lech.kaczyniski 18.01.06, 10:53 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3117798.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tym Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.e-wro.net.pl 18.01.06, 10:56 Ciekawe, jak udaje się osiągnąć 95% frekwencję na religii w liceum. W mojej klasie chodzą na religię 4 osoby ( ogólniak). A jak u was? Wpisujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco-van-basten Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.media4.pl 18.01.06, 10:59 moim skromnym zdaniem oceny z religii nie powinno być na świadectwie szkolnym a już wliczanie jej do średniej jest skandalem i ewidentnie narusza równość wierzących i niewierzących wobec prawa. podobno w tym kraju jest 95% katolików, co widać po liczbie gwałtów, pobić dzieci, konsumpcji wódy, skrobanek itd.. ilu naprawdę jest katolików okaże się kiedy wprowadzą opodatkowani ena kościół którego jesteśmy członkami i na tej podstawie policzą wiernych. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
toka95 Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? 18.01.06, 12:22 Gość portalu: marco-van-basten napisał(a): > moim skromnym zdaniem oceny z religii nie powinno być na świadectwie szkolnym > a już wliczanie jej do średniej jest skandalem i ewidentnie narusza równość > wierzących i niewierzących wobec prawa. Moim skromnym zdaniem oceny z polskiego nie powinno być na świadectwie szkolnym, a już wliczanie jej do średniej jest skandalem i ewidentnie narusza równość dyslektyków i innych wobec prawa. Moim skromnym zdaniem oceny z matematyki nie powinno być na świadectwie szkolnym, a już wliczanie jej do średniej jest skandalem i ewidentnie narusza równość dyskalkulików i innych wobec prawa. Moim skromnym zdaniem jakichkolwiek ocen nie powinno być na świadectwie szkolnym, a już liczenie średniej jest skandalem i ewidentnie narusza równość dyssapientików i innych wobec prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? 18.01.06, 16:20 Z tym, ze polski, matematyka i jakiekolwiek przedmioty są akurat przydatne. Po za tym jest to nauka, a więc programy prezentują treści obiektywne. Religia to tylko religia (nie: religioznawstwo, etyka czy filozofia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Od czego jest PRYWATNA szkola katolicka ?! IP: *.cybernet.ch 19.01.06, 18:34 Od czego jest PRYWATNA szkola katolicka ?! Tam sobie mozecie wpisywac na swiadectwo, co chcecie. Kto wam zabrania ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Od czego jest PRYWATNA szkola katolicka ?! IP: 87.207.204.* 19.01.06, 19:16 Gość portalu: Lidka napisał(a): > Od czego jest PRYWATNA szkola katolicka ?! > > Tam sobie mozecie wpisywac na swiadectwo, co chcecie. > > Kto wam zabrania ?! Nikt nam nie zabrania, nie może. W państwwoej - nieprywatnej szkole w Polsce zdecdowana większośc to dzieci z rodzin katolickich. . Szkoly państwowe, choć światopoglądowo neutralne to szkoły dzieci katolików. Dla nich organizuje się religie, dla dzieci niewierzących etykę Copyright © A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: Od czego jest PRYWATNA szkola katolicka ?! IP: *.cybernet.ch 19.01.06, 19:41 A pytaliscie o zdanie innych ludzi ?! Czy, jak zwykle wszystko wiecie lepiej ?! P. S. Polska nie jest krajem katolickim. Polska jest krajem pluralistycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Od czego jest PRYWATNA szkola katolicka ?! IP: 87.207.204.* 19.01.06, 19:51 Gość portalu: Lidka napisał(a): > A pytaliscie o zdanie innych ludzi ?! Spróbujmy popytać tu, sformułuj pytania > > Czy, jak zwykle wszystko wiecie lepiej ?! jak zwykle, o czym mówisz? > > P. S. > Polska nie jest krajem katolickim. a jakim? > > Polska jest krajem pluralistycznym. > a to co oznacza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: Od czego jest PRYWATNA szkola katolicka ?! IP: *.cybernet.ch 19.01.06, 20:03 > > Polska jest krajem pluralistycznym. > > > a to co oznacza? Ty masz swoje - a ja mam swoje. Ludzi nie robila fabryka. Tyle znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Od czego jest PRYWATNA szkola katolicka ?! 19.01.06, 20:45 > Spróbujmy popytać tu, sformułuj pytania Ja to zrobię. Proponuję: Czy podoba ci się to, ze pomimo rozdziału religii od państwa przedstawiciele religii (różnych, ale w większości katolickiej) mają możliwość prowadzenia ewangelizacji w państwowej szkole i otrzymują jeszcze za to pieniądze? Czy podoba ci się to, że jeżeli Twoje dziecko nie chodzi na religię ma mniejsze szanse na uzyskanie wysokiej sredniej? (bo wiadomo, jak to jest z ocenami z religii. Ja się bardzo starałem (dla zakładu) dostać banię z religii, przynieśliśmy nawet z kumplem biblię szatana i próbowaliśmy zniszczyć katechetę przez objawienie za pomocą 16 klucza henochiańskiego, to nam obiżył do czwórek ocenę końcową) Czy podoba ci się to, że wyznanie Twojego dziecka będzie wpływało na jego średnią (bo może być taka sytuacja, że jedni chodzą na religię do księdza, a drudzy wkuwają koran na pamięć),. > jak zwykle, o czym mówisz? Przypuszczam, że mówi o tym, że rządzący znowu starają się narzucać ludziom jedyny ich zdaniem słuszny światopogląd. > > Polska nie jest krajem katolickim. > a jakim? Zwykłym, niereligijnym państwem o ustroju świeckim, w którym większość osób przyznaje się do wyznawania takiej a nie innej religii. Odpowiedz Link Zgłoś
toka95 Re: Od czego jest PRYWATNA szkola katolicka ?! 19.01.06, 22:34 > Czy podoba ci się to, że wyznanie Twojego dziecka będzie wpływało na jego średn > ią (bo może być taka sytuacja, że jedni chodzą na religię do księdza, a drudzy > wkuwają koran na pamięć),. > Czy podoba Ci się, że na świadectwie jest ocena z j. polskiego. I ocenę tę muszą mieć także łemkowie, romowie i żydzi. Przecież w państwie, w którym nie powinno być dyskryminacji z żadnego powodu jest to ewidentna niesprawiedliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Od czego jest PRYWATNA szkola katolicka ?! 20.01.06, 01:17 Task się składa, że językiem urzędowym w Polsce jest język polski. A religii urzedowej na szczęście jeszcze nie mamy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
toka95 Re: Od czego jest PRYWATNA szkola katolicka ?! 20.01.06, 07:59 Tylko dlatego, że ktoś zapisał, że jest językiem urzędowym, to już można dyskryminować mniejszości etniczne??? A poza tym zauważ, że większa niesprawiedliwość dzieje się za przyczyną działalności państwa niż KK. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Od czego jest PRYWATNA szkola katolicka ?! 22.01.06, 16:16 > Tylko dlatego, że ktoś zapisał, że jest językiem urzędowym, to już można > dyskryminować mniejszości etniczne??? Jakiś język musi być językiem urzędowym, zeby państwo mogło funkcjonować. Zazwyczaj "ktoś pisze" że to będzie język, ktorym mówi większośc. NIetrudno sobie wyobrazić dlaczego - wyobraź sobie sytuację, kiedy idziesz załatwić coś w urzedzie, a tam mówią do Ciebie po Turecku, więc rezygnujesz, szukasz wyjścia, ale nie możesz znaleźć, bo strzałki w budynku urzędu są napisane w Kaszebszczi Note :) więc pytasz ochroniarza, a on do Ciebie po czesku, w końcu znalazłeś wyjście, chcesz wsiąść w tramwaj, ale nie wiesz, gdzie on jedzie, bo ma hebrajskie tablice, chces zapytać motorniczego, a on do ciebie po łemkowsku ;-) Natomoast nie jest problemem (przynajmniej dla mnie) żebym poszedł do urzędu, gdzie obsłużyła by mnie zakutana muzułmanka, potem protestancki ochroniarz wyprowadził mnie na przyustanek tramwajowy, gdzie żydowski motorniczy i buddyjski konduktor zawieźli by mnie do domu :-) Oczywiście co innego, kiedy jedna (lub więcej) religii była by fanatycznie nastawiona do innych - to ju żprzerabialiśmy w naszej historii nie raz. > A poza tym zauważ, że większa niesprawiedliwość dzieje się za przyczyną > działalności państwa niż KK. Nie zauważam. Co takiego robi państwo niesprawiedliwego (poza ogólnymi kretyństwami, które czyni)? A Kościół Katolicki odmawia mi prawa do zbawienia, jeżeli nie jestem jego członkiem! To jest dopiero dyskryminacja :-) Odpowiedz Link Zgłoś
toka95 Re: Od czego jest PRYWATNA szkola katolicka ?! 23.01.06, 15:46 omek854 napisał: > Jakiś język musi być językiem urzędowym, zeby państwo mogło funkcjonować. > Zazwyczaj "ktoś pisze" że to będzie język, ktorym mówi większośc. > NIetrudno sobie wyobrazić dlaczego - wyobraź sobie sytuację, kiedy i > dziesz załatwić coś w urzedzie, a tam mówią do Ciebie po Turecku, więc > rezygnujesz, szukasz wyjścia, ale nie możesz znaleźć, bo strzałki w budynku > urzędu są napisane w Kaszebszczi Note :) > więc pytasz ochroniarza, a on do Ciebie po czesku, w końcu znalazłeś wyjście, > chcesz wsiąść w tramwaj, ale nie wiesz, gdzie on jedzie, bo ma hebrajskie > tablice, chces zapytać motorniczego, a on do ciebie po łemkowsku ;-) Już widzę jak "romowi" do załatwienia sprawy w urzędzie niezbędna będzie wiedza o tym co to jest przydawka, bez wiedzy o imiesłowach odsłownych nie trafi do wyjścia, a do tramwaju nie wejdzie dopóki nie wyrecytuje "Litwo, ojczyzno moja ..". Oczywiście mieszkający na opolszczyźnie niemiec udając się do biura poselskiego posła ziemi opolskiej (p. Krolla) zacznie od zaśpiewania - "Nie będzie niemiec pluł nam w twarz...". Byłem dzisiaj w banku i dałem sobie radę chociaż nie znam pojęcia polisemii nie rozumię też istoty języka jako dwuklasowego systemu znaków (podaję wg: Załącznik do rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 10 kwietnia 2003 r. (poz. 846) - STANDARDY WYMAGAŃ BĘDĄCE PODSTAWĄ PRZEPROWADZANIA EGZAMINU MATURALNEGO - JĘZYK POLSKI). Religia nie jest przedmiotem obowiązkowym - nie chcesz, nie chodzisz. Niezależnie od tego, czy jesteś członkiem jakiegoś kościoła, język polski zdawać musisz (chyba, że zrezygnujesz z matury). I to jest właśnie ta niesprawiedliwość państwa. > A Kościół Katolicki odmawia mi prawa do zbawienia, jeżeli nie jestem jego > członkiem! To jest dopiero dyskryminacja :-) Widzę, że nie należała Ci się piątka z religii. KK nie odmawia prawa do zbawienia osobom, które nie są członkami KK. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Od czego jest PRYWATNA szkola katolicka ?! 23.01.06, 19:01 > Już widzę jak "romowi" do załatwienia sprawy w urzędzie niezbędna będzie wiedza > o tym co to jest przydawka, bez wiedzy o imiesłowach odsłownych nie trafi do > wyjścia, a do tramwaju nie wejdzie dopóki nie wyrecytuje "Litwo, ojczyzno moja > ..". Oczywiście mieszkający na opolszczyźnie niemiec udając się do biura > poselskiego posła ziemi opolskiej (p. Krolla) zacznie od zaśpiewania - "Nie > będzie niemiec pluł nam w twarz...". > Byłem dzisiaj w banku i dałem sobie radę chociaż nie znam pojęcia polisemii nie > rozumię też istoty języka jako dwuklasowego systemu znaków (podaję wg: Załączni > k > do rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 10 kwietnia 2003 > r. (poz. 846) - STANDARDY WYMAGAŃ BĘDĄCE PODSTAWĄ PRZEPROWADZANIA EGZAMINU > MATURALNEGO - JĘZYK POLSKI). NIe, oczywiście. Niepotrzebne to jest wszystko ;-) My se dawać rade bez tego, bo my zajedwaku..biste ziomy som, koleś. Byle sie dogadać, czaisz czaczę,. a będzie cool :-) Dupa tam słowacki ;-) A tak poważnie to żeby żyć w kraju trzbea mieć też jakieś pojęcie o jego kulturze, historii, wartościach - a tefgo własnie uczą na polskim. > Religia nie jest przedmiotem obowiązkowym - nie chcesz, nie chodzisz. > Niezależnie od tego, czy jesteś członkiem jakiegoś kościoła, język polski zdawa > ć > musisz (chyba, że zrezygnujesz z matury). I to jest właśnie ta niesprawiedliwoś > ć > państwa. E tam niesprawiedliwość -nikt Ci nie każe zdawać matury. :) A tak poważnie: ja tu bym też zmienił, ale w drugą stronę. Oprócz polskiego dodał matematykę jako obowiązkowy przedmiot. > Widzę, że nie należała Ci się piątka z religii. KK nie odmawia prawa do > zbawienia osobom, które nie są członkami KK. Ja też jestem niepocieszony tą piątką - na głowie stawałem, zeby banię dostać :-) Piwo przegrałem przez to :-) Na szczęście nie pamiętam, czy na pewno była to piątka, czy czwórka plus, bo sobie zabroniłem wpisywać na świadectwo. Ale z tym zbawieniem to jakoś nie bardzo mi wygląda... Odpowiedz Link Zgłoś
alexanderson Re: Od czego jest PRYWATNA szkola katolicka ?! 22.01.06, 18:06 Zaręczam Ci, że są w Polsce dziesiątki szkół, gdzie mniejszości narodowe uczą się po białorusku, niemiecku, litewsku, ukraińsku i kaszubsku. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Od czego jest PRYWATNA szkola katolicka ?! 23.01.06, 10:18 Owszem. Jako jeden z dwóch języków podstawowych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
toka95 Re: Od czego jest PRYWATNA szkola katolicka ?! 23.01.06, 15:29 alexanderson napisał: > Zaręczam Ci, że są w Polsce dziesiątki szkół, gdzie mniejszości narodowe uczą > się po białorusku, niemiecku, litewsku, ukraińsku i kaszubsku. Mogą nawet zdawać maturę z języka narodowego lub etnicznego. Mogą, ale z polskiego MUSZĄ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość :) Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.54.19.14.telsat.wroc.pl 20.01.06, 03:13 Moim skromnym zdaniem żadnej oceny nie powinno być na świadectwie szkolnym, a już wliczanie jakiejkolwiek do średniej jest skandalem i ewidentnie narusza równość wszelkich dysmózgowców i innych wobec prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Religa..... no prosze was! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 23.01.06, 10:23 ja w klasie maturalnej byłam na religi moze 5 razy na cały rok... a mimo to jeszcze miałam 5 z aktywnosci (przy czym wogole sie nie zgłaszałam ani nic) jak juz bywałam na tej religi to olewałam babke jak leci! a mimo to na koniec miałam 5!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Religa..... no prosze was! IP: *.chello.pl 23.01.06, 14:51 Gość portalu: M napisał(a): > ja w klasie maturalnej byłam no to kształcona jesteś na religi moze 5 razy na cały rok... ale nie najlepiej, RELIGII i z liczeniem neie jest też dobrze, może 5 razy? może, nie wiesz? w klasie maturalnej nie umiałaś policzyć a mimo to > jeszcze miałam 5 z aktywnosci (przy czym wogole sie nie zgłaszałam ani nic) na relogii to może i za niezgłaszaanie to być dobra ocena, zgłaszanie nie zawsze mozna ocenić pozytywniw, bywa, że szczególnie na religii jak > juz bywałam na tej religi RELIGII to olewałam tak opiszesz, bo mało tej religii poznałaś? babke jak leci! cała wypowiedź razi! I Ty w tej maturalnej klasie byłaś, nie zartujesz? a mimo to na koniec miała > m 5!! tez jestem przeciwny tej 5! trzeba było się nie zgodzić, w maturalnej klasie można już docjodzic swoich praw! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiak Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.01.06, 14:59 Oj tu bym sie nie zgodzil. W Polsce moze byc 95% wierzacych. Ja np jestem gleboko wierzacy. Wierze ze w kazda srode i sobote trafie szostke w totka. Odpowiedz Link Zgłoś
maniek.27 Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? 31.01.06, 01:47 religia nie jest obowiązkowa i jeśli jesteś pełnoletni możesz zdecydować o nieuczęszczaniu na nią. Tak więc żadne ściąganie nie ma racji bytu. Wliczana będzie tylko dla tych co to zadeklarują. Nic na siłę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robin Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.e-wro.net.pl 18.01.06, 10:57 i bardzo dobrze. Przecież to normalny przedmiot , jak : historia czy muzyka. Dobrze, ze nadchodzi normalność, szkoda , że tak późno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.localdomain / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 22:42 matematyka, jezyki i inne przedmioty to nauka i wiedza. religia to wiara. dlaczego kryterium oceny czlowieka ma byc w co i jak mocno wierzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.chello.pl 18.01.06, 23:08 Odpowiadasz na : Gość portalu: | napisał(a): > matematyka, jezyki i inne przedmioty to nauka i wiedza. religia to wiara. > > dlaczego kryterium oceny czlowieka ma byc w co i jak mocno wierzy? ocena z religii nie jest oceną wiary ucznia, lecz oceną z przedmiotu nazwanego religią można uczyć sie religii będąc niewierzącym, co się niekiedy zdarza Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? 19.01.06, 18:10 Ale po co to robić? Mozna sie też uczyc np. teorii o płaskiej ziemii na czterech słoniach. Ale na szczęśćie na geografii uczą normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.localdomain / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 21:06 > > matematyka, jezyki i inne przedmioty to nauka i wiedza. religia to wiara. > > dlaczego kryterium oceny czlowieka ma byc w co i jak mocno wierzy? > > ocena z religii nie jest oceną wiary ucznia, lecz oceną z przedmiotu nazwanego > religią można uczyć sie religii będąc niewierzącym, co się niekiedy zdarza mylisz religie z religioznawstwem. na 'lekcjach' religii modlisz sie, jestes poddawany indoktrynacji (vel katechezie) i odpowiadasz na pytania w rodzaju co to jest duch swiety, a twoja ocena zalezy od tego jak wiele czasu poswiecisz sluzbie bogu (prowadzeniu ladnego zeszsytu). ze zdobywaniem wiedzy o swiecie nie ma to wiele wspolnego. dogmaty, ktore sie poznaje, to nie nauka, bo nauka odrzuca z definicji wszystkie dogmaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Platformers Re: Jestesmy za!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.06, 11:58 Oby wiecej takich propozycji. Poparlismy becikowe, poprzemy takze i ta inicjatywe. Platforma byla, jest i bedzie zwolenniczka odnowy moralnej spoleczenstwa, a bez wychowania w duchu wartosci taka odnowa w postkomunistycznym spoleczenstwie jest niemozliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco-van-basten śmierdziuszek pisowski się odezwał? IP: *.media4.pl 18.01.06, 12:03 to jeszcze jeden "platformers" co to siedzi w sztabie PiS, zmienia nicki, zobaczyci ejakiego syfu narobią przed wyborami na forach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: śmierdziuszek pisowski się odezwał? IP: *.chello.pl 18.01.06, 12:32 "Za" dla oceny z religii wliczanej do sredniej Uczniowie poświęcają czas, zdobywają wiedzę, ten ich wysiłek powinien byc doceniony i policzony Uczniowie niechodzący na religie maja prawo do lekcji etyki i wliczenia oceny z niej do średniej ocen Całkowita równość wobec prawa oświatowego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Platformers Re: śmierdziuszek pisowski się odezwał? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.06, 16:03 Kpiny robisz czy co? Sam chyba z PiS-u jestes . Platformersi, jak sam dobrze wiesz, jak jeden maz glosowali za becikowym w wysokosci zaproponowanej przez pana Giertycha. Zdajemy sprawe, ze mlodziez jest przyszloscia narodu i dlatego w naszym programie zakladamy wieksze srodki na zapewnienie bytu materialnego poczynajac od becikowego, a konczac umozliwieniem uzyskania oceny z religii na swiadectwie maturalnym, co umozliwi dalsze studia na renomowanych uczelniach zachodnich. Powrarzamy za Staszicem "Takie beda Rzeczpospolite jakie mlodziezy chowanie." Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Mam lepszy pomysł 18.01.06, 12:28 Czas spędzony na modłach uwzględniajmy przy obliczaniu emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco-van-basten Re: Mam lepszy pomysł IP: *.media4.pl 18.01.06, 13:40 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Mam lepszy pomysł 18.01.06, 13:42 wielki_czarownik napisał: > Czas spędzony na modłach uwzględniajmy przy obliczaniu emerytury. ... a czas spędzony na pielgrzymkach do czasu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jekdok Nie kpić z progamu gospodarczego LePRy! Nnno!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 14:03 To jest świetny i dalekosiężny plan. Młodzież wyedukowana religijnie będzie się umiała modlić o cud tak żarliwie i skutecznie, że za parę lat będziemy krajem mlekiem i miodem płynącym. Zwłaszcza płynącym... Podobno jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści. Najlepszym tego dowodem jest wypływ jakichkolwiek "pomysłów" z kosmicznej pustki panującej w LePRoidalnych łebkach :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? 18.01.06, 22:47 Mam kłopot z moimi dziećmi. Oboje z mężem jesteśmy muzułmanami. Czy ocena wystawiona przez Mułłę też będzie uwzględniana w średniej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.chello.pl 18.01.06, 23:03 hurysa1 napisała: > Mam kłopot z moimi dziećmi. Oboje z mężem jesteśmy muzułmanami. Czy ocena > wystawiona przez Mułłę też będzie uwzględniana w średniej? jasne Odpowiedz Link Zgłoś
napoj.chmielowy Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? 18.01.06, 23:08 Gość portalu: ferment napisał(a): > hurysa1 napisała: > > > Mam kłopot z moimi dziećmi. Oboje z mężem jesteśmy muzułmanami. Czy ocena > > wystawiona przez Mułłę też będzie uwzględniana w średniej? > > jasne Fermencie. Wydaje mi się, że problem nie ma tak prostej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
666_satan_666 Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? 19.01.06, 12:04 albo jesteś katolikiem, albo dochodź swoich mniejszościowych praw w sądzie. oto polska - kraj tolerancji religijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: 87.207.204.* 19.01.06, 12:47 napoj.chmielowy napisał: > > Wydaje mi się, że problem nie ma tak prostej odpowiedzi. z tego , co wiem, to uczeń uczęszczający na religię zgodnie ze swoim wyznaniem ma prawo do w[isu oceny ze swojej religii na swiadectwo szkolne nie weryfikowałem tego przekonania, bo nie mam takiej potrzeby, mozna sprawdzić a uważam, ze pytanie o omawiana sprawę było prowokacją, może się mylę, nieważne gdybym miał potrzebę dowiedzieć i się wpisałbym stosowne słowa do wyszukiwarki i znałbym odpowiedź zgodna z prawem polskim pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.chello.pl 24.01.06, 16:31 jeszcze uzupełnienie: Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej w sprawie warunków i sposobu organizowania nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach Na podstawie art. 12 ust. 2 ustawy z dnia 7 września 1991r. o systemie oświaty ... 4. Uczniowie korzystający z nauki religii prowadzonej przez kościoły lub związki wyznaniowe w grupach międzyszkolnych i w punktach katechetycznych lub uczęszczający na zajęcia z etyki organizowane na podobnych zasadach otrzymują ocenę z religii (etyki) na świadectwie wydawanym przez szkołę, do której uczęszczają, na podstawie świadectwa przekazanego przez katechetę lub nauczyciela etyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania3501 Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.06, 12:33 moim zdaniem nie tylko pomysl z wliczaniem ocen jest absurdalny, ale i sama idea wprowadzenia religii do szkol to delikatnie mowiac nie byl najlepszy krok! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Kto wpadł na taki pomysł, doskonałe ............ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 07:58 tiny.pl/x3d7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 16:36 ciekawe, że przedmiot nazywa się RELIGIA, ale naucza się na nim tylko i wyłącznie o religii katolickiej. domyślam się, że pozostałe wyznania są gorszego sortu, skoro nie warto o nich nauczać. inna sprawa to to, że albo się w coś wierzy, albo nie - wiary nie da się nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glupi Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: 139.48.210.* 23.01.06, 06:55 Polska to kraj ludzi gdzie przecietny czlowiek jest glupi. Glupi ludzie potrzebuja samookreslenia ,a religia na to zezwala. Czlowiek rozumny tego nie potrzebuje ,bo zna swoje miejsce w swiecie i rozumie sens swego istnienia. Religia w szkole nie pozwala uczniom otworzyc sie na swiat. Tak jak madrasy gdzie koran jest wbijany do glowy. Religia powinna byc sprawa prywatna tak samo jak inne indywidualne preferencje czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.dziennikarstwo.uni.wroc.pl 23.01.06, 09:23 Jestem głęboko poruszony notorycznym bredzeniem, że religia w szkole to taki sam przedmiot jak każdy inny. Argumenty z ambony przenisione zostały w sferę polityki i życia społecznego: są obecne w mediach, na forach internetowych, w rozmowach publicznych i prywatnych... Tak jak byśmy nie przyjęli do wiadomości, że od lat przynajmniej dwustu rozdział kościoła od państwa jest w cywilizowanych krajach faktem dokonanym i powszechnie przyjętym. To oczywisty standard, którego jednak nasi mułłowie i moherowe berety nijak nie chcą przyjąć do wiadomości. Kiedyś będą musieli przyjąć, ale na razie politycy bazują na ciemnocie i fanatyzmie, próbując sobie zjednać religijnymi breweriami najliczniejszą, upośledzoną kulturalnie i edukacyjnie część elektoratu. Nie mam pretensji do ludzi od stuleci zastraszanych i terroryzowanych psychicznie przez kk, ale najgłębiej pogardzam politykami, którzy to smutne dziedzictwo przeszłości cynicznie wykorzystują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.chello.pl 23.01.06, 14:43 Gość portalu: xyz napisał(a): > Jestem głęboko poruszony notorycznym bredzeniem, przyjmij wyrazy głębokiego współczucia .. Tak jak byśmy nie przyjęli do wiadomości, > > że od lat przynajmniej dwustu rozdział kościoła od państwa jest w > cywilizowanych krajach faktem dokonanym i powszechnie przyjętym. przyjęcie do wiadomości nie musi oznaczać zachwytu To oczywisty dla Ciebie? > standard, którego jednak nasi mułłowie i moherowe berety nijak nie chcą przyjąć > mułłówie i moherowe berety, nie chcą przyjąć, ajaj > do wiadomości. Kiedyś będą musieli przyjąć, będą musieli, kiedyś? ale na razie politycy bazują na > ciemnocie i fanatyzmie, to taka pewna baza, ta ciemnota i fanatyzm? próbując sobie zjednać religijnymi breweriami religijnymi breweriami, a co to takiego? > najliczniejszą, tak? upośledzoną kulturalnie i edukacyjnie to brzmi! część elektoratu. Nie mam > > pretensji do ludzi proszę, jaka łaskawość1 od stuleci zastraszanych i terroryzowanych psychicznie zasraszanych! terroryzowanych i do tego psychucznie, nie do pomyślenia to jest i Ty o tym tak spokojnie piszesz? przez > > kk, ale najgłębiej pogardzam politykami, nieładnie pogardzać1 którzy to smutne dziedzictwo > przeszłości też nieźle brzmi - smutne dziedzictwo, masz zacięcie literackie! cynicznie wykorzystują. a nie powinni! no, przynajmniej cynicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz-1 Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: 139.48.210.* 24.01.06, 18:55 Dobrze napisane. Z drugiej strony tolerancja religijna jest wymagana od czlowieka cywilizowanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.chello.pl 23.01.06, 14:34 Gość portalu: glupi napisał(a): > Polska to kraj ludzi gdzie przecietny czlowiek jest glupi. Przeciętny? Ty nie jesteś przeciętny, poznałem? Glupi ludzie > potrzebuja samookreslenia ,a religia na to zezwala. Zezwala, taka dobra, ze zezwala. jak to ładnie wyłozyłeś. Nie przyznam się, że nie wiem o czym piszesz, bom przeciętny przecież Czlowiek rozumny tego nie > potrzebuje ,bo zna swoje miejsce w swiecie i rozumie sens swego istnienia. Mógłbyś tak kóciutko i jaśniutko rozwinąć myśl, bo niewątpliwie głęboka i mądra jest. Ta myśl. Wyjaśnij sens swego istnienia. Krótko. > Religia w szkole nie pozwala uczniom otworzyc sie na swiat. Nie pozwala się otworzyc na świat, wyjaśnij, proszę jeszcze uprzejmiej, jak ta brzydka religia teraz nie pozwala. Przedtem zezwalała a teraz nie zezwala. Co takiego się z nią stało, ze juz nie zezwala? Tak jak madrasy > gdzie koran jest wbijany do glowy. Tak jak mądrasy? Znowu coś mądrego napisałeś? Wbijany do głowy KOran? Religia powinna byc sprawa prywatna a to z jakiego powodu, bo tak sobie napisałeś? tak samo > jak inne indywidualne preferencje czlowieka. Inne, indywidualne i do tego preferencje? No to jakie teraz inne, preferencje i do tego indywidualne masz na myśli? Odpiszesz, czy przeciętnym, czytaj: głupim, nie odpisujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco-van-basten Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.media4.pl 23.01.06, 15:04 Państwo jest świecki a konstytucja gwarantuje prawny rozdział państwa i religii. W Bawarii na którą sie powoluje obywatel pobierający pensje prezydenta- Kaczyński nikomu do głowy by bie przyszła "masza intronizacyjna". Państwo jest tak samo dobrem wierzących i niewierzących. Religia jest prywatną sprawą obywateli. I nie dlatego że "sobie ktoś napisał" tylko dlatego że takie są standardy demokratycznego świata. Skoro dzieciak chce chodzić na religie to super - mam nadzieje ze zyska tam wszytkie piękne wartości i będzie żył w zgodzie z Dekalogiem. ale jak się to ma do cholery do średniej ocen? Wliczanie religii do średniej ocen krzywdzi ludzi nie wierzących w Boga albo w wierzących sobie w coś innego. A państwo i podlegający mu system szkolnictwa jest świecki i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.chello.pl 23.01.06, 15:12 Gość portalu: marco-van-basten napisał(a): >ale jak się to ma do cholery do średniej ocen? też ciekaw jestem, czemu tyle o tej średniej się mówi, kiedy to ona jest tak bardzo wazna? do świadectwa z czerwonym paskiem, do rankingu uczniów w klasie, o co tu chodzi gdy dzieci chodzą na religię maja wyższe srednie, kogą chodzić na religie, moga na etykę, też sposób na wyównanie średnich skąd ten problem ze średnimi? serio pytam, "nie czuję problemu średniej" > Wliczanie religii do średniej ocen krzywdzi ludzi nie wierzących w Boga albo w > wierzących sobie w coś innego. A państwo i podlegający mu system szkolnictwa > jest świecki i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.01.06, 15:04 Bardzo mnie rozbawiła twoja ironia fermencie, a także subtelny dowcip i poczucie humoru. A tak poważnie, to jesteś tandeciarzem, fermencie. Twój chwyt erystyczny polegajacy na zlośliwym komentowaniu fragmentów rozerwanego tekstu jest znany od czasów starożytnych. I od tamtych czasów stosowali go tylko trzeciorzedni demagodzy. A dziś stosują również zwykłe błazny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.chello.pl 23.01.06, 15:24 Gość portalu: xyz napisał(a): > Bardzo mnie rozbawiła twoja ironia fermencie, a także subtelny dowcip i > poczucie humoru. zbyt wiele łaskawych słów z ust TWOICH wypłynęło A tak poważnie, to jesteś tandeciarzem, fermencie. powaznie?, nie dowierzam TWEJ powadze, ciekawe dlaczego w sercu mym zagościło zwatpieniew powagę TWOICH słów? nie ma komplementu, niech będzie inwektywa, trudno Twój chwyt > erystyczny doceniłeś chwyt? erystyczny, brzmi to światowo, naukowo wręcz, na pewno obcojęzycznie, rozmawiam z uczona osoba! czytam dalej z większa jeszcze uwagą polegajacy na zlośliwym komentowaniu fragmentów rozerwanego tekstu przyznaje siedo złośliwości, złapałeś mine, biję się w piersi > jest znany od czasów starożytnych. wiedziałem, ze i to się wyda, ale bez ryzyka świat nie taki barwny I od tamtych czasów stosowali go tylko > trzeciorzedni demagodzy. trzciorzdni, mówisz a ile było rzędow, o ile mogę się tu dowiedzięc, może to jeszcze punktowany, a może medalowy wynik, dakj nadzieje, że nie przepadam w TWYCH ocenach demagodzy - będę pielęgnować tę ocenę, po raz pierwszy ktos do mnie tak zagadał, jesteś pierwszy! ja trzeciorzędnu Ty pierwszy, zwróć uwagę, staram się byc miły A dziś stosują również zwykłe błazny. dzięś błazny, zwykłe, to zmutne kiedys błaznem być o było wyróżnienie, dziś zwykły błazen - nie brzmi to dumnie ale, że piszesz: równiez zwykłe błazny - nie popadnę w depresję, bo moze być zwykłym błaznem ,to też sztuka, jak myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
pisowiec2 Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? 23.01.06, 15:50 marco mądrze napisał - nie odpowiedziałeś mu. pisałam kiedyś o tym problemie. państwo jest świeckie i takie ma pozostać. chcesz innych rozwiązań, - kup wycieczkę do iranu. tam stopnie z religii na pewno są wliczane do średniej. czy ty jesteś ograniczony czy tylko udajesz ? religia nie jest obowiązkowa, religia jest prywatną sprawą obywateli, religia nie może być liczona do jakiejkolwiek średniej w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
pisowiec2 nie 23.01.06, 15:55 Uwaga: ktoś się podszywa pod mój nick. Nie jestem kobietą a już na 100 nie lewicującą kobietą. Co złego jest w ocenie z religii na świadectwie szkolnym? Popatrzcie na Bawarię, najbogatszy land a nikomu nie szkodzą ani krzyże w szkołach ani oceny na świadectwach szkolnych. to 50 lat komunizmu wyprało ludzkie umysły. Odpowiedz Link Zgłoś
lech.kaczyniski średnia ocen 23.01.06, 16:02 wliczająca religię nie jest dobrym pomysłem, ponieważ narusza zasadę świeckości państwa, która zdaje się jest w konstytucji, jak ktoś trafnie zauważył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: średnia ocen IP: *.chello.pl 23.01.06, 16:41 ech.kaczyniski napisał: > wliczająca religię nie jest dobrym pomysłem, ponieważ narusza zasadę świeckości > państwa, która zdaje się jest w konstytucji, jak ktoś trafnie zauważył. trafnie? proszę mi to wyjaśnić, dlaczego wliczanie oceny narusza zasadę świeckości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.chello.pl 23.01.06, 16:48 pisowiec2 napisała: > państwo jest świeckie i takie ma pozostać. a dlaczego ma pozostać? chcesz innych rozwiązań, można spróbować to zmienić, kwestia zmiany konstytucji, chyba wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 18:12 sorry, ale skoro ten przedmiot jest nieobowiązkowy, to na jakiej zasadzie wlicza się go w średnią? jakim prawem? i dlaczego dzieciaki z rodzin o innym wyznaniu, mają mieć gorszą średnią niż katole? to jest paranoja w najczystszej formie. katole faworyzują się gdzie tylko da się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.chello.pl 23.01.06, 20:03 Gość portalu: 666 napisał(a): > sorry, ale skoro ten przedmiot jest nieobowiązkowy, to na jakiej zasadzie wlicz > a > się go w średnią? jeszcze się nie wlicza, spokojnie jakim prawem? i dlaczego dzieciaki z rodzin o innym wyznaniu, > mają mieć gorszą średnią niż katole? dlaczego piszesz: katole? spróbuj jeszcze raz, może ktoś Ci odpowie to jest paranoja w najczystszej formie. > katole faworyzują się gdzie tylko da się... j.w. Copyrigh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 17:05 religia to prywatna sprawa obywateli a umieszczanie stopni z religii na drukach urzedowych moze powodowac dyskryminacje niewierzacych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.chello.pl 24.01.06, 17:43 Gość portalu: mario napisał(a): > religia to prywatna sprawa obywateli a umieszczanie stopni z religii na drukach > > urzedowych moze powodowac dyskryminacje niewierzacych > re;igia nie jest prywatną sprawą obywateli ocena z religii/etyki nie daje powodów do dyskryminacji, informuje o osiągniętej ocenie z przedmiotu nadobowiązkowego - religii albo etyki jeżeli taka ocena nie jest wpisana mamy informację, że uczeń nie uczęszczał na żadne z wymienionych zajęć nie jest podane,że nie uczęszczał na religię czy na etykę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 666 Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 18:13 > re;igia nie jest prywatną sprawą obywateli nie jest? to czyją to jest sprawą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glupi Religia to pomoc psychiatryczna IP: 139.48.210.* 24.01.06, 19:14 Nie wszyscy ludzie potrzebuja tej pomocy, dlatego religia to sprawa indywidualna. Nauczanie religii w szkole to sprawa wyboru tak samo jak nauczanie jezyka obcego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.06, 08:14 Oceny z przedmiotu nadobowiązkowego do średniej? Od kiedy takie obyczaje? Odpowiedz Link Zgłoś
maniek.27 Re: Ocena z religii wliczana do średniej ??? 31.01.06, 01:49 Inne związki wyznaniowe też mogą nauczać tylko że ich jest mało i mogą mieć problem w zebraniu 3 osób w szkole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drinks A opinia proboszcza o parafianinie też będzie... IP: *.magma-net.pl 24.01.06, 17:42 ... na świadectwie? I to, ile daje w kopercie po kolędzie, bo proboszcza z mojej parafii tylko to interesuje? Odpowiedz Link Zgłoś