Dodaj do ulubionych

Poznań Wrocław- połączenie drogowe

IP: *.media4.pl 17.12.05, 12:36
pozwalam sobie wkleić wątek włodka z poznania, może warto powalczyć o
poularyzację na razi epomysłu(plany wiadomo jakie są odnośnie tej drogi ;(
ale myślę żęwarto podjąć jakiekolwiek działania

trasa szybkiego ruchu S5/S5bis-alternatywa dla S3
Autor: wlodekzpoznania
Data: 06.12.05, 21:28 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

------------------------------------------------------------------------------
--
Ciekaw jestem Waszego zdania o tym projekcie, o którym ostatnio się zapomina.
A tak głośno było rok temu - o autostradzie/drodze ekspresowej łączącej główne
ośrodki zachodniej Polski - S5/S5bis, czy też S5/S11, jako korzystniejsza
alternatywa dla S3. Przypomnę więc koncepcję.

Rzecz w budowie trasy od wschodniego Wrocławia-przez wschodni Poznań i
Bydgoszcz do A1 w Świeciu, zaś na południe od Poznania powstać by miało
odgałęzienie nazywane S5bis albo S11 i prowadziłoby do Złotnik, koło
Rokietnicy odgałęziając się na Czarnków i dalej do Szczecina.
Argumentem za S5/S5bis wobec S3 - poza łatwym umożliwieniem Wrocławiowi i
Poznaniowi łączności wzajemnej i z Pomorzem Gdańskim - jest połączenie
dokładnie niemal dwukrotnie większej liczby ludności niż dzięki S3, kosztem
wydłużenia trasy o ok. 70 km, ale za to przy objęciu jeszcze dodatkowych
kierunków tranzytowych.

Przebieg miał być następujący:
i/ wychodzić miałaby zgodnie z pomysłem ze wschodniego Wrocławia na północ,
dając Wrocławiowi realną szansę na wschodnią obwodnicę.
ii/ biec między: - Rawiczem, a Miliczem - Gostyniem, a Krotoszynem - Śremem, a
Jarocinem
iii/ w Kórniku przechodzić we wschodnią bezkolizyjną obwodnicę Poznania,
odcinek tzw. IV ramy komunikacyjnej miasta, która kończy się w Pobiedziskach,
dalej między Kiszkowem, a Gnieznem na północ do Żnina, by
iv/ wpłynąć w tworzoną zachodnio-północną obwodnicę Bydgoszczy, a stamtąd
kawałek do A1 we Świeciu

jednocześnie:
v/ przed Śremem odbijałaby odnoga S11 na zachód do Czempinia
vi/ łączyłaby się z planowaną zachodnią cześcią poznańskiej IV ramy omijającą
Poznań aż do Złotnik
vii/ jednak wcześniej miałaby odbijać na północny zachód między Szamotułami, a
Obornikami Wlkp., w kierunku na Czarnków, Dobiegniew, Choszczno
viii/ by dotrzeć do Stargardu/Szczecina.

Przy tym przebiegu udałoby się zintegrować zarówno aglomerację
Kalisko-Ostrowską, jak też ludne powiaty Gostyń, Rawicz, Leszno i Kościan.
Dalej jeden z głównych argumentów za S3, mówiący o przejęciu ruchu z Pragi i
Szczcina jest absurdalny wobec alternatywnej, istniejącej już wygodnej i na
pewno tańszej trasy Praga-Drezno-Berlin-Szczecin.

Nadto wobec wspieranego przez UE projektu budowy trasy łączącej Opole z
Olmoucem wraz z budową kilkukilometrowego tunelu otwierającego trasę dla
ciężkiego transportu towarowego istniałaby możliwość przedłużenia tej trasy
pod Głuchołazy i stworzenia dobrego połączenia Bydgoszczy, Poznania,
Szczecina, Wrocławia z Brnem i Wiedniem.

Czekam na Wasze opinie. Dla mnie t jest sprawa i będą ją popularyzować wśród
nowych parlamentarzystów.

Obserwuj wątek
    • Gość: bres Re: Poznań Wrocław- połączenie drogowe IP: *.magma-net.pl 17.12.05, 18:18
      O ile mnie pamięć nie myli, to plany zmiany przebiegu S3 wywołały głośne (i
      zrozumiałe) sprzeciwy w Zielonej Górze i okolicach. Realizacja pomysłów, o
      których pisze Włodek odebrałaby im impuls do rozwoju i skazywałaby na
      ekonomiczny marazm. Takie przynajmniej argumenty się wtedy pojawiały w dyskusji.
      Pomysł na nowy przebieg S3 przypisywali Zielonogórzanie lobby poznańskiemu (jak
      widać, nie bez podstaw :) ). Zmiana przebiegu trasy wzmocniłaby tylko i tak
      nieźle sobie radzącą Wielkopolskę, kosztem Zielonej Góry. Ale zmiana trasy nie
      przysłużyłaby się też zachodniej części naszego regionu. Myślę, że interes
      Dolnego Śląska każe budować S3 według pierwotnego planu. Jeśli władzom naszego
      województwa zależy na jego (względnie) równomiernym rozwoju, to nie powinny tu
      popierać Poznaniaków.
      • preslaw Re: Poznań Wrocław- połączenie drogowe 17.12.05, 18:24
        Pomysły pomysłami, ale jak się zapozna czlowiek z takiem raportem NIK dotyczyczącym budowania dróg w Polsce, to ręce opadają, bo kiedy to wszytsko, jakikolwiek pomysł przy tym systemie ma powstać. Dotychczas nie powstała nawet w całości autostrada A4, a co dopiero inne drogi.
    • garym Re: Poznań Wrocław- połączenie drogowe 19.12.05, 09:06
      Oj ta droga to by miala taki ksztalt ze nawet waz by sie na niej polamal.
      O ile jeszcze w miare do zaakceptowania byla droga biegnaca kilkadziesiat
      kilometrow na zachod od DK5, to ten przebieg jest calkowicie absurdalny. Chcac
      jechac z Wroclawia do Szczecina, czyli w kierunku polnocno-zach, udaje sie
      najpierw na polnocny wsch. Tak samo jadac ze Szczecina na poludnie, najpierw
      musze jechac na wschod do Stargardu.
      To rozwiazanie jest korzystne tylko dla Poznania bo ustawia go w centrum
      komunikacyjnym zarowno na trasie zachod-wschod (Szczecin-Bydgoszcz) jak rowniez
      (ponoc-poludnie) Szczecin-Wroclaw. Trasy tranzytowe powinny biec jak najkrotsza
      droga czyli tak jak S3 z poludnia na polnoc lub S10 ze Szczecina do Bydgoszczy.
      Oczywiscie Poznan jest wezlem drogowym ale na trasach Warszawa-Berlin, Wroclaw-
      Bydgoscz(Kolobrzeg, Koszalin).
      Z punktu widzenia Wroclawia i calego Dolnego Slaska duzo korzystniejszym
      rozwiazaniem jest S3, laczaca wroclaw poprzez A4 z Zaglebiem Miedziowym i
      Zielona Gora. Zauwazcie ze proponowany przebieg to tylko kilkadziesiat
      kilometrow drogi w DS. Oczywiscie S5 jest bardzo potrzbna ale jako osobny
      projekt.
      Ciekawe ze Poznan ktory jescze kilka lat temu chcial przylaczyc Gorzow do
      Wielkopolski wogole nie patrzy na jego interesy.
      Ponadto nie ma sie co goraczkowac bo budowa trasy S3 na odcinku Gorzow-Szczecin
      juz ruszyla (rozpoczal sie wykup ziemi pod droge), a poza tym drodze tej
      patronuje Premier i minister Polaczek.
      • fredrus Re: Poznań Wrocław- połączenie drogowe 22.12.05, 07:43
        Bezposrednie polaczenie z Poznaniemm droga kategorii "S" napewno by sie
        przydalo, ale nie kosztem rezygnacji z S-3. S-3 jest potrzebna D.Slaskowi dla
        rownomiernego rozwoju. Pozatym Zielono Gorzanie sa mocno zaangarzowani w
        budowe S3 i bardzo na nia licza. Niemozna robic im swinstwa
        • wow14 Re: Poznań Wrocław- połączenie drogowe 22.12.05, 14:16
          Zastanawia mnie, że Poznan stolica szeroko pojetego regionu Wielkopolski, z
          jednej strony przywalila Kaliszowi i Ostrowowi Wlkp. przy szybkiej koleji, a
          teraz przywala Gorzowowi Wlkp. Ja bym nazwal ten typ stolicznosci, typem
          warszawskim. Ale tez mysle ze to jest glos garstki.
          • Gość: wro2015 Re: Poznań Wrocław- połączenie drogowe IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.12.05, 15:02
            zgadzam sie fredrus z toba!

To ze trasa S5 sila rzeczy kiedys powstanie jest dla mnie jakby oczywiste i
            tylko kwestia czasu! Tez wydaje mi sie ze dla wroclawia jest bardzo wazne aby
            powstala S3. Cale podgorze Sudeckie tak na serio predzej czy pozniej bedzie
            nalezalo do Aglomeracji Wroclawskiej - poczekac trzeba jeszcze 5lat a bedziemy
            mieli S-bahn ktory bedzie podjezdzal do Swidnicy, Zarowa ... a te rejony bardzo
            skorzystaja na S3 - i przez to tez Wroclaw!

Bardzo podoba mi sie intellignente podejscie wladz wroclawia/wojewodztwa, ktore
            sie tez odzwierciedla w przyciagniu inwestycji:
            Najlepiej aby nowe inwestycje powstaly w Polsce,
            jeszcze lepiej jak na DS, a wogle juz super jak w samym wro! Tak trzeba dzialac
            - bez zawisci bez paniczenia sie :)
          • Gość: paulos widziane z Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 16:03
            otóż wogóle się z Tobą nie zgodzę!

Wrzawa jaka się dokonała wokół budowy TGV wyszła wszystkim na dobre. Kolej
            dojedzie do Pozania i Wrocławia, nie ominie Łodzi i prawdopodobnie Kalisza czy
            Ostrowa. To że pewne gazety wypisywały bzdury (jak Głos Wielkopolski) to inna
            sprawa. Ale byłbym ciekawy ewentualnych reakcji gazet wrocławskich w
            hipotetycznej sytuacji pominięcia Wrocławia przy budowie ważnych szlaków
            komunikacyjnych. Myślę, że gazety - i słusznie podnosiłyby larum. Grunt żeby
            robiły to fachowo.
            Do rzeczy - dzięki wrzawie prawdopodobnie nikt nie odłoży budowy odgałęźnika do
            Poznania (a potem może i Szczecina czy Berlina) w nieskończoność. Wrocław
            doskonale wie co to znaczy być pomijanym w planach centrali. Poznań inicjatywę
            budowy TGV (z jego ominięciem) odebrał właśnie w takich kategoriach.
            Niepotrzebnie jednak pismak "Głos" przypuścił atak na Kalisz. Nawiasem mówiąc
            wsparły go władze Ostrowa!!! Przecież oni do dzisiaj się między sobą kłócą
            (Kalisz-Ostrów). Obecnie sprawy mają się chyba coraz lepiej, bo Poznań zyska
            szybkie połączenie również z Kaliszem.

Kiedy powstało duże województwo wielkopolskie, zadawałem sobie pytania jak
            będzie funkcjonować tu rządzenie. I jestem pozytywnie zaskoczony. Poznań wcale
            nie przedstawia typu "stoliczności centralnej". Przytoczę parę argumentów, bo
            jak widzę niewiele wiesz o tym co się dzieje w sąsiednim regionie:)

1. Fundusze europejskie wojewódzkie - poprzedni marszałek rozdał prawie
            wszystko na "prowincję", wywołując skandal - z powodu pominięcia projektu
            tramwaju na Rataje w Poznaniu (a ten otrzymał największą liczbę punktów); kasa
            poszła na jakieś powiatowo - gminne drogi, dość równomiernie rozdzielona
            2. Strategia województwa uwzględnia potrzeby rozwoju lotnisk w Pile,
            Michałkowie koło Kalisza/Ostrowa oraz ...Lesznie!
            3. Ponadto duże środki finansowe mają pójść na budowę zbiornika retencyjnego na
            Prośnie pod Kaliszem w Wielowsi Klasztornej.
            4. Samorząd dba o kolej w całym województwie - nie tylko na liniach z i do
            Poznania

zachęcam Ciebie do lepszego zapoznania się z moim regionem jak i ...Poznaniem,
            wtedy dużo rzeczy zobaczysz w innym świetle i nie będziesz wypisywac takich
            rzeczy.

A co do Gorzowa to nie wiem gdzie widzisz owo "przywalanie". Dla Gorzowa ważna
            jest trasa Poznań - Szczecin. Sami gorzowiacy i ich władze miały duży dylemat -
            co poprzeć - wersję zielonogórską S3 czy poznańsko-wrocławską? Wejdź sobie na
            gorzowskie forum i poszukaj.

Wg mnie powinny powstać obie trasy. Martwią mnie jednak Wasze wypowiedzi. Z
            jednej strony powołujecie się na dobro ogółu, a więc Zielonej Góry, Legnicy,
            itd, ale tej troski nie ma już jeśli chodzi o Poznań. Część z Was stwierdza, że
            dzięki S5 Poznań stałby się centrum komunikacyjnym Polski zach. Więc nie warto
            go wspierać...

Nikt jednak nie pomyślał, że Poznań i Wrocław wiążą SILNE ZWIĄZKI GOSPODARCZE,
            które będa narastać. Miasta generują ruch pomiędzy sobą! Już samo to jest
            powodem do budowy takiej trasy! a co dopiero inne fakty - tranzyt z Wro na
            Bydgoszcz lub Koszalin, czy z Poz na Kłodzko, Czechy! Poza tym dobra S5
            zapewniłaby Wrocławiowi dogodną komunikację z Bydgoszczą i Gdańskiem!!! Dlatego
            NIE ROZUMIEM SPRZECIWU CO PO NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW!!! Dwupasmowa S5 łącząca
            Wro z Poz i Byd oraz Gda wyjdzie na dobre wszystkim zainteresowanym! Jeśli tego
            nie rozumiecie to znaczy, że nadal nie jesteście gotowi na współpracę i stan
            jakiegoś zacietrzewienia trwa nadal. W obu miastach. Smutne to. Bo tracimy
            razem...

Jeszcze jedno: Poznaniowi też zależy na S3! Przecież jeśli jedziemy do Pragi
            czy w Karkonosze to przez S3!!!!

Poza tym nie zauważyłem żadnego "lobby poznańskiego" w poprzednim rządzie, więc
            nie wiem jak miałoby ono takie pomysły dyktować.

pzdr
            • garym Re: widziane z Poznania 22.12.05, 16:41
              Gość portalu: paulos napisał(a):

> A co do Gorzowa to nie wiem gdzie widzisz owo "przywalanie". Dla Gorzowa
              ważna
              > jest trasa Poznań - Szczecin. Sami gorzowiacy i ich władze miały duży
              dylemat -
              >

Tylko ze proponowana wersja drogi na poczatku tego watku omijala rowniez Gorzow
              a nawet wogole Lubuskie, cytat:
              "na północny zachód między Szamotułami, a
              Obornikami Wlkp., w kierunku na Czarnków, Dobiegniew, Choszczno
              viii/ by dotrzeć do Stargardu/Szczecina."
              Co prawda z takim przebiegiem spotykam sie pierwszy raz wiec potraktujmy to
              jako plany pojedynczego fantasty.

> co poprzeć - wersję zielonogórską S3 czy poznańsko-wrocławską? Wejdź sobie na
              > gorzowskie forum i poszukaj.
              >

W obydwu wersjach Gorzow zyskuje dogodne polaczenie z obydwoma miastami, a w
              wersji pierwszej rowniez z ZG i duza czescia wlasnego wojewodztwa. Przejazd z
              Gorzowa do wezla w Jordanowie nie nadlozy az tak bardzo trasy. Zauwaz ze
              Szczecin dla ktorego Poznan jest brama do wiekszosci miast w Polsce jakos nie
              optuje za skroceniem drogi w wesji S3 idacej kolo Poznania

> NIE ROZUMIEM SPRZECIWU CO PO NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW!!! Dwupasmowa S5 łącząca
              > Wro z Poz i Byd oraz Gda wyjdzie na dobre wszystkim zainteresowanym! Jeśli
              tego

Ale przeciez nikt nie kwestionuje potrzeby budowy S5 a jedynie naciagania S3 do
              tej drogi. Przeciez dla samego Wroclawia S5 jest duzo bardziej potrzebna niz S3.

>
              > Jeszcze jedno: Poznaniowi też zależy na S3! Przecież jeśli jedziemy do Pragi
              > czy w Karkonosze to przez S3!!!!
              >

Czyli pomysl z naciaganiem S3 na trase Wroclaw-Poznan jest wymyslem tylko malej
              grupy ludzi a nie ogolu Poznaniakow?
              • Gość: paulos Re: widziane z Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 17:06
                Garym!
                naprawdę nie wiem czyim jest ten pomysł!!!!
                Jeżeli mielibyśmy tu "spisek poznański" to brzmiałby on bardziej tak: najpierw
                budowa S5 a potem S3!!!

Nie wiem co o tym sądzi Szczecin;
                kto wie może ktoś z Gorzowa chciał zaszkodzić Zielonej Górze? może zgadał się z
                kimś z Poznania? ale z kim? trudno mi nawet przypuszczać;

dla Gorzowa korzystniejsza jest trasa bezpośrednio na Poznań;
                niech się wypowiedzą sami gorzowiacy, ale paradoksalnie więcej łączy ich z
                Poznaniem i Szczecinem niż Zieloną Górą !!!
                zauważ, że S3 Gorzów - Poznań byłaby bezpłatna! Jordanów - Poznań już nie...

jeśli chodzi o trasę na Szczecin przez Szamotuły albo Czarnków to czyste
                fantazje jakiejś gazety! kto omijałby Gorzów i przedzierał się przez Puszczę
                Notecką!!!!!

pozdro
            • wow14 Re: widziane z Poznania 22.12.05, 16:55
              Ale nikt nie mówi o zaniechaniu s5. S5 jest super wazna dla wroclawia. Chodzi o
              zmiane trasy s3. Powstala jakas nadinterpretacja, moze zle sie wyrazlem.
              • Gość: paulos Re: widziane z Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 17:16
                choć dodam jeszcze coś:

pewni naukowcy - głównie geografowie często postulowali zmianę przebiegu trasy
                (jeszcze wtedy) planowanej A3 na Szczecin - Poznań - Wrocław - Praga;
                chyba nawet dyskutowaliśmy o tym tu na forum; i poznaniacy i wrocławianie wtedy
                się wypowiadający ten pomysł raczej popierali;

teraz jest inaczej bo nie ma być A3 tylko S3; czyli powinny powstać zarówno S3
                jak i S5;
                generalnie gdybym miał decydować - czy najpierw S3 czy S5 bez wahania
                powiedziałbym S5;
                powód prosty - stwarza ona korzyści większej liczbie osób, a więc potencjalnie
                niesie większe możliwości rozwojowe; prawdą jest, że duże aglomeracje napędzają
                rozwój; nie chciałbym aby w Polsce robiono wszystko na wspak;

póki co budowa dróg ma fatalne perspektywy...oddalaja się zarówno S3 jak i S5;
                Poznań i wrocław a także Bydgoszcz powinny jak najszybciej zacząć forsować ten
                projekt (choć rozumiem, że Waszym priorytetem jest S8 i AOW) ale lobbying S5
                należy już zacząć

pozdr
            • wow14 Re: widziane z Poznania 22.12.05, 17:10
              A i jeszcze jedno. W polowie jestem poznaniakiem. Jestem w Poznaniu bardzo
              czesto i bardzo lubie to miasto. Zreszta poznaniakow z pochodzenia u nas
              mnostwo:):) Jestesmy tak jak amerykamie, tacy inni europejczycy:)
              • Gość: paulos Re: widziane z Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 17:18
                no to git:)
                ups, zjadłem dużą literkę przy Wrocławiu...
                przepraszam :)
            • fredrus Re: widziane z Poznania 22.12.05, 17:26

Gość portalu: paulos napisał(a):

> Nikt jednak nie pomyślał, że Poznań i Wrocław wiążą SILNE ZWIĄZKI
              GOSPODARCZE,
              > które będa narastać. Miasta generują ruch pomiędzy sobą! Już samo to jest
              > powodem do budowy takiej trasy! a co dopiero inne fakty - tranzyt z Wro na
              > Bydgoszcz lub Koszalin, czy z Poz na Kłodzko, Czechy! Poza tym dobra S5
              > zapewniłaby Wrocławiowi dogodną komunikację z Bydgoszczą i Gdańskiem!!!

Nie moge sie wypowiadac za innych, ale mysle ze jesli nikt z nas o tym nie
              wspomnial, to tylko dlatego, ze jest to sprawa oczywista (tak w kazdym razie,
              bylo w moim przypadku}i predzej czy puzniej wspomniane przez ciebie wzgledy
              wymusza powstanie S-5. Natomiast gdybysmy mieli teraz zaczac lobowac ta trse,
              to S-3 nigdy by nie powstala. Gdy juz S-3 powstanie, a przynajmniej kiedy
              otrzyma juz kase i bedzie pewne, ze od jej budowy niema juz odwrotu, to wtedy
              Gdansk, Bydgoszcz, Koszalin, Poznan i Wroclaw moga sie zmowic i zaczac lobowac
              na rzecz budowy S-5

> DlategoNIE ROZUMIEM SPRZECIWU CO PO NIEKTÓRYCH FORUMOWICZÓW!!! Dwupasmowa S5
              >łącząca Wro z Poz i Byd oraz Gda wyjdzie na dobre wszystkim zainteresowanym!

Napewno tak, ale jak przez bydowe S - 5 zablokujemy budowe S-3, to poludniowe
              Lubuskie i zachodnie D Slaskie, nie bedzie mialo szansy rozwoju, bo gdy
              powstalaby wpierw S-5, to S-3 mialaby juz slabe poparcie.

>Jeśli tego nie rozumiecie to znaczy, że nadal nie jesteście gotowi na
              >współpracę i stan jakiegoś zacietrzewienia trwa nadal. W obu miastach. Smutne
              >to. Bo tracimy razem...

Rozumiemy, tylko mamy inne priorytety

>
              > Jeszcze jedno: Poznaniowi też zależy na S3! Przecież jeśli jedziemy do Pragi
              > czy w Karkonosze to przez S3!!!!

Jesli to prawda, to Poznan powinien troche poczekac z lobowaniem S-5,
              przynajmniej do czasu gdy juz bedzie pewne, ze od budowy S-3 niema odwrotu.
              • Gość: paulos Re: widziane z Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 17:35
                powiem tak:
                Poznań nie może czekać z lobbowaniem S5 bo się "zatka"!
                tak samo jak Wy nie możecie czekać na łaskę państwa by w końcu dąło na AOW!

zachodnia część Dolnośląskiego ma juz prawie 2 autostrady! A4 i A18! one są
                najważniejsze! co jak co ale bardziej liczą sie Niemcy niż Czechy! o
                zahamowaniu rozwoju nie może być mowy, chyba, ze nie będzie A4 i A18;

poza tym odcinek Legnica - Głogów jest w dość dobrym stanie, chyba że sie mylę?
                Jedynym pokrzywdzonym może być Zielona Góra, ale tam też nie jest źle -
                obwodnica istniej, Nowa Sól ją buduje;nie zapominajmy, że w wersji 49
                województw zielonogórskie miało do dyspozycji dużo kasy na drogi (bo ich
                dyrekcja dróg obsługiwała tylko 1 województwo, podczas gdy inne zwykle po dwa!)

nie widzę więc sensu odkładania lobbowania S5!!!

Lubuskie nie jest nie wiadomo jak wielkie, aby potrzebować tej drogi
                natychmiast! Ono jest właściwie "nieposkładane" - Gorzów ma inne interesy niż
                Zielona czy też Zary! taka jest prawda! szkoda, że nikt nie chce zrywac z tym
                mitem i to województwo wogóle istnieje, ale to inny temat...

pozdr
                • Gość: Łukasz Re: widziane z Poznania IP: 80.48.120.* 22.12.05, 17:50
                  Pisałem o tym juz kiedys na forum Poznań ze mimowolnie bez specjalnego lobbingu
                  powstaje swietny korytarz transportowy Wrocław-Gdańsk trasa nr 25 argumenty
                  prosze bardzo:
                  1)obwodnica ekspresowa dwujezdniowa Olesnicy oddanie pazdziernik 2006
                  2)zaczyna sie mowic o obwodnicy Ostrowa w ciagu drogi nr 11 ale tazke pewnie 25
                  3budowa mostu przez Warte w Koninie
                  4)oddana do uzytku obwodnica Slesina
                  5)oddana do uzytku płd obwodnica Torunia
                  6)2008/2009 oddanie do uzytku A-1 Torun-Gdansk
                  to wszystko spowoduje ze głównym korytarzem Wroclaw-Gdansk bedzie trasa 25.
                  Odwrocimy kierunki jadąc trasą A1 z Gdanska nikt przy zdrowych zmysłach nie
                  bedzie odbijał w Nowych Marzach na Bydgoszcz i Poznan zeby dojechac do Wrocka
                  tylko kazdy bedzie "cisnął" az do Torunia.
                  Podsumowując trasa Wroclaw-Poznan nie jest głownym korytarzem dla kierunki
                  Gdanskiego.Uwazam jednak ze trasa ekspresowa do Poznania powinna powstac, bo
                  tak jak Paulos napisał (z czym sie zgadzam oba miasta generują miedzy soba
                  spory ruch, ale nie przecieniałbym jej jako znaczącej arterii komunikacyjnej w
                  układzie eurpoejskim.
                  Pozdr.
                  • Gość: paulos Re: widziane z Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 21:32
                    ..ale 25 nie będzie dwupasmowa ani ekspresowa!
                    Poza tym nie zmienia to faktu, że S5 może nadal być główną drogą łączącą Gdańsk
                    z Wrocławiem! Jest drogą europejską - E261, poza tym przebiega przez podobnej
                    wielkości miasta. Jeżeli Wrocław ma alternatywę dojazdu do Gdańska, to Poznań
                    już raczej nie - chyba,że 11 i potem 22. Czyli żeby usprawnić komunikację
                    (kierując się argumentem najkrótszego połaczenia) między Wro i Gda oraz Poz i
                    Gda należałoby przebudować większa ilość dróg (co praczej w Polsce jest
                    nierealne). Łatwiej i sensowniej zbudować jedną, ale porządną drogę, w tym
                    przypadku S5 i za jednym zamachem "zadowolić" wszystkich. Gdybyśmy żyli w
                    normalnym kraju trasa ta byłaby autostradą.

Analogiczną sytuację mamy z drogą nr 11 Poznań - Katowice. Bardzo dużo osób
                    jeździ przez Wrocław, ponieważ jest tam autostrada w kierunku Górnego Śląska.
                    Nikogo nie obchodzi dłuższy dystans - wszak na autostradzie można zaoszczędzić
                    na zużyciu paliwa. No i oczywiście na czasie.

Jeżeli chcemy mieć sprawny i dobry układ komunikacyjny to S5 musi powstać. I
                    bedzie nią jeździć dużo osób. Nie wszyscy znają "skróty" a poza tym wiele osób
                    ceni sobie wygodę - lepsza dwupasmówka od drogi zwykłej, często pozbawionej
                    pobocza. Oczywiście droga nr 25 jest na dzień dzisiejszy alternatywą dla 5, ale
                    w dłuższym okresie czasu taką nie będzie. Chyba, że stanie się cud i równiez tą
                    trasę zamienią na droge szybkiego ruchu, w co jednak wątpię.

pozdr
                    • Gość: Łukasz DO Paulosa IP: *.spox.org / *.inet.polhost.pl 22.12.05, 21:56
                      Paulos ja nie neguje budowy porządnej ekspresówki do Poznania,moje wnioski są
                      efektem pewnych doswiadczeń.Otóż tak sie składa ze mam rodzine w Olesnicy co
                      jakis czas tam wpadam i mam okazje widziec(ba bardzo czesto stać)w
                      gigantycznych korkach, i obserwuje jakie tam autka przejezdzają, Bardzo często
                      mozna tam spotkac rejestracje typu: GA,GD,GSP, tiry z plandekami PPKS Gdańsk-
                      Oliwa itp.Oni nie jezdzą tamtędy zeby sobie pozwiedzac,tylko duzo łatwiej jest
                      jechac przez mniejsze miesjcowosci, niz przedzierac sie przez Poznan i
                      Bydgoszcz,do tego dochodzi cholerny "łuk-Leszno"- nie od dzis wiadomo ze Leszno
                      nie lezy na trasie Wro-Poz, przez to miasto trasa jest dłusza o 30 km conajmniej
                      Pozdrawiam
                      • Gość: paulos Re: DO Paulosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.05, 22:53
                        Świetnie!

Oczywiście, że tirowcy znają skróty i prostsze trasy. Niestety one są często
                        bez pobocza. Nie wiem jak to jest na 25, ale droga nr 11 lub 43 , ba nawet 5
                        czasami zwężają się niemiłosiernie...
                        Fakt, masz rację tir nie stanie w korku w Poznaniu, czy Lesznie, ale bedzie się
                        taszczył przez wioski i miasteczka, gdzie obwodnic nie ma. Na 5 też obwodnic w
                        zasadzie jest mało. Czyli oznacza to pogorszenie bezpieczeństwa dla
                        mieszkających przy tych drogach ludzi oraz w pewnym sensie spadek ich
                        wydajności. To znaczy pojedziesz osobówką do Gdańska drogą nr 25, ale będziesz
                        miał przed sobą sznur tirów. Spowolnią Ciebie, a bez pobocza z wyprzedzeniem
                        może być czasem trudno.
                        S5 mogłaby załatwić wiele problemów:
                        1. odciążenie dróg "alternatywnych"
                        2. ułatwienie transportu "masowego" >> tiry itp.
                        3. połączenie dużych aglomeracji

Ja np. znam skróty z Poznania do Częstochowy - można tę trasę przejechać
                        szybciej, używając dróg powiatowych (omijając 11), ale tylko osobówką
                        oczywiście:); Tiry i tak szybciej tymi powiatowymi nie pojadą.

To teraz niech nam zbudują tą S5!!! ;)

pozdr
                        • Gość: bres Re: DO Paulosa IP: *.magma-net.pl 23.12.05, 19:02
                          Wszystko pięknie, racja po Twojej stronie (nikt o zdrowych zmyslach nie bedzie
                          twierdził, że taka trasa między Wrocławiem a Poznaniem jest niepotrzebna), ale
                          dyskusja o S5 jest nie na temat. Zajrzyj proszę do pierwszego posta. Chodzi o
                          przebieg S3, a nie S5 (ani o to, czy najpierw jedno a potem drugie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka