IP: 213.199.204.* 16.11.05, 10:28
Czym to sobie zasłużył Wrocław aby miec płatną autostrade przez miasto?
Czyżby chodziło o ambicje Wrocławia? Płatna autostrada przez miasto, tak to
już jest Europa. Warszawa w ciągu autostrady A2 załatwiła sobie droge
ekspresową S2 i w ten "upiekła dwie pieczenie na jednym ogniu". Ma droge
tranzytową za "friko", drogę miedzydzielnicową i mniej przestrzeni zajętej
pod budowę.
Obserwuj wątek
    • Gość: amar| Re: AOW IP: *.wroclaw.mm.pl 16.11.05, 16:08
      Narazie nie ma:), wiec o co tyle krzyku?? niech pierw ja zbuduja pozniej bym
      sie martwil czy platna czy nie...( a propo kazda nowa "dobra" droga jest dobra
      bo w polsce jest ich jak na lekarstwo)
      • Gość: wro2015 Re: AOW IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.11.05, 16:45
        Drogi amar|ze,

tez jestem za tym aby najpierw zbudowac. Problem tylko w tym ze decyzja - niby
        czysto polityczna - o platnosci autostrady ma ogromny wplyw na realizacja -
        czyli calkiem konkretna budowe.
        Ta decyzja oznacza dla AOW.
        Malo zjazdow
        Skomplikowane zjazdy tylko w 'jedna strone' (tak aby mozna bylo zbudowac punkt
        poboru oplat) - z tym 'w jedna strone' nei wiem jak to inaczej opisac, ale kazdy
        kto zerknie na plan zrozumie o co mi chodzi.

Razem to oznacza ze jednak powinno sie najpierw podjac decyzje aby AOW byla
        _nie_ platna a pozniej projektowac. Inaczej AOW nie bedzie spelniala tych
        funkcji, ktore dla wro najwazniejsze!
        • jlesiecki Re: AOW 16.11.05, 17:39
          mam nadzieję, że będzie bezpłatna, to tylko kwestia czasu i decyzji nowszej
          władzy. Wydaje mi się że korekty dokumentacji nie są aż tak wielkie, by móc
          opóźnić otwarcie takiej inwestycji.
          Póki co, martwi jednak brak obwodnicy nawet zwykłej.
          Obwodnica trasy warszawsko-łódzkiej i poznańskiej powinna być zdecydowanie
          zrobiona szybciej, tak jak Klecińskiej i powinno się pomyśleć jeszcze nad
          udrożnieniem skrzyżowania Hallera-Powstańców.
          • Gość: wro2015 Re: AOW IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.11.05, 18:18
            > władzy. Wydaje mi się że korekty dokumentacji nie są aż tak wielkie, by móc
            > opóźnić otwarcie takiej inwestycji.

Mowisz o zmianach planow? To sa bardzo duze zmiany, by nie powiedziec ogromne.
            Nowe, zjazdy (=wykop dodatkwoych gruntow), decyzja ktore drogi beda jeszcze
            doprowadzlay do AOW, zmiana gemoetrii juz zaplanowanych zjazdow (i to zmiana od
            podstaw) - takie decyzje nie podejmuje sie w czasie tygodnia lub dwoch! AOW
            zupelnie zmienia idee kommunikacji w miescie - i trzeba sie dokladnie zastanowic
            ktoredy doprowadzic nowe zjazdy, tak aby nie bylo kumulacji ruchu, tak aby
            rozlozyc tranzyt meidzydzielnicowy itd.

To nie sa drobne korrekty dokumentacji! To sa podstawowe zmiany projektu! Szkoda
            ze ludzie ktorzy decyduja o zmiane jednego slowka 'platna' nie rozumieja jakie
            to ma konsekwencje...
            • Gość: lucek Re: AOW IP: 213.199.204.* 16.11.05, 18:49
              S6 Obwodnica Trójmiasta bezpłatna
              A4 w Krakowie autostrada bezpłatna
              A4 Katowice - Gliwice bezpłatna (na razie przynajmniej)
              A2 Poznan bezpłatna
              A2 jako S2 bezpłatna obwodowa płd Wa-wy
              A6 obwodowa Szczecina bezpłatna
              A8/AOW płatna obwodowa Wrocławia
              • Gość: rabuch101 Re: AOW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 23:37
                Też byłem za tym aby AOW była bezpłatna, ale teraz mam pewne wątpliwości.
                Wystarczy przejechać się odcinkiem A4 przez Katowice. To jest horror. Co 1000
                metrów zjazd i kolejki samochodów próbujących opuścić autostradę i zajmujących
                dwa albo i trzy pasy. Może więc zróbmy AOW bezpłatną, ale bez zwiększania
                ilości zjazdów. Do komunikacji pomiędzy dzielnicami powinna służyć obwodinca
                śródmiejska.
                • Gość: artek Re: AOW IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.11.05, 07:10
                  > Wystarczy przejechać się odcinkiem A4 przez Katowice. To jest horror. Co 1000
                  > metrów zjazd i kolejki samochodów próbujących opuścić autostradę i zajmujących

jest drobna różnica - AOW nie będzie we wrocławiu służyć do ruchu lokalnego - a
                  przynajmniej nie w taki sposób jak jest na górnym śląsku.
                  • Gość: rabuch101 Re: AOW IP: 62.29.136.* 21.11.05, 17:32
                    Jeżeli autostrada nie powinna służyć do ruchu lokalnego, to nie ma potrzeby
                    zwiększania ilości wjazdów, jak to sugeruje Wro2015. Wystarczy uprościć
                    konstrukcję tych które są planowane, skoro nie byłyby potrzebne punkty poboru
                    opłat. Zaoszczędzone środki wystarczyłyby zapewne na zbudowanie jakiegoś
                    dodatkowego wjazdu jeśli rzeczywiście taki okazałby się jednak potrzebny i
                    dodatkowych połączeń nad lub pod autostradą dla dróg lokalnych. Oczywiście
                    zmiany należałoby wprowadzić jak najszybciej aby nie kupować nipotrzebnych
                    gruntów pod niepotrzebne PPO.
                • 1410_tenrok Re: AOW 25.01.06, 15:46
                  Pojedz facet do Mediolanu! Płatne autostrady przez miasto to idiotyzm! Płatna
                  autostrada wokół miasta - OK! Ta autostrada tnie miasto na pół! Projektowali ja
                  ludzie pokroju tego architekta mowiacego, ze autostrada wokoł Wrocławia jest
                  inwestycja bezsensowną....... ponieważ wystarczy naprawic pare drog....
            • jlesiecki Re: AOW 17.11.05, 06:57
              wro
              > Mowisz o zmianach planow? To sa bardzo duze zmiany, by nie powiedziec ogromne.
              > Nowe, zjazdy (=wykop dodatkwoych gruntow), decyzja ktore drogi beda jeszcze
              > doprowadzlay do AOW, zmiana gemoetrii juz zaplanowanych zjazdow
              Napewno masz rację, nie zajmuję się takimi projektami, wiem jednak, że
              dokumentacja może być przygotowana tak, by można ja było w razie czego
              skorygować, może zawierać rozwiązania, które pozwolą dzięki mniejszym koretom na
              zmiane, wszystko w rękach projektantów. zreszta na gorze powinna sie rozegrac
              dyskusja na ten temat ponownie, by wyjasnic te kwestie.
            • garym Re: AOW 17.11.05, 09:20
              W sierpniu 2005r podpisano umowę na wykonanie dokumentacji projektowej dla
              budowy Obwodnicy Wrocławia. Oczywisice projekt ten bedzie musial uwzgledniac
              plany GDDKiA. Raczej sa male szanse by mozna je juz zmienic. Zapewne trzeba by
              rozpisac nowy przetarag na wykonanie projektu co opoznilo by inwestycje o
              kolejne miesiace czy lata (jesli oferanci beda skladac protesty podobnie jak na
              Klecinskiej). Mi ilosc wezlow wydaje sie wystarczajaca, gdyz dojazd z calego
              polnocnego i zachodniego Wroclawia do wezlow AOW jest w miare szybki, jedynie
              ich geometria wymuszona przez SPO sa irracjonalne. Kazde zakonczenie wezla z
              drogami przecinajacymi autostrade (Graniczna, Kosmonautow, Zmigrodzka) bedzie
              posiadalo sygnalizacje swietlna, co w jakis sposob utrudni ruch na nich.
    • piast9 Re: AOW 16.11.05, 20:20
      A czy to nie ma być tak, że jak ktoś leci A4 to tym kawałkiem A8 pojedzie bez
      dodatkowej opłaty? I odwrotnie - jak się zapłaci na wjeździe, to na A4 już
      bramki nie bedzie?
      • garym Re: AOW 17.11.05, 09:27
        Wezel Nowa Wies (A4 i A8) rzeczywiscie nie ma zadnego punktu oplat. A4 w strone
        graniy chyba bezplatna gdyz nie spelnia standardow autostrady (brak pasa
        awaryjnego). Miejsca na pobierania myta tez raczej nie uwzgledniono. Skoro tak
        to jadac w strone Klodzka, bedzie mozna latwo ominac SPO Kobierzyce , jak i PPO
        Magnice zjezdzjac na A4 w kierunku Bielan i potem jadac juz planowana obwodnica
        tej miejscowosci. Chyba ze pomiedzy wezlami NW i Bielanami bedzie jakis SPO lub
        PPO.
    • rw.wro Re: AOW 21.11.05, 13:55
      jeśli aow będzie płatna, to nic we wrocku się nie zmieni, każdy tir będzie się
      rył w korki przez miasto. a aow będzie pusta... tak jak a2, która przeżywała
      oblężenie tylko do czasu założenia bramek...
      na szczęście teraz po płatnych można jechać na winietę, więc być może tylko
      tranzytowe osobówki wybiorą przedzieranie się przez wrocek niż płatny odcinek
      aow.
      [to już żarty]: poza tym, to na obwodnicach się tylko traci ;) wystarczy
      spojrzeć na syców, odkąd mają obwodnicę, pełno sklepików w miasteczku jest
      pozamykanych. swoją drogą marzę o tym, żeby w końcu padła galeria
      dominikańska ;)
      • Gość: wroman Re: AOW IP: *.pl / 80.50.252.* 21.11.05, 15:52
        rw.wro napisał:

> pozamykanych. swoją drogą marzę o tym, żeby w końcu padła galeria
        > dominikańska ;)

Tego akurat życzę ci całym sercem. Ale nie w pełnym wymiarze. Otóż zostawiłbym parking, przez godzine jest bardzo przydatny:)
      • Gość: wroman Re: AOW IP: *.pl / 80.50.252.* 21.11.05, 15:52
        rw.wro napisał:

> pozamykanych. swoją drogą marzę o tym, żeby w końcu padła galeria
        > dominikańska ;)

Tego akurat życzę ci całym sercem. Ale nie w pełnym wymiarze. Otóż zostawiłbym parking, przez godzine jest bardzo przydatny:)
      • Gość: bdyniek Re: AOW - TIRy BĘDĄ jeździły A8 IP: *.kom / *.os1.kn.pl 24.01.06, 20:37
        TIRy będą jeździły A8 niezależnie od tego, czy będzie płatna czy nie. Opłaty
        będą dotyczyły samochodów osobowych (Od jakiegoś czasu obowiązują takie przepisy).
    • Gość: lucek Re: AOW IP: *.21.pl / *.21.pl 16.01.06, 23:52
      Na A4 Kraków - Katowice (60 km) od poniedziałku za osobowe płaci się 13 zł (o 2
      więcej niż dotychczas). To może jednak trzeba się poważnie zastanowić czy AOW
      ma być płatna. lucek
      • 1410_tenrok Re: AOW 25.01.06, 15:47
        60 km za 3 baksy! Sorry to szalenstwo! A jest to niezwykle wszawa droga!
      • Gość: Tduvall Re: AOW IP: *.KREDKA.ds.uni.wroc.pl 03.02.06, 13:25
        www.autostrada-a4.pl/aktualnosci.php#68
        Chyba w dwie strony 13 zl... Najpierw sprawdz potem pisz.
        • wrotaz Re: AOW 03.02.06, 13:54
          No właśnie. Najpierw sprawdź, potem pisz ;-). Są dwa punkty poboru opłat w każdą
          stronę, czyli koszt przejazdu w JEDNĄ stronę to 13zł (=2x6,5zł).

T.
        • Gość: cookie Re: AOW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 18:46
          > Chyba w dwie strony 13 zl... Najpierw sprawdz potem pisz.

Dobry jesteś. Mam Ci przefaxować 4 paragony za jazdę Wrocław-Kraków-Wrocław?
          Razem 26 peelenów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka