paragrafka 02.03.06, 13:26 wiecie kiedy będzie egzamin na aplikacje radc. w tym roku??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Trener Re: Nie bedzie IP: *.kom / *.os1.kn.pl 02.03.06, 15:52 W grudniu przyjeli we Wroclawiu 180 z 200 zdajacych osob, wiec nie dostali sie juz tylko ci, co sie podpisac nie umieli. A teraz maja z nimi prbelem, bo patronow nie ma i praktyk w sądach dla nich tez nie da sie zorganizowac. zatem czeka cie otwarcie co najwyżej sklepu spożywczego na osiedlu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
paragrafka Re: Nie bedzie 02.03.06, 17:04 Mnie nie obchodzi ile i kogo przyjęli w 2005. mam to gdzieś. w całej polsce będzie egzamin więć i we wrocku tez, bo to jeszcze nie białoruś. przy przyjęciu w tym roku BYŁ PRZEKRET i co mnie to interesuje. ja sie pytam kiedy bedzie egzamin a nie kto co mysli o braku miejsc na praktyki . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trener Re: Nie bedzie IP: *.kom / *.os1.kn.pl 03.03.06, 00:59 Prawnik i bez dowodow mowi o przekrecie? To rzeczywiscie ty nic nie kumasz. Zadnego przekretu nie bylo, tylko wszysycy sciagali i pisali razem. Tylko idioci nie potrafili tego wykorzystac! Odpowiedz Link Zgłoś
paragrafka Re: Nie bedzie 03.03.06, 09:30 Polska mentalnośc! Brawo! Czyli twoim zdaniem ŚCIAGANIE to nie jest przekręt??? Widze ze to Ty nic nie kumasz. Bo ja wiem co tam sie działo i to własnie nazywam przekretem szanowny panie. Ale uważam ze to karygodne, bo na aplikacje dostały sie takie głąby kapuściane że strach! W wielu CYWILIZOWANYCH krajach ściąganie to hańba, no ale nie w polszy. jesteś beznadziejny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: killla Re: Nie bedzie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.03.06, 12:21 Pani Prawnik, przecież Trener nigdzie nie napisał że ściąganie jest OK. Podobnie jak nie napisał, że na aplikację dostały się wyłącznie wybitne umysły, jedynie zauważył, że nie było żadnego "przekrętu" (w rozumieniu - nie było żadnego "przecieku" pytan jak sugerowała prasa), a wyjątkowo wysoki procent osób które dostały się na aplikację ROIRP we Wrocławiu zawdzięcza niezbyt restrykcyjnemu pilnowaniu zdających podczas egzaminu. Na marginesie pargnę zauważyć, że Pani uwaga na temat poziomu inteligencji Pani (być może) przyszłych kolegów/koleżanek z korporacji stawia również Panią w nie najlepszym świetle. Przy tego typu uwagach wygłaszanych na publicznym forum proszę pamiętać o brzmieniu art. 24 ust. 1 pkt 5 w zw. z art.33 ust. 5 ustawy o radcach prawnych (o zasadach etyki nie wspominam, bo Panią jako osobę jeszcze spoza korporacji nie obowiązują). Ps. powodzenia na egzaminie Odpowiedz Link Zgłoś
zenon.mintaj Re: ApliKacJa2006 03.03.06, 14:32 moja siostra (obecnie za granica) jest skonczyla prawo i ma firme doradztwa gospodarczego i prawnego od 6 lat. Slyszalem ze jest mozliwosc podejscia do egzaminu radcowskiego na jakichs tam warunkach "skroconych" - o co tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: ApliKacJa2006 IP: 194.146.120.* 03.03.06, 14:48 Zgodnie z nowelizacją ustawy o adwokaurze a także i radcach prawnych, wprowadzono nowe zapisy dotyczące osób, które przez conajmniej 5 lat pracowały na stanowiskach związanych z tworzeniem albo stosowaniem prawa, ale także jezeli prowadziły odpowiednia działalnośc gospodarczą. Takie osoby moga podejśc do egzaminu zawodowego, czyli bez odbycia aplikacji. odsyłam do lektury znowelizowanych ustaw, siostra zapewne w mig złapie o co chodzi :) A do paragrafki - ja nie wiem kiedy beda egzaminy, słyszałem ze wrzesień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trener Re: ApliKacJa2006 IP: *.kom / *.os1.kn.pl 03.03.06, 16:24 No nie do końca. Bo korporaje uznają te 5lat, ale.... od czasu wejścia w życie ustawy. Więc dopiero za 5 la mogłaby Siostra tak podejść. PS - A beznadziejny jest ten co o własnym kraju "polsza" pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: ApliKacJa2006 IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 03.03.06, 17:47 dobrze, że to co uznają ( nie uznają) sobie korporacje nie ma już zadnego znaczenia... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zzzzz Re: ApliKacJa2006 IP: *.kom / *.os1.kn.pl 04.03.06, 07:47 dokładnie! niektórzy to wiedza a inni dalej trują, tzn. trenują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trener Re: ApliKacJa2006 IP: *.kom / *.os1.kn.pl 04.03.06, 12:51 No jednak nie, bo jak ich zmusić do "odpowiedniej" interpretacji ustawy. Nawet jej twórcy uznają, że wtym przypadku nie dopilnowali zapisów i takowe pozwalają teraz korporacjom to wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Król Re: ApliKacJa2006 IP: *.kom / *.os1.kn.pl 04.03.06, 17:06 za szmaty i huziaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: ApliKacJa2006 IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 04.03.06, 18:23 podobno w czerwcu odbędzie się pierwszy egzamin dla tych mgr prawa co od 5 lat wykonują zawód prawniczy. Jak cechy adwokackie i radcowskie staną okoniem to zobaczysz jak znowu po zębach dostaną od rządu. Może to się skończyć w ogóle zlikwidowaniem tych cechów na zawsze. czego wszystkim wolnym ludziom życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: ApliKacJa2006 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 19:36 Pofantazjować dobra rzecz.Nie podniecajcie się tak bardzo,nic w tym temacie się nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: ApliKacJa2006 IP: *.kom / *.os1.kn.pl 05.03.06, 19:54 Obawiam się ze wiele sie zmienie i gaciami trzęsą korporacje. Ale niestety, w rządzie są jacy są i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a może Re: ApliKacJa2006 IP: 194.146.120.* 06.03.06, 12:52 No to wie ktoś kiedy egzamin czy nie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: ApliKacJa2006 IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 06.03.06, 18:40 jakie "fantazjować" ?, przecież rewolucja dokonuje się na oczach, i to właśnie zasługa tych którzy są w rządzie. Odpowiedz Link Zgłoś