Dodaj do ulubionych

Symboliczna tablica na pl. 1 Maja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 16:45
brama III tysiaclecia?
a po co???
brakuje pieniedzy na drogi, mosty itp. a na niepotrzebne bzdury kasa sie
znajdzie?
Moze tylko zmienic nazwe na Łuk Triumfalny im. Dutkiewicza?
Obserwuj wątek
    • Gość: tfurca PLAC Z BARIEREAMI ARCHITEKTONICZNYMI IP: 212.127.66.* 16.10.05, 16:55
      ... PAPIEZ BEDAC NA WOZKU INWALIDZKIM
      NIE PRZEJECHALBY GO W ZADEN SPOSOB !!!
    • Gość: ofszem szkoda IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.10.05, 17:22
      Tyle lat tego placu, tyle urodzeń, randek, tyle normalnosci a tu nasza polska
      Korea
      dla mnie zawsze będzie 1 MAJA jak widac miasta nie stać na nic godniejszego jak
      zmiane nazwy czegoś czego sami nie zrobiliśmy.
      • Gość: ziutek Re: szkoda IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.10.05, 17:57
        Pryncypał Dutkieiwcza właził na kominy więc on sam musiał jakiegoś czynu na
        wysokości dokonać. Wlazłbył zatem na drabinę i tablicę przybił a telewizja to
        utrwaliła dla potomnych, gdyby ktoś mial wątpliwości. Dla mnie ten plac bedzie
        zawsze pl. 1-go Maja (obecnie pl.JP II-go).
      • antal Re: szkoda 16.10.05, 18:07
        Dla mnie to również będzie PLAC 1-MAJA.

Skoro się polskiej religijnej (a raczej kościelnej) prawicy ubzdurało, że to
        "komunistyczna" nazwa, to odsyłam ich do historii. 1 Maja był dniem klasy
        robotniczej już w USA (przełom XIX i XX wieku) na pamiątkę tragicznego dnia w
        Chicago, gdzie w starciach z policją zginęli manifestujący robotnicy. Rządy
        czasów Polski Ludowej były tylko uzurpującymi sobie ten dzień kontynuatorami.
        Czy prawica chce czy nie data 1 Maja jest datą ważną, na tyle ważną, że nigdy
        nie powinna być wyparta ze społecznej świadomości. A do tego się właśnie dąży.
        Poza tym imieniem Jana Pawła II można było nazwać któryś z nowo powstających
        placów lub którąś z większych ulic.

Co więcej - stanowczo protestuję przeciwko tej zmianie nazwy.
        • Gość: ziutek Re: szkoda IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.10.05, 18:20
          Problem polega na tym, że władze miasta mają nas mieszkańców głęboko gdzieś. My
          motłoch nie po to ich wybieramy, żeby im zwracać głowę jakimiś protestami. Ja
          wierzę, że wszystko ma swoje granice i wahadło historii wyhyli się w stronę
          przeciwną.
        • Gość: koloko A nie mogło być pl. Królewski jak kiedyś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 18:32
          • antal Re: A nie mogło być pl. Królewski jak kiedyś? 16.10.05, 22:05
            Koenigsplatz? (Plac Królewski)... To już kiedyś było... I jakiego króla miałby
            to być plac? Równie dobrze możnaby przemianować pl. Kościuszki na
            Tauentzienplatz (Plac Tauentziena czy np. Generalski)... Miasto było niemieckie,
            owszem, ale to nie znaczy, że w imię "political corectness" mamy rezygnować z
            polskiego nazewnictwa. Polacy (nie tylko Polacy bo i np. Czesi) stanowią część
            historii miasta, tego się nie zmieni i zmieniać się nie musi. Może więc niech
            Wzgórze Partyzantów pozostanie Wzg. Partyzantów, a nie z powrotem Liebicha,
            Wzgórze Polskie niech zostanie przy swojej nazwie mimo, że Holtei był Polakom
            przyjazny (zresztą mógłby mieć "swoją" ulicę). Podobnie z placem 1-Maja. Nikt
            się nie liczy z tym, że nie wszystkim ta zmiana nazwy odpowiada. Z całym
            szacunkiem dla Jana Pawła II można było znaleźć inny plac (np. Strzelecki, czy
            Powstańców Śląskich, czy Legionów) ale czysto polityczne przesłanki
            zadecydowały, że właśnie tę nazwę zmieniono.
          • marlenkamc Re: A nie mogło być pl. Królewski jak kiedyś? 18.10.05, 12:11
            Fajnie że macie pojęcie o finansach hahah

Pozdrawiam
        • Gość: tg Re: szkoda IP: *.il-chicago0.sa.earthlink.net 16.10.05, 18:36
          Czlowieku!
          Nie tlumacz polskiemu rycerstwu historii pierwszo-majowego swieta - oni maja
          zakute lby.
          Jakkolwiek, ja powaznie rozwaze zmiane swojego nazwiska na - Jan Pawel II.
          Mysle, ze zamiast polskiej kielbasy zwyczajnej, bedziemy mogli juz wkrotce
          delektowac sie kielbasa Jana Pawla II. Zamiast pic "Wyborowa", bedziemy
          polewac "Jana Pawla II". Zamiast "Piasta", w bramie lub w parku na lawce
          obalimy zgodnie z duchem czasu - Jana Pawla II.
          Niech zyje stolica Dolnego Slaska - Jan Pawel II! (dawniej Wroclaw a bardzo
          dawno temu Bresaul. To dla tych, co to maja dobra ale krotka pamiec).
          Och, to my juz nie bedziemy mieli Kowalskich.
          A co ze zmiana nazw kosciolow? Czy teraz wszystkie beda pod wezwaniem - Jana
          Pawla II?
          Choroba Jana Pawla II - calkowity zanik mozgu.
          • antal Re: szkoda 16.10.05, 22:15
            Wiesz co mnie w tym wszystkim do szaleństwa irytuje? To, że za tym czysto
            symboliczno-werbalnym kultem nie idzie wludzkim postępowaniu dosłownie nic. Sam
            rozumiesz, co znaczy inflacja pojęć. Skutek zaś będzie taki, że ludziom się
            będzie robiło mdło na sam dźwięk słowa Jan Paweł II. Współczuję temu
            człowiekowi, którego szanowałem i ceniłem, mimo tego, że nie we wszystkim się z
            nim zgadzałem (jestem w zasadzie areligijny). Hałas medialny, nadmiar, potrafią
            zabić pamięć gorzej niż przemilczanie.
        • Gość: Bazyli Re: szkoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 20:41
          antal napisał:
          Czy prawica chce czy nie data 1 Maja jest datą ważną, na tyle ważną, że nigdy
          nie powinna być wyparta ze społecznej świadomości.

Bzdura. Kogo dziś obchodzi 1 maj? Nie dorabiaj ideologi - czerwoni już to
          robili i wyszło jak wyszło, czyli nijak. Ludzi nie obchodzi rodowód nazawy czy
          ważność tej daty - każdy ma to w "poważaniu". Ludziska przyzwyczajone są do
          miejsca, które tak się nazywało i długo jeszcze tak w ich pamięci zostanie. Nie
          mieszaj z tym "święta" pierwszomajowego - nikomu na jego kultywowaniu nie
          zależy.
          • Gość: Martini Re: szkoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 21:05
            pewnie ze nie chodzi o święto 1 majowe, chodzi o idotyzm i chorobe jp2 na jaka
            zapadac teraz beda co roku rozni politycy, takie puste gesty sa bez sensu, w
            dodatku zmiana nazwy placu który wszyscy wrocławianie kojarza jako 1 maja jest
            tak samo beznadziejna na zamiana czerwonego na solidarnosci.
            • antal Re: szkoda 16.10.05, 22:27
              martini... bo to jest właśnie to... Gdyby pl. Czerwony nazywał się np...
              Kościelny, to nikomu do głowy nie przyszłoby zmieniać nazwy. Taka mała
              polityczna zaciekłość.

Różni ludzie różnie traktowali 1 Maja. W Polsce się on kojarzy z sowiecką
              dominacją, ale to święto powstało w USA ( w ten dzień nie tam było żadnych
              wielkich pochodów, ludzie mieli po prostu dzień wolny od pracy).
            • Gość: piotras Dla protestu nazywajmy go na zawsze 1-Maja! IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 17.10.05, 09:46
              Tak robili np. Slazacy, ktorzy za glebokiej komuny nigdy nie uzywali nazwy
              Stalinogrod a zawsze mowili Katowice. Teraz nasze pokolenie musi sie bronic
              przeciw zalewowi katoprawicy - a kiedys przyjdzie piekny dzien, kiedy tablice z
              J.P.II beda na powrot zrywane!
          • antal Re: szkoda 16.10.05, 22:21
            Jakie było to "święto", to dobrze wie... Napisałem wyraźnie, że zostało przez
            partię zawłaszczone.

Poza tym bardzo cię proszę, pisz za siebie...

Jedni chcą mieć w ten dzień piknik, innych ciągnie do hipermarketu, a jeszcze
            inni chcą się wyspać... Ale są tacy dla których ten dzień może być ważny (choćby
            czysto symbolicznie)...
            • Gość: Bazyli Re: szkoda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 07:37
              antal napisał:

Jedni chcą mieć w ten dzień piknik, innych ciągnie do hipermarketu, a jeszcze
              > inni chcą się wyspać... Ale są tacy dla których ten dzień może być ważny
              (choćb
              > y
              > czysto symbolicznie)...

A ja myślałem, że mowa jest o zmianie nazwy placu.
        • Gość: Radziwil Re: szkoda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.05, 09:33
          Popieram w 100 % "Co więcej - stanowczo protestuję przeciwko tej zmianie
          nazwy". Kolejny nasz kochany prezydent zaczyna się wygłupiać na całego.
          Kolejny, któremu brakuje pomysłów, jak prowadzić Wrocław, aczkolwiek, muszę
          przyznać, że potrafi zapewnić atrakcje w Rynku.
        • Gość: k.S Re: szkoda IP: 213.17.161.* 18.10.05, 14:07
          Wiesz gdzie mam Twoje protesty? W nosie. Życie ma to do siebie że musi podlegać
          ciągłej ewolucji, gdyż inaczej następuje regres. Twoja lekcja historii ruchu
          robotniczego jest oszałamiająca. USA do dziś głównie na proletariacie sie
          opierają
    • wielki_czarownik Pani Zdrojewska 16.10.05, 18:27
      Czy jako inicjatorka pomysłu zechce Pani pokryć wszystkie koszty zmiany nazwy (wymiana dokumentów, szyldów itp.)? Czy też może za Pani pomysł zapłacą inni ludzie?
      • Gość: Łoś_bimbacz kreatywna..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 19:11
        Czy jako inicjatorka pomysłu zechce Pani pokryć wszystkie koszty zmiany nazwy (
        > wymiana dokumentów, szyldów itp.)? Czy też może za Pani pomysł zapłacą inni
        lud zie?
        >
        Naczytałeś się Naszego Dziennika, że tak niePOprawne myśli opanowały Twój
        umysł??:))))
        My zapłacimy za pieczątki i wizytówki, aby nasi lokalni ojcowie mogli się
        ogrzać w cieniu Wielkiego Ojca. Ciekawe, czy ich analitycy prowadzą badania na
        temat odbioru tych kreatywnych inicjatyw????
    • Gość: ano boję się wyjśc na ulice IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.10.05, 19:25
      Szczególnie dziś. Wchodzę do sklepu a z kadzdej pólki z prasą patrzy na mnie
      papież. Włączam telewizor i w państwowej tvp ..na prawie wszystkich kanałach
      papież, właczam radio ...papież. Kupiłem na kolacje paprykarza...boje się go
      otworzyć..naprawdę!!!
      • Gość: Łoś_bimbacz Re: boję się wyjśc na ulice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 19:29
        >Kupiłem na kolacje paprykarza...boje się go
        > otworzyć..naprawdę!!!

nie lękaj się, z puszki wyskoczy Młynarska lub Pazura:))))
      • Gość: TomaszA Potrzebna terapia. IP: *.206.113.210.telsat.wroc.pl 16.10.05, 23:11
        Proszę z tymi lękami udać się do terapeuty. Jest duża szansa, że da się to wyleczyć.
    • Gość: Krzyś Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja IP: *.magma-net.pl 16.10.05, 19:27
      Dla mnie to zawsze będzie 1 maja tak jak plac Czerwony. Lepiej było nazwać
      imieniem papieża plac Społeczny bo szybciej by został doprowadzony do porządku.
      Ale ja rozumiem władze, trzeba szybkiego sukcesu więc lepiej przemianować
      świeżo wyremontowany plac niż wytężyć trochę mózg i zrobić porządek na
      Społecznym który swoim rozmiarem oddawał by wielkość naszego rodaka.
    • Gość: terazPOLSKA Przykro mi IP: *.netcologne.de 16.10.05, 19:33
      Przykro mi popatrzec na opinie niektorych ludzi.
      Zawsze cos maja do krytykowanie i wszystko zawsze jest zle.
      Chyba Jan Pawel II na to sluzyl zeby my muj oddali hold.
      Jeden nawet pisal ze w kraju jest "choraba" o JP II. NIewiem dlaczego ten
      czlowiek takie cos napisal, ale nie umie tego zrozumiec. Niewiem co sie ten pan
      na to myslal.
      Mieszkam juz od malego w niemczech, i musze wam powiedziec ze jestescie juz
      gorzej jak niemcy. to oni wlasnie codziennie marudza...."mamy zle wszystko jest
      zle,to mi sie nie podoba, a to , i to". A wy juz tak samo. Codziennie widze
      Polacy sprzedajac wlasnej czesc Identyfykacji (jak np. pilkarze.
      Wstyd mi takie ludzie co muwia o "chorobie" JPII. Czeba byc jednym narod i sie
      skoncentrowac na wspolna przyszlosc!!!!
      Dziekuje
      • antal Re: Przykro mi 16.10.05, 22:57
        > Chyba Jan Pawel II na to sluzyl zeby my muj oddali hold.

> Jeden nawet pisal ze w kraju jest "choraba" o JP II. NIewiem dlaczego ten
        > czlowiek takie cos napisal, ale nie umie tego zrozumiec. Niewiem co sie ten pan
        > na to myslal.

Wiesz co, świetnie byłoby, gdyby w ramach hołdu:

choć raz pozamiatali ulice, albo ponaprawiali przystanki, albo raz w roku przez
        kilka choćby dni przestali się między sobą żreć...

Gdyby w ramach hołdu dokonali rzeczy może przyziemnej, ale jakże ważnej:
        polikwidowali bariery architektoniczne, tak naprawdę a nie na pokaz,

Gdyby w ramach hołdu zaprzestali kraść, kombinować, wyzyskiwać...

Wiesz, dla mnie to byłby jakiś HOŁD... Zaś to, co teraz jest, to jedynie lawina
        pustosłowia.

Ktoś mi powie, że tyle jest młodzieży na spotkaniach. Owszem, jest bardzo dużo,
        bo młodzi w tym brudnym i brutalnym polskim kapitaliźmie mają po prostu dość, bo
        szukają jakichś wartości poza kasą i wyścigiem szczurów. Ale to wszystko do
        czasu. Jeśli tym ludziom da się tylko słowa, tylko gadanie o duchowości, odwrócą
        się w okamgnieniu...
        • Gość: terazPOLSKA Re: Przykro mi IP: *.netcologne.de 17.10.05, 08:40
          Masz racji!!!
          Polski Kapitalizm to twardy i naprawde brudny.
          To jedyny co sie wogule liczy to tylko forsa... A sam czlowiek to sie dzisiaj
          juz nie liczy, to tylko jakis objekt...
          Taka sytuacja nawet chyba bolala Jana Pawla II.

Ale niewolno sie lekac JPII zawsze mowil, i mial racje
          Pamietajcie o "Solidarnosci". Zaczelo sie malo i zmienilo caly kraj.
          To WY macie w rece przyszlosc, a nie politycy...

• czarna_rozpacz a co to za data: 1 Maja 16.10.05, 20:53
      i po co ma plac ???
      • Gość: hubi Re: a co to za data: 1 Maja IP: *.magma-net.pl 16.10.05, 22:13
        Niesamowite, artykul o nadaniu imieniem Papieża placu jest szerzej komentowany
        niz zimowe, drogowe inwestycje ZDiK-u, i to gdzie na forum wrocławskim,gdzie
        ZDiK jest tak nielubiany. Smutne to, ze wszyscy sie martwia o koszty takiej
        zmiany niz o koszty zimowych remontow niz wiele, wiele innych bezzsensownych
        wydatkow. Dziwnym narodem jestesmy, coraz bardziej dziwnym.
        • antal Re: a co to za data: 1 Maja 16.10.05, 22:39
          Gość portalu: hubi napisał(a):

> Niesamowite, artykul o nadaniu imieniem Papieża placu jest szerzej komentowany
          > niz zimowe, drogowe inwestycje ZDiK-u, i to gdzie na forum wrocławskim,gdzie
          > ZDiK jest tak nielubiany. Smutne to, ze wszyscy sie martwia o koszty takiej
          > zmiany niz o koszty zimowych remontow niz wiele, wiele innych bezzsensownych
          > wydatkow. Dziwnym narodem jestesmy, coraz bardziej dziwnym.

Wiesz dlaczego? Ponieważ ZDiK wymyka się już wszelkim komentarzom, bo ich
          głupota jest już nie do opisania, a poza tym ileż można smarować o tych
          bałwanach. Natomiast historia z tym placem jest denerwująca i politycznie (jedna
          ideologia zastąpiona drugą, z czego absolutnie nic dobrego dla ludzi nie wynika)
          i ekonomiczna (koszty paszportów, pieczątek, tabliczek, przemianowywania map
          itd, itd), a poza tym stosunkowo świeża.
    • Gość: milek No świetnie, po prostu... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.10.05, 22:49
      To miejsce będzie także dla mnie zawsze Placem Pierwszego Maja, nieważne, czy
      dadzą Mu na patrona Jana Pawła II, czy też Leppera, czy jeszcze jakiegoś
      innego. Moim zdaniem to jeden wielki błąd, bo sam bardzo lubiłem widzieć na
      przystanku napis "PLAC 1-GO MAJA" czy mowic "Jestem na 1-go maja", a
      teraz...jak tak dalej pójdzie, to nie tylko cały Wrocław, ale i nasz kraj
      bedzie miał pełno ulic, placów czy skwerów imienia JPII. Może w niedalekiej
      przyszłości z encyklopedii będzie, że żyjemy w JanoPawloDrugiKraju? CO Z TA
      POLSKA??
      • Gość: tg Re: No świetnie, po prostu... IP: *.il-chicago0.sa.earthlink.net 17.10.05, 02:32
        Slyszalem,ze w sklepach pojawily sie podpaski dla pan pod nazwa Jan Pawel II.
        Och, papier toaletowy spod lady! Firma wyprodukuje okolo 1 miliona rolek.
        Nazywac sie beda ...Jan Pawel II, ostatnia posluga.
        • Gość: ab Re: No świetnie, po prostu... IP: 157.25.9.* 17.10.05, 07:55
          piszesz takie bzdety z zazdrości czy z głupoty?
    • Gość: skuba Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja IP: *.asta-net.com.pl 17.10.05, 08:02
      a czy ktoś sie zastanowił ile taka zmiana nazwy będzie kosztowała
      przedsiębiorców, mających firmy przy tym placu i pod starym adresem?Kto im to
      zrefunduje?Z pewnością my podatnicy!A może by tak radni ze swoich diet?!
    • anwb Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja 17.10.05, 08:18
      Kolejne stawianie SOBIE pomnikow za pieniadze podatnikow. Moze lepiej radni
      zrezygnowaliby np. z darmowych parkingow w miescie, urzednicy oddali samochody
      terenowe, ktore dostali od firm remontujacych drogi albo rzekazali pieniadze,
      ktorymi powinni zaplacic za koncert Pavarottiego czy slynne Anioly Europy
      (raczej Korei Polnocnej)- a to koszmarne pieniadza, a oni dali sobie
      wejsciowki.) No i proponowalbym czytanie 10 przykazan. Najplepiej wspolnie, na
      pl.1 Maja.
      PS
      Za komuny miasto obronilo sie przed ulicomania i nie bylo ani ulicy, ani pomnika
      Lenina. Teraz organizowane zawody kto wiecej uchwali pomnikow ulic, skwerkow,
      szpitali itd. itd. To nie oddawanie czci! To jakas szamanska Afryka.
      • Gość: Anka Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.05, 09:03
        Kompletnie nie rozumiem tych uwag.
        Po pierwsze, nie bardzo mogę znaleźć jakiś tańszy pomysł na uczczenie JPII, a
        tu wrzaski, że za drogo.
        Po drugie, dla mnie nazwa 1 Maja nie ma specjalnego znaczenia i dość łatwo ją
        zmienić.
        Po trzecie np. plac Społeczny bedzie przebudowany i prawdopodobnie przestanie
        być placem.
        Po czwarte, skąd w was ludzie tyle bezinteresownej zawiści? Przytulcie psa,
        kupcie mamie kwiaty, zróbcie coś dobrego, od razu ta zapiekłość was opuści.
        • Gość: piotras Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja IP: 5.5.* / *.proxycache.rima-tde.net 17.10.05, 09:54
          A ty sobie w domu wybuduj oltarzyk dla twego idola a zostaw innych w spokoju.
          • Gość: pikus Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja IP: 194.204.171.* 17.10.05, 11:52
            Ostentacyjne obnoszenie się z uwielbieniem kogoś, powinno mieć jakieś granice.
            W przeciwnym wypadku zniechęci do uwielbiania. Janopawłowanie Polski przynosi
            odwrotny skutek tymbardziej, że rozpoczęło się za życia JPII-go. Odnoszę
            wrażenie, że czczą go w pierwszej kolejności faryzeusze i judasze. W żadnej
            dziedzinie życia nie widać stosowania się do przesłania i nauk Ojca Świętego.
            • ripper666 Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja 18.10.05, 11:20
              I tak wszyscy zawsze będą mówić 1 Maja, nawet jeśli ktoś umieści na rozkładach
              jazdy nazwę "Plac Jana Pawła II", to ludzie będą się dziwić, gdzie to jest. Tak
              jak teraz wszyscy mówią plac Solidarności. Skoro już zmieniają nazwę placu
              Grunwaldzkiego, to mogli ją zmienić na wyżej wymienioną, albo nazwać imieniem
              Papieża jakąś nową ulicę. Miejmy nadzieję, że miasto nie postanowi wybudować
              dziesięciu pomników itp.
              PS. Gratulacje dla Akademii Rolniczej, nowy budynek imienia Jana Pawła II, to
              bardzo miły gest, w końcu tak wiele zrobił dla uczelni.

----************************----
              www.rybactwo.republika.pl
              _____serdecznie zapraszam_______
              ----************************----
              • matmichal Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja 18.10.05, 11:33
                dlaczego P. prezydent nie zapytał o zdanie wrocławian?
                jakaś nowa ulica lub most był by lepszą lokalizacją dla tego imienia!!!
                poza tym cieszyłbym się gdyby taki powstał(nowy) :))
    • Gość: SzK Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja IP: 213.17.161.* 18.10.05, 14:02
      Facet prosta sprawa ? Najważniesza w życiu tak publicznym jak i prywatnym
      jest "pełna micha", prawda? Odrobina finezji to już nie na ten naród? Francuzi
      to co innego to dopiero kultura.....
    • Gość: Galleahad Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja IP: *.magma-net.pl 20.10.05, 16:38
      Ech, taka demonstracja poprawności politycznej. Teraz to tak po prostu wypada,
      byle miejsce nazywac imieniem papieża. Nie dość setek pomników, wszyscy chcą
      być bardziej papiescy niż sam papież. Miasta sie prześcigają w składaniu
      hołdów, a ludzie wszedzie niemalże tyłki sobie podcierają powszechnym już "dżej
      pi tu". Niestety nic zdziałać nie mogę, sprzeciw wyrażę tylko w tym, iż używać
      będę wciąż starej nazwy, jak i wiele innych.
      • tomek854 Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja 20.10.05, 17:26
        Jak to jest, ze Gazeta trafia zawsze tylko na osoby, ktorym sie pomysl podoba?

Ja jakos sie chyba obracam w innych kregach niz jej dziennikarze...
        • Gość: cookie Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 20.10.05, 18:28
          Marzyła mi się ulica JP2 gdzieś w spokojnej części Ostrowa Tumskiego, tam gdzie
          JP2 przechodził i rozmawiał z wrocławianami. Dokąd można by pójść by w zadumie
          powspominać wielkiego Polaka, chwilę się wyciszyć i może nawet pomodlić.
          Ot tak po prostu.
          Ale we Wrocławiu niektórzy są bardziej papiescy od Papieża.
          Teraz tylko brakuje, by ktoś przy pl. 1 Maja otworzył agencję towarzyską.
          • tomek854 Re: Symboliczna tablica na pl. 1 Maja 21.10.05, 10:57
            A dlaczego ma nie otworzyc? Jak sie boimy ze ktos otworzy agencje na
            nieodpowiedniej nazwie ulicy, to nazywajmy wszystkie "pierwsza", "druga",
            "trzecia..."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka