Dodaj do ulubionych

sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 09:52
CZeść!
Tak oglądałem wczoraj moje zdjęcie z przedszkola
i jestem tam ja i mój kolega - jeżeli dobrze pamietam Edmund
ja stoje obok wieży z klocków

Co z wami się dzieje? gdzie jesteście? co robicie?

a co zludżmi z rocznika 1971 z sp57?
klasa C np.Radek,Darek,Darek,Grzesiek,Grzesiek,Marcin i wiele innych osób
Obserwuj wątek
    • wroclawianin11 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? 09.01.06, 11:45
      Cześć
      Jestem z rocznika 72 tez klasa C oraz czy to z wami biliśmy się na murki
      zomowskie? na przerwach na korytarzu ? pamietasz kogoś z tamtej ekipy podobno
      róznie w zyciu sie ułozylo. Dodam zę przedszkole tezkonczyłem na Słowiczekj ale
      to bliżej sztabowej był tam na placu zabaw domej baba jagi
      Pozdrawiam
      • andrzej1971 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? 10.01.06, 14:35
        ja też to bliżej Sztabowej

mam małą sklerozę

to już tyle lat

ale jakbym z kolegami pogadał to pewnie coś by się przypomniało
        Marek Bonter jest chyba bramkarzem w lokalach (a może był?)sp57
        • wroclawianin11 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? 11.01.06, 06:57
          Cześć
          Niestety pamiec zawodzi pamietam tylko flesze z 57 Chemicę i moja
          wychowawczynia p. Podolska oraz niektórych kolesi a klasy . Pamietasz ja na II
          pietrze we wnece koło lekarza gralo sie piłeczką ? Chodziłem do klasy z Kryską
          taka laska za ,którą wszyscy się ogladali może pamietasz?
          • Gość: andrzej 1971 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 09:49
            mam w pamięci taką kobietę od muzyki
            mam wrażenie , że wychowawczynię
            fajnie było
            tak sobie myślę- po co ja tak goniłem na stołówkę?
            ledwo zadzwonił dzwonek
            • wroclawianin11 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? 12.01.06, 10:02
              Gonitwa na stołókę była obowiązkowa aby zdążyć do wiadra z zupą i dzwięk tego
              dzwonka na podwórku i lody na kwaśnej ( obrzuydliwe ale ..?) A pamiętasz jak
              grało sie na każdej przerwie na boisku wszystkimi dostepnymi piłkami.
            • llukiz Jak wy nic nie pamiętacie 05.05.06, 21:22
              Pani od muzyki: Sarka. Straszny głos, robiła straszny hałas. Krzyczała by nie
              wyciągać nożyczek ani cyrkli bo: "JA NIE JESTEM UBEZPIECZONA"

A Staniak? Pedał który uczył ZPT. Kiedyś jednemu gościowi na jednej lekcji
              postawił cztery jedynki (właśnie wprowadzili). A pamiętam była taka jedna klasa
              z której pod koniec ZPT co lepsi uciekali przez okno (nisko było) :).

W szóstej klasie jedna dziewczyna zaszła w ciąże... A w którejś klasie z 1978
              rocznika (urodzenia) wyrzucili ławkę przez okno (20m).

Oj długo mógłbym pisać...
              • wroclawianin11 Re: Jak wy nic nie pamiętacie 08.05.06, 13:02
                Przypomniałeś mi kilka faktów
                Sarkę pamietam doskonale uczyła mnie muzy miała fajną córkę i pamietam też że
                latała po klasie z mieczem ( plastikowym) . ZPT też mi się kojarzy żle a z
                ucieczkami to prawda ,klasa była na parterze wiećsię uciekało aby pograć w nogę
                na "saharze"( 33). Podejrzewam że dziewczyna o ,której piszesz była z mojej
                klasy rocznik 72 klasa "C" nam co prawda nikt nic oficjalnie nie powiedział ale
                od plotek huczało.
              • Gość: diamondss Re: Jak wy nic nie pamiętacie IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 11.05.06, 20:32
                A ja pmiętam pamiętam hihi dobre czasy...
    • Gość: klasa a Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 20:59
      Cześć!
      A ja chodziłem do klasy a rocznik urodzenia 71! Ale Marka Bontera chyba
      pamiętam. Ta od muzyki miała chyba córkę w młodszej klasie pamiętacie? Moją
      wychowawczynią była Jasińska
      • wroclawianin11 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? 24.01.06, 09:40
        Witam
        Masz rację ta od muzyki miała córkę z mojego rocznika 72 zresztą niezła
        niunia .Jasinska uczyła mnie matmy i do dziś mam braki z tej dziedziny .
        Pamiętacie chemice i fizyce w jednej osobie p. Gajos to była modelka .
        • Gość: klasa a Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 20:12
          A w której byłeś klasie? Tą z chemi to ledwie kojarzę. A pamiętasz klasę
          sportową rocznik chyba 70 lub 69 dobrze grali w nogę ale chyba nikt nie zrobił
          wybitnej kariery. Jedyne nazwisko jakie mi przychodzi do głowy to Plizga Paweł
          ale chyba skończył na juniorach w Śląsku.
          • wroclawianin11 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? 27.01.06, 11:01
            Ja kończyłem klasę C . Pawła Plizgę oczywiście pamietam i żeczywiscie nie
            zrobił kariery a pamietasz braci Kotosów - jeden z nich to sędzia I - ligowy.
            • Gość: klasa a Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 15:39
              Niestety nie, zupełnie mi umknęli. Ale nie mam pamięci do nazwisk. Jeszcze
              kobietę z geografii pamiętam
              • Gość: andrzej Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.zlotniki.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.06, 21:06
                Piotr i Paweł Plizga - bracia z jednej klasy rocznik 1971
                A moja C = Radek,Darek,Darek,Marcin,Grzesiek,Grzesiek,Jarek,...
              • wroclawianin11 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? 30.01.06, 11:14
                Ten gośc od WF to p. Mucha (czasami potrafił przywalić) Z klasy C pamiętam
                Małego,Kozę i kilku jescze gości ale w tej chwili nie potrafie sobie
                przypomnieć ksywki. Od geografi babkę też pamiętam i tego gościa od burdeli (
                model z niego był rzeczywiscie) .
            • Gość: klasa a Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 07:45
              U... czyżby sędzia pierwszoligowy został właśnie aresztowany pod zarzutem
              korupcji w sporcie? Czy Piotr K. to kolega z waszej klasy? No cóż każdy może
              zbłądzic jednak niektórych może to wiele kosztowac.
              • Gość: lolek Piotr K. sędzia pierwszoligowy z 57 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.06, 07:47
                Czy to prawda, że Piotr K. był waszym kolegą z klasy. Jakim był wtedy
                człowiekem?
                • wroclawianin11 Re: Piotr K. sędzia pierwszoligowy z 57 26.07.06, 09:21
                  Wiesz szczerze mówiąc trochę mnie to dziwi bo razem z bratem bliźniakiem to
                  były takie ofermy szkolne nawet młodsze klasy miały z nich ubaw potem zaczął
                  robić karierę ,której rzecz jasne się przyglądałem i powiem Ci że prawie każdy
                  mecz to w opini prasy był dramatem sędziego Piotra K . Widocznie pozostał
                  ofermą i nieudacznikiem a dodego dołożył jeszcze złodziejstwo . Cóż podejrzewam
                  żę zrobili z niego jak niegdyś kozła ofiarnego.
              • wroclawianin11 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? 26.07.06, 09:17
                Potwierdzam jest to ta sama osoba .
                Prawda że każdy może zbłądzić ale nieświadomie raz a nie sukcesywnie w pełni
                świadomie nabijać sobie kabzę .Ma to na co zasłużył
        • aanniittaa Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? 05.11.06, 09:23
          To była pani Galos!
          • wroclawianin11 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? 24.11.06, 15:50
            Masz rację to była Pani Gajos naprawdę świetna babka potrafiła i pozartowaći
            przytrzymać za uzdę. Anita jesli masz tak na imie to może jesteś z rocznika 72
            maiłem koleżankę otakim imieniu klasa D
            • Gość: gosia 1977 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: 62.87.148.* 23.02.07, 14:13
              ja też chodziłam do przedszkola na Słowiczej rocznik 1977.Pamiętam Grzesia
              Kulkę,Anię Majewską,Monikę Kalinowską.A moją wychowawczynią przez jakiś czas
              była Pani Grażynka,Pani Ziuta i Pani Danusia.Jest tutaj ktoś z rocznika
              77????????
          • wroclawianin11 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? 24.11.06, 15:50
            Masz rację to była Pani Gajos naprawdę świetna babka potrafiła i pozartowaći
            przytrzymać za uzdę. Anita jesli masz tak na imie to może jesteś z rocznika 72
            maiłem koleżankę otakim imieniu klasa D. Zresztą p. Gajos byłajej wychowawczynią
    • Gość: rocznik 85 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.04.06, 20:25
      A ja powiem tak tym ktorzy nie wiedza. Szkola nieodzalowanie nie istnieje od
      1999 roku,zostala zlikwidowanan na korzysc gimnazjum,a budynek dokonal fuzji z
      sp.68. Ale do samego konca na boisku podejzrewam rozbrzemiwal ten sam wielki
      zloty dzwon.
      • wroclawianin11 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? 04.04.06, 09:43
        Dzwon jest niesmiertelny szkoda że umarła szkoła ciekawe czy rocznik 85 tez
        spiewał hymn na apelu po słowach do pracy i nauki... . Dziś pamietam "
        człowieka ,który kulą się nie kłaniał i zawsze naprzódł szedł walczył w
        Hiszpani i Rosji ... " Dziś to jest niezły materiał na dowcip ale wtedy...
        Pamiętam też warty koło popiersia Karola Waltera w dzień jego urodziń ,
        przynajmniej lekcje były skrócone . Tak Tak na niezłych komuchów chcieli nas
        wychować ale przynajmniej w moim przypadku im to nie wyszło.
        • Gość: andrzej1971 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 10:55
          jakoś tak wyszło, że w moim liceum (1LO) patronem też był WALTERek
          • wroclawianin11 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? 06.04.06, 10:03
            Można zatem powiedzieć że drogę w dorosłe żcie wprowadził Cię człowiek co kulą
            się nie kłaniał lecz zawsze naprzódł szedł ( piękne hasło) .
            Przypomniałem sobie końcówk Na naszych tarczach niebieskich ,które nosimy od
            lat jast karol Walter Świerczewski żołnież bohater brat .
            Może ktoś pamięta całość .
            Pozdrawiam
            • Gość: andrzej1971 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.06, 10:08
              przykro! tak cicho tu
    • Gość: drim Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 20:04
      ja też chodziłam i do przedszkola na Słowiczej i do 57! Jestem z rocznika 75.
      Chodziłam do piątej klasy włącznie, potem się przeprowadziłam. Ze szkoły
      pamiętam urywki: nauczycielskie schody, którymi nie wolno było schodzić
      uczniom, stali dyżurni i pilnowali. Schody dla uczniów były jedne w górę, jedne
      w dół. Z nauczycieli pamiętam pana Kupczyńskiego z historii, pana Majdurę z wf,
      z polskiego byłą Grzejdziak, z matematyki- mój koszmar pani Marianna Poprawska -
      dzięki niej jestem matematycznym tumanem, no i żelazna dyrektorka Maria
      Olechniewicz. Hymn też pamiętam, pamiętam wojnę między 57 a 33 - napisy na
      murach - 33 to syfy. Potem na godzinie wychowawczej musieliśmy chodzić i
      ścierać to gąbkami...
      • wroclawianin11 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? 24.11.06, 15:42
        Do tego przypomnij sobie jeszcze obowiązkowe dyżury na boisku gdzie trzeba było
        pielegnować swojączęśc kwietnika,trawnika czy co tam wypadło. Ja na
        matematyczkę dostałem p. Jasińska przewodniczącą Komitetu Dzielnicowego i jeśli
        twierdzisz ze Ty jestes tumanem matematycznym to ja chowam się pod ziemie .W
        szkole średniej maiałme niemało kłopotów aby cokowiek zrozumiec. Jeśli chodzi o
        nauczycieli to tylko WF był na wysokim poziomie i geografia reszta to
        praktycznie dno.
    • Gość: drim Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 21:21
      jeszcze sobie przypominam, że w 57 był felczer zamiast lekarza szkolnego. Wtedy
      nie wiedziałam co to znaczy i myślałam, że to ktoś w rodzaju znachora! To była
      kobieta, taka mała z krótkimi włosami. Pamiętam, jeszcze pielęgniarkę, taka
      duża babka, z czarnymi kręconymi włosami i miała brodę !! Powaga, takie czarne
      włosiska na granicy brody i szyi! brrr! A na przerwach, jak nie można było
      wychodzić na boisko to trzeba było chodzić parami, albo pojedynczo wzdłuż ścian
      szkolnych korytarzy, nauczyciele mieli dyżury i pilnowali! Jak na spacerniaku!
      Nie można też było siadać na podłodze pod klasami! Czy dzisiaj jest to do
      pomyślenia???
    • ed.ek Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? 28.11.06, 23:02
      A czy jest ktoś z rocznika 1981 / 1982?
      • Gość: Agnieszka Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 29.11.06, 20:07
        Ja jestem rocznik 82. Chodzilam do klasy C ( a przynajmniej tak mi sie wydaje).
        Moja wychowawczynia byka pani Krystyna Wilk, uczyla matematyki. Jak sie
        denerwowala krzyczala "Raz, dwa, trzy Krysienko bo cie zaraz zamorduje".
        • Gość: ed.ek Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.07, 21:53
          Agnieszko, to razem chodziłyśmy do klasy... ;-) Aga S. czy Aga M.?
      • Gość: Neo[EZN] przedszkole Słowicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.07, 14:08
        > A czy jest ktoś z rocznika 1981 / 1982?

Jest i chodziłem do przedszkola na Słowiczej - ale tego bliżej Sztabowej :)

Pamiętam że co jakiś czas przychodziła taka pani w kręconych blond włosach,
        grała na pianinie a my żeśmy śpiewali. Widuję ją w okolicach Słowiczej od czasu
        do czasu :) Gorzej wspominam pewną panią przedszkolankę, która na szczęście
        opiekowała się nami jedynie podczas zastępstw. Pani Sobaniec. Zawsze miała przy
        sobie magiczny budzik, który ustawiała na jakieś 5 minut i tyle czasu mieliśmy
        na zjdzenie obiadu. Mnie nigdy nie udawało się zmieścić w wyznaczonym czasie
        dlatego byłem poddawany karze - nie mogłem wyjść na podwórko i bawić się z
        innymi dziećmi tylko zostawiała mnie samego w pokoju.

Na szczęście była tam bardzo wyrozumiała kucharka. Czasem ratowała mnie przed
        panią Sobaniec i zabierała mi talerz zanim upłynął czas na budziku.

Pamiętam jeszcze woźnego, taki ciut starszy gość, po 50-tce, który zawsze
        przywoził na wózku w metalowych termosach? pojemnikach? jedzenie :) Gdy
        bawiliśmy się na zewnątrz i ktoś zobaczył woźnego z wóźkiem to wszyscy
        biegliśmy do niego i prosiliśmy o to, żeby móc taki termos ponieść :))
    • andrzej1971 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? 04.01.07, 15:14
      znalazłem zdjęcia z wycieczki z podstawówki
      fajnie obejżeć starocie
      napisałem kiedyś jak nazywali się ludzie na odwrocie zdjęć
      i miło sobie teraz to przypomnieć

to była wycieczka w góry z kobitą od muzyki
      i widziałem , że jej córka też tam była
    • Gość: drim Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 22:05
      z tamtych fajnych czasów pamiętam jeszcze budkę przy "Stodole", stoi do
      dzisiaj, sprzedają tam wędliny czy coś takiego. Wtedy sprzedawali tam gofry.
      Biegało się tam na dużej przerwie, właśnie po gofry, albo po napój. Ten napój
      robił się w takiej dziwnej maszynie, taki szklany klosz i w środku przelewała
      się fontanna picia! Piękne! Babka, która tam sprzedawała miała takie tlenione
      włosy spięte w gigantyczny kok, niezbyt była miła. Albo lodziarnia na Kwaśnej!
      Były tam tylko dwa rodzaje lodów, śmietankowe i owocowe. Można było kupić
      normalnie w waflu, czasami w niedzielę ludzie przychodzili z termosami i brali
      gałki dla całej rodziny. W tej lodziarni czasami sprzedawał taki głuchy dziadek
      z wąsami. Przez tą jego głuchotę można było czasami wysępić więcej gałek niż
      się zapłaciło. Pamietam, że byłam mała, a w tej lodziarni były takie wysokie,
      szronione szyby na ladzie, ledwo widziałam głowę sprzedawcy. Patrzyłam przez
      przerwy między nimi jak nakładają te gałki..
      • Gość: andrzej Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.zlotniki.pl 30.01.07, 21:39
        lody na Kwaśnej ok, ale lepiej pamiętam te z Komandorskiej
        kino przodownik {lwow} i np.wejście smoka
      • Gość: Neo[EZN] Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.07, 00:44
        > Były tam tylko dwa rodzaje lodów, śmietankowe i owocowe. Można było kupić
        > normalnie w waflu, czasami w niedzielę ludzie przychodzili z termosami i
        brali
        > gałki dla całej rodziny.

Heh... Ja byłem jednym z tych, którzy przychodzili tam z termosem... Gdy z
        rodzicami odwiedzaliśmy dziadków w niedzielę przy Kruczej to w lecie dziadek
        dawał mi termos, pieniądze i posyłał po lody do tej lodziarni :] Z tego co
        czytam to widzę, że nie byłem jedyną osobą biegającą tam z termosem :)
        • Gość: wroclawianin11 Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.07, 14:27
          Hej
          Odezwijcie sie mimo wakacji miło jest powspominac
    • Gość: jarod Re: sp 57 kto tam chodził/przedszkole Słowicza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.07, 16:02
      nasza-klasa.pl/school/59343
    • jolao72 SP 57 rocznik 1972 klasa b - spotykamy sie!!!! 31.07.07, 14:10
      Witam wszystkich wpominajacych! Mialam nosa, by spojrzec na to forum, bo juz
      ktos wpadl na pomysl szukania ludzi w ten sposob. Chodzilam do klasy b rocznik
      72, a naszym wychowawca byl Pan Szwaba, pani od polskiego Nass, i pamietam te
      lody na Kwasnej, spacery na korytarzu wzdluz sciany, pierwsza dyskoteke itd.
      Akurat sie zgadalismy w pare osob by zrobic z okazji 20 rocznicy ukonczenia
      szkoly spotkanie. LUDZIE 20 lat minelo jak jeden dzien! Wiec jesli ktos ma
      kontakt z klasa b, albowiem wielu jest nie do znalezienia! Dajcie znac!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka