Gość: piatkos IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.05, 16:01 BRAWO... niech inni biora przyklad z PCKu. Pewnie troszke drozej wyszlo niz w zwyklym tempie, ale za to jaki zysk czasowy... jestem pod wielkim wrazeniem... czapki z glow! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wojtek Re: > 8.000 pln/m^2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 20:36 To chyba troszke wiecej niz "troszke"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krwiodawca Re: > 8.000 pln/m^2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 21:10 podejrzewam, że wymogi sanitarne dla tego typu obiektu wymagają zastosowania droższych technologii niż te spotykane w typowo mieszkalnych, czy biurowych obiektach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: > 8.000 pln/m^2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 21:27 Z panskiej wypowiedzi mozna wywnioskowac, ze nie widzial Pan tego co tam bylo wczesniej - no chyba, ze ja nie dostrzeglem tych drozszych technologii w tamtym baraku? Poza tym, pietrowy kontenerowiec nie brzmi jak budynek o podwyzszonym standardzie. (Wezmy tez pod uwage to, ze koszt zakupu gruntu odpada - a wyposazenie jest liczone w tym artykule osobno.) Nie staram sie byc zlosliwy - honorowe krwiodawstwo to jest wielka rzecz, ale jesli cena wydaje sie byc 4 razy wyzsza niz normalna to nie moge nie zareagowac na slowa: "troszke wyzsza". Mam wrazenie, ze roznica wystacza az nadto, zeby wynajac odpowiednie pomieszczenia na czas budowy i postawic jeszcze ze dwa takie centra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krwiodawca Re: > 8.000 pln/m^2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 23:19 otóż tak się składa, że od kilku lat bywam tam regularnie (5-6 razu do roku) i dobrze wiem jak tam wszystko wyglądało przed rozpoczętą przebudową... Natomiast jeśli Pan oczekuje, że 1 metr kwadratowy obiektu o tak specjalnym zastosowaniu jak stacja krwiodawstwa zostanie zbudowana w cenie odpowiadającej 1 metrowi kwadratowemu najtańszego mieszkania, to gratuluję optymizmu... To tak jakby oczekiwać, że 1 metr kwadratowy w nowym szpitalu będzie kosztował tyle samo co 1 metr kwadratowy najtańszego mieszkania... Podejrzewam, że realny koszt budowy 1 metra kwadratowego w tego typu obiekcie musi kosztować 2-3 razy więcej niż najtańszym mieszkaniu (ze względu na zaostrzone wymogi sanitarne), a ten kolejny '1 raz' to koszt zastosowanej technologii, która pozwoliła przeprowadzić inwestycję w przeciągu pół roku, a nie w ciągu roku jakby to miało miejsce z wykorzystaniem tradycyjnych technologii budowlanych (nie wyobrażam sobie aby w obecnych warunkach pobierania krwi w tymczasowej siedzibie powstałej z kontenerów - było możliwe w okresie zimowym) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: > 8.000 pln/m^2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 00:08 Skoro Pan tam bywal to Pan wie, ze zadne zaostrzone wymogi sanitarne w tym kontekscie nie istnieja. Zreszta te kontenery chyba tez o tym swiadcza? A odnosnie ceny to podejrzewa Pan czy wie? I jakies argumenty czemu akurat 2-3 razy wiecej za te "zaostrzone wymogi sanitarne"? A czemu nie 5-6 razy wiecej? I 4 mln pln za to, ze budowa potrwa pol roku? Czy to nie przesada? (Prosze sobie tez sprawdzic dokladnie, ze ja nie pisalem ani slowa o tym, ze tymczasowa siedziba ma byc w kontenerach - za 4 mln pln to "podejrzewam", ze mozna calkiem przytulne lokum wynajac na rok czy poltora.) Zeby nie byc goloslownym, to budynek szpitala dzieciecego przy AM w Bialymstoku, o pow. 5500 m^2, zbudowano za 14,5 mln pln. I to budynek z nagrodami! :) Mysli Pan, ze tam zadne specjalne wymogi sanitarne nie obowiazywaly? Troche wiecej krytycznego spojrzenia zycze a troche mniej "podejrzen". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marc Re: > 8.000 pln/m^2 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.05, 00:20 wojtek, a o czym niby świadczą "te kontenery" poczekaj na koniec budowy, to naprawdę nie jest budynek typu "zaplecze budowy" z poustawianych na sobie kontenerów. cena dotyczy w pełni wyposażonego obiektu - pewnie mogło by być troche taniej (zawsze może :-) ) , ale nie porównuj tego naprawdę z ceną wybudowania najtanszej mieszkaniówki "w standardzie developerskim", czyli bez niczego. z ciekawością czekam na reakcję forumowiczów na elewacje tego obiektu :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: > 8.000 pln/m^2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 00:23 "kontenery" bylo odnosnie tego gdzie miesci sie tymczasowe centrum krwiodawstwa. Bardzo staralem sie nie uzyc tego slowa dla okreslenia tego co sie teraz buduje (choc przyznam necilo mnie bardzo :) ) Zas jesli mowa o calosci z wyposazeniem to mowmy o 25 mln pln a nie tak jak ja o 16 mln pln za sam budynek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Moj blad. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 00:52 Nie wiem skad mi sie to 25 mln wzielo (cos chyba czytalem na raz kilka rzeczy) rzeczywiscie jest 16 za calosc. Nie mniej - per analogiam z przykladem z Bialegostoku i tak bardzo bardzo duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krwiodawca Re: > 8.000 pln/m^2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 19:23 proponuję złożenie do prokuratury doniesienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa... jeśli koszty są Pana zdaniem tak drastycznie zawyżone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: > 8.000 pln/m^2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.09.05, 19:37 Każdy miesiąc to litry krwi Przy ul Czerwonego Krzyża powstaje centrum Krwiodastwa i Krwiolecznictwa Już pod koniec pażdziernika mają być gotowe nowe budynki wrocławskiego centrum krwiodastwa. - Tak błyskawiczne tempo możliwe jest przez wykorzystanie najnowocześniejszej technologii modułowej - mówi Ryszard Kozłowski, dyrektor centrum. - Przy tradycyjnych sposobach budowania zapłacilibyśmy 5 mln złotych więcej. Całość inwestycji szacowane jest na 21,6 mln zł, przy czym mowa tu takze o remoncie pobliskiej kamienicy należącej do centrum i modernizacja całej infrastruktury. Dotychczasowe siedziby przy ulicach Skłodowskiej i Pasteura wynajmowaliśmy od Akademii Medycznej. Nie możemy już dłużej tego robić - podkreśla Kozłowskie. Dlaczego zdecydowano się właśnie na technologię Cadolto? - To gwarancja szybkiej realizacji inwestycji - mówi Ferdynada Aptazy, dyrektor firmy w Polsce. - A my nie możemy czekać, każdy miesiac to litrykrwi - tłumaczy Ryszard Kozłowski. Inwestycję sfinansowało głównie Ministerstwo Zdrowia, wrocławskie centrum pokrywa jedynie koszty remontu kamienicy. (KOK) Słowo Polskie Gazeta Wrocławska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: > 8.000 pln/m^2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 20:32 W (na???) portalu budowlanym jest tez artykul o tej budowie sprzed tygodnia, w ktorym jest napisane, ze za zamowieniem gotowych modulow w niemczech staly napiete terminy (plus oczywiscie cala bajka o kompetencji i jakosci firmy z Niemiec). Nie ma za to ani slowa o nizszych kosztach :) Doskonale zdaje sobie sprawe z tego, ze kazdy budynek mozna postawic za X pln i za 10X pln, ale wolalbym zeby urzednicy zbierali sie ze wszystkim na czas i budowali za X/2 pln (no chyba, ze beda budowac za wlasne pieniadze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: > 8.000 pln/m^2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 19:58 Zadalem Panu dosc konkretne pytania, poparte rwoniez w miare konkretnym przykladem. Jesli nie jest Pan w stanie na nie odpowiedziec, to byc moze Panska obywatelska postawa (udowodniona przeciez byciem HD) powinna Panu kazac samemu zglosic sie do prokuratury z tymi watpliwosciami. Albo to, albo milczec. Ja jestem akurat typem osoby, ktora nie przyjmuje do wiadomosci argumentow typu "musi tak byc bo musi" i chetnie bym sie dowiedzial dlaczego 3-krotnie wieksza klinika budowana w tradycyjnej technologii kosztuje mniej niz nasz przyklad. Ale powoli przywyczaam sie do tego, ze w probach zrozumienia otaczajacego mnie swiata jestem dosc samotny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: > 8.000 pln/m^2 IP: 195.20.110.* 30.09.05, 12:28 Jeżeli rzeczywiście koszt postawienia tego obiektu to 8000 zł/m2 to bardzo dużo. Często bywałem w starym budynku - żadnego specjalnego wyposażenia w konstrukcji budynku nie znalazłem. Krew można spokojnie pobierać w dowolnym pokoju w któym umieści się odpowiednie urządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: > 8.000 pln/m^2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.09.05, 17:15 Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa we Wrocławiu We Wrocławiu powstaje Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa. Projekt realizowany jest przez Cadolto Polska - firmę specjalizującą się w prefabrykowanym budownictwie modułowym. Budynek zostanie oddany w rekordowym czasie - od momentu podpisania umowy do chwili transportu gotowych elementów; który nastąpił 22 września 2005 roku minęło niespełna sześć miesięcy. Umowa z Cadolto Polska - firmą specjalizującą się w produkcji i montażu prefabrykowanych budynków administracyjnych i klinicznych - została podpisana pod koniec kwietnia 2005 roku. Cadolto odpowiada za produkcję i montaż elementów budynku, zaś generalnym wykonawcą jest Mostostal Puławy. Zleceniodawcą budowy jest Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa we Wrocławiu reprezentujące Ministerstwo Zdrowia. Projekt przewiduje budowę czterokondygnacyjnej budowli (o całkowitej powierzchni 1990 m2), w systemie modułowym. Oznacza to, że pojedyncze części, włącznie z całą wewnętrzną instalacją budynku oraz pełnym wyposażeniem, są w 95% prefabrykowane w fabryce w Cadolto w Cadolzburgu koło Norymbergii w Niemczech. W momencie dostarczania poszczególnych pomieszczeń na teren budowy są one prawie całkowicie gotowe. Proces przygotowania budynku wraz z kompleksowym wyposażeniem jest rekordowo krótki - produkcja Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa trwała zaledwie 3 miesiące. Transport poszczególnych części budynku za pomocą przystosowanych do tego celu niskopodłogowych pojazdów rozpoczął się 26 września 2005 a ich montaż modułów potrwa około pięciu dni. Przetransportowanych zostało 48 modułów, o wymiarach 12 lub 16 X 4 m i wadze do 20 ton każdy. Poszczególne moduły będą zestawiane przy użyciu 150 oraz 180 tonowych dźwigów na przygotowaną piwnicę i połączone w jeden, kompleksowy budynek. Fasada zostanie wykonana na miejscu budowy. Budynek Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa zostanie oddany do użytku na przełomie października i listopada 2005. Tak krótka realizacja zlecenia w przypadku tradycyjnego budownictwa nie byłaby możliwa do zrealizowania. "Cadolto Polska" www.muratorplus.pl/25382_25831.htm?php4sid=af8a5557726afd60b84aca6f2518b6e0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: > 8.000 pln/m^2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.05, 20:28 Na to specjalne wyposazenie sklada sie: winda, klimatyzacja i stalowo-szklana elewacja. Majatek typowego RCKiK, majacego zazwyczaj po kilka oddzialow w terenie, jest rzedu 10 mln pln (caly majatek! : budynki, sprzet medyczny, samochody etc). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Budowa tak "blyskawiczna" jak cena "troche wyzsza" IP: *.mat.univie.ac.at 18.03.06, 13:15 Albo to jakas pomylka, albo kpina, albo cos gorszego: "Od poniedziałku zapraszamy krwiodawców do nowych pomieszczeń - mówi Maria Łuczywo-Rudy kierownik działu Pobierania Krwi." [wyjasniam: poniedzialek to 20.03.2006] Przypomne moze, ze ta chora cena 8000/m^2 za nowe CK byla motywowana pospiechem: centrum mialo byc gotowe na przelomie 11/12.2005. A tutaj 4 miesiace opoznienia? I ani slowa o tym nigdzie? A przeciez jak dobrze policzyc, to od rozpoczecia produkcji tych kontenerow do dzis to okolo 9 miesiecy uplynelo. Czy naprawde nie mozna w takim czasie postawic budynku o powierzchni 2000 m^2, niepodpiwniczonego, z klimatyzacja i winda, za cene nizsza niz 16 mln pln? Odpowiedz Link Zgłoś