Gość: Marakuja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 22:31 targ jak najbardziej, ale całodzienny jak kwiaty na solnym! do piętnastej kto to obejrzy ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paweł pomysł na Nowy Targ IP: *.acn.waw.pl 13.10.05, 23:39 Wydaje mi się, że najlepszą rzeczą byłaby przebudowa i modernizacja istniejących bloków: ich wizualny pionowy podział na "kamienice" oraz dobudowa poddaszy i imitujących starą zabudowę szczytów. Na tych nowych poddaszach mogliby zamieszkać mieszkańcy parterów, które mogłyby być zamienione w sklepiki czy kawiarenki. Widziałem coś takiego w Chojnicach: udaną transformację gomułkowskiego bloku w pseudohistoryczne kamieniczki. A targ i Neptun - oczywiście również jak najbardziej !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AS Re: pomysł na Nowy Targ IP: *.toyotafr.com 14.10.05, 08:27 Podobnie zrobili w Gorzowie Wlkp niedaleko katedry już ok 10 lat temu, na co czekają we Wrocławiu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tl Zrekonstruowac fontanne i przedwojenna zabudowe. IP: *.magma-net.pl 14.10.05, 00:21 Architekci oczywiscie wola "wariacje na temat", bo to dla nich pieniadze, ale dla wygladu miasta lepsze byloby odtworzenie stanu sprzed wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala współczesna architektura - dajmy szanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 02:56 nie do konca, jednak sztuka architektury też sie rozwija i szkoda marnować kasę na powtórki, oczywiście przy ostrych założeniach konkursowych ekstra gdyby za życia natusiewicza te bloczki zniknęły z naszego zycia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tl Re: współczesna architektura - dajmy szanse IP: *.magma-net.pl 14.10.05, 11:41 Nie mam nic przeciwko wspolczesnej architekturze, ale w tym miejscu musialaby ona byc naprawde dobra a patrzac na niektore nowe budynki na Starym Miescie (np. zielony klocek przy Olawskiej) to mysle, ze lepiej nie ryzykowac i po prostu zrekonstruowac to co bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macgorka Re: Zrekonstruowac fontanne i przedwojenna zabudo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.05, 10:04 Zdecydowanie sie zgadzam. Zeby ozywic Nowy Targ nalezaloby zapewnic mieszkancom lokale zastepcze na czas remontu, zburzyc bloki i zrekonstruwac przedwojenna zabudowe. Potrzebne sa do tego: czas, pieniadze i przychylnosc mieszkancow. Mieszkancy placu powinni byc pewni, ze na tym nie straca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zło no a zezwolenia na handel wydawal by magistrat... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.05, 00:50 Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Neptun musi wrócić! i... metro 14.10.05, 06:06 We Wrocławiu wciąż jest za mało: szaletów, pomników, fontann. A ten "wielki schron" pod placem NT to wg legend niedoszły dworzec metra... Co sądzą o tym znawcy podziemi Wrocławia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adriano Re: metro?????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.05, 11:57 > A ten "wielki schron" pod placem NT to wg legend niedoszły dworzec metra... Co > sądzą o tym znawcy podziemi Wrocławia To jest wielki schron i od poczatku był nim, wybudowany jesli mnie pamięć nie myli w 1941. POzdrawiam Adrian Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.wpo.com.pl 14.10.05, 08:15 Bzdura; organizowanie targowiska obok Hali Targowej jest nonsensem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 08:19 skoro miasto wyburza stare kamienice to rownie dobrze może zrównać z ziemią prawie całą zabudowe gomułkowską wokół Solnego. tylko nie mówcie mi, że to wielki problem i wielkie koszta. to jedyna metoda na zycie tutaj. nie ma co z gie robic pomaranczy "rewitalizujac". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haga rozpierniczyć ochyde !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 08:39 całą zabudowę nowego targu i okolic rozebrać,neptuna na środek,na nowe domy konkurs architektoniczny ,będzie ok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.lan.pop.pl 14.10.05, 10:16 > skoro miasto wyburza stare kamienice to rownie dobrze może zrównać z ziemią > prawie całą zabudowe gomułkowską wokół Solnego. Wokół czego??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 09:20 ... nowego t. oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alien Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 08:40 No tak. Parking przed Urzędem Miasta nie jest nikomu potrzebny. W centrum jest nadmiarowa liczba miejsc do parkowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynamon Śmierdzącym samochodom - stop! IP: *.206.113.85.telsat.wroc.pl 14.10.05, 16:44 Wszystkie szroty naziemne, zwane parkingami, należy usunąć z centrum miasta.Mimo, że jestem posiadaczem samochodu, do centrum jeżdże wyłącznie autobusem lub tramwajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Targ wraca na Nowy Targ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 09:31 A co z ludzmi którzy pracują do późna? ja wychodzę z domu o 7.00 i wracam po 18.00. Tak się składa, że byłby to najbliższy targ koło mojego domu. Skończyły sie już czasy pracy do 15.00. Panie prezydencie, proszę sobie to przemyśleć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo-work do 15? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 09:33 koncze prace o 16 wiec przynajmniej dla mnie to targowisko nie bedzie dostepne : ( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Ten jeden Wrocławski plac to obecna Warszawa IP: 194.146.217.* 14.10.05, 09:44 w pigulce. Brak ducha wlasnie. Dobrze ze p. Rafal to dostrzega i chce zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olhado Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.206.112.31.telsat.wroc.pl 14.10.05, 10:21 > targ jak najbardziej, ale całodzienny jak kwiaty na solnym! > do piętnastej kto to obejrzy ??? A byłeś/byłaś kiedyś w tamtych okolicach przed 15:00? Przecież Nowy Targ znajduje się niedaleko (wewnątrz?) jednego z tzw. campusów uniwersyteckich. Tam się roi od studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
matmichal Re: Targ wraca na Nowy Targ 14.10.05, 11:32 akurat przrz 5 lat przechadzałem się po NT w drodze do mojego instytutu na szewskiej i jakoś nie zouważyłem tam tłumu studentów!za to duży tłok jest na pl.nankiera i przy hali targowej.w artykule było wspomniane o targowisku w moguncji-ja widziałem podobny w wiesbaden(po drugiej stronie rzeki) i tam ceny były wyższe niż w zwykłych sklepach-czy to nie odstraszny studentów?nie zgodzę się również z p.Magdalenią,że to miejsce nie ma już duszy-pl.dominikański też był całkowicie zniszczony-ale teraz to miejsce coś w sobie ma!(choć jest to po części jest mniejsce przesiadkowe-sztucznie wytworzone centrum jak dawniej pl.PKWN i oś ul. świerczewskiego) rozsądnie zagospodarowany NT może odzyskać duszę!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olhado Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.206.112.31.telsat.wroc.pl 14.10.05, 14:24 No na samym NT zbyt dużo ludzi nie ma, ale po co mieliby tam być, skoro plac jest pusty? Za to wszędzie w okolicy roi się od studentów (a niedaleko da się też zaobserwować duże skupisko młodzieży galeriodominikańskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.05, 13:41 A jak sobie państwo wyobrażacie tego pana z gumowym wężem, który zmywa bruk w zimie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kij Odbudowa Neptuna to bzdura! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 14.10.05, 15:09 Wychodzi na to że jeśteśmy nieudacznikami którzy sami nic nie potrafią stworzyć tylko ciągle odbudowują i małpują.Najlepszym rozwiązaniem byłby konkurs na projekt NOWEJ fontanny. Odpowiedz Link Zgłoś
markona Bez nowego Nowego Targu da się jeszcze pożyć... 14.10.05, 21:50 ... może warto zarezerwować pulę pieniędzy na pl. Grunwaldzki, skoro te urzędasy z Warszawy ich nie dadzą... Nie za bardzo dba się o upiększenia miasta kosztem zwykłej, życiowej potrzeby? Przecież prze nasze miasto już nie daje się normalnie jeździć. Odpuśćmy sobie trochę Szewską, pl. Teatralny, a może i Nowy Targ... Dla polepszenia codzienności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: helena Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.wroclaw.mm.pl 15.10.05, 07:17 Pomysł piękny. Szkoda, że nigdy nic nie kupię i nie tylko ja. Większość w tym czasie pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś