Dodaj do ulubionych

Złoto z Bremy będzie nasze!

01.03.06, 23:07
Brawo!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: BARTDX Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 01.03.06, 23:17
      TO JEST TO !!!!!!!!!! SUPER !!!!!!!! WSPANIALE !!!!!!!!!! KOCHAM TO
      MIASTO !!!!!!!!!! WROCŁAWIANIE I WYSZSCY KTÓRZY WPŁACILI NA SKARB -JESTEŚCIE
      WPSANIALI !!!!!!!!!!!!! JUHUUUUUUUUUUUUUU !!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Niemcy_handlowcy Będzie wojna to zabiorą. Potem znów sprzedadzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:17
        • Gość: ? Re: Będzie wojna to zabiorą. Potem znów sprzedadz IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:21
          a co miałeś z historii w podstawówce?
          Pałkę?
    • Gość: JasioJasio Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.kghm.pl / *.lubin.dialog.net.pl 01.03.06, 23:24
      Gratulacje!
      • Gość: skandal Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:21
        widzieliście na tym dolnym zdjęciu?
        Przykro na to patrzeć, ale jakiś dziadek kiepuje do kielicha!
        • Gość: Sybilla Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 13:26
          kiepuje? LOL
          raczej pracownik IHS nie kiepowalby do kielicha. To dr. P.Oszczanowski.
    • Gość: TOMEK K Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.media4.pl 01.03.06, 23:26
      Brawo! Pieknie :)
    • Gość: mamar Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 23:27
      je! je!! je!!! :)))))
    • dakusia :)))) 01.03.06, 23:28
      jupi...
    • dakusia :) 01.03.06, 23:29
      jupi...
    • ka-8 Re: Złoto z Bremy będzie nasze! 01.03.06, 23:29
      Jupi!!! Udało się! :) Jak coś to do kiedy trwa zbiórka?
    • Gość: Tomek K Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.media4.pl 01.03.06, 23:31
      BRAWO WROCŁAWIANIE JESTEŚCIE WIELCY :D DZIEKI ZA WSZYSTKO TO JEST PIEKNE
      MIASTO :D
    • Gość: bartollommeo Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.06, 23:52
      Brawo! Oby tak dalej!
      Gratulacje dla wszystkich ofiarodawców.
    • Gość: Skandalista Skandal IP: 194.106.155.* 02.03.06, 00:54
      Czym sie tak cieszymy? Co nam to da? Zwiekszy sie liczba turystow, a poza tym?
      Na turystyce zarobi miasto, ale wiadomo kto wiezmie te pieniadze. Kiedy miasto
      zrobi cos dla mieszkancow? Wydawane sa pieniadze na rzeczy ktore wg nie
      poprawia zycia mieszkancom Wroclawia.

Dom Dziecka lepiej by zbudowali za te pieniadze. Jakies boiska, place zabaw,
      schronisko dla bezdomnych, drogi wyremontowali, mowi sie o mistrzostwach europy
      we Wroclawiu a gdzie stadion? W polu!!! Teraz wladze beda szczycily sie skarbem
      i beda mydlic wyborcom oczy ze to dzieki wlasnie tym wladzom udalo sie pozyskac
      caly skarb. Rece opadaja. Nie wiem czy polak jest tak glupi ze tego nie widzi
      czy wszyscy moze maja to gleboko gdzies. LUDZIE przejzyjcie na oczy!

Szaraki beda cicho siedziec i przytakiwac ze fajnie ze mamy skarb i w ogole,
      ale w zyciu nie pojda go obejrzec. Natomiast bogacze beda sie podniecac jak
      male dzieci i oczywiscie beda mowic ze to super dla calego regionu itp itd.

Eh... dramat.. ludzki dramat
      • Gość: jam@op.pl Re: Skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 05:05
        "Wiadomo kto zarobi" - no kto? O ile wiem, większa turystyka to potencjalna
        szansa dla WSZYSTKICH w mieście - jak knajpa sprzedaje więcej piwa, to więcej
        sprzedaje również hurtownik, dalej browar (już ja skalę ogólnopolską patrząc),
        dalej hodowca chmielu i jęczmienia, zakłady chemiczne. Mało?

Boiska, place zabaw - spoko. Chociaż pieniędzy to też nie przyniesie. Tylko, że
        pieniądze w budżecie nie są luźne. Prezydent czy rada nie budzą się z myślą -
        heh, milion rezerw mamy, to zrobimy 3 place zabaw i dwa boiska. Na to są inne
        pieniądze.

Skandalisto, na stadion kasy nie zabraknie.
        "Ludzki dramat"? Heh, to może zrzucić tę kasę z wieży katedry. Dzień Wrocławiaka
        - kto złapie 10 ojro, będzie mógł sobie coś kupić.

Mnie śmieszą wybuch radości, ale z drugiej strony jestem po cichu dumny, że jest
        to jakiś kolejny mały krok, żeby o Wrocławiu mówić dobrze w kolejnych kręgach.
        Krok w stronę tego, że jak za kilka lat powiem, że jestem z Wrocławia, to nie
        będę musiał tłumaczyć, że nie jest to w azji, albo w Rosji, że pomiędzy Niemcami
        a Rosją jest jeszcze coś, albo wręcz, jak musiałem pewnego Koreańczyka
        uświadamiać, Polska jest w Europie, a nie na żadnym innym kontynencie.

J.

Wybaczcie nieskładność. Nie wiem, czemu to piszę o tej porze. Głupota kuje w
        oczy trochę bezwzględnie na porę ;).
        • Gość: Częstochowianin Re: Skandal IP: 82.160.8.* 02.03.06, 14:59
          Stary ty tak nie narzekaj, u was przynajmniej coś robią. A popatrz na to co sie
          dzieje w Częstochowie i w jej okolicy. Stradom po mału likwidują(choć swego
          czasu bardzo dobrze prosperował), praconików traktują jak... najgorszych
          śmieci(chyba nawet gorzej niż w biedronce).Radny, który wykupił sad(nie podam
          jego nazwiska, choć bardzo bym chciał) w okolicach Lgoty, najpier specjalnie
          przesadził z opryskami żeby dostac wynagrodzenie z ubezpieczenia, teraz karczuje
          pozostałości po sadzie, żeby podzielic ją na działki i sprzedać. Na ulicach
          Częstochowy taki syf ,że się (...)chce, sprzątają tylko na przyjazd Papieża. W
          całym mieście tylko jedna linia tramwajowa i do tego cały czas w remoncie. U was
          co rusz są koncerty itp. rzeczy a u nas raz na Ruski rok a jak juz się trafi to
          Dody (i to gdzie - w realu). OSOBIŚCIE MNIE SIĘ ROBI WSTYD GDY LUDZIE Z
          ZAGRANICY PRZYJEŻDŻAJĄ DO CZĘSTOCHOWY, ŻEBY ZOBACZYĆ OBRAZ MATKI BOSKIEJ I WIDZĄ
          TAKIE MIASTO-ZAPOMNIANE PRZEZ BOGA I LUDZI. Aha zapomniałbym u was się
          przynajmniej dba o wiedzę i kulturę(a ja juz nie pamiętam kiedy częstochowskie
          muzeum kupiło jakiś nowy eksponat). Człowieku tobie pozostaje nic tylko się
          cieszyc u nas nawet nie ma takiej nadwyżki pięniędzy żeby ja można było z wieży
          zrzucić (bo wszystkie pieniądze zdążą dawno radni wykraść) tutaj to chyba nawet
          Chuck Norris nie pomoże.
          • Gość: jam@op.pl Re: Skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 19:01
            E, chyba mnie nie zrozumiałeś. Ja się właśnie cieszę, ze stało się tak, jak się
            stało. Tylko myślę, że nie jest to powód do skakania pod sufit i wykrzykiwania
            "WYGRALIŚMY", bo taka reakcja jest conajmniej śmieszna...
          • ka-8 Re: Skandal 03.03.06, 09:45
            Czestochowianinie, po prostu zabierz sie z tego dziwnego miasta. Wiekszosc
            moich znajomych stamtad juz to zrobilo i mieszka w Warszawie, Wroclawiu albo za
            granica. Jak nie potrzebuja tam wyksztalconych ludzi, niech sie kisza we
            wlasnym weku, a Ty uciekaj gdzie masz mozliwosci rozwoju. Wroclaw to chyba
            najlepsze miejsce do ucieczki w kraju...
        • Gość: kufelek Re: Skandal IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 03.03.06, 09:48
          Gość portalu: jam@op.pl napisał(a):

"Wiadomo kto zarobi" - no kto? O ile wiem, większa turystyka to potencjalna
          szansa dla WSZYSTKICH w mieście - jak knajpa sprzedaje więcej piwa, to więcej
          sprzedaje również hurtownik, dalej browar (już ja skalę ogólnopolską patrząc),
          dalej hodowca chmielu i jęczmienia, zakłady chemiczne. Mało?...

Zakłady chemiczne?!
          Ja od dawna czułem, że do piwa jakieś paskudztwo dodają... :P

• ka-8 Re: Skandal 03.03.06, 09:58
            > Zakłady chemiczne?!
            > Ja od dawna czułem, że do piwa jakieś paskudztwo dodają... :P

Nie wiem czy zaklady chemiczne, ale producent drozdzy w Wolczynie to moze
            zarobic na piwie. ;)
          • Gość: jam@op.pl Re: Skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 01:15
            >
            >
            > Zakłady chemiczne?!
            > Ja od dawna czułem, że do piwa jakieś paskudztwo dodają... :P

Tia. Nie pamietam, co na mysli mialem ;)... No ale... CO2 przeciez ;P...
            J.
          • Gość: jam@op.pl Re: Skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 21:28
            Przypomniało mi się. żeby zboże i chmiel nawozić trzeba mieć nawóz. Nawóz robi
            się w zakładach chemicznych. O :).
      • Gość: biednyWrocławianin Re: Skandal IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.03.06, 08:08
        zgłoś sie do psychiatry, on CI pomoże
        • ave_duce Re: Skandal - obawiam się, że i na to za późno!;(( 02.03.06, 15:27
          Gość portalu: biednyWrocławianin napisał(a):

> zgłoś sie do psychiatry, on CI pomoże
      • Gość: Yanusz Re: Skandal IP: 87.207.173.* 02.03.06, 09:18
        Bredzisz i chyba nie do konca wiesz o czym gadasz
      • Gość: JK Malkontent IP: *.daimlerchrysler.com 02.03.06, 10:20
        zawsze zle. Wczoraj takie same marudy wolaly "po co Broda tam pojechal, za
        nasze pieniadze!", a dzis jakos cicho w tym temacie...
      • Gość: Realistka Nie smęć, Skandalisto. IP: *.neurosoft.pl 02.03.06, 10:57
        Gość portalu: Skandalista napisał(a):

(przeczytajcie sobie, co napisał)
        Szaraki, bogacze, czym sie tak cieszymy... itp.

Człowieku, przejrzyj na oczy! Nie samym chlebem ludzie żyją. Stać nas na
        uczucia wyższe i zachwyt nad cennymi eksponatami. Ranga takiego skarbu jest
        naprawdę spora. A ty umniejszasz znaczenie propagandowe i reklamowe tego faktu.
        Szkoda.

> Czym sie tak cieszymy? Co nam to da? Zwiekszy sie liczba turystow, a poza
        tym?

No właśnie, zwiększy się. Pytasz, co nam to da?
        A co nam w ogóle już dała jakaś tam promocja? Nie wiesz? To ja ci powiem.
        Oprócz turystów, ściągnęła jeszcze INWESTORÓW. Miejsca pracy. Wpływy do
        budżetu. Więcej studentów, więcej mieszkańców wykształconych i na poziomie.

I jeszcze jedno. Okazało się, że wrocławianie potrafią się skrzyknąć i wspólnie
        coś przeprowadzić. To niemało. To podnosi morale.
        No i na końcu, choć nie najmniej ważne - powstała "NOWA, ŚWIECKA TRADYCJA" :-
        ))))
        Mam na myśli modę w naszym dolnośląskim biznesie na mecenat! Nareszcie! Może
        dzięki temu da się odbudować choć część dziedzictwa kulturowego, które kiedyś
        miasto straciło, oby nie bezpowrotnie.

Przecież chyba każdemu zależy, żeby to miasto odremontować - pod każdym
        względem, również tym "duchowym".

Pzdr.
    • Gość: Ola Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.nd.e / *.nd.e-wro.pl 02.03.06, 02:02
      rowniez sie ciesze, ze Zloty Skarb" wraca
      do Wroclawia. Wladze miasta tez sa naszym
      "skarbem" - rowniez im dziekuje
      za pomoc i dotrzymanie slowa
    • jm19 Re: Złoto z Bremy będzie nasze! 02.03.06, 06:10
      Jestem z Was dumny!
      Wrocławianin z Krakowa.
    • Gość: antygon Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: 212.160.172.* 02.03.06, 08:01
      yes yes yes :-)
    • trueapasz Mam nadzieje .... 02.03.06, 08:40
      Mam nadzieje ze zostaną wzmocnione zabiezpieczenia w Muzeum :) po pierwsze
      a po drugie ze skarb chociaz przez rok bedzie mozna oglądac za darmo
      pzdr.
      • Gość: jaś Re: Mam nadzieje .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 08:53
        co za miasto!gratuluję!wrocławianie jesteście piękni,pozostało tylko budować
        skarbiec w muzeum,
    • bobdywro Re: Złoto z Bremy będzie nasze! 02.03.06, 09:13
      Nie wasze - Wyborczej , tylko nasze - Wrocławskie .
      • giuseppe53 a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 02.03.06, 09:16
        z innych miast slaskich, pomorskich, pruskich no i te z Gdanska?
        • Gość: bolesław Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 09:28
          forumowicze,a może nowa akcja?atakujmy ministra kultury!zainteresujmy
          gazetę,może by się udało,
        • maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 02.03.06, 09:37
          o, to ciekawe. wymien prosze o jakie skarby chodzi. a - jeszcze jedno - podaj
          numer konta, na ktory nalezy wplacac srodki na Twoje leczenie.
          • Gość: bolesław Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 09:48
            jest tego trochę,w warszawskim muzeum są dziesiątki,jak nie setki zabytkowych
            eksponatów z dolnego śląska,to wszystko powinno wrócić,konkrety?choćby eksponaty
            z wrocławskiego muzeum sztuk pięknych,
            • maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 02.03.06, 09:56
              w jakim muzeum? (w Warszawie mamy kilka)
              • Gość: bolesław Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:04
                macie kilka,wiemy,nie rżnij głupa chłopie,
                • maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 02.03.06, 10:09
                  no wlasnie. grunt to konkrety. "wiemy - macie" ... wy - oni - kompromitacja.
                  nie zapominaj o ceglowkach...
                  • Gość: JK Chocby pawęże wroclawskie z MWP. IP: *.daimlerchrysler.com 02.03.06, 10:25
                    Jesli wiesz co to pawęż.
                    • maktub Re: Chocby pawęże wroclawskie z MWP. 02.03.06, 10:31
                      to ja prosilbym, aby zbiory lwowskie zostaly przeniesione do jakiegos miasta
                      bardziej niz wroclaw zwiazanego z polskoscia... ot, dlaczego nie. lwow i
                      warszawa byly bardzo zwiazane przed wojna - nawiazmy do tego.
                      • Gość: siksa Re: Chocby pawęże wroclawskie z MWP. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:37
                        bo lwowiacy, mieszkańcy przedwojennego lwowa zostali osiedleni we wrocławiu
                        jołopie,i dlatego zabytki lwowskie sa we wrocławiu,polskim wrocławiu,jołopie,
                        • maktub Re: Chocby pawęże wroclawskie z MWP. 02.03.06, 10:49
                          hehe, czekalem na ten argument. ile procent mieszkancow wroclawia to dawni
                          lwowiacy? wiesz sloneczko? odpowiedz ok 7%. wiekszosc mieszkancow wroclawia to
                          polska centralna :)))
                          • Gość: niezalogowany może i tylko 7% ale te 7% to elita, która... IP: *.atm2-0-51495.0x50a50bb2.kd4nxx16.customer.tele.dk 02.03.06, 15:25
                            zbudowała podwaliny pod wrocławskie wyższe uczelnie...

a pozatym pomnik Fredry nie stoi nigdzie indziej tylko na wrocławskim rynku i to
                            chyba o czymś świadczy... słoneczko:]
                            • maktub Re: może i tylko 7% ale te 7% to elita, która... 02.03.06, 15:44
                              no ba, zgadzam sie jak najbardziej. w koncu ktos musial ucywilizowac te
                              germanskie kresy ;)
                              co nie zmienia faktu, ze odwolywanie sie do lwowskich korzeni (tak to nazwe)
                              miesci sie w kategorii mitu.
                              dodam tylko, ze lwowskie nazwiska zasilaly wiele uczelni, takze UW (chociazby
                              psychologia)... sloneczko :)
                              • Gość: niezalogowany cóż jak mówisz... widać nie tylko germańskie... IP: *.atm2-0-51495.0x50a50bb2.kd4nxx16.customer.tele.dk 03.03.06, 00:18
                                kresy trzeba było ucywilizować, ale również warszawkę... ;>
                              • Gość: jot10 Re: może i tylko 7% ale te 7% to elita, która... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 06:50
                                Wrocław ma reprezentację dwu utytułowanych szlachciców - jeden z hrabiów
                                - Fredro stoi sobie na pomniku w Rynku i ma się dobrze.
                                Drugi - żyjący - hrabia Tońko Dzieduszycki, też ma się dobrze, wy Wrucławiu,
                                obaj harabiowie chyba nie lubią Kongrersówki.
              • hummer Do poczytania tutaj 02.03.06, 12:16
                maktub napisał:

> w jakim muzeum? (w Warszawie mamy kilka)

miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35762,929347.html
                Kńczę na tym rozmowę z Tobą. Za bardzo się cieszę.
              • Gość: jot10 Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 07:06
                Z waraszawian lubię tylko Aleksandra Głowackiego i generał-gubernatora (nie pamiętam nazwiska), który zafundował Wam kanalizację.
                • maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 03.03.06, 08:39
                  hmmm... bardzo skromna wiedza, bardzo :)))
            • maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 02.03.06, 10:06
              a przy okazji, co powiesz nt Panoramy ... i innych dziel sztuki przywiezionych
              do Wroclawia po wojnie. pewnie znalazloby sie tez troche warszawskich.
              relatywizm.
              • Gość: bolesław Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:27
                tak,tak, warszawa to stolica wiemy że dbała przez pięćdziesiąt lat o wroclaw i
                dolny slask,dawała co mogła,ta dobroczynnośc czujemy do dzisiaj,cegły
                ,tramwaje,i setki innych fantów to tylko wrocławska propaganda,może ty się
                chłopie lecz ,co?
                • maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 02.03.06, 10:36
                  e, lokalny patrioto, "cegly dla stolicy" to Wasz odwieczny argument (stad moja
                  ironia... I R O N I A )a co do traktowania ziem zachodnich to historia sie
                  klania... skad te kompleksy wobec warszawy? nie rozumiem? zyj i pozwol zyc
                  innym, skad te roszczeniowe podejscie?
                  • Gość: bolesław Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:42
                    boście ograbili wrocław ze wszystkiego,powtarzam ,WSZYSTKIEGO,roszczeń nie mam
                    ,oddajcie co wrocławskie i kwita,
                    • maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 02.03.06, 10:48
                      dyskutujac tymi kategoriami moge stwierdzic, ze wroclaw jako element
                      niemieckiej machiny wojennej ograbil moje miasto ze wszystkiego, powtarzam
                      WSZYSTKIEGO - po wojnie byl li tylko i wylacznie lupem wojennym!!!
                      a w ogole poczytaj sobie
                      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35762,929431.html?as=1
                      oddaje to chyba w duzym stopniu rowniez moje zdanie.
                      • Gość: bolesław Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:56
                        i jako łup traktowaliscie go pięcdziesiąt lat,zamiast odbudowac wycisneliście
                        jak cytryne,to tak po warszawsku,po naszemu ,nie?
                        • maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 02.03.06, 11:07
                          wyscie znaczy ktoscie? ja? puknij sie w czolo! masz do warszawy i warszawiakow
                          pretensje za to, ze tu jest stolica i wladze podejmowaly takie a nie inne
                          decyzje? brak wladzy lokalnej i centralne sterowanie to byla tragedia tego
                          kraju, ale nie mozna za to winic w nieskonczonosc mieszkancow innego miasta!
                          druga strona medalu jest tragedia warszawy jako poligonu dla wszystkich wladz z
                          ostatnich 60 lat. to wroclaw, krakow, gdansk sa wizytowkami a nie warszawa. ja
                          bardzo chetnie zamienilbym los warszawy z losami innych polskich miast.
                          wy straciliscie 40 wagonow, ktore trafily do innych miast, ja stracilem
                          wszystko bezpowrotnie - pojechalo na wschod, zachod i poszlo z dymem...
                          • Gość: bolesław Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 11:12
                            masz rację ,przepraszam,antagonizmy sa niepotrzebne,
                            • Gość: naprzód Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:24
                              antagonizmy są nieopotrzebne.
                              Trzeba pogonić to warszawskie bydło i będzie spokój.
                      • Gość: jot10 Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 06:12
                        Twoje miasto - maktubie jest zadupiem "jewropy".
                        Dla mnie Kraków był,jest i będzie stolicą Rzczpospolitej.
                        Kongresówa to wielki wyrzut sumienia.
                        Oszczędź sobie prośby o numer konta dla mojego leczenia.
                        • maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 03.03.06, 08:38
                          Nie widze przeciwwskazan abys zabral sobie stolice do Krakowa, ale...
                          jednoczesnie pragne zauwazyc, ze Krakow li tylko i wylacznie swoja obecna
                          pozycje zawdziecza utracie przez RP Lwowa. przed wojna Krakow to byla prowincja
                          w samej Galicji a co dopiero w Polsce. Acz nic mi do tego. Rozumiem, ze to
                          Twoje miasto i Twoj sos. Ja nie mam kompleksow wobec Krakowa jak Ty wobec
                          Warszawy wiec powstrzymam sie od epitetow. Na marginesie, osobiscie wole
                          Wroclaw i Gdansk niz Krakow.
                          • Gość: jot10 Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:24
                            > Nie widze przeciwwskazan abys zabral sobie stolice do Krakowa, ale...
                            Mam o wiele ambitniejsze plany.
                            Śląsk - Górny i Dolny przyłączyć do monarchii habsburskiej.
                            Znalazłyby się w niej:Słowacja, wielka część Ukrainy (ze Lwowem),Czechy, Węgry,
                            prawie cała była Jugosławia, część Włoch.
                            A wy z Kongresówki szukajcie sobie bat'ki caria (może być Putin,może być Łukaszenka).
                            Nie podam numeru konta na moje leczenie w psychuszce, szczególnie w okolicach
                            Warszawy.
                            W Kulparkowi - to owszem.*
                            *Kulparków był psychiatrykiem dla miasta Lwowa.
                            • maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 03.03.06, 12:54
                              Hmm, jak wezmiesz sobie Lwow to bedziesz mial w skladzie kawalek
                              ladnej "warszawskiej" architektury :)
                              • Gość: jot10 Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 13:05
                                > Hmm, jak wezmiesz sobie Lwow to bedziesz mial w skladzie kawalek
                                > ladnej "warszawskiej" architektury :)
                                Hmm...warszawską architekturę przynajmniej od XVIII wieku kształtowali Włosi,
                                czyli nasi.
                              • Gość: jot10 Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 13:29
                                Może pogódźmy się - maktubie.
                                Bywałem w Warszawie zimą,kiedy od Wisły potwornie wiało.
                                Zawieźli mnie (we wczesnych latach siedemdziesiątych)coby pełnić
                                wartę przed grobem chłopaka spode Lwowa (wybacz ironię).
                                W tzw. czynie społecznym woziłem taczką cegły na odbudowę Zamku (z czego jestem dumny).
                                Co mimo wszystko nie zwalnia warszawskich placówek muzealnych do oddania
                                wszyskich prac Michaela Willmanna dla naszego regionu!
                          • Gość: jot10 Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:29
                            Jak prześledzisz moje posty - makubie - nie w nich śladu epitetów.
                            Nie lubię Kongresówki - ty nie lubisz Wrucławia i Krakowa... cóż.
                            • maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 03.03.06, 12:53
                              Nigdzie nie napisalem, ze nie lubie Wroclawia i Krakowa. Wroclaw mi sie podoba
                              (acz mozna popracowac nad nawierzchnia); Krakow mi sie nie podoba (wiem, ze to
                              ryzykowne stwierdzenie w tym kraju) a bronie tylko swojego miasta, po ktorym
                              kazdy jezdzi jak mu sie podoba uzywajac argumentow, ze Warszawa mu zabrala,
                              Warszawa to, tamto... pomijajac, ze to wladze panstwowe - glos ludu - decyduje
                              nie wladze samorzadowe, a juz na pewno nie mieszkancy.
                              • Gość: rt Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.kom / *.os1.kn.pl 03.03.06, 13:56
                                O dziwo, choć mieszkam we Wrocławiu, popieram. Do Warszawy absolutnie nic nie
                                mam. Wcale nie uważam, że jest brzydka, choć może piękna też nie i ma wspaniałą
                                historię (szczególnie okres II wojny światowej). A to, że różni są warszawiacy?
                                W końcu to blisko 2 milionowe miasto. We Wrocławiu, choć przecież to 3x mniejsze
                                miasto, też znajdzie się wiele osób, do których można mieć wiele zastrzeżeń.

Czy Warszawa "zabiera"? Trochę demagogiczne stwierdzenie. Zawsze będzie tak, że
                                stolica będzie postrzegana jako to miasto, które zabiera, bo siłą rzeczy będzie
                                najbogatsza. Ale prawdę powiedziawszy, to, trzymając się tej terminologii
                                "zabierania", to Warszawa za mało zabiera, ponieważ na tle innych stolic
                                europejskich wygląda po prostu kiepsko. W końcu to Warszawa ma być wizytówką
                                naszego kraju, czy się komuś to podoba, czy nie. Poza tym - Warszawa jako
                                największe miasto generuje największe zyski i potrzeby, stąd do Warszawy
                                trafiają największe pieniądze, ale daleki byłbym od wygłaszania poglądów o
                                jakiejś miażdżącej niesprawiedliwości podziału środków.

Z drugiej strony, twierdzenie często podnoszone przez mieszkańców Warszawy, że
                                to stolica generuje największe zyski i gdyby te pieniądze zostawić na miejscu,
                                to sobie poradzi, są też chybione. Osoby wygłaszające takie poglądy nie biorą
                                pod uwagę faktu, że w Warszawie umieszczone są główne siedziby firm, które
                                zazwyczaj swój zysk wytwarzają w całym kraju, tylko, że podatki płacą w Warszawie.

Zgadzam się również z Tobą w sprawie Krakowa. Nie twierdzę oczywiście, że jest
                                to brzydkie miasto. Ba, bez wątpienia, jest jednym z najładniejszych miast w
                                Polsce, ale nie przyznawałbym temu miastu tak bezkrytycznie palmy pierwszeństwa,
                                jak zwykło się robić w naszym kraju.

Tak więc - nie "każdy jeździ po Twoim mieście jak mu się podoba" :)
                    • Gość: eurofanatik antywarszawska histeria prowincji... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.03.06, 14:28
                      Gość portalu: bolesław napisał(a):

> boście ograbili wrocław ze wszystkiego,powtarzam ,WSZYSTKIEGO,roszczeń nie mam
                      > ,oddajcie co wrocławskie i kwita,

Jezeli cos zostalo przewiezione to nalezalo to raczej do przedwojennego Breslau. Twoich przodkow pewnie w tym czasie w tym miescie jeszcze nie bylo. Tak wiec nie mozesz miec do tych rzeczy zadnych roszczen. :)
                      • Gość: bolesław Re: antywarszawska histeria prowincji... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 14:41
                        dla mnie breslau to wrocław ,dla ciebie jak widać to dwa różne miasta,przykre,
                      • koloratura1 Re: antywarszawska histeria prowincji... 03.03.06, 14:44
                        Gość portalu: eurofanatik napisał(a):

>
                        > Jezeli cos zostalo przewiezione to nalezalo to raczej do przedwojennego Breslau
                        > . Twoich przodkow pewnie w tym czasie w tym miescie jeszcze nie bylo. Tak wie
                        > c nie mozesz miec do tych rzeczy zadnych roszczen. :)

A Ty możesz? Jakim prawem? Kaduka?
              • Gość: eurofanatik Od Warszawy to sie odczep, panie z prowincji IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.03.06, 14:26
                Bo widzisz to jest tak: niektorzy wroclawianie chcieliby dostac i to co jest w Niemczech, i to co jest ze Lwowa, i zabrac jeszcze Warszawie co ona ma. Okazuje sie, ze jedyne miejsce na zabytki to jest wlasnie Wrocek!
                • Gość: , Re: Od Warszawy to sie odczep, panie z prowincji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 14:48
                  Prowinciuszu z zadupia, to ty się odczep azjato.
                  • Gość: eurofanatik Re: Od Warszawy to sie odczep, panie z prowincji IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.03.06, 00:46
                    Ironiczne, ze potomek Zabuzan nazywa warszawiaka z dziada pradziada Azjata! :)))
                    • Gość: , Re: Od Warszawy to sie odczep, panie z prowincji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 07:52
                      Ironiczne? Chyba tylko dla ćwierćinteligentów. Azjatyckie hordy przez niemal cały okres zaborów właśnie w Warszawie a nie Lwowie stacjonowały.
                    • Gość: jot10 Re: Od Warszawy to sie odczep, panie z prowincji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 13:39
                      Kiedy zaczęliśmy cywilizować dorzecze środkowej Wisły,nie było nawet nazwy -
                      Warszawa.
          • Gość: WR Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.06, 19:36
            maktub napisał:

> o, to ciekawe. wymien prosze o jakie skarby chodzi. a - jeszcze jedno - podaj
            > numer konta, na ktory nalezy wplacac srodki na Twoje leczenie.

WON WARSIAWSKI PASTUCHU, DO SWOJEJ LEPIANKI W AZJATYCKIEJ WSZAWCE!
            • maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 03.03.06, 08:41
              hmm... i my to azjaci??? :))) prosze powiedz mi jakie sa Twoje korzenie...
              WR... WR? to chyba Radom! :))
          • Gość: jot10 Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 06:26
            Pomiędzy 22 października a 11 grudnia 1994roku w Muzeum Narodowym
            we Wrocławiu (mamy takie),można było oglądać prace Michała Willmanna.
            Była to pierwsza tak duża wysatawa po 1937 roku.
            Skąd pochodziło osiemdziesiąt procent prac, misiaczku-maktubie ?
            Z Warsiawy - oczywiście !
            Oddawajcie !
            • maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 03.03.06, 08:43
              a wez sobie. ale poprosze do STOLICY dobra lwowskie - w koncu dorobek
              Rzeczpospolitej powinien znajdowac sie w polskim miescie.
          • Gość: jot10 Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 07:18
            Gdyby wszyskie regiony w Rzplitej chciały odzyskać swoje zbiory,
            we Warszawie zostałyby tylko łowickie pasiaki... i sznur.
            ("Miałeś chamie złoty róg").
        • Gość: Kinkong skarb z wroclawia IP: *.dcg.pl 02.03.06, 09:57
          To jest bardzo ciekawe podejscie - wroclaw kupil to co bylo jego wlasnoscia,
          wroclawskie... widze, ze to jest pierwszy bardzo powazny krok do przyzwolenia na
          sprzedaz zrabowanych dziel sztuki... Gratulacje!!
          teraz jak zlodziej ukradnie wartosiowa rzecz to bede musial ja odkupic po cenie
          rynkowej.
          Przyszla mi do glowy propozycja!
          Proponuje dogadac sie z jakims dobrym domem aukcyjnym i wystawic rekopisy
          partytur znanych niemieckich kompozytorow!
          Paranoja i kpina!
          • maktub Re: skarb z wroclawia 02.03.06, 10:02
            i tak i nie. przedmioty sa niemieckie (byly). nalezaly do miasta i wowczas nie
            byly rabowane tylko wywozone w glab kraju, do ktorego to miasto nalezalo.
            rabowanie to wywozenie z jednego kraju do drugiego - w tym przypadku (w
            uproszczeniu). Wroclawianie odkupili czesc dziedzictwa ich miasta, nie
            dziedzictwa kraju. w ten sposob nalezy na to patrzec. to pozytywne.
    • Gość: Gość 2006 Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 09:45
      Świetny interes kupiliśmy własne ( zrabowane przez nazistów)zabytki
      • Gość: rutek Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.e-wro.net.pl 02.03.06, 09:56
        nie nasze. to ze powstaly we wroclawiu to nie znaczy ze polskie. poczytaj o
        skarbie to zobaczysz ze wiekszosc z nich byla wykonana przez niemcow.
        • vratislaviak Re: Złoto z Bremy będzie nasze! 02.03.06, 11:18
          Prawda jest taka ze Wrocław i konceprcja zarzadzania tym miastem odbiega o
          jakieś 10 lat z pozostała częśćia magistratu w Polce żal zady wam ściska bo uu
          was sa kliki i kliczki czerwonych cffaniaczków na pohybel im !!! \

Wro rzo0ndzi!!
      • Gość: m Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 09:57
        he, he, he, "zrabowane przez nazistów", ty koleś udaj się do podstawówki i
        podszkól się trochę z historii Polski.
        Wrocław od czasów Kazimierza Wielkiego do 1945-tego nie był w Polsce.
        Te puchary to miały różne "życiorysy", ale nikt ich nie rabował.
      • maktub Re: Złoto z Bremy będzie nasze! 02.03.06, 09:58
        raczej kupione od Niemca, niemieckie do polskiego miasta, ktore - w tej
        sytuacji - powinno byc traktowane jako miasto Wroclaw - dziedzictwo kultury
        niemieckiej i polskiej.
      • fredrus Re: Złoto z Bremy będzie nasze! 02.03.06, 10:09
        Jestem dumny, z ofiarnosci mich krajanow :) A tym wszystkim malkontentom powiem
        jedno: "nie samym chlebem czlowiek zyje" Kozystajac z okazii, pragne
        podziekowac mieszkancom innych miast Polski za wplaty na fundusz wroclawskiego
        skarbu, bo wiem, ze byly rowniez wplaty z innych miast. Wielkie dzieki i
        zapraszamy do odwiedzenia wystawy za kilka miesiecy.
      • Gość: Kromo Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 20:34
        Drogi Pani, kilka razy w gazecie i chyba z 10 razy w tv było mówione, że
        przedmioty z kolekcji były WYTWORZONE we Wrocławiu, ale nigdy nie należały ani
        do miasta, ani do żadnego tutejszego muzeum. Były przedmiotem obrotu pomiędzy
        prywatnymi właścicielami, kolekcjonerami, etc. Z Wrocka NIE ZOSTAŁY ZRABOWANE.
        Jedne z pucharów (nie pamiętam który) wyjechał z tego miasta w 18. wieku aż do
        Petersburga, inne opuściły Wrocław przed I wojną światową. LUdzie czytajcie ze
        zrozumieniem, a potem zabierajcie głos!!!!
    • konrad.ludwik02 Re: No proszę, serce rośnie! 02.03.06, 09:50
      Choć raz - "Polak potrafi!" i to bez lipy; jak to pięknie, że tym razem przy
      współudziale Niemca!!!
    • Gość: marco-van-basten Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.media4.pl 02.03.06, 10:02
      ;)
      • fredrus Re: Złoto z Bremy będzie nasze! 02.03.06, 10:10
        Jestem dumny, z ofiarnosci mich krajanow :) A tym wszystkim malkontentom powiem
        jedno: "nie samym chlebem czlowiek zyje" Kozystajac z okazii, pragne
        podziekowac mieszkancom innych miast Polski za wplaty na fundusz wroclawskiego
        skarbu, bo wiem, ze byly rowniez wplaty z innych miast. Wielkie dzieki i
        zapraszamy do odwiedzenia wystawy za kilka miesiecy.
    • Gość: Toya Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:28
      To złoto to jest z Breslau, a nie z Wrocławia.
      • Gość: gość_z_Kliczkowa A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:37
        a kiedy Wroclaw odda dzieła sztuki zabrane (by nie napisać zarekwirowane) z
        róznych dolnośląskich miasteczek i wiosek, np. arcyciekawą grupę rzeźb
        przedstawiającą rodzinę książęcą z kościoła w Kliczkowie (nota bene rzeźby te
        zalegają gdzieś w magazynie Muzeum Narodowego we Wrocławiu) - zamek w
        Kliczkowie został wspaniale odrestaurowany przez INTEGER, czas by zabytkowy
        kościół w Kliczkowie też odzyskał swoją świetność.
        • adalbert5 Re: A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela 02.03.06, 10:45
          A co to jestes INTEGER? :):):):)
          • Gość: gość_z_Kliczkowa Re: A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 11:00
            nie jestem INTEGER, ale Kliczkow to dla mnie moja mała ojczyzna i chcę by
            odzyskała swoje miejscowe skarby kultury
            • Gość: ??? Re: A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:47
              Gdzie jest Kliczków?
              • Gość: gość_z_Kliczkowa Re: A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 14:00
                Kliczków leży nad Kwisą w puszczy zgorzelecko-bolesławieckiej, ok. 10 km na
                południowy-zachód od Bolesławca.Są to piękne okolice, a zamek po renowacji wg
                mnie należy do najpiękniejszych tego typu obiektów w Polsce.
                • Gość: WR Re: A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.06, 19:39
                  Gość portalu: gość_z_Kliczkowa napisał(a):

> Kliczków leży nad Kwisą w puszczy zgorzelecko-bolesławieckiej, ok. 10 km na
                  > południowy-zachód od Bolesławca.Są to piękne okolice, a zamek po renowacji wg
                  > mnie należy do najpiękniejszych tego typu obiektów w Polsce.

NIE SPAMUJ WIEŚNIAKU, NIKOGO NIE INTERESUJE TWÓJ INTEGER!
                  • Gość: rt Re: A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela IP: *.kom / *.os1.kn.pl 03.03.06, 14:15
                    A nie mówiłem, że we Wrocławiu też (podobnie jak w Warszawie) znajdzie się wiele
                    osób, którym słoma z butów wystaje. Powyżej dobitny przykład. Dlatego daleki
                    byłbym od uogólnień.

Kolega z Kliczkowa poruszył analogiczną sytuację do tej z wrocławskimi pawężami.
                    Tylko o ile w tej pierwszej sytuacji, zbywasz kolegę "wielkomiejskim": "nie
                    spamuj wieśniaku", to w drugim już dostrzegasz konieczność zwrotu części
                    warszawskiej ekspozycji do Wrocławia. Intrygujące... Notabene mieszkańcy
                    Warszawy też mogliby per analogia określić nas wieśniakami (o ile traktujemy te
                    określenie pejoratywnie), bo, jakby nie patrzeć, Warszawa jest 3-krotnie
                    większym miastem od Wrocławia.

Ciekawi mnie poza tym, czym jesteś lepszy od przeciętnego mieszkańca wsi.
                    Obawiam się, że jedyną Twoją zasługą (dość dyskusyjną), to fakt, że urodziłeś
                    się we Wrocławiu. Wystarczy przejechać się tramwajem, żeby zobaczyć wspaniałe
                    przejawy kultury "wielkomiejskiej" - rzucanie petów na torowisko, palenie
                    papierosów przez półotwarte okno, rzucanie śmieci za okno albo na podłogę,
                    łuskanie słonecznika. Oj - tych przykładów wielkomiejskości niektórych
                    mieszkańców naszego miasta można byłoby mnożyć bez liku. I co najśmieszniejsze -
                    zwykle takie osoby w swoich lekko przygłośnych "dyskusjach" w celu dyskredytacji
                    jakiejś innej osoby używają określenia - "wieśniak"/"wieśniara".

I chyba wszystko jasne! :)
                    • Gość: jot10 Re: A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 01:03
                      Nożyce się odezwały.
                      Jestem klasycznym przykładem wieśniaka, któremu słoma
                      z butów wystaje.
                      Jednak będąc we Wrocławiu:>nie żucam petów na torowisko, nie palę
                      > papierosów przez półotwarte okno,nie rzucam śmieci za okno albo na podłogę,
                      > nie łuskam słonecznika.
                      Łuskanie jest formą, którą poznałem w dzieciństwie mieszkając na pojałtańskiej Ukrainie.
                      Widocznie rt rodzice, lub dziadkowie też pojałtańscy.
                      Pozdrawiam
                      Słoma w butach czasami się przydaje.
        • koloratura1 Re: A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela 03.03.06, 15:03
          Gość portalu: gość_z_Kliczkowa napisał(a):

> a kiedy Wroclaw odda dzieła sztuki zabrane (by nie napisać zarekwirowane) z
          > róznych dolnośląskich miasteczek i wiosek, np. arcyciekawą grupę rzeźb
          > przedstawiającą rodzinę książęcą z kościoła w Kliczkowie (nota bene rzeźby te
          > zalegają gdzieś w magazynie Muzeum Narodowego we Wrocławiu) - zamek w
          > Kliczkowie został wspaniale odrestaurowany przez INTEGER, czas by zabytkowy
          > kościół w Kliczkowie też odzyskał swoją świetność.

Jestem ZA (pod warunkiem, że tam istnieją właściwe zabezpieczenia przed
          złodziejami; a jeżeli nie - należy je poczynić).
          Tylko niech ktoś zainicjuje jakąś akcję w tej sprawie...
      • Gość: scoorpioo Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.06, 11:32
        Wrocław i Breslau to to samo, nie byłoby tego miasta ani bez Niemców, ani bez
        Polaków. Na tym polega piękno tegoż miejsca, przykre że niektórym nienawiść i
        zawiść nie pozwala zrozumieć tak prostej rzeczy
        • Gość: m Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:27
          a jest jeszcze nazwa Vratislav, czeska, jakby ten spec od Breslau chciał
          wiedzieć.
          • Gość: Toya Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 15:55
            Dzięki za komplement, że jestem spec Breslau, postaram Ci to udowodnić, że masz
            rację. Odpowiedz mi na pytanie z historii. Podaj imię i nazwisko pierwszego
            piłkarz klubu z Breslau, który zagrał w reprezentacji Niemiec. Życzę
            powodzenia!!
      • koloratura1 Re: Złoto z Bremy będzie nasze! 03.03.06, 15:00
        Gość portalu: Toya napisał(a):

> To złoto to jest z Breslau, a nie z Wrocławia.

Słusznie i dlatego należało je kupić, a nie - domagać się zwrotu. I to się
        właśnie, szczęśliwie, stało!

Dzięki wszystkim, ktorzy się do tego przyczynili!
    • Gość: Realistka Yes!! Yes!! Yes!! IP: *.neurosoft.pl 02.03.06, 10:32
      Udało się!

Pzdr.
    • lukasito A co z dziełami zrabowanymi z Polski? Też kupimy? 02.03.06, 10:50
      Rozumiem podejście wrocławian, ale cały czas oczekuję jakiegokolwiek sukcesu w
      restytucji Polsce dzieł sztuki,które okupanci wywieźli do Niemiec i Rosji.
      • Gość: m Re: A co z dziełami zrabowanymi z Polski? Też kup IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:28
        Ruscy na pewno nie oddadzą śląskich skarbów, bo kradli je z Niemiec i traktują
        jako odszkodowanie.
    • Gość: chudy Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.server.ntli.net 02.03.06, 10:57
      Brawo!!! Tylko zeby teraz te skarby dobrze zabezbieczono przed kradzieza!
    • Gość: ASD Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.03.06, 11:34
      Brawo!!! Wszystkim innym miastom życzę tak działających ludzi.
      A wszystkim jęczącym ludziom napiszę tak: Wrocek ładuje kupę kasy w siebie, centrum jest zadbane i ciągle remontowane - a efekty widać już teraz - liczba turystów znacznie wzrosła.
    • Gość: Intelygent Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 11:37
      Kupujemy naszą własność?Gratulacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka