Gość: marqin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 16:45 brama III tysiaclecia? a po co??? brakuje pieniedzy na drogi, mosty itp. a na niepotrzebne bzdury kasa sie znajdzie? Moze tylko zmienic nazwe na Łuk Triumfalny im. Dutkiewicza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tfurca PLAC Z BARIEREAMI ARCHITEKTONICZNYMI IP: 212.127.66.* 16.10.05, 16:55 ... PAPIEZ BEDAC NA WOZKU INWALIDZKIM NIE PRZEJECHALBY GO W ZADEN SPOSOB !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ofszem szkoda IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.10.05, 17:22 Tyle lat tego placu, tyle urodzeń, randek, tyle normalnosci a tu nasza polska Korea dla mnie zawsze będzie 1 MAJA jak widac miasta nie stać na nic godniejszego jak zmiane nazwy czegoś czego sami nie zrobiliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: szkoda IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.10.05, 17:57 Pryncypał Dutkieiwcza właził na kominy więc on sam musiał jakiegoś czynu na wysokości dokonać. Wlazłbył zatem na drabinę i tablicę przybił a telewizja to utrwaliła dla potomnych, gdyby ktoś mial wątpliwości. Dla mnie ten plac bedzie zawsze pl. 1-go Maja (obecnie pl.JP II-go). Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: szkoda 16.10.05, 18:07 Dla mnie to również będzie PLAC 1-MAJA. Skoro się polskiej religijnej (a raczej kościelnej) prawicy ubzdurało, że to "komunistyczna" nazwa, to odsyłam ich do historii. 1 Maja był dniem klasy robotniczej już w USA (przełom XIX i XX wieku) na pamiątkę tragicznego dnia w Chicago, gdzie w starciach z policją zginęli manifestujący robotnicy. Rządy czasów Polski Ludowej były tylko uzurpującymi sobie ten dzień kontynuatorami. Czy prawica chce czy nie data 1 Maja jest datą ważną, na tyle ważną, że nigdy nie powinna być wyparta ze społecznej świadomości. A do tego się właśnie dąży. Poza tym imieniem Jana Pawła II można było nazwać któryś z nowo powstających placów lub którąś z większych ulic. Co więcej - stanowczo protestuję przeciwko tej zmianie nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziutek Re: szkoda IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.10.05, 18:20 Problem polega na tym, że władze miasta mają nas mieszkańców głęboko gdzieś. My motłoch nie po to ich wybieramy, żeby im zwracać głowę jakimiś protestami. Ja wierzę, że wszystko ma swoje granice i wahadło historii wyhyli się w stronę przeciwną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloko A nie mogło być pl. Królewski jak kiedyś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 18:32 Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: A nie mogło być pl. Królewski jak kiedyś? 16.10.05, 22:05 Koenigsplatz? (Plac Królewski)... To już kiedyś było... I jakiego króla miałby to być plac? Równie dobrze możnaby przemianować pl. Kościuszki na Tauentzienplatz (Plac Tauentziena czy np. Generalski)... Miasto było niemieckie, owszem, ale to nie znaczy, że w imię "political corectness" mamy rezygnować z polskiego nazewnictwa. Polacy (nie tylko Polacy bo i np. Czesi) stanowią część historii miasta, tego się nie zmieni i zmieniać się nie musi. Może więc niech Wzgórze Partyzantów pozostanie Wzg. Partyzantów, a nie z powrotem Liebicha, Wzgórze Polskie niech zostanie przy swojej nazwie mimo, że Holtei był Polakom przyjazny (zresztą mógłby mieć "swoją" ulicę). Podobnie z placem 1-Maja. Nikt się nie liczy z tym, że nie wszystkim ta zmiana nazwy odpowiada. Z całym szacunkiem dla Jana Pawła II można było znaleźć inny plac (np. Strzelecki, czy Powstańców Śląskich, czy Legionów) ale czysto polityczne przesłanki zadecydowały, że właśnie tę nazwę zmieniono. Odpowiedz Link Zgłoś
marlenkamc Re: A nie mogło być pl. Królewski jak kiedyś? 18.10.05, 12:11 Fajnie że macie pojęcie o finansach hahah Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tg Re: szkoda IP: *.il-chicago0.sa.earthlink.net 16.10.05, 18:36 Czlowieku! Nie tlumacz polskiemu rycerstwu historii pierwszo-majowego swieta - oni maja zakute lby. Jakkolwiek, ja powaznie rozwaze zmiane swojego nazwiska na - Jan Pawel II. Mysle, ze zamiast polskiej kielbasy zwyczajnej, bedziemy mogli juz wkrotce delektowac sie kielbasa Jana Pawla II. Zamiast pic "Wyborowa", bedziemy polewac "Jana Pawla II". Zamiast "Piasta", w bramie lub w parku na lawce obalimy zgodnie z duchem czasu - Jana Pawla II. Niech zyje stolica Dolnego Slaska - Jan Pawel II! (dawniej Wroclaw a bardzo dawno temu Bresaul. To dla tych, co to maja dobra ale krotka pamiec). Och, to my juz nie bedziemy mieli Kowalskich. A co ze zmiana nazw kosciolow? Czy teraz wszystkie beda pod wezwaniem - Jana Pawla II? Choroba Jana Pawla II - calkowity zanik mozgu. Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: szkoda 16.10.05, 22:15 Wiesz co mnie w tym wszystkim do szaleństwa irytuje? To, że za tym czysto symboliczno-werbalnym kultem nie idzie wludzkim postępowaniu dosłownie nic. Sam rozumiesz, co znaczy inflacja pojęć. Skutek zaś będzie taki, że ludziom się będzie robiło mdło na sam dźwięk słowa Jan Paweł II. Współczuję temu człowiekowi, którego szanowałem i ceniłem, mimo tego, że nie we wszystkim się z nim zgadzałem (jestem w zasadzie areligijny). Hałas medialny, nadmiar, potrafią zabić pamięć gorzej niż przemilczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyli Re: szkoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 20:41 antal napisał: Czy prawica chce czy nie data 1 Maja jest datą ważną, na tyle ważną, że nigdy nie powinna być wyparta ze społecznej świadomości. Bzdura. Kogo dziś obchodzi 1 maj? Nie dorabiaj ideologi - czerwoni już to robili i wyszło jak wyszło, czyli nijak. Ludzi nie obchodzi rodowód nazawy czy ważność tej daty - każdy ma to w "poważaniu". Ludziska przyzwyczajone są do miejsca, które tak się nazywało i długo jeszcze tak w ich pamięci zostanie. Nie mieszaj z tym "święta" pierwszomajowego - nikomu na jego kultywowaniu nie zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martini Re: szkoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 21:05 pewnie ze nie chodzi o święto 1 majowe, chodzi o idotyzm i chorobe jp2 na jaka zapadac teraz beda co roku rozni politycy, takie puste gesty sa bez sensu, w dodatku zmiana nazwy placu który wszyscy wrocławianie kojarza jako 1 maja jest tak samo beznadziejna na zamiana czerwonego na solidarnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: szkoda 16.10.05, 22:27 martini... bo to jest właśnie to... Gdyby pl. Czerwony nazywał się np... Kościelny, to nikomu do głowy nie przyszłoby zmieniać nazwy. Taka mała polityczna zaciekłość. Różni ludzie różnie traktowali 1 Maja. W Polsce się on kojarzy z sowiecką dominacją, ale to święto powstało w USA ( w ten dzień nie tam było żadnych wielkich pochodów, ludzie mieli po prostu dzień wolny od pracy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotras Dla protestu nazywajmy go na zawsze 1-Maja! IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 17.10.05, 09:46 Tak robili np. Slazacy, ktorzy za glebokiej komuny nigdy nie uzywali nazwy Stalinogrod a zawsze mowili Katowice. Teraz nasze pokolenie musi sie bronic przeciw zalewowi katoprawicy - a kiedys przyjdzie piekny dzien, kiedy tablice z J.P.II beda na powrot zrywane! Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: szkoda 16.10.05, 22:21 Jakie było to "święto", to dobrze wie... Napisałem wyraźnie, że zostało przez partię zawłaszczone. Poza tym bardzo cię proszę, pisz za siebie... Jedni chcą mieć w ten dzień piknik, innych ciągnie do hipermarketu, a jeszcze inni chcą się wyspać... Ale są tacy dla których ten dzień może być ważny (choćby czysto symbolicznie)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyli Re: szkoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 07:37 antal napisał: Jedni chcą mieć w ten dzień piknik, innych ciągnie do hipermarketu, a jeszcze > inni chcą się wyspać... Ale są tacy dla których ten dzień może być ważny (choćb > y > czysto symbolicznie)... A ja myślałem, że mowa jest o zmianie nazwy placu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radziwil Re: szkoda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 09:33 Popieram w 100 % "Co więcej - stanowczo protestuję przeciwko tej zmianie nazwy". Kolejny nasz kochany prezydent zaczyna się wygłupiać na całego. Kolejny, któremu brakuje pomysłów, jak prowadzić Wrocław, aczkolwiek, muszę przyznać, że potrafi zapewnić atrakcje w Rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k.S Re: szkoda IP: 213.17.161.* 18.10.05, 14:07 Wiesz gdzie mam Twoje protesty? W nosie. Życie ma to do siebie że musi podlegać ciągłej ewolucji, gdyż inaczej następuje regres. Twoja lekcja historii ruchu robotniczego jest oszałamiająca. USA do dziś głównie na proletariacie sie opierają Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Pani Zdrojewska 16.10.05, 18:27 Czy jako inicjatorka pomysłu zechce Pani pokryć wszystkie koszty zmiany nazwy (wymiana dokumentów, szyldów itp.)? Czy też może za Pani pomysł zapłacą inni ludzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz kreatywna..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 19:11 Czy jako inicjatorka pomysłu zechce Pani pokryć wszystkie koszty zmiany nazwy ( > wymiana dokumentów, szyldów itp.)? Czy też może za Pani pomysł zapłacą inni lud zie? > Naczytałeś się Naszego Dziennika, że tak niePOprawne myśli opanowały Twój umysł??:)))) My zapłacimy za pieczątki i wizytówki, aby nasi lokalni ojcowie mogli się ogrzać w cieniu Wielkiego Ojca. Ciekawe, czy ich analitycy prowadzą badania na temat odbioru tych kreatywnych inicjatyw???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ano boję się wyjśc na ulice IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.10.05, 19:25 Szczególnie dziś. Wchodzę do sklepu a z kadzdej pólki z prasą patrzy na mnie papież. Włączam telewizor i w państwowej tvp ..na prawie wszystkich kanałach papież, właczam radio ...papież. Kupiłem na kolacje paprykarza...boje się go otworzyć..naprawdę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: boję się wyjśc na ulice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 19:29 >Kupiłem na kolacje paprykarza...boje się go > otworzyć..naprawdę!!! nie lękaj się, z puszki wyskoczy Młynarska lub Pazura:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomaszA Potrzebna terapia. IP: *.206.113.210.telsat.wroc.pl 16.10.05, 23:11 Proszę z tymi lękami udać się do terapeuty. Jest duża szansa, że da się to wyleczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja IP: *.magma-net.pl 16.10.05, 19:27 Dla mnie to zawsze będzie 1 maja tak jak plac Czerwony. Lepiej było nazwać imieniem papieża plac Społeczny bo szybciej by został doprowadzony do porządku. Ale ja rozumiem władze, trzeba szybkiego sukcesu więc lepiej przemianować świeżo wyremontowany plac niż wytężyć trochę mózg i zrobić porządek na Społecznym który swoim rozmiarem oddawał by wielkość naszego rodaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terazPOLSKA Przykro mi IP: *.netcologne.de 16.10.05, 19:33 Przykro mi popatrzec na opinie niektorych ludzi. Zawsze cos maja do krytykowanie i wszystko zawsze jest zle. Chyba Jan Pawel II na to sluzyl zeby my muj oddali hold. Jeden nawet pisal ze w kraju jest "choraba" o JP II. NIewiem dlaczego ten czlowiek takie cos napisal, ale nie umie tego zrozumiec. Niewiem co sie ten pan na to myslal. Mieszkam juz od malego w niemczech, i musze wam powiedziec ze jestescie juz gorzej jak niemcy. to oni wlasnie codziennie marudza...."mamy zle wszystko jest zle,to mi sie nie podoba, a to , i to". A wy juz tak samo. Codziennie widze Polacy sprzedajac wlasnej czesc Identyfykacji (jak np. pilkarze. Wstyd mi takie ludzie co muwia o "chorobie" JPII. Czeba byc jednym narod i sie skoncentrowac na wspolna przyszlosc!!!! Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: Przykro mi 16.10.05, 22:57 > Chyba Jan Pawel II na to sluzyl zeby my muj oddali hold. > Jeden nawet pisal ze w kraju jest "choraba" o JP II. NIewiem dlaczego ten > czlowiek takie cos napisal, ale nie umie tego zrozumiec. Niewiem co sie ten pan > na to myslal. Wiesz co, świetnie byłoby, gdyby w ramach hołdu: choć raz pozamiatali ulice, albo ponaprawiali przystanki, albo raz w roku przez kilka choćby dni przestali się między sobą żreć... Gdyby w ramach hołdu dokonali rzeczy może przyziemnej, ale jakże ważnej: polikwidowali bariery architektoniczne, tak naprawdę a nie na pokaz, Gdyby w ramach hołdu zaprzestali kraść, kombinować, wyzyskiwać... Wiesz, dla mnie to byłby jakiś HOŁD... Zaś to, co teraz jest, to jedynie lawina pustosłowia. Ktoś mi powie, że tyle jest młodzieży na spotkaniach. Owszem, jest bardzo dużo, bo młodzi w tym brudnym i brutalnym polskim kapitaliźmie mają po prostu dość, bo szukają jakichś wartości poza kasą i wyścigiem szczurów. Ale to wszystko do czasu. Jeśli tym ludziom da się tylko słowa, tylko gadanie o duchowości, odwrócą się w okamgnieniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terazPOLSKA Re: Przykro mi IP: *.netcologne.de 17.10.05, 08:40 Masz racji!!! Polski Kapitalizm to twardy i naprawde brudny. To jedyny co sie wogule liczy to tylko forsa... A sam czlowiek to sie dzisiaj juz nie liczy, to tylko jakis objekt... Taka sytuacja nawet chyba bolala Jana Pawla II. Ale niewolno sie lekac JPII zawsze mowil, i mial racje Pamietajcie o "Solidarnosci". Zaczelo sie malo i zmienilo caly kraj. To WY macie w rece przyszlosc, a nie politycy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubi Re: a co to za data: 1 Maja IP: *.magma-net.pl 16.10.05, 22:13 Niesamowite, artykul o nadaniu imieniem Papieża placu jest szerzej komentowany niz zimowe, drogowe inwestycje ZDiK-u, i to gdzie na forum wrocławskim,gdzie ZDiK jest tak nielubiany. Smutne to, ze wszyscy sie martwia o koszty takiej zmiany niz o koszty zimowych remontow niz wiele, wiele innych bezzsensownych wydatkow. Dziwnym narodem jestesmy, coraz bardziej dziwnym. Odpowiedz Link Zgłoś
antal Re: a co to za data: 1 Maja 16.10.05, 22:39 Gość portalu: hubi napisał(a): > Niesamowite, artykul o nadaniu imieniem Papieża placu jest szerzej komentowany > niz zimowe, drogowe inwestycje ZDiK-u, i to gdzie na forum wrocławskim,gdzie > ZDiK jest tak nielubiany. Smutne to, ze wszyscy sie martwia o koszty takiej > zmiany niz o koszty zimowych remontow niz wiele, wiele innych bezzsensownych > wydatkow. Dziwnym narodem jestesmy, coraz bardziej dziwnym. Wiesz dlaczego? Ponieważ ZDiK wymyka się już wszelkim komentarzom, bo ich głupota jest już nie do opisania, a poza tym ileż można smarować o tych bałwanach. Natomiast historia z tym placem jest denerwująca i politycznie (jedna ideologia zastąpiona drugą, z czego absolutnie nic dobrego dla ludzi nie wynika) i ekonomiczna (koszty paszportów, pieczątek, tabliczek, przemianowywania map itd, itd), a poza tym stosunkowo świeża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milek No świetnie, po prostu... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.05, 22:49 To miejsce będzie także dla mnie zawsze Placem Pierwszego Maja, nieważne, czy dadzą Mu na patrona Jana Pawła II, czy też Leppera, czy jeszcze jakiegoś innego. Moim zdaniem to jeden wielki błąd, bo sam bardzo lubiłem widzieć na przystanku napis "PLAC 1-GO MAJA" czy mowic "Jestem na 1-go maja", a teraz...jak tak dalej pójdzie, to nie tylko cały Wrocław, ale i nasz kraj bedzie miał pełno ulic, placów czy skwerów imienia JPII. Może w niedalekiej przyszłości z encyklopedii będzie, że żyjemy w JanoPawloDrugiKraju? CO Z TA POLSKA?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tg Re: No świetnie, po prostu... IP: *.il-chicago0.sa.earthlink.net 17.10.05, 02:32 Slyszalem,ze w sklepach pojawily sie podpaski dla pan pod nazwa Jan Pawel II. Och, papier toaletowy spod lady! Firma wyprodukuje okolo 1 miliona rolek. Nazywac sie beda ...Jan Pawel II, ostatnia posluga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: No świetnie, po prostu... IP: 157.25.9.* 17.10.05, 07:55 piszesz takie bzdety z zazdrości czy z głupoty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skuba Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja IP: *.asta-net.com.pl 17.10.05, 08:02 a czy ktoś sie zastanowił ile taka zmiana nazwy będzie kosztowała przedsiębiorców, mających firmy przy tym placu i pod starym adresem?Kto im to zrefunduje?Z pewnością my podatnicy!A może by tak radni ze swoich diet?! Odpowiedz Link Zgłoś
anwb Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja 17.10.05, 08:18 Kolejne stawianie SOBIE pomnikow za pieniadze podatnikow. Moze lepiej radni zrezygnowaliby np. z darmowych parkingow w miescie, urzednicy oddali samochody terenowe, ktore dostali od firm remontujacych drogi albo rzekazali pieniadze, ktorymi powinni zaplacic za koncert Pavarottiego czy slynne Anioly Europy (raczej Korei Polnocnej)- a to koszmarne pieniadza, a oni dali sobie wejsciowki.) No i proponowalbym czytanie 10 przykazan. Najplepiej wspolnie, na pl.1 Maja. PS Za komuny miasto obronilo sie przed ulicomania i nie bylo ani ulicy, ani pomnika Lenina. Teraz organizowane zawody kto wiecej uchwali pomnikow ulic, skwerkow, szpitali itd. itd. To nie oddawanie czci! To jakas szamanska Afryka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 09:03 Kompletnie nie rozumiem tych uwag. Po pierwsze, nie bardzo mogę znaleźć jakiś tańszy pomysł na uczczenie JPII, a tu wrzaski, że za drogo. Po drugie, dla mnie nazwa 1 Maja nie ma specjalnego znaczenia i dość łatwo ją zmienić. Po trzecie np. plac Społeczny bedzie przebudowany i prawdopodobnie przestanie być placem. Po czwarte, skąd w was ludzie tyle bezinteresownej zawiści? Przytulcie psa, kupcie mamie kwiaty, zróbcie coś dobrego, od razu ta zapiekłość was opuści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotras Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 17.10.05, 09:54 A ty sobie w domu wybuduj oltarzyk dla twego idola a zostaw innych w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikus Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja IP: 194.204.171.* 17.10.05, 11:52 Ostentacyjne obnoszenie się z uwielbieniem kogoś, powinno mieć jakieś granice. W przeciwnym wypadku zniechęci do uwielbiania. Janopawłowanie Polski przynosi odwrotny skutek tymbardziej, że rozpoczęło się za życia JPII-go. Odnoszę wrażenie, że czczą go w pierwszej kolejności faryzeusze i judasze. W żadnej dziedzinie życia nie widać stosowania się do przesłania i nauk Ojca Świętego. Odpowiedz Link Zgłoś
ripper666 Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja 18.10.05, 11:20 I tak wszyscy zawsze będą mówić 1 Maja, nawet jeśli ktoś umieści na rozkładach jazdy nazwę "Plac Jana Pawła II", to ludzie będą się dziwić, gdzie to jest. Tak jak teraz wszyscy mówią plac Solidarności. Skoro już zmieniają nazwę placu Grunwaldzkiego, to mogli ją zmienić na wyżej wymienioną, albo nazwać imieniem Papieża jakąś nową ulicę. Miejmy nadzieję, że miasto nie postanowi wybudować dziesięciu pomników itp. PS. Gratulacje dla Akademii Rolniczej, nowy budynek imienia Jana Pawła II, to bardzo miły gest, w końcu tak wiele zrobił dla uczelni. ----************************---- www.rybactwo.republika.pl _____serdecznie zapraszam_______ ----************************---- Odpowiedz Link Zgłoś
matmichal Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja 18.10.05, 11:33 dlaczego P. prezydent nie zapytał o zdanie wrocławian? jakaś nowa ulica lub most był by lepszą lokalizacją dla tego imienia!!! poza tym cieszyłbym się gdyby taki powstał(nowy) :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SzK Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja IP: 213.17.161.* 18.10.05, 14:02 Facet prosta sprawa ? Najważniesza w życiu tak publicznym jak i prywatnym jest "pełna micha", prawda? Odrobina finezji to już nie na ten naród? Francuzi to co innego to dopiero kultura..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Galleahad Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja IP: *.magma-net.pl 20.10.05, 16:38 Ech, taka demonstracja poprawności politycznej. Teraz to tak po prostu wypada, byle miejsce nazywac imieniem papieża. Nie dość setek pomników, wszyscy chcą być bardziej papiescy niż sam papież. Miasta sie prześcigają w składaniu hołdów, a ludzie wszedzie niemalże tyłki sobie podcierają powszechnym już "dżej pi tu". Niestety nic zdziałać nie mogę, sprzeciw wyrażę tylko w tym, iż używać będę wciąż starej nazwy, jak i wiele innych. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja 20.10.05, 17:26 Jak to jest, ze Gazeta trafia zawsze tylko na osoby, ktorym sie pomysl podoba? Ja jakos sie chyba obracam w innych kregach niz jej dziennikarze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cookie Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.10.05, 18:28 Marzyła mi się ulica JP2 gdzieś w spokojnej części Ostrowa Tumskiego, tam gdzie JP2 przechodził i rozmawiał z wrocławianami. Dokąd można by pójść by w zadumie powspominać wielkiego Polaka, chwilę się wyciszyć i może nawet pomodlić. Ot tak po prostu. Ale we Wrocławiu niektórzy są bardziej papiescy od Papieża. Teraz tylko brakuje, by ktoś przy pl. 1 Maja otworzył agencję towarzyską. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja 21.10.05, 10:57 A dlaczego ma nie otworzyc? Jak sie boimy ze ktos otworzy agencje na nieodpowiedniej nazwie ulicy, to nazywajmy wszystkie "pierwsza", "druga", "trzecia..." Odpowiedz Link Zgłoś