Gość: ballest IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.10.02, 23:25 Przeczytajcie: www.taraka.most.org.pl/podroze_2002/ukraziem.html Moze tez cos na temat napiszecie !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jajaccek Re: Nauka HISTORII IP: *.chicago-01-02rs.il.dial-access.att.net 26.10.02, 00:01 www.taraka.most.org.pl/0_slow.htm Moze byc i to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.10.02, 09:10 Jajacek, ale sie wysililes!!!! Podajesz link, z ktorego ja to mam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manon Re: Nauka HISTORII IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.10.02, 10:15 Coz, jest w tym racja. Po czesci mozna sie zgodzic, szczegolnie w czasach polsko - niemieckiego dialogu. Fanow powrotu Ziem polskich do Macierzy odsylam do pracy Ryszarda Majewskiego - Wroclaw Godzina "0" Pozdro. M. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Nauka HISTORII 26.10.02, 22:14 Przjezdzam za dwa tygodnie do Polski, moge ta ksiazke bez problemow otrzymac?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 27.10.02, 19:43 Gość portalu: Manon napisał(a): > Coz, jest w tym racja. Po czesci mozna sie zgodzic, szczegolnie w czasach > polsko - niemieckiego dialogu. Fanow powrotu Ziem polskich do Macierzy odsylam > do pracy Ryszarda Majewskiego - Wroclaw Godzina "0" > > Pozdro. > > M. > W bardzo niewielkiej części Po pierwsze : To nie Polska we wrześniu 1939 roku pod hasłem " przestrzeni życiowej rozpoczęła II-gą wojnę światową i nie polacy w jak najbardziej demokratycznych wyborach wybrali Niemcom Adolfa Hitlera na kanclerza. Śląsk, a zwłaszcza Wrocław, jest to region, który prawie z kalendarzem w ręku zmieniał przynależność państwową - do ok. 972r. - Czechy - 972- 1039 - Polska - 1039 -1054 - Czechy - 1054 - 1335- Polska* Rok 1335 odnosi się tylko do Wrocławia - 1335- 1526 - Czechy - 1526- 1740 - Monarchia Habsburgów ( Austria) - 1742 - 1945 - Niemcy - 1945- ? - Polska Z tego zestawienia wynika,że Śląsk w państwie niemieckim pozostawał najkrócej Po za tym w czasie wojen husyckich, była realna szansa przejęcia Śląska przez koronę polską, w XVI w. protestancki już wtedy Wrocław będący co trochę w konflikcie z arcykatolickimi Habsburgami, utrzymywał dość bliskie stosunki z dworem krakowskim. Argument,że był protestancki i po części niemieckojęzyczny, jest chybiony. Gdańsk też był protestancki i niemiecko- języczny, a 1772( a nie jak pisze alternatywny historyk- w 1775)przywitał pruskich, protestanckich, "wyzwolicieli" i salwą z dział, bynajmniej nie na wiwat i tak było do roku 1793. Praca pana z Mazowsza jest po prostu grafomanią w stylu Wincentego Kadłubka, szkoda,że ów twórca nie ma takiej fantazji jak Kadłubek, może stworzyłby drugą bitwę na Psim Polu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajaccek Re: Nauka HISTORII IP: *.chicago-01-02rs.il.dial-access.att.net 26.10.02, 22:25 Gość portalu: ballest napisał(a): > Jajacek, ale sie wysililes!!!! > Podajesz link, z ktorego ja to mam !!! Nie zrobilem tego ze zlosliwoci a dla ultwienia. Moj link jest aktywny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 26.10.02, 22:47 Dzieki,- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajaccek Re: Nauka HISTORII IP: *.chicago-23-24rs.il.dial-access.att.net 27.10.02, 00:04 Gość portalu: ballest napisał(a): > Dzieki,- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Nauka HISTORII IP: *.p.lodz.pl 27.10.02, 00:33 Ale co to znowu za problem? Niemcy przegraly wojne, to sie inni podzielili lupami. Wojne sie takze przegrywa, wiec lepiej dwa razy sie zastanowic, jak sie ja zaczyna. ---- Inna zupelnie sprawa, co z tymi lupami nowi wlasciciele zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajaccek Re: Nauka HISTORII IP: *.client.attbi.com 27.10.02, 04:20 Gość portalu: flip napisał(a): >> Inna zupelnie sprawa, co z tymi lupami nowi wlasciciele zrobili. Czesc powiesilem na scianach, a reszte rozdalem biednym. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Nauka HISTORII 27.10.02, 08:34 Musze przyznac, ze Gliwice bardzo ladnie wyglada i ostatnio duzo odnawiaja. We Wrocku tez czesto jestem i Rynek (Breslauer Ring) tez ladnie wyglada. Peryferie sa wszedzie w Polsce zaniedbywane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Nauka HISTORII IP: *.p.lodz.pl 27.10.02, 14:28 ballest napisał: > Peryferie sa wszedzie w Polsce zaniedbywane. Totez glownie o to chodzi. A powinny byc? A te setki zrujnowanych palacow w zdziczalych ogrodach? A ta zapita beznadzieja malych miasteczek i wsi? Ta ruina kolei i drog? To malo? O czyms to swiadczy chyba. To prawda - nie ma chyba wielkich roznic miedzy prowincjami. Tylko ze na Slasku bylo zawsze nieporownanie bogaciej niz w takim Kieleckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
_alen Re: Nauka HISTORII 27.10.02, 09:52 W tym tekście na każdym kroku czuć ducha Adolfa Hitlera , który powiedział o Polakach że owszem to jest naród , ale jest to taka niska rasa która nie może mieć własnego państwa. Nie umie się obchodzić i szanować własnych obywateli . Anioł śmierci z Oświęcimia Mengelle był zdania że tylko dwie rasy są w stanie rządzić światem . Albo żydzi albo Niemcy , Hitler nie znał Mengelle i jego poglądów , inaczej by go zapewne kazał zlikwidować . Autor tego tekstu należy zapewne do mniejszości niemieckiej żyjącej w Polsce i reprezentuje on poglądy niemieckich organizacji Ziomkowych , które to chcą cofnięcia koła historii. I które mają na to środki z budżetu , i ciche przyzwolenie na taką działalności. Autor udaje Polaka walczącego o sprawiedliwość historyczną , jednak jego płaszczyk rewizjonisty nie jest w stania zabarwić na biało czerwony kolor. Używa faktów historycznych i sprytnie wplata w nie populistyczne twierdzenia , ktoś kto ma orientacje historyczną nie połknie takiego pseudo naukowego kiczu . Z którego promieniuje zjadliwa wrogość i antypolskość. Niemcy muszą najpierw skonstruować maszynę która pozwoli im przemieścić się w czasie , i zmienić przeszłość .Póki co , to musimy trzymać się faktów . A fakty są takie że słowiańskie groby znaleziono na Ostrowie Tumskim. I wiele ,bardzo wiele innych faktów . To są efekty tego że w Polsce po wojnie nie było coś w stylu tego co zrobili Czesi , dekretów Edwarda Benesza . Konfiskata mienia i dóbr niemieckich , selekcja mniejszości niemieckiej ,która musiała nosić opaski na ręku z literą " N " = Nemec. Dokonano rozliczenia zbrodni niemieckiej i wszystko zdefiniowano dokładnie , powiedziano że jeśli jest ktoś komuś winny to na pewno nie Czesi Niemcą . Te zbrodnie niemieckie dokonane nad narodem czeskim nie można ani wymazać ani wykupić za żadne pieniądze . A wszelkie roszczenia są nie uzasadnione i będą widziane jako przejaw ducha rewizjonistycznego i powrotem do strategii i ducha Hitleryzmu , który to miał pretensje do całego świata , że on nie należy do Niemców . W tym roku rząd Czeski jednym głosem potwierdził i uzasadnił rzeczowo że jakiekolwiek roszczenia Niemców są nie uzasadnione. Artykuł Wojciecha Jóźwiaka "My z ukradzionych ziem" nie jest obiektywną oceną , ale brutalnie profilowaną , na potrzeby niemieckie , prawdą . Jest kolejną próbą oszustwa zgodnie z doktryną " Deutschland, Deutschland über alles " Cóż można dodać , w gazecie ogólnopolskiej Samoobrona Nr.3 znajduje się dobry artykuł na ten temat " Imperium Gremanicum u dzwi ?" Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Nauka HISTORII IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.02, 10:37 Gość portalu: ballest napisał(a): > Przeczytajcie: > > www.taraka.most.org.pl/podroze_2002/ukraziem.html > > Moze tez cos na temat napiszecie !!! Niestety artykuł jest bardzo nieobiektywny i po części zakłamany.Autor używa wszystkich chwytów służących pokazaniu jacy to ci Polacy są zli,głupi... Oczywiście wszystko to robi jako Polak,dla zwiększenia dramaturgii podaje,że pisze ze staropolskiego Mazowsza.Fakt jego wakacyjnych wojazy na Pomorze,Śląsk i inne ziemie"ukradzione" daje mu mandat do pisania o tych ziemiach!!! Swoje tezy udowadnia na wszystkie sposoby,to co trzeba przemilczec-przemilcza to co dodac-dodaje,jest w tym bardziej konsekwentny niż kiedys komuniści forsujący wiecznie polski Śląsk! P.S. Ballest,takie artykuły możesz przytaczac jako ciekawostka.Maja one dla mnie taką samą wartość jak gazetki LPR lub Samoobrony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajaccek Re: Nauka HISTORII IP: *.chicago-21-22rs.il.dial-access.att.net 27.10.02, 20:25 Gość portalu: Rafis napisał(a): > > P.S. Ballest,takie artykuły możesz przytaczac jako ciekawostka.Maja one dla > mnie taką samą wartość jak gazetki LPR lub Samoobrony. Wszystko zalezy, na czyje zamowienie powstaje artykul, piosenka, film czy inne dzielo.Chocby "Jedwabne" czy "Enigma". Sa jednak pozycje o w miare stalym mniej lub wiecej prwadopodobnym przekazie historycznym. Np. "Ksiega Rodzaju" czy inne prace zbiorowe, z ktorych cytaty mozemy uslyszec w kosciele. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Nauka HISTORII 27.10.02, 23:22 Byc moze macie troche racji, nie znam autora, ale znam bardzo dobrze historie Slaska, wiec nie za darmo Wratislavia zmienila nazwe na Breslau juz 1261 roku. Przeczytajcie historie Olesnicy, to jedyne miasto ktore przyznaje sie do swej przeszlosci. Faktow, sie obalic nie da, bo Piastowie Slascy to nie Polacy, tylko najwieksi Niemcy w Historii Slaska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Nauka HISTORII IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.10.02, 23:32 ballest napisał: > Faktow, sie obalic nie da, bo Piastowie Slascy to nie Polacy, tylko najwieksi > Niemcy w Historii Slaska. Niestety to kompletna bzdura!!! Henryk Brodaty najwiekszym Niemcem w dziejach Śląska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.10.02, 06:16 Patrz na Piastow z innej strony, oni to sprowadzili osadnikow niemieckich na Slask, nie zenili sie z Polkami, rozmawiali tylko po niemiecku. W Polskiej Encyklopedii Sredniowiecza (nie ma jej juz w sieci) napisali, ze byli dokladnie zniemczeni. Zobacz Henryk B.kogo synem byli z kim sie ozenil??? www.wiw.pl/historia/poczet/termin.asp?et=henryk_brodaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Nauka HISTORII IP: proxy / *.i-one.at 28.10.02, 07:59 Poczekajcie aż zostanie napisana nowa historia Dolnego Śląska, coś takiego właśnie powstaje i to przy pomocy zachodnich przyjaciół. Co jest oczywiście gwarantem solidnej ,obiektywnej pracy. Będziecie mieli wtedy okazje uzupełnić swoje wiadomości . Plemiona germańskie zawsze dożyły do poszerzenia przestrzeni życiowej , i do tej pory nic się nie zmieniło. Zmieniły się tylko metody , są bardziej cywilizowane . Kiedyś Niemieckie państwo było nawet w Chinach , tak w Chinach . A konstytucja niemiecka mówiła wtedy że tam jest państwo niemieckie gdzie żyją Niemcy, a tam zakładali oni kolonie niemieckie. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.10.02, 09:40 Co ja wiem, to w Chinach mieli wypozyczony Port, Tsingtao.Po nich zostal najwiekszy Browar w Chinach, bardzo dobre piwo. mozna nawet w Niemczech kupic. Co do historii, to wlasnie Niemcy sie najszybciej asymiluja.W USA stanowia najwieksza grupe narodowosciowa (Ponad 50 mln. obywateli USA podaje, ze sa pochodzenia niemieckiego , oczywiscie z Austria, Gorna Adyga, czy Alzacja, Slaskiem, Pomorzem,Prusami Wschodnimi), lecz tych wiezi do "Heimatu" nie maja co 10 mln Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 28.10.02, 14:41 Gość portalu: ballest napisał(a): > Patrz na Piastow z innej strony, oni to sprowadzili osadnikow niemieckich na > Slask, nie zenili sie z Polkami, rozmawiali tylko po niemiecku. > W Polskiej Encyklopedii Sredniowiecza (nie ma jej juz w sieci) napisali, ze > byli dokladnie zniemczeni. > Zobacz Henryk B.kogo synem byli z kim sie ozenil??? > <a href="www.wiw.pl/historia/poczet/termin.asp? et=henryk_brodaty"target= > "_blank">www.wiw.pl/historia/poczet/termin.asp?et=henryk_brodaty</a> > Ballest,ale Ty jesteś historyczny demagog A) To że Książęta Piastowscy Śląska( nie wszyscy) żenili się z Niemkami, nie jest żadnym dowodem na germanizację. Mieszko I też, ożenił się z Niemką Odą i co z tego. Zwykle, co zrozumiałe był to interes polityczny. Jadąc od początku, czyli od Władysława Wygnańca, ożeniony z księzniczką austriacka Agnieszką, przez Krzywoustego, dla św spokoju, na zachodniej granicy. Fakt, owa Agnieszka, żądna władzy z ambicjami zostania królową Polski, pchnęła swego męża do wojny przeciw braciom, która skończyła się klęską wojsk śląskich pod Poznaniem. B) Fakt Władysław Wygnaniec szedł przeciwko, razem z cesarzem Fryderykiem I Barbarossą, a swojego syna Bolesława Wysokiego ożenił się wbrew temu co mówisz z księżniczką Zwinisławą córką księcia kijowskiego Wsiewłoda Olegowicza, z w/w powodów, by zapewnić sobie pomoc Rusi, rzeeczywiście ją otrzymał książęta ruscy uderzyli na Mazowsze Bolesława Kędzierzawego, i na Sandomierz dochodząc, aż do Pilicy. Klęska polityki Wygnańca, spowodowała, że ów Bolesław po śmierci ożenił się z Adelajdą Sulzbach, siostrą żony króla niemieckiego,ile w tym było miłości nie wiem napewno był w tym interes, posiadanie takiego sojusznika, było dość znaczącym argumentem w walce o zjednoczenie Polski. Twój argument, ozgermanizowaniu Bolesława Wysokiego, (rzeczywiście znał perfekt niemiecki, bo było to wówczas bardzo pożądane tak jak dziś pożądana jest znajomość angielskiego)jest śmieszny: na zjeżdzie książąt polskich w Łeczycy,w 1180 roku, Bolesław Wysoki, w zamian za duże nabytki terytorialne: obszar dzisiejszego Górnego Śląska (autonomistom rzekomo śląskim pod rozwagę), uznał zwierzchnictwo Mieszka Starego. Syn Bolesława Wysokiego Henryk Brodaty powrócił do idei zjednoczenia Polski pod berłem Piastów Śląskich, i nie wiele brakowało aby mu się, to udało, jego państwo obejmowało się oprócz Śląska również Kraków, Sandomierz i 3/4 Wielkopolski ( Kalisz, Poznań, bez Gniezna), ale trafił, na przeciwnika z takim samym pomysłem czyli Konrada Mazowieckiego. Taka polityka, oczywiście wymagała dużo kasy, więc ściągał kolonistów niemieckich, ale nie tylko niemieckich, bo np. również spod Krakowa, po spisku wojewody krakowskiego Marka, przeciw leszkowi Białemu. Piszesz, że nie żenili się Polkami - i znowu piszesz bzdury, a Elżbieta księzna kaliska, żona Henryka V księcia wrocławskiego, i legnickiego, a Agnieszka - córka Henryka II księcia głogowskiego, żona Ludwika I brzeskiego,a córka owego Ludwika brzeskiego, żona Jana II oświęcimskiego, Kunegunda - córka Łokietka, żona Bernarda Swidnickiego, a Jadwiga -księzna mazowiecka, żona Henryka V- zwanego Żelaznym głogowskiego, pretendenta do korony polskiej, i konkurenta Łokietka. To że bierzesz za przykład, akurat największych ksiąząt, Wygnaniec, Brodaty, Pobożny,( ten ożeniony, był z księżniczką czeską Anną ) i Probus ( a ten to wprawdzie na początku, ożeniony, był księżniczką opolską, ale podczas pobytu w Pradze zakochał się w bardzo urodziwej księżniczce brandenburskiej Matyldzie, porwał ja do Wrocławia i się z nią ożenił, popełniając bigamię, a opolankę odesłał do domu że sprowadzali osadników tak,ale nie tylko z Niemiec, ale np,z Walonii, To,że rozmawiali po niemiecku. W XVIII w. w domach arystokracji rozmawiało, się po francusku, i co z tego. Zniemczeni - konkretnie? Henryk VI Dobry, zapisał miasto Wrocław Łokietkowi, i RM Wrocławia w zasadzie się na to zgodziło ( chodziło o przywileje dla miasta) te same jakie, po stłumieniu buntu wójta Alberta w Krakowie RM Wrocławia doprowadziła do zmiany testamentu,o zniemczeniu np. Bolka II świdnickiego, czy Władysława Opolczyka, tam nawet nie ma cienia, no w przypadku tego drugiego dawanie przywilejów mieszczanom śląskim, głównie wrocławskim we...Lwowie Wiesz, co Panie Ballest jak rozpoczynasz pan wątek, p.t. Nauka Historii, to najpierw, ją sobie dobrze przeczytaj, i nie tylko " alternatywne" wersje z niemieckich podręczników doby Adolfa Hitlera, a potem rozpoczynaj pan dyskusję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Nauka HISTORII IP: proxy / *.i-one.at 28.10.02, 15:11 Brawa dla Usera o niku Wrocławianin . To się nazywa rzeczowa argumentacja . Niestety ma Pan racje , wielu zaczyna tu dyskusje, nie bardzo wiedząc co pisze . Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: Nauka HISTORII IP: 62.8.156.* 28.10.02, 16:23 Gość portalu: Alen napisał(a): > Brawa dla Usera o niku Wrocławianin . To się nazywa rzeczowa argumentacja . > Niestety ma Pan racje , wielu zaczyna tu dyskusje, nie bardzo wiedząc co > pisze . Alenie drogi, mam do Ciebie pytanie i liczę na rzeczową odpowiedź. Jakie poważnie siły polityczne w II Rzeczypospolitej twierdziły, że Wrocław, Szczecin, Zielona Góra, Legnica to polskie miasta i miały w swoich programach przyłączenie tych miast do Polski? Pozdrawiam Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 28.10.02, 16:55 Gość portalu: Jureek napisał(a): > Gość portalu: Alen napisał(a): > > > Brawa dla Usera o niku Wrocławianin . To się nazywa rzeczowa argumentacja > . > > Niestety ma Pan racje , wielu zaczyna tu dyskusje, nie bardzo wiedząc co > > pisze . > > Alenie drogi, mam do Ciebie pytanie i liczę na rzeczową odpowiedź. > Jakie poważnie siły polityczne w II Rzeczypospolitej twierdziły, że Wrocław, Sz > czecin, Zielona Góra, Legnica to polskie miasta i miały w swoich programach prz > yłączenie tych miast do Polski? > Pozdrawiam > Jurek > Jurku drogi, mam do Ciebie pytanie i liczę na rzeczową odpowiedż. Jakie poważne siły polityczne w III Rzeczypospolitej roku 2002 twierdzą, że Lwów, Wilno, Grodno i Brześć n/ Bugiem, to polskie miasta i mają w swoich programach włączenie tych miast do Polski Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Nauka HISTORII IP: proxy / *.i-one.at 28.10.02, 17:40 Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): > Gość portalu: Jureek napisał(a): > > > Gość portalu: Alen napisał(a): > > > > > Brawa dla Usera o niku Wrocławianin . To się nazywa rzeczowa argumen > tacja > > . > > > Niestety ma Pan racje , wielu zaczyna tu dyskusje, nie bardzo wiedząc > co > > > pisze . > > > > Alenie drogi, mam do Ciebie pytanie i liczę na rzeczową odpowiedź. > > Jakie poważnie siły polityczne w II Rzeczypospolitej twierdziły, że Wrocła > w, > Sz > > czecin, Zielona Góra, Legnica to polskie miasta i miały w swoich programac > h > prz > > yłączenie tych miast do Polski? > > Pozdrawiam > > Jurek > > > > Jurku drogi, mam do Ciebie pytanie i liczę na rzeczową odpowiedż. > Jakie poważne siły polityczne w III Rzeczypospolitej roku 2002 twierdzą, że > Lwów, Wilno, Grodno i Brześć n/ Bugiem, to polskie miasta i mają w swoich > programach włączenie tych miast do Polski > Pozdrawiam > Jurku drogi , lepszej odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytanie, a odpowiedziane przez Usera o niku Wrocławianin , nie mogę sobie po prostu wyobrazić . Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: Nauka HISTORII IP: 62.8.156.* 29.10.02, 09:56 Gość portalu: Alen napisał(a): > Jurku drogi , lepszej odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytanie, a > odpowiedziane przez Usera o niku Wrocławianin , nie mogę sobie po prostu > wyobrazić . Drogi Alenie, całkiem możliwe, że odpowiedź Wrocławianina była dobra, lepsza, a nawet najlepsza. Ja jednak wciąż oczekuję na odpowiedź rzeczową od Ciebie, bo Ciebie przecież pytałem. Pozdrawiam Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: Nauka HISTORII IP: 62.8.156.* 29.10.02, 09:53 Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): > > Jurku drogi, mam do Ciebie pytanie i liczę na rzeczową odpowiedż. Proszę bardzo, mimo iż na moje pytanie rzeczowej odpowiedzi nie doczekałem się, postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania. > Jakie poważne siły polityczne w III Rzeczypospolitej roku 2002 twierdzą, że > Lwów, Wilno, Grodno i Brześć n/ Bugiem, to polskie miasta Nie ma chyba takich sił politycznych w III Rzeczypospolitej, które kwestionowałyby polską przeszłość wymienionych przez siebie miast. Działają w III Rzeczypospolitej stowarzyszenia Zabużan, pielęgnowana jest pamięć o polskich obrońcach tych miast (Cmentarz Orląt we Lwowie), w powszechnej świadomości są to miasta o polskiej przeszłości. > i mają w swoich > programach włączenie tych miast do Polski Nie ma takich sił politycznych, przynajmniej liczących się. Nikt o zdrowych zmysłach nie kwestionuje powojennych granic (mimo iż zostały one narzucone siłą), bo zdaje sobie sprawę, czym to grozi. Jest to zupełnie inna sytuacja niż po I wojnie światowej, kiedy granice nowych państw dopiero kształtowały się. Na konferencji paryskiej Polska zgłosiła wtedy roszczenia wobec Niemiec o Górny Sląsk oraz część Prus Wschodnich, nie było jednak mowy o Wrocławiu, Zielonej Górze, Szczecinie, Legnicy czy Zgorzelcu. W powszechnej świadomości były to miasta niemieckie. Dopiero w trakcie drugiej wojny światowej w pismach Narodowej Demokracji pojawiły się koncepcje oparcia przyszłych zachodnich granic Polski na Odrze (ale np. bez Szczecina). Pozdrawiam Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 29.10.02, 12:10 Gość portalu: Jureek napisał(a): > Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): > > > > Jurku drogi, mam do Ciebie pytanie i liczę na rzeczową odpowiedż. > > Proszę bardzo, mimo iż na moje pytanie rzeczowej odpowiedzi nie doczekałem się, > postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania. > > > Jakie poważne siły polityczne w III Rzeczypospolitej roku 2002 twierdzą, > że > > Lwów, Wilno, Grodno i Brześć n/ Bugiem, to polskie miasta > > Nie ma chyba takich sił politycznych w III Rzeczypospolitej, które kwestionował > yby polską przeszłość wymienionych przez siebie miast. Działają w III Rzeczypos > politej stowarzyszenia Zabużan, pielęgnowana jest pamięć o polskich obrońcach t > ych miast (Cmentarz Orląt we Lwowie), w powszechnej świadomości są to miasta o > polskiej przeszłości. > > > i mają w swoich > > programach włączenie tych miast do Polski > > Nie ma takich sił politycznych, przynajmniej liczących się. Nikt o zdrowych zmy > słach nie kwestionuje powojennych granic (mimo iż zostały one narzucone siłą), > bo zdaje sobie sprawę, czym to grozi. Jest to zupełnie inna sytuacja niż po I w > ojnie światowej, kiedy granice nowych państw dopiero kształtowały się. Na konfe > rencji paryskiej Polska zgłosiła wtedy roszczenia wobec Niemiec o Górny Sląsk o > raz część Prus Wschodnich, nie było jednak mowy o Wrocławiu, Zielonej Górze, Sz > czecinie, Legnicy czy Zgorzelcu. W powszechnej świadomości były to miasta niemi > eckie. Dopiero w trakcie drugiej wojny światowej w pismach Narodowej Demokracji > pojawiły się koncepcje oparcia przyszłych zachodnich granic Polski na Odrze (a > le np. bez Szczecina). > Pozdrawiam > Jurek > A widzisz Jurku zupełnie inna sytuacja jest gdy toczy się wojna, wtedy zwykle ktoś przypomina sobie, o powodach dla których warto zająć dane ziemie widzisz w 1914 roku Francja przypomniała sobie o Alzacji, i Lotaryngii, W 1945 przypomniała sobie o Zagłębiu Saary. > W 1943 roku w konspiracyjnym pisemku "ABC" Obozu Narodowo-Radykalnego, patronującego Narodowym Siłom Zbrojnym ( NSZ) znajduje się mapa z powojennym podziałem administracyjnym!!!! Polski i tak Wrocław miał być stolicą województwa śląskiego, Szczecin, województwa zachodno-pomorskiego, Roztoka ( Rostock)województwa wieleckiego,z wyspą Rugią w składzie, Habolin( w miejsce Berlina)województwa połabskiego, a Lipsko( Lipsk vel Leipzig) województwa łużyckiego, Niemcy miały zostać rozebrane przez Polskę, Francję, Holandię i Czechosłowację.A naród Niemcy poddany przymusowej styrylizacji!!! Wiesz jak się uprzeć to można udowadniać prawa Polski do Madagaskaru i Brazylii, ale chyba nie wziąłbyś takiej polityki za poważną. Sny o imperiach to mają wszystkie narody, tylko, że czasami to jest komiczne zważywszy na datę wydania tej gazetki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: Nauka HISTORII IP: 62.8.156.* 29.10.02, 18:43 Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): > > Jurek > > A widzisz Jurku zupełnie inna sytuacja jest gdy toczy się wojna, wtedy zwy > kle > ktoś przypomina sobie, o powodach dla których warto zająć dane ziemie widzisz w > > 1914 roku Francja przypomniała sobie o Alzacji, i Lotaryngii, W 1945 > przypomniała sobie o Zagłębiu Saary. Dlaczego więc Polska nie przypomniała sobie w 1918 roku o piastowskich miastach Wrocław, Legnica, Szczecin (Szczecin to chyba nie piastowski)? > > W 1943 roku w konspiracyjnym pisemku "ABC" Obozu Narodowo-Radykalnego, > patronującego Narodowym Siłom Zbrojnym ( NSZ) znajduje się mapa z powojennym > podziałem administracyjnym!!!! Polski i tak Wrocław miał być stolicą > województwa śląskiego, Szczecin, województwa zachodno-pomorskiego, Roztoka ( > Rostock)województwa wieleckiego,z wyspą Rugią w składzie, Habolin( w miejsce > Berlina)województwa połabskiego, a Lipsko( Lipsk vel Leipzig) województwa > łużyckiego, Niemcy miały zostać rozebrane przez Polskę, Francję, Holandię i > Czechosłowację.A naród Niemcy poddany przymusowej styrylizacji!!! Wiesz jak się > > uprzeć to można udowadniać prawa Polski do Madagaskaru i Brazylii, ale chyba > nie wziąłbyś takiej polityki za poważną. Sny o imperiach to mają wszystkie > narody, tylko, że czasami to jest komiczne zważywszy na datę wydania tej > gazetki Ciągle jednak pozostaje pytanie, dlaczego w okresie międzywojennym nie było publikacji uzasadniających polskie prawa do Wrocławia średniowieczną przeszłością Dolnego Sląska i Pomorza Zachodniego? Dlaczego dopiero, gdy wskutek przegranej przez Niemcy wojny dostały nam się te tereny, zaczął się wysyp takich publikacji? Pozdrawiam Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: Nauka HISTORII IP: 62.8.156.* 29.10.02, 09:54 Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): > > Jurku drogi, mam do Ciebie pytanie i liczę na rzeczową odpowiedż. Proszę bardzo, mimo iż na moje pytanie rzeczowej odpowiedzi nie doczekałem się, postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania. > Jakie poważne siły polityczne w III Rzeczypospolitej roku 2002 twierdzą, że > Lwów, Wilno, Grodno i Brześć n/ Bugiem, to polskie miasta Nie ma chyba takich sił politycznych w III Rzeczypospolitej, które kwestionowałyby polską przeszłość wymienionych przez siebie miast. Działają w III Rzeczypospolitej stowarzyszenia Zabużan, pielęgnowana jest pamięć o polskich obrońcach tych miast (Cmentarz Orląt we Lwowie), w powszechnej świadomości są to miasta o polskiej przeszłości. > i mają w swoich > programach włączenie tych miast do Polski Nie ma takich sił politycznych, przynajmniej liczących się. Nikt o zdrowych zmysłach nie kwestionuje powojennych granic (mimo iż zostały one narzucone siłą), bo zdaje sobie sprawę, czym to grozi. Jest to zupełnie inna sytuacja niż po I wojnie światowej, kiedy granice nowych państw dopiero kształtowały się. Na konferencji paryskiej Polska zgłosiła wtedy roszczenia wobec Niemiec o Górny Sląsk oraz część Prus Wschodnich, nie było jednak mowy o Wrocławiu, Zielonej Górze, Szczecinie, Legnicy czy Zgorzelcu. W powszechnej świadomości były to miasta niemieckie. Dopiero w trakcie drugiej wojny światowej w pismach Narodowej Demokracji pojawiły się koncepcje oparcia przyszłych zachodnich granic Polski na Odrze (ale np. bez Szczecina). Pozdrawiam Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.10.02, 18:07 Oj Wroclawianie, nauczcie sie historii.To pisze Wasza Encyklopedia na temat PIASTOW SLASKICH, czytajcie dokladnie. "Piastowie śląscy w połowie XIV w. popadli w zależność od Czech. Jako poddam obcej korony przestali być uważani za książąt polskich, co już w XIV dobitnie wyraził w swej kronice Janek z Czarnkowa. Sami Piastowie śląscy jednak, choć dogłębnie zniemczeni, bardzo długo określali się “książętami polskimi” i podtrzymywali tradycję pochodzenia “z rodu królów Polski". W tym też środowisku narodziło się pewniej gdzieś w drugiej połowie XVI w., samo określenie “Piastowie". Wcześniej pisano, nie tylko zresztą na Śląsku, ale i w całej Polsce, jedynie o “rodzie potomków Piasta" bądź o “rodzie Piastowym". Przywiązanie do własnych władców i własnej dynastii było też najważniejszym czynnikiem ogniskującym formującą się dopiero świadomość narodową, posiadającą w swej początkowej fazie charakter “patriotyzmu państwowego". Piastom zawdzięczamy również powstanie polski herb państwowy — orzeł - będący pierwotnie rodowym herbem dynastii (przyjętym zresztą zapewne pod wpływem niemieckim, na wzór godła cesarskiego). Po raz pierwszy poświadczony jest na początku XIII w., ale jego geneza sięgała zapewne czasów sprzed rozbicia dzielnicowego (taki sam herb przyjęły bowiem wszystkie linie dynastii, różniły się tylko barwy). Za herb całej Polski zaczęto od schyłku XIII w. uważać godło Piastów krakowskich (białego orła w koronie na czerwonym polu). Próbą przywiązania do dynastii okazały się znów walki o zjednoczenie, kiedy to społeczeństwo ostatecznie odrzuciło kandydaturę obcych władców (Wacławów czeskich) na rzecz Piastów. Po wymarciu na Kazimierzu Wielkim (1370) królewskiej linii rodu korona polska przypadła wprawdzie obcym dynastiom (Andegawenowie, Jagiellonowie), ale długo jeszcze pojawiały się próby powołania na tron któregoś z Piastów śląskich (Konrad II oleśnicki) czy mazowieckich (Siemowit IV, Bolesław V).W czasach nowożytnych, choć ostatni żyjący jeszcze na Śląsku Piastowie stracili już polityczne znaczenie i ulegli zupełnej germanizacji, w Polsce żywa była wciąż pamięć o dawnych “przyrodzonych panach". Stali się oni teraz uosobieniem swojskości i narodowej tradycji, a ich czasy pod piórem pisarzy ulegały idealizacji. Podczas kolejnych elekcji XVII-XVIII w. ,”Piast” był synonimem rodaka. Rodząca się u schyłku XVIII i w XIX w. naukowa historiografia Piastom przypisywała szczególną rolę. Historycy wszelkich – zarówno demokratycznych, jak i konserwatywnych – przekonań potrafili znaleźć w nich wzór. Joachim Lelewel w czasach piastowskich umieszczał wyidealizowaną epokę rzekomego “gminowładztwa", wszyscy zaś zgodni byli, że to pierwsi władcy osobistymi zasługami stworzyli i utrzymali państwo polskie. Tradycja piastowska, wiążąca się z budową państwa polskiego, nabrała aktualności na przełomie XIX i XX w., gdy ożywiły się nadzieje na restytucję własnej państwowości. W II Rzeczpospolitej do piastowskich korzeni odwoływali się przedstawiciele różnych kierunków politycznych, zarówno piłsudczycy (widzący w Piastach wzór nieskrępowanych w swych możliwościach silnych indywidualności przywódczych), ludowcy (PSL), jak i narodowi demokraci (upatrujący w nich wzoru konsekwentnych obrońców Polski przed Niemcami). Wówczas też narodził się uproszczony schemat, przeciwstawiający “piastowską ideę" jednolitej etnicznie Polski, broniącej swych pozycji na Zachodzie, “jagiellońskiej idei" wielonarodowej Rzeczpospolitej, ciążącej ku Wschodowi. Te sztuczne konstrukcje eksploatowano w historiografii i propagandzie szczególnie po II wojnie światowej. Ówczesne przemiany terytorialne — przyłączenie Śląska i Pomorza, przy jednoczesnej utracie ziem wschodnich — łatwo dały się przedstawić jako historyczny powrót do piastowskich korzeni. Pilnie pielęgnowane, a niekiedy nawet sztucznie animowane tradycje piastowskie odegrały zasadniczą rolę w procesie integracji ludności polskiej osadzonej na Ziemiach Odzyskanych. Tradycje te, mimo niewątpliwych manipulacji politycznych, jakim często ulegały, stanowią i dzisiaj bardzo istotny składnik świadomości historycznej współczesnych Polaków." Teraz wierzysz dalej w TWOICH PIASTOW :-))))' Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Nauka HISTORII IP: proxy / *.i-one.at 28.10.02, 18:44 Powiem Ci coś "ballest" mam w domu Niemiecką Encyklopedie , wydaną w 1988 roku w Niemczech , Honos Vorlag .Art.-Nr.62217. Możesz sprawdzić . Według tej Encykolpedii ani M.Skłodowska nie była Polką , ani M.Kopernik nie był Polakiem .Jedynie co go łączyło z Polską to studia na Uniwersytecie Jagiellońskim. Tak że nie zawsze to co jest napisane w książce , szczególnie niemieckiej , a jeszcze szczególniej, niemieckiej dotyczącej polskiej historii , jest prawdą . Mogę Ci jeszcze więcej fałszerstw historycznych i tej Encyklopedii zacytować , nie wydaje mi się to jednak celowe. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Nauka HISTORII 28.10.02, 18:59 Allen, znasz moj adres zeskanuj i przeslij, bo w Sklodowska , to nie uwierze, w Kopernika to wierze, bo jego wujek byl pruskim biskupem, podaja polskie zrodla. Druga rzecz, ze Austriacy to tez narod niemiecki a Habsburgowie to cesarze niemieccy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Nauka HISTORII IP: *.proxy.aol.com 28.10.02, 20:08 Kopernika matka byla Niemka. Polskie zrodla milcza na ten temat. Nie pamietam tylko, ktory z rodzicow Sklodowskiej byl Francuzem, ale to latwo sprawdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 28.10.02, 20:24 Gość portalu: Yani napisał(a): > Kopernika matka byla Niemka. Polskie zrodla milcza na ten temat. > Nie pamietam tylko, ktory z rodzicow Sklodowskiej byl Francuzem, ale to latwo > sprawdzic. > i co chcesz tym dowieść? Bardzo duża część Hohenzolernów, i Habsburgów miała matki Polki, no i co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Nauka HISTORII IP: *.proxy.aol.com 29.10.02, 06:48 Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): > Gość portalu: Yani napisał(a): > > > Kopernika matka byla Niemka. Polskie zrodla milcza na ten temat. > > Nie pamietam tylko, ktory z rodzicow Sklodowskiej byl Francuzem, ale to la > two > > sprawdzic. > i co chcesz tym dowieść? Bardzo duża część Hohenzolernów, i Habsburgów mia > ła matki Polki, no i co? Naucz sie kojarzyc fakty. To, ze polska szlachta wiazala sie z dworami Europy, nie ma nic wspolnego z faktem, ze czesc historykow uwaza Kopernika za astronoma niemieckiego i nie jest to wypaczeniem faktow a zalezy tylko od punktu widzenia z danego kraju. Dla historykow niemieckich, Kopernik jako syn zgermanizowanego slowianina i matki Niemki, jest Niemcem. Spor pomiedzy Polska i Niemcami w tej kwestii istnieje od samego poczatku. Nabiles piany formulkami historycznymi w swoich referatach i dalej nie wiesz jakie wyciagnac z tego wnioski. Efekt bardzo niski w porownaniu do wlozonej przez Ciebie "pracy". Ocena zaleznosci historycznych przeprowadzona z jednego punktu odniesienia (inne Ciebie draznia), doprowadzi z powrotem do punktu wyjscia. Jest ona co najwyzej dopuszczalna w podstawowym nauczaniu historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 28.10.02, 20:33 ballest napisał: > Allen, znasz moj adres zeskanuj i przeslij, bo w Sklodowska , to nie uwierze, w > > Kopernika to wierze, bo jego wujek byl pruskim biskupem, podaja polskie zrodla. > Druga rzecz, ze Austriacy to tez narod niemiecki a Habsburgowie to cesarze > niemieccy. > Co do Habsburgów do 1866 roku, zgoda póżniej w żadnym wypadku, a czy Austriacy, to naród niemiecki???? Niemieckojęzyczny tak jak część Szwajcarów, polecam "Historię Austrii" ossolińskie wydanie nie pamiętam juą autora, ale była cała seria Historii różnych państw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.10.02, 22:03 Austriacy, to narod z pokrewniony z Bawarczykami, co Ossolinscy pisza mnie nie interesuje, piszemy prawde albo bawimy sie w ciuciubabke. Wiesz jak powstala Austria???? Ossolinscy napewno tez nie !!! Wiec Tobie napisze, Altmark dzisiejsza Bavaria podbila tereny wschodnie i nazwala je Ostmark , do przeczytania w kazdej historii Austrii. Dlatego jezykowo, do dzisiaj Austriacy mowia ten sam dialekt co Bavarczycy. Jeszcze jeden dowod, jakiej narodowosci sa mieszkancy Gornej Adygi???? sa to Niemcy cza Austriacy??? Wroclawianin, jestes na lodowisku, i zaczynasz sie slizgac !!!! Jak wiesz sa narodowosci niemieckiej choc oficjalnie poludniowi tyrolczycy. Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 28.10.02, 23:11 Gość portalu: ballest napisał(a): > Austriacy, to narod z pokrewniony z Bawarczykami, co Ossolinscy pisza mnie nie > interesuje, piszemy prawde albo bawimy sie w ciuciubabke. > Wiesz jak powstala Austria???? > Ossolinscy napewno tez nie !!! > Wiec Tobie napisze, Altmark dzisiejsza Bavaria podbila tereny wschodnie i > nazwala je Ostmark , do przeczytania w kazdej historii Austrii. > Dlatego jezykowo, do dzisiaj Austriacy mowia ten sam dialekt co Bavarczycy. > Jeszcze jeden dowod, jakiej narodowosci sa mieszkancy Gornej Adygi???? > sa to Niemcy cza Austriacy??? > Wroclawianin, jestes na lodowisku, i zaczynasz sie slizgac !!!! > Jak wiesz sa narodowosci niemieckiej choc oficjalnie poludniowi tyrolczycy. > > Pyrsk > > Ballest > Ballest, Ty rzeczywiście jesteś demagog : Weż sobie książkę telefoniczną Wiednia masz tam nazwiska niemiecko-brzmiące, polsko-brzmiące, czesko- brzmiące, węgiersko-brzmiące, dlaczego w berlińskiej, czy monachijskiej książce tego nieznajdziesz? A jakim dialektem mówią Szwajcarzy, tylko mi nie mów, że Szwajcarzy to Niemcy, bo Szwajcarzy umrą ze śmiechu. Wiesz co powiedział Franż Joseph, na wieść o wybuchu I-szej wojny światowej: no, weżmiemy rewanż za Sadową, wiesz co się stało z większością austriackiego korpusu, oficerskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Nauka HISTORII IP: *.proxy.aol.com 29.10.02, 06:56 Gość portalu: Alen napisał(a): > Tak że nie zawsze to co jest napisane w książce , szczególnie niemieckiej , a > jeszcze szczególniej, niemieckiej dotyczącej polskiej historii , jest prawdą . > Mogę Ci jeszcze więcej fałszerstw historycznych i tej Encyklopedii zacytować , > nie wydaje mi się to jednak celowe. > Alen. Jeszcze nie tak dawno twierdziles, ze tylko niemiecko jezyczne wydania sa najbardziej wiarygodne. Byly one dla Ciebie nosnym filarem w dyskusjach na tematy historyczne. Najwiecej tez podpierales sie publikacjami z okresu propagandy hitlerowskiej. Publikacje polskie Ciebie smieszyly. Dzisiaj masz odmienne zdanie? Skad ta zmiana? Yani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Nauka HISTORII IP: proxy / *.i-one.at 29.10.02, 10:09 Gość portalu: Yani napisał(a): > Gość portalu: Alen napisał(a): > > > Tak że nie zawsze to co jest napisane w książce , szczególnie niemieckiej > , a > > jeszcze szczególniej, niemieckiej dotyczącej polskiej historii , jest praw > dą . > > Mogę Ci jeszcze więcej fałszerstw historycznych i tej Encyklopedii > zacytować , > > nie wydaje mi się to jednak celowe. > > Alen. > > Jeszcze nie tak dawno twierdziles, ze tylko niemiecko jezyczne wydania sa > najbardziej wiarygodne. Byly one dla Ciebie nosnym filarem w dyskusjach na > tematy historyczne. Najwiecej tez podpierales sie publikacjami z okresu > propagandy hitlerowskiej. Publikacje polskie Ciebie smieszyly. > Dzisiaj masz odmienne zdanie? Skad ta zmiana? > Yani > To nie jest żadna zmiana. Nadal tak uważam , nie każda Encyklopedia niemiecka podaje że Koprnik był Niemcem . Większość poważnych wydawnictw podaje że był polskim astronomem . Jednak w Niemczech istnieją prądy rewizjonistyczne i one przyczyniają się do tendencyjnej interpretacji historycznych , które później przez brukowe wydawnictwa są wydawane. Ogólnie rzecz biorąc i wykluczając prądy rewizjonistyczne , cenie sobie bardzo niemiecką dyscyplinę myślenia i higienę myślenia . Fakty historyczne czasu międzywojennego ,i dojście Hitlera do władzy , jak również z II wojny, są przykładnie opracowane. Jak myślisz , gdzie drukowane są materiały dla młodzieży pielęgnującej NS ducha , a spotykającej się w centrach kulturowych ( tak to się nazywa ) przygranicznych miasteczek . Gdzie wiszą flagi rewizjonistyczne , gdzie hoduje się młodzież jak wściekłe psy . W austriackiej TV były dobre reportaże na ten temat . To wszystko odbywa się na rachunek podatnika . Oczywiście to jest margines , ale jest . Coś takiego w Austrii jest prawnie zabronione i ścigane . Natomiast w Niemczech pielęgnowane . W jakim celu ? Na pewno nie pokojowym . Wykorzystuje się bezrobotną młodzież i pielęgnuje w niej nienawiść. Yani , co do publikacji polskich które mnie , jak Ty piszesz śmieszyły (nie wiem o które Ci chodzi ) , to przypomnij sobie płaszczyznę naszego sporu . Jeśli chodzi Ci o wpływ propagandy Hitlerowskiej na rozwój wydarzeń w USA . To nie widzę żadnego związku . No chyba że jesteś w poszukiwaniu odwetu , i dlatego jesteś skłonny w tym celu bardziej stanąć po stronie interesów niemieckich. Skoro tak , to grzecznie Ci nastawiam plecy do wychłostania i gratuluję Ci Twojej bezstronności. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 28.10.02, 20:18 Gość portalu: ballest napisał(a): ) Oj Wroclawianie, nauczcie sie historii.To pisze Wasza Encyklopedia na temat ) PIASTOW SLASKICH, czytajcie dokladnie. ) "Piastowie śląscy w połowie XIV w. popadli w zależność od Czech. Jako poddam ) ) obcej korony przestali być uważani za książąt polskich, co już w XIV dobitnie ) wyraził w swej kronice Janek z Czarnkowa. Sami Piastowie śląscy jednak, choć ) dogłębnie zniemczeni, bardzo długo określali się “książętami polskimiR ) 21; i ) podtrzymywali tradycję pochodzenia “z rodu królów Polski". ) W tym też środowisku narodziło się pewniej gdzieś w drugiej połowie XVI w., ) samo określenie “Piastowie". Wcześniej pisano, nie tylko zresztą na Śląsk ) u, ale ) i w całej Polsce, jedynie o “rodzie potomków Piasta" bądź o “rodzie ) ) Piastowym". Przywiązanie do własnych władców i własnej dynastii było też ) najważniejszym czynnikiem ogniskującym formującą się dopiero świadomość ) narodową, posiadającą w swej początkowej fazie charakter “patriotyzmu ) państwowego". Piastom zawdzięczamy również powstanie polski herb państwowy R ) 12; ) orzeł - będący pierwotnie rodowym herbem dynastii (przyjętym zresztą zapewne ) pod wpływem niemieckim, na wzór godła cesarskiego). Po raz pierwszy ) poświadczony jest na początku XIII w., ale jego geneza sięgała zapewne czasów ) sprzed rozbicia dzielnicowego (taki sam herb przyjęły bowiem wszystkie linie ) dynastii, różniły się tylko barwy). Za herb całej Polski zaczęto od schyłku ) XIII w. uważać godło Piastów krakowskich (białego orła w koronie na czerwonym ) polu). Próbą przywiązania do dynastii okazały się znów walki o zjednoczenie, ) kiedy to społeczeństwo ostatecznie odrzuciło kandydaturę obcych władców ) (Wacławów czeskich) na rzecz Piastów. Po wymarciu na Kazimierzu Wielkim (1370) ) królewskiej linii rodu korona polska przypadła wprawdzie obcym dynastiom ) (Andegawenowie, Jagiellonowie), ale długo jeszcze pojawiały się próby powołania ) ) na tron któregoś z Piastów śląskich (Konrad II oleśnicki) czy mazowieckich ) (Siemowit IV, Bolesław V).W czasach nowożytnych, choć ostatni żyjący jeszcze na ) ) Śląsku Piastowie stracili już polityczne znaczenie i ulegli zupełnej ) germanizacji, w Polsce żywa była wciąż pamięć o dawnych “przyrodzonych pa ) nach". ) Stali się oni teraz uosobieniem swojskości i narodowej tradycji, a ich czasy ) pod piórem pisarzy ulegały idealizacji. Podczas kolejnych elekcji XVII-XVIII ) w. ,”Piast” był synonimem rodaka. Rodząca się u schyłku XVIII i w X ) IX w. ) naukowa historiografia Piastom przypisywała szczególną rolę. Historycy ) wszelkich – zarówno demokratycznych, jak i konserwatywnych – przeko ) nań ) potrafili znaleźć w nich wzór. Joachim Lelewel w czasach piastowskich ) umieszczał wyidealizowaną epokę rzekomego “gminowładztwa", wszyscy zaś zg ) odni ) byli, że to pierwsi władcy osobistymi zasługami stworzyli i utrzymali państwo ) polskie. Tradycja piastowska, wiążąca się z budową państwa polskiego, nabrała ) aktualności na przełomie XIX i XX w., gdy ożywiły się nadzieje na restytucję ) własnej państwowości. ) W II Rzeczpospolitej do piastowskich korzeni odwoływali się przedstawiciele ) różnych kierunków politycznych, zarówno piłsudczycy (widzący w Piastach wzór ) nieskrępowanych w swych możliwościach silnych indywidualności przywódczych), ) ludowcy (PSL), jak i narodowi demokraci (upatrujący w nich wzoru konsekwentnych ) ) obrońców Polski przed Niemcami). Wówczas też narodził się uproszczony schemat, ) przeciwstawiający “piastowską ideę" jednolitej etnicznie Polski, broniące ) j ) swych pozycji na Zachodzie, “jagiellońskiej idei" wielonarodowej ) Rzeczpospolitej, ciążącej ku Wschodowi. Te sztuczne konstrukcje eksploatowano w ) ) historiografii i propagandzie szczególnie po II wojnie światowej. Ówczesne ) przemiany terytorialne — przyłączenie Śląska i Pomorza, przy jednoczesnej ) ) utracie ziem wschodnich — łatwo dały się przedstawić jako historyczny pow ) rót do ) piastowskich korzeni. Pilnie pielęgnowane, a niekiedy nawet sztucznie animowane ) ) tradycje piastowskie odegrały zasadniczą rolę w procesie integracji ludności ) polskiej osadzonej na Ziemiach Odzyskanych. Tradycje te, mimo niewątpliwych ) manipulacji politycznych, jakim często ulegały, stanowią i dzisiaj bardzo ) istotny składnik świadomości historycznej współczesnych Polaków." ) Teraz wierzysz dalej w TWOICH PIASTOW :-))))' ) ) ) Pyrsk ) Ballest )Widzisz Ballescie znów błąd. Powołujesz się na Janka z Czarnkowa 1320- ok. 1387 Janko z Czarnkowa, był podkanclerzym koronnym króla Kazimierza Wielkiego,a po jego śmierci który był zażartym przeciwnikiem Ludwika Węgierskiego Andegawena, który stanowisko na namiestnika swojego obsadził Władysława II Opolczyka - księcia Opolskiego, mało tego hojną ręką rozdawał temu ostatniemu ziemię miedzy innymi grody Wieluń, Olsztyn ( pod Częstochową a nawet Bydgoszcz, nie mówiąć już o tytule namiestnika Rusi Czerwonej, dzięki czemu miasto Lwów, za pieniądze mieszczan wrocławskich, i przywile dawane im przez Opolczyka stało się stolicą owej prowincji, poza tym Ludwik Andegaweński miał zwyczaj obsadzać stanowiska Węgrami, pomijając szczególnie rycerstwo wielkopolskie,Co rzeczywiście rodziło przeciw niemu opozycję w Polsce zresztą oddanie Opolczykowi, w/w ziem jest chyba dobitnym przykładem stosunku Ludwika do szlachty wielkopolskiej. Mało tego Władysław II Opolczyk, był przewidywany pierwotnie na męża Jadwigi póżniejszej żony Jagiełły, i najprawdopodobniej on sam do tego dążył, mając w planach włożenie korony polskiej i przyłączenia Księstwa Opolskiego, do Polski Otóż stronnictwo podkanclerzego Janka z Czarnkowa ( grupujące szlachtę wielkopolską)oczywiście było wrogie zarówno Ludwikowi Andegaweńskiemu i jego, administracji z Opolczykiem na czele, który zresztą Janka z Czarnkowa pozbawił urzędu i skazał na banicję Ów Opolczyk niestety nie był popularny wśród szlachty, bo rozdawał przywileje mieszczanom, zgoda niemieckojęzycznym, więc banita musiał "wysmarować" jakiegoś "kwita" Dlatego w tej sprawie jest dla mnie mało wiarygodny, cóż antagonizmy wrocławsko-poznańskie są naprawdę tak stare jak oba te miasta. Ballescie, a co jest Twoim zdaniem wyznacznikiem narodowości To,że Piastowie Śląscy uważali się się za Polaków, czy podkanclerzego, któremu złamali karierę Żeby Cie jeszcze bardziej zadziwić jeden z ich potomków ks. pszczyński Bolko von Pless,( hulaka, birbant i kobieciarz) służył w którymś dywizjonów polskich w czasie II-giej wojny św.strącony i wzięty do niewoli, mimo mediacji swego kuzyna oficera sztabu Wehrmachtu ( sztab znajdował się w zamku Książ) odpowiedział, że jego koneksje i układy w Wehrmachcie ma w d... To, że Piastowie Śląscy przeszli do tradycji, to chyba naturalne, Oczywiście można każdego z nich oceniać różnie, można mieć im nawet za złe,że prowadzili inną, od samego początku inną, przeciwstawną, a nawet niekiedy prowadzili wojny z z e swymi krewnymi szczególnie z Wielkopolski i Mazowsza,ale do końca byli świadomi swojego polskiego pochodzenia. W XVI utarł się zwyczaj nawet posyłania zarówno synów książęcych, jak i bogatych patrycjuszy na studia do...Krakowa A jeśli już chodzi o bajki i mity to jest ich pełno po stronie polskiej jak i niemieckiej. Najciekawszą jest chyba bitwa na Psim Polu, od wieków dzieciom polskim i niemieckim, wbija się do głów bajkę o wielkiej bitwie stoczonej przez Krzywoustego i Henryka V cesarza niemieckiego, w polskich podręcznikach podaje się,że wygrał ją, w niemieckich szkołach też jest termin " Schlacht an der Hundsfeld", z tą różnicą,że tam tą bitwę wygrali Niemcy, a pokonanych Polaków zjadły psy. Tymczasem po przeprowadzonych badaniach archeologicznych, można przypuszczać, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 28.10.02, 20:52 Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): ) Gość portalu: ballest napisał(a): ) ) ) Oj Wroclawianie, nauczcie sie historii.To pisze Wasza Encyklopedia na temat ) ) PIASTOW SLASKICH, czytajcie dokladnie. ) ) "Piastowie śląscy w połowie XIV w. popadli w zależność od Czech. Jako ) poddam ) ) ) ) obcej korony przestali być uważani za książąt polskich, co już w XIV dobitnie ) ) ) wyraził w swej kronice Janek z Czarnkowa. Sami Piastowie śląscy jednak, choć ) ) dogłębnie zniemczeni, bardzo długo określali się “książętami polskimiR ) ) 21; i ) ) podtrzymywali tradycję pochodzenia “z rodu królów Polski". ) ) W tym też środowisku narodziło się pewniej gdzieś w drugiej połowie XVI w., ) ) samo określenie “Piastowie". Wcześniej pisano, nie tylko zresztą na Ślą ) sk ) ) u, ale ) ) i w całej Polsce, jedynie o “rodzie potomków Piasta" bądź o “rodz ) ie ) ) ) ) Piastowym". Przywiązanie do własnych władców i własnej dynastii było też ) ) najważniejszym czynnikiem ogniskującym formującą się dopiero świadomość ) ) narodową, posiadającą w swej początkowej fazie charakter “patriotyzmu ) ) państwowego". Piastom zawdzięczamy również powstanie polski herb państwowy R ) ) 12; ) ) orzeł - będący pierwotnie rodowym herbem dynastii (przyjętym zresztą zapewne ) ) pod wpływem niemieckim, na wzór godła cesarskiego). Po raz pierwszy ) ) poświadczony jest na początku XIII w., ale jego geneza sięgała zapewne czasów ) ) ) sprzed rozbicia dzielnicowego (taki sam herb przyjęły bowiem wszystkie linie ) ) dynastii, różniły się tylko barwy). Za herb całej Polski zaczęto od schyłku ) ) XIII w. uważać godło Piastów krakowskich (białego orła w koronie na czerwonym ) ) ) polu). Próbą przywiązania do dynastii okazały się znów walki o zjednoczenie, ) ) kiedy to społeczeństwo ostatecznie odrzuciło kandydaturę obcych władców ) ) (Wacławów czeskich) na rzecz Piastów. Po wymarciu na Kazimierzu Wielkim ) (1370) ) ) królewskiej linii rodu korona polska przypadła wprawdzie obcym dynastiom ) ) (Andegawenowie, Jagiellonowie), ale długo jeszcze pojawiały się próby ) powołania ) ) ) ) na tron któregoś z Piastów śląskich (Konrad II oleśnicki) czy mazowieckich ) ) (Siemowit IV, Bolesław V).W czasach nowożytnych, choć ostatni żyjący jeszcze ) na ) ) ) ) Śląsku Piastowie stracili już polityczne znaczenie i ulegli zupełnej ) ) germanizacji, w Polsce żywa była wciąż pamięć o dawnych “przyrodzonych ) pa ) ) nach". ) ) Stali się oni teraz uosobieniem swojskości i narodowej tradycji, a ich czasy ) ) pod piórem pisarzy ulegały idealizacji. Podczas kolejnych elekcji XVII- XVIII ) ) w. ,”Piast” był synonimem rodaka. Rodząca się u schyłku XVIII i w ) X ) ) IX w. ) ) naukowa historiografia Piastom przypisywała szczególną rolę. Historycy ) ) wszelkich – zarówno demokratycznych, jak i konserwatywnych – prze ) ko ) ) nań ) ) potrafili znaleźć w nich wzór. Joachim Lelewel w czasach piastowskich ) ) umieszczał wyidealizowaną epokę rzekomego “gminowładztwa", wszyscy zaś ) zg ) ) odni ) ) byli, że to pierwsi władcy osobistymi zasługami stworzyli i utrzymali państwo ) ) ) polskie. Tradycja piastowska, wiążąca się z budową państwa polskiego, nabrała ) ) ) aktualności na przełomie XIX i XX w., gdy ożywiły się nadzieje na restytucję ) ) własnej państwowości. ) ) W II Rzeczpospolitej do piastowskich korzeni odwoływali się przedstawiciele ) ) różnych kierunków politycznych, zarówno piłsudczycy (widzący w Piastach wzór ) ) nieskrępowanych w swych możliwościach silnych indywidualności przywódczych), ) ) ludowcy (PSL), jak i narodowi demokraci (upatrujący w nich wzoru ) konsekwentnych ) ) ) ) obrońców Polski przed Niemcami). Wówczas też narodził się uproszczony ) schemat, ) ) przeciwstawiający “piastowską ideę" jednolitej etnicznie Polski, bronią ) ce ) ) j ) ) swych pozycji na Zachodzie, “jagiellońskiej idei" wielonarodowej ) ) Rzeczpospolitej, ciążącej ku Wschodowi. Te sztuczne konstrukcje eksploatowano ) ) w ) ) ) ) historiografii i propagandzie szczególnie po II wojnie światowej. Ówczesne ) ) przemiany terytorialne — przyłączenie Śląska i Pomorza, przy jednoczesn ) ej ) ) ) ) utracie ziem wschodnich — łatwo dały się przedstawić jako historyczny p ) ow ) ) rót do ) ) piastowskich korzeni. Pilnie pielęgnowane, a niekiedy nawet sztucznie ) animowane ) ) ) ) tradycje piastowskie odegrały zasadniczą rolę w procesie integracji ludności ) ) polskiej osadzonej na Ziemiach Odzyskanych. Tradycje te, mimo niewątpliwych ) ) manipulacji politycznych, jakim często ulegały, stanowią i dzisiaj bardzo ) ) istotny składnik świadomości historycznej współczesnych Polaków." ) ) Teraz wierzysz dalej w TWOICH PIASTOW :-))))' ) ) ) ) ) ) Pyrsk ) ) Ballest ) ) )Widzisz Ballescie znów błąd. ) Powołujesz się na Janka z Czarnkowa 1320- ok. 1387 Janko z Czarnkowa, był ) podkanclerzym koronnym króla Kazimierza Wielkiego,a po jego śmierci który był ) zażartym przeciwnikiem Ludwika Węgierskiego Andegawena, który stanowisko na ) namiestnika swojego obsadził Władysława II Opolczyka - księcia Opolskiego, mało ) ) tego hojną ręką rozdawał temu ostatniemu ziemię miedzy innymi grody Wieluń, ) Olsztyn ( pod Częstochową a nawet Bydgoszcz, nie mówiąć już o tytule ) namiestnika Rusi Czerwonej, dzięki czemu miasto Lwów, za pieniądze mieszczan ) wrocławskich, i przywile dawane im przez Opolczyka stało się stolicą owej ) prowincji, poza tym Ludwik Andegaweński miał zwyczaj obsadzać stanowiska ) Węgrami, pomijając szczególnie rycerstwo wielkopolskie,Co rzeczywiście rodziło ) przeciw niemu opozycję w Polsce zresztą oddanie Opolczykowi, w/w ziem jest ) chyba dobitnym przykładem stosunku Ludwika do szlachty wielkopolskiej. Mało ) tego Władysław II Opolczyk, był przewidywany pierwotnie na męża Jadwigi ) póżniejszej żony Jagiełły, i najprawdopodobniej on sam do tego dążył, mając w ) planach włożenie korony polskiej i przyłączenia Księstwa Opolskiego, do Polski ) Otóż stronnictwo podkanclerzego Janka z Czarnkowa ( grupujące szlachtę ) wielkopolską)oczywiście było wrogie zarówno Ludwikowi Andegaweńskiemu i jego, ) administracji z Opolczykiem na czele, który zresztą Janka z Czarnkowa pozbawił ) urzędu i skazał na banicję Ów Opolczyk niestety nie był popularny wśród ) szlachty, bo rozdawał przywileje mieszczanom, zgoda niemieckojęzycznym, więc ) banita musiał "wysmarować" jakiegoś "kwita" Dlatego w tej sprawie jest dla ) mnie mało wiarygodny, cóż antagonizmy wrocławsko-poznańskie są naprawdę tak ) stare jak oba te miasta. ) Ballescie, a co jest Twoim zdaniem wyznacznikiem narodowości To,że Piastowie ) Śląscy uważali się się za Polaków, czy podkanclerzego, któremu złamali karierę ) Żeby Cie jeszcze bardziej zadziwić jeden z ich potomków ks. pszczyński Bolko ) von Pless,( hulaka, birbant i kobieciarz) służył w którymś dywizjonów polskich ) w czasie II-giej wojny św.strącony i wzięty do niewoli, mimo mediacji swego ) kuzyna oficera sztabu Wehrmachtu ( sztab znajdował się w zamku Książ) ) odpowiedział, że jego koneksje i układy w Wehrmachcie ma w d... ) To, że Piastowie Śląscy przeszli do tradycji, to chyba naturalne, Oczywiście ) można każdego z nich oceniać różnie, można mieć im nawet za złe,że prowadzili ) inną, od samego początku inną, przeciwstawną, a nawet niekiedy prowadzili wojny ) ) z z e swymi krewnymi szczególnie z Wielkopolski i Mazowsza,ale do końca byli ) świadomi swojego polskiego pochodzenia. W XVI utarł się zwyczaj nawet posyłania ) ) zarówno synów książęcych, jak i bogatych patrycjuszy na studia do...Krakowa ) A jeśli już chodzi o bajki i mity to jest ich pełno po stronie polskiej jak i ) ) niemieckiej. Najciekawszą jest chyba bitwa na Psim Polu, od wie Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Nauka HISTORII 28.10.02, 22:07 Austriacy, to narod z pokrewniony z Bawarczykami, co Ossolinscy pisza mnie nie interesuje, piszemy prawde albo bawimy sie w ciuciubabke. Wiesz jak powstala Austria???? Ossolinscy napewno tez nie !!! Wiec Tobie napisze, Altmark dzisiejsza Bavaria podbila tereny wschodnie i nazwala je Ostmark , do przeczytania w kazdej historii Austrii. Dlatego jezykowo, do dzisiaj Austriacy mowia ten sam dialekt co Bavarczycy. Jeszcze jeden dowod, jakiej narodowosci sa mieszkancy Gornej Adygi???? sa to Niemcy cza Austriacy??? Wroclawianin, jestes na lodowisku, i zaczynasz sie slizgac !!!! Jak wiesz sa narodowosci niemieckiej choc oficjalnie poludniowi tyrolczycy. Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Nauka HISTORII 28.10.02, 22:15 Wiesz, czasami nie wiem, czy Ty sam w to wierzysz co piszesz !!! Zobacz tylko wyniki polityki dla Ciebie tak polskich PIASTOW i przestaniemy sie przekomarzac. Wynikiem POLITYKI SLASKICH "dla Ciebie polskich PIASTOW" byl dokladnie zniemczony Slask , gdzie oprocz Gornego Slaska. nikt po polsku nie potrafil a wszystkie miasta i wsie byly przez Niemcow i na niemieckim prawie zalozone. Zdajesz sobie z tego faktu sprawe, za na calym Slasku nie ma ani jednej, POWTARZAM ANI JEDNEJ miejscowosci zalozonej przez Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Nauka HISTORII 28.10.02, 22:25 Wroclawianin napisal: zwłaszcza Wrocław, jest to region, który prawie z kalendarzem w ręku zmieniał przynależność państwową - do ok. 972r. - Czechy - 972- 1039 - Polska - 1039 -1054 - Czechy - 1054 - 1335- Polska* Rok 1335 odnosi się tylko do Wrocławia - 1335- 1526 - Czechy - 1526- 1740 - Monarchia Habsburgów ( Austria) - 1742 - 1945 - Niemcy - 1945- ? - Polska Oj i znowu prawdy nie piszesz, Wpierw Czechy byly czescia RZESZY NIEMIECKIEJ a Praga nawet jej stolica !!!!:-)))'Pierwszy uniwersytet niemiecki byl w Pradze zalozony. Hradczyny to niemiecki zamek, czeski tez jest w Pradze, ale Ty go napewno nie znasz.:-)))' Habsburgowie byli cesarzami tej Rzeszy i oni Niemcom przewodniczyli, nie PRUSY. Nigdy przed 1922 roku nie bylo polskiej administracji na Slasku a wtedy Polacy przejeli egzystujaca administracje niemiecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Nauka HISTORII IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.02, 22:28 ballest napisał: > Wroclawianin napisal: > zwłaszcza Wrocław, jest to region, który prawie z kalendarzem w ręku zmieniał > przynależność państwową > - do ok. 972r. - Czechy > - 972- 1039 - Polska > - 1039 -1054 - Czechy > - 1054 - 1335- Polska* Rok 1335 odnosi się tylko do > Wrocławia > - 1335- 1526 - Czechy > - 1526- 1740 - Monarchia Habsburgów ( Austria) > - 1742 - 1945 - Niemcy > - 1945- ? - Polska > > Oj i znowu prawdy nie piszesz, Wpierw Czechy byly czescia RZESZY NIEMIECKIEJ a > Praga nawet jej stolica !!!!:-))) Wynika na to,że to rzesza niemiecka była częścią CZECH!!! 'Pierwszy uniwersytet niemiecki byl w Pradze > zalozony. Hradczyny to niemiecki zamek, czeski tez jest w Pradze, ale Ty go > napewno nie znasz.:-)))' > Habsburgowie byli cesarzami tej Rzeszy i oni Niemcom przewodniczyli, nie PRUSY. > Nigdy przed 1922 roku nie bylo polskiej administracji na Slasku a wtedy Polacy > przejeli egzystujaca administracje niemiecka. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Nauka HISTORII IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.02, 22:25 ballest napisał: > Wiesz, czasami nie wiem, czy Ty sam w to wierzysz co piszesz !!! > Zobacz tylko wyniki polityki dla Ciebie tak polskich PIASTOW i przestaniemy sie > > przekomarzac. > Wynikiem POLITYKI SLASKICH "dla Ciebie polskich PIASTOW" byl dokladnie > zniemczony Slask , gdzie oprocz Gornego Slaska. nikt po polsku nie potrafil a > wszystkie miasta i wsie byly przez Niemcow i na niemieckim prawie zalozone. > Zdajesz sobie z tego faktu sprawe, za na calym Slasku nie ma ani jednej, > POWTARZAM ANI JEDNEJ miejscowosci zalozonej przez Polakow. To na jakim prawie było założone miasto nie ma nic wspólnego z tym kto je założył.Kraków też miał lokację magdeburską.Oj Ballest a wydawało się,że jesteś bardziej rozsądny.Stosując Twoje kryteria wyjdzie na to,że prawie cała Europa to Niemieckie tereny bo czyjas matka,ojciec,wójek byli pochodzenia niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Nauka HISTORII 28.10.02, 22:38 Oj Rafis, nie chodzi na jakim prawie ale kto je zalozyl !!! Napisz mi to miasto, co Polacy zalozyli. Wiesz co Polacy za Problem maja, to jest tkzw. kompleks nizszosci. Niemcy wojne przegrali, ale oni sie dzisiaj do rzeczy przznawaja, ktorych nie popelnili, np. Jedwabne, juz dawno Niemcy sie do tego przyznali, ale Gross to odwolal. Jak by Polacy tez ta Courage mieli i powiedzieli tak nie nasze tereny, ale dzisiaj sa nasze i koniec. TEGO POLACY NIE POTRAFIA oni probuja udowodnic, ze historycznie te tereny sie Polsce naleza, a to jest ich blad. Jak Slask ochrzczony byl, to Mieszko nawet nie wiedzial kim jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Nauka HISTORII IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.02, 22:45 ballest napisał: > Oj Rafis, nie chodzi na jakim prawie ale kto je zalozyl !!! > Napisz mi to miasto, co Polacy zalozyli. > Wiesz co Polacy za Problem maja, to jest tkzw. kompleks nizszosci. Raczej Niemcy maja kompleks wyższości.Pewnie dlatego powiesz,że Ty też jesteś Niemcem. > Niemcy wojne przegrali, ale oni sie dzisiaj do rzeczy przznawaja, ktorych nie > popelnili, np. Jedwabne, juz dawno Niemcy sie do tego przyznali, ale Gross to > odwolal. Do Oświęcimia też się podobno jeszcze przyznają. Szlachetnie z ich strony,że jednak przyznali się do wymordowania prawie całego narodu i jeszcze kilkudziesieciu milionów innych ofiar wojny. Naprawde piękne to i szlachetne. > Jak by Polacy tez ta Courage mieli i powiedzieli tak nie nasze tereny, ale > dzisiaj sa nasze i koniec. > TEGO POLACY NIE POTRAFIA oni probuja udowodnic, ze historycznie te tereny sie > Polsce naleza, a to jest ich blad. W historii i ekonomii nie ma czegoś takiego,że się coś należy. > Jak Slask ochrzczony byl, to Mieszko nawet nie wiedzial kim jest. Ty jednak twierdzisz,że był Niemcem. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Nauka HISTORII 28.10.02, 22:52 Dlaczego mial Mieszko Niemcym byc??? sa zrodla ze byl Vikingiem, ale ja w to nie wierze, choc pierwsze panstwo ruskie to panstwo Vikingow, a bialorusini sa bialymi (blondynami) podobno po Vikingach, ale to mnie nie interesuje. Faktem jest jak Ksiestwo Wielkomorawskie chrzczone bylo,(Slask wchodzil w jego sklad, nasza gwara jest czesko-morawska) to Polska byla okolo 80-100 od chrztu oddalona, a Mieszko jeszcze sie nie urodzil, obojetnie kim byl. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Nauka HISTORII 28.10.02, 22:54 O Oswiecimiu, wiesz o tym ze W USA Polska jest na rowni z Niemcami stawiana, jesli o zaglade Zydow chodzi !!! To nie ode mnie, to naprawde Amerykanie tak mysla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Nauka HISTORII IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.02, 23:16 ballest napisał: > O Oswiecimiu, wiesz o tym ze W USA Polska jest na rowni z Niemcami stawiana, > jesli o zaglade Zydow chodzi !!! > To nie ode mnie, to naprawde Amerykanie tak mysla. Właśnie o to mi chodzi.Chyba te kilkadziesiąt milionóe mniejszości niemieckiej robi swoje.Niedługo wyjdzie na to że Niemcy byli ofiarami wojny. Zakłamane niemieckie spłeczeństwo nawet nie wie,że ich naród wywołal wojne- taka nauka historii.Niemcy przyznają się tylko do wielkich rodaków. Np. Hitler nie był dla nich Niemcem , on był Faszystą.Wszystko co złe w Niemieckiej historii idzie na konto kogoś innego a Laury spływają na nich. Naród wielkich ludzi niech spi spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Nauka HISTORII IP: *.proxy.aol.com 29.10.02, 07:03 ballest napisał: > O Oswiecimiu, wiesz o tym ze W USA Polska jest na rowni z Niemcami stawiana, > jesli o zaglade Zydow chodzi !!! > To nie ode mnie, to naprawde Amerykanie tak mysla. Nigdy nie spotkalem sie z taka opinia. Amerykanie dobrze wiedza kto jest odpowiedzialny za faszyzm i jego zbrodnie. Yani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 28.10.02, 23:54 ballest napisał: > Wiesz, czasami nie wiem, czy Ty sam w to wierzysz co piszesz !!! > Zobacz tylko wyniki polityki dla Ciebie tak polskich PIASTOW i przestaniemy sie > > przekomarzac. > Wynikiem POLITYKI SLASKICH "dla Ciebie polskich PIASTOW" byl dokladnie > zniemczony Slask , gdzie oprocz Gornego Slaska. nikt po polsku nie potrafil a > wszystkie miasta i wsie byly przez Niemcow i na niemieckim prawie zalozone. > Zdajesz sobie z tego faktu sprawe, za na calym Slasku nie ma ani jednej, > POWTARZAM ANI JEDNEJ miejscowosci zalozonej przez Polakow. > Hahaha oj Bellast Ja się nie przekomarzam ja Ci podaje konkretne daty, konkretne osoby, a Ty co? w Twoich postach jakoś ich nie widać co Goebels, zapomniał Ci ich zostawić? Nie interesuje mnie wynik polityki, dyskutujemy o tym czy Piastowie Śląscy byli Polakami, czy Niemcami, mówisz dokładnie zniemczony, a wiesz, że miasta śląskie dostarczyły wojska Jagielle pod Grunwald, sam Wrocław ok 200 piechoty, a wiesz,że wojska Henryka XI legnickiego, były sojusznikiem Zygmunta III Wazy, w bitwie pod Byczyną, a wiesz, że po tej bitwie nastąpił bunt protestanciego Śląska, przeciw arcykatolickiej monarchii Habsburgów a owego księcia jako,że nie mógł wrócić na Śląsk pochowano w Krakowie. Mówisz,że miasta i wsie, były założone na prawie niemieckim zwanym inaczej magdeburskim, a co to ma wspólnego z Niemcami( poza nazwą), gdy zakładano Bremę, i Hamburg, to prawo nazywało się jeszcze flamandzkim, a gdy zakładano Lwów, to samo prawo było już nazywane prawem polskim. Wg Twojej teorii, Brema i hamburg, to miasta belgijskie? Czy Ty wiesz od kiedy można mówić o początkach np. Wrocławia początki Wrocławia to jeszcze czasy cesarstwa Rzymskiego, tylko mi nie mów bajek o tym, że Wrocław założyli nie wiem Wandalowie,szlak bursztynowy to trochę dużo za wcześnie i nie myl lokacji na prawie magdeburskim, z zakładaniem czegokolwiek, w tych miejscach naprawdę nie było pustyni. Najpierw przeczytaj sobie na czym polegała lokacja na prawie magdeburskim, vel niemieckim, a potem o tym pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 29.10.02, 00:13 ballest napisał: > Wiesz, czasami nie wiem, czy Ty sam w to wierzysz co piszesz !!! > Zobacz tylko wyniki polityki dla Ciebie tak polskich PIASTOW i przestaniemy sie > > przekomarzac. > Wynikiem POLITYKI SLASKICH "dla Ciebie polskich PIASTOW" byl dokladnie > zniemczony Slask , gdzie oprocz Gornego Slaska. nikt po polsku nie potrafil a > wszystkie miasta i wsie byly przez Niemcow i na niemieckim prawie zalozone. > Zdajesz sobie z tego faktu sprawe, za na calym Slasku nie ma ani jednej, > POWTARZAM ANI JEDNEJ miejscowosci zalozonej przez Polakow. > Hahaha oj Bellast Ja się nie przekomarzam ja Ci podaje konkretne daty, konkretne osoby, a Ty co? w Twoich postach jakoś ich nie widać co Goebels, zapomniał Ci ich zostawić? Nie interesuje mnie wynik polityki, dyskutujemy o tym czy Piastowie Śląscy byli Polakami, czy Niemcami, mówisz dokładnie zniemczony, a wiesz, że miasta śląskie dostarczyły wojska Jagielle pod Grunwald, sam Wrocław ok 200 piechoty, a wiesz,że wojska Henryka XI legnickiego, były sojusznikiem Zygmunta III Wazy, w bitwie pod Byczyną, a wiesz, że po tej bitwie nastąpił bunt protestanciego Śląska, przeciw arcykatolickiej monarchii Habsburgów a owego księcia jako,że nie mógł wrócić na Śląsk pochowano w Krakowie. Mówisz,że miasta i wsie, były założone na prawie niemieckim zwanym inaczej magdeburskim, a co to ma wspólnego z Niemcami( poza nazwą), gdy zakładano Bremę, i Hamburg, to prawo nazywało się jeszcze flamandzkim, a gdy zakładano Lwów, to samo prawo było już nazywane prawem polskim. Wg Twojej teorii, Brema i hamburg, to miasta belgijskie? Czy Ty wiesz od kiedy można mówić o początkach np. Wrocławia początki Wrocławia to jeszcze czasy cesarstwa Rzymskiego, tylko mi nie mów bajek o tym, że Wrocław założyli nie wiem Wandalowie,szlak bursztynowy to trochę dużo za wcześnie i nie myl lokacji na prawie magdeburskim, z zakładaniem czegokolwiek, w tych miejscach naprawdę nie było pustyni. Najpierw przeczytaj sobie na czym polegała lokacja na prawie magdeburskim, vel niemieckim, a potem o tym pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Nauka HISTORII IP: proxy / *.i-one.at 28.10.02, 23:22 ballest napisał: > Austriacy, to narod z pokrewniony z Bawarczykami, co Ossolinscy pisza mnie > nie interesuje, piszemy prawde albo bawimy sie w ciuciubabke. > Ty jesteś nie poważny, z tego co wiem to Ossolińscy mieli wielki księgozbiór , a nie pisali. Z tobą nie ma polemiki , a prawda to jest tylko to co Ty piszesz . Opierasz się na książkach historycznych z pod wielkiego znaku zapytania . Niech Ci będzie , ale bezemnie . Co do światłej encyklopedii niemieckiej , to podałem Ci wydawnictwo i numer, powinno Ci to wystarczyć . Ja nie mam zamiaru tego brukowca więcej brać do ręki. > > Wiesz jak powstala Austria???? > Ossolinscy napewno tez nie !!! > Wiec Tobie napisze, Altmark dzisiejsza > Bavaria podbila tereny wschodnie i > nazwala je Ostmark , do przeczytania w > kazdej historii Austrii. > A wiesz jak uczą dzieci szkole w Austrii, o polskim królu Janie Sobieskim który ratował chrześcijańską Europę z odsieczą wiedeńską . Nie tak jak było faktycznie , tak jak by się wstydzili tego faktu. Z tymi faktami, które są według Ciebie do przeczytania w każdej historii Austrii to jest różnie . Zresztą z niemieckimi podręcznikami jest jeszcze gorzej . Nie masz nigdy pewności czy czytasz chcianą historie czy faktyczną . > > Dlatego jezykowo, do dzisiaj Austriacy > mowia ten sam dialekt co Bavarczycy. > Jeszcze jeden dowod, jakiej narodowosci > sa mieszkancy Gornej Adygi???? > sa to Niemcy cza Austriacy??? > Między Niemcami a Austrijakami jest wielka różnica. Niemcy są oschli ,grubiańscy bez fantazji . O ich psychicznych zbiorowych potrzebach wolał bym nie pisać . Nie są lubiani w Austrii , nie raz byłem świadkiem jak Austriak wyzwał Niemca od świń i zarzucił Niemcowi brak kultury. Większość moderatorów w niemieckiej TV to są Austriacy. Austriacy są o wiele grzeczniejsi , uczynni , wyrozumiali . W Niemczech czuje się źle i choć mam tam liczną rodzinę , nie jeżdżę tam chętnie . > > Wroclawianin, jestes na lodowisku, i > zaczynasz sie slizgac !!!! > Jak wiesz sa narodowosci niemieckiej > choc oficjalnie poludniowi tyrolczycy. > > >Ballest > Gdybyś z czymś takim się wychylił i powiedział rodowitemu Austrijakowi że jest narodowości niemieckiej , to on by dał Ci odczuć , jaka z Ciebie świnka. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.10.02, 05:57 Poczytaj: Historia powszechna, Niemcy, Austria Habsburgowie (XIII-XVIII w.) widok strony znajdź podobne pokaż powiązane Informacje ogólne Habsburgowie hiszpańcy i austriaccy Informacje ogólne Habsburgowie, niemiecka dynastia panująca w latach 1273-1780. Wzrost znaczenia Habsburgów nastąpił w okresie wielkiego bezkrólewia w Niemczech (1254-1273), kiedy wobec braku silnej władzy centralnej zyskały na znaczeniu rody możnych wasali, wśród nich Habsburgowie. Po okresie bezkrólewia hrabia Rudolf, posiadający swą siedzibę w zamku Habichtsburg (Szwajcaria), został wybrany królem Niemiec. Obejmując tron przyjął imię Rudolfa I. W wyniku prowadzonej przez niego wojny z królem czeskim Ottokarem II należące wówczas do Czech: Styria, Austria, Karyntia i Kraina stały się posiadłością rodową Habsburgów. W 1308, na okres 130 lat, Habsburgowie zostali odsunięci od panowania w Niemczech na rzecz rodu Luksemburgów. Po wygaśnięciu dynastii Luksemburgów na króla Niemiec ponownie wybrano przedstawiciela Habsburgów, księcia Albrechta II (1438-1439). Następnym Habsburgiem na tronie niemieckim był Fryderyk III, król w latach 1440-1493 i cesarz od 1452. Fryderyk III powiększył posiadłości dziedziczne Habsburgów o Niderlandy poprzez małżeństwo swojego syna Maksymiliana I z Marią, jedyną córką Karola Śmiałego, księcia Burgundii. W 1515 Maksymilian I Habsburg, za cenę uznania pokoju polsko- krzyżackiego(1466), zawarł układ z Zygmuntem I Starym, na podstawie którego korony czeska i węgierska po śmierci Ludwika Jagiellończyka przeszły w ręce Habsburgów. Poprzez małżeństwo Filipa I Pięknego Habsburga z Joanną, królową Kastylii, Karol V z dynastii Habsburgów został królem Hiszpanii i cesarzem rzymsko- niemieckim (1519-1556). Wraz z koroną hiszpańską pod panowaniem Habsburgów znalazły się zdobyte przez Hiszpanów kolonie w Ameryce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis SPOKO BALLEST IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.10.02, 23:27 Nie mam zamiaru się tu szarpać kto był czyim dziadkiem 1000 lat temu i co się komu należy lub nie należy. Chodzi mi tylko o jedno: żebyś nie przytaczał tu przedruków tak bardzo nieobiektywnych jak te Józwiaka. Zapewniam Cię,że większośc Wrocławian zna prawdziwą historię swego miasta i jest z niego dumne.Zresztą w tym mieście myśli się o przyszłości a nie o tym kto? co? komu? To mieszkańcy stanowią miasto i miasto także ma wpływ na mieszkańców. Wrocławianie tworzą to miasto i ono także ich modeluje.Niech tak zostanie. Pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.10.02, 06:06 Szukajcie dalej odrobiny tej Polskosci w Waszej historii, moze cos znajdziecie. To jest WASZ blad, to mam na mysli z kompleksem nizszosci. Polska bedzie lepiej stala, jak sie nie bedzie klocila i szukala okruszyn, obojetnie czy chodzi o Jedwabne czy o Wroclaw. Co do piechoty i Grunwaldu to podaje wycinek z historii miasta Olesnicy, kedyne miasto, ktore sie jej nie wstydzi. Przełomową datą w historii Oleśnicy był dzień 22 lutego 1255 roku. W dniu tym książę wrocławski Henryk III wystawił dokument lokacyjny, nadając niemieckim zasadźcom Albertowi i Richolfowi, którzy byli sołtysami, prawa miejskie Civitas nostra Olsnicz wzorowane na prawie średzkim. Albert i Richolf mieli w imieniu księcia wytyczyć plan miasta i działki osadnicze, sprowadzić osadników i zorganizować handel. Pierwotnie miasto składało się z trzech odrębnych jednostek – grodu książęcego z zamkiem, przylegającego do niego miasta i posiadłości klasztornych zakonu Augustianów. Z czasem wszystkie te części stopiły się w jedną całość. Od roku 1321 nasze miasto stało się stolicą księstwa oleśnickiego i miastem rezydencjalnym księcia piastowskiego Konrada I, który na swojej książęcej pieczęci umieścił łaciński napis: Konrad z łaski Boga dziedzic Królestwa Polskiego, książę śląski i Pan na Oleśnicy. Książęcym miastem rezydencjalnym Oleśnica pozostała do roku 1815. W roku 1328 Konrad I złożył hołd lenny królowi Czech Janowi Luksemburskiemu i w ten sposób miasto znalazło się poza Polską. Hołd miał charakter nowacji – odnawiania przy każdym nowym władcy Czech. W roku 1380 książę Konrad II sprowadził z Pragi, stolicy Czech, zakon benedyktynów, których zwano “braćmi słowiańskimi”, ponieważ posługiwali się obrządkiem św. św. Cyryla i Metodego. W roku 1410 w bitwie pod Grunwaldem książę Konrad VII Biały Starszy walczył po stronie Zakonu Krzyżackiego. Natomiast książę Konrad VIII Młodszy był Prowincjałem Zakonu Krzyżackiego na Czechy i Morawy. Po śmierci w roku 1492 Konrada X Białego Młodszego, ostatniego władcy z miejscowej linii Piastów, księstwo oleśnickie przechodzi – sprzedane – w ręce czeskich Podiebradów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 29.10.02, 08:14 Już Ci mówiłem nie myl lokacji na prawie magdeburskim, z zakładaniem czegokolwiek. A co do kompleksów, to największe kompleksy masz ty jakoś Ci udowadnianie germańskości Śląska nie wychodzi Już Ci pisałem,że książęta śląscy, potrzebowali kapitału, w postaci podatników, gdyby było to możliwe prawdopodobnie sprowadziliby nawet Chińczyków, tylko po to by teren zaludnić i mieć z tego kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje 29.10.02, 13:02 Już Ci mówiłem nie myl lokacji na prawie magdeburskim, z zakładaniem czegokolwiek. A co do kompleksów, to największe kompleksy masz ty jakoś Ci udowadnianie germańskości Śląska nie wychodzi Już Ci pisałem,że książęta śląscy, potrzebowali kapitału, w postaci podatników, gdyby było to możliwe prawdopodobnie sprowadziliby nawet Chińczyków, tylko po to by teren zaludnić i mieć z tego kasę Tak, ale oni ja zaludniali Niemcami a nie innymi. Moze by mogli Chinczykami. ale tego wlasnie nie zrobili. To nie tylko , ze Piastowie Slascy byli Niemcami, mieszkancy Slaska tez sie Niemcami czuli, dlaczego Wratislavia choc wtedy czeska byla, zmienila swoja nazwe na BRESLAU? Napisz mi pare slynnych osob, ktore sie ze Slaska wywodzily i do rozwoju Polski przyczynila sie, ??? Mam na mysli byli Polakami!!! Kulturalnie Slask tez niemiecki byl. Polska sie Slaskiem nie interesowala, dopiero po wojnie spiewali piosenki o prastarych polskich ziemiech piastowskich no i inne bajki, tylko zeby repatriantom nie zrobic zlego sumienia. Wroclawianinie, oprocz tej historii Olesnicy co ja przytoczylem (z Urzedu Miejskiego), egzystuje, jeszcze jedna napisana przez Profesora Un.Wroclawskiego, jak ta przeczytasz, to nie wiesz jest to historia Olesnicy czy Lublina. Ciesze sie, ze wladze miejskie Olesnicy sie na ten krok zdobyly i napisaly prawde, nie WSTYDZAC sie ich przeszlosci. Nie WIEM dlaczego ja kompleksy mam miec, ja nie szukam polskich okruszyn w historii Slaska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 29.10.02, 16:13 ballest napisał: > Już Ci mówiłem nie myl lokacji na prawie magdeburskim, z zakładaniem > czegokolwiek. > A co do kompleksów, to największe kompleksy masz ty jakoś Ci > udowadnianie > germańskości Śląska nie wychodzi > Już Ci pisałem,że książęta śląscy, potrzebowali kapitału, w > postaci podatników, > gdyby było to możliwe prawdopodobnie sprowadziliby nawet > Chińczyków, tylko po > to by teren zaludnić i mieć z tego kasę > > Tak, ale oni ja zaludniali Niemcami a nie innymi. > Moze by mogli Chinczykami. ale tego wlasnie nie zrobili. Jasne,że tego nie zrobili, bo nie mieli takich możliwości, aczkolwiek poseł księcia Henryka IV Wrocławskiego- Benedykt z Wrocławia, dotarł do Chin na na długo przed Marco Polo. chciałem ci tylko uzmysłowić,że oni nie myśleli kategoriami narodowymi, Kształtowanie się narodów zarówno Polaków, a potem Niemców, to XVI-XVIIIw. mniej więcej, nie możesz zatem, wymagać od ludzi średniowiecza myślenia w kategoriami XIX-XX wiecznymi. Tak samo Niemców sprowadzali Piastowie Wielkopolscy, Małopolscy, a nawet Mazowieccy, tyle,że nie w takiej ilości. > To nie tylko , ze Piastowie Slascy byli Niemcami, Piastowie Śląscy czy czuli się Niemcami, a jaki masz dowód, zauważ, do końca tytułowali się Spadkobierca Korony Polskiej, Książę Śląski, Pan na ... ( tu w zależności skąd był), dlaczego książęta śląscy nie bywali na zjazdach książąt Rzeszy, natomiast często przesiadywali w Krakowie, Dlaczego Książę Chrystian, bywał częściej w Polsce niż w Rzeszy, a to jest poł.wieku XVII, doskonale znał język polski(niemiecki również), i był zaprzyjaźniony i zpowinowacony z Radziwiłłąmi i często podkreślał swe POLSKO-Piastowskie, pochodzenie, a swojego syna chciał ochrzcić imieniem PIAST(ale nie ma takiego imienia w chrześcijańskim kalendarzu, więc ochrcił go Jerzy Wilhelm twierdząc,że pochodzi pochodzi ze lepszego rodu niż Habsburgowie. mieszkancy Slaska tez sie > Niemcami czuli,Ja wiem, czy się czuli Niemcami?,Widzisz to też zależy którzy, i kiedy widzisz Wrocław, Legnica, miały zwyczaj często buntować przeciwko Habsburgom i tak książęta, czy mieszczanie protestanccy, zwykle szukali pomocy na dworze króleskim w Krakowie, lub Warszawie( fakt b.rzadko otrzymywanej)ale i polskich dworach magnackich ( Radziwiłłowie, czy Sobiescy) i zowych dworów i owszem nie jeden zagon prywatnych armii magnackich tam się pojawił), z drugiej strony katolicy często, powoływali się na fakt,że biskupstwo wrocławskie podlegało Gnieznu, a nie Pradze, z trzeciej strony niejednokrotnie dawali przykład wierności Habsburgom zwłaszcza Leopoldowi I zwłaszcza gdy ten przydzielił miastu Wrocław miejsca na sejmie Rzeszy, zresztą analogicznie miała się rzecz z Gdańskiem w Rzeczypospolitej i kiedy dlaczego Wratislavia choc wtedy czeska byla, zmienila swoja > nazwe na BRESLAU? Po pierwsze nie zmienił nazwy, lecz zmienił się język urzędowy przedtem była to łacina, stąd Wratislavia,a następnie w sprawach świeckich upowszechnił się niemiecki, dokumenty krakowa również pisane są po niemiecku Wratislavia, Breslau i Wrocław to ta sama nazwa w trzech językach, tak samo jak Cottbus i Chociebuż > Napisz mi pare slynnych osob, ktore sie ze Slaska wywodzily i do rozwoju Polski > Nikt się przecież nie spiera o to, czy Wrocław, był niemiecki, czy nie, mało Ci powiem to we Wrocławiu, napisano Deutschland,Deutschland uber alles, nikt nie kwestionuje znaczenia Śląska dla kultury niemieckiej, na tej samej zasadzie Provinz Posen również nic nie wniosła do kultury niemieckiej, ażeście płakali,że oderwaliśmy ją od Rzeszy > przyczynila sie, ??? Mam na mysli byli Polakami!!! > Kulturalnie Slask tez niemiecki byl. > Polska sie Slaskiem nie interesowala(też zależy kiedy) dopiero po wojnie spiewali piosenki o > prastarych polskich ziemiech piastowskich( no bo tos ą prastare polskie ziemie piastowskie, skoro sami Piastowie, sami się uważali za spadkobierców korony Polskiej, przecież to były ICH ziemie i nie wmawiaj Piastom Śląskim, że wszyscy byli nienormalni i nie wiedzieli kim są. no i inne bajki,> O bajkach to już ci chyba pisałem najciekawszą to jest "Schlacht an den Hundsfeld" albo bitwa na Psim Polu, obie strony twierdzą, że wygrały i przeciwnika zjadły psy, atego co nie zjadły przegrany monarcha zabierał na wozach do siebie.Mało tego od prawie tysiąca lat wbijają tą bajkę dzieciom do głów w szkołach Jak przeprowadzono badania archeologiczne to się to znaleziono dwa miecze i jeden sztylet, jak na tak wielką bitwę która zachwiała potęgą drugiej strony to stanowczo za mało tylko, chyba przyznasz zeby . Nikt nie miał, żadnego sumienia była wojna tak samo Niemcy osadzani w 1939-40, na ziemiach przyłączonych nie mieli skrupułów zajmując majątek Polaków, tak samo Polacy w 1945-47 nie mieli skrupułów. Te narody toczyły wojnę i to bardzo krwawą. Tylko nie mów,że Polacy cokolwiek ukradli, bo po pierwsze zostawiiście kupkę gruzów( mówię o Wrocławiu, planowo wybużanym. a po drugie nie Polska we wrześniu 1939 rozpoczęła wojnę pod hasłem zdobycia przestrzeni życiowej. przegraliście wojne podpisaliście bezwarunkową kapitulację, więc w czym problem? > repatriantom nie zrobic zlego sumienia. > Wroclawianinie, oprocz tej historii Olesnicy co ja przytoczylem (z Urzedu > Miejskiego), egzystuje, jeszcze jedna napisana przez Profesora > Un.Wroclawskiego, jak ta przeczytasz, to nie wiesz jest to historia Olesnicy > czy Lublina. > Podaj mi autora, tytuł, jak przeczytam, to Ci coś o niej napiszę nie chcę pisać oczymś czego nie czytałem > Ciesze sie, ze wladze miejskie Olesnicy sie na ten krok zdobyly i napisaly > prawde, nie WSTYDZAC sie ich przeszlosci. > Ale się nikt we Wrocławiu nie wstydzi tego,że Wrocław był niemiecki > Nie WIEM dlaczego ja kompleksy mam miec, ja nie szukam polskich okruszyn w > historii Slaska.> to nie są okruszyny, to są fakty, spieraliśmy się o to czy Piastowie Śląscy byli się Niemcami,? czy żenili się tylko z Niemkami,? Na pierwsze pytanie w 90%powiem, że odnoszę wrażenie,że nie, żeby powiedzieć na 100% musieliby zmartwychwstać i sami nam to powiedzieć > co do drugiego pytania wymieniłem Ci tyle nie niemieckich żon Piastów,że chyba wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 29.10.02, 08:19 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Szukajcie dalej odrobiny tej Polskosci w Waszej historii, moze cos znajdziecie > . > To jest WASZ blad, to mam na mysli z kompleksem nizszosci. > Polska bedzie lepiej stala, jak sie nie bedzie klocila i szukala okruszyn, > obojetnie czy chodzi o Jedwabne czy o Wroclaw. > Co do piechoty i Grunwaldu to podaje wycinek z historii miasta Olesnicy, kedyne > > miasto, ktore sie jej nie wstydzi. > > Przełomową datą w historii Oleśnicy był dzień 22 lutego 1255 roku. W dniu tym > książę wrocławski Henryk III wystawił dokument lokacyjny, nadając niemieckim > zasadźcom Albertowi i Richolfowi, którzy byli sołtysami, prawa miejskie Civitas > > nostra Olsnicz wzorowane na prawie średzkim. Albert i Richolf mieli w imieniu > księcia wytyczyć plan miasta i działki osadnicze, sprowadzić osadników i > zorganizować handel. Pierwotnie miasto składało się z trzech odrębnych > jednostek – grodu książęcego z zamkiem, przylegającego do niego miasta i > posiadłości klasztornych zakonu Augustianów. Z czasem wszystkie te części > stopiły się w jedną całość. Od roku 1321 nasze miasto stało się stolicą > księstwa oleśnickiego i miastem rezydencjalnym księcia piastowskiego Konrada I, > > który na swojej książęcej pieczęci umieścił łaciński napis: Konrad z łaski Boga > > dziedzic Królestwa Polskiego, książę śląski i Pan na Oleśnicy> Masz odpowiedź kim byli Piastowie Śląska.> Książęcym > miastem rezydencjalnym Oleśnica pozostała do roku 1815. W roku 1328 Konrad I > złożył hołd lenny królowi Czech Janowi Luksemburskiemu i w ten sposób miasto > znalazło się poza Polską. Hołd miał charakter nowacji – odnawiania przy k > ażdym > nowym władcy Czech. W roku 1380 książę Konrad II sprowadził z Pragi, stolicy > Czech, zakon benedyktynów, których zwano “braćmi słowiańskimi”, pon > ieważ > posługiwali się obrządkiem św. św. Cyryla i Metodego. > > W roku 1410 w bitwie pod Grunwaldem książę Konrad VII Biały Starszy walczył po > stronie Zakonu Krzyżackiego. Natomiast książę Konrad VIII Młodszy był > Prowincjałem Zakonu Krzyżackiego na Czechy i Morawy. Po śmierci w roku 1492 > Konrada X Białego Młodszego, ostatniego władcy z miejscowej linii Piastów, > księstwo oleśnickie przechodzi – sprzedane – w ręce czeskich Podieb > radów Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje 29.10.02, 18:04 Wiem, ze Piastowie chcieli POLSKA Korone, dlaczego nie wlasciwie nalezala sie Piastom Slaskim, ale ze byli Niemcami, to nie dostali odpowiedniego poparcia.Polska szlachta nie zyczyla sobie jeszcze wiekszego wplywu cesarza. "Ci powiem to we Wrocławiu, napisano Deutschland,Deutschland uber alles, nikt nie kwestionuje znaczenia Śląska dla kultury niemieckiej, na tej samej zasadzie Provinz Posen również nic nie wniosła do kultury niemieckiej" Tu nie masz racji wprawdzie von Fallersleben mieszkal we Wrocku i Raciborzu, ale Hymn napisal na wyspie Helgoland, ktora wtedy do Niemiec nie nalezala. Co napisal, to zbior slaskich piesni ludowych, (Wraz z kolega Julianem Rogerem) - Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 29.10.02, 20:35 ballest napisał: > Wiem, ze Piastowie chcieli POLSKA Korone, dlaczego nie wlasciwie nalezala sie > Piastom Slaskim, ale ze byli Niemcami, to nie dostali odpowiedniego > poparcia.Polska szlachta nie zyczyla sobie jeszcze wiekszego wplywu cesarza. > > "Ci powiem to we Wrocławiu, napisano Deutschland,Deutschland uber alles, nikt > nie kwestionuje znaczenia Śląska dla kultury niemieckiej, > na tej samej zasadzie > Provinz Posen również nic nie wniosła do kultury > niemieckiej" > > Tu nie masz racji wprawdzie von Fallersleben mieszkal we Wrocku i Raciborzu, > ale Hymn napisal na wyspie Helgoland, ktora wtedy do Niemiec nie nalezala. > Co napisal, to zbior slaskich piesni ludowych, (Wraz z kolega Julianem Rogerem) > > - > Pyrsk > Ballest > Widzisz Ballest, Jak podejrzewam Ty uważasz się za Niemca, chociaż ja przykładowo mógłbym Cię uważać np. za Eskimosa, to i tak Ty będziesz Niemcem, boTy sam wiesz lepiej kim jesteś i to samo z Piastami. A myślisz dlaczego, nie brali udziału w zjazdach książąt Rzeszy i wtak bliskich stosunkach byli z Radziwiłłami i Sobieskimi i innymi rodami magnackimi. Dlaczego przeciwstawiali się przejściu biskupstwa wrocławskiego spod zwierzchnictwa Gniezna, pod zwierzchnictwo Pragi, a wczasach reformacji, byli zagorzałymi przeciwnikami katolicyzmu w wydaniu Habsburgów. a dlaaczego królewicz polski Jakub Sobieski został księciem oławskim Dlaczego nie dostali korony na elekcje byli zawsze zapraszani, i ich powitania były raczej przyjazne ze strony szlachty,Henryk śląski był ulubieńcem Zygmunta Augusta i Radziwiłłów był nawet gościem na sejmie w Lublinie w 1569r. i z okazji Unii lubelskiej Swą kandydaturę na króla Polski na pierwszą i drugą elekcje wystawiał dwukrotnie zawsze z poparciem Radziwiłłów, szlachta bała się nie tyle Habsburgów,co właśnie Radziwiłłów, których to prywatne wojska często stacjonowały w Legnicy Masz przykład listu niejakiego Konarskiego płk.wsłużbie Radziwiłłów, posła w Legnicy Coraz to ściślejsze związki Henryka z Polakami gniewały bardzo cesarza i cesarskiego namiestnika we Wrocławiu, postanowiono więc pochwycić księcia.Urządzona zasadzka w Ścinawie nie powiodła się gdyż Henryk w porę ostrzeżony ujechał bocznymi drogami do legnicy, Po tym fakcie wystosował wprost do bp. wrocławskiego pismo z zapytaniem dlaczego Bp i jednocześnie namiestnik cesarza odpisał,że cesarzowi nie podobają się jego zbyt częste wyjazdy do Polski i jego korespondencja z polakami iczęste wizytyna rodzinnycch uroczystościach polskich wielmożów i wyprawianie uczt z ich udziałem na zamku w Legnicy.Mijał już rok od objęcia przez owego księcia tronu, a książę do pragi, by złóżyć hołd cesarzowi się nie wybierał, co więcej nasiąkał naszymi zwyczajami. Polakom schlebia obcowanie z tym Piastem,czystej krwii, potomkiem królewskiego rodu, a i on czuje się wśród nas dobrze" Wtym samym czasie odbywał się we Wrocławiu zjazd książąt śląskich, naktórym owi składali hołd cesarzowi, Książę w liście do bp.wrocławskiego, odpowiadajał, że składał hołdu przed bp. nie będzie, bo jest kalwinem, a poza tym bp. nie pochodzi z książęcego rodu. wobec czego bp. kazałgo jeszcze raz pojmać i siłą do Wrocka doprowadzić, podjął jego brat Fryderyk ( tak,ten bez wątpienia był Niemcem, bo sam mówił "jestem takiej samej wiary i myślę tak jak cesarz"-no oczywiście przyjmując,że cesarz uwarzał się za Niemca, osobiście nie wiem nie rozmawiałem z cesarzem w tej sprawie, więc opieram się na twojej wiedzy Bellast) Problem był tylko taki,że w Legnicy stacjonowały wojska Radziwiłła - też kalwina z dość dużą ilością dział przywiezionych przez przez cytowanego Konarskiego to że nie byli brani pod uwagę Powiedz mi jakim wartościowym. sojusznikiem mogło być księstwo np. legnicko- brzeskie, czy oławskie, dla mocarstwa jakim była Rzeczpospolita podejrzewam,że takim samym jak Wielkie Księstwo Lichtenstein dla RFN dzisiaj. Co do wpływu cesarz to zwykle właśnie książęta śląscy byli zazwyczaj Habsburgom przeciwni, no chyba,że chcieli się podlizać, jak w/w Fryderyk, przeczytam ci dalej "7czerwca 1581 komisja cesarska z bp. wrocławskim na czelez gromadziła pod legnicą w sile 500 konnych i 2500 pieszych, Książę zebrał wszystkich mieszczan, oraz ludzi spod Złotoryji, Lubania i naszychi spytał, czy chcą przy nim walczyć, na wieże wciągnięto dwie nasze armatki polowe i wywieszono proporce, książęce, rodu Radziwiłłów, chorągiew korony polskiej,daliśmy salwą z wszystkich dział w wojskach biskupa zapanowało zamieszanie, nocą wysłaliśmy gońców do Krakowa, Poznania i Kiejdan, a wziąłem ten list z książki Stronczyńskiego Pomniki książęce Piastów, lenników dawnej Polski. wydanej w Piotrkowie Trybunalskim w 1888 przez zbór ewangelicko- reformowany Co do hymnu to dzięki za pouczenie nie wiedziałem. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.10.02, 23:16 Co do Piastow, to naprawde nie chce dalej mieszac, Ty ale wiesz jakie byly wyniki ich wladania, a te sa przekonywajace dla Niemiec. Ja jeszcze cos innego stwierdze, ze jak by na Gornym Slasku sie przemysl nie rozwinal, to by nawet Slasko gwara nie przetrwala. Naplyw polskiej sila roboczej sprowadzil powstania no i polskie msze, byly dalej na porzatku dziennym. Nie patrz tylko na kulture ogolnie,poopatrz na Menue dawnach Slazakow, musze sie przyznac, ze jak bam kolezanek w Wroclawie nie miel, to bym nie wiedzial co to Pierogi i lazanki sa.To jest prawda, dopiero na delegacji we Wroclawie spozylem pierwszy raz PIEROGI musze przyznac , ze bardzo dobrze smakowaly. Ugotowala je profesorka z Uniwersytetu Wroclawskiego. Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wladek Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.dip.t-dialin.net 30.10.02, 00:07 Moja patronka,jako Slazaka jest sw.Jadwiga, Niemka- heilige Hedwig.Jej synkowi dowodcy wojsk Slasko-Niemieckich,Henrykowi Poboznemu Mongolowie obcieli glowe. W 1345 roku oblegały miasto wojska polsko-węgierskie króla Kazimierza Wielkiego w czasie wojny rewindykacyjnej o Śląsk. Miasta jednak nie zdobyły.Zozanie trzymali sie dzielnie.A ze tam jakis slaski Piast w 14 wieku trzymal z polskimi ksiazetami nie oznacza,ze wszysty Slazacy 600 lat pozniej to Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 30.10.02, 04:11 Gość portalu: Wladek napisał(a): > Moja patronka,jako Slazaka jest sw.Jadwiga, Niemka- heilige Hedwig.Jej synkowi Twojej patronca kiedy Henryk Brodaty umierał nie chcialosię ruszyć szanownej części ciała natomiast doskonale znała drogę na zamek wrocławski, bądż legnicki, kiedy potrzebowała kasy dla swojego klasztoru w Trzebnicy, to raz, > dowodcy wojsk Slasko-Niemieckich,Henrykowi Poboznemu Mongolowie obcieli glowe, Po pierwsze nie wojsk Śląsko- Niemieckich, ale przede wszystkim Polskich,wspartych odziałami mieszczan wrocławskich, legnickich, głogowskich, górników złotoryjskich Armia Pobożnego pod Legnicą była podzielona na trzy części :I) templariusze, luźni ochotnicy różnych narodów : Czesi, i rycerstwo zachodnio- europejskie gł.francuskie, Joanici pod dowództwem Bolesława margrabiego morawskiego, II)rycerstwo Krakowskie i Wielkopolskie,pod dowództwem Sulisława brata wojewody krakowskiego, III) rycerstwo opolskie, pod dowództwem, Księcia opolskiego Mieczysława, IV) Zakon Krzyżacki pod dowództwem Poppo von Osterna i V) najbardziej doborowy i najlepiej wyposażone i uzbrojone odziały przyboczne księcia Henryka Pobożnego złożony z rycerstwa wrocławskiego, legnickiego i wojska zaciężne, w tym bardzo nie liczne niemieckie, głównie kremni Pobożnego, lub Krzyżaków, więc nie opowiadaj władku legend o wojskach niemieckich pod Legnicą, a skoro nadal wierzysz w niemieckie wojska pod legnicą to podaj mi chociaż jednego rycerza niemieckiego z imienia oczywiście poza Poppo von Osternem > W 1345 roku oblegały miasto wojska polsko-węgierskie króla Kazimierza Wielkiego > w czasie wojny rewindykacyjnej o Śląsk. Miasta jednak nie zdobyły.Zozanie trzy > mali sie dzielnie. Masz racje tak samo świdniczanie trzymali się dzielnie z Bolkiem Świdnickim przy sojuszu z Kazimierzem Wielkim,i z równą dzielnością oblegali Wrocław a gdy ten podpisał pokój w Namysłowie, jeszcze większym zapałem złupiły i spaliły Rybnik, Kożle, prawdopodobnie i Żory, bo jak mi się zdaje leży na drodze ze Świdnicy do Krakowa, wszystko co chodziło na dwóch lub czterech przygnał do Świdnicy.A ze tam jakis slaski Piast w 14 wieku trzymal z polskimi ksi > azetami. Widzisz Władku Piastowie Śląscy bardziej lub mniej ale,trzymali właśnie z dworem Polskim, bądź królewskim, bądż magnackimi oficjalnie, czy nieoficjalnie, to już zależało,już od siły, fantazji, odwagi, czasami wsparcia polskich szabel i armat Zapamiętaj byli to dziedzice korony polskiej. I za takich byli uważani przez szlachtę polską. > nie oznacza,ze wszysty Slazacy 600 lat pozniej to Polacy. Ja nie twierdzę, że wszyscy ale powiedz, dlaczego, aż trzy razy wybuchło powstanie śląskie, co nudziło się ludziom na Śląsku, czy może jednak czuli Polakami na pewno większość, patrząc na wyniki plebiscytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schlesier Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 30.10.02, 20:12 Do WROCLAWIANINA jakie wyniki tego powstania ???60% ZA NIEMCAMI A 40 % ZA POLSKA W PLEBISCYCIE SIE OPOWIEDZIALO kto chcial tego powstania ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 01.11.02, 15:40 Gość portalu: Schlesier napisał(a): > Do WROCLAWIANINA jakie wyniki tego powstania ???60% ZA NIEMCAMI A 40 % ZA > POLSKA W PLEBISCYCIE SIE OPOWIEDZIALO kto chcial tego powstania ??? > 60%-40% na całym obszarze plebiscytowym, czyli całej rejencji opolskiej, z tym,że we wsch powiatach: rybnicki, raciborski, część bytomskiego bywały rejony gdzie Polacy mieli większość, w miastach dzisiejszego GOP-u, było mniej więcej po połowie. No kto chciał powstania, chyba nie powiesz mi,że powstańcy nie byli ludźmi normalnymi i im się po prostu nudziło. Pozdrowienia ze ślaskiej stolicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SCHLESIER Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 30.10.02, 20:07 Do Wladka masz racje Wladek po 600latach jak moga byc wszyscy POLAKAMI jak to duzo POLAKOW MYSLI !!!pozdrowienia ze SLASKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 01.11.02, 15:51 Gość portalu: SCHLESIER napisał(a): > Do Wladka masz racje Wladek po 600latach jak moga byc wszyscy POLAKAMI jak to > duzo POLAKOW MYSLI !!!pozdrowienia ze SLASKA > Jasne, że nie wszyscy, wejdź sobie Schlesier na forum katowickie,tam toczy się pdobna dyskusja, tylko,że tam w tonie bardziej wojennym, Ktoś wyżej powiedział, że Wrocław urabia swoich mieszkańców, a mieszkańcy urabiają miasto, Widzisz Wrocław, podobnie jak i Gdańsk przez swe dzieje miastem kosmopolitycznym i wpływ różnych kultur i wpływów odcisnął na tym mieście swe piętno, w przeciwieństwie do zaściankowego Poznania, czy Krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 30.10.02, 01:28 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Co do Piastow, to naprawde nie chce dalej mieszac, Ty ale wiesz jakie byly > wyniki ich wladania, a te sa przekonywajace dla Niemiec. > Ja jeszcze cos innego stwierdze, ze jak by na Gornym Slasku sie przemysl nie > rozwinal, to by nawet Slasko gwara nie przetrwala. > Naplyw polskiej sila roboczej sprowadzil powstania no i polskie msze, byly > dalej na porzatku dziennym. > Nie patrz tylko na kulture ogolnie,poopatrz na Menue dawnach Slazakow, musze > sie przyznac, ze jak bam kolezanek w Wroclawie nie miel, to bym nie wiedzial co > Co do skutków, to zupełnie inna sprawa tak jak Ci powiedziałem im naprawdę było obojętne jakim językiem władali ich poddani, mało tego tak samo im obojętne było jaką religię wyznawali, zrównym zapałem co Niemców sprowadzali Żydów. We Wrocku, kościół katolicki, zbór luterański, cerkiew i synagoga stoją prawie obok siebie,we Wrocku, w zasadzie nie było konfliktów między międzynarodowościami, co najwyżej między poszczególnymi cechami rzemieślniczymi, a Radą Miejską, o podatki, o różne inne rzeczy, ale nie o jężyk, albo Radą Miejską cechami rzemieślniczymi , a biskupem, o wojnie piwnej słyszałeś? Biskup sprowadzał piwo norymberskie, i praskie to zdobyli pałac biskupi i wylali mu je do Odry, a RM uchwaliła zakaz wwozu do Wrocławia jakiegokolwiek piwa spoza Wrocławia, oprócz świdnickiego > to Pierogi i lazanki sa.To jest prawda, dopiero na delegacji we Wroclawie > spozylem pierwszy raz PIEROGI musze przyznac,ze bardzo dobrze smakowaly. > Ugotowala je profesorka z Uniwersytetu Wroclawskiego. > Mało, tego tego jako poddany jakiegokolwiek księcia śląskiego mogłeś wyznawać katolicyzm, protestantyzm i nikt Ci tego nie zabraniał, w Księstwach Rzeszy, natomiast musiałeś wyznawać taką religię, jak Twój książę, miałeś płacić mu podatki i tyle, reszta go nie obchodziła, dlatego wspomniałem o Chińczykach, oczywiście dla żartu. Dlatego Ci próbowałem wytłumaczyć byś nie oceniał ludzi zinnych epok miarą XIX, czy XX w.,bo to bez sensu. Powiem ci więcej oni bardziej pasowali do dzisiejszej epoki niż Ci się wydaje i tu jest powód bogactwa Śląska. Dlatego chciałbym już skończyć tą Schlacht am den Hundsfeld i bitwę na Psim Polu, bo to już jest śmieszne, oba narody twierdzą,że wygrały bitwe, której nie było. Co do skutków, były takie, jakie były ale podejrzewam, że były niezamierzone, Czy Ty jesteś w stanie przewidzieć,będą jakie skutki, Twoich działań dla Twoich potomków za 500 lat na przykład. > Pyrsk > > Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.proxy.aol.com 31.10.02, 07:00 Dyskuja juz sie konczy, wiec w jak najwiekszym skrocie. Pierwszymi osadnikami na dzisiejszym slasku byli germanie. Od ok. roku 400-go, przez nastepne 800 lat, ziemie te byly zamieszkale przez slowian. Reszta w ponizszym linku. members.aol.com/BeallComp/history.htm Yani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: proxy / *.i-one.at 31.10.02, 09:01 Dyskusja była bardzo interesująca . Wiele faktów historycznych , spekulacji , przypuszczeń . Napisać można wszystko, czasy były zbyt odległe i myślę że nie da się naprawdę precyzyjnie powiedzieć, jak to było naprawdę. A kto odważy się na taką precyzyjną definicję ,straci chyba wiarygodność . To że każda strona utrzymuje przy swoim , to chyba jest normalne i wytłumaczalne zjawisko. Dzisiaj nad Renem mieszkają Niemcy , a za sto lub dwieście lat będą mieszkać może arabscy islamiści . Co patrząc z polskiej perspektywy jest być może ta wypowiedź abstrakcją , a patrząc na statystyki pierwszoklasistów niemieckich , na przestrzeni 15lat to widać wyraźnie ten rozwój . Można więcej jak spekulować , można oczekiwać ekspotencjalnego rozwoju w tym kierunku. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.proxy.aol.com 31.10.02, 14:05 W dzisiejszych czasach, wiekszosc spoleczenstwa polskiego jest dostatecznie dojrzala, ze nie powinny szokowac jej fakty historyczne, kiedy za czasow Piastow Slaskich, wiekszosc na tych ziemiach stanowili Niemcy. Dla kazdego kto mysli otwarcie, przy dzisiejszych tendecjach europejskiej integracji, historia z okresu komunistycznej propagandy nie powinna miec miejsca. Zamiast na sile naciagac historie tych ziem na strone Polski, powinno sie wiecej myslec o jej przyszlosci. Przy obecnej polityce Polakow, juz nasze wnuki beda na palcach wyliczac, co jeszcze na Slasku i dawnych Prusach zostalo polskie. Historia lubi sie powtarzac. Yani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.10.02, 22:53 Yani, ja tylko o to walcze!!! Polacy nie powinni szukac, polskich okruszyn na wroclawskim bruku, tylko powinni usuwac biale plamy w historii slaskich miast. Historii tych miast nie zmienia, to nie sztuka usuwac niemieckie nazwiska z pomnikow cmentarnych, do kultury i Courage nalezy sie do tej historii przyznac. Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mig Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 01.11.02, 06:59 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Yani, ja tylko o to walcze!!! > Polacy nie powinni szukac, polskich okruszyn na wroclawskim bruku, tylko > powinni usuwac biale plamy w historii slaskich miast. > Historii tych miast nie zmienia, to nie sztuka usuwac niemieckie nazwiska z > pomnikow cmentarnych, do kultury i Courage nalezy sie do tej historii przyznac. > > Pyrsk > > Ballest Mwsz racje powini przyznac sie do winy !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: 62.8.156.* 01.11.02, 08:19 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Yani, ja tylko o to walcze!!! > Polacy nie powinni szukac, polskich okruszyn na wroclawskim bruku, A dlaczegóż niby to nie powinni? > tylko > powinni usuwac biale plamy w historii slaskich miast. Ballest, czyżbyś nie zauważył, że to się dzieje? Ze białe plamy są usuwane? Czytałeś wydane w ostatnich latach książki historyczne? I to nie tylko dzieła naukowe, ale i popularnonaukowe jak np. Beaty Maciejewskiej? Czytałeś Jana Józefa Lipskiego? Czytałeś Mikrokosmos? Wiesz, że w Chorzowie znowu stoi pomnik Fryderyka von Reden? I jeszcze jedna sprawa. Jeśli naprawdę chcesz zmiany nastawienia naszego narodu do historii Sląska, to powinieneś zmienić ton swoich wypowiedzi. Zaden naród nie pozwoli pouczać się przez przedstawicieli innego narodu, jak powinien podchodzić do swojej historii. > Historii tych miast nie zmienia, to nie sztuka usuwac niemieckie nazwiska z > pomnikow cmentarnych, do kultury i Courage nalezy sie do tej historii przyznac. Kto usuwa niemieckie nazwiska z pomników cmentarnych? Człowieku, Ty zatrzymałeś sobie w pamięci obraz sprzed kilkudziesięciu lat i myślisz, że ciągle jest tak samo. Pozdrawiam Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: proxy / *.i-one.at 01.11.02, 14:28 Co jakiś czas pojawiają się podobne zarzuty pod adresem Polaków mieszkających na tz. ziemiach odzyskanych . Ziomkowie starają się zrobić w trywialny sposób z Polaków cmentarnych barbarzyńców , zarzucając im zniszczenie poniemieckich cmentarzy. I w Niemczech i w Polsce jest coś takiego co nazywa się Bestattungsfrist , jest to jak najzwyczajniejszy proces Entsorgung luckich zwłok ,który trwa ok.20 lat . Płaci się za miejsce na cmentarzu i po upływie tego czasu istnieje możliwość przedłużenia tego terminu . To chyba nic dziwnego że obecnie cmentarze albo znikneły albo są na nich polskie groby . Po co więc ten szum nie uzasadniony ? Czasami myślę że prawdziwi barbarzyńcy w ten sposób chcą podreperować swoją nadszarpniętą psychikę . Bo jak mogę to inaczej zrozumieć ? Z każdego kierunku świata obciąża się Polaków za czyny za które nie są odpowiedzialni, robi się z nich kozła ofiarnego II wojny . I obciąża konsekwencjami tej wojny. Co robi rząd polski ? Wkłada palce to do tyłka to niemieckiego to do żydowskiego . Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 01.11.02, 15:02 Gość portalu: Alen napisał(a): > Co jakiś czas pojawiają się podobne zarzuty pod adresem Polaków mieszkających > na tz. ziemiach odzyskanych . > Ziomkowie starają się zrobić w trywialny sposób z Polaków cmentarnych > barbarzyńców , zarzucając im zniszczenie poniemieckich cmentarzy. > I w Niemczech i w Polsce jest coś takiego co nazywa się > Bestattungsfrist , jest to jak najzwyczajniejszy proces Entsorgung luckich > zwłok ,który trwa ok.20 lat . Płaci się za miejsce na cmentarzu i po upływie > tego czasu istnieje możliwość przedłużenia tego terminu . > To chyba nic dziwnego że obecnie cmentarze albo znikneły albo są na nich > polskie groby . Po co więc ten szum nie uzasadniony ? > Czasami myślę że prawdziwi barbarzyńcy w ten sposób chcą podreperować swoją > nadszarpniętą psychikę . Bo jak mogę to inaczej zrozumieć ? > Z każdego kierunku świata obciąża się Polaków za czyny za które nie są > odpowiedzialni, robi się z nich kozła ofiarnego II wojny . I obciąża > konsekwencjami tej wojny. Co robi rząd polski ? Wkłada palce to do tyłka to > niemieckiego to do żydowskiego . > Alen. > Św. prawda Allen. My Polacy nie mamy, powodu, by przepraszać, za to że wygraliśmy II wojnę światową. Tak jak napisałem wyżej NIE MY WYBRALIŚMY NIEMCOM HITLERA I NIE MY POTRZEBOWALIŚMY "PRZESTRZENI ŻYCIOWEJ" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: 62.8.156.* 01.11.02, 15:37 Alen, czy uważasz, że na miejscu polskich grobów na Cmentarzu Orląt Lwowskich mają być grzebani obecni mieszkańcy Lwowa? Nazwanie przez Ciebie szacunku dla zmarłych "wsadzaniem palca do d..., takiemu czy innemu narodowi" zabrzmiało fatalnie, szczególnie dzisiaj. Pozdrawiam Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: proxy / *.i-one.at 01.11.02, 16:41 Gość portalu: Jureek napisał(a): > Alen, > czy uważasz, że na miejscu polskich grobów na Cmentarzu Orląt Lwowskich mają by > ć grzebani obecni mieszkańcy Lwowa? > Nie mówmy o symbolach które są sprawami marginalnymi. Ale skoro Niemcy mają coś podobnego na obecnych ziemiach polskich i chcą to pielęgnować , niech mają i niech na swój koszt pielęgnują . Patrzenie słowiańskim okiem na germańskie potrzeby nie jest zbyt trafne , tam zbiorowa psychika w tej kwestii jest trochę inna . > > Nazwanie przez Ciebie szacunku dla zmarłych "wsadzaniem palca do d..., takiemu > czy innemu narodowi" zabrzmiało fatalnie, szczególnie dzisiaj. > Pozdrawiam > Jurek > Cytat Alena: ---------------------------------- Z każdego kierunku świata obciąża się Polaków za czyny za które nie są odpowiedzialni, robi się z nich kozła ofiarnego II wojny . I obciąża konsekwencjami tej wojny. Co robi rząd polski ? Wkłada palce to do tyłka to niemieckiego to do żydowskiego . ----------------------------------- Jurku , nie mieszaj w to zmarłych . Tu nie o to chodzi ,przeczytaj sobie jeszcze raz mój cytat . To jest bardzo ogólna konkluzja. A skoro już jesteśmy przy zmarłych to przecież sprawa Jedwabnego jest niczym innym jak brakiem szacunku do tych zamordowanych żydów . Bo przecież jak można inaczej nazwać taki akt przyznawania się na siłę ,daleko przed ukończeniem ,prowadzonego przez IPN , śledztwa . Chodzi tu o akt braku szacunku do tragicznie zmarłych , czy może o reprezentowanie grup interesów ? Nie licząc się ze zmarłymi. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mig Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.mcbone.net / *.pppool.de 01.11.02, 20:24 Gość portalu: Jureek napisał(a): > Alen, > czy uważasz, że na miejscu polskich grobów na Cmentarzu Orląt Lwowskich mają by > ć grzebani obecni mieszkańcy Lwowa? > Nazwanie przez Ciebie szacunku dla zmarłych "wsadzaniem palca do d..., takiemu > czy innemu narodowi" zabrzmiało fatalnie, szczególnie dzisiaj. > Pozdrawiam > Jurek Ciekawe jakby na cmentarzu ORLAT LWOWSKICH grzebali innych czy by rozwalili ten cmentarz co by POLACY powiedzieli na ten temat co stalo sie na SLASKU gdzie tysiace cmentarzy zostalo zniszczonych bo to NIEMIECKIE ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re:Światowy zjazd Wrocławian IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 01.11.02, 17:01 Gość portalu: Yani napisał(a): > W dzisiejszych czasach, wiekszosc spoleczenstwa polskiego jest dostatecznie > dojrzala, ze nie powinny szokowac jej fakty historyczne, kiedy za czasow > Piastow Slaskich, wiekszosc na tych ziemiach stanowili Niemcy. Dla kazdego kto > mysli otwarcie, przy dzisiejszych tendecjach europejskiej integracji, historia > z okresu komunistycznej propagandy nie powinna miec miejsca. Zamiast na sile > naciagac historie tych ziem na strone Polski, powinno sie wiecej myslec o jej > przyszlosci. Przy obecnej polityce Polakow, juz nasze wnuki beda na palcach > wyliczac, co jeszcze na Slasku i dawnych Prusach zostalo polskie. Historia > lubi sie powtarzac. > Yani. > To trochę nie tak, chodzi o to, żeby zarówno Polacy, jak i Niemcy, a również i Czesi i Żydzi, byli świadomi historii tego miasta i tego regionu i zamiast mitów i bajek o bitwie na Psim Polu, albo niemieckim rycerstwie pod Legnicą, posługiwali się faktami, Historia Śląska jest zarówno historią Polaków, Niemców, jak i Czechów, ten region jak powiedziałem co 200 lat prawie z kalendarzem w ręku zmieniał swą przynależność państwową i tak samo polska propaganda endecka( zerżnięta przez komunistów), jak i niemiecka nacjonalistyczna, nie powinna mieć miejsca. Co do europejskich tendencji, to mieszkańcy Wrocławia, jako miasta Hanzy już dawno to przećwiczyli z doskonałym skutkiem. A wbrew temu co głoszą polskie bajki Hanza była wymierzona nie przeciw polskości, co przeciw konkurencji miast Flamandzkich i włoskich Genui i Wenecji przede wszystkim, oraz obrona miejskiego samorządu, przeciw zakusom monarchów polskich, czeskich, niemieckich na pieniądze mieszczan. i na zakończenie Wam powiem, moim zdaniem jeśli dojdzie do ostatecznej rozgrywki o EXPO, to Wrocław - podejrzewam - dastanie poparcie z miast niemieckich, pamiętajmy, że konkurentami są Paryż, Moskwa i Szanghaj, i jeszcze jedno skoro w Gdańsku, potrafiono zrobić światowy zjazd Gdańszczan, to dlaczego, czegoś podobnego we Wrocławiu i zasiąść w Piwnicy Świdnickiej na piwie, w najstarszej, czynnej knajpie świata, która nie jedno widziała w tym mieście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 01.11.02, 16:09 Gość portalu: Alen napisał(a): > Dyskusja była bardzo interesująca . Wiele faktów historycznych , spekulacji , > przypuszczeń . Napisać można wszystko, czasy były zbyt odległe i myślę że nie > da się naprawdę precyzyjnie powiedzieć, jak to było naprawdę. A kto odważy się > na taką precyzyjną definicję ,straci chyba wiarygodność . To że każda strona > utrzymuje przy swoim , to chyba jest normalne i wytłumaczalne zjawisko. > Dzisiaj nad Renem mieszkają Niemcy , a za sto lub dwieście lat będą mieszkać > może arabscy islamiści . Co patrząc z polskiej perspektywy jest być może ta > wypowiedź abstrakcją , a patrząc na statystyki pierwszoklasistów niemieckich , > na przestrzeni 15lat to widać wyraźnie ten rozwój . Można więcej jak > spekulować , można oczekiwać ekspotencjalnego rozwoju w tym kierunku. > Alen. > Sądzisz,że katedra w Kolonii vel Koln, będzie meczetem? Moim zdaniem jest to możliwe, wówczas Niemcy będą zbierać okruszki niemieckości na bruku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: proxy / *.i-one.at 01.11.02, 17:18 Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): > Sądzisz,że katedra w Kolonii vel Koln, będzie meczetem? Moim zdaniem jest > to > możliwe, wówczas Niemcy będą zbierać okruszki niemieckości na bruku. > Oglądałem reportaż w niemieckiej TV ,na temat wybudowanego w Koloni(Kölen) największego meczetu , i to naprzeciw kościoła katolickiego . Poruszane były tam kwestie prawne i w jaki sposób do tego doszło . Były rozmowa z mieszkańcami tej dzielnicy , którzy byli oburzeni tym faktem . Niestety prawa dzisiejszej mniejszości ( przyszłej większości ) muzułmańskiej musiały być respektowane. Powstał problem z finansowaniem tej inwestycji , można było tą inwestycje tylko wtedy zrealizować jeśli islamiści sami bez pomocy kapitału z zewnącz zdobędą środki na ich realizacje . Z tego co mi wiadomo to i tak kapitał przyszedł z zewnącz , z kół pokroju Bin Ladena . W taki to sposób powstał wielki obiekt ( Meczet) do zagrzewania serc islamistów . Mogą się czuć jak u siebie w domu , zamiatając okruszki niemieckości na bruku , na razie w tej dzielnicy . Znajomi opowiadali mi już o głośnym nawoływaniu do modlitwy. Muszę to na własne ucho usłyszeć , po prostu nie chce mi się uwieżyć w to. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 01.11.02, 16:03 Gość portalu: Yani napisał(a): > Dyskuja juz sie konczy, wiec w jak najwiekszym skrocie. > Pierwszymi osadnikami na dzisiejszym slasku byli germanie. Od ok. roku 400- go, > przez nastepne 800 lat, ziemie te byly zamieszkale przez slowian. Reszta w > ponizszym linku. > > <a href="http://members.aol.com/BeallComp/history.htm"target="_blank">members.a > ol.com/BeallComp/history.htm</a> > Yani. > Yani, a Celtowie, nie zapominaj,że Ślęza była św górą Celtów, Wandalów,( szczerze mówiąc to Alarykowi, jestem osobiście szczerze wdzięczny) Ślężan,i być może Gotów a jeszcze Wenedów, o których pisze Tacyt, o których nic poza tym niewiadomo,a ludy kultury łużyckiej itd,itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.proxy.aol.com 02.11.02, 06:52 Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): > Yani, a Celtowie, nie zapominaj,że Ślęza była św górą Celtów, Wandalów,( > szczerze mówiąc to Alarykowi, jestem osobiście szczerze wdzięczny) Ślężan,i >być może Gotów a jeszcze Wenedów, o których pisze Tacyt, o których nic poza > tym niewiadomo,a ludy kultury łużyckiej itd,itd Zgadza sie. Tylko, ze byli to wandalowie germanscy, zwani rowniez przez niektorych badaczy historii Celtic-Germanie. Zamieszkiwali oni tereny pomiedzy Elba, Odra az po Wisle, a tereny te nazywano Magna Germania. Wandalowie germanscy tworzyli dwie podgrupy; Hasdingii i Silingii. Od tych ostatnich, tereny przez nich zamieszkale nazwano Silesia. Ich obecnosc tam, zostala opisana w 98 r. przez Tacyta oraz przez pozniejszych historykow. Wandalowie wyemigrowali pozniej do Hiszpanii i pn. Afryki. Yani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 02.11.02, 11:21 Gość portalu: Yani napisał(a): > Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): > > > Yani, a Celtowie, nie zapominaj,że Ślęza była św górą Celtów, Wandalów,( > > szczerze mówiąc to Alarykowi, jestem osobiście szczerze wdzięczny) Ślężan, > i > >być może Gotów a jeszcze Wenedów, o których pisze Tacyt, o których nic po > za > > tym niewiadomo,a ludy kultury łużyckiej itd,itd > > Zgadza sie. Tylko, ze byli to wandalowie germanscy, zwani rowniez przez > niektorych badaczy historii Celtic-Germanie. Zamieszkiwali oni tereny pomiedzy > Elba, Odra az po Wisle, a tereny te nazywano Magna Germania. Wandalowie > germanscy tworzyli dwie podgrupy; Hasdingii i Silingii. Od tych ostatnich, > tereny przez nich zamieszkale nazwano Silesia. Ich obecnosc tam, zostala > opisana w 98 r. przez Tacyta oraz przez pozniejszych historykow. Wandalowie > wyemigrowali pozniej do Hiszpanii i pn. Afryki. > Yani. Zgadza się, bo to nie było tak,że Celtowie, sobie poszli, było pusto i przyszli Wandalowie, aczkolwiek jest hipoteza,że gdy Celtowie już tu byli, to Wandalowie, razem z Gotami byli jeszcze w dzisiejszej Szwecji, a Silingowie, są uważani za Ślężan, a różnica między nimi a Wandalami, była taka że mieli obyczaj ciałopalnego pochówku, a nie skrzynkowego, a obok urn znaleziono topory wojenne zamiast mieczy i stąd uważa się ich za Słowian, zresztą za nim Wandalowie poszli na Rzym i do płn. Afryki te plemiona żyły obok siebie handlowały,ze sobą, być może się ze sobą żeniły, być może zawierały ze sobą sojusze i równie dobrze prowadziły ze sobą wojny. Jak narazie jest za mało wiadomości o Silingach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.proxy.aol.com 02.11.02, 20:57 Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): > Zgadza się, bo to nie było tak,że Celtowie, sobie poszli, było pusto i > przyszli Wandalowie, aczkolwiek jest hipoteza,że gdy Celtowie już tu byli, to > Wandalowie, razem z Gotami byli jeszcze w dzisiejszej Szwecji, a Silingowie, > są uważani za Ślężan, a różnica między nimi a Wandalami, była taka że mieli > obyczaj ciałopalnego pochówku, a nie skrzynkowego, a obok urn znaleziono . >topory wojenne zamiast mieczy i stąd uważa się ich za Słowian, zresztą za nim > Wandalowie poszli na Rzym i do płn. Afryki te plemiona żyły obok siebie > handlowały,ze sobą, być może się ze sobą żeniły, być może zawierały ze sobą > sojusze i równie dobrze prowadziły ze sobą wojny. Jak narazie jest za mało > wiadomości o Silingach Tez sie zgadza. Kiedy Wandalowie przywedrowali ze Skandynawii w II w. p.n.e, Celtowie, Wendetowie juz tutaj byli. Wandalowie osiedlali sie nie popadajac w konflikt z plemionami slowianskimi. Sa dwie teorie dotyczace obecnosci Slowian na dzisiejszych ziemiach. Teorie te byly uzywane jako narzedzie politycznej propagandy przez kraje slowianskie i Niemcy, wyrzadzajac ogromna szkode nauce. Pierwsza teoria dotyczy protoslowian, zwanych Wenedami, ktorzy byli juz tutaj w 1-szym tysiacleciu p.n.e. Druga mowi, ze dopiero po migracji Wandalow na zach. Europy (prawdopodobnie przed Hunami), rozpoczelo sie na duza skale osadnistwo tzw. Slowian wlasciwych, ktorzy przywedrowali ze wsch. Niewielu jest naukowcow, ktorzy probuja polaczyc te dwie grupy slowianskie ze soba, jako "dawcow" wspolczesnych nam Slowian. Stoja oni jednak przed trudnymi pytaniami z wykopalisk archeologicznych. Jedno jest jednak pewne. Kiedy okres migracji sie skonczyl, plemiona slowianskie rozpoczely budowac swoja panstwowosc, a Polska dla mieszkancow Silesii byla pierwszym organem panstwowym. Wkrotce, rozpoczela sie sukcesywna germanizacja tych ziem. Yani. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje 03.11.02, 10:15 Witam! Gość portalu: Yani napisał(a): > Kiedy okres migracji sie > skonczyl, plemiona slowianskie rozpoczely budowac swoja panstwowosc, a Polska > dla mieszkancow Silesii byla pierwszym organem panstwowym. Wkrotce, rozpoczela > sie sukcesywna germanizacja tych ziem. Jeżeli chodzi o początki Polan i państwa polskiego to przemawia do mnie hipoteza J.B. Śliwińskiego. Przekonuje mnie jego analiza źródeł pisanych i archeologicznych oraz tradycja sarmacka, żywa jeszcze na pocz. XIX w. Co do jego pomysłów na etnogenezę Słowian - jestem już bardziej wstrzemięźliwy. Co do organizacji państwowej: pierwsi na Śląsku byli Czesi. Na Ostrowiu Tumskim znaleziono pozostałości typowo czeskich umocnień garnizonowych, tzw. "czeskiej posadki" i murowanego kościoła z ok 950 r. Najprawdopodobniej Śląsk był czymś w rodzaju protektoratu zarządzanego przez Pragę za pośrednictwem Sławnikowiców i lokalnej arystokracji plemiennej, być może Włostów, którzy w późniejszej historii regionu odegrali znaczną role. Ekspansja Polan na południe dokonała się z pewnością z ich udziałem i okazała się przy tym bardzo szczęsliwa dla Wrocka. Pod czeskimi rządami "stolicą" regionu była Niemcza. Polanie potrzebowali własnego ośrodka adm. dla opanowanej przez siebie części Śląska i padło na Wrocław. Tak już zostało nawet po odbiciu Czechom Niemczy. Proces germanizacji regionu zaczął się chyba znacznie później, dopiero w okresie rozbicia dzielnicowego. Pozdrawiam Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje IP: *.proxy.aol.com 04.11.02, 07:30 bolek5 napisał: > Jeżeli chodzi o początki Polan i państwa polskiego to przemawia do mnie > hipoteza J.B. Śliwińskiego. Przekonuje mnie jego analiza źródeł pisanych i > archeologicznych oraz tradycja sarmacka, żywa jeszcze na pocz. XIX w. To mnie zaciekawilo. Wiadomo, ze arystokracja polska w okresie baroku, lubila przypisywac sobie rodowod sarmacki, ale bylo to bardziej oparte na mitach. Z drugiej strony, Sarmaci i Scytowie (w pozniejszym okresie grupy te zmieszaly sie), jako, ze wywodzili sie z ludow iranskich, mieli duze znaczenie w etnogenezie Slowian. Pozdrawiam, Yani. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Skad takie spojrzenia na Dzieje 05.11.02, 10:16 Witam! Polecam w tej sprawie: Jacek B. Śliwiński "Wczesne dzieje Polan", Łódź 1990. Wygląda na to, że Polanie byli ludem koczowniczym (autor stawia na Alanów), który w Polsce odegrał rolę podobną do tureckich Bułgarów w Bułgarii. Argumenty autora wyglądają wiarygodnie. Pozdrawiam Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Nauka HISTORII IP: proxy / *.i-one.at 01.11.02, 16:43 Najciekawsze jest to , że główne prądy rewizjonistyczne rekrutują się ze środowisk Niemców z pod znaku zapytania . Tu mam na myśli Niemców z mieszanych małżeństw ,przesiedleńców itp. Oczywiście nie można wyjść z założenia , że jeśli ktoś jest przesiedleńcem to ma być rewizjonistą . Jednak w wielu przypadkach u takich ludzi widoczny jest tak jakby kompleks niższości . Są niby Niemcami a nie są nawet „osi „. chcą być bardziej Papiescy jak sam Papież i sami sobie swoją niemieckość udowodnić . Szukają dowartościowania siebie jako Niemca a produktem ubocznym takich dążeń jest często nienawiść . Nienawiść którą można między wierszami w postach przeczytać i z tonu wymiany poglądów wywnioskować. Nie jeden taki User był już tu na forum , w poszukiwaniu obiektu zaspokojenia swoich potrzeb psychicznych, i pewnie nie jeden jeszcze będzie . Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
zwujdrutu Re: Nauka HISTORII 01.11.02, 17:22 Wszystko to Panowie, jest niezwykle rzeczowe i wspaniale oddaje klimat pradziejow. Popis wiedzy historycznej, ktory zyskalby aplauz Samego Ryszarda Czarneckiego Wspanialego.Ale co z tego wszystkiego wynika dla nas?? Czy mamy sie wyniesc z Dolnego Slaska.? Czy mamy wygonic Rosjan ze Stadionu X- lecia.Rewizjonizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 01.11.02, 17:34 zwujdrutu napisał: > Wszystko to Panowie, jest niezwykle rzeczowe i wspaniale oddaje klimat > pradziejow. Popis wiedzy historycznej, ktory zyskalby aplauz Samego Ryszarda > Czarneckiego Wspanialego.Ale co z tego wszystkiego wynika dla nas?? Czy mamy > sie wyniesc z Dolnego Slaska.? Czy mamy wygonic Rosjan ze Stadionu X- > lecia.Rewizjonizm. > Nic nie wynika Fakty, jakie są każdy widzi. A po co chcesz się wynosić z Dolnego Śląska, żle Ci? Mi się we Wrocku podoba i podejrzewam, że jeśli mieszkańcy średniowiecznego Wrocławia,czy Piastowie przeczytaliby tą rozmowę, odpowiedzieliby: nihil novi i zapytaliby czy w Piwnicy Świdnickiej dalej leje się piwo? Odpowiedz Link Zgłoś
zwujdrutu Re: Nauka HISTORII 01.11.02, 17:58 Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): > odpowiedzieliby: nihil novi i zapytaliby czy w Piwnicy Świdnickiej dalej leje > się piwo? I za To Cie lubie Wroclawianin.!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 01.11.02, 18:22 zwujdrutu napisał: > Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): > > > > odpowiedzieliby: nihil novi i zapytaliby czy w Piwnicy Świdnickiej dalej l > eje > > się piwo? > > I za To Cie lubie Wroclawianin.!:)) > A.. bo widzisz zwujdrutu: Piwo we Wrocławiu jest to artykuł pierwszej potrzeby, i jeżeli chciałbyś w średniowieczu, czy teraz zrobić zamieszki, to zacznij od piwa podnieś podatki na piwo, zamknij knajpy, a masz rewolucje murowaną. Niech no tylko przyszli rajcy, taki numer zrobią, a powypadają z ratusza za okno już raz taki numer we Wrocku się zdarzył i sam stanę na czele tego buntu Odpowiedz Link Zgłoś
zwujdrutu Re: Nauka HISTORII 01.11.02, 21:44 Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): > > I za To Cie lubie Wroclawianin.!:)) > Piwo we Wrocławiu jest to artykuł pierwszej > potrzeby, i jeżeli chciałbyś w średniowieczu, czy teraz zrobić zamieszki, to > zacznij od piwa podnieś podatki na piwo, zamknij knajpy, a masz rewolucje > murowaną. W swietle tego, co napisales, Wroclawianin, dochodze do wniosku, ze Egipcjanie,( ktorzy warzyli piwko 4K lat temu nazad), slusznie postapili , proszac, o opuszczenie swojego panstwa ,przez obywateli uznajacych pejsachowke. Nie mogli przewidziec, jakich ta decyzja narobi wszystkim klopotu. matko co ja wypisuje??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 01.11.02, 22:00 zwujdrutu napisał: > Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): > > > > I za To Cie lubie Wroclawianin.!:)) > > > Piwo we Wrocławiu jest to artykuł pierwszej > > potrzeby, i jeżeli chciałbyś w średniowieczu, czy teraz zrobić zamieszki, > to > > zacznij od piwa podnieś podatki na piwo, zamknij knajpy, a masz rewolucje > > murowaną. > > W swietle tego, co napisales, Wroclawianin, dochodze do wniosku, ze > Egipcjanie,( ktorzy warzyli piwko 4K lat temu nazad), slusznie postapili , > proszac, o opuszczenie swojego panstwa ,przez obywateli uznajacych pejsachowke. > Nie mogli przewidziec, jakich ta decyzja narobi wszystkim klopotu. > > matko co ja wypisuje??? > A jakie było tłumaczenie wspomnianych Piastów Śl. w sprawie wypraw krzyżowych Oni nie mogą urządzać krucjat do Ziemi Św. bo tam nie ma PIWA, jak dla mnie argument wystarczający Odpowiedz Link Zgłoś
zwujdrutu Re: Nauka HISTORII 01.11.02, 22:30 Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): > Oni nie mogą urządzać krucjat do Ziemi Św. bo tam nie ma PIWA, jak dla mnie > argument wystarczający A czy w swietle ostatnich badan, wiadomo, czy okrzk :" Bar wziety!!!" mial powiazania, z piwnym ruchem ludnosci?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 01.11.02, 22:41 zwujdrutu napisał: > Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): > > > Oni nie mogą urządzać krucjat do Ziemi Św. bo tam nie ma PIWA, jak dla mn > ie > > argument wystarczający > > A czy w swietle ostatnich badan, wiadomo, czy okrzk :" Bar wziety!!!" mial > powiazania, z piwnym ruchem ludnosci?? > Wiesz podejrzewam, że jak Turcy zajeli miasto Bar, to natychmiast wprowadzili tam prohibicję, a więc było się o co bić, a również podejrzewam,że w mieście Bar to bar był nie jeden no, karczma ale na jedno wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.11.02, 22:23 Wy o piwie i Schweidnitzer Keller, co do najstarszej knajpy, to Freiburg (Schwarzwald) uwaza, ze to ona u nich jest, ale to inna sprawa. Mnie chodzi o Tablice, ktore podobno ..., jak by Wroclawianie swej historii zatrzec nie chcieli to by np. Tablic z niemieckimi napisami na Kosciele Marii Magdaleny nie "wymaizlowali". To robi na nas naprawde "fajne" wrazenie. Wyjdziesz z Hotelu, przejdziesz przez ulice i co widzisz "szczatki pisma gotyckiego" Jak by Niemcy to zrobili, to by to bylo naprawde "doszczetnie zniszczone" ale to co wy robicie, to jest to, - Odpowiedz Link Zgłoś
zwujdrutu Re: Nauka HISTORII 01.11.02, 22:44 Gość portalu: Ballest napisał(a): dlaczego Polacy pozniej kompleks nizszosci > posiadac musza. > Albo zrobie to "richtig" albo nie robie tego wcale !!! :-)))))' > > Pyrsk > > Ballest Szanowny niemiecki przyjacielu Ballest. Polacy maja w sobie tyle samo kompleksu nizszosci, co Niemcy. Tylko My jestesmy lepiej wychowani i nie dajemy tego odczuc maluczkim. Nie uwierzylismy tez o bajce 1003-ciej nocy o 1000-letniej rzeszy. Chociaz pare milionow zwyklych ludzi pracy, dalo sobie wcisnac ten kit. A co do dzialania "richtig", to jego skutecznosc , w praktyce, okazala sie do dupy. Np. :spaliliscie tysiace ksizek( barberusy-fe!!!), ale umysly i pamiec pozostala. Ale piwo u Was lubie wypic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Nauka HISTORII IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.11.02, 22:58 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Wy o piwie i Schweidnitzer Keller, co do najstarszej knajpy, to Freiburg > (Schwarzwald) uwaza, ze to ona u nich jest, ale to inna sprawa. > Mnie chodzi o Tablice, ktore podobno ..., jak by Wroclawianie swej historii > zatrzec nie chcieli to by np. Tablic z niemieckimi napisami na Kosciele Marii > Magdaleny nie "wymaizlowali". > To robi na nas naprawde "fajne" wrazenie. > Wyjdziesz z Hotelu, przejdziesz przez ulice i co widzisz "szczatki pisma > gotyckiego" > Jak by Niemcy to zrobili, to by to bylo naprawde "doszczetnie zniszczone" ale > to co wy robicie, to jest to, - Odpowiedz Link Zgłoś
zwujdrutu Re: Nauka HISTORII 01.11.02, 23:07 Gość portalu: Rafis napisał(a): > którzy po wyjezdzie do Niemiec starają się być bardziej niemieccy niż sami > Niemcy.Nie wiem z czego to wynika,może sam napiszesz... > Pyrsk > Moga to byc bledy wychowawcze i nieodowiednia literatura.Jak zamiast kolysanek spiewano Ballestowi " D.D. uber alles" , albo czytano krwawe bajki b- ci Grimm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Nauka HISTORII IP: proxy / *.i-one.at 01.11.02, 23:06 Gość portalu: Ballest napisał(a): […] > Albo zrobie to "richtig" albo nie robie tego wcale !!! :-)))))' > > Pyrsk > > Ballest > To się nazywa niemiecka dokładność , jak niszczyć własną kulturę to „ richtig „. Pewnie dla tego zaludniacie własny kraj Arabami i innymi islamistami. Spotkałem niemiecką rodzinę w Kołobrzegu , powiedzieli oni „ Jak tu przyjemnie , nie ma tych Arabów i innych nie pasujących do otoczenia cudzoziemców , z tego powodu czujemy się tu doskonale „ , powiedzieli . Powiedziałem im , dzięki Bobu że to jest Polska , gdyby tak nie było, to by tu nie było tak przyjemnie , roiło by się tu bowiem od obywateli trzeciego świata jak w Niemczech . Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Nauka HISTORII 01.11.02, 23:51 Witam! Gość portalu: Ballest napisał(a): > Mnie chodzi o Tablice, ktore podobno ..., jak by Wroclawianie swej historii > zatrzec nie chcieli to by np. Tablic z niemieckimi napisami na Kosciele Marii > Magdaleny nie "wymaizlowali". > To robi na nas naprawde "fajne" wrazenie. > Wyjdziesz z Hotelu, przejdziesz przez ulice i co widzisz "szczatki pisma > gotyckiego" Akurat gotyckie zabytki były przez PRL pieczołowicie restaurowane jako ostatnie pamiątki po zniemczonych bo zniemczonych ale jednak Piastach ;) Jeżeli tablice na kościele MM są uszkodzone - to tylko w wyniku wojny i zniszczeń będących następstwem wybuchu miny (?) tuż po wojnie. A skoro już o tym kościele mowa to na pewno zwróciłeś uwagę na przepiękny romański portal wmurowany w południową ścianę świątyni. Jako obeznany w historii regionu Ślązak na pewno wiesz, że jest on jedną niewielu pozostałości po opactwie z prawobrzeżnego Wrocławia. Zburzono je w okresie wojny 30-letniej na polecenie niemieckojęzycznej rady miasta. Oficjalnym powodem była możliwość wykorzystania kompleksu klasztornego jako bastionu potencjalnych wojsk oblężniczych. Naprawdę - podobno - chodziło o osłabienie katolickiej i polskojęzycznej wspólnoty, dla której kompleks ten był miejscem kultowym (oops! - Polacy w XVII-wiecznym Wrocławiu?) Przy okazji uległ też zniszczeniu okazały sarkofag Piotra Włosta i jego żony. Jako Ślązak pewnie wiesz kto to był i któremu państwu poświęcił swą polityczną aktywość? Pozdrawiam Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 01.11.02, 23:58 Rafis, moze o tym nie wiesz, ja jestem jedynem, ktory inzynierow z Wrocka prywatnie przyjmuje, choc u nas duzo ludzi ze „Ziem Odzyskanych“ pracuje. Nigdy sie nie wstydze, ze jezyk polski znam i posluguje sie nim, jak mnie ktos z Polakow odwiedzi. Z drugiej strony tez wiem, ze wiedza ogolna przewyzszaja Polacy przecietnych Niemcow, ale to tez nie moj problem. Co mnie ale wkurza , ze Niemcy historii nie znaja i sie nia tez nie interesuja. Za co sie wstydze, to juz napisalem, ze nie potrafie wytlumaczyc Niemcowi , dlaczego niszczycie zabytki, bo nie bede Was z Hitlerem porownywal. O co walcze, chce zeby Polska sie swej historii zaprzestala wstydzic i w koncu do Europy dorosla.Mysle, to co OLESNICA potrafi, potrafia inne miasta tez. Nie chce, zeby ktos szukal bajek, kiedy administracji na Slasku nie bylo, a kazdy historyk pisal co chcial, bo zrodel nie znajdziesz, obojetnie czy to byl Polak czy Niemiec. Powinniscie tylko faktami obracac, a te sa przygniatajace. Rafis, to tez nie etykieta piszac “Kiedy czytałem Twoje posty na forum Katowice myślałem: Ballest jeden z nielicznych na tym forum,który obiektywnie przedstawia wszystkie racje,zna historie i nie bazuje na niemieckich odpowiednikach pism LPR i innych wszechpolskich itp.” Tu nie moja osoba tematem jest, ale jak juz napisalem ja jestem synem zawodowego zolnierza, a zolnierze strzelaja a nie pertraktuja,---- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 02.11.02, 00:07 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Wy o piwie i Schweidnitzer Keller, co do najstarszej knajpy, to Freiburg > (Schwarzwald) uwaza, ze to ona u nich jest, ale to inna sprawa. > Mnie chodzi o Tablice, ktore podobno ..., jak by Wroclawianie swej historii > zatrzec nie chcieli to by np. Tablic z niemieckimi napisami na Kosciele Marii > Magdaleny nie "wymaizlowali". > To robi na nas naprawde "fajne" wrazenie. > Wyjdziesz z Hotelu, przejdziesz przez ulice i co widzisz "szczatki pisma > gotyckiego" > Jak by Niemcy to zrobili, to by to bylo naprawde "doszczetnie zniszczone" ale > to co wy robicie, to jest to, - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.11.02, 00:21 Nie rozsmieszaj mnie, jak u mnie Hydraulik cos zrobi, a nie tak, to masz gwarancje, albo???? Nie chcesz wierzyc, przyjedz do Gliwic, albo wejdz na www.gliwiczanie.of.pl Kliknij reportaze i cmentarz hutniczy i nasze inicjatywy. to zobaczysz czy mam racje.Ten cmentarz Hutniczy jest tam na fotkach. To co Polacy tam robia, jest wspaniale i mnie bardzo cieszy, ale to nie robi panstwo tylko garstka osob bezinteresownie.Mysle, ze miasto Gliwice pomoze "metamorfozom" to dokonczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 02.11.02, 01:27 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Nie rozsmieszaj mnie, jak u mnie Hydraulik cos zrobi, a nie tak, to masz > gwarancje, albo???? > > Nie chcesz wierzyc, przyjedz do Gliwic, albo wejdz na > www.gliwiczanie.of.pl > Kliknij reportaze i cmentarz hutniczy > i nasze inicjatywy. > to zobaczysz czy mam racje.Ten cmentarz Hutniczy jest tam na fotkach. > To co Polacy tam robia, jest wspaniale i mnie bardzo cieszy, ale to nie robi > panstwo tylko garstka osob bezinteresownie.Mysle, ze miasto Gliwice > pomoze "metamorfozom" to dokonczyc. > Ballest czy ja powiedziałem,że WSZYSCY NIEMIECCY hydraulicy są do d... Nie możesz generalizować, że jak coś robią Niemcy, to robią dokładnie, bo nie wszyscy i z Polakami jest tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 02.11.02, 01:54 Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): > Gość portalu: Ballest napisał(a): > > > Nie rozsmieszaj mnie, jak u mnie Hydraulik cos zrobi, a nie tak, to masz > > gwarancje, albo???? > > > > Nie chcesz wierzyc, przyjedz do Gliwic, albo wejdz na > > www.gliwiczanie.of.pl > > Kliknij reportaze i cmentarz hutniczy > > i nasze inicjatywy. > > to zobaczysz czy mam racje.Ten cmentarz Hutniczy jest tam na fotkach. > > To co Polacy tam robia, jest wspaniale i mnie bardzo cieszy, ale to nie ro > bi > > panstwo tylko garstka osob bezinteresownie.Mysle, ze miasto Gliwice > > pomoze "metamorfozom" to dokonczyc. > > Wejdź sobie na www.wroclaw.dolny.slask.pl,www.dawny wroclaw.pl Moim zdaniem jesteśmy daleko przed Gliwicami > > Ballest czy ja powiedziałem,że WSZYSCY NIEMIECCY hydraulicy są do d... > Nie możesz generalizować, że jak coś robią Niemcy, to robią dokładnie, bo nie > wszyscy i z Polakami jest tak samo Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wszywa1 Re: Nauka HISTORII 02.11.02, 05:04 Gość portalu: Wrocławianin napisał(a): >> > Nie możesz generalizować, że jak coś robią Niemcy, to robią dokładnie, bo > nie > > wszyscy i z Polakami jest tak samo Tak jest!!! I z Eskimosami jest tak samo.I z Aborygenami jest tak samo. Nie wiem jak jest z Papuasami, bo byla wtedy pora deszczowa i bylismy wszyscy zanurzeni po szyje w błocie.Wiec jak moglem sprwadzic, czy robia dokladnie, czy partaczą.?? > Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Nauka HISTORII IP: proxy / *.i-one.at 02.11.02, 09:25 Czasami przy wymieszaniu krwi , bądź kultury, germańskiej ze słowiańską , wychodzi taka eksplozywna mieszanka . Czasami bywa tak że taki człowiek ma problemy z zdefiniowaniem samego siebie . Przeżywa rozterki i huśtawkę wewnęcznych uczuć. Z mojego doświadczenie życia i współżycia z narodem germańskim , które trwa już 21lat . Muszę powiedzieć że my Słowianie potrafimy bardziej być fascynujący i jesteśmy znacznie mniej konfliktowi . Jesteśmy mniej wynaturzeni i tym samym bliżej naszych ludzkich prainstynktów ,tych pozytywnych . Nie uciekamy od samego siebie w pracę , tak jak to bywa u germanów . Co często przeradza się to u nich w nałóg, i jest interpretowane jako pracowitość . Ogólnie rzecz biorąc jesteśmy bardziej pojętni i zaradni . Brak nam jednak dyscypliny i przez to jesteśmy łatwym łupem . Jako Słowianin nie czułem się dobrze w Niemczech natomiast czuję się dobrze w Austrii. Stolica tego kraju nie bez powodów nazywana jest stolicą narodów ost europy , a oni są w większości Słowianie . Słowianie nie mają powodów do kompleksu , choć ten kompleks mają. Są bowiem niejednokrotnie obiektem upokorzeń , i to przez tych co mają większe powody do kompleksów. Tak jakby te powody chcieli ukryć, ale kosztem innych. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Nauka HISTORII 02.11.02, 12:30 www.dawny wroclaw.pl Nie otwieraja mi sie te strony, podaj mi te adresy jeszcze raz !!! Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 02.11.02, 13:14 ballest napisał: > www.dawny wroclaw.pl > > Nie otwieraja mi sie te strony, podaj mi te adresy jeszcze raz !!! > > Dzieki > Rzeczywiście dawny wroclaw się nie otwiera, jak się dowiedziałem jest trochę nowych rzeczy, i oni aktualizuja stronę, za kilka dni powinno wszystko być ok Co do,wroclaw.dolny.slask.pl otwiera się wporządku, jak będziesz już w środku, to naciśnij hasło aktualizacje, a potem wybrane hasło np. ulice, kościoły, zajezdnie tramwajowe itp, masz tam pokazane jak to wyglądało, przed II-gą, a w niektórych wypadkach pierwszą wojną. Jakbyś miał problemy, to daj znać, ja ci to zciągnę i wyślę na skrzynkę e-mail Pozdrowienia ze Śląskiej stolicy Odpowiedz Link Zgłoś
wszywa1 Re: Nauka HISTORII 02.11.02, 05:10 Ballest strone gliwiczanie przejrzalem i teraz dopiero nie rozumie, skad w tobie tyle goryczy i szo Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Nauka HISTORII 02.11.02, 09:04 Dlaczego goryczy, ???? ja pisze na temat historii, mnie chodzi o fakty. Jak ktos napisze, tak te ziemie byly niemieckie, ale teraz sa nasze, to to jest dla mnie o.k. Ja sie tylko dziwie tym, co bialych plam w historii nie zamykaja. Jak sie to naszywa, "z powodu drzew lasu nie widzicie" Tu lezy problem ludnosci naplywowej na ziemiach odzyskanych. Ja tez nikogo nie wyrzucam, ze Slaska, tylko walcze o historie slaskich miast i ziem, ta powinna byc w Waszych szkolach nauczana. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Nauka HISTORII 02.11.02, 09:32 Witam! ballest napisał: > Ja tez nikogo nie wyrzucam, ze Slaska, tylko walcze o historie slaskich miast i > > ziem, ta powinna byc w Waszych szkolach nauczana. Etnosy polski i niemiecki przenikały się wzdłuż całego pogranicza. Było też liczne osadnictwo germańskojęzyczne na terenach dzisiejszej Wielkopolski. Ostatecznie ludzie ci zostali całkowicie wchłonięci przez żywioł polski ale na rynku w Poznaniu do dziś stoi statuetka "Bamberki" w stroju ludowym, upamiętniająca ich wkład w rozwój regionu. Polak, który chciałby twierdzić, że Bambry i Olendry w Wielkopolsce to tylko nazistowska propaganda - zasłużyłby sobie na miano głupiego nacjonalisty. Podobnie Niemiec ignorujący rolę etnosu słowiańskiego w historii Śląska. Te ziemie były już zamieszkane przed przybyciem niemieckojęzycznych osadników i przez długi okres czasu oba etnosy egzystowały obok siebie - przynajmniej na wsi. Z tego co wiem całkowita germanizacja regionów wiejskich Dolnego Śląska nastąpiła dopiero w XIX w. Dzisiejsi Ślązacy mogą podkreślać swoją odrębność właśnie dzięki temu, że wyrośli z długotrwałego spotkania dwóch żywiołów etnicznych. Jak chcesz prawdy historycznej - musisz ją zaakceptować w całości. Pozdrawiam Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Nauka HISTORII IP: proxy / *.i-one.at 02.11.02, 10:05 ballest napisał: > Dlaczego goryczy, ???? ja pisze na temat historii, mnie chodzi o fakty. > Jak ktos napisze, tak te ziemie byly niemieckie, ale teraz sa nasze, to to jest > > dla mnie o.k. > Ja sie tylko dziwie tym, co bialych plam w historii nie zamykaja. > Jak sie to naszywa, "z powodu drzew lasu nie widzicie" > Tu lezy problem ludnosci naplywowej na ziemiach odzyskanych. > Ja tez nikogo nie wyrzucam, ze Slaska, tylko walcze o historie slaskich miast i > > ziem, ta powinna byc w Waszych szkolach nauczana. > A Ty nie martwisz się że u was w szkołach historii, można śmiało powiedzieć , prawie nie ma . że w Niemczech według ostatnich statystyk , żyje siedem milionów analfabetów . Przeciętny Niemiec jest według przeciętnego Polska, po prostu nie rozgarnięty. Troska Wasza o wykształcenie historyczne i humanitarne powinna raczej się koncentrować na własnym narodzie . Chyba że zależy Wam na trzymanie własnego narodu w ciemnocie . Niemiec może skończyć szkołę i nie umieć liczyć , a jakie problemy z czytaniem własnego języka mają Niemcy. Sądzę że Ty dobrze wiesz o tym . Tak że nie powinieneś pouczać Polaków co oni we własnych szkołach własny naród mają uczyć. Takich nauczycieli jak Ty Polska na pewno nie potrzebuje. A skoro nie możesz się na własnym narodzie wyprodukować , bo nikt Ci tego nie kupi . Starasz się tutaj skroplić swoje psychiczne potrzeby, biedny Donkichocie. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Nauka HISTORII 02.11.02, 10:16 Alen, wiem o tym i tez napisalem, ze jesli chodzi o wyksztalcenie ogolne, to Niemcy bladzi sa.Jesli chodzi o zawodowe, to sa bardzo dobrze wyszkoleni. To ale nie jest nasz temat. Bolek, ja akceptuje, ze Slowianie mieszkali na Slasku i ze narod Slaski to mieszanina tych grup narodosciowych (zreszta sa obydwoje indogermanskie) Ja tez wiem, dlaczego na Gornym Slasku gwara przetrwala,- Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Nauka HISTORII 02.11.02, 11:14 Witam! ballest napisał: > Bolek, ja akceptuje, ze Slowianie mieszkali na Slasku i ze narod Slaski to > mieszanina tych grup narodosciowych (zreszta sa obydwoje indogermanskie) :) Uważałbym z tą terminologią. My tu w Polsce wolimy słowo "Indoeuropejskie" > Popatrz co robi dzisiaj Polska do utrzymania tej Gwary, ktora stulecia > przetrwala, wlasciwie nic. Niestety - państwa narodowe mają swoją logikę i priorytety. Do nas dochodzą np. narzekania Łużyczan na politykę Niemiec wobec nich. Czasami też trudno zatrzymać naturalne procesy. W przypadku narodów "pogranicznych", takich jak Ślązacy czy Kaszubi dochodzi do tego nieufność, zbudowana na wieloletnich animozjach polsko-niemieckich. Wybacz Ballest, ale publiczne głoszenie przez Ślązaka tez charakterystycznych dla zamierzchłej niemieckiej historiografii (ta Legnica itp.) wcale tej nieufności nie osłabia ;) > Co wiedzy dzieci na Slasku o ich historii, ktora odrebna od polskiej byla,---- > NIC, dlaczego??? maja sie jej wstydzic !!!! Myślę, że przeciętny Wrocławianin być może więcej wie o historii swego miasta, niż np. przeciętny Berlińczyk (kto tam jeszcze pamięta, skąd się wzięła nazwa dzielnicy Koepenick?). Historia nie jest problemem dla społeczności osiadłych i "wkorzenionych" w określone miejsca od pokoleń. To tacy jak my - przybysze - szukamy w niej swojej tożsamości. Pozdrawiam Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.11.02, 11:52 Servus Bolek !!! " Uważałbym z tą terminologią. My tu w Polsce wolimy słowo "Indoeuropejskie" Hm, ale jestes wrazliwy ;-)))’ Do tego uzywasz mego Nicka, ktory dawno, bardzo dawno temu uzywalem ;-)))’ " Do nas dochodzą np. narzekania Łużyczan na politykę Niemiec wobec nich" Nie , tego za bardzo nie wierze, popatrz na tychze Luzyczan, oni mimo „SILNEJ GERMANIZACJI „ Bismarcka i H..... zachowali swoj jezyk i maja Swoje obyczaje. W ich jezyku bedzie w szkole nauczano, a miasta i wsie maja podwojne nazwy.Co wlasciwie chcesz miec wiecej. Slazacy jednej dziesiatej tego nie maja. Kiedys tu wstawilem link o Godulli. Nikt nie wiedzial kim on byl ???? Ciekawe co!!!, czlowiek, ktory powinien w calej Polsce znany byc, jego wlasni rodacy go nie znaja. DLACZEGO , czego sie Panstwo boi???? Niedlugo wstapi Polska do Unii, co wtedy ??? Ja uwazam, ze Slask bedzie najwiekszym Regionem W EUROPIE od czeskiej Karwiny do Hoyeswerdy, a Stolica wiadomo WROCLAW / BRESLAU . Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Nauka HISTORII 02.11.02, 12:32 Witam! Gość portalu: Ballest napisał(a): > Do tego uzywasz mego Nicka, ktory dawno, bardzo dawno temu uzywalem ;-)))R > 17; Sorki. Używam tego nicka przy różnych komputerowych okazjach od czasu sławnej afery z agentem "Bolkiem" czyli już ponad 10 lat. Na to forum zaglądam jednak od niedawna, może z rok. > W ich jezyku bedzie w szkole nauczano, a miasta i wsie maja podwojne nazwy.Co > wlasciwie chcesz miec wiecej. Nie znam szczegółów. Trafiłem w I-necie na jakieś apele organizacji łużyckich do braci-Słowian. Zdaje mi się, że chodzi o faktyczną realizację praw gwarantowanych ustawami (finanse, dotacje itp.). > Kiedys tu wstawilem link o Godulli. > Nikt nie wiedzial kim on byl ???? Ciekawe co!!!, czlowiek, ktory powinien w > calej Polsce znany byc, jego wlasni rodacy go nie znaja. > DLACZEGO , czego sie Panstwo boi???? Okres sterowanej centralnie polityki informacyjnej w tej sprawie mamy już chyba za sobą. Jest po nim jednak pewna spuścizna: ludzie, którzy chętnie dowiedzieliby się czegoś o historii Śląska nie bardzo wiedzą o co pytać ;) Ale to dopiero początek drogi. > Ja uwazam, ze Slask bedzie najwiekszym Regionem W EUROPIE od czeskiej Karwiny > do Hoyeswerdy, a Stolica wiadomo WROCLAW / BRESLAU . Cóż, idea mi się podoba, ale na pewno znasz powiedzonko: "Diabeł tkwi w szczegółach"? ;) Pozdrowienia Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Nauka HISTORII IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.11.02, 13:35 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Servus Bolek !!! > > > " Uważałbym z tą terminologią. > My tu w Polsce wolimy słowo "Indoeuropejskie" > > Hm, ale jestes wrazliwy ;-)))’ > Do tego uzywasz mego Nicka, ktory dawno, bardzo dawno temu uzywalem ;-)))R > 17; > > " Do nas dochodzą np. > narzekania Łużyczan na politykę > > Niemiec wobec nich" > > Nie , tego za bardzo nie wierze, popatrz na tychze Luzyczan, oni mimo „SI > LNEJ > GERMANIZACJI „ Bismarcka i H..... zachowali swoj jezyk i maja > Swoje obyczaje. > W ich jezyku bedzie w szkole nauczano, a miasta i wsie maja podwojne nazwy.Co > wlasciwie chcesz miec wiecej. > Slazacy jednej dziesiatej tego nie maja. > Kiedys tu wstawilem link o Godulli. > Nikt nie wiedzial kim on byl ???? Ciekawe co!!!, czlowiek, ktory powinien w > calej Polsce znany byc, jego wlasni rodacy go nie znaja. > DLACZEGO , czego sie Panstwo boi???? Ballest prawda jest taka,że tu kilka osób go znało ale i było sporo wpisów zważywszy na fakt,że na forum Katowice nie znał go nikt. > > Niedlugo wstapi Polska do Unii, co wtedy ??? > Ja uwazam, ze Slask bedzie najwiekszym Regionem W EUROPIE od czeskiej Karwiny > do Hoyeswerdy, a Stolica wiadomo WROCLAW / BRESLAU . Jak to sobie wyobrażasz? > > Pyrsk > Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.11.02, 20:19 Jak to sobie wyobrazam, calkiem smialo napisze,-- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Nauka HISTORII IP: *.proxy.aol.com 02.11.02, 21:10 Gość portalu: ballest napisał(a): > Jak to sobie wyobrazam, calkiem smialo napisze,-- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.11.02, 22:54 Yani, juz dzisiaj Europa zrezygnowala z GPS a ma swoj wlasny Galileo- System, bo nie chce, zeby USA im w karty patrzyly. (choc USA na koncu swietne warunki zaproponowaly) To samo z Eurofighterem czy Transportowcem no i ma wlasne satelity. NAFTA - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.11.02, 22:54 Yani, juz dzisiaj Europa zrezygnowala z GPS a ma swoj wlasny Galileo- System, bo nie chce, zeby USA im w karty patrzyly. (choc USA na koncu swietne warunki zaproponowaly) To samo z Eurofighterem czy Transportowcem no i ma wlasne satelity. NAFTA - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yani Re: Nauka HISTORII IP: *.proxy.aol.com 02.11.02, 23:04 Gość portalu: Ballest napisał(a): > NAFTA - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.11.02, 23:42 Mysle, ze jak sie Slask we EU znajdzie, nie bedzie tego nacjonalizmu, co teraz i napewno sie standard zyciowy w Polsce poprawi. Musze przyznac, ze tej nienawisci co dawniej byla, juz ja nie ma, choc we Wrocku mam kolezanki, co mi w oczy powiedziec potrafia "NIENAWIDZE NIEMCOW" Na pytanie dlaczego, to odpowiedzi znalezc nie potrafia. Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Nauka HISTORII IP: proxy / *.i-one.at 03.11.02, 00:55 Gość portalu: ballest napisał(a): > Mysle, ze jak sie Slask we EU znajdzie, nie bedzie tego nacjonalizmu, co teraz > i napewno sie standard zyciowy w Polsce poprawi. > Przecież psycholodzy twierdzą że zjawisko wzrostu nacjonalizmu ma swoje korzenie w zjednoczonej europie . Prądy narodowe w ten sposób zostały ożywione i w wielu krajach jest tęsknota za dawnym porządkiem . Przyczyny tego są proste , pogorszenie się standardu życia , większa przestępczość , lawinowy proces padania małych i średnich przedsiębiorstw . Już lepiej o wspólnej walucie nie wspominać , która w brew zapewnienią poszczególnych rządów , że z tego powodu nie będzie podwyżek cen . Iż będą kary za to jak ktoś podniesie ceny . To pomimo to ceny wzrosły drastycznie ,nawet nieraz do 40 % . Jeśli według statystyk ok.70% Austriaków jeśli miała by teraz głosować za EU powiedziała by NIE , to chyba to o czymś świadczy. Szwedzi podobne mają wyniki . Dla poprawienia tych statystyk wydaje się miliony na reklamę EU , nie jest to zabawne . Z tą Europę to jeszcze może być różnie ,nie był bym taki optymistyczna za wcześnie jeszcze na to. Życzenie życzeniami , pięknie brzmią a rzeczywistość rzeczywistością. Robienie nadziei Polaką na poprawienie standardu życia może okazać się pobożnym życzeniem i kolejnym rozczarowaniem. Miejmy nadzieje że tak się nie stanie , ale przyszłość nie rysuje się w zbyt ciekawych kolorach . Ani kondycja gospodarki nie jest dobra ani miejsca pracy nie wzrastają . Np. w miesiącu październiku bezrobocie wzrosło o 9% w porównaniu z październikiem poprzedniego roku . A specjaliści zapowiadają jeszcze pogorszenie. Właśnie między innymi faktorami , wzrost cen spowodowany przez wprowadzenie euro przyczyniło się do spadku siły nabywczej , i w konsekwencji do utraty wielu miejsc pracy. Stało się całkiem odwrotnie jak przewidywały prognozy , a więc lepiej nie prognozujmy . > > Musze przyznac, ze tej nienawisci co dawniej byla, juz ja nie ma, choc we > Wrocku mam kolezanki, co mi w oczy powiedziec potrafia "NIENAWIDZE NIEMCOW" > Na pytanie dlaczego, to odpowiedzi znalezc nie potrafia. > Chyba skoro nie powiedziały to jeszcze nie musi oznaczać że nie potrafiły ? U nas w Austrii mówią że Niemcy za mało poważają inne narody , są zbyt aroganccy w tej kwestii . Nie mogę się z tym nie zgodzić . Nie raz bowiem miałem okazje być świadkiem jak Austriak zwracał uwagę Niemcowi że w Austrii on jest tylko gościem , i też tak się powinien zachowywać. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Nauka HISTORII IP: proxy / *.i-one.at 03.11.02, 00:55 Gość portalu: ballest napisał(a): > Mysle, ze jak sie Slask we EU znajdzie, nie bedzie tego nacjonalizmu, co teraz > i napewno sie standard zyciowy w Polsce poprawi. > Przecież psycholodzy twierdzą że zjawisko wzrostu nacjonalizmu ma swoje korzenie w zjednoczonej europie . Prądy narodowe w ten sposób zostały ożywione i w wielu krajach jest tęsknota za dawnym porządkiem . Przyczyny tego są proste , pogorszenie się standardu życia , większa przestępczość , lawinowy proces padania małych i średnich przedsiębiorstw . Już lepiej o wspólnej walucie nie wspominać , która w brew zapewnienią poszczególnych rządów , że z tego powodu nie będzie podwyżek cen . Iż będą kary za to jak ktoś podniesie ceny . To pomimo to ceny wzrosły drastycznie ,nawet nieraz do 40 % . Jeśli według statystyk ok.70% Austriaków jeśli miała by teraz głosować za EU powiedziała by NIE , to chyba to o czymś świadczy. Szwedzi podobne mają wyniki . Dla poprawienia tych statystyk wydaje się miliony na reklamę EU , nie jest to zabawne . Z tą Europę to jeszcze może być różnie ,nie był bym taki optymistyczna za wcześnie jeszcze na to. Życzenie życzeniami , pięknie brzmią a rzeczywistość rzeczywistością. Robienie nadziei Polaką na poprawienie standardu życia może okazać się pobożnym życzeniem i kolejnym rozczarowaniem. Miejmy nadzieje że tak się nie stanie , ale przyszłość nie rysuje się w zbyt ciekawych kolorach . Ani kondycja gospodarki nie jest dobra ani miejsca pracy nie wzrastają . Np. w miesiącu październiku bezrobocie wzrosło o 9% w porównaniu z październikiem poprzedniego roku . A specjaliści zapowiadają jeszcze pogorszenie. Właśnie między innymi faktorami , wzrost cen spowodowany przez wprowadzenie euro przyczyniło się do spadku siły nabywczej , i w konsekwencji do utraty wielu miejsc pracy. Stało się całkiem odwrotnie jak przewidywały prognozy , a więc lepiej nie prognozujmy . > > Musze przyznac, ze tej nienawisci co dawniej byla, juz ja nie ma, choc we > Wrocku mam kolezanki, co mi w oczy powiedziec potrafia "NIENAWIDZE NIEMCOW" > Na pytanie dlaczego, to odpowiedzi znalezc nie potrafia. > Chyba skoro nie powiedziały to jeszcze nie musi oznaczać że nie potrafiły ? U nas w Austrii mówią że Niemcy za mało poważają inne narody , są zbyt aroganccy w tej kwestii . Nie mogę się z tym nie zgodzić . Nie raz bowiem miałem okazje być świadkiem jak Austriak zwracał uwagę Niemcowi że w Austrii on jest tylko gościem , i też tak się powinien zachowywać. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: Nauka HISTORII IP: *.txucom.net 02.11.02, 23:57 tak sie sklada,ze od lat biore udzial w forum The New York Times (Rosja,Zachodnia Europa).Wiekszosc forumowiczow z UK (Anglia) nie chce slyszec o United Europe.Sa dokladnie przeciwnego zdania co Ty Ballest. Nagrobki na kosciele Marii mMgdaleny zostaly zniszczone w czasie wojny i w ciagu miesiaca od zakonczenia wojny gdy miastem rzadzili Rosjanie ibyl tam wieli wybuch amunicji. Co nie znaczy,ze ogromna ilosc nagrobkow zostala zniszczona przez Polakow w ramach likwidacji cmentarzy,czysty wandalizm tudziez recycling. Chyba najciekawsze nagrobki mial cmentarz wojskowy,maly ale ladny. Ale w kazdym duzym miescie cmentarze byly likwidowane,budowano nowe na obrzezach,miasta sie rozrastaly pochlanialy cmentarze i tak w kolo. Nowy Jork jest chyba najlepszym tego przykladem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Nauka HISTORII IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.11.02, 12:20 Gość portalu: feran napisał(a): > tak sie sklada,ze od lat biore udzial w forum The New York Times > (Rosja,Zachodnia Europa).Wiekszosc forumowiczow z UK (Anglia) nie chce slyszec > o United Europe.Sa dokladnie przeciwnego zdania co Ty Ballest. Nie zaliczałbym UK do Europy.Zawsze podkreślali swoją odrębność i inność.No i bardziej przyznaja sie do swego wielkiego brata zza oceanu czego zresztą nie mam im za złe bo socjalistyczna Europa jaka widzimy teraz nie ma przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: Nauka HISTORII IP: *.txucom.net 02.11.02, 23:59 tak sie sklada,ze od lat biore udzial w forum The New York Times (Rosja,Zachodnia Europa).Wiekszosc forumowiczow z UK (Anglia) nie chce slyszec o United Europe.Sa dokladnie przeciwnego zdania co Ty Ballest. Nagrobki na kosciele Marii mMgdaleny zostaly zniszczone w czasie wojny i w ciagu miesiaca od zakonczenia wojny gdy miastem rzadzili Rosjanie ibyl tam wieli wybuch amunicji. Co nie znaczy,ze ogromna ilosc nagrobkow zostala zniszczona przez Polakow w ramach likwidacji cmentarzy,czysty wandalizm tudziez recycling. Chyba najciekawsze nagrobki mial cmentarz wojskowy,maly ale ladny. Ale w kazdym duzym miescie cmentarze byly likwidowane,budowano nowe na obrzezach,miasta sie rozrastaly pochlanialy cmentarze i tak w kolo. Nowy Jork jest chyba najlepszym tego przykladem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: Nauka HISTORII IP: *.txucom.net 03.11.02, 00:13 Duzy procent odpowiedzialnosci za takie poejscie do Slaska ,bezposredni po wojnie spada na Panstwo Niemieckie. Aby nauczyc historii,gospodarki to trzeba miec wyksztalconych ludzi.Tych ludzi nie bylo.Prawie wszystkich ludzi z wyksztalceniem Panstwo Niemieckie celowo zabilo,wyeksterminowalo jako karaluchy;to nie byl przypadek to byla celowa wieloletnia akcja. Przypominam: jednym z pierwszych aktow w okupownej Polsce bylo zamordowanie marszalka Sejmu,zamordowanie profesorow Uniwersytetu Lwowskiego(mamy Ich pomnik we Wroclawiu),oboz koncentracyjny dla profesorow Uniwersytetu Jagiellonskiego. Ja tego nie pisze,zeby "przechwalac " sie iloscia ofiar;kto wiecej; ale by wskazac na istotna przyczyne takiego a nie innego rozwoju. Po prostu elity,liderow fizycznie nie bylo.Chlopi musieli sobie radzic sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feran Re: Nauka HISTORII IP: *.txucom.net 03.11.02, 00:14 Duzy procent odpowiedzialnosci za takie poejscie do Slaska ,bezposredni po wojnie spada na Panstwo Niemieckie. Aby nauczyc historii,gospodarki to trzeba miec wyksztalconych ludzi.Tych ludzi nie bylo.Prawie wszystkich ludzi z wyksztalceniem Panstwo Niemieckie celowo zabilo,wyeksterminowalo jako karaluchy;to nie byl przypadek to byla celowa wieloletnia akcja. Przypominam: jednym z pierwszych aktow w okupownej Polsce bylo zamordowanie marszalka Sejmu,zamordowanie profesorow Uniwersytetu Lwowskiego(mamy Ich pomnik we Wroclawiu),oboz koncentracyjny dla profesorow Uniwersytetu Jagiellonskiego. Ja tego nie pisze,zeby "przechwalac " sie iloscia ofiar;kto wiecej; ale by wskazac na istotna przyczyne takiego a nie innego rozwoju. Po prostu elity,liderow fizycznie nie bylo.Chlopi musieli sobie radzic sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.11.02, 11:43 Do Allena, jesli o turystow chodzi, statystycznie najbardziej lubi sie Niemcow, na drugim miejscu USA a najbardziej nielubiani za granica sa Anglicy, przeczytalem w polskiej gazecie w tym roku.(chodzi ale o turystow nie narod) Co do Europy tez przypuszczam, ze nasz standard spadnie, ale krajow nowych wzrosnie. Co do Austriakow, jak Niemcy Niemcow nie lubia, to ich problem, procentowo najwiecej SS - manow wywodzilo sie z Ostmark. To tez udokumentowane jest w polskich filmach, zwroc uwage na nazwiska.:-))) Co do inteligencji, to napewno byly takie wypadki, ale wiekszosc przezyla (mialem profesorow i profesorki ze z Lwowa) do tego chwalili Niemcow i Austriakow no i poslugiwali sie jezykiem niemieckim, co najmniej ze mna czesciej po niemiecku rozmawiali. Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Nauka HISTORII IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.11.02, 12:30 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Do Allena, jesli o turystow chodzi, statystycznie najbardziej lubi sie Niemcow, > > na drugim miejscu USA a najbardziej nielubiani za granica sa Anglicy, > przeczytalem w polskiej gazecie w tym roku.(chodzi ale o turystow nie narod) > Co do Europy tez przypuszczam, ze nasz standard spadnie, ale krajow nowych > wzrosnie. > Co do Austriakow, jak Niemcy Niemcow nie lubia, to ich problem, procentowo > najwiecej SS - manow wywodzilo sie z Ostmark. > To tez udokumentowane jest w polskich filmach, zwroc uwage na nazwiska.:- ))) > Co do inteligencji, to napewno byly takie wypadki, ale wiekszosc przezyla > (mialem profesorow i profesorki ze z Lwowa) do tego chwalili Niemcow i > Austriakow no i poslugiwali sie jezykiem niemieckim, co najmniej ze mna > czesciej po niemiecku rozmawiali. > > Pyrsk > Ballest Ja natomiast widziałem program telewizyjny(nie był zrobiony przez Polaków),który opowiadał o tym jak bardzo nie lubi sie Niemców w Europie. Słyszałeś o tym,że jak przez Holandie przejeżdza autokar na niemieckich numerach to często przechodnie wyciągają ku niemu wyprostowany środkowy palec? Wiem o tym z kilku zródeł więc nie może to być przypadek.Co do Austrii to kraj ten powinien zostać rozliczony za swój niemały udział w faszyzmie. Turyści Niemieccy to inna sprawa,każdy lubi takich którzy mają dużo kasy do wydania. Profesorowie z Lwowa mogli przeżyć dzięki temu,że to miasto zostało zajęte nie przez Niemców a przez Rosjan,którzy jako naród słowiański nie wykazywali się zbytnią dokładnością w tym co robili nawet jeśli była to zaplanowana eksterminacja inteligencji.Tak więc brak dokładności w działąniu i brak planów wychodzi czasem na dobre. pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Nauka HISTORII IP: proxy / *.i-one.at 03.11.02, 13:15 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Do Allena, jesli o turystow chodzi, statystycznie najbardziej lubi sie Niemcow, > Lubią Niemów , czy lubią ich portfele . Z faktu że najwięcej turystów do Austrii przyjeżdża z Niemiec to wynika bardziej że czują się dobrze w Austrii. Według mojej obserwacji Austriak jest tolerancyjny i nie przeszkadza mu że na HeldenPlatzu we Wiedniu grupka Niemców urządza mały wiec nacjonalistyczny . Twierdzi że Austria to Niemcy , Austriacy traktują to jako atrakcje turystyczną i pokazują często Niemcą że mają coś z głową. Czy w saunie czy w kawiarenkach często bałem konfrontowany z tymi tematami , Austriacy uważają się za Autriaków ,nie za Niemców . I to jest najważniejszym wyznacznikiem , a nie to co niemieccy ekstremiści uważają . Niemcy owszem prowadzą taką grubiańską , nie oficjalną politykę wobec Austrii która jest co najmniej zastanawiająca . Np. Gdy powstała Republika Austriacka ,wygnano rodzinę Habsburgów to właśnie Niemy rozciągnęli dla Otta opiekuńcze skrzydełka. Niemcy zawsze prowadzili politykę dalekowzroczną , umożliwiającą w przyszłości powstania roszczeń . I też tak się dzieje . Mogą nie tylko wyciągać roszczenia w stosunku do Austrii ale również do Wągier . Otto jest taką właśnie figurą z czasów monarchii . Poza tym zakulisowe rozgrywki wykreowania Habsburga na prezydenta Węgier też o czymś świadczą. A jak Ty myślisz czy staranie się Habsburga o otrzymanie w spadku lasów w Polsce , jak i roszczeń do browaru żywieckiego , nie błogosławieństwa niemieckiego ? To wszystko ma wspólny mianownik . > > na drugim miejscu USA a najbardziej nielubiani za granica sa Anglicy, > przeczytalem w polskiej gazecie w tym roku.(chodzi ale o turystow nie narod) > Co do Europy tez przypuszczam, ze nasz standard spadnie, ale krajow nowych > wzrosnie. > Standard spadnie nawet bez rozszerzenia EU , zapewne Ci wiadome w jakim tempie rosną długi niemieckie . Według niemieckich ekspertów musi się coś stać , jeśli nic się nie stanie w czasie ok. 5 lat trzeba będzie ogłosić państwo niemieckie za bankruta . Ja bym widział deskę ratunku dla Niemiec właśnie w poszerzeniu EU . Niektórzy twierdzą że właśnie Niemcy mają największy interes w tym poszerzeniu , i zrobią wszystko żeby do tego doszło. Kokietując kraje kandydackie , że rozszerzenie EU to w ich interesie. > > > Co do Austriakow, jak Niemcy Niemcow nie lubia, to ich problem, procentowo > najwiecej SS - manow wywodzilo sie z Ostmark. > Nie raz, tu na forum podkreślałem ten fakt że najwięcej zbrodniarz NS bało właśnie z Austrii. Nie jest to jednak żadnym wyznacznikiem niemieckości Austrii , i nie nożna z tego wyprowadzić takiego twierdzenia. To że Hitler był Austriakiem jednak w Niemczech zrobił karierę i zaczął łykanie świata od Austrii, to również nie świadczy o niemieckości Austrii . Znane mi są kulturowe korzenie Austrii i jestem zdania że niech każdy naród sam się zdefiniuje . Bez pomocy Niemiec , co jak widać jest nie łatwe. Apropos , Niemcy starają się również pomagać w zdefiniowaniu się Polaką , i mają w Polsce do tego swoich bardzo wpływowych ludzi. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.11.02, 14:37 Nie Prusy a wlasnie Austria byla przez lata pierwszym panstwem Rzeszy nie mieckiej, jak sie nazywa mniejszosc tyrolczakow w Gornej Adydze , austriacka, czy niemiecka. Allen, historii nie zmienisz, mieszkasz w panstwie niemieckim, co sie Austria zwie, kropka, toczka, punkt. Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Nauka HISTORII IP: proxy / *.i-one.at 03.11.02, 16:45 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Nie Prusy a wlasnie Austria byla przez lata pierwszym panstwem Rzeszy nie > mieckiej, jak sie nazywa mniejszosc tyrolczakow w Gornej Adydze , austriacka, > czy niemiecka. > Allen, historii nie zmienisz, mieszkasz w panstwie niemieckim, co sie Austria > zwie, kropka, toczka, punkt. > > Pyrsk > > Ballest > Nie mieszkam w państwie niemieckim , mieszkam w Austrii , a historii nie muszę zmieniać . Zostawiam to dla Ciebie , Ty masz ku temu tendencje . Z resztą nie wykluczam że Ty już z takiej zmienionej historii korzystasz , ponieważ tendencje w Twoich postach są jednoznaczne. W prawdzie czasami starasz się je ukryć , ale mimo to nie jesteś w stanie. Naucz się węgierskiego albo rumuńskiego . Tam również mógł byś poszaleć z takimi teoriami . Ale zastanów, się kto Ci to kupi. Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Nauka HISTORII 03.11.02, 20:08 Ciesze sie ze sie nie poddajesz, ale juz zaczynasz mnie osobiscie atakowac, a to sa poczatki agonii, bo jak ktos argumentow nie ma, to traci etykiete. Tu wycinek z waszego WIEM:---Wielkimi literami sa moje wtracenia ;-)))' "W początkach IX w. Karol Wielki utworzył na tym obszarze Marchię Naddundjską (od X w. zw. Marchią Wschodnią),(CZYTAJ OSTMARK) był to również okres rechrystianizacji kraju (założono m.in. klasztor w Salzburgu). Rozwój państwowo- kulturalny został przerwany przez najazdy Madziarów, którzy do początku X w. opanowali tereny Austrii aż do rzeki Anizy. 976-1246 we władaniu margrabiów z rodu Babenbergów, którzy 1156 uzyskali tytuł książęcy (Henryk II Jasomirgott) uniezależniając Austrię, będącą od tej pory dziedzicznym księstwem Rzeszy, od Bawarii. Po przyłączeniu 1192 Styrii, Austria stała się jednym z silniejszych księstw niemieckich.(CO NA TO POWIESZ ?????) Po wygaśnięciu linii męskiej dynastii Babenbergów, 1251 Austrii (1261 również Styria) przeszła we władanie późniejszego króla czeskiego Przemysła Ottokara II z dynastii Przemyślidów, który zmuszony był przekazać 1278 posiadłości austriackie królowi niemieckiemu Rudolfowi Habsburgowi. (TU MASZ DOWOD , ZE HABSBURGOWIE TO NIEMCY, BO SIE SPRZECZALES) TO NIE WSZYSTKO, ODPOWIEDZ a pogadamy jak ich USA, ROSJA, ANGLIA i Francja widzialy.Przeciez Austria i Wieden tez podzielone byly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alen Re: Nauka HISTORII IP: proxy / *.i-one.at 04.11.02, 07:38 Za wcześnie się cieszyłeś , wystarczyło mi przeczytać pierwsze dwa zdania żeby przestać być obiektem Twoich potrzeb psychicznych. Ten temat jest już dla mnie zamknięty , a Ty stałeś się dla mnie otwartą książką. Mam nadzieje że wiesz co ta ostatnia wypowiedź oznacza w strefie niemiecko języcznej . Jeśli nie , to dodam że tak pisuje się ludzi których repertuar się wyczerpał i wiadomo na co ich stać . Mi wystarczy Twojego łaskotania . Alen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Nauka HISTORII IP: GKN:* / 10.145.112.* 04.11.02, 13:06 Allen, to Twoja wypowiedz: """Zostawiam to dla Ciebie , Ty masz ku temu tendencje . Z resztą nie wykluczam że Ty już z takiej zmienionej historii korzystasz , ponieważ tendencje w Twoich postach są jednoznaczne """ Co to ma do rzeczy, albo dyskutujemy na temat, albo albo na temat moich tendencji. Tak Allen, trudno sie przyznac, ze nie wiedziales w jakim kraju mieszkasz i kim Habsburgowie byli. Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 04.11.02, 19:22 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Allen, to Twoja wypowiedz: > > """Zostawiam to dla Ciebie , Ty masz ku temu tendencje . > Z resztą nie > wykluczam że Ty już z takiej zmienionej historii korzystasz , > ponieważ tendencje > w Twoich postach są jednoznaczne """ > > Co to ma do rzeczy, albo dyskutujemy na temat, albo albo na temat moich > tendencji. > Tak Allen, trudno sie przyznac, ze nie wiedziales w jakim kraju mieszkasz i > kim Habsburgowie byli. > > Pyrsk > > Ballest Oj,ballest, ballest Jak by Ciebie Cesarz Franciszek Józef, przeczytał, to zacząłbyś mieć problemy, Wielkie Problemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.11.02, 20:02 Krakus, wiem, ze jestem jeden przeciw wszystkim, ale ja mam przewage, bo historia po moi stronie stoi, a Kaiser Franz o tym wie, obojetnie skad sie tej dyskusji przyglada. Ja zawsze prawde pisze, a jak cos oklamalem, to prosze udowodnic. Jak sie pomylilem, przyznam sie do tego ,tez sie juz zdarzylo, ale obrazac WAS NIE BEDE, MAM KOLEGOW POLAKOW, ZRESZTA BARDZO DOBRYCH, co na tym Forum dyskutuja, ja nie moge sobie na Super-Gau pozwolic. Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wodzirej Re: Nauka HISTORII IP: *.dip.t-dialin.net 04.11.02, 21:22 Gość portalu: Ballest napisał(a): ale ja mam przewage, bo historia po moi stronie stoi, To tak jakbys sie w toalecie zamknal i uwazal ze to ty uwieziles caly swiat. Ja Ballest " Die Macht ist mit Dir " Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Nauka HISTORII albo jak sie nie przyznac ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.11.02, 21:29 I znowu jedna wypowiedz na temat !!! Jesli ktos definicji "kompleksow nizszosci" szuka, prosze spojrzec na ostatnie wpisy. TO MIALEM NA MYSLI !!!!!!!! Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Nauka HISTORII albo jak sie nie przyznac ? 05.11.02, 20:19 Bolek napisal: Jeżeli chodzi o początki Polan i państwa polskiego to przemawia do mnie hipoteza J.B. Śliwińskiego. Przekonuje mnie jego analiza źródeł pisanych i archeologicznych oraz tradycja sarmacka, żywa jeszcze na pocz. XIX w. Co do jego pomysłów na etnogenezę Słowian - jestem już bardziej wstrzemięźliwy. Co do organizacji państwowej: pierwsi na Śląsku byli Czesi. Na Ostrowiu Tumskim znaleziono pozostałości typowo czeskich umocnień garnizonowych, tzw. "czeskiej posadki" i murowanego kościoła z ok 950 r. Najprawdopodobniej Śląsk był czymś w rodzaju protektoratu zarządzanego przez Pragę za pośrednictwem Sławnikowiców i lokalnej arystokracji plemiennej, być może Włostów, którzy w późniejszej historii regionu odegrali znaczną role. Ekspansja Polan na południe dokonała się z pewnością z ich udziałem i okazała się przy tym bardzo szczęsliwa dla Wrocka. Pod czeskimi rządami "stolicą" regionu była Niemcza. Polanie potrzebowali własnego ośrodka adm. dla opanowanej przez siebie części Śląska i padło na Wrocław. Tak już zostało nawet po odbiciu Czechom Niemczy. Proces germanizacji regionu zaczął się chyba znacznie później, dopiero w okresie rozbicia dzielnicowego. Pozdrawiam Bolek Bolek, nie do Czech, a do Ksiestwa Wielkomorawskiego nalezal Slask i z nim byl tez ochrzczony z tego ksiestwa wywodzi sie panstwo czeskie ktore bylo od samych poczatkow czescia Rzeszy Niemieckiej. Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: Nauka HISTORII albo jak sie nie przyznac ? 05.11.02, 23:07 Witam! ballest napisał: > Bolek, nie do Czech, a do Ksiestwa Wielkomorawskiego nalezal Slask i z nim byl > tez ochrzczony Z tym panowaniem Wielkomorawian w płd. Polsce to różnie może być. Przez lata koronnym dowodem w tej sprawie była hagiograficzna historia o księciu Wiślan i ruiny kilku budowli sakralnych odkopanych w Małopolsce. Ale w ostatnich latach okazało się, że ruiny te trzeba przedatować na późniejszy okres, została więc sama hagiografia a to marny dowód ;) Tak czy inaczej zabytki, o których pisałem są niezaprzeczalnie czeskie i powstały mniej więcej pół wieku po upadku Wielkiej Morawy. > z tego ksiestwa wywodzi sie panstwo czeskie ktore bylo od samych > > poczatkow czescia Rzeszy Niemieckiej. Z tej tezy wynikałoby cokolwiek dla naszej dyskusji, gdyby ówczesne i dzisiejsze podziały polityczne i etniczne były na siebie jakoś przekładalne. Ale tak nie jest. Od ówczesnej Rzeszy i jej mieszkańców do dzisiejszych Niemiec i Niemców daleka i kręta droga. Pozdrawiam Bolek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 05.11.02, 21:22 Gość portalu: Ballest napisał(a): > Krakus, wiem, ze jestem jeden przeciw wszystkim, ale ja mam przewage, bo > historia po moi stronie stoi, a Kaiser Franz o tym wie, obojetnie skad sie tej > > dyskusji przyglada.Widzisz Bellast, absolutnie ja wcale nie mam zamiaru Cię obrażać i od razu przepraszam, jeśli tak to odebrałeś, co nie zmienia faktu, że w c.k. monarchii miałbyś problemy, dlaczego w czasie zjednoczenia Niemiec, wybrano wariant tzw. małoniemiecki? i dlaczego po 1866r.w całej c.k. największymi zwolennikami sojuszu z Rzeszą byli.... Węgrzy zwłaszcza, że oni zwykle mieli w swych rękach MSZ, zwolennicy Anschlussu, byli zwalniani z administracji wojska itp.Masz przykład Adolf Hitler, dlaczego, był żołnierzem Wehrmachtu w czasie I w.ś. Ballest, gdybyś pojechał do Wiednia i powiedział to Austriakowi, to rzeczywiście mógłbyś zostać obrażony. A fakty są takie, że po 1866r. Austria przestała być Rzeszą, nie tylko formalnie tak jak DDR, ale mentalnie, tak samo Szwajcaria nie ma nic wspólnego zNiemcami, a Szwajcarzy niemieckojęzyczni traktują, Niemców jak ubogich. dalekich krewnych > Ja zawsze prawde pisze, a jak cos oklamalem, to prosze udowodnic. > Jak sie pomylilem, przyznam sie do tego ,tez sie juz zdarzylo, ale obrazac WAS > NIE BEDE, MAM KOLEGOW POLAKOW, ZRESZTA BARDZO DOBRYCH, co na tym Forum > dyskutuja, ja nie moge sobie na Super-Gau pozwolic. > > Pyrsk > > Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.11.02, 21:56 Gość portalu: Krakus napisał(a): > Gość portalu: Ballest napisał(a): > > > Krakus, wiem, ze jestem jeden przeciw wszystkim, ale ja mam przewage, bo > > historia po moi stronie stoi, a Kaiser Franz o tym wie, obojetnie skad si > e > tej > > > > dyskusji przyglada.Widzisz Bellast, absolutnie ja wcale nie mam zamiaru Ci > ę > obrażać i od razu przepraszam, jeśli tak to odebrałeś, co nie zmienia faktu, że > > w c.k. monarchii miałbyś problemy, dlaczego w czasie zjednoczenia Niemiec, > wybrano wariant tzw. małoniemiecki? i dlaczego po 1866r.w całej c.k. > największymi zwolennikami sojuszu z Rzeszą byli.... Węgrzy zwłaszcza, że oni > zwykle mieli w swych rękach MSZ, zwolennicy Anschlussu, byli zwalniani z > administracji wojska itp.Masz przykład Adolf Hitler, dlaczego, był żołnierzem > Wehrmachtu w czasie I w.ś. > Ballest, gdybyś pojechał do Wiednia i powiedział to Austriakowi, to > rzeczywiście mógłbyś zostać obrażony. > A fakty są takie, że po 1866r. Austria przestała być Rzeszą, nie tylko > formalnie tak jak DDR, ale mentalnie, tak samo Szwajcaria nie ma nic wspólnego > zNiemcami, a Szwajcarzy niemieckojęzyczni traktują, Niemców jak ubogich. > dalekich krewnych > > Ja zawsze prawde pisze, a jak cos oklamalem, to prosze udowodnic. > > Jak sie pomylilem, przyznam sie do tego ,tez sie juz zdarzylo, ale obrazac > > WAS > > NIE BEDE, MAM KOLEGOW POLAKOW, ZRESZTA BARDZO DOBRYCH, co na tym Forum > > dyskutuja, ja nie moge sobie na Super-Gau pozwolic. > > > > Pyrsk > > > > Ballest Hi Krakus !!! Ze Austriacy obrazeni sa, to jest normalne, albo. Przez stulecia byli najmocniejsi, ale za slabi , zeby zjednoczac Niemcy. W Rzeszy nie byli, bo jak ??? Wojne z Prusami przegrali. Faktem jest, ze czesc Austri tkzw. Gorna Adyga we Wloszech , Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cywil Re: Nauka HISTORII IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.02, 23:11 Zostaw Ballest wreszcie tych "biednych" Austryjakow w spokoju i pozwol im samym decydowac czy sa czy nie Niemcami (dobierasz sobie fakty historyczne jak Ci sie podoba). Bo tak miedzy Bogiem a prawda dywagacje te w odniesieniu do czasow sredniowiecza nie maja zadnego sensu. A chocby sami Habsburgowie jak by sie uprzec to moznaby powiedziec, ze to Szwajcarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ballest Re: Nauka HISTORII IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.11.02, 05:52 Habsburgowie mieszkali po obu stronach granicy, tylko zamek, z ktorego sie nazwa wywodzi, lezy pare kilometrow w Szwajcarii. Mozesz powiedziec w Alemanii. Ja nie przecze, ze Europa, Austria i Swiat chce, zeby mieli wlasna narodowosc, ale etniczo na to patrzac sa Niemcami. Pyrsk Ballest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cywil Re: Dziad swoje a baba swoje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.02, 09:04 Pierwszym poswiadczonym w zrodlach przedstawicielem rodu Habsburgow byl Guntrama (II pol. X). Siedziba byl zamek Habichtsburg w Argau w polnocnej Szwajcarii. Przestan sie bawic w demiurga i decydowac za innych jakiej sa narodowosci. I tylko nie pisz, ze jest spisek Austryjakow, Europy, Swiata, no i forumowiczow, z ktorymi zmagasz sie w obronie niemieckosci Austryjakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Re: Nauka HISTORII IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 06.11.02, 10:52 Ballest, a czy Ty wiesz, że referendum w sprawie Anschlussu, w 1938 zostało SFAŁSZOWANE, a co do najlepszego przyjęcia to widzisz austriacka NSDAP, chciała się wykazać z jak "najlepszej"strony stąd duży odsetek SS-manów był Austriakami, w podobny sposób polscy komuniści organizowali pochody 1- majowe. W oczach przeciętnych Austriaków, byli jednak zdrajcami. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Nauka HISTORII albo jak 06.11.02, 22:21 zrobic z cesarzy niemieckich obcokrajowcow !!! Widzial ktos z Was Habichtsburg ? Ja tak !! Czytal ktos z Was " Die Habsburger" od Imre Gonda i Emila Niederhausera, ?? Ja tak !! O czym chcecie ze mna dyskutowac, ze Austriacy to nie Niemcy??? To NRD tez Niemcy nie byly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cywil Re: Nauka HISTORII albo jak IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.11.02, 22:43 ballest napisał: > zrobic z cesarzy niemieckich obcokrajowcow !!! > > Widzial ktos z Was Habichtsburg ? > Ja tak !! > Czytal ktos z Was " Die Habsburger" od Imre Gonda i Emila Niederhausera, ?? > Ja tak !! > O czym chcecie ze mna dyskutowac, ze Austriacy to nie Niemcy??? > To NRD tez Niemcy nie byly. > Czy ty aby nie zdziecinniales. Co to za argument zes widzial. Tym to mozesz wywrzec wrazenie na dziesieciolatku. Dyskutowac z toba nie bardzo mozna bo nie bardzo chcesz ustalic prawde, masz natomiast, zdaje sie zwlaszcza dla Ciebie, bardzo wazna "misje" udowodnienia, ze Austryjacy to Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Nauka HISTORII albo jak IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.11.02, 22:44 Co to za misja ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cywil Re: HISTORII w sluzbie Ballesta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.02, 16:27 Gość portalu: ballest napisał(a): > Co to za misja ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: HISTORII w sluzbie Ballesta 16.11.02, 21:09 Gość portalu: Cywil napisał(a): > Gość portalu: ballest napisał(a): > > > Co to za misja ??????? Odpowiedz Link Zgłoś