Dodaj do ulubionych

Most Tysiąclecia

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.01, 14:59
We wczorajszej gazecie dolnośląskiej przedstawiono wizualizację nowej przeprawy
przez Odrę we Wrocławiu. Wrocław posiada wiele mostów które są z reguły mostami
ładnymi a niektóre zasługują na miano pięknych. I oto na początku nowego
stulecia i tysiąclecia proponuje się budowę mostu, który napewno nie zasługuje
na miano mostu tysiąclecia. Wydaje mi się, że Wrocław jako miasto bardzo
ambitne (organizacja Expo w 2010 roku) powinno stać na coś ekstra, coś co
wyróżniało by nas w całej Polsce. Bo to co nam zaproponowano to połączenie
mostu Pokoju we Wrocławiu ze Świętokrzyskim w Warszawie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: Most Tysiąclecia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.09.01, 17:06
      A most pokoju się wali, więc most tysiąclecia dwadzieścia lat po skończeniu
      budowy też będzie sie walił.
    • holyfido Re: Most Tysiąclecia 26.09.01, 17:12
      Szkoda, że niektóre nasze mosty są
      po prostu brzydkie, szczególnie te nowe.
      Przedewszystkim przydałby się we Wrocławiu most,
      który połączyłby dwa brzegi rzeki odry w okolicach kozanowa.
      Jestem zdania, że najpierw on musi być a później niech będzie ładny.
      Zapewne most ładnie zdobiony i wykończony z jakimiś duperelami
      jest dużo droższy niż zwykły z metalowymi barierkami.

Szkoda, że nie robi się już mostów takich jak na początku stulecia...
      • Gość: Marcin Re: Most Tysiąclecia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.09.01, 17:15
        Nadeszły ciężkie czasy dla ładnych mostów.
      • Gość: geniusz Re: Most Tysiąclecia IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.01, 17:24
        KURDE ... przepraszam, ze uzyje tego slowa, ale ile razy musze to samo
        powtarzac, az wladze zrozumia!!!
        Rozwiazanie naszych problemow z architektura lezy w KONKURSACH!!! Sa co prawda
        uregulowania o konkursach, ale miasto z konkursu zawsze robi przetarg - a tam
        chodzi o lapowki i pieniadze.

Moim zdaniem powinnno byc uregulowanwe, ze od jakiejs sumy wydatku z kieszeni
        podatnikow powinnien byc konkurs architektoniczny, regionalny, europejski lub
        miedzynarodowy. I w dodatku powinno byc to tak zapisane w prawie, rzeby jakies
        babcie z wsi nie marudzily, ze lepiej zaoszedzone 10 000 zlotych wydanch na
        konkurs by mozna bylo wydac na wbicie gwodzi w jej chacie. I sie skonczy znowu
        na jakims funkcjonalnym rusztowaniu ...

Wiem rze moje dzieci nie beda chcialy miec tylko miasta funkcjonalnego (tak
        wlasnie najczesciej argumentuja te marudzace bacie) tylko funkcjonalnego i
        ladnego ...
        • Gość: wędzonka Re: Most Tysiąclecia IP: 156.24.231.* 26.09.01, 17:47
          Gość portalu: geniusz napisał(a):

> KURDE ... przepraszam, ze uzyje tego slowa, ale ile razy musze to samo
          > powtarzac, az wladze zrozumia!!!
          > Rozwiazanie naszych problemow z architektura lezy w KONKURSACH!!! Sa co prawda
          > uregulowania o konkursach, ale miasto z konkursu zawsze robi przetarg - a tam
          > chodzi o lapowki i pieniadze.
          >
          > Moim zdaniem powinnno byc uregulowanwe, ze od jakiejs sumy wydatku z kieszeni
          > podatnikow powinnien byc konkurs architektoniczny, regionalny, europejski lub
          > miedzynarodowy. I w dodatku powinno byc to tak zapisane w prawie, rzeby jakies
          > babcie z wsi nie marudzily, ze lepiej zaoszedzone 10 000 zlotych wydanch na
          > konkurs by mozna bylo wydac na wbicie gwodzi w jej chacie. I sie skonczy znowu
          > na jakims funkcjonalnym rusztowaniu ...
          >
          > Wiem rze moje dzieci nie beda chcialy miec tylko miasta funkcjonalnego (tak
          > wlasnie najczesciej argumentuja te marudzace bacie) tylko funkcjonalnego i
          > ladnego ...

Byc moze, ale z tego co rozumiem urode tego mostu psuje glownie swiadomosc ze nie
          jest on wiszacy na calej swej dlugosci. Detali przeciez nikt jeszcze nawet nie
          zaprojektowal! Chyba przyznasz ze cena mostu uroczo wiszacego przekraczalaby
          zapewne kilkakrotnie wartosc obecnego projektu, co jest "nieco" klopotliwe,
          biorac pod uwage pilnosc tej inwestycji, ograniczony budzet, a nawet specyficzny
          sposob jej finansowania...
          Obawiam sie wiec ze zaden konkurs nie rozwiazalby tego przyziemnego zagadnienia,
          a co wiecej, ide o zaklad ze nawet po konkursie polowa forum wybrzydzalaby na
          efekty...
        • roberto65 Re: Most Tysiąclecia 26.09.01, 20:38
          Geniuszu uwierz mi na słowo, ze w Polsce nawet jak już zostaje rozpisany jakiś
          konkurs architektoniczny, to nie wygrywa go najlepszy projekt i architekt,
          tylko ten architekt, który ma dobre ukąłdy w komisji konkursowej...
          Pozdro !
          • Gość: MKK Re: Most Tysiąclecia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.09.01, 22:15
            roberto65 napisał(a):

> ...nie wygrywa go najlepszy projekt i architekt, tylko ten architekt, który ma
            > dobre ukąłdy w komisji konkursowej...
            > Pozdro !

Ranisz mi duszę.
            :(
            • roberto65 Re: Most Tysiąclecia 26.09.01, 22:20
              Gość portalu: MKK napisał(a):

> roberto65 napisał(a):
              >
              > > ...nie wygrywa go najlepszy projekt i architekt, tylko ten architekt, któr
              > y ma
              > > dobre ukąłdy w komisji konkursowej...
              > > Pozdro !

...po co oszukiwać Forumowicżów i pisać nieprawdę, nawet bolesna i ciężka prawda
              jest lepsza od kłamstwa...

Pozdro MKK !
              >
              > Ranisz mi duszę.
              > :(

• Gość: MKK Re: Most Tysiąclecia IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.09.01, 22:33
                roberto65 napisał(a):

> ...po co oszukiwać Forumowicżów i pisać nieprawdę, nawet bolesna i ciężka
                > prawda jest lepsza od kłamstwa...
                >
                > Pozdro MKK !

Na polityka to Ty się nie nadajesz. Nawet na prezydenta!
                :)))))

Podrówko Robercie.
                MKK
                • roberto65 Re: Most Tysiąclecia 26.09.01, 22:45
                  Gość portalu: MKK napisał(a):

> roberto65 napisał(a):
                  >
                  > > ...po co oszukiwać Forumowicżów i pisać nieprawdę, nawet bolesna i ciężka
                  > > prawda jest lepsza od kłamstwa...
                  > >
                  > > Pozdro MKK !

Dlatego też nigdy nie nalezałem do żadnej parti, nie brałem się za politykę na
                  powąznie, nie miałem takze ambicji zostać prezydentem czy premierem, wystarczy
                  mi wzupełności to kim jestem obecnie...

Ukłony dla Ciebie MKK !
                  >
                  > Na polityka to Ty się nie nadajesz. Nawet na prezydenta!
                  > :)))))
                  >
                  > Podrówko Robercie.
                  > MKK

• Gość: wędzonka Re: Most Tysiąclecia IP: 156.24.231.* 26.09.01, 17:32
      Gość portalu: Amar napisał(a):

> We wczorajszej gazecie dolnośląskiej przedstawiono wizualizację nowej przeprawy
      >
      > przez Odrę we Wrocławiu. Wrocław posiada wiele mostów które są z reguły mostami
      >
      > ładnymi a niektóre zasługują na miano pięknych. I oto na początku nowego
      > stulecia i tysiąclecia proponuje się budowę mostu, który napewno nie zasługuje
      >
      > na miano mostu tysiąclecia. Wydaje mi się, że Wrocław jako miasto bardzo
      > ambitne (organizacja Expo w 2010 roku) powinno stać na coś ekstra, coś co
      > wyróżniało by nas w całej Polsce. Bo to co nam zaproponowano to połączenie
      > mostu Pokoju we Wrocławiu ze Świętokrzyskim w Warszawie.

Milo by bylo gdyby taki post (tym bardziej ze otwiera watek identyczny do juz
      istniejacych) zaczynal sie np. od konkretnej propozycji sfinansowania
      ambitniejszej inwestycji, bo to ze mozna sobie wyobrazic lepszy projekt jest za
      przeproszeniem dla wszystkich oczywiste. Expo to pomysl na pieniadze, most - nie.
      • Gość: Maximus Re: Most Tysiąclecia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.01, 20:31
        Gość portalu: wędzonka napisał(a):

> Gość portalu: Amar napisał(a):
        >
        > > We wczorajszej gazecie dolnośląskiej przedstawiono wizualizację nowej prze
        > prawy
        > >
        > > przez Odrę we Wrocławiu. Wrocław posiada wiele mostów które są z reguły mo
        > stami
        > >
        > > ładnymi a niektóre zasługują na miano pięknych. I oto na początku nowego
        > > stulecia i tysiąclecia proponuje się budowę mostu, który napewno nie zasł
        > uguje
        > >
        > > na miano mostu tysiąclecia. Wydaje mi się, że Wrocław jako miasto bardzo
        > > ambitne (organizacja Expo w 2010 roku) powinno stać na coś ekstra, coś co
        > > wyróżniało by nas w całej Polsce. Bo to co nam zaproponowano to połączenie
        >
        > > mostu Pokoju we Wrocławiu ze Świętokrzyskim w Warszawie.
        >
        >
        > Milo by bylo gdyby taki post zaczynal sie np. od konkretnej propozycji
        sfinansowania
        > ambitniejszej inwestycji, bo to ze mozna sobie wyobrazic lepszy projekt jest za
        >
        > przeproszeniem dla wszystkich oczywiste. Expo i most - ni
        > e!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        Co nam powiesz jeszcze ciekawego??????????????????????????????????????????????

• Gość: wędzonka Re: Most Tysiąclecia IP: 156.24.231.* 26.09.01, 21:08
          Gość portalu: Maximus napisał(a):

> Co nam powiesz jeszcze ciekawego??????????????????????????????????????????????
          >

Sledz uwaznie forum to sie dowiesz! :)
    • roberto65 Re: Most Tysiąclecia 26.09.01, 20:40
      Amar jak miałby powstać piękny i extra wyglądajacy most, to poczekałbyś sobie
      na jego budowę jeszcze z 8-10 lat... Kiedyś można było sobie pozwolić na tyle
      lat czekania, ale teraz, teraz mój Drogi jest już we Wrocławiu zarejestrowanych
      prawie 235.000 pojazdów, a ulice w centrum korkują się już nie tylko
      wgodzinach szczytu (pojęcie szczytu komunikacyjnego powoli zanika)...

Pozdro !
      • Gość: michał Re: Most Tysiąclecia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.01, 23:40
        Nie wiem dlaczego ,ale mam wrażenie ,że ten nowy most będzie prowadził w
        szczere pole.
        • roberto65 Re: Most Tysiąclecia 29.09.01, 22:57
          No i się na razie nie mylisz, most doprowadzony zostanie tylko do Osobowickiej
          (jak na razie) i tam będzie się kończyła trasa Obwodnicy Śródmiejskiej... Przed
          2005 rokiem raczej nie ruszą prace przy budowie dalszego odcinka tej trasy od
          Osobowickiej do Obornickiej (razem z planowaną estakadą nad linią kolejową do
          Poznania)...
          Pozdro !
          • Gość: michał Re: Most Tysiąclecia IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.01, 13:44
            Roberto ,czy wiesz moze jak będzie wyglądał zjazd z tego mostu na ulicę
            Osobowicką ?
            • roberto65 Re: Most Tysiąclecia - do MICHAŁA................... 30.09.01, 16:19
              Gość portalu: michał napisał(a):

> Roberto ,czy wiesz moze jak będzie wyglądał zjazd z tego mostu na ulicę
              > Osobowicką ?

Michale zjazd z mostu Tysiaclecia w ul Osobowicką będzie wygladął prawie tak samo
              jak wygląda obecnie zjazd z ul Armii Krajowej (czyli Obwodnicy Śódmiejskiej) w
              ulicę Krakowską...

Pozdro !
              • Gość: michał Re: Most Tysiąclecia - do MICHAŁA................... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.09.01, 19:21
                Dzięki za informacje roberto. pozdrawiam
    • Gość: Toto Re: Most Tysiąclecia - do Roberto65 IP: *.proxy.aol.com 30.09.01, 16:04
      Ja w kwestii formalnej.Czy nie sadzisz ze dobrym pomyslem byloby przerzucenie
      linii tramwajowej tym mostem? Przeciez to polaczyloby os Legnickiej z drugim
      brzegiem Odry.Wiem ze koszty by wzrosly ale na dluzsza mete to pomogloby
      usprawnic komunikacje ,szczegolnie miedzy "sypialniami" Wroclawia.
      Pozdro
      • roberto65 Re: Most Tysiąclecia - do TOTO.......................... 30.09.01, 16:17
        Gość portalu: Toto napisał(a):

> Ja w kwestii formalnej.Czy nie sadzisz ze dobrym pomyslem byloby przerzucenie
        > linii tramwajowej tym mostem? Przeciez to polaczyloby os Legnickiej z drugim
        > brzegiem Odry.Wiem ze koszty by wzrosly ale na dluzsza mete to pomogloby
        > usprawnic komunikacje ,szczegolnie miedzy "sypialniami" Wroclawia.
        > Pozdro

Witaj Toto !
        Zgadzam się z Tobą w 100 % odnośnie tego, ze przez ten nowy most powinna biec
        także nowa linia tramwajowa, a przynajmniej na razie powinno zostać zarezerwowane
        miejsce na taką dla torów tramwajowych na tym moście (np po środku, pomiędzy
        dwoma mostami drogowymi).
        Mimo, ze to podrożyłoby budowę tego mostu (ale nie tak bardzo, jak ew dobudowa w
        póżniejszym czasie zupełnie nowego mostu wyłacznie dla tramwajów...
        Jako pierwszy poruszyłeś w wątku (wątkach) o tym nowym moście problem lini
        tramwajowej przez ten most, mnie i innym forumowiczom podczas dyskusji na temat
        tego mostu jakoś uszło to uwadze...
        Niestety przetarg na ten most został już rozstrzygnięty i raczej nie będzie mżna
        już właczyć do projektu tego mostu budowy lini tramwajowej an tym moście (po
        prostu w przetargu na ten most mowa była wyłacznie o moście drogowym z chodnikami
        i scieżkami rowerowymi, a gdyby chciano teraz dołąączyć do tego jeszcze
        wydzielone torowisko dla tramwajów, to należałoby rozpisać przetarg na ten most
        od początku, a to opóżniłoby budowę tego mostu o koleejne przynajmniej 1,5 - 2
        lata...a poza tym Gmina Wrocław uznana byłąby za nieco niepoważną, ze dopiero po
        czasie pomyślaął, aby na tym moście puścić też tory tramwajowe...

A linie tramwajowe przez ten most bardzoby odciążyły centrum i faktycznie
        połaczyły sypialnie Wrocławia, no i połaczyłyby np Kozanów, Gądów i Popowice z np
        Wrozametem (teraz się ten zakąłd nazywa Fagor Group) a takze z innymi planowanymi
        niedaleko Marino nowymi fabrykami (w ciągu 3-4 lat ma w tamtym rejonie powstać
        około 1200-1500 nowych miejsc pracy w nowych fabrykach tam planowanych)...

Pozdrawiam Toto serdecznie !

• Gość: Toto Re: Most Tysiąclecia - do TOTO.......................... IP: *.proxy.aol.com 30.09.01, 17:05
          No i wlasnie , wydaje mi sie ze nie za bardzo sie przykladaja do myslenia
          ludzie odpowiedzialni za nasze miasto.Biorac pod uwage fakt w jaki sposob
          Wroclaw jest zabudowany , oraz warunki geologiczne ,tramwaj i lepsze
          wykorzystanie istniejacych linii kolejowych powinno byc priorytetem w
          planowaniu komunikacji wewnatrzmiejskiej.Wiem ze budowa linii tram. jest o
          wiele drozsza niz budowa drogi ,ale korzysci sa niewspolmierne.Oczywiscie
          budowa z glowa , bez ekstrawagancji.
          Pozdro
          • roberto65 Re: Most Tysiąclecia - do TOTO.......................... 01.10.01, 01:28
            ...z wykorzystaniem lini kolejowych na potrzeby komunikacji miejskiej we
            Wrocławiu to jest tak, ze te linie i cała infrastruktura kolejowa należą do
            PKP, a ta instytucja jak wiadomo jest biedna i zadłużona i nie stać ją na żadne
            modernizacje i inwestycje...
            A co do roziwjania komunikacji tramwajowej i budowę nowych lini, to są takie
            plany w rozwoju naszego miasta, ale budowa nowych lini na Kozanów czy Nowy Dwór
            nie rozpocznie się wczesniej niż za 3-4 lata, na razie planowany jest zakup 25
            nowoczesnych, niskopodłogowych tramwajów i gruntowe przebudowy torowisk w
            centrum własnie na potrzeby tramwajów niskopodłogowych (w 2002 r będzie to
            cąłkowita przebudowa Szewskiej i Grodzkiej)...
            Pozdro TOTO !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka