Dodaj do ulubionych

Zielona herbata

09.03.07, 23:30
Tradycyjny japoński napój ostatecznie. Lubicie?
Uwielbiam.

- sencha china (chińska? niech będzie) - ma słomkowy kolor i delikatny aromat
- gun powder - proch strzelniczy - rozwijące się kulki

Opowiecie o swoich zielonych herbatach? smile
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Zielona herbata 10.03.07, 10:06
      lubięwink już tu kiedyś nawet o herbacie pisaliśmy...
      sencha jest pycha.
      Czekam, aż odezwą się z Japonii...
      • tani11 Re: Zielona herbata 10.03.07, 21:28
        Nie wiem jak jest teraz, ale jeszcze 2 lata temu te zielone herbaty ze "swiatow
        herbaty" to nie bylo to sad.
        Ja najbardziej lubie genmaiche. W ogole lubie zapach zielonej herbaty i...
        tatami. Te dwa zapachy jakos mi sie tak w glowie miachaja i wywoluja zdjecia w
        glowie ze starych negatywow. A wiecie co, ze se pojde i zaparze chyba z tego
        wszystkiego...
        • ludzik_ten_sam Jak pachnie tatami? :-) 10.03.07, 22:02
          Opowiedz.
          Kupuję herbatę w Pasażu Wiecha, stolica. Jest dobra jakościowo. Green Tea
          (gunpowder) w bardzo ładnej ciemnozielonej puszce Twinings to już nie to.
          Lubię też stąd, ale przyznaję, że zielonej nie piłam. Tylko czerwone.

www.fiveoclock.com.pl/index_p.php
          • tani11 Re: Jak pachnie tatami? :-) 11.03.07, 17:04
            No... coooz... jak sloma ryzowa smile. Nie no, ze mnie zaden tam poeta, ale gdzie
            ta sad taki specyficzny zapach jak dla mnie przypomina troche swierze siano, ale
            nie do konca.
            Taki, cholera, specyficzny ten zapach ma. Wiesz ty co, jak czasem zachodzisz do
            Arkadii to tam w sklepie pt. This&That sprzedajacym najprzerozniejsze tandety i
            podroby, mozna czasem trafic takie plecione rzeczy a la orient. Moga to byc
            pokrowce na poduszki, albo podkladki na stol pod tarielki. O ile sa miekkie w
            dotyku i maja zielony kolor i sa z jakiegos, powiedzmy sitowia, to se powachaj i
            to pachnie mniej wiecej tak.
    • nekos Re: Zielona herbata 11.03.07, 05:09
      lubie zielona herbate i wypijam codziennie ponad litr. prawde mowiac jest mi
      wszystko jedno czy to sencha czy jakas inna cha. aby byla zielonawink
      • logik_obiezyswiat Re: Zielona herbata 11.03.07, 14:03
        > lubie zielona herbate i wypijam codziennie ponad litr. prawde mowiac jest mi
        > wszystko jedno czy to sencha czy jakas inna cha. aby byla zielonawink

Czasem zielona jest brazowa smile Zgadzam sie z Nekosem, litr herbaty dziennie to
        super sprawa, a pobyt tam, gdzie jej nie ma, to zawsze uczucie niedosytu.
        • nekos Re: Zielona herbata 11.03.07, 14:32
          logik_obiezyswiat napisał:

> > lubie zielona herbate i wypijam codziennie ponad litr. prawde mowiac jest
          > mi
          > > wszystko jedno czy to sencha czy jakas inna cha. aby byla zielonawink
          >
          > Czasem zielona jest brazowa smile Zgadzam sie z Nekosem, litr herbaty dziennie
          to
          > super sprawa, a pobyt tam, gdzie jej nie ma, to zawsze uczucie niedosytu.

mnie tez jej brakuje podczas podrozy. to co sprzedaja gotowe w butelkach (np. w
          usa) pod nazwa 'green tea' jest z dodatkiem cukru. obrzydliwesad((
          • yabanjin Re: Zielona herbata 12.03.07, 10:10
            Ja jestem w Japonii, zapijam sie zielona herbata litrami. Ale jak wracam do
            Polski, jakos zupelnie przechodzi mi ochota, wole ordynarnego Liptona. Juz
            kilka razy zdazylo mi sie, ze naprzywozilem paczek zielonej herbaty, ktore
            pozniej wywietrzaly... W moim przypadku o smaku herbaty mocno decyduje
            kontekst, srodowisko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka