Dodaj do ulubionych

Wrocław stanął w korku

16.09.05, 20:47
co za baran wymyslil tyle remontow na raz?????przjecfhac wroclaw jest strasznie....Panie dudkiewicz to tez dzieki panu!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc11 Re: Wrocław stanął w korku IP: *.magma-net.pl 16.09.05, 21:19
      nic dodać nic ująć!!!!!!!!!!
      • Gość: pablo Re: Wrocław stanął w korku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.05, 10:42
        nie remontują, to źle, remontują jeszcze gorzej, typowe polskie narzekanie na
        wszystko...
        • nadzieja8 Re: Wrocław stanął w korku 22.09.05, 10:57
          Proponuję zarobić - wypuścić na rynek grę komputerowa i w komórce -jak się
          wydostać z okrełśonego miejsca we Wrocławiu- mnie się udało z Kazimierza Wielk.
          o g. 16.23 dotrzeć na 17 na Muchobór! na stanisławowską do przedszkola!Kto tam
          był wie, że od roku nie ma na tym odcinku normalności. Cały Muchobór to jeden
          wielki korek!
          więc gra polegałaby na tym, że próbujemy uciec z korka na wszelkei sposoby
          próbujemy objazdu bocznych uliczek wszystkiego - jak się nie da uda na końcu
          każdego seta pojawia się możliwość znokautować jedną z kilku osób wyświetlonych
          na ekranie- na przykłąd Dyrektora ZDiKu, Prezydenta miasta, Wydział ds
          Komunikacji w UM etc.Taką grę można było by sprzedawać wszędzie w dowolnym
          miejscu Wrocławia - bowiem korek jest wszędzie, sukces gwarantowany!
          Pozdrowienia dla tych którzy nie narzekają - niech się wprowadzą na Muchobór a
          zapomną o narzekaniu i zaczną przeklinać!
    • Gość: alia Re: Wrocław stanął w korku IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.09.05, 21:34
      moze miasto umozliwiloby dojechanie swoim mieszkancom do pracy poprzez
      wykorzystanie polaczen kolejowych. przeciez dojazd z konca miasta do centrum
      trwalby 20 minut a nie tak jak teraz 1,5 h. tyle ze pociagi musialyby jezdzic
      czesciej niz raz na godzine. mysle ze takim rozwiazaniem zainteresowaloby sie
      wielu ludzi.
      • robiq Re: Wrocław stanął w korku 17.09.05, 11:09
        Oj ten temat ciagle powraca, ale miasto niewiele robi aby go zrealizowac.
      • Gość: Sunna zastanowcie sie lepiej IP: *.wroclaw.mm.pl 18.09.05, 20:45
        widze ze tu pelno kretynow co samotnie jezdza samochodami zamiast korzystac z
        komunikacji miejskiej - brawo, mam ubaw po pachy z was
        a jak nie znacie szczegolow to morda w kubel bo inaczej sie z wami nie da, tacy
        wspaniali ( a pztrepuszczacie pieszych na pasach ? zatrzymujcie sie na
        czerwonym swietle ?)

remontow jest tyle bo jest kasa z uni ktora trzeba szybko wykorzystac, jakby
        tirowcy nieprzeladowywali samochodow to mozeby bylo lepiej, jakbyscie uzywali
        MPK to takze

lamusy i tyle, nic tylko narzekaja, tu ze dziury tu ze remonty
        ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
        hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
    • wielki_czarownik Zwolnić wszystkich ze ZDiK 16.09.05, 21:39
      Rozumiem, że jest kasa i są remonty. Ale qrwa mać bez przesady! Jak chcecie tak blokować miasto to kupcie nam wszystkim helikoptery! Czy nie można choć trochę pomyśleć?
      Pracownikom ZDiK dedykuję starą prawdę ludową: jak ktoś zbyt łapczywie je to się może udławić.
      • Gość: Martix Re: Zwolnić wszystkich ze ZDiK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.09.05, 21:52
        Bez przesady bo na niebie zrobi się tłok,tych helikopterów musiałoby być
        tysiące,a co to oznacza wiadomo:bankructwo ZDiKU i podniebne kolizje.Najlepiej
        jest rozkopać cały Wrocek,ludzi na ten czas wyprowadzić,ale jak by się już
        wróciło to wszystko byłoby na cacy-cacy.
        • svarte_sjel Re: Zwolnić wszystkich ze ZDiK 17.09.05, 09:35
          Gość portalu: Martix napisał(a):
          > tysiące,a co to oznacza wiadomo:bankructwo ZDiKU i podniebne kolizje.Najlepiej

Przecież doskonale wiesz, że ZDiK nie może zbankrutować :^P
      • Gość: rex Re: Zwolnić wszystkich ze ZDiK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 11:56
        Skoro jesteś mądrzejszy to przedstaw swój plan a nie pisz że "można byłoby
        inaczej pomyśleć" lepiej odejdz od tego komputera i nie narzekaj
        • wielki_czarownik Stary 17.09.05, 20:53
          Jak mi będą płacić tyle co tym z ZDiK to przedstawię swój plan. A na razie to im płacą i to ich problem.
    • Gość: kolowr przegiecie pały to co dziś się stało! IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.09.05, 21:52
      o ile rano nawet dość krótko jechałem z kromera na ostrowskiego, to po 16 z
      powrotem już koszmar - 1.05 h - przegiecie - gdzie nie sięgnąć wzrokiem tam
      korki korki korki......

pogłupieli do reszty w zdiku, nie raz pierwszy z resztą....

martwi mnie, że to będzie teraz codzienność...

wszytso przez brak AOW i O śródmiejskiej, bo jacyś pierdzieleni działkowicze i
      farmerzy robią w poprzek.... a założę, sie, zę jakby było to już gotowe, to po
      miesiącu KAZDY absolutnie we wrocku będzie wdzięczny za takie rozwiązanie.

i wogóle mogliby dać zakaz tranzytu przez wrocłąw tirom - po cholerę się pchają
      przez miasto? obligatoryjnie zakazac tranzytu, jeśłi nie jest docelowy w
      mieście. lepiej zrobić te 30 kmh więcej niż stracić 2 h i kupę paliwa w korkach.
      jeszcze robią se wyścigi TIROWCY i jak jakiś chce jechać 2 kmh szybciej, to
      blokują dwa pasy na światłach i pozamiatane mają osobówki.....
      • Gość: ep Re: przegiecie pały to co dziś się stało! IP: *.devs.futuro.pl 16.09.05, 22:04
        i zamknieta kurkowa. dziekujemy juz specjalistom od zarzadzania ruchem. ja
        chetnie zostawie moj pojazd mechaniczny na rzecz komunikacji miejskiej. tylko
        cholera korzystajac z masskomunikacji potrzebuje 2 godzin zeby dojechac do
        pracy, dzieki pojazdowi 30 minut....
        • piast9 Re: przegiecie pały to co dziś się stało! 17.09.05, 12:35
          Jechałem nią wczoraj, nic nie było zamknięte.
      • Gość: Orion Re: przegiecie pały to co dziś się stało! IP: 195.205.73.* 19.09.05, 10:05
        Tranzyt to tylko ok. 10 proc. wszystkich samochodów w mieście. Obwodnice nie
        rozwiążą więc problemu korków, potrzebne są nowe rozwiązania w zakresie
        sprawnej, nowoczesnej komunikacji zbiorczej.
        • brody Re: przegiecie pały to co dziś się stało! 19.09.05, 12:14
          jestes w bledzie. gdyby byl most z Wielkiej Wyspy do Krakowskiej, to jadac na
          poludnie Wroclawia (i w odwrotnym kierunku) nie pchalbym sie przez centrum, a
          tym samym bylo by np. na Grunwaldie mniej samochodow

--
          Łukasz WYSZKOWSKI - kandydat PO do Sejmu RP
          www.wyszkowski.wroclaw.pl/
    • Gość: malko Re: Wrocław stanął w korku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 22:58
      A kto będzie robił Grodzką? Czy czasem nie Ziajka? Jeśli tak, to przerąbane.
    • Gość: cookie Re: Wrocław stanął w korku IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.09.05, 23:08
      Ile ja razy pisalem juz, ze ZDiK nalezy zlikwidowac. To jest najbardziej
      szkodliwa instytucja w miescie. Jak to jest, ze inne miasta w Polsce sobie jakos
      z tym wszystkim radza?
      • Gość: P. Cieszcie się, że będą dobre drogi IP: *.provider.pl / *.provider.pl 16.09.05, 23:57
        Jak inne miasta sobie radzą? Nie robią tylu remontów albo rozkładają je na 150
        lat :) Zamiast cieszyć się, że w końcu coś się z tymi ulicami ruszyło, to tylko
        narzekacie. Pocierpimy parę miesięcy, a potem będzie luksus :) Powinni jeszcze
        rozkopać Krakowską, Bardzką, Ślężną (szczególnie końcówka na południu), most
        Szczytnicki, Pułaskiego... ale to chyba już nie w tym roku :) Mimo wszystko jak
        się uwiną w 2-3 lata, to będzie fajnie. Ale nie rozkładajmy tego na 20 lat!

P.
        • Gość: Gemzi Re: Cieszcie się, że będą dobre drogi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.05, 08:27
          Racja!!! Wszyscy teraz narzekaja ze sa duze korki i sa spoznieni a co nagle
          wszyscy sie urodzili i nie wiedza jak od jakiegos czasu wyglada jazda po
          miesce. No ale teraz trzeba oczywiscie narzekac bo nic innego nie potraficie
          robic. Jak by nie zamkneli ulic i bylyby mniejsze korki to byscie narzekali ze
          nic sie w tym wrocku nie robi. Troche wiecej wyrozumialosci!!! Pozdro
          • Gość: es Re: Cieszcie się, że będą dobre drogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 17:30
            Wrocław jest jedynym z kilku duzych miast (Poznan, Bydgoszcz, Torun, Trojmiasto, Szczecin, Z.Gora, Warszawa) ktore ma w tak opłakanym stanie drogi. To wrocławski wynalazek "Uwaga uszkodzona nawierzchnia".
            Nie znaczy to ze w innych miastach jest miodzio ale naprawde we Wrocku trzeba remontowac 4-5x szybciej i wiecej.
    • Gość: Neo[EZN] troche przesadzili :-/ IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 17.09.05, 00:01
      Miałem nadzieję że z Grodzką wstrzymają się chociaż do czasu ukończenia prac
      przy placu Grunwaldzkim. Teraz jest FATALNY przejazd przez centrum miasta z
      północy na południe. Którędy jechać? Przez zatłoczony Grunwald? Przez megakorek
      na Wyszyńskiego? Przez zakorkowany plac Bema z wąską ulicą św.Jadwigi? Przez
      most Uniwersytecki albo Pomorski, z których ciężko już się było ledwo w
      południe "wbić" w ulicę Grodzką???

Piszą że wkrótce zamkną Grodzką dla drugiego kierunku ruchu - też nie będzie za
      ciekawie. Sporo aut przybędzie na ulicy św.Jadwigi która granice swojej
      przepustowości osiąga przez większą część dnia (dzisiaj o 19:20! był tam
      całkiem "ładny" sznur aut, trochę trzeba było postać - w dwóch kierunkach).

Jestem jak najbardziej za remontami i przebudowami ale nie wtedy kiedy mimo
      sporych utrudnień w ruchu kołowym wprowadza się kolejne utrudnienia. Już
      niedługo październik - nasze drogi przejdą prawdziwy "chrzest" bo o ile się nie
      mylę - październik jest miesiącem najbardziej wzmożonego ruchu na drogach.
      • Gość: solea kupcie se rowery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 00:40
        dzięki rowerowi korki będziecie mieć w nosie
        • Gość: Neo[EZN] Re: kupcie se rowery IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 17.09.05, 01:43
          Ja kiedyś jeździłem na rowerze do roboty ale jesienią, zimą i wczesną wiosną
          (20km w dwie strony) takie podróże nie były zbyt przyjemne - zwłaszcza wtedy
          gdy padał deszcz i wiał silny wiatr... Rower jest dobry ale na odpowiedni dzień
          i porę roku :-/ Co ciekawe z okolic ronda w Widawie byłem prędzej niż
          tramwajem. Na rowerze czas jazdy 35 minut (jak się przycisnęło ciut mocniej to
          i 29) a tramwajem 35 minut jazda + 20 minut na piechotę od i do przystanku.
          • Gość: jam Re: kupcie se rowery IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.05, 05:56
            W Holandii jeżdżą na rowerach okrągły rok. Mają specjalne ubranka-kombinezony na gorszą pogodę.
            W Polsce narzekają okrągły rok. W zależności od sytuacji: za dużo remontów-źle, za mało-jeszcze
            gorzej, na rower za zimno, w lecie natomiast za ciepło..... :P
        • svarte_sjel Re: kupcie se rowery 17.09.05, 09:38
          Gość portalu: solea napisał(a):
          > dzięki rowerowi korki będziecie mieć w nosie

Łamiąc prawo 5 razy na minutę?
        • Gość: gawron Re: kupcie se rowery IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.09.05, 12:05
          Rower da się kupić ale niestety mózgu nie, tak więc nawet rower ci nie pomoże.
          • Gość: AntoniuS Re: kupcie se rowery IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.05, 14:15
            rowerem jestem obecnie praktycznie wszedzie 2 do 3 razy szybciej niz jakakolwiek
            komunikacja miejska czy samochodem. Moje auto stoi w garazu, rowerem jezdze caly
            rok i mysle ze conamniej jedna trzecia ludzi w stojacych w korkach z korzyscia
            dla swojego zdorwia i portfela a przede wysztkim czasu, moglaby jezdzic bike'em.
            Holandia to nie jedyny przyklad- to jest zdjecie z centrum Kopenhagi gdzie
            rowerów jest więcej niz aut -

ftp1.norpol-press.pl/~nordkapp/IMG_0808.jpg
            • Gość: majeranek dupowiziciele szlachcice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 02:20
              naszych dupowozicieli szlachiców nie przekonasz

bez konia szlachic jest zerem- a jak ma tych koni 150 to jest prawdziwym kimś
    • Gość: artek Re: Wrocław stanął w korku IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.09.05, 06:51
      > co za baran wymyslil tyle remontow na raz?????przjecfhac wroclaw jest
      > strasznie ....Panie dudkiewicz to tez dzieki panu!!!!!

nie robią remontów - źle
      robią za dużo remontów - źle
      robią za mało remontów - źle
      cokolwiek byś nie zrobił - źle

mentalność kołchozowego postsocjalistycznego konsumenta
      nic dodać, nic ująć :)))
    • Gość: artur Re: Wrocław stanął w korku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 08:01
      co narzekasz. jest ok. jezdze codziennie na biskupin z krzykow. jest ciezko,
      ale pozniej bedzie tylko lzej. remontuja glowne ciagi komunikacyjne. pewnie za
      rok, beda drozne 2 drogi, 4 pasmowe, wiec rozladuje sie korek na grunwaldzki.
      musimy tylko poczekac. Panie Rafale, Pan sie nie martwi. jest dobrze.
    • svarte_sjel Re: Wrocław stanął w korku 17.09.05, 08:14
      laziorzymss napisał:
      > co za baran wymyslil tyle remontow na raz?????przjecfhac wroclaw jest strasznie

Na wypadek gdybyś nie zauważył
      • Gość: ET Never Ending Story? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 09:15
        A te remonty się kiedyś skończą?
        • svarte_sjel Re: Never Ending Story? 17.09.05, 13:04
          Gość portalu: ET napisał(a):
          > A te remonty się kiedyś skończą?

Oczywiście, że się kiedyś skończą :^)

A wtedy zaczną się następne :^P
    • Gość: wr 35 lat Komuny i 15 lat nowej wladzy. IP: 131.165.141.* 17.09.05, 08:45
      za 5 lat wszyscy w korku
    • qbekq Wczoraj stałem w tramwaju i stałem i stałem i ... 17.09.05, 09:19
      Wczoraj stałem w tramwaju i stałem i stałem i stałem i stałem i stałem i stałem
      i stałem i stałem i stałem i stałem i stałem i stałem i stałem i stałem i
      stałem i stałem i stałem i stałem...

...I JUŻ MYŚLAŁEM ŻE NIGDY NIE ZOBACZĘ RODZINY BO BĘDĘ TAK STAŁ DO KOŃCA ŻYCIA.

Dziękuję kochanym władzom Wrocławia.
      • Gość: ktoś Re: Wczoraj stałem w tramwaju i stałem i stałem i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 11:41
        kup sobie książkę i czytaj i czytaj i czytaj .Wykorzystaj czas jaki dostałeś i
        zrób z tego porzytek.Może czegoś się dowiesz zamiast gapić sie przez okno w
        tramwaju
    • Gość: Ania Re: Koszmar jakis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 09:47
      Pieknie.Pracuje w Rynku, mieszkam przy Gornickiego.Juz teraz musialam wyjezdzac
      o 7.20, by zdazyc na 8 do pracy, zostawialam samochod na Grodzkiej.Ulice
      zamkneli, parkowac nie bedzie juz mozna, korki beda jeszcze wieksze.
      • Gość: do koszmara Re: Koszmar jakis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 11:11
        z buta podejdź, baranku, to niecałe 2km - 15 minut spacerkiem
        • Gość: Ania Re: Do Baranka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 17:46
          Sam sobie z buta podejdz, ja nie zamierzam.Nie po to kupowalam samochod by buty
          zdzierac, milego spacerku, zwlaszcza w taka pogode jak wczoraj.I pamietaj-
          zaloz garsonke i buty na obcasie( jak ja), na pewno dojdziesz w 15 minut, juz
          to widze.
          • Gość: bananek Re: Do Baranka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 02:25
            a kto ci każe chodzić w butach na obcasie, ja bym nie założył takiego
            niewygodnego czegoś za chiny ludowe, sama jesteś sobie winna, że wolisz niszczyć
            swoje zdrowie tylko po to, by zaspokoić czyjeś męskie podniecenie

i to niszczyc podwojnie - wożąc tyłek samochodem, a po drugie, nosząc kaleczące
            nogi i wykręcające kości obuwie
      • piast9 Re: Koszmar jakis 17.09.05, 12:38
        Gdybym mieszkał na Górnickiego a pracował w Rynku to bym sobie chodził pieszo.
        • Gość: Ania Re: Koszmar jakis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 17:53
          Chyba nie posiadasz samochodu.Latem problemu by takiego nie bylo, ale nie
          zamierzam jesienia z buta doginac, brr.
          • piast9 Re: Koszmar jakis 18.09.05, 11:38
            Posiadam. I chodziłem swego czasu z buta na Rynek z Piastowskiej bo auto się nie
            kalkuluje. Więcej kłopotów z korkami i parkowaniem niż cała impreza warta. Może
            zima i breja na chodnikach by mnie zniechęcała, ala na te pory roku nie trafiałem.
    • Gość: diko Re: Wrocław stanął w korku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 09:57
      Kto mi zwroci za paliwo-stalem w korku prawie 2 godziny!!!
    • Gość: zorientowana Re: Wrocław stanął w korku IP: *.magma-net.pl 17.09.05, 10:10
      A tak zdolnego "menadżera" zatrudniono jako szefa ZDiK,ale jak się ma kasę z
      Unii to trzeba dziaŁAĆ bez względu na koszty i utrudnienia, bo może to tylko
      trwać chwilę i następna ekipa będzie zlecać remonty. Pozdrowienia dla
      zarządzających ZDIk.
    • Gość: wyborca Re: Wrocław stanął w korku IP: *.ita.pwr.wroc.pl 17.09.05, 10:28
      Takie właśnie są skutki panowania we W-wiu i na Dolnym Śląsku PO-PiSu! Rozłożyli
      kulturę, służbę zdrowia, utrudniają życie mieszkańcom. A może zagłosować z głową
      i 25.09.2005 powiedzieć: paniom i panom z PO-PiSu dziękujemy! No chyba, że marzy
      nam się paraliż całego kraju.
      • Gość: Bob Re: Wrocław stanął w korku IP: 62.233.144.* 17.09.05, 10:36
        A na co mają głosować na palantów z SLD czy buraki z Samoobrony .
      • Gość: P. Lepsza stagnacja i bezczynność IP: *.provider.pl / *.provider.pl 17.09.05, 11:08
        Widzę, że Ci przeszkadza, że we Wrocławiu coś się dzieje? Że są remonty i będą
        lepsze drogi? Lepiej żeby było jak za komuny - 40 lat bez remontu? No to głosuj
        na SLD, będzie jak za komuny.

A służbę zdrowia rozłożyła Warszawka...

P.
        • Gość: matt didkiewicz, bierz sie za klecinska !!!!!!!!!!!! IP: *.kom / *.kom-net.pl 17.09.05, 11:35
          remonty sa potrzebne ale robic je trzeba z glowa, najpierw panowie z po z
          dudkiwiczem na czele powiini sie zajac obwodnica srodmiejska, a szczegolnie
          klecinska i dalej dojazdem do zmigrodzkiej, a nie robic rewmonty w centrum,
          pozniej puszcza caly ruch przez centrum przez nowe ulice i znowu za pare lat te
          same remonty bo tiry zalatwia sprawe(wedlug PWr przejazd jebego tira robi takie
          same szkody jak ponad 13000 osobowych, juz nawet nie wspomne o AOW ktorej
          budowa sie ciagla opoznia(ostatni podany termin zakonczenia budowy to 2013), a
          obiboki z po sie tlumaczy ciagle ze to wina rzadu i braku dotacji z unii,
          calkiem mozliwe ale sami tyz nie sa bez winy,
          REMONTY TAK ALE Z GLOWA!!!!!!!!!!!
          • Gość: norda_com Re: didkiewicz, bierz sie za klecinska !!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 11:45
            Zgadzam sie z kolegą aby brać sie za Klecińską ale czy wiesz jakie są przyczyny
            tak długiego przestoju w nic nierobieniu na tej ulicy? Jeśli wiesz lepiej i
            jesteś sprytniejszy to dlaczego nie kandydujesz do sejmu chętnie bym zagłosował
            na kogoś kto na drugi dzień zamieni słowa w czyny.
          • Gość: P. Najpierw wywal działkowców IP: *.provider.pl / *.provider.pl 18.09.05, 20:14
            Fajnie byłoby najpierw dokończyć obwodnicę, ale najpierw wygraj z działkowcami,
            mieszkańcami, wojskiem, PKP, itd. - wtedy może obwodnica będzie. A póki trwa
            szarpanina z nimi - lepiej robić coś innego niż stać w miejscu i czekać.

P.
      • Gość: wyborca Re: Wrocław stanął w korku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 11:52
        ktoś rozłożył Twoją świadomość na czynniki komunistyczne.Twoi kandydać
        to:Lepper,Kalinowski i pozostali post
      • Gość: Beta Re: Wrocław stanął w korku IP: 195.205.73.* 19.09.05, 10:29
        > A może zagłosować z głową i 25.09.2005 powiedzieć: paniom i panom z PO-PiSu
        dziękujemy!

Czy 25 września są wybory Rady Miejskiej ;)?
    • Gość: prezes Re: Wrocław stanął w korku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 11:23
      Prezydent Dudkiewicz to świetny prezydent Wroclawia,jest odpowiedzialny i
      podejmuje trudne decyzje abyś mógł jeździć już niedługo po najlepszych drogach
      w kraju ,musisz wspierać lokalne władze bo jak będziesz krytykował i narzekał
      to wkrótce będą przeszkadzać Ci piesi albo rowerzyści
      • Gość: co jak Re: Wrocław stanął w korku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 12:25
        didkowicz świetny? totalny chaos w administracji, to ma być świetne?
        • Gość: don Re: Wrocław stanął w korku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 14:47
          Jeśli masz dobry pomysł jak usprawnić komunikacje to go przedstaw może uda Ci
          się wnieść dużo dobrego w rozwój tego miasta
    • Gość: master a SYSKA i tak jest lepszy:) IP: *.neting.com.pl / *.neting.pl 17.09.05, 11:58
      www.syska.pl - tam jest wSzYStKO
    • Gość: z wyobraźnią PRZESTAŃCIE MARUDZIĆ!! zatrudnijcie mnie w ZDiK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 12:18
      Ciagle tylko marudzicie, ze stoicie w korkach. Mi się jezdzi po Wroclawiu bardzo
      dobrze. Nie mówię, że szybciej niż 2, 3 lata temu, ale NIE stoje w korkach. Już
      teraz jadać na Sienkiewicza z Kozanowa, jade przez Osobowice i Leclerc! Trzeba
      myśleć jak ominąć korki, a po drugie, po co wszyscy sobie posprowadzaliście auta
      zza zachodu, jak nie potraficie jezdzić nimi!
      Jakbym pracował w ZDIK, to był zrobiłbym niesamowitą reorganizację ruchu w
      mieście, oznakował całkiem inaczej drogi, wtedy było by dużo zadowolonych osób.
      A remonty muszą być, bo przez 50 lat PRL nic nie zrobiono, a teraz trzeba to
      uzupełnić !!!!
      • Gość: osobowy rozjazd Re: PRZESTAŃCIE MARUDZIĆ!! zatrudnijcie mnie w ZD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.05, 12:26
        a nie szybciej by było przez gdańsk?
    • tram_ktos Re: Wrocław stanął w korku 17.09.05, 12:35
      No cóż. Teraz są pieniądze na remonty, więc głupio by było ich nie wykorzystać.
      Korki samochodowe są nie do uniknięcia nawet bez remontów o ile nie nastąpi
      zwrot w stronę alternatywnych gałęzi transportu (KM, rower, własne nogi).
      Bardzo niepokojące wydaje się mi natomiast to, że ruch zorganizowany jest w
      taki sposób, że również tramwaje stoją w gigantycznych zatorach. Powinno się
      moim zdaniem stosować absolutny priorytet dla KM, by chociaż w ten sposób można
      było się przebić przez Centrum w miarę sprawnie. A można to osiągnąć poprzez
      wydzielenie torowisk, które kosztuje tyle, co namalowanie białej ciągłej linii
      na jezdni, czyli w porównaniu z kosztami inwestycji praktycznie nic.
      • piast9 Re: Wrocław stanął w korku 17.09.05, 12:41
        Namalowanie linii nie wystarczy. Trzeba jeszcze tego, aby kierowcy to respektowali.
        • Gość: jaro Re: Wrocław stanął w korku IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.09.05, 13:51
          Oczywiście korki można omijać:
          Trasa: Południe (powiedzmy rondo na Powstańców) północ - powiedzmy Korona -
          czas przejazdu 15.00-15.32
          szlak: Powstańców, Kościuszki(plac z placu w lewo w Kościuszki), potem ukłony w
          stronę KWP ;) i w Podwale, plac Orląt do 1Maja, Mosty Mieszczańskie, i w stronę
          Klęczkowskiej(jak się komu podoba), dojazd do okolic Obornickiej/Żmigrodzkiej -
          przejazd w Kochanowskiego i opłotkami ;) dojazd do Korony - 32 minuty, prawie
          bez korków. (Korek- def. oczekiwanie na przejazd przez światła pow. 3
          cykli ;) )
          Sorry że tak po łebkach ale nie chciało mi się dokładnie patrzeć na nazwy ulic
          na mapie.
          Dodam że ten sam przejazd przez Społeczny Wyszyńskiego bądź Grunwald zajmuje do
          1,5h!!!!!
          Pytanie tylko jest takie: czy to dzięki temu tak łatwo przejechać że większość
          kierowców stoi w korkach?

Remonty - TAK!
          Myślenie (ZDiK) - TAK!
          Sprawne zarządzanie ruchem i etapowością prac - TAK
          Z tych trzech postulatów pierwszy jest realizowany, o pozostałych dwóch nie ma
          mowy.

I jeżeli ktoś powie że "pieniądze przepadły by" gdyby nie było remontów to go
          wyśmieję - bo kto decyduje się na np. generalny remont domu gdy mają do niego
          przyjechać goście? Planowanie inwestycji to też sztuka. A tak można sądzić że
          we wrocku jest mafia paliwowa - ZDIK plus Stacje paliw!!!!!!!

pozdro
          • Gość: seba A TOUR DE POLOGNE IP: *.Rozanka.WROC.PL / *.ip.WRO.Korbank.PL 17.09.05, 16:22
            Zamkniecie Grodzkiej spowodowało korki w calym mieście. Szempliński to matoł do
            kwadratu skoro wyciaga takie durne wnioski. Przecierz wczoraj przez wrocław
            jechali kolarze. Startowali z rynku jechali przez Centrum,Legnicka do Mostu
            Milenijnego,Osobowicka,Bezpieczna i Obornicka. Ulice były zamkniete. I jakos
            nikt nie skojarzył tego faktu z korkami. NAPRAWDE WSTYD ZEBY NIE WIEDZIEC CO
            SIE DZIEJE W MIESCIE
            • wro73 Re: A TOUR DE POLOGNE 19.09.05, 10:38
              Gość portalu: seba napisał(a):

> Zamkniecie Grodzkiej spowodowało korki w calym mieście. Szempliński to matoł
              do
              >
              > kwadratu skoro wyciaga takie durne wnioski. Przecierz wczoraj przez wrocław
              > jechali kolarze. Startowali z rynku jechali przez Centrum,Legnicka do Mostu
              > Milenijnego,Osobowicka,Bezpieczna i Obornicka. Ulice były zamkniete. I jakos
              > nikt nie skojarzył tego faktu z korkami. NAPRAWDE WSTYD ZEBY NIE WIEDZIEC CO
              > SIE DZIEJE W MIESCIE

O czym Ty piszesz?
              Przejazd peletonu przez ul. Długą spowodował korek, który rozładował się w
              czterech cyklach świetlnych.
          • Gość: ANTYTEORIA żaden spisek! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 02:30
            to jest po prostu zwyczajna głupota, buractwo i niedoczenie ekipki z długiej
        • tram_ktos Re: Wrocław stanął w korku 19.09.05, 15:23
          Tak, ale musisz chyba sam przyznać, że wydzielenie toru linią znacznie
          zmniejsza liczbę samochodów tarasujących przejazd tramwajom.
    • slon16 Bo oni w latach 90 tych chaty sobie budowali. 17.09.05, 18:00
      w latach 90 tych on zajmowali się soba co komu i ile
      a teraz ręka w nocniku co???????
      nie przewidzieli.
      Ale szmal biora i biorą
      tkzw patrioci Wrocławia za szmal
      • Gość: szymek przejezdny z Bydgoszczy IP: *.eu.org 18.09.05, 10:24
        w piątek przejeżdżałem przez Wasze miasto - i prawdopodobnie nie zrobię tego
        nigdy więcej, następnym razem będę szukał objazdów, niestety Wrocław dużo traci
        przez fatalne drogi, rozmawiałem na ten temat z Poznaniakami, i zgodnie
        potwierdzili tezę, że bez sensu jest wybierać się do Wrocławia samochodem,
        gratuluję zarządu dróg miejskich, może kiedyś przyjadę pociągiem... trzymajcie
        się korkowe miasto ;)
        • Gość: Wrocek NIE CHCEMY TWOICH SPALIN!!! zostaw je w B-szczy :P IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.09.05, 11:10
          Następnym razem przyjedź pociągiem i zabierz ze sobą rower.

Rower to najlepszy środek transportu w mieście.

Wrocław miastem rowerów!!!
          • Gość: Martix Re: NIE CHCEMY TWOICH SPALIN!!! zostaw je w B-szc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.09.05, 14:03
            O ile pędzące samochody nie zrobią z ciebie marmoladę a z roweru
            złom.Uprzejmość wielu kierowców w stronę rowerzystów nie do końca istnieje i za
            mało jest jeszcze tych bezkolizyjnych tras rowerowych.
            • Gość: STi Re: NIE CHCEMY TWOICH SPALIN!!! zostaw je w B-szc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.09.05, 17:17
              Skoro teraz wszyscy z tramwajow i rowerow przesiadaja sie do "nowych"
              samochodow z zachodu to tak czy inaczej korki beda bo drogi nie sa z gumy.
    • Gość: msdzj z kromera,na bema jechałem 128 aż 50minut!! IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 18.09.05, 19:11
      z buta bym doszedł w 15
      • Gość: ZDIK pstryk Re: z kromera,na bema jechałem 128 aż 50minut!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 02:21
        a durny zdik nie zmieni trasy i nie puści go przez jedności i wyspę, bo jest durny

lepiej żeby ludzie stali godzinę w autobusie
        • Gość: Neo[EZN] Re: z kromera,na bema jechałem 128 aż 50minut!! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 19.09.05, 19:51
          Obawiam się że taka zmiana trasy niewiele dałaby zysku na czasie przejazdu...
    • Gość: qwas Re: Wrocław stanął w korku IP: 195.20.110.* 19.09.05, 09:01
      Baranem to Ty jestes , a dzięki panu Dutkiewiczowi , będą lepsze drogi we
      Wrocku.
      Typowe narzekanie ... pomyśl trochę , gdyby tak czekać z każdym remontem , to
      nigdy byśmy nie mieli lepszych dróg.... Baranie

Nie pozdrawiam
      qwas
    • Gość: darek_w1 Re: Wrocław stanął w korku IP: *.lan.pop.pl 19.09.05, 11:41
      > co za baran wymyslil tyle remontow na raz?????przjecfhac wroclaw jest
      strasznie

Problemem jest nie "tyle remontów na raz" tylko taki, a nie inny ich wybór i
      koordynacja czasowa.
      Jeśli idzie o remont pl.Grunwaldzkiego i mostu to można się zgodzić, że to
      miało sens. Most miał uszkodzone dylatacje i (podobno) odwlekanie remontu
      groziło pogorszeniem stanu technicznego i znacznym zwiększeniem zakresu robót.
      Ponadto niezbędna jest koordynacja czasowa wszelkich prac w tym rejonie z
      planami inwestora centrum handlowego na pl.Grunwaldzkim, który będzie m.in.
      budował przejścia podziemne, a więc trzeba przygotować możliwości objazdu
      zamkniętych fragmentów placu. OK, ale po jakiego grzyba nałożono to czasowo z
      remontem ul.Sienkiewicza oraz ograniczeniami ruchu na ul.Wyszyńskiego, które są
      alternatywnymi trasami dla osi grunwaldzkiej? Należało moim zdaniem odłożyć w
      czasie remont Sienkiewicza. Ulica była niewątpliwie zdezelowana, ale lepsza
      taka ulica niż żadna. Objazd pl.Grunwaldzkiego można by poprowadzić
      przynajmniej częściowo przez Sienkiewicza, a jej samej remont najlepiej byłoby
      przeprowadzić równocześnie z planowanym remontem mostu Szczytnickiego, który
      sam z siebie zmniejszy radykalnie ruch w tym rejonie.
      Natomiast środki przeznaczone na remont Sienkiewicza należałoby skierować na
      przyspieszenie prac przy przebudowie ciągu komunikacyjnego Wyszyńskiego -
      Kromera - Krzywoustego. Prace te mają tą zaletę, że w znikomym stopniu wpływają
      na funkcjonujący układ komunikacyjny. Teoretycznie na początku tego roku była
      szansa żeby pod koniec 2006 roku mieć cały ten ciąg przebudowany do standardu
      2x2 (razem z nowym Mostem Warszawskim). Wtedy można by bez większego problemu w
      2007 roku zamknąć do remontu most Szczytnicki i skierować objazd na nowy ciąg.
      • Gość: omeg Re: Wrocław stanął w korku IP: 195.117.149.* 19.09.05, 13:31
        Darecki, mądrze gadasz !
      • Gość: omeg Re: Wrocław stanął w korku IP: 195.117.149.* 19.09.05, 13:34
        jeszcze bym dodał - pl Grunwaldzki po remonmcie długo nie wytrzyma o ile nie
        wyrzuci sie trasy warszwakiej na obwodnice, której nie ma
        Tiry jadące z południa na północ wszytsko rozjeżdżą :((((
      • Gość: Domino_wrc Re: Wrocław stanął w korku IP: 80.51.194.* 19.09.05, 15:18
        Zauważ Szanowny Kolego że gdyby Ziajka wyrobił się w terminie z
        Sienkiewicza/Wyszyńskiego to by nie było zamieszania.
        • Gość: mańka Re: Wrocław stanął w korku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 15:43
          No ale przecież wyrobił się w terminie, więc chyba jednak zamieszanie
          spowodował zdik
          • Gość: P. Re: Wrocław stanął w korku IP: *.provider.pl / *.provider.pl 19.09.05, 19:42
            > No ale przecież wyrobił się w terminie, więc chyba jednak zamieszanie
            > spowodował zdik

Pośliznęli się o 2 tygodnie, a potem jeszcze musieli poprawić parę rzeczy.
            Dlatego m.in. Grodzka się opóźniła.

P.
        • Gość: darek_w1 Re: Wrocław stanął w korku IP: *.lan.pop.pl 19.09.05, 16:26
          > Zauważ Szanowny Kolego że gdyby Ziajka wyrobił się w terminie z
          > Sienkiewicza/Wyszyńskiego to by nie było zamieszania.

O ile się nie mylę to okres remontu tego skrzyżowania i remontu mostu
          Grunwaldzkiego i tak się nakładały. Poza tym to i tak by niewiele zmieniło, bo
          najważniejsze było żeby nie nakładać na siebie w jednym czasie z remontem mostu
          Grunwaldzkiego remontu ul.Sienkiewicza, a nie tylko samego jej skrzyżowanie z
          ul.Wyszyńskiego.
          Wreszcie gdyby przeznaczono środki jakie poszły na Sienkiewicza na
          przyspieszenie modernizacji ciągu Wyszyńskiego - Kromera - Krzywoustego to tak
          jak pisałem pod koniec 2006 roku byłaby alternatywna trasa dla wyznaczenia
          objazdu planowanego remontu mostu Szczytnickiego. A jak znam życie to może
          skończyć się zamknięciem tego mostu bez przygotowanego nowego objazdu, a jak
          skierują cały ruch na most Zwierzyniecki to będzie tam taki sajgon, że
          mieszkańcy WW będą błagać na kolanach o nowy most. I może o to chodzi ;-)

• Gość: Domino_wrc Re: Wrocław stanął w korku IP: 80.51.194.* 19.09.05, 17:09
            Może i masz rację więc "zwracam honor", ale i tak myślę że My Wrocławianie
            jesteśmy silni i dożyjemy lepszych czasów :-)))
          • Gość: Mezopot Re: Wrocław stanął w korku IP: *.hutmen.pl 20.09.05, 07:23
            >byłaby alternatywna trasa dla wyznaczenia
            > objazdu planowanego remontu mostu Szczytnickiego. A jak znam życie to może
            > skończyć się zamknięciem tego mostu bez przygotowanego nowego objazdu, a jak
            > skierują cały ruch na most Zwierzyniecki to będzie tam taki sajgon, że
            > mieszkańcy WW będą błagać na kolanach o nowy most. I może o to chodzi ;-)
            Przecież gdybyś troche poczytał to wiedziałbyś że objazd remontowanego Mostu
            Szczytnickiego będzie odbywał się po tymczasowym moście postawionym obok.
            • Gość: darek_w1 Re: Wrocław stanął w korku IP: *.lan.pop.pl 20.09.05, 11:25
              > Przecież gdybyś troche poczytał to wiedziałbyś że objazd remontowanego Mostu
              > Szczytnickiego będzie odbywał się po tymczasowym moście postawionym obok.

Wiem, ale po co? Taki tymczasowy most będzie kosztował górę kasy, a gdyby był
              czteropasmowy ciąg Wyszyńskiego - Kromera - Krzywoustego to można by z niego
              zrezygnować. To jest marnotrawstwo, takie samo jak obecne rozwiązania
              zaproponowane dla Trasy Czeskiej wymagającej dodatkowego wiaduktu nad linią
              kolejową, dodatkowych węzłów bezkolizyjnych i budowy osobnych ulic do obsługi
              ruchu lokalnego.
              • Gość: artek Re: Wrocław stanął w korku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 07:39
                > Wiem, ale po co? Taki tymczasowy most będzie kosztował górę kasy, a gdyby był
                > czteropasmowy ciąg Wyszyńskiego - Kromera - Krzywoustego to można by z niego
                > zrezygnować.

chyba cie powaliło! odciąć taki kawał miasta od centrum? do tego w dzielnicy
                akademickiej?
                • Gość: darek_w1 Re: Wrocław stanął w korku IP: *.lan.pop.pl 21.09.05, 10:07
                  > chyba cie powaliło! odciąć taki kawał miasta od centrum? do tego w dzielnicy
                  > akademickiej?

"Kawał miasta" może korzystać z pobliskiego mostu Zwierzynieckiego, a tranzyt
                  oraz ruch w kierunku odleglejszych rejonów (Zakrzów, Psie Pole, Korona itd)
                  zostałby przerzucony na Wyszyńskiego i most Warszawski. To takie skomplikowane,
                  że muszę tłumaczyć na piechotę?
                  • wro73 Re: Wrocław stanął w korku 21.09.05, 10:45
                    Gość portalu: darek_w1 napisał(a):

>
                    > "Kawał miasta" może korzystać z pobliskiego mostu Zwierzynieckiego, a tranzyt
                    > oraz ruch w kierunku odleglejszych rejonów (Zakrzów, Psie Pole, Korona itd)
                    > zostałby przerzucony na Wyszyńskiego i most Warszawski.
                    >

Właściwe rozwiązanie.
                  • Gość: artek Re: Wrocław stanął w korku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.09.05, 07:56
                    > "Kawał miasta" może korzystać z pobliskiego mostu Zwierzynieckiego, a tranzyt
                    > oraz ruch w kierunku odleglejszych rejonów (Zakrzów, Psie Pole, Korona itd)
                    > zostałby przerzucony na Wyszyńskiego i most Warszawski. To takie
                    > skomplikowane, że muszę tłumaczyć na piechotę?

zupełnie jakbym rzecznika zdiku czytał...
                    i w rzeczy samej, zdik by lepiej nie wymyslił. przekierowanie ruchu do
                    zapchanego zwierzynieckiego przez rosenbergów ... co najmniej taki sobie
                    pomysł.
                    to by dopiero było używanie na forum niniejszym :)))
              • Gość: Mezopot Re: Wrocław stanął w korku IP: *.hutmen.pl 21.09.05, 07:40
                W przypadku Mostu Szczytnickiego to rzeczywiście jest wielkie marnotrawstwo
                szczególnie że postawienie stałego mostu byłoby niewiele droższe niż
                tymczasowego.
                Natomiast Trasa Czeska ma wyprowadzać ruch z Centrum a nie służyć lokalnym
                osiedlom dlatego dobrze że będzie miała bezkolizyjne skrzyżowania (podobnie jak
                jest to na ciągu Krzywoustego-Sobieskiego.
                • Gość: darek_w1 Re: Wrocław stanął w korku IP: *.lan.pop.pl 21.09.05, 10:48
                  > Natomiast Trasa Czeska ma wyprowadzać ruch z Centrum a nie służyć lokalnym
                  > osiedlom dlatego dobrze że będzie miała bezkolizyjne skrzyżowania

Jak już nie będziemy wiedzieli na co pieniądze wydawać to owszem, mogę się
                  zgodzić, ale w obecnej sytuacji jest to nieuzasadnione. TC w takiej formie
                  będzie służyć praktycznie wyłącznie tranzytowi oraz ruchowi wychodzącemu z
                  miasta w kierunku południowym. Jaka będzie skala tego ruchu? Weź pod uwagę, że
                  nie projektujemy drogi na dziś tylko ma wiele lat i trzeba to koordynować z
                  innymi inwestycjami. Za kilka lat powstanie AOW, która przejmie znaczną część
                  tego ruchu, jakiemu ma służyć TC. Jeżeli w MI nastanie minister mający trochę
                  więcej rozumu w głowie niż ten cieć, co był o 2 metry dłuższy od autostad
                  jakie wybudował (a mam taką nadzieję), to AOW będzie bezpłatna i przejmie
                  dominującą część ruchu. Nawet jednak jeśli byłaby płatna to i tak zredukuje
                  poważnie ruch tranzytowy. Skoro dziś ruch ten z trudem bo z trudem, ale mieści
                  się na Hallera i Powstańców, to ruch zredukowany o część przeniesioną na AOW
                  zmieściłby się tym bardziej. A przecież i tak zdejmiemy go z tych ulic i
                  puścimy zupełnie nowym, wydzielonym specjalnie dla niego ciągiem
                  komunikacyjnym. Dlatego pod względem przepustowości przekrój TC 2x2 bez
                  bezkolizyjnych węzłów byłby absolutnie wystarczający (z dużym zapasem) i
                  mógłaby ona bez problemu wziąć na siebie także ruch lokalny. Dzięki temu
                  zaoszczędzilibyśmy lekko licząc kilkadziesiąt milionów, może nawet ponad 100,
                  które naprawdę można wydać na pilniejsze rzeczy niż budowanie takich bajerów
                  jak dwie autostrady obok siebie.
                  To od strony wymaganej przepustowości TC, a jest jeszcze drugi powód czysto
                  logiczny. Otóż DK5 będzie docelowo szła przez TC, a dalej Klecińską i Na
                  Ostatnim Groszu. Na tym odcinku mamy zdecydowany wzrost ruchu, bo na tranzyt
                  nałoży się ruch lokalny, i to bardzo intensywny (obsługa dużych osiedli
                  mieszkaniowych plus tranzyt międzydzielnicowy Wrocławia). I na tym odcinku mamy
                  skrzyżowania jednopoziomowe! To po jaką cholerę nam bezkolizyjne węzły na
                  odcinku DK5 o mniejszym ruchu, skoro na jej kolejnym odcinku, o ruchu
                  zdecydowanie większym będziemy mieli zwykłe skrzyżowania? Sensu nie ma żadnego,
                  a kasa pójdzie w błoto.
                  Zdecydowanie jestem przeciwny takiemu rozwiązaniu TC jakie istnieje obecnie i
                  mam nadzieję, że uda się to zmienić. Ja widzę to w taki sposób, żeby
                  poprowadzić TC wzdłuż linii kolejowej po jej południowej stronie aż do
                  Klecińskiej i tu dopiero zrobić bezkolizyjny węzeł wykorzystując i tak
                  powstającą nową estakadę. A pomysłów na co można wydać z większym sensem
                  zaoszczędzone kilkadziesiąt milionów mogę podać lekko licząc ze 30.

• Gość: Mezopot Re: Wrocław stanął w korku IP: *.hutmen.pl 21.09.05, 13:02
                    TC ma służyć sprawnemu wyprowadzeniu ruchu z centrum miasta a ten akurat nie ma
                    nic wspólnego z obwodnicą autostradową więc dlaczego twierdzisz że AOW przejmie
                    znaczną część tego ruchu.
                    Trasa ta będzie miała początek na węźle Obwodnicy Śródmiejskiej i będzie
                    zbierała ruch z dwóch jej stron więc taki przekrój jest jak najbardziej
                    uzasadniony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka