Dodaj do ulubionych

Targ wraca na Nowy Targ

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 22:31
targ jak najbardziej, ale całodzienny jak kwiaty na solnym!
do piętnastej kto to obejrzy ???
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł pomysł na Nowy Targ IP: *.acn.waw.pl 13.10.05, 23:39
      Wydaje mi się, że najlepszą rzeczą byłaby przebudowa i modernizacja
      istniejących bloków: ich wizualny pionowy podział na "kamienice" oraz dobudowa
      poddaszy i imitujących starą zabudowę szczytów. Na tych nowych poddaszach
      mogliby zamieszkać mieszkańcy parterów, które mogłyby być zamienione w sklepiki
      czy kawiarenki. Widziałem coś takiego w Chojnicach: udaną transformację
      gomułkowskiego bloku w pseudohistoryczne kamieniczki.
      A targ i Neptun - oczywiście również jak najbardziej !!!
      • Gość: AS Re: pomysł na Nowy Targ IP: *.toyotafr.com 14.10.05, 08:27
        Podobnie zrobili w Gorzowie Wlkp niedaleko katedry już ok 10 lat temu, na co
        czekają we Wrocławiu ?
    • Gość: tl Zrekonstruowac fontanne i przedwojenna zabudowe. IP: *.magma-net.pl 14.10.05, 00:21
      Architekci oczywiscie wola "wariacje na temat", bo to dla nich pieniadze, ale
      dla wygladu miasta lepsze byloby odtworzenie stanu sprzed wojny.
      • Gość: ala współczesna architektura - dajmy szanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 02:56
        nie do konca, jednak sztuka architektury też sie rozwija i szkoda marnować kasę
        na powtórki, oczywiście przy ostrych założeniach konkursowych

ekstra gdyby za życia natusiewicza te bloczki zniknęły z naszego zycia
        • Gość: tl Re: współczesna architektura - dajmy szanse IP: *.magma-net.pl 14.10.05, 11:41
          Nie mam nic przeciwko wspolczesnej architekturze, ale w tym miejscu musialaby
          ona byc naprawde dobra a patrzac na niektore nowe budynki na Starym Miescie
          (np. zielony klocek przy Olawskiej) to mysle, ze lepiej nie ryzykowac i po
          prostu zrekonstruowac to co bylo.
      • Gość: macgorka Re: Zrekonstruowac fontanne i przedwojenna zabudo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.05, 10:04
        Zdecydowanie sie zgadzam. Zeby ozywic Nowy Targ nalezaloby zapewnic mieszkancom
        lokale zastepcze na czas remontu, zburzyc bloki i zrekonstruwac przedwojenna
        zabudowe. Potrzebne sa do tego: czas, pieniadze i przychylnosc mieszkancow.
        Mieszkancy placu powinni byc pewni, ze na tym nie straca.
    • Gość: zło no a zezwolenia na handel wydawal by magistrat... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.05, 00:50
    • kolejar Neptun musi wrócić! i... metro 14.10.05, 06:06
      We Wrocławiu wciąż jest za mało: szaletów, pomników, fontann.
      A ten "wielki schron" pod placem NT to wg legend niedoszły dworzec metra... Co
      sądzą o tym znawcy podziemi Wrocławia?
      • Gość: Adriano Re: metro?????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.05, 11:57
        > A ten "wielki schron" pod placem NT to wg legend niedoszły dworzec metra... Co
        > sądzą o tym znawcy podziemi Wrocławia

To jest wielki schron i od poczatku był nim, wybudowany jesli mnie pamięć nie
        myli w 1941.

POzdrawiam Adrian
    • Gość: Piotr Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.wpo.com.pl 14.10.05, 08:15
      Bzdura; organizowanie targowiska obok Hali Targowej jest nonsensem!
    • Gość: to Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 08:19
      skoro miasto wyburza stare kamienice to rownie dobrze może zrównać z ziemią
      prawie całą zabudowe gomułkowską wokół Solnego. tylko nie mówcie mi, że to
      wielki problem i wielkie koszta. to jedyna metoda na zycie tutaj. nie ma co z
      gie robic pomaranczy "rewitalizujac".
      • Gość: haga rozpierniczyć ochyde !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 08:39
        całą zabudowę nowego targu i okolic rozebrać,neptuna na środek,na nowe domy
        konkurs architektoniczny ,będzie ok!
      • Gość: darek_w1 Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.lan.pop.pl 14.10.05, 10:16
        > skoro miasto wyburza stare kamienice to rownie dobrze może zrównać z ziemią
        > prawie całą zabudowe gomułkowską wokół Solnego.

Wokół czego???
        • Gość: to Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 09:20
          ... nowego t. oczywiscie
    • Gość: alien Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 08:40
      No tak. Parking przed Urzędem Miasta nie jest nikomu potrzebny. W centrum jest
      nadmiarowa liczba miejsc do parkowania
      • Gość: cynamon Śmierdzącym samochodom - stop! IP: *.206.113.85.telsat.wroc.pl 14.10.05, 16:44
        Wszystkie szroty naziemne, zwane parkingami, należy usunąć z centrum
        miasta.Mimo, że jestem posiadaczem samochodu, do centrum jeżdże wyłącznie
        autobusem lub tramwajem.
    • Gość: ja Targ wraca na Nowy Targ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.05, 09:31
      A co z ludzmi którzy pracują do późna? ja wychodzę z domu o 7.00 i wracam po
      18.00. Tak się składa, że byłby to najbliższy targ koło mojego domu. Skończyły
      sie już czasy pracy do 15.00. Panie prezydencie, proszę sobie to przemyśleć!
    • Gość: lolo-work do 15? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.05, 09:33
      koncze prace o 16 wiec przynajmniej dla mnie to targowisko nie bedzie dostepne :
      (
    • Gość: a Ten jeden Wrocławski plac to obecna Warszawa IP: 194.146.217.* 14.10.05, 09:44
      w pigulce. Brak ducha wlasnie. Dobrze ze p. Rafal to dostrzega i chce zmienic.
    • Gość: Olhado Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.206.112.31.telsat.wroc.pl 14.10.05, 10:21
      > targ jak najbardziej, ale całodzienny jak kwiaty na solnym!
      > do piętnastej kto to obejrzy ???

A byłeś/byłaś kiedyś w tamtych okolicach przed 15:00? Przecież Nowy Targ
      znajduje się niedaleko (wewnątrz?) jednego z tzw. campusów uniwersyteckich. Tam
      się roi od studentów.
      • matmichal Re: Targ wraca na Nowy Targ 14.10.05, 11:32
        akurat przrz 5 lat przechadzałem się po NT w drodze do mojego instytutu na
        szewskiej i jakoś nie zouważyłem tam tłumu studentów!za to duży tłok jest na
        pl.nankiera i przy hali targowej.w artykule było wspomniane o targowisku w
        moguncji-ja widziałem podobny w wiesbaden(po drugiej stronie rzeki) i tam ceny
        były wyższe niż w zwykłych sklepach-czy to nie odstraszny studentów?nie zgodzę
        się również z p.Magdalenią,że to miejsce nie ma już duszy-pl.dominikański też
        był całkowicie zniszczony-ale teraz to miejsce coś w sobie ma!(choć jest to po
        części jest mniejsce przesiadkowe-sztucznie wytworzone centrum jak dawniej
        pl.PKWN i oś ul. świerczewskiego) rozsądnie zagospodarowany NT może odzyskać
        duszę!:)
        • Gość: Olhado Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.206.112.31.telsat.wroc.pl 14.10.05, 14:24
          No na samym NT zbyt dużo ludzi nie ma, ale po co mieliby tam być, skoro plac
          jest pusty? Za to wszędzie w okolicy roi się od studentów (a niedaleko da się
          też zaobserwować duże skupisko młodzieży galeriodominikańskiej).
    • Gość: Stefan Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.05, 13:41
      A jak sobie państwo wyobrażacie tego pana z gumowym wężem, który zmywa bruk w
      zimie?
      • Gość: kij Odbudowa Neptuna to bzdura! IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 14.10.05, 15:09
        Wychodzi na to że jeśteśmy nieudacznikami którzy sami nic nie potrafią stworzyć
        tylko ciągle odbudowują i małpują.Najlepszym rozwiązaniem byłby konkurs na
        projekt NOWEJ fontanny.
    • markona Bez nowego Nowego Targu da się jeszcze pożyć... 14.10.05, 21:50
      ... może warto zarezerwować pulę pieniędzy na pl. Grunwaldzki, skoro te
      urzędasy z Warszawy ich nie dadzą... Nie za bardzo dba się o upiększenia miasta
      kosztem zwykłej, życiowej potrzeby? Przecież prze nasze miasto już nie daje się
      normalnie jeździć. Odpuśćmy sobie trochę Szewską, pl. Teatralny, a może i Nowy
      Targ... Dla polepszenia codzienności.
    • Gość: helena Re: Targ wraca na Nowy Targ IP: *.wroclaw.mm.pl 15.10.05, 07:17
      Pomysł piękny. Szkoda, że nigdy nic nie kupię i nie tylko ja. Większość w tym
      czasie pracuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka