Dodaj do ulubionych

Poznańskie MPK

18.02.06, 10:47
jestem teraz w poznaniu u znajomej i nie moge sie nadziwic ze tu jest super
komunikacja nie które tramy wrecz smijaja jakl pociski i cichutko jak na
takie tabory :) pozdrawiam miłośników wracam w poniedziałek
Obserwuj wątek
    • Gość: stały pasażer Re: Poznańskie MPK IP: *.ks.k.pl / 80.53.160.* 18.02.06, 10:49
      Zgadzam sie! Wrocław to dziadostwo
      pozdr.
      • Gość: Martix Re: Poznańskie MPK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.06, 11:19
        Nie powiedział bym.Co roku jestem w Poznaniu,biegnę tam maraton i korzystam z
        tramwaju "6" albo "8" na Miłostowo jadąc na Maltę{będę tam też 18 marca
        na "Maniackiej dziesiątce"-bieg na 10 km}.Zakupili sporo starych
        tramwajów,które są może wygodne ale za długo nie mogą już służyć.Poznańskie 105-
        ki nie różnią się hałasem od naszych i nie są tuningowane więc wygląd mają
        pierwotny nawet te niedawno modernizowane.Czeskie TATRY często się psują nawet
        sam widziałem zjeżdżający wóz do zajezdni bez pasażerów z napisem AWARIA .A
        najnowsze COMBINO fakt,że są z wyglądu super,ale nie bez wad,prawie wszystkie
        musiały wrócić do SIEMENSA na poprawkę,felerem była konstrukcja dachu.Dziwne
        jest,że te jeżdżace na zachodzie tego nie miały.Jedyne co można pozazdroscic
        Poznaniowi to wyciszenia torowisk i mniej roboty z remontami.Z autobusami jest
        jak u nas,nowe MAN-y,NEOPLANY,SOLARISY I JELCZE VITO i trochę starych.
        • Gość: josip Re: Poznańskie MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 11:25
          Do tego trzeba dodac te ich bilety...Brak przystankowych biletow bardzo jest wielkim minusem.
        • busmen Re: Poznańskie MPK 18.02.06, 12:41
          Gość portalu: Martix napisał(a):

> najnowsze COMBINO fakt,że są z wyglądu super,ale nie bez wad,prawie wszystkie
          > musiały wrócić do SIEMENSA

Do Siemensa wrócił tylko jeden

> na poprawkę,felerem była konstrukcja dachu

A dokładniej elemetów łączących aluminiową konstrukcję dachu. Problem był z
          AluGripami...

> Dziwne jest,że te jeżdżace na zachodzie tego nie miały.

Oj miały, miały. W Poczdamie wycofano na jakiś czas wszystkie Combino i nie
          mieli czym jeździć. Na trasy puszczali zabytkową przegubową Gothę, a sprzedane
          Węgrom Tatry zawrócili na granicy. Wszyscy nabywcy Combino mieli z tym problemy.

> Z autobusami jest jak u nas,nowe MAN-y,NEOPLANY,SOLARISY I JELCZE VITO i
          > trochę starych.

Niezupełnie, bo nich nie jeżdżą Volva :)
          A niesłyszałem o czymś takim jak Jelcz Vito, chyba, że Ci chodzi o niegdyś
          składanego w Jelczu Mercesesie Vito - taki mały dostawczak. :^)

W każdym razie w Poznaniu jeżdżą Jelcze M125M _Vecto_.

Co do starych to też niezupełnie, bo niedługo nie będa mieć planowo puszczanych
          autobusów wysokopodłogowych (po zrealizowaniu ostatniego przetargu) a my z
          Volvami B10MA to będziemy musieli się jeszcze trochę pomęczyć.

Poznań jak dla mnie ma W POLSCE najlepszą komunikację miejską.
          • tomek854 Re: Poznańskie MPK 21.02.06, 02:53
            Jeżdżą Volva, jeżdzą - tylko to nie MPK Poznań ma, a Swarzędz. Na Środce ileś linni do Swaja ma pętle.
      • Gość: Wr Re: Poznańskie MPK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.02.06, 22:47
        Gość portalu: stały pasażer napisał(a):

> Zgadzam sie! Wrocław to dziadostwo
        > pozdr.

Ty śmierdząca pyro jesteś najlepszą antyreklamą tego dziadowskiego miasteczka
        zwanego poznań
    • svarte_sjel Re: Poznańskie MPK 18.02.06, 12:02
      djbrunon napisał:
      > komunikacja nie które tramy wrecz smijaja jakl pociski i cichutko jak na

Poczekaj do wieczora :^)
      W Poznaniu z okazji czasowej taryfy wprowadzono jednakowe czasy przejazdy
      niezaleznie od pory dnia
      • Gość: g625 Re: Poznańskie MPK IP: *.Slowianska.k.pL 18.02.06, 12:34
        na przystankach, obok rozpiski biletow, jest napisane: opoznienia do 3 minut,
        przed czasem do 1 minuty. szkoda, ze we wroclawiu jezdza jak chca.
        • busmen Re: Poznańskie MPK 18.02.06, 12:43
          Gość portalu: g625 napisał(a):

> na przystankach, obok rozpiski biletow, jest napisane: opoznienia do 3 minut,
          > przed czasem do 1 minuty. szkoda, ze we wroclawiu jezdza jak chca.

We Wrocławiu są dokładnie takie same ustalenia. A że się ich nie przestrzega??
          W Poznaniu też są pewnie korki i przejazdy kolejowe...
          • Gość: g625 Re: Poznańskie MPK IP: *.Slowianska.k.pL 18.02.06, 14:57
            ale odjezdzanie kilka minut przed czasem to po prostu chamstwo. tym bardziej ze
            jest notoryczne na wielu liniach. dolaczajac do tego fatalne skomunikowanie
            linii - tzn. czesto wszystkie linie na jednej trasie lece po sobie a pozniej
            dziura, to mamy kolejny minus wroclawskiej kz
            • Gość: Martix Re: Poznańskie MPK IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.06, 17:01
              Busmen twierdzi,że Poznań ma najlepszą komunikację.Ja jestem bardziej zdania,że
              Kraków.Niedługo będzie u nich 50 niskopodłogowych tramów.A i autobusy są w
              porządku.A najbardziej na komunikację narzekają w Łodzi,tam pełno autobusowych
              rzęchów,niektóre tramwaje CITYRUNNERY musieli wyporzyczyć za granicę.A te inne
              co u nich jeżdżą na wąskich wózkach często się psują i wykolejają na
              powyginanych jak kable torach.
              • busmen Re: Poznańskie MPK 18.02.06, 17:52
                Gość portalu: Martix napisał(a):

> Busmen twierdzi,że Poznań ma najlepszą komunikację.Ja jestem bardziej
                > zdania,że Kraków.

Nigdy nie mogę się zdecydować, które miasto ma lepszą komunikację :)
                Po prostu Poznań ma moim zdaniem lepsze autobusy i combino bardziej mi się
                podobają od Bombardierów.
                • djbrunon Re: Poznańskie MPK 18.02.06, 22:04
                  o dziwo te poznanskie tramy są ładne i niczym sie praktycznie nie rózniajesli
                  chodzi o czasowe bilety to dosyc dobre rozwiazanie maja 10, 30, 60, 90
                  minutowe. czasem jest cool a tramy seryjnie smigaja a ich autobusy podmiejskie
                  czesciej kursuja niz nasze DLA a do swarzedaz sa co chwile ale inna trasa stała
                  bilet normany 3 zeta a u kierowcy plus 50 groszy,nie narzekam
                • Gość: Łos_bimbacz Re: Poznańskie MPK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 23:51
                  komunikacja, to najlepsza promocja miasta dla gości, żadne mantrowanie
                  Sterników i bilbordy nie przekonały mnie od Krakowa tak jak przejażdżka
                  bombardierem, nie tylko ja mam taką słabostkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka