Dodaj do ulubionych

Skarb z Bremy: zbliża się koniec wielkiej zbiór...

28.02.06, 20:35
W pewnym przedszkolu zaatakowały mnie dwie 5-letnie kwestariuszki: "Złotówkę
na uratowanie wrocławskiego skarbu...?" Nie potrafiłem odmówić dziecku...
Tylko potem się zastanawiałem, po cholerę mi ten skarb? Na kopiec - można
wejść. Pod pomnikiem - umówić. Ale puchar do mnie nie trafia. Panorama
Racławicka to co innego. Robi wrażenie: duże, świetnie skomponowane i
pokazuje moment z historii Polski. Kolekcja złota wystawiona w bliżej
nieokreślonym muzeum - nie. Złoto nie ma wartości dla kogoś, kogo nie
pociągają błyskotki.

Xe.
Obserwuj wątek
    • Gość: Realistka Re: Skarb z Bremy: zbliża się koniec wielkiej zbi IP: *.e-wro.net.pl 28.02.06, 21:01
      To może choć pociągają Cię jako unikatowe dzieła sztuki?

Pzdr.
    • Gość: fogel a co z obietnicą Dutkiewicza? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.06, 21:02
      że Miasto dołoży połowę tego, co prywatni sponsorzy?
      • Gość: bartdx Re: a co z obietnicą Dutkiewicza? IP: *.kom / *.os1.kn.pl 28.02.06, 21:11
        Daelj obowiązuje .BYł neidawno atykuł, w którym było to o tym napisane :)
    • Gość: Jeremy Re: Skarb z Bremy: zbliża się koniec wielkiej zbi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.06, 21:28
      A ja sądzę wręcz przeciwnie: taka kolekcja przyciągnie do Wrocławia przynajmniej tyle samo turystów co Panorama. Warunkiem jest odpowiednie promowanie tego skarbu.
      • Gość: mag Re: Skarb z Bremy: zbliża się koniec wielkiej zbi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.06, 21:42
        Gość portalu: Jeremy napisał(a):

> A ja sądzę wręcz przeciwnie: taka kolekcja przyciągnie do Wrocławia
        przynajmnie
        > j tyle samo turystów co Panorama.

Uuu chyba troszke pszesadziłeś :)
        • Gość: bartdx Re: Skarb z Bremy: zbliża się koniec wielkiej zbi IP: *.kom / *.os1.kn.pl 28.02.06, 21:54
          W dizsiejszych czasach wsystk ojest kwestią promocji :) Np.coca-cola -mega
          tandetny towar, ktory jest jednym z najlepiej sprzedjacych sie produktow na
          swiecie. O ile pameitam kiedys panwoie z owej firmy stwierdizli ze sa tak zani
          ze reklama im nei potrzenba i wowcas omal nei zbankrutowlai :)
          • Gość: Mad Kosztowni Dyrektorzy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 22:40
            CZytam sobie: Dzisiaj kolekcję śląskiego złotnictwa ogląda w Bremie delegacja
            wysłana przez władze Wrocławia (m.in. dr Piotr Oszczanowski, historyk sztuki,
            dyrektor Muzeum Miejskiego Maciej Łagiewski i dyrektor wydziału kultury
            Jarosław Broda). I zastanawiam się ile kosztuje podróż tych Panów. Pana doktora
            się nie czepiam. Spojrzeć musi. Mógł co prawda zadzwonić do swojego kolegi
            wybranego przez Ministerstwo, no ale...Po co pojechali pozostali dwaj Panowie?
            Pan Dyrektor z Panem Dyrektorem? Lekko licząc 2 tysiączki w plecy. A mogło iść
            na puchar. Skandal!!!
            • Gość: bartdx Re: Kosztowni Dyrektorzy! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 28.02.06, 22:50
              Po to jechali, zeby ocenic wartosc kolekcji dokladnie oraz zeby pewnei cos zbic
              z ceny jak sie zawsze robi przy kupnie . Poza tym byc moze obiektywna opinia
              czlowieka ktory zna sie na sztuce zalatwi jakichs dodatkowych sponosorow co
              moze byc wiecej warte niz te 2 tysiace (za ktore notabene i tak bysmy nci nei
              kupili z tego skarbu :)).
              • Gość: Mad Re: Kosztowni Dyrektorzy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 23:03
                Sciema. Jak dwoch Dyrektorow ma cos oceniac? Pojechalo tez dwoch doktorow i to
                raczej oni sa od oceniania. Drugi argument tez mnie nie przekonuje bo cena za
                kolekcje jest podana/ustalona/sztywna. Kazdy gadget z niej ma swoja cene itd.
                itp. Wiec nie ma co negocjowac. Czlowiek, ktory zna sie na sztuce zna sie na
                sztuce a nie zalatwianiu sopnsorow.
                Byc moze pierwsza lepsza moneta jest warta wiecej niz te 2 tysiace, ale to i
                tak nie jest argument. Bo skoro tak to moze jeszcze paru urzedasow pojechac.
                Bedzie 10 tysiecy a za te dziesiec i tak nic nie kupisz...
                Po prostu 2ch Panow postanowilo wyekspediowac sie zagramanice. Za nasza kase...
                • Gość: Polo Sprawdźny dobrze czy to nie hucpa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 08:44
                  Telepać sie od piatej rano do Bremy a potem wracać wieczorem.A rano do roboty.
                  No, najwyższej klasy atrakcja. Tylko ktoś kto niczego w życiu nie robił, nie
                  był ma żadnej delegacji a Brema to dla niego "cudowna zagranica"może wypisywać
                  takie głupoty o atrakcyjności tego wyjazdu. Najlepiej niech pan Łagiewski
                  opowie nam i pani dziennikarce o skarbie którego nikt na oczy nie widział a my
                  wydajmy na to miliony złotych z kasy miasta.Po co jeżdzić i oglądać. Przecież
                  są ludzie którzy wydają kupę kasy na cudowne lampki, które uzdrawiaja, bo tak
                  było w gazecie napisane i na zdjęciu ładnie wygladało. Niech Broda tam nie
                  jeździ, niech da kasę niemieckim handlarzom, którzy nie wiadomo skąd te skarby
                  mają. Wyślemy jednego eksperta który nie ma pojęcia o cenach na światowym rynku
                  antykwarycznym. A jeśli to jakś hucpa????
    • Gość: Kaziu Broda?? IP: *.dcg.pl 01.03.06, 09:19
      A co ma do tego pan Broda?? Nie rozumiem z jakiej racji zostal wytypowany do tej
      delegacji...
    • Gość: Nina Re: Skarb z Bremy: Czy Gazeta też coś wpłaciła IP: 193.28.0.* 01.03.06, 11:17
      na konto Muzeum Miejskiego we Wrocławiu ???
      Dobrze jest pisać, mieć temat na zapełnienie ramówki, ale dobrze by było też
      się przyłączyć do zbiórki. Dla jasności - ja wpłaciłam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka