Gość: BARTDX Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 01.03.06, 23:17 TO JEST TO !!!!!!!!!! SUPER !!!!!!!! WSPANIALE !!!!!!!!!! KOCHAM TO MIASTO !!!!!!!!!! WROCŁAWIANIE I WYSZSCY KTÓRZY WPŁACILI NA SKARB -JESTEŚCIE WPSANIALI !!!!!!!!!!!!! JUHUUUUUUUUUUUUUU !!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niemcy_handlowcy Będzie wojna to zabiorą. Potem znów sprzedadzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:17 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Będzie wojna to zabiorą. Potem znów sprzedadz IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:21 a co miałeś z historii w podstawówce? Pałkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JasioJasio Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.kghm.pl / *.lubin.dialog.net.pl 01.03.06, 23:24 Gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandal Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:21 widzieliście na tym dolnym zdjęciu? Przykro na to patrzeć, ale jakiś dziadek kiepuje do kielicha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sybilla Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 13:26 kiepuje? LOL raczej pracownik IHS nie kiepowalby do kielicha. To dr. P.Oszczanowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOMEK K Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.media4.pl 01.03.06, 23:26 Brawo! Pieknie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamar Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.06, 23:27 je! je!! je!!! :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Złoto z Bremy będzie nasze! 01.03.06, 23:29 Jupi!!! Udało się! :) Jak coś to do kiedy trwa zbiórka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek K Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.media4.pl 01.03.06, 23:31 BRAWO WROCŁAWIANIE JESTEŚCIE WIELCY :D DZIEKI ZA WSZYSTKO TO JEST PIEKNE MIASTO :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartollommeo Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.06, 23:52 Brawo! Oby tak dalej! Gratulacje dla wszystkich ofiarodawców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skandalista Skandal IP: 194.106.155.* 02.03.06, 00:54 Czym sie tak cieszymy? Co nam to da? Zwiekszy sie liczba turystow, a poza tym? Na turystyce zarobi miasto, ale wiadomo kto wiezmie te pieniadze. Kiedy miasto zrobi cos dla mieszkancow? Wydawane sa pieniadze na rzeczy ktore wg nie poprawia zycia mieszkancom Wroclawia. Dom Dziecka lepiej by zbudowali za te pieniadze. Jakies boiska, place zabaw, schronisko dla bezdomnych, drogi wyremontowali, mowi sie o mistrzostwach europy we Wroclawiu a gdzie stadion? W polu!!! Teraz wladze beda szczycily sie skarbem i beda mydlic wyborcom oczy ze to dzieki wlasnie tym wladzom udalo sie pozyskac caly skarb. Rece opadaja. Nie wiem czy polak jest tak glupi ze tego nie widzi czy wszyscy moze maja to gleboko gdzies. LUDZIE przejzyjcie na oczy! Szaraki beda cicho siedziec i przytakiwac ze fajnie ze mamy skarb i w ogole, ale w zyciu nie pojda go obejrzec. Natomiast bogacze beda sie podniecac jak male dzieci i oczywiscie beda mowic ze to super dla calego regionu itp itd. Eh... dramat.. ludzki dramat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam@op.pl Re: Skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 05:05 "Wiadomo kto zarobi" - no kto? O ile wiem, większa turystyka to potencjalna szansa dla WSZYSTKICH w mieście - jak knajpa sprzedaje więcej piwa, to więcej sprzedaje również hurtownik, dalej browar (już ja skalę ogólnopolską patrząc), dalej hodowca chmielu i jęczmienia, zakłady chemiczne. Mało? Boiska, place zabaw - spoko. Chociaż pieniędzy to też nie przyniesie. Tylko, że pieniądze w budżecie nie są luźne. Prezydent czy rada nie budzą się z myślą - heh, milion rezerw mamy, to zrobimy 3 place zabaw i dwa boiska. Na to są inne pieniądze. Skandalisto, na stadion kasy nie zabraknie. "Ludzki dramat"? Heh, to może zrzucić tę kasę z wieży katedry. Dzień Wrocławiaka - kto złapie 10 ojro, będzie mógł sobie coś kupić. Mnie śmieszą wybuch radości, ale z drugiej strony jestem po cichu dumny, że jest to jakiś kolejny mały krok, żeby o Wrocławiu mówić dobrze w kolejnych kręgach. Krok w stronę tego, że jak za kilka lat powiem, że jestem z Wrocławia, to nie będę musiał tłumaczyć, że nie jest to w azji, albo w Rosji, że pomiędzy Niemcami a Rosją jest jeszcze coś, albo wręcz, jak musiałem pewnego Koreańczyka uświadamiać, Polska jest w Europie, a nie na żadnym innym kontynencie. J. Wybaczcie nieskładność. Nie wiem, czemu to piszę o tej porze. Głupota kuje w oczy trochę bezwzględnie na porę ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Częstochowianin Re: Skandal IP: 82.160.8.* 02.03.06, 14:59 Stary ty tak nie narzekaj, u was przynajmniej coś robią. A popatrz na to co sie dzieje w Częstochowie i w jej okolicy. Stradom po mału likwidują(choć swego czasu bardzo dobrze prosperował), praconików traktują jak... najgorszych śmieci(chyba nawet gorzej niż w biedronce).Radny, który wykupił sad(nie podam jego nazwiska, choć bardzo bym chciał) w okolicach Lgoty, najpier specjalnie przesadził z opryskami żeby dostac wynagrodzenie z ubezpieczenia, teraz karczuje pozostałości po sadzie, żeby podzielic ją na działki i sprzedać. Na ulicach Częstochowy taki syf ,że się (...)chce, sprzątają tylko na przyjazd Papieża. W całym mieście tylko jedna linia tramwajowa i do tego cały czas w remoncie. U was co rusz są koncerty itp. rzeczy a u nas raz na Ruski rok a jak juz się trafi to Dody (i to gdzie - w realu). OSOBIŚCIE MNIE SIĘ ROBI WSTYD GDY LUDZIE Z ZAGRANICY PRZYJEŻDŻAJĄ DO CZĘSTOCHOWY, ŻEBY ZOBACZYĆ OBRAZ MATKI BOSKIEJ I WIDZĄ TAKIE MIASTO-ZAPOMNIANE PRZEZ BOGA I LUDZI. Aha zapomniałbym u was się przynajmniej dba o wiedzę i kulturę(a ja juz nie pamiętam kiedy częstochowskie muzeum kupiło jakiś nowy eksponat). Człowieku tobie pozostaje nic tylko się cieszyc u nas nawet nie ma takiej nadwyżki pięniędzy żeby ja można było z wieży zrzucić (bo wszystkie pieniądze zdążą dawno radni wykraść) tutaj to chyba nawet Chuck Norris nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam@op.pl Re: Skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 19:01 E, chyba mnie nie zrozumiałeś. Ja się właśnie cieszę, ze stało się tak, jak się stało. Tylko myślę, że nie jest to powód do skakania pod sufit i wykrzykiwania "WYGRALIŚMY", bo taka reakcja jest conajmniej śmieszna... Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Skandal 03.03.06, 09:45 Czestochowianinie, po prostu zabierz sie z tego dziwnego miasta. Wiekszosc moich znajomych stamtad juz to zrobilo i mieszka w Warszawie, Wroclawiu albo za granica. Jak nie potrzebuja tam wyksztalconych ludzi, niech sie kisza we wlasnym weku, a Ty uciekaj gdzie masz mozliwosci rozwoju. Wroclaw to chyba najlepsze miejsce do ucieczki w kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kufelek Re: Skandal IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 03.03.06, 09:48 Gość portalu: jam@op.pl napisał(a): "Wiadomo kto zarobi" - no kto? O ile wiem, większa turystyka to potencjalna szansa dla WSZYSTKICH w mieście - jak knajpa sprzedaje więcej piwa, to więcej sprzedaje również hurtownik, dalej browar (już ja skalę ogólnopolską patrząc), dalej hodowca chmielu i jęczmienia, zakłady chemiczne. Mało?... Zakłady chemiczne?! Ja od dawna czułem, że do piwa jakieś paskudztwo dodają... :P Odpowiedz Link Zgłoś
ka-8 Re: Skandal 03.03.06, 09:58 > Zakłady chemiczne?! > Ja od dawna czułem, że do piwa jakieś paskudztwo dodają... :P Nie wiem czy zaklady chemiczne, ale producent drozdzy w Wolczynie to moze zarobic na piwie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam@op.pl Re: Skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 01:15 > > > Zakłady chemiczne?! > Ja od dawna czułem, że do piwa jakieś paskudztwo dodają... :P Tia. Nie pamietam, co na mysli mialem ;)... No ale... CO2 przeciez ;P... J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jam@op.pl Re: Skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 21:28 Przypomniało mi się. żeby zboże i chmiel nawozić trzeba mieć nawóz. Nawóz robi się w zakładach chemicznych. O :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biednyWrocławianin Re: Skandal IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.03.06, 08:08 zgłoś sie do psychiatry, on CI pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
ave_duce Re: Skandal - obawiam się, że i na to za późno!;(( 02.03.06, 15:27 Gość portalu: biednyWrocławianin napisał(a): > zgłoś sie do psychiatry, on CI pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yanusz Re: Skandal IP: 87.207.173.* 02.03.06, 09:18 Bredzisz i chyba nie do konca wiesz o czym gadasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Malkontent IP: *.daimlerchrysler.com 02.03.06, 10:20 zawsze zle. Wczoraj takie same marudy wolaly "po co Broda tam pojechal, za nasze pieniadze!", a dzis jakos cicho w tym temacie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realistka Nie smęć, Skandalisto. IP: *.neurosoft.pl 02.03.06, 10:57 Gość portalu: Skandalista napisał(a): (przeczytajcie sobie, co napisał) Szaraki, bogacze, czym sie tak cieszymy... itp. Człowieku, przejrzyj na oczy! Nie samym chlebem ludzie żyją. Stać nas na uczucia wyższe i zachwyt nad cennymi eksponatami. Ranga takiego skarbu jest naprawdę spora. A ty umniejszasz znaczenie propagandowe i reklamowe tego faktu. Szkoda. > Czym sie tak cieszymy? Co nam to da? Zwiekszy sie liczba turystow, a poza tym? No właśnie, zwiększy się. Pytasz, co nam to da? A co nam w ogóle już dała jakaś tam promocja? Nie wiesz? To ja ci powiem. Oprócz turystów, ściągnęła jeszcze INWESTORÓW. Miejsca pracy. Wpływy do budżetu. Więcej studentów, więcej mieszkańców wykształconych i na poziomie. I jeszcze jedno. Okazało się, że wrocławianie potrafią się skrzyknąć i wspólnie coś przeprowadzić. To niemało. To podnosi morale. No i na końcu, choć nie najmniej ważne - powstała "NOWA, ŚWIECKA TRADYCJA" :- )))) Mam na myśli modę w naszym dolnośląskim biznesie na mecenat! Nareszcie! Może dzięki temu da się odbudować choć część dziedzictwa kulturowego, które kiedyś miasto straciło, oby nie bezpowrotnie. Przecież chyba każdemu zależy, żeby to miasto odremontować - pod każdym względem, również tym "duchowym". Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.nd.e / *.nd.e-wro.pl 02.03.06, 02:02 rowniez sie ciesze, ze Zloty Skarb" wraca do Wroclawia. Wladze miasta tez sa naszym "skarbem" - rowniez im dziekuje za pomoc i dotrzymanie slowa Odpowiedz Link Zgłoś
jm19 Re: Złoto z Bremy będzie nasze! 02.03.06, 06:10 Jestem z Was dumny! Wrocławianin z Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antygon Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: 212.160.172.* 02.03.06, 08:01 yes yes yes :-) Odpowiedz Link Zgłoś
trueapasz Mam nadzieje .... 02.03.06, 08:40 Mam nadzieje ze zostaną wzmocnione zabiezpieczenia w Muzeum :) po pierwsze a po drugie ze skarb chociaz przez rok bedzie mozna oglądac za darmo pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś Re: Mam nadzieje .... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 08:53 co za miasto!gratuluję!wrocławianie jesteście piękni,pozostało tylko budować skarbiec w muzeum, Odpowiedz Link Zgłoś
bobdywro Re: Złoto z Bremy będzie nasze! 02.03.06, 09:13 Nie wasze - Wyborczej , tylko nasze - Wrocławskie . Odpowiedz Link Zgłoś
giuseppe53 a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 02.03.06, 09:16 z innych miast slaskich, pomorskich, pruskich no i te z Gdanska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolesław Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 09:28 forumowicze,a może nowa akcja?atakujmy ministra kultury!zainteresujmy gazetę,może by się udało, Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 02.03.06, 09:37 o, to ciekawe. wymien prosze o jakie skarby chodzi. a - jeszcze jedno - podaj numer konta, na ktory nalezy wplacac srodki na Twoje leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolesław Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 09:48 jest tego trochę,w warszawskim muzeum są dziesiątki,jak nie setki zabytkowych eksponatów z dolnego śląska,to wszystko powinno wrócić,konkrety?choćby eksponaty z wrocławskiego muzeum sztuk pięknych, Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 02.03.06, 09:56 w jakim muzeum? (w Warszawie mamy kilka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolesław Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:04 macie kilka,wiemy,nie rżnij głupa chłopie, Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 02.03.06, 10:09 no wlasnie. grunt to konkrety. "wiemy - macie" ... wy - oni - kompromitacja. nie zapominaj o ceglowkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Chocby pawęże wroclawskie z MWP. IP: *.daimlerchrysler.com 02.03.06, 10:25 Jesli wiesz co to pawęż. Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: Chocby pawęże wroclawskie z MWP. 02.03.06, 10:31 to ja prosilbym, aby zbiory lwowskie zostaly przeniesione do jakiegos miasta bardziej niz wroclaw zwiazanego z polskoscia... ot, dlaczego nie. lwow i warszawa byly bardzo zwiazane przed wojna - nawiazmy do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siksa Re: Chocby pawęże wroclawskie z MWP. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:37 bo lwowiacy, mieszkańcy przedwojennego lwowa zostali osiedleni we wrocławiu jołopie,i dlatego zabytki lwowskie sa we wrocławiu,polskim wrocławiu,jołopie, Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: Chocby pawęże wroclawskie z MWP. 02.03.06, 10:49 hehe, czekalem na ten argument. ile procent mieszkancow wroclawia to dawni lwowiacy? wiesz sloneczko? odpowiedz ok 7%. wiekszosc mieszkancow wroclawia to polska centralna :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezalogowany może i tylko 7% ale te 7% to elita, która... IP: *.atm2-0-51495.0x50a50bb2.kd4nxx16.customer.tele.dk 02.03.06, 15:25 zbudowała podwaliny pod wrocławskie wyższe uczelnie... a pozatym pomnik Fredry nie stoi nigdzie indziej tylko na wrocławskim rynku i to chyba o czymś świadczy... słoneczko:] Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: może i tylko 7% ale te 7% to elita, która... 02.03.06, 15:44 no ba, zgadzam sie jak najbardziej. w koncu ktos musial ucywilizowac te germanskie kresy ;) co nie zmienia faktu, ze odwolywanie sie do lwowskich korzeni (tak to nazwe) miesci sie w kategorii mitu. dodam tylko, ze lwowskie nazwiska zasilaly wiele uczelni, takze UW (chociazby psychologia)... sloneczko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezalogowany cóż jak mówisz... widać nie tylko germańskie... IP: *.atm2-0-51495.0x50a50bb2.kd4nxx16.customer.tele.dk 03.03.06, 00:18 kresy trzeba było ucywilizować, ale również warszawkę... ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: może i tylko 7% ale te 7% to elita, która... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 06:50 Wrocław ma reprezentację dwu utytułowanych szlachciców - jeden z hrabiów - Fredro stoi sobie na pomniku w Rynku i ma się dobrze. Drugi - żyjący - hrabia Tońko Dzieduszycki, też ma się dobrze, wy Wrucławiu, obaj harabiowie chyba nie lubią Kongrersówki. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Do poczytania tutaj 02.03.06, 12:16 maktub napisał: > w jakim muzeum? (w Warszawie mamy kilka) miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35762,929347.html Kńczę na tym rozmowę z Tobą. Za bardzo się cieszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 07:06 Z waraszawian lubię tylko Aleksandra Głowackiego i generał-gubernatora (nie pamiętam nazwiska), który zafundował Wam kanalizację. Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 03.03.06, 08:39 hmmm... bardzo skromna wiedza, bardzo :))) Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 02.03.06, 10:06 a przy okazji, co powiesz nt Panoramy ... i innych dziel sztuki przywiezionych do Wroclawia po wojnie. pewnie znalazloby sie tez troche warszawskich. relatywizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolesław Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:27 tak,tak, warszawa to stolica wiemy że dbała przez pięćdziesiąt lat o wroclaw i dolny slask,dawała co mogła,ta dobroczynnośc czujemy do dzisiaj,cegły ,tramwaje,i setki innych fantów to tylko wrocławska propaganda,może ty się chłopie lecz ,co? Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 02.03.06, 10:36 e, lokalny patrioto, "cegly dla stolicy" to Wasz odwieczny argument (stad moja ironia... I R O N I A )a co do traktowania ziem zachodnich to historia sie klania... skad te kompleksy wobec warszawy? nie rozumiem? zyj i pozwol zyc innym, skad te roszczeniowe podejscie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolesław Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:42 boście ograbili wrocław ze wszystkiego,powtarzam ,WSZYSTKIEGO,roszczeń nie mam ,oddajcie co wrocławskie i kwita, Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 02.03.06, 10:48 dyskutujac tymi kategoriami moge stwierdzic, ze wroclaw jako element niemieckiej machiny wojennej ograbil moje miasto ze wszystkiego, powtarzam WSZYSTKIEGO - po wojnie byl li tylko i wylacznie lupem wojennym!!! a w ogole poczytaj sobie miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35762,929431.html?as=1 oddaje to chyba w duzym stopniu rowniez moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolesław Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:56 i jako łup traktowaliscie go pięcdziesiąt lat,zamiast odbudowac wycisneliście jak cytryne,to tak po warszawsku,po naszemu ,nie? Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 02.03.06, 11:07 wyscie znaczy ktoscie? ja? puknij sie w czolo! masz do warszawy i warszawiakow pretensje za to, ze tu jest stolica i wladze podejmowaly takie a nie inne decyzje? brak wladzy lokalnej i centralne sterowanie to byla tragedia tego kraju, ale nie mozna za to winic w nieskonczonosc mieszkancow innego miasta! druga strona medalu jest tragedia warszawy jako poligonu dla wszystkich wladz z ostatnich 60 lat. to wroclaw, krakow, gdansk sa wizytowkami a nie warszawa. ja bardzo chetnie zamienilbym los warszawy z losami innych polskich miast. wy straciliscie 40 wagonow, ktore trafily do innych miast, ja stracilem wszystko bezpowrotnie - pojechalo na wschod, zachod i poszlo z dymem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolesław Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 11:12 masz rację ,przepraszam,antagonizmy sa niepotrzebne, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naprzód Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:24 antagonizmy są nieopotrzebne. Trzeba pogonić to warszawskie bydło i będzie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 06:12 Twoje miasto - maktubie jest zadupiem "jewropy". Dla mnie Kraków był,jest i będzie stolicą Rzczpospolitej. Kongresówa to wielki wyrzut sumienia. Oszczędź sobie prośby o numer konta dla mojego leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 03.03.06, 08:38 Nie widze przeciwwskazan abys zabral sobie stolice do Krakowa, ale... jednoczesnie pragne zauwazyc, ze Krakow li tylko i wylacznie swoja obecna pozycje zawdziecza utracie przez RP Lwowa. przed wojna Krakow to byla prowincja w samej Galicji a co dopiero w Polsce. Acz nic mi do tego. Rozumiem, ze to Twoje miasto i Twoj sos. Ja nie mam kompleksow wobec Krakowa jak Ty wobec Warszawy wiec powstrzymam sie od epitetow. Na marginesie, osobiscie wole Wroclaw i Gdansk niz Krakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:24 > Nie widze przeciwwskazan abys zabral sobie stolice do Krakowa, ale... Mam o wiele ambitniejsze plany. Śląsk - Górny i Dolny przyłączyć do monarchii habsburskiej. Znalazłyby się w niej:Słowacja, wielka część Ukrainy (ze Lwowem),Czechy, Węgry, prawie cała była Jugosławia, część Włoch. A wy z Kongresówki szukajcie sobie bat'ki caria (może być Putin,może być Łukaszenka). Nie podam numeru konta na moje leczenie w psychuszce, szczególnie w okolicach Warszawy. W Kulparkowi - to owszem.* *Kulparków był psychiatrykiem dla miasta Lwowa. Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 03.03.06, 12:54 Hmm, jak wezmiesz sobie Lwow to bedziesz mial w skladzie kawalek ladnej "warszawskiej" architektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 13:05 > Hmm, jak wezmiesz sobie Lwow to bedziesz mial w skladzie kawalek > ladnej "warszawskiej" architektury :) Hmm...warszawską architekturę przynajmniej od XVIII wieku kształtowali Włosi, czyli nasi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 13:29 Może pogódźmy się - maktubie. Bywałem w Warszawie zimą,kiedy od Wisły potwornie wiało. Zawieźli mnie (we wczesnych latach siedemdziesiątych)coby pełnić wartę przed grobem chłopaka spode Lwowa (wybacz ironię). W tzw. czynie społecznym woziłem taczką cegły na odbudowę Zamku (z czego jestem dumny). Co mimo wszystko nie zwalnia warszawskich placówek muzealnych do oddania wszyskich prac Michaela Willmanna dla naszego regionu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 12:29 Jak prześledzisz moje posty - makubie - nie w nich śladu epitetów. Nie lubię Kongresówki - ty nie lubisz Wrucławia i Krakowa... cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 03.03.06, 12:53 Nigdzie nie napisalem, ze nie lubie Wroclawia i Krakowa. Wroclaw mi sie podoba (acz mozna popracowac nad nawierzchnia); Krakow mi sie nie podoba (wiem, ze to ryzykowne stwierdzenie w tym kraju) a bronie tylko swojego miasta, po ktorym kazdy jezdzi jak mu sie podoba uzywajac argumentow, ze Warszawa mu zabrala, Warszawa to, tamto... pomijajac, ze to wladze panstwowe - glos ludu - decyduje nie wladze samorzadowe, a juz na pewno nie mieszkancy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.kom / *.os1.kn.pl 03.03.06, 13:56 O dziwo, choć mieszkam we Wrocławiu, popieram. Do Warszawy absolutnie nic nie mam. Wcale nie uważam, że jest brzydka, choć może piękna też nie i ma wspaniałą historię (szczególnie okres II wojny światowej). A to, że różni są warszawiacy? W końcu to blisko 2 milionowe miasto. We Wrocławiu, choć przecież to 3x mniejsze miasto, też znajdzie się wiele osób, do których można mieć wiele zastrzeżeń. Czy Warszawa "zabiera"? Trochę demagogiczne stwierdzenie. Zawsze będzie tak, że stolica będzie postrzegana jako to miasto, które zabiera, bo siłą rzeczy będzie najbogatsza. Ale prawdę powiedziawszy, to, trzymając się tej terminologii "zabierania", to Warszawa za mało zabiera, ponieważ na tle innych stolic europejskich wygląda po prostu kiepsko. W końcu to Warszawa ma być wizytówką naszego kraju, czy się komuś to podoba, czy nie. Poza tym - Warszawa jako największe miasto generuje największe zyski i potrzeby, stąd do Warszawy trafiają największe pieniądze, ale daleki byłbym od wygłaszania poglądów o jakiejś miażdżącej niesprawiedliwości podziału środków. Z drugiej strony, twierdzenie często podnoszone przez mieszkańców Warszawy, że to stolica generuje największe zyski i gdyby te pieniądze zostawić na miejscu, to sobie poradzi, są też chybione. Osoby wygłaszające takie poglądy nie biorą pod uwagę faktu, że w Warszawie umieszczone są główne siedziby firm, które zazwyczaj swój zysk wytwarzają w całym kraju, tylko, że podatki płacą w Warszawie. Zgadzam się również z Tobą w sprawie Krakowa. Nie twierdzę oczywiście, że jest to brzydkie miasto. Ba, bez wątpienia, jest jednym z najładniejszych miast w Polsce, ale nie przyznawałbym temu miastu tak bezkrytycznie palmy pierwszeństwa, jak zwykło się robić w naszym kraju. Tak więc - nie "każdy jeździ po Twoim mieście jak mu się podoba" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik antywarszawska histeria prowincji... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.03.06, 14:28 Gość portalu: bolesław napisał(a): > boście ograbili wrocław ze wszystkiego,powtarzam ,WSZYSTKIEGO,roszczeń nie mam > ,oddajcie co wrocławskie i kwita, Jezeli cos zostalo przewiezione to nalezalo to raczej do przedwojennego Breslau. Twoich przodkow pewnie w tym czasie w tym miescie jeszcze nie bylo. Tak wiec nie mozesz miec do tych rzeczy zadnych roszczen. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolesław Re: antywarszawska histeria prowincji... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 14:41 dla mnie breslau to wrocław ,dla ciebie jak widać to dwa różne miasta,przykre, Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: antywarszawska histeria prowincji... 03.03.06, 14:44 Gość portalu: eurofanatik napisał(a): > > Jezeli cos zostalo przewiezione to nalezalo to raczej do przedwojennego Breslau > . Twoich przodkow pewnie w tym czasie w tym miescie jeszcze nie bylo. Tak wie > c nie mozesz miec do tych rzeczy zadnych roszczen. :) A Ty możesz? Jakim prawem? Kaduka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Od Warszawy to sie odczep, panie z prowincji IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.03.06, 14:26 Bo widzisz to jest tak: niektorzy wroclawianie chcieliby dostac i to co jest w Niemczech, i to co jest ze Lwowa, i zabrac jeszcze Warszawie co ona ma. Okazuje sie, ze jedyne miejsce na zabytki to jest wlasnie Wrocek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: Od Warszawy to sie odczep, panie z prowincji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 14:48 Prowinciuszu z zadupia, to ty się odczep azjato. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eurofanatik Re: Od Warszawy to sie odczep, panie z prowincji IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.03.06, 00:46 Ironiczne, ze potomek Zabuzan nazywa warszawiaka z dziada pradziada Azjata! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: Od Warszawy to sie odczep, panie z prowincji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 07:52 Ironiczne? Chyba tylko dla ćwierćinteligentów. Azjatyckie hordy przez niemal cały okres zaborów właśnie w Warszawie a nie Lwowie stacjonowały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: Od Warszawy to sie odczep, panie z prowincji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 13:39 Kiedy zaczęliśmy cywilizować dorzecze środkowej Wisły,nie było nawet nazwy - Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WR Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.06, 19:36 maktub napisał: > o, to ciekawe. wymien prosze o jakie skarby chodzi. a - jeszcze jedno - podaj > numer konta, na ktory nalezy wplacac srodki na Twoje leczenie. WON WARSIAWSKI PASTUCHU, DO SWOJEJ LEPIANKI W AZJATYCKIEJ WSZAWCE! Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 03.03.06, 08:41 hmm... i my to azjaci??? :))) prosze powiedz mi jakie sa Twoje korzenie... WR... WR? to chyba Radom! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 06:26 Pomiędzy 22 października a 11 grudnia 1994roku w Muzeum Narodowym we Wrocławiu (mamy takie),można było oglądać prace Michała Willmanna. Była to pierwsza tak duża wysatawa po 1937 roku. Skąd pochodziło osiemdziesiąt procent prac, misiaczku-maktubie ? Z Warsiawy - oczywiście ! Oddawajcie ! Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby 03.03.06, 08:43 a wez sobie. ale poprosze do STOLICY dobra lwowskie - w koncu dorobek Rzeczpospolitej powinien znajdowac sie w polskim miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: a kiedy Warszawa odda ukradzione skarby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 07:18 Gdyby wszyskie regiony w Rzplitej chciały odzyskać swoje zbiory, we Warszawie zostałyby tylko łowickie pasiaki... i sznur. ("Miałeś chamie złoty róg"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinkong skarb z wroclawia IP: *.dcg.pl 02.03.06, 09:57 To jest bardzo ciekawe podejscie - wroclaw kupil to co bylo jego wlasnoscia, wroclawskie... widze, ze to jest pierwszy bardzo powazny krok do przyzwolenia na sprzedaz zrabowanych dziel sztuki... Gratulacje!! teraz jak zlodziej ukradnie wartosiowa rzecz to bede musial ja odkupic po cenie rynkowej. Przyszla mi do glowy propozycja! Proponuje dogadac sie z jakims dobrym domem aukcyjnym i wystawic rekopisy partytur znanych niemieckich kompozytorow! Paranoja i kpina! Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: skarb z wroclawia 02.03.06, 10:02 i tak i nie. przedmioty sa niemieckie (byly). nalezaly do miasta i wowczas nie byly rabowane tylko wywozone w glab kraju, do ktorego to miasto nalezalo. rabowanie to wywozenie z jednego kraju do drugiego - w tym przypadku (w uproszczeniu). Wroclawianie odkupili czesc dziedzictwa ich miasta, nie dziedzictwa kraju. w ten sposob nalezy na to patrzec. to pozytywne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość 2006 Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 09:45 Świetny interes kupiliśmy własne ( zrabowane przez nazistów)zabytki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rutek Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.e-wro.net.pl 02.03.06, 09:56 nie nasze. to ze powstaly we wroclawiu to nie znaczy ze polskie. poczytaj o skarbie to zobaczysz ze wiekszosc z nich byla wykonana przez niemcow. Odpowiedz Link Zgłoś
vratislaviak Re: Złoto z Bremy będzie nasze! 02.03.06, 11:18 Prawda jest taka ze Wrocław i konceprcja zarzadzania tym miastem odbiega o jakieś 10 lat z pozostała częśćia magistratu w Polce żal zady wam ściska bo uu was sa kliki i kliczki czerwonych cffaniaczków na pohybel im !!! \ Wro rzo0ndzi!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 09:57 he, he, he, "zrabowane przez nazistów", ty koleś udaj się do podstawówki i podszkól się trochę z historii Polski. Wrocław od czasów Kazimierza Wielkiego do 1945-tego nie był w Polsce. Te puchary to miały różne "życiorysy", ale nikt ich nie rabował. Odpowiedz Link Zgłoś
maktub Re: Złoto z Bremy będzie nasze! 02.03.06, 09:58 raczej kupione od Niemca, niemieckie do polskiego miasta, ktore - w tej sytuacji - powinno byc traktowane jako miasto Wroclaw - dziedzictwo kultury niemieckiej i polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
fredrus Re: Złoto z Bremy będzie nasze! 02.03.06, 10:09 Jestem dumny, z ofiarnosci mich krajanow :) A tym wszystkim malkontentom powiem jedno: "nie samym chlebem czlowiek zyje" Kozystajac z okazii, pragne podziekowac mieszkancom innych miast Polski za wplaty na fundusz wroclawskiego skarbu, bo wiem, ze byly rowniez wplaty z innych miast. Wielkie dzieki i zapraszamy do odwiedzenia wystawy za kilka miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kromo Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 20:34 Drogi Pani, kilka razy w gazecie i chyba z 10 razy w tv było mówione, że przedmioty z kolekcji były WYTWORZONE we Wrocławiu, ale nigdy nie należały ani do miasta, ani do żadnego tutejszego muzeum. Były przedmiotem obrotu pomiędzy prywatnymi właścicielami, kolekcjonerami, etc. Z Wrocka NIE ZOSTAŁY ZRABOWANE. Jedne z pucharów (nie pamiętam który) wyjechał z tego miasta w 18. wieku aż do Petersburga, inne opuściły Wrocław przed I wojną światową. LUdzie czytajcie ze zrozumieniem, a potem zabierajcie głos!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Re: No proszę, serce rośnie! 02.03.06, 09:50 Choć raz - "Polak potrafi!" i to bez lipy; jak to pięknie, że tym razem przy współudziale Niemca!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco-van-basten Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.media4.pl 02.03.06, 10:02 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fredrus Re: Złoto z Bremy będzie nasze! 02.03.06, 10:10 Jestem dumny, z ofiarnosci mich krajanow :) A tym wszystkim malkontentom powiem jedno: "nie samym chlebem czlowiek zyje" Kozystajac z okazii, pragne podziekowac mieszkancom innych miast Polski za wplaty na fundusz wroclawskiego skarbu, bo wiem, ze byly rowniez wplaty z innych miast. Wielkie dzieki i zapraszamy do odwiedzenia wystawy za kilka miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toya Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:28 To złoto to jest z Breslau, a nie z Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość_z_Kliczkowa A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 10:37 a kiedy Wroclaw odda dzieła sztuki zabrane (by nie napisać zarekwirowane) z róznych dolnośląskich miasteczek i wiosek, np. arcyciekawą grupę rzeźb przedstawiającą rodzinę książęcą z kościoła w Kliczkowie (nota bene rzeźby te zalegają gdzieś w magazynie Muzeum Narodowego we Wrocławiu) - zamek w Kliczkowie został wspaniale odrestaurowany przez INTEGER, czas by zabytkowy kościół w Kliczkowie też odzyskał swoją świetność. Odpowiedz Link Zgłoś
adalbert5 Re: A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela 02.03.06, 10:45 A co to jestes INTEGER? :):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość_z_Kliczkowa Re: A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 11:00 nie jestem INTEGER, ale Kliczkow to dla mnie moja mała ojczyzna i chcę by odzyskała swoje miejscowe skarby kultury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:47 Gdzie jest Kliczków? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość_z_Kliczkowa Re: A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 14:00 Kliczków leży nad Kwisą w puszczy zgorzelecko-bolesławieckiej, ok. 10 km na południowy-zachód od Bolesławca.Są to piękne okolice, a zamek po renowacji wg mnie należy do najpiękniejszych tego typu obiektów w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WR Re: A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.06, 19:39 Gość portalu: gość_z_Kliczkowa napisał(a): > Kliczków leży nad Kwisą w puszczy zgorzelecko-bolesławieckiej, ok. 10 km na > południowy-zachód od Bolesławca.Są to piękne okolice, a zamek po renowacji wg > mnie należy do najpiękniejszych tego typu obiektów w Polsce. NIE SPAMUJ WIEŚNIAKU, NIKOGO NIE INTERESUJE TWÓJ INTEGER! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt Re: A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela IP: *.kom / *.os1.kn.pl 03.03.06, 14:15 A nie mówiłem, że we Wrocławiu też (podobnie jak w Warszawie) znajdzie się wiele osób, którym słoma z butów wystaje. Powyżej dobitny przykład. Dlatego daleki byłbym od uogólnień. Kolega z Kliczkowa poruszył analogiczną sytuację do tej z wrocławskimi pawężami. Tylko o ile w tej pierwszej sytuacji, zbywasz kolegę "wielkomiejskim": "nie spamuj wieśniaku", to w drugim już dostrzegasz konieczność zwrotu części warszawskiej ekspozycji do Wrocławia. Intrygujące... Notabene mieszkańcy Warszawy też mogliby per analogia określić nas wieśniakami (o ile traktujemy te określenie pejoratywnie), bo, jakby nie patrzeć, Warszawa jest 3-krotnie większym miastem od Wrocławia. Ciekawi mnie poza tym, czym jesteś lepszy od przeciętnego mieszkańca wsi. Obawiam się, że jedyną Twoją zasługą (dość dyskusyjną), to fakt, że urodziłeś się we Wrocławiu. Wystarczy przejechać się tramwajem, żeby zobaczyć wspaniałe przejawy kultury "wielkomiejskiej" - rzucanie petów na torowisko, palenie papierosów przez półotwarte okno, rzucanie śmieci za okno albo na podłogę, łuskanie słonecznika. Oj - tych przykładów wielkomiejskości niektórych mieszkańców naszego miasta można byłoby mnożyć bez liku. I co najśmieszniejsze - zwykle takie osoby w swoich lekko przygłośnych "dyskusjach" w celu dyskredytacji jakiejś innej osoby używają określenia - "wieśniak"/"wieśniara". I chyba wszystko jasne! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot10 Re: A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 01:03 Nożyce się odezwały. Jestem klasycznym przykładem wieśniaka, któremu słoma z butów wystaje. Jednak będąc we Wrocławiu:>nie żucam petów na torowisko, nie palę > papierosów przez półotwarte okno,nie rzucam śmieci za okno albo na podłogę, > nie łuskam słonecznika. Łuskanie jest formą, którą poznałem w dzieciństwie mieszkając na pojałtańskiej Ukrainie. Widocznie rt rodzice, lub dziadkowie też pojałtańscy. Pozdrawiam Słoma w butach czasami się przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: A kiedy Wroclaw odda zabrane dziela 03.03.06, 15:03 Gość portalu: gość_z_Kliczkowa napisał(a): > a kiedy Wroclaw odda dzieła sztuki zabrane (by nie napisać zarekwirowane) z > róznych dolnośląskich miasteczek i wiosek, np. arcyciekawą grupę rzeźb > przedstawiającą rodzinę książęcą z kościoła w Kliczkowie (nota bene rzeźby te > zalegają gdzieś w magazynie Muzeum Narodowego we Wrocławiu) - zamek w > Kliczkowie został wspaniale odrestaurowany przez INTEGER, czas by zabytkowy > kościół w Kliczkowie też odzyskał swoją świetność. Jestem ZA (pod warunkiem, że tam istnieją właściwe zabezpieczenia przed złodziejami; a jeżeli nie - należy je poczynić). Tylko niech ktoś zainicjuje jakąś akcję w tej sprawie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: scoorpioo Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.03.06, 11:32 Wrocław i Breslau to to samo, nie byłoby tego miasta ani bez Niemców, ani bez Polaków. Na tym polega piękno tegoż miejsca, przykre że niektórym nienawiść i zawiść nie pozwala zrozumieć tak prostej rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:27 a jest jeszcze nazwa Vratislav, czeska, jakby ten spec od Breslau chciał wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toya Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 15:55 Dzięki za komplement, że jestem spec Breslau, postaram Ci to udowodnić, że masz rację. Odpowiedz mi na pytanie z historii. Podaj imię i nazwisko pierwszego piłkarz klubu z Breslau, który zagrał w reprezentacji Niemiec. Życzę powodzenia!! Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Złoto z Bremy będzie nasze! 03.03.06, 15:00 Gość portalu: Toya napisał(a): > To złoto to jest z Breslau, a nie z Wrocławia. Słusznie i dlatego należało je kupić, a nie - domagać się zwrotu. I to się właśnie, szczęśliwie, stało! Dzięki wszystkim, ktorzy się do tego przyczynili! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realistka Yes!! Yes!! Yes!! IP: *.neurosoft.pl 02.03.06, 10:32 Udało się! Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasito A co z dziełami zrabowanymi z Polski? Też kupimy? 02.03.06, 10:50 Rozumiem podejście wrocławian, ale cały czas oczekuję jakiegokolwiek sukcesu w restytucji Polsce dzieł sztuki,które okupanci wywieźli do Niemiec i Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: A co z dziełami zrabowanymi z Polski? Też kup IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 12:28 Ruscy na pewno nie oddadzą śląskich skarbów, bo kradli je z Niemiec i traktują jako odszkodowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudy Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.server.ntli.net 02.03.06, 10:57 Brawo!!! Tylko zeby teraz te skarby dobrze zabezbieczono przed kradzieza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.03.06, 11:34 Brawo!!! Wszystkim innym miastom życzę tak działających ludzi. A wszystkim jęczącym ludziom napiszę tak: Wrocek ładuje kupę kasy w siebie, centrum jest zadbane i ciągle remontowane - a efekty widać już teraz - liczba turystów znacznie wzrosła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Intelygent Re: Złoto z Bremy będzie nasze! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 11:37 Kupujemy naszą własność?Gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś