Dodaj do ulubionych

Tu będą łatane dziury

14.02.06, 03:38
A kiedy (i czy w ogóle) np. na Poznańskiej i Pilczyckiej? Oczywiście nie
wspominam o mniej ważnych ulicach na osiedlach - tam będą dziury przez parę
nastepnych lat (teraz może nie jest najgorzej, ale to właśnie dobry moment,
żeby "dobrze" załatać stosunkowo niewielkie ubytki. Jednak znając życie
te "niewielkie" ubytki będa teraz "olane" a za jakiś czas koszt ich napraw
bedzie na tyle duży, że zabraknie na nie "kasy").
Obserwuj wątek
    • Gość: Kaziu A skad te dziury???? IP: *.dcg.pl 14.02.06, 09:49
      Wczoraj pani Ewa Mazur, rzecznik ZDiK mowila, ze to jest normalne na tej
      szerokosci geograficznej. jak przychodza duze mrozy i odwilz to wszystko peka.
      To jest jakas chora i niekompetentna wypowiedz!!!
      Jezdze po Czechach, Niemczech, ktore maja taki sam klimat, ba! nawet jeszcze
      ciezszy!! I TAM NIE MA DZIUR W DROGACH!!!!
      Powod??
      Ano taki, ze wykorzystywane materialy sa lepszej jakosci i co wazne wykonawstwo
      jest najlepszej jakosci!!!!
      W gorach, jeszcze istniala Czechoslowacja, Polscy wykonwcy budowali z polskich i
      czeskich materialow drogi, ktore bez remontow istnieja do dzis!!! A maja po 30
      lat!!!! I tam tylko w niznacznych ilosciach zaczynaja robic sie dziury na
      dodatek na skrajni jezdni!
      U nas liczy sie tylko kasa, kasa, kasa! Wybiera sie tylko najtansze oferty czyli
      najgorsze materialy, najgorszy wykonawca. Wiadomo przeciez nie od dzis, ze
      oferent dajacy za inwestycje o 3-5 milionow mnij niz inni musi zejsc z kwoty
      dajac tansze, najgorszej jakosci materialy..
      Mam wielka nadzieje, ze sluchajac pani Ewy Mazur nastepnym razem nie bedzie
      plesc jakis durnych, wyssanych z palca farmazonow o klimacie!!
      • svarte_sjel Re: A skad te dziury???? 14.02.06, 11:28
        Gość portalu: Kaziu napisał(a):
        > oferent dajacy za inwestycje o 3-5 milionow mnij niz inni musi zejsc z kwoty
        > dajac tansze, najgorszej jakosci materialy..

Na wypadek gdybyś nie zauażył to jakich materiałów ma użyć wykonawca jest
        wyspecyfikowane w umowie, a nie pozostawione do jego decyzji.
        • agouti Re: A skad te dziury???? 14.02.06, 11:36
          Czyli twierdzisz że ZDiK z premedytacją i świadomie dopuszcza do odbioru dróg
          które wykonywane są z materiałów niezgodnych z figurującymi w umowie? To poważne
          zarzuty, myślę że powinieneś iść z nimi do prokuratora.
          • Gość: Kaziu Re: A skad te dziury???? IP: *.dcg.pl 14.02.06, 15:36
            A kto to sprawdzi w jaki sposob i z czego jest zageszczany grunt, jaki jest
            asfaltobeton?? W oglaszanych przez ZDiK czy Dyrekcji Drog przetargach nie wolno
            wskazywac na konkretny material, moze wskazac jedynie na parametry materialow...
            • piast9 Re: A skad te dziury???? 14.02.06, 19:27
              Gość portalu: Kaziu napisał(a):

> W oglaszanych przez ZDiK czy Dyrekcji Drog przetargach nie wolno
              > wskazywac na konkretny material, moze wskazac jedynie na parametry materialow..
              W żadnym przetargu nie można wskazać konkretnie żadnego wyrobu czy materiału. A
              parametry są niby badane przy odbieraniu roboty.
              • sothis666 Ciągle nie załapaliście...? 15.02.06, 21:25
                Przecież nie ma się co czepiać, wszystko jest w specyfikacji.
                W ustawie.
                Przecież to nie jest wina urzędników.
                Przecież to nie jest wina ZDiK.
                Przecież to nie jest wina materiałów.
                Przecież to nie jest wina wykonawców (nawet Ziajki).

Jedyny sensowny wniosek:
                To Bóg nie chce dobrych dróg we Wro.
                Uff, wyjaśniło się.

• tbernard Re: A skad te dziury???? 20.02.06, 10:40
              > A kto to sprawdzi w jaki sposob i z czego jest zageszczany grunt, jaki jest
              > asfaltobeton?? W oglaszanych przez ZDiK czy Dyrekcji Drog przetargach nie wolno
              > wskazywac na konkretny material, moze wskazac jedynie na parametry materialow..
              > .

No to jako parametr powinno się podać coś w stylu: gwarancja na żywotność
              minumum 10 lat. Wtedy guzik mnie obchodzi z czego i jak to jest zrobione. Jeśli
              powstaną dziury przed upływem gwarancji, to wykonawca na własny koszt od nowa
              całą drogę robi a nie jakieś łaty. Myślę, że byłby to solidny bodziec aby
              partacze nie rwali się do poważniej roboty. Może za coś takiego trzeba by więcej
              zapłacić, ale odpadają wtedy koszty łatania i inne szkody.
    • djbrunon Re: Tu będą łatane dziury 14.02.06, 10:21
      stratatatata KAsa kasą ale jak widac nie dokoncza jestesmy w UNI Eunuchów :)
    • Gość: Mickey to jeszcze ul. MORWOWA i Terenowa !!!!! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 15.02.06, 21:49
      to teraz przy remoncie Armii Krajowej, wiaduktu nad Krakowską to szalenie wazny
      łącznik objazdu z ul. Bardzką! A ulica po prostu jest jedną wielką dziurą

ul. Terenowa, niedawno zrobiona, dziś... koszmar. Czyzby fuszerka. Po niej nie
      jezdza tiry a dziura na dziurze makabryczne
    • Gość: delfinka Re: Tu będą łatane dziury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 10:57
      jechałam dziś rogowaska jak co dzień do pracy i nie zauważyłam aby dziury były
      połatane :/
      • Gość: artek Re: Tu będą łatane dziury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 12:03
        wczoraj wracając z pracy widziałem paru jegomościów i ze dwa samochody na
        poboczu krzemienieckiej. ale nie zauważyłem żeby zajmowali się czyms innym niż
        staniem (swoją droga nie za bardzo patrzyłem bo byłem zajęty omijaniem dziur ;).
        na rogowskiej nie widziałem nikogo w pomarańczowych kubraczkach. moze
        przestraszyli się deszczyku?
    • Gość: kierowca Re: Tu będą łatane dziury IP: 80.55.196.* 17.02.06, 11:54
      Szkoda,że ZDiK nie pamięta o ul.Opolskiej i nie widzi co sie dzieje na trasie
      objazdu przez ul.Karwińską-niedawno dziury łatano a już są nowe-wydaje mi
      się,że nadzór nad wykonawstwem jest mierny-a szkoda bo to pieniadze podatników-
      a chyba źle sie dzieje jak sie jee trwoni!!!!
    • Gość: ian Re: Tu będą łatane dziury IP: 195.20.110.* 20.02.06, 09:36
      Ulice Armii Krajowej, Borowska, Grota-Roweckiego nie były łatane, pomimo ładnej
      pogody. Grota-Roweckiego nadaje się do zamknięcia ! w gorszym stanie niż
      zamknięta niedawno Armii Krajowej. Zgroza !!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka