Dodaj do ulubionych

PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.06, 13:05
Na stronie komunikacyjnej PESTKA rzecznik MPK zapowiada,ze pojawi się oprócz
tych zamówionych 17 tramów SKÓD{w tym roku cztery}prototyp trzyczłonowego
tramwaju wykonanego jak 204 WR AS w Protramie.Czy ktoś wie coś na ten temat
m.in.wygląd tramwaju,czy niskopodłogowy czy zwykły i ile w tym roku ma być
właśnie 204 WR AS?
Obserwuj wątek
    • Gość: SK Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.01.06, 14:59
      Możesz podać link do tego wywiadu?
      • Gość: aartur2000 Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 16:59
        to może ja:
        informacja z pestki:
        www.pestka.info/news/niusy.php?action=fullnews&showcomments=1&id=472
        małe info o protramowym wynalazku:
        www.ankor.wroc.pl/Oferta%20105N.htm
        • bystrzak2000 Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU 03.01.06, 21:38
          Gość portalu: aartur2000 napisał(a):

> małe info o protramowym wynalazku:
          > www.ankor.wroc.pl/Oferta%20105N.htm

To nie jest protramowski wynalazek i nie wiadomo czy o taki wariant przebudowy
          chodzi. A tak po za tym ten tramwaj miałby 19,5 m, czyli byłby czymś pośrednim
          pomiedzy 102Na (18 m) a składem stopiątek (27 m), no i miałby 45% niskiej podłogi.
          • rw.wro ilość miejsc 03.01.06, 23:26
            bystrzak2000 napisał:
            > Gość portalu: aartur2000 napisał(a):

> ten tramwaj miałby 19,5 m, czyli byłby czymś pośrednim pomiedzy 102Na (18 m),
            > a składem stopiątek (27 m)

na rysunku z www naliczyłem 28 (40% więcej) miejsc siedzących w 1 wozie (ale o
            60% mniej niż w 2 wozach - podwójnych składów pewnie nie wypuszczą, ale kto
            wie?). o ile przybędzie miejsca do stania? - wie ktoś?
    • ol.o Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU 03.01.06, 18:00
      radioram.pl/index.jsp?art=2056
      • ol.o Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU 03.01.06, 18:01
        .: Nowe tramwaje. :.
        28 grudnia 2005 - 15:37
        Niskopodłogowe wozy formy Śkoda wrocławskie MPK otrzyma pod koniec 2006 roku.

Przyszły rok będzie dla wrocławian rokiem tramwajów - zapowiedział Janusz Rajces - rzecznik MPK. Pod koniec 2006 roku na ulice Wrocławia trafi 17 nowych, niskopodłodowych, pięcioczłonowych tramwajów Śkody, które w kończącym się roku kupiło miasto. Nowe tramwaje będą obsługiwały trasy linii 6 i 7, których torowisko będzie gruntownie w pierwszej połowie przyszłego roku odnawiane i wyrównywane. Niskopodłogowe wozy są bardziej wymagające, niż te które jeźdżą obecnie. Podwozie czeskich pojazdów znajduje się zaledwie 6 centymetrów nad ziemią. Dodatkowo na trasach Wrocławia pojawi się prototyp trzyczłonowego tramwaju produkowanego we Wrocławiu wspólnie przez firmę Protram i MPK.

sikora
        • tram_ktos Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU 03.01.06, 21:08
          Propunuję, żeby autor tekstu poćwiczył czytanie lub słuchanie ze zrozumieniem.
          W 2006 roku Wrocław dostanie 4 Skody.
          • Gość: Martix Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.01.06, 11:47
            Napisałem w nawiasie,że cztery w tym roku a 17 ogółem,także nie martw się tekst
            rozumiem.A propo trójczłonowca to faktycznie nie jest to nasz wymysł.Dokładnie
            nie wiem ale parę lat temu taki tramwaj wykonano w Cegielskim w Poznaniu i ten
            tramwaj tam dzisiaj jeżdzi po poznańzkich torach.Nasz ma być
            nowocześniejszy,konstrukcją podobny do "akwariów" i do tych 116 Nd jeżdżących w
            stolicy.Wcześniej wyobrażałem sobie,ze tak może wyglądać tramwaj produkowany w
            PROTRAMIE.A bierzmy pod uwagę,ze tak pojemne tramwaje jak SKODA VECTRA nie są
            na wszystkich liniach potrzebne i tego typu tramwaje były by alternatywą na
            liniach np."1" czy "14".
            • kolejar Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU 04.01.06, 15:37
              Gość portalu: Martix napisał(a):
              Dokładnie
              > nie wiem ale parę lat temu taki tramwaj wykonano w Cegielskim w Poznaniu i ten
              > tramwaj tam dzisiaj jeżdzi po poznańzkich torach.Nasz ma być
              > nowocześniejszy,konstrukcją podobny do "akwariów" i do tych 116 Nd jeżdżących w
              >
              > stolicy.

No, ten z FPS "HCP" jest jednak trochę inny... Niby też pocięta 105-tka, ale
              dość zasadniczo inna - 4 wózki, Protram - 2 wózki ze stosunkowo długą,
              podwieszoną gondolą niskopodłogową pośrodku. A wozy rodziny 116N (warszawskie
              U-booty, górnośląskie Karliki i 114N w Gdańsku) to coś jeszcze innego -
              właściwie to strukturalnie są takim współczesnym odpowiednikiem 102N:
              niskopodłogowy moduł środkowy jako wózek Jacobsa i moduły skrajne z częściowo
              obiżoną podłogą na wózkach skrętnych. Podobne są też krakowskie Bombardiery NGT-6.
              Ciekawostką w przypadku warszawskich Konstal-Alstomów jest to, że 116N i 116Na
              mają wózki jak w 105N - na dużych kołach i dość wysokie. W efekcie wysoka część
              podłogi jest naprawdę wysoka, co sktutkuje mocno nierówną linią okien i czymś w
              rodzaju całkiem poważnych klatek schodowych :) w środku - prawie jak w wagonach
              Bdhpun!
            • tram_ktos Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU 04.01.06, 20:45
              >Napisałem w nawiasie,że cztery w tym roku a 17 ogółem,także nie martw się tekst
              >
              > rozumiem.

Drogi Matrixie!
              Ta uwaga na temat rozumienia tekstu nie była skierowana ani do Ciebie, ani do
              O.lo, lecz do kogoś, kto podpisał się jako "sikora". Chodzi mi o tekst
              zamieszczony na stronie "radioram.pl" i wklejony do posta przez O.lo.
              • Gość: Martix Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.01.06, 11:28
                Wporząsiu,no to czekamy na nowe tramwaje.
            • Gość: mart Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 23:25
              Chodzi Ci zapewne o 105N/2, którego jedyny egzemplarz zbudowano w Poznaniu w
              1995 r.? Jeździ do dzisiaj tylko dlatego, że generalnie Poznań cierpi na pewien
              deficyt tramwajów, i oddanie tego technicznego niewypału na złom jest cokolwiek
              niemożliwe:) Pozdrawiam z Poznania
              • tram_ktos Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU 06.01.06, 09:27
                A jakie są główne wady tego "technicznego niewypału"?
                Czy jest zawodny (często się psuje), mało dynamiczny, hałaśliwy, pobiera bardzo
                dużo energii?
    • tram_ktos A co z 204 WR AS ? 06.01.06, 09:48
      Tak się zastanawiam, jakie są rzeczywiste plany MPK Wrocław. W różnych
      miejscach znajduję różne informacje.
      Pewne jest to, że zamówiono 17 Skód. Pierwsze 4 powinny pojawić się pod koniec
      tego roku.
      Podobno ma się też pojawić prototyp nowego, częściowo niskopodłogowego tramwaju
      z Protramu. Rozumiem, że to ma być tramwaj z całkowicie nowych części (a nie
      np. przeróbka starego "105" + moduł niskopodłogowy). Czy tak?
      A co z 204 WR AS. Czy MPK planuje zakup kolejnych składów? W Wikipedii
      znalazłem wiadomość, że docelowo ma być 20 wagonów tego typu we Wrocławiu. Czy
      to prawda? Ile w tym roku?
      Co z nowymi "105"? W Internecie niedawno znalazłem prezentację o MPK Wrocław (
      www.tu-dresden.de/evti/pdf/DVT_Turzanski.pdf ), w której podano, że
      oprócz 17 Skód planuje się do 2009 r. zakup 38 wagonów "105N" (a nic o WR AS
      czy półniskopodłogowym prototypie).
      Co kryje się za "poszukiwaniem alternatywnych rozwiązań pozyskania nowego
      taboru tramwajowego"? Sprowadzenie używanych wozów z Europy Zach./innych
      polskich miast?

• Gość: Martix Re: Zakupy tramwajów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.06, 11:13
        Przecież 105-ek już się nie produkuje,zapewne wkradł tu się jakiś błąd.Chodziło
        zapewne o wagony wysokopodłogowe takie np.jak zamówiła Warszawka w Cegielskim.A
        nie sądzę żeby nasze MPK zamówiło wysokopodłogówki gdzie indziej jak w
        PROTRAMIE chociaż tak do końca to nigdy nie wiadomo.Rynek tramwajowy w Polsce
        jest następujący:ALSTOM KONSTAL Chorzów,PESA Bydgoszcz-tu już się zaczyna
        produkcja niskopodłogówek które zamówił Elblag,CEGIELSKI-jest już prototyp
        przynajmniej na papierze tramwaju niskopodłogowego,robi się już
        wysokopodłogówki podobne do tych z Chorzowa i wagony doczepne niskopodłogowe na
        razie dla Cottbus w Niemczech no i oczywiście nasz rodzimy PROTRAM który
        zapewne MPK potraktuje jak fabrykę VOLVO na Mydlanej,miejscowe wytwórnie dla
        miejscowego rynku,chyba że PROTRAM nie podoła zadaniu z/wzg na ograniczone
        możliwości produkcyjne.Szkoda że tramów nie robi nasz BOMBARDIER z
        Fabrycznej.Myślę,że zakupy niskopodłogówek się nie zakończą,prezydent mówił o
        50 tego typu wozach,tylko żeby nie były to tylko puste słowa.Zapowiadano,ze
        będą one jeżdzić nie tylko na liniach połnoc-południe ale też wschód-zachód
        np.na linii "10" i żeby tak było potrzeba ich więcej niż zapowiadane
        17.Dobrze,ze nasze MPK nie sprowadza tego typu tramwajów jak w Krakowie czy
        Poznaniu{wiedeńczyki,norymberczyki},oni się z tego cieszą.A to jest działanie
        na krótką metę i niedługo będą się sypać jak nasze 102 N które trzeba już
        wycofywac.
        • bystrzak2000 Re: Zakupy tramwajów 06.01.06, 11:39

> Przecież 105-ek już się nie produkuje

Oczywiście, że się produkuje:-) 204WrAs to jest, nie ma co się oszukiwać,
          stopiątka choć bardziej zaawansowana technicznie. HCP dla Warszawy robi również
          stopiątki, nawet wózki będą miały z kasowanych krakowskich wagonów.
          • Gość: Martix Re: Zakupy tramwajów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.01.06, 17:49
            Czy Polacy nie umieją wymyślić już coś nowego,niepowtarzalnego,pewnie ten
            prototyp będzie przód i tył miał taki sam jak 204 WR-AS?.Mam nadzieję,że WR-AS
            to tylko przejściówka i coś nowego całkiem jednak się pojawi.
            • rw.wro Re: Zakupy tramwajów 10.01.06, 22:15

> Czy Polacy nie umieją wymyślić już coś nowego (...) Mam nadzieję,że WR-AS to
              > tylko przejściówka i coś nowego całkiem jednak się pojawi.

no i to już niedługo - skoda, tylko szkoda, że nie polska...
      • koloko2 Re: A co z 204 WR AS ? 06.01.06, 18:22
        tram_ktos napisał:

> Co z nowymi "105"? W Internecie niedawno znalazłem prezentację o MPK Wrocław (
        > www.tu-dresden.de/evti/pdf/DVT_Turzanski.pdf

Gdzie można znaleść mapy ze strony 8 w lepszej jakości?
    • kolejar Osiągnięcia Protramu 11.01.06, 00:55
      Zajezdnia Nr V - Warsztaty Główne SSB/MPK - Protram może poszczycić się wieloma
      historycznymi osiągnięciami konstrukcyjnymi od lat 20 XX w. Chciałbym tu
      przypomnieć jedno z nich, chyba zupełnie zapomniane: KUBUŚ & AGATKA.
      Kubuś powstał w 1. połowie lat 1960' na bazie Standard Tw Linke-Hoffman nr 1075.
      W stosunku do oryginału wprowadzono następujące zmiany:
      - wóz przerobiono na jednostronny, jednokierunkowy;
      - zaokrąglone, blaszane (zamiast desek sosnowych) końce pomostów z pochyłymi
      szybami;
      - elektrycznie napędzane 2-skrzydłowe drzwi łamane, jednak napędy niemal
      natychmiast się zepsuły i nigdy więcej nie działały;
      - zmniejszono liczbę okien bocznych w części przedziałowej (4 duże zamiast 5
      wąskich);
      - zlikwidowano ściany między przedziałem a pomostami;
      - podłoga pomostów miała tą samą wysokość co w przedziale (brak stopni wewnątrz
      wozu za to o jeden schodek więcej w drzwiach zewnętrznych);
      - zastosowano foteliki z tapicerką z ceraty (jak w 13N) zamiast drewnianych
      ławek, a na tylnym pomoście kanapę;
      - wnętrze otrzymało nowe wykładziny ścian i sufitu;
      - zastosowano łożyska osiowe toczne (od 4N) zamiast ślizgowych;
      - wymyślono nowy pulpit sterowniczy z nastawnikiem z kołem (jak w elektrowozie)
      zamiast korby;
      - oświetlenie zewnętrzne wg nowej koncepcji.
      Wkrótce Kubuś otrzymał doczepę Agatkę. Powstała również na bazie Linke-Hoffmana
      - ale Bw (doczepy), jednak zakres modernizacji był nieco mniejszy niż w Kubusiu.
      Kubuś & Agatka służyły w Zajezdni Nr VI niemal do połowy lat 1970'. Wozy te
      stały się pierwowzorem dla późniejszych modernizacji eNek.
      • Gość: Martix Re: Osiągnięcia Protramu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.06, 11:14
        A co z tym złomem-tramwajami LINKE HOFFMAN stojącymi na Legnickiej i na Borku?
        Czekają na lepsze czasy?O ile się doczekają nim się rozsypią.Przecież można je
        sprzedac kolekcjonerom nawet za granicę bo inaczej trafią albo pod palnik albo
        na altankę gdzieś na ogródek.Co z remontami zabytkowych tramwajów?
        • svarte_sjel Re: Osiągnięcia Protramu 13.01.06, 12:05
          > sprzedac kolekcjonerom nawet za granicę bo inaczej trafią albo pod palnik
          albo
          > na altankę gdzieś na ogródek.Co z remontami zabytkowych tramwajów?

Zasadniczo wszystkie te opcje (sprzedaż, palnik, altanka) są dość
          problematyczne ze względu na to, że wszystkie są wpisane do rejestru
          zabytków :^P
          • Gość: Martix Re: Osiągnięcia Protramu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.06, 12:07
            To mają tak stać aż zeżre je rdza?
        • kolejar Re: Osiągnięcia Protramu 13.01.06, 20:02
          Przecież można je
          > sprzedac kolekcjonerom nawet za granicę bo inaczej trafią albo pod palnik albo
          > na altankę gdzieś na ogródek.

Pod palnik w sensie cięcia na złom na pewno nie trafią, bo są drewniane!
          W 2. połowie lat 1970', kiedy zaczęły masowo przychodzić 105N, jeszcze bardziej
          masowo likwidowane były Linke-Hoffmany. Polewali je benzyną i podpalali -
          zostawał tylko wózek :). MPK oferowało je również na działki, ale z transportem
          na koszt własny, a to wtedy było bardzo drogo dla zwykłego obywatela. W
          przeciwnym razie miałbym takiego LH w ogródku. Niestety, moich Starych nie było
          stać na taki prezent dla syna-małolata. Mam więc tylko piękny, mosiężny dzwonek
          i wywietrzniki (wywietrzniki pełnią swoją funkcję :)).
          Co do tych istniejących LH, to jeden "wyjechał" do Wawy - znalazłem w necie
          zdjęcie tej ruiny i nie wiem, czy coś z nim dalej zrobili. Drugi został ślicznie
          odbudowany w Krakowie (nr 1076) jako czynny. Natomiast w muzeum w Zajezdni Św.
          Wawrzyńca mają lokomotywkę G-059, co do lat 80' stała w Zaj. VIII na
          Krakowskiej, dźwig Pogot na bazie Stara 66 i Jelcza Ogórka Pogotowie Torowe.
          Szkoda, że nie zachowała się żadna przedwojenna doczepa :(. Najpiękniejsze były
          Berliny i Zeppeliny...
    • tram_ktos Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU 13.01.06, 20:53
      A dziś widziałem któryś z 204AsWr na podwórku w Protramie. Podobno był znów
      zepsuty, a dziś już po naprawie.
      • kolejar Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU 14.01.06, 07:31
        tram_ktos napisał:

> A dziś widziałem któryś z 204AsWr na podwórku w Protramie. Podobno był znów
        > zepsuty, a dziś już po naprawie.

Z daleka to one różnią się tym, że 2604-2603 mają zasłonięte fartuchami wózki.
        • Gość: perian Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU IP: *.kom / *.os1.kn.pl 14.01.06, 09:50
          A 2602+02 to już nie ma? Od kiedy?
          • Gość: Martix Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.06, 14:45
            A kiedy będzie 2605-2606 itd? Warszawa też odremontowała LINKE-HOFFMANA i
            jeżdzi on u nich w czerwonych barwach.O ile wiem to w PROTRAMIE w hali stoii
            LINKE HOFFMAN,który jest długo remontowany bo po prostu brak towarzystwu je
            remontującemu kasy,ma mieć orginalny kremowy kolor.Czy ktoś wie,czy N Bolek i
            Lolek bedzie miał doczepę i bedzie kursował jak w Poznaniu,Krakowie,Szczecinie
            jako linia turystyczna z nowym przystankiem na planowanym 3 torze na
            pl.Teatralnym?O ile wiem,to N-ki ma jeszcze Lódż,Elbląg i Gdańsk.Co dzieje się
            z najstarszym 102 N z kanciastym dachem {nr boczny 2002} i czy trafi on po 2008
            do muzeum gdy z ulic znikną wszystkie 102 N?
            • Gość: Mx Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.01.06, 14:47
              Małe uzupełnienie-N-ki jeżdżą jeszcze liniowo w Bytomiu na Sląsku,sam widziałem.
            • Gość: perian Re: PROTOTYP TRAMWAJU Z PROTRAMU IP: *.kom / *.os1.kn.pl 14.01.06, 17:01
              1. kremowy LH istnieje i jest sprawny (są zdjęcia)
              2. 102N #2002 (ex 2110) jest sprawny i jeździł cały dzień wspomagając WOŚP (są
              zdjęcia).
              3. linia turystyczna będzie
              4. sprawna doczepa do eNki też kiedyś będzie
              5. zachowanych wozów typu 102Na/d jest już kilka a pewnie będzie jeszcze więcej.

Odnośnie eNek w GOPie, to jeżdżą takowe liniowo na 38.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka