Dodaj do ulubionych

Rodzinne interesy Jackiewiczów

16.09.05, 19:05
Bezradni urzędnicy

Dwa z tych trzech obiektów, w bardzo dziwnych okolicznościach, odstąpiły
władze Wrocławia pod rządami Bogdana Zdrojewskiego, byłego prezydenta miasta.
- Ale nie Wzgórze Partyzantów - broni się Zdrojewski. - Dwa miesiące przed
objęciem przez mnie urzędu, poprzednie władze miasta oddały je na 40 lat
prywatnej firmie. Próbowałem podważyć tę decyzję, ale się nie udało. Bogdan
Zdrojewski został prezydentem Wrocławia 27 maja 1990 r. - Wzgórze w styczniu
1990 roku otrzymała firma Retropol - poinformował nas Rafał Florczak z biura
prasowego zarządu miasta. - Nie naliczono nawet opłaty rocznej, bo nowy
użytkownik miał zadbać o tamtejsze zabytki. Wspomniana firma nie istnieje.
Nikt nie jest dziś w stanie dokładnie określić, jaki jest stan prawny terenu.
Gmina nie zarabia ani złotówki, a jak zadbano o zabytki, widać gołym okiem.
Obecne władze Wrocławia nawet nie starają się odzyskać tego terenu. - Nie ma
możliwości odzyskania Wzgórza Partyzantów - bezradnie przyznaje Andrzej
Jaroch, wiceprezydent Wrocławia.
Zabytkowy śmietnik

Kto był wtedy właścicielem Retropolu ?
Obserwuj wątek
    • ow_limba Rodzinne interesy Jackiewiczów 16.09.05, 19:48
      D.Jackiewicz :
      " Moje życie od wczesnych lat młodości było ściśle związane z polityką i
      sprawami państwowymi. Wychowałem się w domu, w którym duże znaczenie
      przywiązywano do spraw państwa i społeczeństwa. Z pewnością miało to wielki
      wpływ na mój dalszy kierunek nauki oraz samego światopoglądu."
    • ow_limba Rodzinne interesy Jackiewiczów 16.09.05, 21:03
      Handlują jak swoim
      Piątek, 9 sierpnia 2002r.

WROCŁAW Przez 12 lat gmina Wrocław za bezcen sprzedała lub oddała w wieczyste
      użytkowanie wspaniałe tereny z zabytkowymi budowlami. Teraz hula tam wiatr. Nie
      dość, że stracono wiele pieniędzy, to w najbardziej reprezentacyjnych miejscach
      stolicy Dolnego Śląska niszczeją zabytki. Wszystko przez nieudolność naszych
      urzędników.

Mowa o Wzgórzu Partyzantów przy ul. Piotra Skargi, Wzgórzu Polskim w okolicach
      Muzeum Narodowego i Panoramy Racławickiej oraz działce po dawnej cukrowni na
      Klecinie.
      • ow_limba Rodzinne interesy Jackiewiczów 16.09.05, 22:23
        Jackiewicz? - PiS? Samoobrona? Milicja? REtropol?
        autor: Uprzejmię donoszę (gość)
        data: 2004-12-04 16:29

Czy to nie ten Jackiewicz, którego ojciec pracował przy milicyjnym klubie
        Gwardia i dzierżawi wraz z ze znanym komuchem Borrowikiem Wzgórze Partyzantów
        wynajmując Klub Homoseksualistów. Czy to nie ten, który zakładał niegdyś Samoobronę?
        • ow_limba Rodzinne interesy Jackiewiczów 16.09.05, 23:39

Czy p.Jackiewicz,to ten sam urzędnik...
          autor: zet (gość)
          data: 2004-12-02 05:23

któremu do stażu na stanowisko, dopisano opiekę nad końmi?
          Taki nic nie mówi, nie krytykuje
          autor: Fanny (gość)
          data: 2004-12-02 11:13

a pnie się niemożebnie. Widać jest świetnym rozgrywającym zakulisowym.
          Brawo!Choć to pewnie Kaczyńskim na zdrowie nie wyjdzie.
        • Gość: zabytek Re: Rodzinne interesy Jackiewiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 09:20
          ow_limba napisał:

> Jackiewicz? - PiS? Samoobrona? Milicja? REtropol?
          > autor: Uprzejmię donoszę (gość)
          > data: 2004-12-04 16:29
          >
          > Czy to nie ten Jackiewicz, którego ojciec pracował przy milicyjnym klubie
          > Gwardia i dzierżawi wraz z ze znanym komuchem Borrowikiem Wzgórze Partyzantów
          > wynajmując Klub Homoseksualistów. Czy to nie ten, który zakładał niegdyś
          Samoob
          > ronę?

Piszesz bzdury i bzdury przytaczasz. Twoja wiedza w tym temacie jest bardzo
          powierzchowna.
          • ow_limba Rodzinne interesy Jackiewiczów 17.09.05, 09:46
            Mógłbyś być bardziej precyzyjny? W którym z sześciu poruszonych tematów moja
            wiedza jest "powierzchowna". Na razie żadnego tematu nie rozwinąłem. Na razie
            tylko cytuję.
            • Gość: zabytek Re: Rodzinne interesy Jackiewiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 10:09
              Są dwie możliwości:
              - nie znasz zupełnie tematu i Twoja wiedza opiera się na tekstach (często
              anonimowych) mijających się z prawdą (w lwiej części) i przypisujących
              bohaterom zmyslone fakty,
              - znasz prawdę ale jej nie ujawniasz celowo przekręcając fakty.

W jednym i drugim przypadku Twoje intencje są zastanawiająco łatwe do
              rozszyfrowania. Czyli nic nowego: nie ważne, że ja mam źle - wazne żeby kto
              inny nie miał lepiej.
              • ow_limba Rodzinne interesy Jackiewiczów 17.09.05, 10:43
                I znam fakty i ich nie przekręcam a dobrze wiedzieć także, co inni myślą na dany
                temat. Forum nie jest miejscem na dokumenty, lecz na opinie o dokumentach. Chyba
                to jednak Ty jesteś przypadkiem "psa ogrodnika". A jeśli zastanawiamy się komu
                jest żle, to zastanówmy się też, dzięki komu jest źle.
                • Gość: zabytek Re: Rodzinne interesy Jackiewiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 10:49
                  ow_limba napisał:

> I znam fakty i ich nie przekręcam

...w jednym zdaniu dwa razy skłamałeś. Ja w przeciwieństwie do Ciebie znam
                  fakty i z całą odpowiedzialnościa moge stwierdzić, że wiele z nich przekręcasz
                  a część zmyślasz.
                  • Gość: faktolog Re: Rodzinne interesy Jackiewiczów IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 17.09.05, 10:55
                    to je podaj.
                • Gość: zabytek Pytanie do ow_limba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 11:13
                  Co wiesz o ojcu Dawida Jackiewicza?
                  • ow_limba Rodzinne interesy Jackiewiczów 17.09.05, 11:29
                    Co wiem? Baarrdzo dużo. Na pozostałe tematy podobnie.
                    • Gość: zabytek Re: Rodzinne interesy Jackiewiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 11:31
                      Kim jest z zawodu?
                      • ow_limba Rodzinne interesy Jackiewiczów 17.09.05, 11:41
                        Pytanie nie trafione. Należałoby zapytać : Czym się zajmuje?
                        Gdyby pracował zgodnie z zawodem i przesłaniem tego zawodu a nie zajmował się...
                        • Gość: obserwator Re: Rodzinne interesy Jackiewiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 12:48
                          Nie mąć, chłopie. Jeśli wiesz, to napisz. Ja wiem, że kandydat na
                          parlamentarzystę Jackiewicz ma kiepskie referencje. Nie skalał się zbytnio
                          dotychczas jakąś zwyczajną pracą, typową dla przeciętnego śmiertelnika. Kiedy
                          miał zostać wiceprezydentem Wrocławia, nie spełniał warunków określonych przez
                          prawo. Zaliczyli mu jako staż jego dzialalność w charakterze społecznego
                          asystenta jakiegoś posła i został powołany w trybie nadzwyczajnym, z odstępstwem
                          od wymaganego stażu pracy. Widać służył wiernie, skoro go potem "wysunęli" na
                          wiceprezydenta.
                          • Gość: pan Re: Rodzinne interesy Jackiewiczów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 15:07
                            Z tego co wiem to ojciec Dawida Jackiewicza jest z wykształcenia rzeźbiarzem, a
                            zawód swój wykonywał raczej tylko jako konserwator . Również jest judoką i to
                            go chyba połączyło z klubem Gwardia i Borowikiem. Również brat Dawida skończył
                            rzeźbę i chyba też raczej tym zawodem się nie para.
                            • Gość: wropan Re: Rodzinne interesy Jackiewiczów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.05, 19:09
                              > Z tego co wiem to ojciec Dawida Jackiewicza jest z wykształcenia rzeźbiarzem, a
                              dla mnie polityka, to rzeźba w g...
                              a co za tym idzie, politycy to wielkie, hmm !
          • ow_limba Re: Rodzinne interesy Jackiewiczów 18.09.05, 09:38
            "Wzgórze w styczniu 1990 roku otrzymała firma Retropol - poinformował nas Rafał
            Florczak z biura prasowego zarządu miasta. - Nie naliczono nawet opłaty rocznej,
            bo nowy użytkownik miał zadbać o tamtejsze zabytki. Wspomniana firma nie
            istnieje. Nikt nie jest dziś w stanie dokładnie określić, jaki jest stan prawny
            terenu. Gmina nie zarabia ani złotówki, a jak zadbano o zabytki, widać gołym
            okiem. Obecne władze Wrocławia nawet nie starają się odzyskać tego terenu. - Nie
            ma możliwości odzyskania Wzgórza Partyzantów - bezradnie przyznaje Andrzej
            Jaroch, wiceprezydent Wrocławia.
            Zabytkowy śmietnik "

Gość portalu: zabytek napisał:
            "Piszesz bzdury i bzdury przytaczasz. Twoja wiedza w tym temacie jest bardzo
            powierzchowna."

ow_limba : Co jest bzdurą ? Czy to, że Wzgórze Partyzantów 05.01.1990 roku
            otrzymała firma PKZ Retropol na 40 lat, czyli do 05.01.2030 roku w zamian za
            zadbanie o całe wzgórze? I co "wyrzeżbił" współwłaściciel firmy Przedsiębiorstwo
            Konserwacji Zabytków "Retropol" na Wzgórzu Partyzantów, ojciec obecnego
            kandydata PiS do Sejmu, mającego dbać m.in. o ochronę zabytków?
            • ow_limba Re: Rodzinne interesy Jackiewiczów 18.09.05, 22:39

Wybory blisko. A w siedzibie PiS przy pl. Solnym remont i pusto. Żadnych
              informacji. Gdzie są kandydaci nikt nie wie.
              • ow_limba Rodzinne interesy Jackiewiczów 19.09.05, 14:13

Jak widać hasła głoszone przez PiS sobie a ich realizacja znacznie odbiega od
                rzeczywistości. A powinni zachować się jak PO i nie trzymać na siłę w swoich
                szeregach ludzi, którzy tolerują nieuczciwość.
    • Gość: kto? Re: Rodzinne interesy Jackiewiczów IP: *.am.wroc.pl 19.09.05, 14:20
      Kto te interesy dziwne tak długo klajstruje i ukrywa. No kto?
      • Gość: rocco siffredi ciekawy watek, pisz jeszecze kolego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 17:09
        znajomi z gdanska , ktorym wro barzo sie podoba
        nie kryli zdziwienia syfem na W.P.
        kto jest wlascicielem i dlaczego miasto oddalo ten teren za bezcen!
        • ow_limba Re: ciekawy watek, pisz jeszecze kolego 19.09.05, 17:47
          Chyba to nie znajomi z Gdańska ale piszę, skoro tak ładnie prosisz. Nie za
          bezcen, lecz w zamian za zainwestowanie. Ani inwestycji ani wzgórza. W innych
          miejscach Wrocławia i poza nim te same sposoby. Pozostałe odpowiedzi są w treści
          powyżej.
          • ow_limba Rodzinne?interesy Jackiewiczów 19.09.05, 22:55
            Już wiem. To znajomi z Prężyc przyjechali na Dworzec Świebodzki, przeszli obok
            dworca autobusowego i weszli na Wzgórze Partyzantów. Jutro jadą w góry, w Tatry,
            NIE w Karkonosze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka