trala4 12.01.06, 08:57 Czy te 4.3mln nie mozna wymienic na EUR i kupic za to skarb z Bremy, zamiast organizowac kolejny nikomu niepotrzebny jarmrk z plastikowa tandenta? Co Pani na to Red. Maciejewska? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ali Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.pools.arcor-ip.net 12.01.06, 09:38 nie rozumiem po co znowu konkurs i kolejny beznadziejny twor, ktory powstanie w jego wyniku! dlaczego nie mozna wykorzystac starych hal, np. nieuzywanych zajezdni lub budynkow fabrycznych,(jak chocby terenow dworca swiebodzkiego), ktorych pelno w miescie, ktore maja tyle uroku i dosc powierzchni! dlaczego burzy sie cukrownie i zaklady miesne i stawia tam nic nie warte blaszaki i buduje betonowe parkingi a potem oglasza sie konkursy na rownie obrzydliwe budynki ( galeria dominikanska, nowy projekt dla muzeum architektury i inne cuda)!!!??? KOSZMAR! Jestem architektem i temat mnie niesamowicie denerwuje! W Europie pelno przykladow jak nalezy takie rzeczy robic - chocby przytaczany przyklad z Wegier lub podobne muzeum w Berlinie. Szkoda gadac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 16:21 Najlepiej kopać w ziemi a na powierzchni jakiś park .Nie zepsuje to perspektywy a drzewom ciężko negatywne odczucia estetyczne zarzucić. Pewnie chcą dać zarobić architektom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oleay A co ze skarbem z Bremy? To lepiej bylo kupic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 23:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yop Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.06, 20:19 Pierwsze pytanie- miasto nie zamierza kupić skarbu z Bremy? Nie śledzę na bieżąco.. Odnośnie tematu - jeśli będzie to ładnie zrobione i do tego powstanie planetarium, to ja jestem za. Byleby to nie wyglądało tak, jak na zdjęciach. Ja bym wolał coś bardziej futurystycznego, by się komponowało z tematem. Do alego- Mi tam Galeria tak specjalnie nie przeszkadza, bo gdy spojrzę na nowy budynek biblioteki uniwersyteckiej (koło mostu Pokoju) wyglądający jak bunkier i szpecący okolicę w strasznym stopniu (KTO DOPUŚCIŁ TAKI OKROPNY PROJEKT????), to Galeria wydaje mi się piękna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 09:42 A po co komu skarb z Bremy? tylko, zeby poogladać? Takie centrum to będzie fantastyczna sprawa. Mam to szczęście, że byłam we wspomnianym CERNie. Naprawdę coś fantastycznego. Bardzo wielu z nas zmieniło spojrzenie na fizykę. Od wtedy nie byla to już nauka nudna i oderwana od rzeczywistości, jednak nauka bardzo pasjonująca, a jedynym jej problemem, że trochę trudna... To centrum bedzie naprawdę czymś fantastycznym. Trzeba promować naukę. A o wykładach w instytucie astronomicznym, takich dla wszystkich malo kto wie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sax Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 12.01.06, 10:02 widac zes tuman skoro fizyka jest nuda albo do kitu miales nauczycieli, po kiego nam takie gó.. a jak juz to po co budoweac jakies nowe gó.. skoro hej tyle nie wykorzystanych miejasc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 16:25 a gdzie jest napisane, ze fizyka jest nudna? wiele osob ją za taką uwaza, bo w szkołach żadko kiedy jest prowadzona ciekawie, bo... nie ma na to czasu. tumanem conajwyżej sam jesteś. i gadasz od rzeczy. czy ja gdziekolwiek pisałam na temat tego, że trzeba budować nowe hale i te pe? nie, o tym nie było ani słowa. a takie centrum (i nie ważne czy będzie w supernowoczenej hali, czy też w starym baraku) będzie świetną sprawą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marakuja Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 17:54 uwierz mi że to gó...no będzie lepiej pamiętane niż jakiekolwiek miejsca z Wrocławia. Siedem lat temu zwiedzałam coś takiego w Chicago. Do dzisiaj pamiętam prawie każdy szczegół! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: promyczek Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.ztpnet.pl 13.01.06, 09:31 W dzisiejszych czasach ludzi biednych i bezdomnych budowac cos takiego to wydatek wielki a nie pomoc w edukacji Przeciez ilu obywateli ukonczylo studia i nie bylo pałacu cudow A wykształcili się beż ogladania pałacu cudow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronek Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.tvk / *.tvk-gaj.pl 12.01.06, 09:45 Zbijanie kasy na dzieciakach. Czy już są na inwestycję pieniądze z funduszy europejskich, panie Jacku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sw. Inkwizytor Re: Pałac cudów przenajswietszych??? IP: 129.81.192.* 12.01.06, 19:52 Jasne... nauki Przewielebnego Ojca Rydzyka oraz broszurki wydawane przez pralata Jankowskiego powinny dzieciakom wystarczyc. Po co nauka i tym podobne rzeczy w Katolandzie (nie mylic z Disneyland'em)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo w Krakowie w starej zajezdni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.06, 10:45 połączono muzeum techniki ze parkiem doświadczeń fizycznych. CERN to może dla licealistów, ale jest dużo prostszych i równie ciekawych doświadczeń które zamienią fizykę w przygodę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.iel.wroc.pl 12.01.06, 11:20 Skad ten wniosek o jarmarku z plastikowa tandeta? Mysle, ze to jest swietny pomysl i warto zainwestowac w nastepne pokolenia. Jesli w ten sposob uda sie ich zainteresowac nauka, obudzic ciekawosc swiata, to bedzie to naprawde strzal w dziesiatke. Podobne centrum istnieje takze jakies 700 kilometrow na zachod od Wroclawia, w Wolfsburgu. www.phaeno.de/index.html Pomyslodawcom zycze powodzenia w udanej realizacji projektu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.dundalk / 83.70.132.* 12.01.06, 11:28 Pomysl uwazam ze godny pochwaly. Ale czy nie moznaby wykorzystac obiektow juz istniejacych, np. Dworca Swiebodzkiego (vide: Museum De Orsay w Paryzu), ktory znajduje sie w centrum miasta w zwiazku z czym dostep bylby latwiejszy, a przy okazji niedoceniona atrakcja Wroclawia doczekalaby sie remontu i nie straszyla coniedzielnym targowiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.06, 11:54 Swietny pomysl i ciesze sie, ze powstanie takie centrum wlasnie w naszym Wroclawiu! Inwestycja godna wydatkow!! Skarb z Bremy to tylko "wstawka" do muzeum, a w centrum czegos sie bedzie mozna nauczyc.Bylam w takim "cudzie techniki"kilka lat temu w Paryzu- i wtedy tak zazdoscilam francuskim dzieciakom, ze maja takie mozliwosci poznania fizyki, kosmosu, techniki itd...Wreszcie to zawita do nas. A pomysl wykorzystania istniejacych budynkow wydaje mi sie rozsadniejszy niz budowanie nowych. Mam nadzieje, ze rozsadek wygra i zycze poowdzeniu w realizacji projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośĆ Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.europe.hp.net 12.01.06, 11:45 Skandal, za te pieniądze można przecież wybudować kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianc Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów 12.01.06, 12:22 Gość portalu: gośĆ napisał(a): > Skandal, za te pieniądze można przecież wybudować kościół. :))) Zgadzam się, te 70 czy ile ich we Wrocławiu mamy już mi się znudziły, jakis nowy chętnie bym zobaczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LCS Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.kom / *.os1.kn.pl 12.01.06, 11:46 Palac Cudow to bardzo dobry pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 12.01.06, 13:07 Zamiast stawiać jakieś wydumane obiekty, powinni zwiększyć liczbę godzin matematyki w podstawówce (czy jak tam to teraz się nazywa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 13:16 A gdyby tak za te pieniądze przerobić Urząd Miejski i Urząd Skarbowy na pałace cudów, to rodzice mogliby więcej czasu dzieciom poświęcać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vboss bzdura IP: *.in-addr.ventura.pl 12.01.06, 14:39 W lodzkiej manufakturze juz powstaje takie muzeum techniki przy wspolpracy z najwiekszym tego typu obiektem we fracunskim Laville:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.06, 14:51 Lepiej zainwestowac w ten pałac i niech dzieciaki wiedzą co sie uczą .. a nie tylko ksiązki i wkowanie lepsze to niz "cuda złotnictwa niemieckiego w polskim wrocławiu " pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poznaniak kulczyk nie buduje to jedziemy do Wrocka IP: *.inforia.net / *.inforia.net 12.01.06, 15:20 jakiś rok temu pisałem do kulczyka żeby coś takiego wybudował - nie chce to pojadę do Wrocka POPIERAM PLANETARIUM !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 16:16 Wreszcie przebłysk rozumu u władz miasta . Premia dla pomysłodawcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek To pewnie nowa nazwa Urzędów Miejskich IP: *.ame.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 17:26 Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: To pewnie nowa nazwa Urzędów Miejskich 12.01.06, 17:38 albo palacu prezydenckiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik kocham lud Ja za te piniędze kupił bym Murzynom jeść . n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 17:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marakuja Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 17:53 a po cholerę nam jakieś złote przedmioty których nikt nie będzie chciał zwiedzać? dajmy młodym szanse na atrakcje związane z nauką ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:28 We Wrocławiu to lepiej zróbcie WC-ty szczególnie koło A4 bo siku nia ma gdzie zrobić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Przy Żmigrodzkiej może? 12.01.06, 18:39 Tam jest mnóstwo wolnego miejsca wzdłuż ulicy. Od końca parkingu aż do Marino. Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów 12.01.06, 18:52 Pfff. W Szczecinie od dawna funkcjonuje interaktywna wystawa "Eureka". Nie przypominam sobie, żeby Wybiórcza tak się o tym rozpisywała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cbc Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.chello.pl 12.01.06, 20:38 - dziś piszemy "pałac cudów" - za trzy miesiące okaże się, że to "pałac cudów i część powierzchni komercyjnych" - a kiedy budowa będzie zmierzać ku końcowi, jawnie już będzie można powiedzieć, że to "galeria (czytaj - hipermarket) z jedną salą pokazową, która w której okresowo prezentowane będą pokazy" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 20:46 a planetarium to jakie? Takie jak w Chorzowie, czy teraz to inaczej zupełnie wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
normalny_inaczej Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów 13.01.06, 00:32 Centrum Cudów już jest. W Warszawie, na Wiejskiej. ----------- www.bies.pl Rewolucja oralna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulka Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.01.06, 04:40 Fantastyczny pomysl. Mysle ze nazwa Palac Cudow jest mylaca. Powinno sie to raczej nazwac Wroclawskie Centrum Naukowe. www.ontariosciencecentre.ca Odpowiedz Link Zgłoś
sowa_46 Tez mi cuda... 13.01.06, 05:27 W XXI wieku zjawiska fizyczne nazywać cudami to lekka przesada, świadczy to tylko o poziomie edukacji naszego społeczeństwa. Największy cud byłby wtedy gdyby Polacy przestali żreć się między sobą oraz zazdrościć innym, że są mądrzejsi ale to nigdy nie nastąpi. Ten cud nie wymagałby takich wielkich nakładów finansowych a i korzyści byłyby niewymierne. Prymitywny naród :-((( Odpowiedz Link Zgłoś