Gość: franz IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 03.01.06, 19:18 Czy skrzyzowanie ul. Kozanowskiej i Pilczyckiej w tym roku doczeka sie realizacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
md-skalpel Re: swiatła 04.01.06, 00:11 Jakiś miesiąc temu w programie "Czas dla Wrocławia" któryś z bardzo znanych wrocławskich decydentów napisał, że stanie się to późną wiosną. Wydaje mi się, że mógł to być Dutkiewicz, ale to było jakis czas temu i na prawdę juz nie pamietam więc nie mam pewności. A może to był Najniger? Swoją drogą mieszkam na Kozanowie i dojeżdzam właśnie na tym skrzyżowaniu do Pilczyckiej. Codziennie pomiędzy 7:15 a 8:30 rano korek od strony Kozanowskiej sięga mniej więcej ulicy Wiślańskiej (jakieś 30 minut stania). Przed tą godziną i po tej godzinie nie ma jakichś większych zatorów. Jednak moje zdanie co do świateł jest raczej negatywne. 1. Skrzyzowanie wydaje się bardzo ryzykowne i niebezpieczne, praktycznie przez cały dzień wyjechanie z Kozanowskiej wymaga albo niezłego refleksu albo chamskiego wymuszania. Pamiętam, że kilka lat temu jak byłem początkującym kierowcą to panicznie bałem się tamtędy jedzić :) Teraz się już nie denerwuję za kółkiem i albo stoję kilka minut i czekam na choćby najmniejszą lukę albo wymuszam. Jednakże pomimo iż mieszkam tu 15 lat to nie przypominam sobie czy choć raz widziałem stłuczkę w tamtym miejscu. Wjechanie w tył pojazdu poprzedzającego widziałem tam wielokrotnie, ale żeby ktoś jadący Pilczycka na wprost wjechał w wymuszającego pierwszeństwo z Kozanowskiej to chyba nigdy... 2. Z kilku źródeł wiem, iż w godzinach rannych korek od strony Maślic zaczyna się jeszcze przed Kozanowem na Królewieckiej (czyli jest jeszcze dłuższy). 3. Światła spowodują, że korek od strony Popowic, który obecnie w godzinach wieczornych (17-18) kończy się pod Biedronką na Popowicach będzie się teraz kończył na Długiej albo i pod Tesco (5km od Kozanowa). Już teraz na skrzyżowaniu Pilczyckiej/Popowickiej z Milenijną jest niezły sajgon. A wystarczy tylko, że pieszy włączy sobie zielone w parku przy wjeździe na Kozanów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: swiatła IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 04.01.06, 09:23 > 2. Z kilku źródeł wiem, iż w godzinach rannych korek od strony Maślic zaczyna s > ię jeszcze przed Kozanowem na Królewieckiej (czyli jest jeszcze dłuższy). najdalej to ja widziałem korek do ulicy Górniczej, zawsze jest mniejwięcej do Hutniczej. A światła tam to koniecznośc, to skrzyżowanie jest niebezpieczne i tyle. Inną sprawą jest budowa drugiej jezdni przynajmniej na odcinku Milenijna-Kozanowska, ale na to jak zwykle nie ma kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
md-skalpel Re: swiatła 04.01.06, 11:51 Czy tam był kiedykolwiek jakiś wypadek albo stłuczka? Światła spowodują jeszcze większe korki moim zdaniem. Wieczorem nie będzie się dało wjechać na Kozanów od strony Popowic. Zastanówmy się: Jadący Pilczycką raz na jakiś czas wpuszczają po kilka samochodów z Kozanowskiej a i tak na Pilczyckiej jest długaśny korek. W takim razie co będzie, jak będą się musieli co minutę zatrzymywać i to na dłużej? O światłach tam mówi sie od dobrych dziesięciu lat. Parę lat temu nawet zbierano podpisy na osiedlu. Ja uważam, że na szczęście się nie udało. Moim zdaniem światła bez drugiej jezdni spowodują, że będziemy stali jeszcze dłużej i wtedy dopiero zaczniemy się awanturować :) Odpowiedz Link Zgłoś
almac Re: swiatła 27.02.06, 14:47 Przyglądałem się swego czasu pewnym światłom na skrzyżowaniu we Włoszech. Jeśli nikt nie przechodził przez główną ulicę (były przyciski dla pieszych) ani nie wyjeżdżał z podporządkowanej to na głównej ulicy było zielone (nieraz nawet po 2-3 minuty). Wystarczyło jednak, że na podporządkowanej pojawił się samochód to po chwili miał już zielone(zreguły po kilkunastu sekundach, ale nieraz już po kilku sekundach - jeśli na głównej nikt nie zblizał się do skrzyżowania). Generalnie priorytet "zielonego" był dla głównej ulicy, ale dzięki dobrej synchronizacji nie czekało się zbyt długo na podporzadkowanej ani nie tworzyły się "korki" na głównej drodze. Przydałby się taki wynalazek na skrzyżowaniu Pilczycka/Kozanowska, Pilczycka/Gwarecka (i wielu innych). Inną sprawą jest dobudowanie 2 jezdni Popowickiej i Pilczyckiej do Modrej (a minimum do Kozanowskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
md-skalpel Re: swiatła 23.02.06, 11:47 A jednak doszło do stłuczki (wypadku?) 80.53.45.38/crash Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof bartyzel Re: swiatła IP: *.180.219.81.magma-net.pl 24.02.06, 20:41 Poki nie wybuduja kolejnego pasa, to nie ma mowy o poprawie sytuacji. Przejezdzam tamtedy codziennie, wypadki zdarzaja sie w tym rejonie dosyc czesto i to nie zwykle stłuczki lecz grozne kolizje. Co zreszta widac po linkach do zdjec jakie umiesciles wyzej. W polowie stycznia ( nie pamietam dokladnie ) gdy sypnelo mocno sniegiem, korek w kierunku centrum konczyl sie przy krzyzowce krolewiecka / glowna. Taki "koreczek" zaobserwowalem juz 2 razy. A zmotoryzowanym z Kozanowa wspolczuje porannych wyjazdow ze swojego osiedla ;). Światła w obecnym stanie napewno nie rozwiaza problemu... wrecz przeciwnie, byloby jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irizar Re: swiatła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 02:17 tam przecież było mnóstwo stłuczek i zderzeń. Jak słysze sygnał karetki, straży i policji, to już od razu wiem, że coś się stało na skrzyżowaniu. Tam już zginęło pare osób NA PASACH!! idąc na autobus! Korki będą większe jak postawią światła, ale w takim razie trzeba wybudowac drugi pas od Milenijnej do Kozanowskiej a można wykorzystać starą Pilczycką, bo miejsca jest wystarczająco dużo!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tbernard Re: swiatła IP: *.206.113.210.telsat.wroc.pl 26.02.06, 13:43 Odnośnie tamtego rejonu to mnie zastanawia, dlaczego przy skrzyżowaniu Popowicka/Milenijna w kierunku na wprost (na Kozanów, Pilczyce) są 2 pasy, skoro za zkrzyżowaniem po około 100 metrach lewy znika. Powoduje to tylko niepotrzebne zamieszanie nic nie poprawiające przepustowości. Natomiast dla skręcających w lewo w kierunku Legnickej i estakady Gądowskiej tylko jeden pas powoduje, że na cyklu niewiele pojazdów przejeżdża chociaż bez problemu mogłoby więcej (w przeciwieństwie do Pilczyckiej). Dopuki nie powstanie drugi pas do Kozanowa możnaby bez żadnej straty dać na skręt w lewo 2 pasy na tym skrzyżowaniu.. Odpowiedz Link Zgłoś