Gość: hulio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 18:53 Które z wrocławskich tramwajów uległy jakimś poważniejszym wypadkom? (nie chodzi o lekkie stuknięcie z samochodem osobowym) Czy wie ktoś coś o tym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: perian Re: Wypadki IP: *.kom / *.os1.kn.pl 10.02.06, 22:59 Ze stodwójek warto wspomnieć: 2006, 2010, 2025. Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: Wypadki 10.02.06, 23:13 wroclaw.hydral.com.pl/31326,foto.html wroclaw.hydral.com.pl/31329,foto.html Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tduvall Re: Wypadki IP: *.KREDKA.ds.uni.wroc.pl 11.02.06, 03:03 O Kurde, ale masakra, kiedy to sie stalo? Komus sie cos stalo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hulio Re: Wypadki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 12:15 To w 1991 roku. A tak swoją drogą to 2383 (ten drugi) to z 2227 w składzie jeździ, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Wypadki IP: *.kom / *.os1.kn.pl 11.02.06, 12:29 Jeździ, jako pierwszy w składzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Re: Wypadki 16.02.06, 13:06 Gość portalu: Tduvall napisał(a): > O Kurde, ale masakra, kiedy to sie stalo? Komus sie cos stalo? To na zdjęciach przedstawia wykolejenie na moście na Ślęży. O ile pamiętam, nikt nie zginął, a przyczyną były kamienie podłożone przez niegrzeczne dzieci. Wygląda groźnie, bo tram ostro grzał i wykoleił się niczym ezt EN57 na PKP przy pełnej 100 km/h. Groźniej mogło być na moście Pokoju - też "10" wykoleiła się na śrubie w korytku szyny z wargą i zmierzała po chodniku do Odry. Wóz rozwalił barierkę i zatrzymał się z przednim pomostem nad rzeką... Do remontu mostu w chodniku były wyryte ślady po tramie i barierka pospawana. Groźniej jednak bywało wiele razy. Przykładowo: zderzenie czołowe "3" i "10" na jednotorowym wówczas odcinku za pętlą Pilczyce (mnóstwo rannych, zginął motorniczy z Zaj. VI), czołowe zderzenie dwóch "14" na ówczesnej jednotorówce koło Cmentarza Osobowickiego, czy mnóstwo podobnych katastrof na linii do Kleciny... Pamiętam też wóz 2095 po czołówce z drugim wozem składu 2x105N - mijały się na pl. Legionów (wtedy PKWN) i ten drugi wagon składu 105N wykoleił się przed nosem Przeguba 2095 - zupełnie jak 20 lat później towarowy przed nosem pędzącej 120 km/h EP07 koło stacji Miały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tduvall Re: Wypadki IP: *.KREDKA.ds.uni.wroc.pl 16.02.06, 17:13 a moglbys zdradzic skad czerpiesz te informace? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix z Traugutta Re: Wypadki IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.06, 22:10 A pamiętacie z cztery lata temu wykolejenie koło Dworca Głównego?Tramwaj 105 N skręcał w Kołłątaja i jeden wagon "pojechał" prosto wprost na chodnik uszkadzając słupki z łańcuchem i pozostawiając wryty ślad.Szczęście,że nikt tu nie stał bo tu akurat jest przejście.W zeszłym roku w czasie wichury drzewo spadło na 102-kę miazdżąc ją.Nie wiem czy tu byli poszkodowani ale tramwaj trafił na złom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hulio Re: Wypadki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 11:53 Ten koło dworca to 2368+2367 bodajże, a na Klecinie drzewo rąbnęło w 2006... :( A może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie postawione na początku wątka? Odpowiedz Link Zgłoś
kolejar Re: Wypadki 18.02.06, 06:49 Gość portalu: Tduvall napisał(a): > a moglbys zdradzic skad czerpiesz te informace? Wiesz... z bani! Po prostu trochę mi się zapamiętuje, co mówią znajomi z zaprzyjaźnionej Zajezdni Nr VI w sąsiedztwie, a trochę sam widziałem. Niestety, gorzej ze spamiętaniem nrów wozów. Jak chodziłem do liceum, to sobie takie fakty notowałem, ale potem mi się znudziło. Teraz żałuję. A wspomniany wcześniej przeze mnie 2095 będę pamiętał do końca życia... Widziałem go za halą w Zaj. VI - stał tam chyba rok. Tak rozpieprzonego tramu nie widziałem nigdy wcześniej, ani później! No, w pewnym sensie tylko ten rozgnieciony drzewem na Klecinie 2006 był "lepszy"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irizar widziałem ten wypadek na własne oczy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 20:51 Pamiętam, że jechałem wtedy z rodzicami autem z Legnicy. Jedziemy a nagle po prawej stronie koło mostu stało mnóstwo osób. Zatrzymaliśmy wtedy samochód a ja poszedłem z tatą oglądnąć. Wtedy zrobiło na mnie to wielkie wrażenie, bo często jezdziłem tą trasą tramwajem na pociąg do Leśnicy. I każdorazowy przejazd przez most na Ślęzy był dla mnie stresujący, szczególnie jak był taki nie wyprofilowany łuk. Poprawili ten łuk po tym wypadku. Łuk był taki ostry wcześniej, bo tam przecież był odcinek jednotorowy (od pętli do podjazdu na most kolejowy). Co do wypadków, był taki jeden, chyba w 1989. Jechałem wtedy (3 lub 10) w stronę Leśnicy z przystanku Kwiska, i pierwszy wagon trójczłonowego składu pojechał prostu, a drugi wagon skręcił w prawo do zajezdni, trzeci został na torach. Oczywiście przejażdzka po kostce (bo akurat stałem w drugim wagonie), starszne podskoki, kurz i nagłe zgaśnięcie światła, spowodowane rozerwaniem składu, zepchnięcie czerwonego fiata 126p na słup i ogólny kszyk pasażerów, spowodował u mnie tak silną reakcję urazową, że przez ponad 3 lata NIE jedziłem tramwajami bo się bardzo bałem :((( Teraz widzę, że mógłbym sądzić się o szkody moralne poczynione przez MPK w stosunku do mnie. Ale... Wtedy była komuna a ja byłem mały chłopiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hulio Re: Wypadki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 12:51 Wie ktoś coś dokładnie, o tym co się stało z wozami: 2203, 2214, 2323, 2326? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re:NAJNOWSZY WYPADEK! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.06, 11:25 Dzisiaj na ul.Piłsudskiego zderzyły się dwa tramy.Nie wiem jaka linia,jaki nr.boczny,typ wozu.Wiem,że ranne są dwie osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
aartur2000 Re:NAJNOWSZY WYPADEK! 18.02.06, 12:20 .: Wrocław - wypadek tramwaju :. 18 lutego 2006 - 11:32 Trzy osoby - motorniczy i dwie pasażerki zostały poszkodowane w zderzeniu dwóch tramwajów na skrzyżowaniu ulicy Świdnickiej z Piłsudskiego we Wrocławiu. Na razie nie wiadomo dlaczego jeden z wagonów zamiast skręcić pojechał prosto i uderzył w nadjeżdżający z przeciwka drugiu pojazd MPK. Bada to specjalna komisja. e.os /dpanek /PRW www.radio.wroclaw.pl/index.jsp?art=54763 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re:NAJNOWSZY WYPADEK! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.06, 17:08 Dziwne! Zazwyczaj jest tak,że gdy drugi wagon skręca w lewo zamiast jechać prosto "wali" w tram nadjeżdżający z przeciwka.Tak było kiedyś na pl.Dominikańskim.A tu jest jakoś odwrotnie i trudno mi pojąć jak to było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hulio Re:NAJNOWSZY WYPADEK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 17:45 Pamiętam, że jak byłem mały to tramwaj linii 3 rąbnął w 112 i były chyba ofiary śmiertelne. Było to koło dworca. Gdzieś 1996/97 rok, jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hulio Re:NAJNOWSZY WYPADEK! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 17:44 15 (#2462+2461) nie wychamował na przystanku (awaria hamulców) i wiechał w jadącą z przeciwka 5 (#2512+2511). Ciekawe co z nimi zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś