tppiotr 25.01.06, 05:47 Paranoja i Schizofrenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wit W Niemczech spotyka się na budynkach - IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.06, 07:55 - sądowych obie formy rzeźbiarskie Justycji - z opaską i bez i nikt nie robi z tego cyrku. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi nosiła i czarne okulary... 25.01.06, 11:24 z tego co pamiętam to nosiła juz czrne okulary to moze i nosic opaskę. a swoją droga fascynuje mnie wysoki poziom wiedzy i kultury naszych prawników! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin Ktoś dostanie premię za pomysł na poprawę PR IP: *.crowley.pl 25.01.06, 08:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ropuch Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość IP: *.ibi.uni.wroc.pl 25.01.06, 09:00 Tak, tak, elita inteletualna, panstwo prawnicy. "Nie wiedzielismy", "nie mielismy pojecia", "myslelismy ze". Wymowki na poziomie przedszkolaka, kretynizm o kompletna dezynowoltura. Nie wiem czy wroclawska Temida jest slepa, na pewno jednak sluza jej kretyni. Smutne, Odpowiedz Link Zgłoś
jot10 Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość 25.01.06, 22:48 Przynajmniej elita przyznała się do błędu. To rokuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Nazywa sięSędzie LAMPARSKA IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 26.01.06, 13:05 nie uogólniajmy. Ta pani nazywa się sędzia Lamparska. I nie sądźmy inych sędziów według pokroju pani sędzi Lamparskiej. PS. nie mówię tego bez przekąsu oraz nie ukrywam satysfakcji na okoliczość, że pani Sędzia Lamparska sie tak skompromitowała publicznie, ponieważ już mi kilka razy swoją wiedzą jurydyczną krwi napsuła, tylko że nikt się nie interesuje co ona wyrabia na sali rozpaw i jakie "artystyczne" wyroki wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: btw Re: Nazywa sięSędzie LAMPARSKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 17:19 Tak btw. Czy wyroki sądowe można ujawniać? Czy można je publikować, choćby na tym forum. Jeśli tak, i gdyby to robić w przypadkach jawnie "artystycznych", może poprawiłoby to jakość orzekania? Dziennikarze zazwyczaj nie zainteresują się jakąś drobną sprawą, a orzeczenia bywają nad wyraz nieoczekiwane. Zatem można, czy też będzie to krytyka sądu (a krytykować sądu nie wolno? a właściwie dlaczego nie?). Ja tam bym zachęcał, też mam artystyczne doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bydłę Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość IP: *.zeto.opole.pl / *.zeto.opole.pl 25.01.06, 09:11 wczoraj w telewizji zobaczyłam rzezbiarza którego rzeżby wystawione są w muzeum wrocławski oraz muzeach na całym świecie i zszokowało mnie jak go potraktowano.Mieszka w komórce razem z psami, bez łazienki,kuchni na zgniłym materacu, a na dodatek jest zamykany na kłódkę.To bydło nie zamyka sie w chlewni,to jest nieludzkie, tym natychmiast powinien zajć sie sam prezydent.Ludzi którzy go tam zamykaja trzeba tam zamknąć i niech tam srają pod siebie.To zezwierzęcenie ,hańba dla tego miasta Wrocław.Słynny artysta, muzea na nim zarabiaja i nie stać gminy,państwa żeby kupic mu normalne mieszkanie? Przecież jego dzieła to dawno postawiona willa z wszystkimi wygodami,jak można w ten sposób zarabiać na człowieku.Dziwie sie,że do tej pory nikt z tych ludzi którzy na nim żyrują nie zainteresował sie losem tego człowieka.To najgorszy wstyd i najgorsza hańba!!!!!Jestem do tej pory w szoku,że polacy,katolicy w 90% tak postępują, a gdzie dyrektor muzeum,gdzie pomoc społeczna, gdzie wreszcie ci którzy na jego talencie zarobili szmal?To się w głowie nie mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tig Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość IP: *.magma-net.pl 25.01.06, 09:26 Nie wiem o czym mowisz (bo chyba nie o autorzy Pegaza nad Fosa.. Ale - dobry rzezbiarz - dobre mieszkanie, zly rzezbiarz - zle mieszkanie? A moze powinno byc tak: rzezbiarz - dobre mieszkanie, nie-rzezbiarz - zle mieszkanie? Nie widzialem tego materialu, mam rozumiec ze go bezczelnie wykorzystali. No coz - przykro mi. Nie ma w tym kraju sprawiedliwosci SPOLECZNEJ (sic!) Odpowiedz Link Zgłoś
akm Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość 25.01.06, 10:12 Gość portalu: bydłę napisał(a): > wczoraj w telewizji zobaczyłam rzezbiarza którego rzeżby wystawione są w muzeum > wrocławski oraz muzeach na całym świecie i zszokowało mnie jak go > potraktowano.Mieszka w komórce razem z psami, bez łazienki,kuchni na zgniłym > materacu, a na dodatek jest zamykany na kłódkę.To bydło nie zamyka sie w > chlewni,to jest nieludzkie, tym natychmiast powinien zajć sie sam... włocławski to prawie wrocławski. Prawie robi wielką różnicę. A co do sądu... aż strach, że tam sądzą tacy prawnicy, którzy nie znają prawa, ani autorskiego, ani o ochronie zabytków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość IP: *.chello.pl 25.01.06, 11:26 Przesłyszałaś się, rzeźbiarz mieszka we Włocławku, a nie we Wrocławiu. Rzeczywiście w makabrycznych warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
bonczek_hydroforgroup to chyba żart jakiś albo dowcip 25.01.06, 09:32 przecież nikt trzezwo myslący takiego numeru by nie wymyślił!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TadPiotr Re: to chyba żart jakiś albo dowcip IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 10:27 To po prostu pokazuje, jaki jest stosunek tzw. elity do wartości estetycznych. Po prostu wartości estetyczne się nie liczą, liczą się obiekty jako symbole czegoś tam (liczy się, że "ku czci", dla, przeciw, etc.). Co w połączeniu z brakiem wykształcenia poza specjalistycznym prowadzi do takich wynaturzeń: sędziowie traktowali po prostu bardzo dobry, obiektywnie, posąg jako coś w rodzaju krasnoludka w ogródku, albo tabliczki z napisem "Sąd" dla niepiśmiennych. I śmieszne jest dość powoływanie się na prawo autorskie: a te wszystkie rozbite posągi i pomniki na Dolnym Śląsku (dwa Gossena, jak czytamy) nie były chronione prawem autorskim? Ale niemieckie! Odpowiedz Link Zgłoś
whitepony Re: to chyba żart jakiś albo dowcip 25.01.06, 11:12 Niekoniecznie chciałbym aby Ci ludzie decydowali o losie innych. Swoją drogą to ciekawe zabierać się do zmieniania sztuki bez elementarnej wiedzy na ten temat. Może teraz jakiś sędzia pozmienia np. Pana Tadeusza (Pan Lech? Pan Jarosław? tak tylko sugeruję). Jak zwykle rozejdzie się po kościach i jeszcze premie będą.Dla elity. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Nie wierzę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 11:43 Ludzie mają w głowach wodę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WRO ZDRÓJ wracaj - błagamy - Wrocławianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 11:46 Niech ministrem kultury zostanie Zdrojewski i nastawia tysiąc fontann ZDRÓJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sława Re: Sytuacja jak z Mrożka czy Kafki? IP: *.crowley.pl 25.01.06, 11:57 Ale się uśmiałam z debilstwa PT Sędziów (jak na sztuce Mrożka), ale przez zły (jak na Kafce), bo na moje nieszczęście zdecydowałam się kiedyś na ochronę swych praw przed wrocławskim Sądem. Pod togami ci ludzie skrywają nagość, a z butów wychodzi im słoma, co udowodnił ten artykuł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sława Re: Sytuacja jak z Mrożka czy Kafki? IP: *.crowley.pl 25.01.06, 20:52 Koryguję czeski błąd-uśmiałam się przez zły, ale przez łzy. A mówiąc o nagości sędziów, miałam na myśli nagość intelektualną, oczywiście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vitak Re: Sytuacja jak z Mrożka czy Kafki? IP: *.e-wro.net.pl 25.01.06, 23:19 "a z butów wychodzi im słoma" tak jak niektórym rozbawionym internautom, którzy własnymi porażkami obwiniają innych. Odpowiedz Link Zgłoś
paragraf222 Ale poziom! 25.01.06, 14:03 To sa wlasnie polscy sedziowie! "Zaopmnieli" o prawach autorskich, nie wiedza kogo posag przedstawia itd. Jestem pewny ze podejmuja mostwo innych idiotycznych decyzji a przy jakiejkolwiek probie krytyki czy prosbi o wyjasnienie watpliwosci odpowiadaja ze nie maja obowiazku niz wyjasniac bo sa niezawili i z definicji wszystko robia dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość IP: *.nll.se 25.01.06, 15:45 Jeszcze raz widac wyraznie, ze ludzie (pol)wyksztalceni sa duzo gorsi i glupsi od ludzi prostych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dąs Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 16:53 dąs sądu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartollommeo Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.06, 19:57 Brawo!!!To tylko potwierdza opinię ze ludzie w ogóle nie znaja sie na historii swojego miasta, nie mówiąc juz o sztuce i rozróznianiu co jest czym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tazet Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.06, 22:04 A propos historii: rzeczony pomnik został ustawiony po zdobyciu władzy przez niejakią partię pod nazwą NSDAP, by symbolizować sprawiedliwość ludową, czytaj narodowo-socjalistyczną. Miała ona nie być śLEPA, zatem dyskusja sznownych internautów , jak mniemam, cokolwiek nie na temat. Ale rozumiem,: zawsze można dowalić. A to, że Szanowne sędziowstwo et consortes tłumaczy się jak tłumaczy, to cóż.... Jakby wiedziało jak było nie tylko wyszło by, że mądrzy, ale i nie było by o czym pisać. Albo pisać - narzeszcie ktoś zauważył, iż coś z tym pomnikiem nie tak. W sensie ideowym, rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 22:18 W jednej z sal tego sądu,nie pamiętam , ale w dużej i może najważnieżniejszej wisi olbrzymi obraz. Według pracowników tej instytucji jest to alegoria sprawiedliwości, ale tak naprawdę przedstawia cesarzową Marię Teresę. Obraz ten nie jest wpisany do rejestru zabytków, a na uwagi,że jest to niezgodne z prawem , prezes sądu miał powiedzieć,że to on stanowi prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość 26.01.06, 00:35 Gość portalu: pan napisał(a): > (...)a na uwagi,że jest to niezgodne z prawem, prezes sądu miał powiedzieć,że > to on stanowi prawo. Chyba mu się fałdy od paragrafów wygładziły. Póki co od stanowienia prawa jest inna instytucja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no to co Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 08:44 A co zmienia fakt, że pomnik powstał w latach III rzeszy? Wiele obiektów powstalo w tym okresie a sztukę charakteryzuje to, że jest ponadczasowa.To przebudujmy część Wrocławia i wyburzmy to co powstało w tym okresie i wtedy bedziemy spokojni chwaląc się naszym polskim betonem bezguściem i architektoniczną degrengoladą. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Błąd popełnił von Gosen 25.01.06, 22:41 Witam! Pomyłka wrocławskiego sądu wcale nie jest taka oczywista. Jeżeli von Gosen chciał przedstawić Iustitię, to popełnił rażący błąd - jej atrybutem jest włócznia a nie miecz, oraz waga w _prawej_ a nie _lewej_ ręce. Miecz od zawsze przysługiwał Temidzie, która _musi_ być ślepa. Odpowiedz Link Zgłoś
radca Re: Błąd popełnił von Gosen 25.01.06, 23:05 " czarno widze " ..., czy to przez ta opaske, czy to rzeczywistosc jest czarna ? radca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wydra Re: Błąd popełnił von Gosen IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 26.01.06, 13:13 pl.wikipedia.org/wiki/Justitia według WIKIPEDII : Iustitia - rzymskie uosobienie (personifikacja) sprawiedliwości. Na rewersach monet rzymskich przedstawiana z gałązką oliwną lub paterą, berłem, dużo rzadziej z wagą. Niemniej załączyli fotografię pomnika (szkoda, że bez opisu choćby miejsca z którego pochodzi, autora, ani okresu), na której stoi kobieta z WAGĄ w LEWICY i MIECZEM w PRAWICY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wydra a może błąd popełnił Bolek5, a może Rzymianie??? IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 26.01.06, 13:34 www.internautica.pl/katalog?kid=28&l=I&pk=8&ih=9578. IUSTITIA w mit. rzymskiej bogini sprawiedliwości; zbrodnie ludzi zmusiły ją do ucieczki na nieboskłon, gdzie stała się konstelacją Panny; wyobrażana w długiej szacie, oparta na włóczni, w LEWEJ ręce trzymająca wagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wydra Chyba błąd popełnił Bolek5 ?? IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 26.01.06, 13:59 Chyba błąd popełnił Bolek5 ??? bo broń ZAWSZE trzyma się w wiodącej PRAWEJ RĘCE. Mańkuci kiedyś byli uważani za "sprawnych inaczej", a ( za przeproszeniem) kaleki nie byli ukazywani na pomnikach i wizerunkach (zwłaszcza gloryfikujących) i na pewno Bogini nie była mańkutem. Natomiast jaką bronią dysponowała biorąc pod uwagę, że i miecz i włócznia są właściwymi rzymskim bogom broniami konwenjonalnymi (w odróżnieniu od np. pioruna Zeusa -Greka) to chyba nie ma kategorycznego znaczenia. Rzymscy żołnierze na wyposażeniu posiadali obie. Używali Pilum - krótkiej włóczni zwłaszcza do rzucania, a po rzucie dobywali mieczy. Więc to z jaką bronią przedstawiono Iustitię mogło zależeć od weny artysty, zapewne regionu Italii, szkoły rzeźby lub malunku oraz okresu dziejów. Zwłaszca, że jak pokazałem w linku powyżej na stronie WIKIPEDII jest fotogradia postaci Iustiii z MIECZEM (choć jest to miecz raczej średniowieczny niż starożytnorzymski) co by wskazywało na renesansowe pchodzenie pomnika. Nie powinno wię dziwić, że Artysta XX-wieczny przedstawił Boginię starożytnorzymską z mieczem ( też zresztą nie- starożytnorzymskim, ale bliższym z wyglądu średniowieczu - ze względu na długość i wąskość klingi oraz rękojeść). Nie zmienia to faktu, że artystą BYŁ. (TAKIE JEST MOJE ZDANIE PRYWATNE, ACZKOLWIEK ZAZNACZAM, ŻE NIE JESTEM SPECJALISTĄ W DZIEDZINIE, ALE AMATOREM HOBBYSTĄ i MOŻE POPELNIŁEM BŁĄD JA :) ??) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wydra na pewno przynajmniej Bolek5 popełnił błąd ?? IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 26.01.06, 15:49 www.svabhinava.org/HinduCivilization/Dialogues/Gita-Wendy-terrorism.html Iustitia or Justitia was the Roman personification of justice. She was a virgin living among humans until the wrongdoings of mortals forced her to take flight and become the constellation Virgo, according to the Adkinses in “Dictionary of Roman Religion.” On a coin depicting Justitia from A.D. 22-23, there is a regal woman wearing a diadem. In another, Justitia carries olive twig, patera, and scepter. wynika z tego, że na monetach Iustitia przedstawiana jest dosłownie jako: "królewska kobieta nosząca DIADEM (Można zobaczyć taką monetę). Gdzie indziej Justitia nosi oliwną gałązkę, paterę i berło" . TZN, ŻE ATRYBUTY SIŁY, PRZEMOCY, WOJOWNICZOŚĆI NA CO WSKAZYWAŁA TEŻ DEFINICJA Z WIKIPEDII NIE SĄ NIEODZOWNE ORAZ DLA POSTACI IUSTITII. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: na pewno przynajmniej Bolek5 popełnił błąd ?? 26.01.06, 22:25 Witam! No więc popełniłem błąd zbyt pośpiesznie zabierając głos. Wczoraj wkurzyły mnie po prostu głosy wyśmiewające wrocławskich sędziów, chociaż rozpoznanie Iustitii w rzeźbie von Gosena nie wydawało mi się oczywiste. Żeby się upewnić w mojej opinii, po prostu wziąłem sobie Małą Encyklopedię Kultury Antycznej pod red. Z. Piszczeka z 1973 r. i zacytowałem niemal dosłownie to, co napisano tam o przedtawieniach antycznych Iustitii. Po Twoich dzisiejszych postach zorientowałem się, że sprawa jest bardziej skomplikowana. Poszperałem trochę na własną rękę i wychodzi mi tak: pierwotnie chyba rzeczywiście Iustitia była przedstawiana z włócznią lub czymś w tym rodzaju (oprócz cytowanej już encyklopedii również: www.richtervereinigung.at/iustitia01.htm ) a także z rogiem obfitości i z wagą (www.pantheon.org/articles/j/justitia.html). Miecz pojawia się w jej ręku dopiero od renesansu (en.wikipedia.org/wiki/Iustitia) a w sztuce XIX i XX w. możliwe jest wszystko: miecz, waga, opaska na oczach lub jej brak, korona, berło i co tylko zechcesz (members.tripod.com/mdean/justice.html). Tak czy inaczej - w warunkach takiego zamętu ikonograficznego założenie opaski na oczy rzeźby von Gosena nie jest jakimś strasznym błędem uzasadniającym kpiny ze strony forumowiczów i GW. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: na pewno przynajmniej Bolek5 popełnił błąd ?? 27.01.06, 10:01 Drogi Bolku, założenie opaski jest błędem, ponieważ niszczy zamysł artystyczny Th. v Gossena. Z tłumaczenia niejakiej Lamparskiej wynika, ze sąd wydając wyrok na Iustitie (oślepienie) posłużył nie dowodwami przestępstwa (brak opaski), a jedynie pomówieniami nieprofesjalnych swiadków (krytyka ze strony osob odwiedzających sąd). A gdzie naczelna zasada domniemania niewinności? Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: na pewno przynajmniej Bolek5 popełnił błąd ?? 27.01.06, 11:09 Witam! 1410_tenrok napisał: > Drogi Bolku, > założenie opaski jest błędem, ponieważ niszczy zamysł artystyczny Th. v > Gossena. Myślę, że podstawowym założeniem artystycznym v. Gosena było stworzenie czytelnego i estetycznego _szyldu_ (własnie szyldu, choć ta myśl bardzo oburzyła jakiegoś forumowicza) dla siedziby władzy sądowniczej. Być może w roku 1934 r. Iustitia o przenikliwych oczach świdrujących petentów była właściwym i czytelnym komunikatem. Ale kontekst społeczny i kulturowy się od tego czasu zmienił i dzieło v. Gosena nie spełnia już swej podstawowej, komunikacyjnej funkcji, w sposób prawidłowy. W tej sytuacji nałożenie opaski jest właśnie realizacją _właściwego_ zamiaru Artysty, jest przywróceniem rzeźbie jej pierwotnej funkcji. A Sąd to nie jest muzeum sztuk pięknych i nie jest jego zadaniem pielęgnowanie zabytków ilustrujących idee prawne minionych i niespecjalnie chlubnych epok. Jeżeli szyld autorstwa v. Gosena uznać za dzieło skończone i nie podlegające modyfikacji, to należy się zastanowić nad jego usunięciem i zastąpieniem czymś lepiej uzewnętrzniającym fundamentalne idee demokratycznego państwa prawnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wydra NIE NISZCZCIE WRESZCIE POMNIKÓW !!! IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 27.01.06, 14:39 myślę że atrybuty Iustitii (obecnie Panny w Zodiaku jak już gdzieś powyżej przytaczałem) i Temidy zależą od woli i gustu artysty, epoki, szkoły ( poza wagą oczywiście która jest wspólna i powszechna). W renesansie na pewno doszło do przemiesznia wszystkiego podobne pomiesznie mamy obecnie w "kulturze światowej", która opiera się na wzoracah amerykańskich. Amerykanie ( przodujący obecnie we wszystkich trendach mody światowej) w ogóle chyba nie rozróżniają Temidy od Iustitii, ale utworzyli sobie swoją "Lady of Justice", a ta ma oczy raz zawiązane, a raz odwiązane i nie przeszkadza im to najwidoczniej w twierdzeniach o ich "Demokratycznym Państwie Prawa", i nie uważają wydaje się opaski za symbol ideowo najistotniejszy. (nie są wszak nazistami, ani nie mają ciągot do "socjalistycznego wymiaru prawa"). Więc nie sądzę, że skoro na całym świecie wyobrażenie Boginii Sprawiedliwośći może być przedstawiane BEZ OPASKI, to wyłącznie w Polsce byłoby to nie do pogodzenia z "fundamentalnymi ideami demokratycznego państwa prawnego" i należy POMNIK USUNĄĆ (te fundamenty demokratycznego państwa prawnego w Polsce są zresztą dopiero utwardzane - przeszczepiane z ciężkimi oporami- na razie rzekłbym są bagienne i ruchome). members.tripod.com/mdean/justice.html Natomiast również moje oburzenie (irytację) wzbiera nazywanie sztuki "SZYLDEM", oraz twierdzenie, które zakłada, że "dzieło v. Gosena nie spełnia już swej podstawowej, komunikacyjnej funkcji, w sposób PRAWIDŁOWY (!)". Oraz sposób myślenia, według którego działania URZĘDNIKÓW WŁADZY SĄ "realizacją _WŁAŚCIWEGO (!) zamiaru Artysty", a ich celem "jest przywróceniem rzeźbie jej pierwotnej FUNKCJI (!)". Natomiast co do twierdzenia, że: "Sąd to nie jest muzeum sztuk pięknych i nie jest jego > zadaniem pielęgnowanie zabytków ilustrujących idee prawne minionych i > niespecjalnie chlubnych epok. - to mogę powiedzieć, że w niektórych miejscach Europy ( ja na przykład dobrze znam sprawę ze Szwajcarii), właśnie ( głównie) budynki sądów są budowane jako dzieła sztuki architektonicznej. Państwo finansując budowę sądu jako budynku użyteczności publicznej staje się mecenasem sztuki. Natomiast samo dzieło ma ukazać siłę, zamożność Państwa oraz uwagę jaką przywiązuje ono do prawa i sprawiedliwości oraz, że nie skąpi na ten cel środków. Podobna myśl jest widoczna w poniemieckich budynkach sądowych w Polsce. Myśl ta nie jest obca Polsce (patrz budynek SN i dawne Trybunały) - za wyjątkiem okresu socrealizmu. Uważam również, że powinniśmy szanować historię i pielęgnować niezależnie od tego, którą epokę uważamy za "chlubną", a którą za "niechlubną". Po 1945 r. w Polsce na gwałt usuwano pomniki i zmieniano nazwy ulic. Ludzie tego samego rodzaju dokonywali usuwania pomników i zmian nazw ulic po 1989 r., oraz przepisywali na nowo podręczniki ( Orwell 1984). Natomiast w niemieckich miastach dalej stoją zadbane(!) obeliski upamiętniające "bohaterów Armii Czerwonej" oraz są ulice Róży Luksemburg i Karola Libknechta - BO TO JEST ICH HISTORIA, KTÓREJ NIE WYMAZUJĄ!! podobnie koło Westminsteru stoją Karol I, niedalego Oliwer Cromwell, który go ściął, a niedaleko dalej Karol II, który wykopał z grobu zwłoki Cromwella powiesił je i okaleczył - BO TO JEST ICH HISTORIA, KTÓREJ NIE WYMAZUJĄ!! JUZ NA PEWNO NIE ZMENIAJĄ W ZALEŻNOŚCI OD TEGO KTO AKURAT MA WŁADZĘ. Najepszym, miejscem na historyczne pamiątki po przeszłych dziejach są miejsca użyteczności publicznej jak Rynki, Place, główne ulice, budynki sądów, władzy, administracji, i ze względów historycznych i estetycznych. ZDAJĘ SOBIE JEDNAK SPRAWĘ, ŻE NIE WSZYSCY SIĘ ZGODZĄ, PONIEWAŻ KTOŚ TWORZYŁ SOCREALIZM, KTOŚ USUWAŁ POMNIKI PO 1945 i PO 1989 i TWIERDZIŁ, ŻE "TO BĘDZIE WŁAŚCIWE". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: NIE NISZCZCIE WRESZCIE POMNIKÓW !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 14:45 poczytalem sobie o tych paszportach na tej stronce..moze sie ktos orientuje czy ktos moze za mnie odebrac paszport?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: NIE NISZCZCIE WRESZCIE POMNIKÓW !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 14:48 prosze o odpowiedz na lux.alf@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: NIE NISZCZCIE WRESZCIE POMNIKÓW !!! 27.01.06, 20:38 Witam! Gość portalu: wydra napisał(a): > (...) należy POMNIK USUNĄĆ Ej! ej! ej! Nie galopuj! Napisałem "należy się zastanowić" nad usunięciem i nie "pomnika" lecz _rzeźby_ o zupełnie innej niż pomnik funkcji artystystycznej oraz społecznej. Kłopot z naszą Iustitią polega na tym, że dla publiczności była, jest i - pomimo komentowanego artykułu - pozostanie anachroniczną (bo patrzącą) Temidą. Nawet Ty piszesz o _bogini_Sprawiedliwości_ (czyli Temidzie), choć Iustitia to zaledwie personifikacja Sprawiedliwości. I czy Ci się to podoba, czy nie - w miejscu, w którym obecnie stoi, rzeźba ta jest szyldem. Nie przeczę, że pięknym i mającym niewątpliwie ogromną wartość atystyczną, ale jednak szyldem. I jako szyld wysyła zły komunikat. Jestem absolutnie przekonany, że najdalej za parę tygodni pracownicy sądu znowu będą się spotykać z uszczypliwymi uwagami o widzącej Temidzie, a za kilka lat któraś z wrocławskich gazet (może nawet Wyborcza w nowym składzie redakcyjnym) napisze na ten temat interwencyjny artykuł: "jak to możliwe, że jesteśmy już dziesięć lat w Europie a nasza Temida wciąż świdruje oczami petentów jak za nazistowskich czasów !?" ;) > (te fundamenty > demokratycznego państwa prawnego w Polsce są zresztą dopiero utwardzane - > przeszczepiane z ciężkimi oporami- na razie rzekłbym są bagienne i ruchome). Nieprawda, ale to temat na osobny wątek. Koniec końców sprawę zakończył sam Sąd zdejmując opaskę. No i dobrze. Mi chodziło tylko o to, aby wystąpić przeciwko powodzi niepotrzebnych złośliwości pod adresem sędziów i pokazać, że decyzja Sądu miała swoje przesłanki. Może inne, niż te, które powodują miłośnikami Sztuki, ale też racjonalne i zasługujące na dyskusję a nie na kpinę. Sąd zdecydował się odstąpić od swoich pierwotnych racji i pójść za głosem ludu. Ja szanuję autorytet władzy sądowniczej i wywieszam białą flagę ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wydra Re: NIE NISZCZCIE WRESZCIE POMNIKÓW !!! IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 28.01.06, 18:21 więc : 1. NIE NALEŻY SIĘ ZASTANAWIAĆ, nad usunięciem pomnika. 2. " Pomnik - dzieło rzeźbiarskie lub rzeźbiarsko-architektoniczne, wzniesione dla upamiętnienia osoby lub zdarzenia historycznego. Jego forma może być różna - najczęściej jest to posąg lub grupa rzeźb, ale może być nim również kolumna, obelisk, naturalny głaz, a nawet sztucznie usypane wzgórze (kopiec) lub budynek. Podstawowe typy pomników rozwinęły się już w starożytności (np. pomnik konny, kolumna)." pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik 3. Piszę celowo o "Boginii Sprawiedliwości", żeby podkreślić, że nie ma znaczenia w XXI wieku, czy symbolem sprawiedliwości ma być Temida, czy Iustitia czy "Lady of Justice" i czy ma w dłoni miecz, włócznię czy np. amerykańskiego orła, i na całym świecie nie ma znaczenia czy RZEŹBA PRZEDSTAWIAJĄCA SPRAWIEDLIWOŚĆ, ma opaskę, czy nie ma jej. 4. Temida i Iustitia pochodzą z tej samej mitologii więc trudno uznać, którąś za "anachroniczną", a inną za "nowoczesną". 5. Jeżeli ktoś przedstawia rzeźbę z wagą bez opaski to nie znaczy, że jest nazistą i rzeźby bez przepaski nie są zastrzeżone dla nazistów, co można przejżeć w jednym z linków powyżej. 6. Iustitia była BOGINIĄ tak samo jak Temida. Żyła wśród ludzi, ale została odwołana do krainy Bogów, lub też sama zbiegła nie mogąc znieść niegodziwości ludzi,jak to jest w kilku odesłaniach do stron źródłowych powyżej. 7. Sąd nie miał żadnych "pierwotnych racji", tylko okazał ignorancję dla sztuki, historii i prawa autoraskiego, i nie było żadnego "głosu ludu", tylko oburzenie i śmiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: NIE NISZCZCIE WRESZCIE POMNIKÓW !!! 28.01.06, 20:20 Witam! Ale Cię wzięło... ;) Przecież napisałem, że wywieszam białą flagę. No, ale jak sobie chcesz. Gość portalu: wydra napisał(a): > więc : > 1. NIE NALEŻY SIĘ ZASTANAWIAĆ, nad usunięciem pomnika. Już nie ma nad czym. Roma locuta, causa finita. > 2. " Pomnik - dzieło rzeźbiarskie lub rzeźbiarsko-architektoniczne, wzniesione > dla upamiętnienia osoby lub zdarzenia historycznego. (...) No i? Jakie to wydarzenie upamiętnia rzeźba na budynku Sądu? Powtarzam: to nie jest pomnik lecz dzieło sztuki użytkowej. Wyszukany pod względem formy artystycznej szyld. > 3. Piszę celowo o "Boginii Sprawiedliwości", żeby podkreślić, że nie ma > znaczenia w XXI wieku, czy symbolem sprawiedliwości ma być Temida, czy Iustitia (...) i na całym świecie nie ma znaczenia czy RZEŹBA PRZEDSTAWIAJĄCA > SPRAWIEDLIWOŚĆ, ma opaskę, czy nie ma jej. Nie rozumiesz, prawda? W odniesieniu do dzieł sztuki spełniających funkcję użytkową takie rzeczy mają znaczenie. Wyobraź sobie, że zamówiłeś u znanego rzeźbiarza artystycznie wykonany drogowskaz. Facet zrobił rzecz przepiękną, ale wskazującą w lewo, podczas gdy ty chciałeś, by wskazywała w prawo. Czy przyjmiesz tłumaczenia w rodzaju "Panie, co za różnica? Na całym świecie robią drogowskazy wskazujące to w lewo, to w prawo, w dół i górę, gdzie Pan chcesz!" Rzeźba v. Gosena jest jak drogowskaz wskazujący złą drogę. Jej znaczenie jest określane przez jej _aktualny_ kontekst kulturowy. Nie wiem jak było w Niemczech w 1934 r. ale w Polsce roku 2006 ogromna większość obywateli zna tylko jeden symbol sprawiedliwości - Temidę i ze szkoły wyniosła wiedzę, że Temida jest ślepa. Temida patrząca to - z punktu widzenia świadomości potocznej - komunikat wewnętrznie sprzeczny i naruszający autorytet władzy sądowniczej. > 4. Temida i Iustitia pochodzą z tej samej mitologii więc trudno uznać, którąś > za "anachroniczną", a inną za "nowoczesną". Użyłem słowa "anachroniczny" w znaczeniu "niezgodny z duchem czasu, ze stanem wiedzy". To nie jest znaczenie podstawowe, ale dopuszczane przez słownik (M. Szymczak (red.), Słownik języka polskiego t. 1, W-wa 1978, s. 48). Temida wrocławska jest anachroniczna, bo - niezgodnie z powszechną wiedzą - nie jest ślepa a świadomość potoczna na ogół łączy tą jej cechę z czasami, w których powstała. > 7. Sąd nie miał żadnych "pierwotnych racji", Słowo "pierwotne" oznacza tu "poprzednie", "te, którymi kierowano się przed zmianą decyzji". Sąd _pierwotnie_ kierował się innymi racjami, niż te, które _ostatecznie_ zaakceptował. > tylko okazał ignorancję dla > sztuki, historii i prawa autoraskiego, W gruncie rzeczy tylko argument z prawa autorskiego może być coś wart. Cała reszta to chłam. > i nie było żadnego "głosu ludu", tylko > oburzenie i śmiech na sali. Jak zwał, tak zwał - wychodzi na jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pamela Re: NIE NISZCZCIE WRESZCIE POMNIKÓW !!! IP: *.crowley.pl 29.01.06, 11:02 Wolę przenikliwie patrzącą Sprawiedliwość, niż ślepą i głuchą Temidę.Wielu sędziów wroclawskich sądów jest ślepa i głucha na argumenty. Podejrzewam, że w ogole nie czytają akt przed wydaniem wyroków. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: NIE NISZCZCIE WRESZCIE POMNIKÓW !!! 29.01.06, 14:26 Witam! Gość portalu: Pamela napisał(a): > Wolę przenikliwie patrzącą Sprawiedliwość, niż ślepą i głuchą Temidę. A ja na odwrót. Temidzie zawiązuje się oczy, by kierowała się _wyłącznie_ prawem. Jeżeli pozwolimy jej rozglądać się na boki, zaraz zacznie niepotrzebnie kombinować: "o z tym chodziłam na studia, to mu pomogę" albo "wedle prawa powinnam wydać wyrok na korzyść Iksińskiego, ale zaraz Wyborcza zacznie pisać o nieludzkich sądach, więc niech tam - spór wygra Ygrekowski". Albo opaska i ślepota na wiele ważnych dla publiczności argumentów albo nieuchronna korupcja i nierówność wobec prawa. T.I.N.A. > Wielu > sędziów wroclawskich sądów jest ślepa i głucha na argumenty. I tak właśnie ma być. Dzięki temu spory wogóle są rozstrzygalne. Za każdym z uczestników sporu stoją jakieś racje, każdy ma jakieś znaczące - ze swojego punktu widzenia - argumenty. Gdyby przedstawić je profesjonalnemu etykowi, pewnie w wielu wypadkach rozłożyłby bezradnie ręce, nie wiedząc po czyjej stronie stanąć. A sędzia i tak znajdzie rozwiązanie. Jest tak dzięki temu, że sądy nie badają, _kto_ma_rację_, tylko - _kto_naruszył_ustawę_. To absolutnie różne rzeczy. Oczywiście takie podejście ma swoje konsekwencje - sądy nie uwzględniają mnóstwa argumentów ważnych dla stron, ale pozbawionych znaczenia prawnego. Rozumiem, że to wkurzające. Ale trudno - sąd nie jest mediatorem ani psychoterapeutą. Albo takie podejście, albo nierozstrzygalność większości spraw. T.I.N.A. > Podejrzewam, że w > ogole nie czytają akt przed wydaniem wyroków. Cóż, błędu i braków w wykształceniu nie da się wykluczyć. Mamy chyba nie najlepiej skonstruowany model kariery w zawodzie sędziowskim. Ale - w mojej opinii - wypadki takie są znacznie rzadsze, niż twierdzi publiczność. Uczestnicy sporów często są skłonni za błąd uważać każde zachowanie sędziego, którego nie rozumieją, albo z którym nie potrafią się pogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: NIE NISZCZCIE WRESZCIE POMNIKÓW !!! 30.01.06, 00:50 tu z kolei drogi Bolku okazujesz sie słodkim idealistą! Widze w Tobie prawnika, ktory przekonany jest o wielkosci tego zawodu. Moze jest on i wielki, ale praktyka tego kraju i przekonanie wiekszosci jego obywateli są zupelnie inne. Jak to wiec wytlumaczyc? Uznajmy to pytanie za pytanie natury retorycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: NIE NISZCZCIE WRESZCIE POMNIKÓW !!! 30.01.06, 10:54 Witam! 1410_tenrok napisał: > tu z kolei drogi Bolku okazujesz sie słodkim idealistą! Tylko nie słodkim, tylko nie słodkim ;) > Widze w Tobie prawnika, ktory przekonany jest o wielkosci tego zawodu. No bo to jest niezwykła profesja. > Moze > jest on i wielki, ale praktyka tego kraju i przekonanie wiekszosci jego > obywateli są zupelnie inne. Sorki, ale tzw. "większość obywateli" jest merytorycznie przygotowana do oceny pracy prawników mniej więcej w tym samym stopniu, co i do oceny astronomów, mikrobiologów czy lutników. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: NIE NISZCZCIE WRESZCIE POMNIKÓW !!! 30.01.06, 14:11 czytając Twoje posty takiej odpowiedzi sie spodziewałem. A wiec bingo! Odpowiadasz tym, dlaczego tu jest tak, a nie inaczej! Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: NIE NISZCZCIE WRESZCIE POMNIKÓW !!! 30.01.06, 00:45 Temida nie jest slepa! Temida waząc winy ma przewiązane oczy. A to zupełnie co innego! Argument, że rzezba Gossena to zły drogowskaz - to niestety rowniez chłam! Wchodzi do palacu sprawiedliwosci, w ktorym najpierw winy Twoje i tez zasługi zostaną bacznie ocenione! Dopiero wtedy Temida wyda wyrok! Przesłanie jest jasne i klarowne, również dla naszej epoki. Chyba ze Bolku jestes slepym? Wystarczy pomyslec! Sad traktując w ten sposob dzieło Gossena wydał wyrok nie wysłuchawszy swiadkow! Oto wlasnie sad, ktory jest abstrakcyjnym bytem schowanym za swoją nieomylnoscią! Oto sąd, ktory moze dokonać wszystkiego. Mam pewne obiekcje co takiego pojmowania sadownictwa. Pocóz zatem waga, miecz i owa przepaska? Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: NIE NISZCZCIE WRESZCIE POMNIKÓW !!! 30.01.06, 10:49 Witam! 1410_tenrok napisał: > Temida nie jest slepa! Temida waząc winy ma przewiązane oczy. A to zupełnie co > innego! OK. Złapałeś mnie. Zastosowałem po prostu dość powszechny skrót myślowy. Więcej nie będę. Argument, że rzezba Gossena to zły drogowskaz - to niestety rowniez > chłam! Wchodzi do palacu sprawiedliwosci, w ktorym najpierw winy Twoje i tez > zasługi zostaną bacznie ocenione! Zasługi? A po co? To jest właśnie to, czego boję się w "patrzącej" Sprawiedliwości. Że będzie orzekać wg zasług a nie wg ustawy. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: NIE NISZCZCIE WRESZCIE POMNIKÓW !!! 30.01.06, 14:13 Facet sądy w tym kraju w wiekszosci oceniaja wg zasług, wiec nie truj! Zasługi - słyszałes o "in dubio pro reo?" Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: NIE NISZCZCIE WRESZCIE POMNIKÓW !!! 30.01.06, 17:15 Witam! 1410_tenrok napisał: > Facet sądy w tym kraju w wiekszosci oceniaja wg zasług, Czyli tak, jak lubisz ;) Więc o co chodzi? > Zasługi - słyszałes o "in dubio pro reo?" No słyszałem. Ale związku z tematem nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: na pewno przynajmniej Bolek5 popełnił błąd ?? 30.01.06, 00:34 No to idzmy na całość! Ubierzmy justicje, moze w toge (peplos to juz niemodne)? A moze dajmy jej laptopa? Moze wage elektroniczną? Dlaczego ona ma miecz? Kto dzis korzysta z miecza? Dajmy jej do reki glaubert albo moze colta? Jak ma byc szyld, to szyld nowoczesny! Tak Boleczku! Mamy racje! Zwłaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy to owa polska temidka za przepaskę na oczkach używa siatkowej ponczoszki! Jakiez to zabawne od 1945 roku do 2005 roku nikt nie zwracał uwagi na dzieło pana Gossena. Aż tu nagle. Sąd nie jest muzeum sztuk pieknych! Dla mnie bomba! A czy nasze idee prawne są rzeczywiscie super? Czy justitia nie powinna znow patrzec ludziom prosto w twarz, swoim swidrującym wzrokiem? Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: na pewno przynajmniej Bolek5 popełnił błąd ?? 30.01.06, 10:45 Witam! 1410_tenrok napisał: > No to idzmy na całość! (...) Jak ma byc > szyld, to szyld nowoczesny! Brawo! Całkiem składna argumentacja "ad absurdum". Niestety, nieco zbyt emocjonalna. Każdy komunikat jest czytelny wyłącznie w kontekście kulturowym. Postać w todze, z laptopem i uzi nigdy nie będzie odbierana jako Temida, nawet jeżeli ją tak podpiszesz wielkimi literami. Odwrotnie - kobieta w antycznej szacie, z mieczem i wagą zawsze będzie dla większości Polaków Temidą, nawet jeżeli ją podpiszesz "Justitia" albo "Janek Kos". Brak opaski prowokuje do pyteń w rodzaju "co artysta chciał nam przez to powiedzieć? Pewnie ta Temida jakaś nienormalna jest". > Jakiez to zabawne od 1945 roku do 2005 roku nikt nie zwracał uwagi na dzieło > pana Gossena. Nieprawda. Odkąd pamiętam żartowano sobie z tej rzeźby. W komentowanym artykule są informacje o tym, jak podziemie jeszcze w latach 80-tych zakładało Temidzie/Iustitii opaskę na oczy. > (...) Czy justitia nie powinna znow > patrzec ludziom prosto w twarz, swoim swidrującym wzrokiem? Możliwe, że takie czasy powrócą. Ale raczej Ci się nie spodobają. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Re: na pewno przynajmniej Bolek5 popełnił błąd ?? 30.01.06, 14:25 W wykonaniu kolejnych odmian socjalistycznej sprawiedliwosci, niezbyt wielkiej szkodliwosci społecznej i ogolnem nasmiewania sie z prawa w sądach - na pewno nie! W wykonaniu sadownictwa zblizonego standardami do Europy zachodniej - na pewno tak. Ale sadzac z aktualnej praktyki - tego sie nigdy nie doczekam, moje dzieci tez nie, moje wnuki tez nie! A Twoja odpowiedz na moje propozycje odnoscie nowych atrybutów justitii dowodzi jedynie niskiego poziomu znajmosci uwarunkowan antycznych i ich symboliki. Ale coz, juz powiedziałes - "sad to nie muzeum sztuki". O tym to wiem, albowiem w tych sprawach to juz sobie wogole nie radzicie. Dziekuje za zdanie "pewnie ta temida jakas nienormalna jest" - to oddaje stan faktyczny polskiego sadownictwa. I wracamy do początku, czyz nie? Ponadto zaczynasz sobie przeczyc, troche wiecej retoryki sadowniczej prosze, a nie tylko same pouczanki i połajanki. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
bolek5 Re: na pewno przynajmniej Bolek5 popełnił błąd ?? 30.01.06, 17:21 Witam! 1410_tenrok napisał: > > A Twoja odpowiedz na moje propozycje odnoscie nowych atrybutów justitii dowodzi > jedynie niskiego poziomu znajmosci uwarunkowan antycznych i ich symboliki. O czyj niski poziom chodzi? Pisałem o tym, jak określone symbole są odczytywane przez większość Polaków, więc jak rozumiem Twoja wypowiedź też ich dotyczy? ;) > Ponadto zaczynasz sobie przeczyc, ;D > troche wiecej retoryki sadowniczej prosze, a > nie tylko same pouczanki i połajanki. Połajanki? Kto tu komu urządza połajanki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Maria Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 23:33 Zauważmy, że opaska ma kolor złota. Jest to więc jasna aluzja. Wszyscy powinni wiedzieć co zasłania wzrok Sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sława Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość IP: *.crowley.pl 26.01.06, 10:25 Świetne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość IP: *.kuzniki.net 25.01.06, 23:58 Dobry wieczór Pani Redaktor Beato Maciejewska!!! Gratuluję, że zastniałaPani w sercach czytelników po wielu latach nieistnienienia. Do zobaczenia za parę lat. Nikt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dec Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość IP: *.chello.pl 26.01.06, 08:26 może ją założyli dlatego, że większość pracujących tam sędziów jest ślepa i głucha na racjonalne argumenty?? wówczas wszystko by pasowało;) Odpowiedz Link Zgłoś
www.wroclaw.so.gov.pl Re: Sąd oślepił Sprawiedliwość 27.01.06, 14:12 Uprzejmie informujemy, że opaska z rzeźby Iustitii została dzisiaj zdjęta. ------------ Biuro Prasowe Sądu Okręgowego we Wrocławiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Procurator ...i prosimy od tej pory o sprawiedliwe wyroki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 22:31 zdejmijcie opaskę i zacznijcie dla symetrii orzekać zgodnie z prawem Odpowiedz Link Zgłoś