wymienianie trmwajow bo jak do tad to jezdża jakieś strarocie, zwykłe i naprawde ładne. czy to trochę nei smiszne?? Po za tym można by tez zainwestować w kolej a dopiero brac się za metro o ile wogle warto to robic. Całe miasto przez całe wakacje jest rozkopane i coś skończyc nie mogą robotnicy. Po za tym dopiero co jest wyremontowane i znowu bedzie niszczone?? Bo jakos bez kopania nie wyobrazam soebie wybudowania metra :D Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Metro?? 22.08.05, 12:07 wro73 napisał: > A słyszałaś o metodzie górniczej? Daj sobie już z tematem spokój. Pośmialiśmy się, pociągnęliśmy już z sobie z władzy łacha - wystarczy, bo już mnie żebra od śmiechu bolą. Zajmijmy się bardziej realnymi, choć nie mniej poronionymi pomysłami magistratu - aquaparkiem, bramą czy też salą koncertową. Zejdźmy z poziomu absurdu na poziom zwykłego debilizmu. Znaczy się - zejdźmy z chmur na ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: NARESZCIE METRO WE WROCŁAWIU IP: 194.119.250.* 22.08.05, 17:32 Moze piszacemu pierwszy post wpadl w "rece" adres: www.iir.com.pl/konf/W0289.html Szczegolnie prosze o zerkniecie na punkt programu rozpoczynajacy sie o godzinie 10:20 :) Pozdrawiam Mike Odpowiedz Link Zgłoś