Dodaj do ulubionych

Wieżowiec Libeskinda w stolicy,może i we Wro.

16.09.05, 10:59
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2918984.html
Skoro udaje nam się przyciągać japońsko - kloreańskie inwestycje, to może
udałoby się wybudować dla nich jakiś ładny wieżowiec w centrum południowym,
który zaprojektowałby Libeskinda.
Obserwuj wątek
    • no.logo Re: Wieżowiec Libeskinda w stolicy,może i we Wro. 16.09.05, 11:02
      Mi tam Libeskind do szczęścia niepotrzebny. Wolałbym, żeby miasto wreszcie opchnęło działkę koło Poltegoru. A potem niech sobie inwestor ściąga nawet Libeskinda - jeśli go stać...
    • squat_kromera Oby nie! 16.09.05, 11:28
      BTW, zauważyliście że grunt w centrum warszawy poszedł po cenie zbliżonej do
      pl. Grunwaldzkiego?
      • Gość: I kowboj RP Re: Oby nie! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.09.05, 01:39
        to nie grunt tyle kosztował tylko kilku piętrowy budynek, inwestor zapłacił te
        kwote za sam budynek
    • Gość: kotbehemot Libeskindowi zdecydowane TAK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 11:29
      Takich architektow nalezy sciagac - to jest prawdziwa promocja miasta!
      • preslaw Re: Libeskindowi zdecydowane TAK! 16.09.05, 11:37
        Śmiałbym nawet powiedzieć, że byłoby to nawet bardziej prestiżowe dla Wrocławia
        niż inwestycja LG.
        • Gość: Rafis Re: Libeskindowi zdecydowane TAK! IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 16.09.05, 11:41
          preslaw napisał:

> Śmiałbym nawet powiedzieć, że byłoby to nawet bardziej prestiżowe dla
          Wrocławia
          >
          > niż inwestycja LG.

poniosło Cię ;)
          poza tym prestiżem sie nie najemy heh
          • preslaw Re: Libeskindowi zdecydowane TAK! 16.09.05, 11:45
            Dlatego napisałem o prestiżu, a nie o miejscach pracy.
        • Gość: kotbehemot Re: Libeskindowi zdecydowane TAK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 11:44
          wiesz, inwestycja LG to konkret- gigantyczna ilosc zainwestowanego kapitału, miejsc pracy. Zagwarantowany rozwój.

A dzieło znanego na całym swiecie architekta to tak jak napisałem - prestiż.

Warszawa mnie zaskakuje. Najpierw Foster, pozniej SOM, a teraz Liebeskind. Nie jestem co prawda fanatycznym ulubiencem jego architektury, ale z prestiżowo - marketingowego punktu widzenia to swietna wiadomosc. Warszawa w ten sposob tworzy nam (Polsce) nowy wierunek kraju niesamowicie nowoczesnego i rozwijającego się.

Miejmy nadzieję, ze nasza Sala Koncertowa to tez bedzie jakis konkret!
          • Gość: maxWroc Re: Libeskindowi zdecydowane TAK! IP: *.neting.pl 16.09.05, 12:43
            o tak, chcialbym zeby Sale Koncertowa zaprojektowal ktos o rownie wielkim
            nazwisku jak Libeskind...
            • Gość: orzeł Re: Libeskindowi zdecydowane TAK! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.05, 16:17
              Mam nadzieje że w CP powstaną wreszcie drapacze chmur i to chyba bardziej dla
              HP niż dla LG.Jeśli rzeczywiście HP chce zatrudnić docelowo 5tys. osób to
              potrzeba ok 40tys. mkw biur.Aż sie prosi o coś 120-metrowego!
              • Gość: Pavelvava1 Re: Libeskindowi zdecydowane TAK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 16:21
                ...120 m?...a 220 nie łaska.
                • Gość: orzeł Re: Libeskindowi zdecydowane TAK! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.05, 16:40
                  Gość portalu: Pavelvava1 napisał(a):

> ...120 m?...a 220 nie łaska.

Pewnie że mozna pobujać w obłokach :)
            • Gość: Pavelvava1 Re: Libeskindowi zdecydowane TAK! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 16:20
              ...to co powstanie obok PKiN to będzie apartamentowiec 45 pięter 195 metrów
              wysokości, najwyższy wieżowiec mieszkalny w Polsce....i najwyższe ceny za
              metr2 ;-0 Już przyjmuję zakłady, ja stawiam na 6 000 EURO / m2. ;-) aha i
              miesięczny czynsz 2 000 EURO ;-))))))))) Jednym słowem siedlisko SNOBÓW i
              warsiawki. Victora w latach 70 i Marriot w 90 wysiada, jednym słowem pierwszy
              adres III RP. beee, fuj i pfuj. VIVAT Bulionerzy.
          • Gość: omp Re: Libeskindowi zdecydowane TAK! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 17.09.05, 11:13
            Nowy Capitol też pewnie będzie dobry.
            • Gość: kotbehemot Re: Libeskindowi zdecydowane TAK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 11:16
              miejmy nadzieje:)Mysle, ze na perełki mozemy liczyc w nastepujacych lokalizacjach

- sala koncertowa (mam nadzieje!!)
              - capitol
              - nowe lotnisko
              - moze vdhg na pilsudskiego?

• Gość: omp Re: Libeskindowi zdecydowane TAK! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 17.09.05, 12:55
                VdHG i Capitol to chyba miała być wspólna inwestycja a z innych projektów to
                dobrze zapowiadają się jeszcze ZCS,MA i rozbudowa A.Muz.na pl.JPII.
                • Gość: kotbehemot Re: Libeskindowi zdecydowane TAK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 13:03
                  > VdHG i Capitol to chyba miała być wspólna inwestycja

rozne są wersje:) byloby napewno fajnie:)

> dobrze zapowiadają się jeszcze ZCS,MA i rozbudowa A.Muz.na pl.JPII.

zgadzam sie- ale te wizualki już znamy i czekamy z niecierpliwoscią:)
        • squat_kromera Powstańcie z kolan, szanowni. 16.09.05, 17:44
          preslaw napisał:

> Śmiałbym nawet powiedzieć, że byłoby to nawet bardziej prestiżowe dla
          Wrocławia
          >
          > niż inwestycja LG.

Pamiętasz jak się Libeskind wił i skręcał by wybrali jego projekt dla Nowego
          Jorku? To było żenujące. Ta medialna kampania się powiodła, tylko że okazało
          się, iż projekt jest dość pośledni, i większość nowojorczyków jest nim
          zawiedziona. Libeskind ochłonął. Niesmak pozostał.
          • Gość: kotbehemot Re: Powstańcie z kolan, szanowni. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 17:53
            gdybys się przyjzal dokladnie wszyskim projektom, wiedzialbys, ze Libeskind zrobil wtedy jedyny projekt, reszta to byly jakies tam rzucone sobie koncepcje, bez zastanowienia sie. Nowy Jork zasluguje, zeby miec kolejny symbol, po statui wolnosci i gumie cynamonowej;-)
          • Gość: wro2015 Re: Powstańcie z kolan, szanowni. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.09.05, 18:19
            > Pamiętasz jak się Libeskind wił i skręcał by wybrali jego projekt dla Nowego
            > Jorku? To było żenujące.

Nie - ja nie pamietam tego.
            Ja wiem tylko jedno. Byl konkurs. Bylo kilka bardzo dobrych prac, ale najlepsza
            zrobil Liebeskind (mowimy o projekcie urbanistycznym). To ze inwestor uproscil i
            poprzekrecal projekt Liebeskinda z samym Liebeskindem nie ma nic wspolnego, i
            jezeli cokolowiek jest zenujace, to postawa inwestora, ktory wolal poddepchnac
            projekt architketom, ktorych zna, ale ktorzy przegrali konkurs, bo mieli
            beznadziejny projekt.
    • Gość: rocco siffredi wole speera juniora IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 17:55
      oczywiscie bez podtekstow.
      jego projekty to prawdziwie wielkomiejska, zintegrowana calosc, a nie te
      malopolskie w sylu chalupki, ktore nam zafundowano w centrum po wojnie przez
      krakowskich"architektow"
      dlaczego nasze miasto nie ma glownego architekta, tylko nieudolnego
      pseudokoserwatora zabytkow.
      kogos na miare maxa berga i to miasto znowu staloby sie tym czym powinno byc
      • preslaw Re: Nowe lotnisko? 17.09.05, 14:30
        Gość portalu: kotbehemot napisał(a):

> miejmy nadzieje:)Mysle, ze na perełki mozemy liczyc w nastepujacych
        lokalizacjach
        > - sala koncertowa (mam nadzieje!!)
        > - capitol
        > - nowe lotnisko
        > - moze vdhg na pilsudskiego?

A co to jest nowe lotnisko? Przepraszam za ignorancję, ale chyba coś
        przegapiłem albo nie mogę sobie przypomnieć. Uprzejmię proszę o wyjaśnienia i
        jeśli to możliwe o wizulakę.
        • Gość: kotbehemot Re: Nowe lotnisko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 14:33
          > A co to jest nowe lotnisko? Przepraszam za ignorancję, ale chyba coś
          > przegapiłem albo nie mogę sobie przypomnieć. Uprzejmię proszę o wyjaśnienia i
          > jeśli to możliwe o wizulakę.

przepraszam za to, ze nie wyrazilem sie jasno;)
          Oczywiscie chodzi o nowy terminal lotniska, ktory bedzie budowany zamiast obecnej budy (ktora zastapila jeszcze wieksza bude kilka lat temu). Ma zostac rozpisany (juz zostal?) miedzynarodowy konkurs na architekturę.
          • preslaw Re: Nowe lotnisko? 18.09.05, 14:40
            Szukam w pamięci, ale chyba uciekła mi gdzieś ta wiadomość. A to bardzo dobra
            wiadomość. Wczoraj przegladałem czasopismo dla archietektów (ale nie pamiętam
            tytułu) i pomyslałem sobie, że sporo ciekawych rzeczy dzieje się świecie, czemu
            zatem nie mogłoby być tak u nas?
            • Gość: kotbehemot Re: Nowe lotnisko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 14:54
              Presławie, u nas też zaczyna się dziać. Ja- dotychczas wielki sceptyk w sprawach wrocławskiej architektury- Ci to mówie;)

Zaczynają się swietne inwestycje mieszkaniowe
              - euro-dom na Kepie (2 budynki)
              - wpbm na reja (2 budynki)
              - profit development na czystej
              - empor na popowicach (miejmy nadzieje)
              - futurystyczna osada gencz budmaxu

Są, lub zaraz będą w budowie całkiem fajne architektonicznie przedsięwzięcia:
              - wieża cisnien
              - wall street
              - arkady wrocławskie
              - zapowiadana rozbudowa Renomy
              - centrum studenckie pwr

Zaczął się mały wysyp konkursów architektonicznych
              - Muzeum Architektury (bardzo fajny projekt!)
              - lotnisko
              - brama JP II (bedzie?)
              - Sala Koncertowa (miejmy nadzieje numer jeden wsrod wrocławskich inwestycji!)
              - Capitol

To jest naprawde dużo! Jeszcze kilka lat temu byłoby nie do pomyslenia, ze powstaje u nas tak dużo dobrej nowej architektury. Ten swietny bilans coprawda psuje ten niby-konkurs na Centrum Południowe (a wiec bardzo wazna dzielnice, ktora bedzie kształtowac wizerunek naszego miasta) oraz Pasaż Grunwaldzki- ale i w tym wypadku nowy kształt tej inwestycji bedzie o niebo lepszy, niz zapowiadał sie na początku.

Nie jest zle, będą i o nas pisac (mam nadzieję!)
              • ert3 Re: Nowe lotnisko? 18.09.05, 16:24
                www.sztuka-architektury.pl/index.php?ID_PAGE=932 tutaj niby jest
                ogłoszenie o konkursie ale nie ma żadnych informacji o warunkach,terminach itd.
                Dorzucę jeszcze niezłą chociaż trochę pechową BUWr,Pomnik Wspólnej Pamięci i
                pewnie Ghelamco na pl.Bema też coś fajnego postawi.
                • Gość: kotbehemot Re: Nowe lotnisko? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 16:28
                  a ja bym Ghelamco raczej zaliczył do porażek miasta niz sukcesów ---> zmiana MPZP na urbanistycznie _duuuzo_ gorszy.

Ale jeszcze sie z tym wstrzymał do czasu pokazania projektu.
                  • preslaw Re: Wieżowce 19.09.05, 12:20
                    W przedostatnim numerze "Angory" (nie mylić z Agorą) jest fotka nowego
                    wieżowca, który został postawiony w Malmo w Szewcji, ma 190 metrów wysokości, o
                    ile pamiętam, i jest skręcony niczym śruba. Mnie się bardzo podoba i chciałbym
                    aby coś również dobrego staneło w centrum południowym.
                    • Gość: kotbehemot Re: Wieżowce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 14:03
                      Tak, Turning Torso:) Architektem jest Santiago Calatrava, moj ulubiony zyjący architekt, o ktorym juz wielokrotnie wspominalem na forum:)
                      • preslaw Re: Wieżowce 19.09.05, 15:29
                        A widzisz, autora projektu nie podano. W ogóle rzadko kiedy podaje się nazwisko
                        architekta, który jest autorem danego projektu, co jest dla architektów
                        krzywdzące. Autorów muzyki siępodaje, autorów utworów literackich się podaje,
                        malarzy także, autorów projektów architektonicznych najcześciej się nie podaje.
                        A powinno.
                        • piootr Re: Wieżowce 19.09.05, 16:02
                          preslaw napisał:

> A widzisz, autora projektu nie podano. W ogóle rzadko kiedy podaje się
                          nazwisko
                          > architekta, który jest autorem danego projektu, co jest dla architektów
                          > krzywdzące. Autorów muzyki siępodaje, autorów utworów literackich się podaje,
                          > malarzy także, autorów projektów architektonicznych najcześciej się nie
                          > podaje.
                          >
                          > A powinno.

Gazety przebąkiwały jakiś czas temu o pomyśle pobierania opłat autorskich dla
                          architektów za... fotografowanie ich budynków! Lepiej więc uważać z
                          rozpieszczaniem tych państwa ;-)
                        • Gość: wro2015 Re: Wieżowce IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.09.05, 16:26
                          > A widzisz, autora projektu nie podano. W ogóle rzadko kiedy podaje się nazwisko

Wydaje mi sie ze masz racje, przeslawie, i ze tez tutaj widac poziom naszych
                          mediow. W Niemczech - gdzie sie toczy dosyc duza dyskujs ana temat ksztaltowania
                          naszej wspolnej przestzreni w ktorej zyjemy - czesto czytam nazwiska
                          arhcitketow! Tez czesto czytam z nimi wywiady dlaczego tak a nie inaczej itp.
                          Uwazam to za bardzo wazne, i jak gazety Polskie uwazaja ze architektura nie jest
                          waznym tematem do informacji i dyskusji moim zdaniem na dluzsza mete bardzo
                          mijaja sie ze swoim celem: Informowaniu i dyskutowani o otoczeniu w ktorym zyjemy.
                      • Gość: erni Re: GROUND ZERO IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 19.09.05, 20:36
                        Calatrawa jest tez autorem stacji metra w projekcie Libeskida na odbudowe World
                        Trade Center. W Ubiegły weekend byl film o tym projekcie. To bedzie genialny
                        budynek jakiego jeszcze nie bylo na swiecie. 11 wrzesnia w momencie uderzenia 1
                        samolotu promienie sloneczne beda oswietlaly odpowiedni budynek itp.
    • nepirg Trzeba "przyćmić" kominy elektrociepłowni 19.09.05, 18:37
      Jak dla mnie jest jeszcze jeden powód, żeby wybudować jakąś interesującą i
      wysoką budowlę we Wrocławiu. Obecnie wjeżdżając do miasta od strony Wzgórz
      Trzebnickich, roztacza się ładna panorama na miasto, ale niestety najbardziej
      rzucającym się w oczy elementem tego pięknego widoku są kominy
      elektrociepłowni. To w ich cieniu znajduje się wieża kościoła św.Elżbiety i
      trochę dalej Katedra - ogólnie pierwsze wrażenie nie jest fajne. Wybudowanie
      ciekawej konstrukcji o słusznej wysokości mogło by spowodować, że widok jaki
      zapamiętają osoby przybywające do nas to nie dwa kominy w mieście, tylko
      oryginalny,dziwnie poskręcany, mocno wybijający się ponad resztę budynek,
      lśniący w świetle słońca :) I już robi się milej :)

Chciałem ukazać sprawę z nieco dalszej i innej perspektywy ;) To tyle ode
      mnie :)
      • Gość: jm Re: Trzeba "przyćmić" kominy elektrociepłowni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.05, 19:01
        Absolutnie się zgadzam, z tym że ja bym poszedł jeszcze dalej: należałoby się
        całkiem pozbyć tych szkaradnych kominów!!!
        One były zbudowane pewnie ze 30 lat temu - wtedy istniała zupełnie inna
        technologia i było uzasadnie dla tak MONSTRUALNIE wysokich kominów, tzn prawie
        w ogóole nie stosowano żadnych filtrów,idea była taka, że setki ton pyłów
        miały być rozpyraszane na jak największej powierzchni i unoszone przez prądy
        konwekcyjne. Wydaje mi się że można by spokojnie obniżyćje 3 -krotnie,ale może
        jakiś ekspert się wypowie?
        • wiecie_kto1 Re: Trzeba "przyćmić" kominy elektrociepłowni 19.09.05, 19:41
          wprowadzic do warunków prywatyzacyjnych MPEC nakaz zmniejszenia/zlikwidowania
          kominów :)
          • Gość: jm Re: Trzeba "przyćmić" kominy elektrociepłowni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.05, 19:52
            wiecie_kto1 napisała:

> wprowadzic do warunków prywatyzacyjnych MPEC nakaz zmniejszenia/zlikwidowania
            > kominów :)

Genialne! Dziwne,że w UM o tym jeszcze nie pomyśleli...A może jednak? :)
            • wiecie_kto1 Re: Trzeba "przyćmić" kominy elektrociepłowni 19.09.05, 20:01
              ale jak to się ma w kwestii technicznej? czy da się tak zrobić? Podejrzewam, że
              zlikwidować jeszcze nie można ale obnizyć wysokośc owszem :)
              • Gość: erni Re: Trzeba "przyćmić" kominy elektrociepłowni IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 19.09.05, 20:42
                MPEC nie jest wlascicielem tych kominów i elektrociepłowni tylko Kogeneracja
                S.A. ktora jest wlasnoscia francuskiego koncernu energetycznego.
                Przed wojną główną elektrownią dla Wrocławia były siechnice.
                • Gość: wro2015 Re: Trzeba "przyćmić" kominy elektrociepłowni IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.09.05, 20:57
                  w Berlinie zostala przebudowana stara elektrocieplowani w samym sercu przy
                  Spree. Kaminy sa 3, i sa ~dwa razy wyzsze niz normalna kamienica - czyli wogle
                  nie sa widoczne.

Zgadza sie - dawno temu kominy musialy byc wysokie, bo niestosowano prawie
                  zadnych filtrow. Dzisiaj sytuacja jest zupelnie inna. Nalezy obnizyc te kominy!
                  • preslaw Re: Trzeba "przyćmić" kominy elektrociepłowni 20.09.05, 11:12
                    Tylko że teraz ttrzeba przejść od słów do czynów. Jakoś nie widzi mi się by
                    Kogeneracja z racji estetyczno - architektonicznych zechciała poddjąć się
                    obniżenia kominów. Ale może się mylę...
                  • ert3 Re: Trzeba "przyćmić" kominy elektrociepłowni 20.09.05, 11:14
                    www.radio.com.pl/czaswolny/podroze/tresc.asp?tId=117 można byłoby
                    spróbować podejść do elektrociepłowni tak jak w Wiedniu podeszli do spalarni
                    śmieci,dałbym to zaprojektować W.Jarząbkowi na pewno wyszłoby coś z jajem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka