Dodaj do ulubionych

We Wrocławiu stanie pałac cudów

12.01.06, 08:57
Czy te 4.3mln nie mozna wymienic na EUR i kupic za to skarb z Bremy, zamiast
organizowac kolejny nikomu niepotrzebny jarmrk z plastikowa tandenta? Co Pani
na to Red. Maciejewska?
Obserwuj wątek
    • Gość: ali Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.pools.arcor-ip.net 12.01.06, 09:38
      nie rozumiem po co znowu konkurs i kolejny beznadziejny twor, ktory powstanie w
      jego wyniku! dlaczego nie mozna wykorzystac starych hal, np. nieuzywanych
      zajezdni lub budynkow fabrycznych,(jak chocby terenow dworca swiebodzkiego),
      ktorych pelno w miescie, ktore maja tyle uroku i dosc powierzchni! dlaczego
      burzy sie cukrownie i zaklady miesne i stawia tam nic nie warte blaszaki i
      buduje betonowe parkingi a potem oglasza sie konkursy na rownie obrzydliwe
      budynki ( galeria dominikanska, nowy projekt dla muzeum architektury i inne
      cuda)!!!??? KOSZMAR! Jestem architektem i temat mnie niesamowicie denerwuje! W
      Europie pelno przykladow jak nalezy takie rzeczy robic - chocby przytaczany
      przyklad z Wegier lub podobne muzeum w Berlinie. Szkoda gadac!
      • Gość: gnago Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 16:21
        Najlepiej kopać w ziemi a na powierzchni jakiś park .Nie zepsuje to perspektywy a drzewom ciężko negatywne odczucia estetyczne zarzucić. Pewnie chcą dać zarobić architektom
        • Gość: Oleay A co ze skarbem z Bremy? To lepiej bylo kupic! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 23:58
      • Gość: yop Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.06, 20:19
        Pierwsze pytanie- miasto nie zamierza kupić skarbu z Bremy? Nie śledzę na bieżąco..

Odnośnie tematu - jeśli będzie to ładnie zrobione i do tego powstanie
        planetarium, to ja jestem za. Byleby to nie wyglądało tak, jak na zdjęciach. Ja
        bym wolał coś bardziej futurystycznego, by się komponowało z tematem.

Do alego- Mi tam Galeria tak specjalnie nie przeszkadza, bo gdy spojrzę na nowy
        budynek biblioteki uniwersyteckiej (koło mostu Pokoju) wyglądający jak bunkier i
        szpecący okolicę w strasznym stopniu (KTO DOPUŚCIŁ TAKI OKROPNY PROJEKT????), to
        Galeria wydaje mi się piękna ;)
    • Gość: ja Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 09:42
      A po co komu skarb z Bremy? tylko, zeby poogladać?
      Takie centrum to będzie fantastyczna sprawa. Mam to szczęście, że byłam we
      wspomnianym CERNie. Naprawdę coś fantastycznego. Bardzo wielu z nas zmieniło
      spojrzenie na fizykę. Od wtedy nie byla to już nauka nudna i oderwana od
      rzeczywistości, jednak nauka bardzo pasjonująca, a jedynym jej problemem, że
      trochę trudna...

To centrum bedzie naprawdę czymś fantastycznym. Trzeba promować naukę. A o
      wykładach w instytucie astronomicznym, takich dla wszystkich malo kto wie..
      • Gość: sax Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 12.01.06, 10:02
        widac zes tuman skoro fizyka jest nuda albo do kitu miales nauczycieli, po kiego
        nam takie gó.. a jak juz to po co budoweac jakies nowe gó.. skoro hej tyle nie
        wykorzystanych miejasc
        • Gość: ja Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 16:25
          a gdzie jest napisane, ze fizyka jest nudna?
          wiele osob ją za taką uwaza, bo w szkołach żadko kiedy jest prowadzona
          ciekawie, bo... nie ma na to czasu.

tumanem conajwyżej sam jesteś. i gadasz od rzeczy.
          czy ja gdziekolwiek pisałam na temat tego, że trzeba budować nowe hale i te pe?
          nie, o tym nie było ani słowa. a takie centrum (i nie ważne czy będzie w
          supernowoczenej hali, czy też w starym baraku) będzie świetną sprawą.
        • Gość: Marakuja Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 17:54
          uwierz mi że to gó...no będzie lepiej pamiętane niż jakiekolwiek miejsca z
          Wrocławia. Siedem lat temu zwiedzałam coś takiego w Chicago. Do dzisiaj
          pamiętam prawie każdy szczegół!
      • Gość: promyczek Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.ztpnet.pl 13.01.06, 09:31
        W dzisiejszych czasach ludzi biednych i bezdomnych budowac cos takiego to
        wydatek wielki a nie pomoc w edukacji Przeciez ilu obywateli ukonczylo studia i
        nie bylo pałacu cudow A wykształcili się beż ogladania pałacu cudow
    • Gość: Bronek Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.tvk / *.tvk-gaj.pl 12.01.06, 09:45
      Zbijanie kasy na dzieciakach.

Czy już są na inwestycję pieniądze z funduszy europejskich, panie Jacku?
      • Gość: Sw. Inkwizytor Re: Pałac cudów przenajswietszych??? IP: 129.81.192.* 12.01.06, 19:52
        Jasne... nauki Przewielebnego Ojca Rydzyka
        oraz broszurki wydawane przez pralata
        Jankowskiego powinny dzieciakom
        wystarczyc. Po co nauka i tym
        podobne rzeczy w Katolandzie
        (nie mylic z Disneyland'em)!
    • Gość: olo w Krakowie w starej zajezdni IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.06, 10:45
      połączono muzeum techniki ze parkiem doświadczeń fizycznych. CERN to może dla
      licealistów, ale jest dużo prostszych i równie ciekawych doświadczeń które
      zamienią fizykę w przygodę.
    • Gość: Andrzej Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.iel.wroc.pl 12.01.06, 11:20
      Skad ten wniosek o jarmarku z plastikowa tandeta? Mysle, ze to jest swietny pomysl i warto zainwestowac w nastepne pokolenia. Jesli w ten sposob uda sie ich zainteresowac nauka, obudzic ciekawosc swiata, to bedzie to naprawde strzal w dziesiatke. Podobne centrum istnieje takze jakies 700 kilometrow na zachod od Wroclawia, w Wolfsburgu. www.phaeno.de/index.html
      Pomyslodawcom zycze powodzenia w udanej realizacji projektu!
    • Gość: gosia Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.dundalk / 83.70.132.* 12.01.06, 11:28
      Pomysl uwazam ze godny pochwaly. Ale czy nie moznaby wykorzystac obiektow juz
      istniejacych, np. Dworca Swiebodzkiego (vide: Museum De Orsay w Paryzu), ktory
      znajduje sie w centrum miasta w zwiazku z czym dostep bylby latwiejszy, a przy
      okazji niedoceniona atrakcja Wroclawia doczekalaby sie remontu i nie straszyla
      coniedzielnym targowiskiem.
      • Gość: Dominika Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.06, 11:54
        Swietny pomysl i ciesze sie, ze powstanie takie centrum wlasnie w naszym
        Wroclawiu! Inwestycja godna wydatkow!! Skarb z Bremy to tylko "wstawka" do
        muzeum, a w centrum czegos sie bedzie mozna nauczyc.Bylam w takim "cudzie
        techniki"kilka lat temu w Paryzu- i wtedy tak zazdoscilam francuskim
        dzieciakom, ze maja takie mozliwosci poznania fizyki, kosmosu, techniki
        itd...Wreszcie to zawita do nas.
        A pomysl wykorzystania istniejacych budynkow wydaje mi sie rozsadniejszy niz
        budowanie nowych.
        Mam nadzieje, ze rozsadek wygra i zycze poowdzeniu w realizacji projektu.
    • Gość: gośĆ Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.europe.hp.net 12.01.06, 11:45
      Skandal, za te pieniądze można przecież wybudować kościół.
      • oktawianc Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów 12.01.06, 12:22
        Gość portalu: gośĆ napisał(a):

> Skandal, za te pieniądze można przecież wybudować kościół.

:)))
        Zgadzam się, te 70 czy ile ich we Wrocławiu mamy już mi się znudziły, jakis nowy chętnie bym zobaczył.
    • Gość: LCS Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.kom / *.os1.kn.pl 12.01.06, 11:46
      Palac Cudow to bardzo dobry pomysl.
    • Gość: FreakyMisfit Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 12.01.06, 13:07
      Zamiast stawiać jakieś wydumane obiekty, powinni zwiększyć liczbę godzin matematyki w podstawówce (czy jak tam to teraz się nazywa)
    • Gość: robert Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 13:16
      A gdyby tak za te pieniądze przerobić Urząd Miejski i Urząd Skarbowy na pałace cudów, to rodzice mogliby więcej czasu dzieciom poświęcać...
    • Gość: vboss bzdura IP: *.in-addr.ventura.pl 12.01.06, 14:39
      W lodzkiej manufakturze juz powstaje takie muzeum techniki przy wspolpracy z
      najwiekszym tego typu obiektem we fracunskim Laville:-)
    • Gość: Apasz Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.06, 14:51
      Lepiej zainwestowac w ten pałac i niech dzieciaki wiedzą co sie uczą .. a nie tylko ksiązki i wkowanie lepsze to niz "cuda złotnictwa niemieckiego w polskim wrocławiu "

pozdro!
    • Gość: poznaniak kulczyk nie buduje to jedziemy do Wrocka IP: *.inforia.net / *.inforia.net 12.01.06, 15:20
      jakiś rok temu pisałem do kulczyka żeby coś takiego wybudował - nie chce to
      pojadę do Wrocka
      POPIERAM PLANETARIUM !!!
    • Gość: gnago Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.compline.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 16:16
      Wreszcie przebłysk rozumu u władz miasta . Premia dla pomysłodawcy
    • Gość: tolek To pewnie nowa nazwa Urzędów Miejskich IP: *.ame.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 17:26
      • setorika Re: To pewnie nowa nazwa Urzędów Miejskich 12.01.06, 17:38
        albo palacu prezydenckiego :)
    • Gość: katolik kocham lud Ja za te piniędze kupił bym Murzynom jeść . n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 17:32
    • Gość: Marakuja Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 17:53
      a po cholerę nam jakieś złote przedmioty których nikt nie będzie chciał
      zwiedzać? dajmy młodym szanse na atrakcje związane z nauką ...
    • Gość: kuba Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 18:28
      We Wrocławiu to lepiej zróbcie WC-ty szczególnie koło A4 bo siku nia ma gdzie
      zrobić!!!
    • wielki_czarownik Przy Żmigrodzkiej może? 12.01.06, 18:39
      Tam jest mnóstwo wolnego miejsca wzdłuż ulicy. Od końca parkingu aż do Marino.
    • battosai Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów 12.01.06, 18:52
      Pfff. W Szczecinie od dawna funkcjonuje interaktywna wystawa "Eureka". Nie
      przypominam sobie, żeby Wybiórcza tak się o tym rozpisywała.
    • Gość: cbc Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.chello.pl 12.01.06, 20:38
      - dziś piszemy "pałac cudów"

- za trzy miesiące okaże się, że to "pałac cudów i część powierzchni komercyjnych"

- a kiedy budowa będzie zmierzać ku końcowi, jawnie już będzie można powiedzieć,
      że to "galeria (czytaj - hipermarket) z jedną salą pokazową, która w której
      okresowo prezentowane będą pokazy"
      • Gość: m Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 20:46
        a planetarium to jakie? Takie jak w Chorzowie, czy teraz to inaczej zupełnie
        wygląda?
    • normalny_inaczej Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów 13.01.06, 00:32
      Centrum Cudów już jest. W Warszawie, na Wiejskiej.

-----------
      www.bies.pl
      Rewolucja oralna
    • Gość: Ulka Re: We Wrocławiu stanie pałac cudów IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.01.06, 04:40
      Fantastyczny pomysl. Mysle ze nazwa Palac Cudow jest mylaca. Powinno sie to
      raczej nazwac Wroclawskie Centrum Naukowe. www.ontariosciencecentre.ca
    • sowa_46 Tez mi cuda... 13.01.06, 05:27
      W XXI wieku zjawiska fizyczne nazywać cudami to lekka przesada, świadczy to
      tylko o poziomie edukacji naszego społeczeństwa.
      Największy cud byłby wtedy gdyby Polacy przestali żreć się między sobą oraz
      zazdrościć innym, że są mądrzejsi ale to nigdy nie nastąpi.
      Ten cud nie wymagałby takich wielkich nakładów finansowych a i korzyści byłyby
      niewymierne. Prymitywny naród :-(((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka