ludzik_ten_sam 09.03.07, 23:30 Tradycyjny japoński napój ostatecznie. Lubicie? Uwielbiam. - sencha china (chińska? niech będzie) - ma słomkowy kolor i delikatny aromat - gun powder - proch strzelniczy - rozwijące się kulki Opowiecie o swoich zielonych herbatach? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 Re: Zielona herbata 10.03.07, 10:06 lubię już tu kiedyś nawet o herbacie pisaliśmy... sencha jest pycha. Czekam, aż odezwą się z Japonii... Odpowiedz Link
tani11 Re: Zielona herbata 10.03.07, 21:28 Nie wiem jak jest teraz, ale jeszcze 2 lata temu te zielone herbaty ze "swiatow herbaty" to nie bylo to . Ja najbardziej lubie genmaiche. W ogole lubie zapach zielonej herbaty i... tatami. Te dwa zapachy jakos mi sie tak w glowie miachaja i wywoluja zdjecia w glowie ze starych negatywow. A wiecie co, ze se pojde i zaparze chyba z tego wszystkiego... Odpowiedz Link
ludzik_ten_sam Jak pachnie tatami? :-) 10.03.07, 22:02 Opowiedz. Kupuję herbatę w Pasażu Wiecha, stolica. Jest dobra jakościowo. Green Tea (gunpowder) w bardzo ładnej ciemnozielonej puszce Twinings to już nie to. Lubię też stąd, ale przyznaję, że zielonej nie piłam. Tylko czerwone. www.fiveoclock.com.pl/index_p.php Odpowiedz Link
tani11 Re: Jak pachnie tatami? :-) 11.03.07, 17:04 No... coooz... jak sloma ryzowa . Nie no, ze mnie zaden tam poeta, ale gdzie ta taki specyficzny zapach jak dla mnie przypomina troche swierze siano, ale nie do konca. Taki, cholera, specyficzny ten zapach ma. Wiesz ty co, jak czasem zachodzisz do Arkadii to tam w sklepie pt. This&That sprzedajacym najprzerozniejsze tandety i podroby, mozna czasem trafic takie plecione rzeczy a la orient. Moga to byc pokrowce na poduszki, albo podkladki na stol pod tarielki. O ile sa miekkie w dotyku i maja zielony kolor i sa z jakiegos, powiedzmy sitowia, to se powachaj i to pachnie mniej wiecej tak. Odpowiedz Link
nekos Re: Zielona herbata 11.03.07, 05:09 lubie zielona herbate i wypijam codziennie ponad litr. prawde mowiac jest mi wszystko jedno czy to sencha czy jakas inna cha. aby byla zielona Odpowiedz Link
logik_obiezyswiat Re: Zielona herbata 11.03.07, 14:03 > lubie zielona herbate i wypijam codziennie ponad litr. prawde mowiac jest mi > wszystko jedno czy to sencha czy jakas inna cha. aby byla zielona Czasem zielona jest brazowa Zgadzam sie z Nekosem, litr herbaty dziennie to super sprawa, a pobyt tam, gdzie jej nie ma, to zawsze uczucie niedosytu. Odpowiedz Link
nekos Re: Zielona herbata 11.03.07, 14:32 logik_obiezyswiat napisał: > > lubie zielona herbate i wypijam codziennie ponad litr. prawde mowiac jest > mi > > wszystko jedno czy to sencha czy jakas inna cha. aby byla zielona > > Czasem zielona jest brazowa Zgadzam sie z Nekosem, litr herbaty dziennie to > super sprawa, a pobyt tam, gdzie jej nie ma, to zawsze uczucie niedosytu. mnie tez jej brakuje podczas podrozy. to co sprzedaja gotowe w butelkach (np. w usa) pod nazwa 'green tea' jest z dodatkiem cukru. obrzydliwe(( Odpowiedz Link
yabanjin Re: Zielona herbata 12.03.07, 10:10 Ja jestem w Japonii, zapijam sie zielona herbata litrami. Ale jak wracam do Polski, jakos zupelnie przechodzi mi ochota, wole ordynarnego Liptona. Juz kilka razy zdazylo mi sie, ze naprzywozilem paczek zielonej herbaty, ktore pozniej wywietrzaly... W moim przypadku o smaku herbaty mocno decyduje kontekst, srodowisko. Odpowiedz Link