djbrunon 18.02.06, 10:47 jestem teraz w poznaniu u znajomej i nie moge sie nadziwic ze tu jest super komunikacja nie które tramy wrecz smijaja jakl pociski i cichutko jak na takie tabory :) pozdrawiam miłośników wracam w poniedziałek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: stały pasażer Re: Poznańskie MPK IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 18.02.06, 10:49 Zgadzam sie! Wrocław to dziadostwo pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Poznańskie MPK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.06, 11:19 Nie powiedział bym.Co roku jestem w Poznaniu,biegnę tam maraton i korzystam z tramwaju "6" albo "8" na Miłostowo jadąc na Maltę{będę tam też 18 marca na "Maniackiej dziesiątce"-bieg na 10 km}.Zakupili sporo starych tramwajów,które są może wygodne ale za długo nie mogą już służyć.Poznańskie 105- ki nie różnią się hałasem od naszych i nie są tuningowane więc wygląd mają pierwotny nawet te niedawno modernizowane.Czeskie TATRY często się psują nawet sam widziałem zjeżdżający wóz do zajezdni bez pasażerów z napisem AWARIA .A najnowsze COMBINO fakt,że są z wyglądu super,ale nie bez wad,prawie wszystkie musiały wrócić do SIEMENSA na poprawkę,felerem była konstrukcja dachu.Dziwne jest,że te jeżdżace na zachodzie tego nie miały.Jedyne co można pozazdroscic Poznaniowi to wyciszenia torowisk i mniej roboty z remontami.Z autobusami jest jak u nas,nowe MAN-y,NEOPLANY,SOLARISY I JELCZE VITO i trochę starych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josip Re: Poznańskie MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 11:25 Do tego trzeba dodac te ich bilety...Brak przystankowych biletow bardzo jest wielkim minusem. Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Poznańskie MPK 18.02.06, 12:41 Gość portalu: Martix napisał(a): > najnowsze COMBINO fakt,że są z wyglądu super,ale nie bez wad,prawie wszystkie > musiały wrócić do SIEMENSA Do Siemensa wrócił tylko jeden > na poprawkę,felerem była konstrukcja dachu A dokładniej elemetów łączących aluminiową konstrukcję dachu. Problem był z AluGripami... > Dziwne jest,że te jeżdżace na zachodzie tego nie miały. Oj miały, miały. W Poczdamie wycofano na jakiś czas wszystkie Combino i nie mieli czym jeździć. Na trasy puszczali zabytkową przegubową Gothę, a sprzedane Węgrom Tatry zawrócili na granicy. Wszyscy nabywcy Combino mieli z tym problemy. > Z autobusami jest jak u nas,nowe MAN-y,NEOPLANY,SOLARISY I JELCZE VITO i > trochę starych. Niezupełnie, bo nich nie jeżdżą Volva :) A niesłyszałem o czymś takim jak Jelcz Vito, chyba, że Ci chodzi o niegdyś składanego w Jelczu Mercesesie Vito - taki mały dostawczak. :^) W każdym razie w Poznaniu jeżdżą Jelcze M125M _Vecto_. Co do starych to też niezupełnie, bo niedługo nie będa mieć planowo puszczanych autobusów wysokopodłogowych (po zrealizowaniu ostatniego przetargu) a my z Volvami B10MA to będziemy musieli się jeszcze trochę pomęczyć. Poznań jak dla mnie ma W POLSCE najlepszą komunikację miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Poznańskie MPK 21.02.06, 02:53 Jeżdżą Volva, jeżdzą - tylko to nie MPK Poznań ma, a Swarzędz. Na Środce ileś linni do Swaja ma pętle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wr Re: Poznańskie MPK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.02.06, 22:47 Gość portalu: stały pasażer napisał(a): > Zgadzam sie! Wrocław to dziadostwo > pozdr. Ty śmierdząca pyro jesteś najlepszą antyreklamą tego dziadowskiego miasteczka zwanego poznań Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Poznańskie MPK 18.02.06, 12:02 djbrunon napisał: > komunikacja nie które tramy wrecz smijaja jakl pociski i cichutko jak na Poczekaj do wieczora :^) W Poznaniu z okazji czasowej taryfy wprowadzono jednakowe czasy przejazdy niezaleznie od pory dnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Poznańskie MPK IP: *.Slowianska.k.pL 18.02.06, 12:34 na przystankach, obok rozpiski biletow, jest napisane: opoznienia do 3 minut, przed czasem do 1 minuty. szkoda, ze we wroclawiu jezdza jak chca. Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Poznańskie MPK 18.02.06, 12:43 Gość portalu: g625 napisał(a): > na przystankach, obok rozpiski biletow, jest napisane: opoznienia do 3 minut, > przed czasem do 1 minuty. szkoda, ze we wroclawiu jezdza jak chca. We Wrocławiu są dokładnie takie same ustalenia. A że się ich nie przestrzega?? W Poznaniu też są pewnie korki i przejazdy kolejowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Poznańskie MPK IP: *.Slowianska.k.pL 18.02.06, 14:57 ale odjezdzanie kilka minut przed czasem to po prostu chamstwo. tym bardziej ze jest notoryczne na wielu liniach. dolaczajac do tego fatalne skomunikowanie linii - tzn. czesto wszystkie linie na jednej trasie lece po sobie a pozniej dziura, to mamy kolejny minus wroclawskiej kz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Poznańskie MPK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.06, 17:01 Busmen twierdzi,że Poznań ma najlepszą komunikację.Ja jestem bardziej zdania,że Kraków.Niedługo będzie u nich 50 niskopodłogowych tramów.A i autobusy są w porządku.A najbardziej na komunikację narzekają w Łodzi,tam pełno autobusowych rzęchów,niektóre tramwaje CITYRUNNERY musieli wyporzyczyć za granicę.A te inne co u nich jeżdżą na wąskich wózkach często się psują i wykolejają na powyginanych jak kable torach. Odpowiedz Link Zgłoś
busmen Re: Poznańskie MPK 18.02.06, 17:52 Gość portalu: Martix napisał(a): > Busmen twierdzi,że Poznań ma najlepszą komunikację.Ja jestem bardziej > zdania,że Kraków. Nigdy nie mogę się zdecydować, które miasto ma lepszą komunikację :) Po prostu Poznań ma moim zdaniem lepsze autobusy i combino bardziej mi się podobają od Bombardierów. Odpowiedz Link Zgłoś
djbrunon Re: Poznańskie MPK 18.02.06, 22:04 o dziwo te poznanskie tramy są ładne i niczym sie praktycznie nie rózniajesli chodzi o czasowe bilety to dosyc dobre rozwiazanie maja 10, 30, 60, 90 minutowe. czasem jest cool a tramy seryjnie smigaja a ich autobusy podmiejskie czesciej kursuja niz nasze DLA a do swarzedaz sa co chwile ale inna trasa stała bilet normany 3 zeta a u kierowcy plus 50 groszy,nie narzekam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łos_bimbacz Re: Poznańskie MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 23:51 komunikacja, to najlepsza promocja miasta dla gości, żadne mantrowanie Sterników i bilbordy nie przekonały mnie od Krakowa tak jak przejażdżka bombardierem, nie tylko ja mam taką słabostkę. Odpowiedz Link Zgłoś