Dodaj do ulubionych

Nowy Targ dla młodych

20.03.06, 21:13
Ciekawe spojrzenie i zmuszające do zastanowienia się nad dalszymi
działaniami. Tyle, że jeżeli pomysł z quasi targiem na placu robia juz
pracownicy Urzędu, na zlecenie szefów urzedu to sprawa własciwie jest juz
przesądzona!?!?
Obserwuj wątek
    • Gość: tl O zgrozo ! IP: *.magma-net.pl 20.03.06, 21:55
      Oby ta upiorna wizja pani historyk nigdy sie nie spelnila. Zakonserwowanie tego
      koszmaru architektonicznego na Nowym Targu to bylaby katastrofa. Jestem tez
      przeciwnikiem lasu w centrum miasta.
      • Gość: malaMi Re: O zgrozo ! IP: *.chello.pl 21.03.06, 16:03
        jestem ciekawa jaki koszmarek tam zrobia...
        pewnie kolejna nijaka miejscowka
        gdzie okoliczne psy zrobia sobie wychodek...

• Gość: tl dlaczego? IP: *.magma-net.pl 20.03.06, 21:59
      Dlaczego nie moznaby po prostu odtworzyc przedwojennej zabudowy wraz z
      fontanna? Przeciez na podstawie wypowiedzi na roznych forach smiem twierdzic,
      ze taka jest wola zdecydowanej wiekszosci wroclawian.
      • Gość: RP Re: Ciekawy pomysł! IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 20.03.06, 22:15
        Pomysł tej Pani uważam za bardzo ciekawy, ale z drugiej strony totalnie nie w
        moim guście :)

osobiscie opowiadam sie za wyburzeniem PRL-u i zastapieniem ich nowymi budynkami
        o modernistycznym kształcie i formie. Zielen moze byc, ale w umiarkowanej ilosci.
        - to w kwestii marzeń:)

Realnie patrzac to najpierw trzeba zagospodarowac ten plac, a pozniej zastanowic
        sie czy i JAK remontowac obecne budynki.
    • wielki_czarownik Phi 20.03.06, 22:10
      W życiu bym nie chciał mieszkać w takiej szkaradzie jak ten na Nowym Targu.
      • obseerwator Re: Phi 20.03.06, 22:18
        jezu, co za bzdury

jest syf - przepraszam za wyrażenie, ale jak się gó.. spryska perfumami, to
        nadal będzie śmierdzieć, czyż nie tak ?

trzeba wyburzyć - odbudować dokładnie tak jak było przed II wojną śwaitową (kto
        dziś pamięta, że kamieniczka pod złoltym psem na rogu rynku i wita stwoszastoi
        tam bodajże od roku 1991 )

niech zrobią to prywatni inwestorzy we współpracy z miastem - mieszkańcy,
        którzy są właścicielami mieszkań w dotychczasowym budynkach dostaną takiej
        samej wielkości mieszkania w noych budynakch, resztę powierzchni sie sprzeda
        lub wynajmie

mieszkańcy - lokatorzy zostaną wykwaterowani dalej od rynku, ale biorąc pod
        uwagę ceny nieruchomości w rynku i tak się opłaci (miastu we współpracy z
        deweloperami)zbuduować porządne budynki komunalne na przedmieściach, gdzie
        mieszkania będą o znacznie wyższym standardzie niż gomułkowskie klitki

zyska miasto, mieszkańcy jako ogól, deweloperzy, dotychczasowi właściciele
        mieszkań i dotychczasowi lokatorzy

tylkotrzeba wizji , a nie pieprzenia, że architektura wczesnych lat 60-tych XX
        wieku jest piękna, tylko ja jestem prostak i tego piękna nie widzę
    • Gość: Paweł Re: Nowy Targ dla młodych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.06, 22:48
      Pomyśl lepiej o Jeleniej Górze - Kazimierzu P.
      Tam możesz udzielać dobrych rad i wdrażać je w życie.
      Pozdrawiam
      Paweł
    • Gość: js Re: Nowy Targ dla młodych IP: *.wroclaw.mm.pl 21.03.06, 00:17
      jak mozna porownywac projekt odnawiania przedwojennej zabudowy "trojkata", z
      ulepszaniem okropienstwa jakie mamy na Nowym Targu? jesli mamy
      takich "specjalistow", to nic dziwnego,ze i projekty nie sa lepsze ...
    • Gość: chrom64 Re: Nowy Targ dla młodych IP: *.chello.pl 21.03.06, 00:19

Zburzyć 3 pierzeje. Koniecznie jednoosobowo hrabia Dzieduszycki wybierze plac
      lub fragment zabudowy Lwowa, który zostanie drobiazgowa powtórzony we Wrocławiu.
      Kiedy Hrabia - oby żył wiecznie - odejdzie, plac przemianować Jego imieniem.
      Hrabiego Fredrę przenieść na ten plac, aby hrabia Dzieduszycki gościł hrabiego
      Fredrę u siebie - jak onegdaj. Odbudujmy fragment dawnej Polski z jej domami
      polskimi, ukraińskimi, białoruskimi, ruskimi, mołdawskimi, żydowskimi,
      niemieckimi, hajdamackimi i jakie tam jeszcze we Lwowie razem sobie były przy
      tym placu. Dlaczego odbudowywać praktycznie niemiecko-żydowską tradycję czysto
      wrocławską? Dlaczego bezkrytycznie optujecie za zabudową przedwojenną. Zobaczcie
      jak wówczas ten plac był szczelnie, do obłędu, zabudowany. Ceny gruntów były
      wówczas astronomiczne. Dokładnie zabudowywano cały teren. Paradoksalnie ale
      ustanowienie Festung Breslau spowodowało takie zniszczenia, że dzisiaj miasto
      tonie w zieleni, widać dalekie perspektywy, jest oddech i miejsce. Dlaczego, do
      licha, ten Neptun. W jednym miejscu – jak wyżej- siedzi sobie hrabia Fredro-
      może Wrocławianie będą hojni i po pewnym czasie dadzą Mu towarzystwo hrabiego
      Dzieduszyckiego. Hrabiowie siedzą „ku sobie”, pogadują, drzemią, dam swawolnych
      zalety kontentują, para liryczna, ludzka, swojska. A rolę monumentu może pełnić
      ogromny generał polski i amerykański Tadeusz Kościuszko. Tworzy się oś: Panorama
      Racławicka - Nowy Targ (plac –oby żył wiecznie-Wojciecha Dzieduszyckiego) –
      Tadeusz Kościuszko. Generał wiecznie będzie rozgrywał swoją bitwę z Moskalami.
      Rzeźbiarski kontekst obrazu Panoramy, konie, armaty, gmatwanina bitewna. To
      mogłoby być jawne nawiązanie do przedwojennego monumentu Fryderyka, który stał
      obok PDT przy ul. Świdnickiej A u jego stóp Wrocławianie siedzą, piją piwo,
      dzieci bawią się na karuzelu, panie plotkują – trwa życie miasta. Oby, oby.
      Pozdrawiam.

P.S. Chyba Lao-Tse uczył, iż istotą dzbana jest jego pusta przestrzeń. Podobnie
      i z placem. Jego istotą jest pusta przestrzeń, przestawialność, zmienność
      szczegółów, możliwość aranżacji. To scena teatru zwanego - miasto. Tam ono
      tętni, obramowane sztywną zabudową. To miejsce na tymczasowe kramy, szczeki
      gustowne, teatr uliczny, karuzel, kram z rybami i kalichlorkiem wybuchowym.
      Pomysł naszych rajców na ożywienie placu jest zgodny z tradycją, jest
      przejściowy, jest wyczekiwaniem co chwyci. Wszak teraz jest tam bogaty klomb,
      którym przechodzeń się nie zachwyca, nie przysiada gromadę czyniąc zachwyconą,
      jeno śpieszy dalej. Nasi rajcowie dbają o nasze miasto należycie. Ile szkół i
      przedszkoli sprzedali abyśmy mogli się zachwycać Rynkiem Wrocławskim, wszystko w
      to miasto pchają. A nasi architekci i urzędnicy robią ile materii staje. To
      pracowity ludek. Chwała mu za dotychczas. W architekturze jak najmniej
      demokracji. To myśl jednego twórcy potrafi zestrzelić w jedno zamysł boskości.
      Iskra ma być jedna a szczegóły rozpracowują zespoły.
    • Gość: PL Boze... IP: *.orange.pl 21.03.06, 00:43
      co za kobieta :(
      rany... julek
    • Gość: killla do zwolenników "wyburzania" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.06, 08:39
      zgadzam się, że obecna zabudowa Nowego Targu jest paskudna. Ale czy choć przez
      chwilę w swoim pędzie do "wyburzenia" zastanowiliście się nad realnością takiej
      wizji, nad sprawami własnościowymi ? Przecież Nowy Targ to nie tylko lokale
      komunalne, ale i własnościowe wykupione przez lokatorów. Ewentualny inwestor
      przed wyburzeniem musiałby wykupić te mieszkania. Wystarczyłoby żeby jeden
      właściciel powiedział "nie" i cała inwestycja stanęłaby w martwym punkcie.
      Odbudowa dawnej zabudowy Placu nie jest "celem publicznym" więc ewentualne
      wywłaszczenie jest niemożliwe. Zaraz ktoś napisze, że jak się zaproponuje dobrą
      cenę to każdy sprzeda. Niestety nie jest to prawdą, o czym już kilka razy
      zdążyłem się przekonać i z tego powodu już co najmniej kilka fajnych inwestycji
      we Wrocławiu nie doszło (jak na razie) do skutku. No chyba że "dobra cena"
      oznacza wartość rynkową nieruchomości x 6, bo tego typu cen oczekiwały niektóre
      osoby (inwestor był gotów zapłacić cenę x 3).
      Tak więc pomysł z wyburzeniem obecnej i odtworzeniem starej zabudowy jest bardzo
      fajny, ale według mnie mało realny.
      • fiamma Re: do zwolenników "wyburzania" 21.03.06, 13:31
        NO! Nareszcie jakiś trzeźwo myślący człowiek zorientowany na czym polega
        gospodarka nieruchomościami. Oczywiście wizje można mieć ale też trzeba znać
        mozliwości.
        Dobrze powiedziane! Serdecznie pozdrawiam
    • Gość: zalew Wyburzyć !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 09:03
      Plac, zieleń - brawo!!!! Koszmarki wokół placu wyburzyć (i parę innych takich
      zabudowań w okolicy!!!) Lokatorów z mieszkań komunalnych przesiedlić do
      podobnych lokali a tym którzy mają wykupione mieszkania zaproponować
      odpowiednią i uczciwą cenę. Nie popadajmy w paranoję, że zabieramy ludziom
      dorobek ich życia i wyganiamy z pałacu. To są koszmarne klitki w paskudnym
      budynku szpecącym okolicę i żaden remont, czy rewitalizacja tego nie zmieni.
      Może w pierwszej chili takie myślenie wydaję się okrutne, ale nikt nie zamierza
      buzyć pięknego dworku by postawić hipermarket, czy inny szałas, ale wręcz
      odwrotnie - zlikwidować wrzód w centrum miasta, by było piękniejsze. W pewnych
      sprawach można iść na kompromis a w pewnych nie - patrz ciągnąca się sprawa
      Działkowcy kontra Klecińska.
      • Gość: romuald Re: Wyburzyć !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 09:44
        kobieto litości!!!
        • Gość: zoolog amator Re: Wyburzyć !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 10:01
          lud ma zawsze racje: jak będzie chciał spalić kubistów i abstrakcjonistów i
          zastąpić ich końmi i jeleniami na rykowisku to należy się zgodzić! ludzie!
          dlatego właśnie kształci się historyków sztuki, żeby to oni się znali na
          pewnych niuansach i na wartości artystycznej. a w cywilozowanym świecie
          rozsądni ludzie najpierw pytają specjalistów, zanim zaczną krzyczeć, co trzeba
          wyburzyć! ale u nas każdy jest specjalistą! zrozumcie, że onegdaj przez takich
          jak wy nie powstałaby hala stulecia i inne cacuszka, które w swoim czasie nie
          leżały w oczach konserwatywnego mieszczaństwa! i darujce już sobie te pomysły z
          rekonstrukcją kamieniczek, bo to kicz pełną gębą
          pozdrawiam
          • Gość: romuald Re: Wyburzyć !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 10:29
            w zasadzie wszystko jedno czy rekonstruować stare czy budować nowe ,byle to
            szkaradzieństwo gomułkowskie wyburzyć!konieczny byłby konkurs,
          • Gość: lukasz STOP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 10:37
            Zoologu Amatorze,

Mam do Ciebie kilka uwag:
            1. Jeżeli uważasz, że można wybudować na placu coś dobrego, ba TO MUSI BYĆ
            REWELACJA to co? Pamiętaj, my żyjemy we Wrocławiu przez 60-80 lat i to od nas
            zależy, co po sobie zostawimy.
            2. Denerwują nas postawy urzędniczych projektantów bo są zachowawcze - "zrobimy
            lifting starej, brzydkiej babie i będzie doskonała". Nie, to nie wyjdzie.
            Trzeba do problemu podejść zdecydowanie i mieć odwagę zawrócić ze złej drogi
            tzn. robić wszystko by zrekonstruować stary NT.
            3. Nie podawaj przykładu Maxa Berga, bo on po pierwsze projektował halę która
            miała być poza centrum, a po drugie czy widziałeś jego projekt ten z wieżowcem
            przyklejonym do Ratusza. Hej, na takich architektów trzeba uważać... A propos
            Berg nie miał większych problemów z realizacją swojego pomysłu.
            4. Nie wmawiaj ludziom, że są głupi i nie znają się na architekturze. Dobra
            sztuka sama się broni i przechodzi do wieczności, wymierają lanserzy kiczu.
            • fiamma STOP? nie!- START! 21.03.06, 13:55
              Panie od "Stop"- już szykuje Panu konia zrzędem jeśli wykupi Pan i wybrzurzy
              nieruchomości przy Nowym Targu. Osobiście załątwię Panu nagrodę prezydenta. A
              kto wie czy i Nobel się nie przydarzy bo to byłby nadludzki wyczyn.

Druga rzecz to taka, że nie można przybierać głowy wiecznie w uwiędły laur tylko
              trzeba iść do przodu - z żywymi - Asnyk to Panu w szkole na pewno mówił gdy pan
              składał papierowe samolociki. Warto to przemyśleć. Odbudowując wiecznie to co
              stare i upierając się, ze nowe na pewno jest złe zaprzeczamy teorii ewolucji.
              Nigdy nie dowiemy się czy z pagórka obok nie ma czasem lepszego widoku
              zapierając się jak osły w ekstremum lokalnym, które nie musi być wcale
              globalnym. Czasem zejście z jednego pagórka może być pierwszym krokiem do
              sukcesu. Nie można się kurczowo trzymać jednej idei i krzyćzeć że to ona jest
              najlepsza jabyśmy to mogli wiedzieć.. Nikt nie wie co jest najlepsze ale nie
              póbując na pewno się nie dowiemy.
              Tak naprawdę dobrze jest mieć pamiątki z różnych okresów historii. To czemu Pan
              hołduje jest już na rynku - renesans barok, neobarok. A ja lubię secesję i
              spytam czemu nie zrobić secesji na nowym targu? Moderniści by mną zaraz
              pogardzili. My gardzimy modernistami.. Nie ma recepty na idealną architekturę.
              Architektura jest językiem mody. Moda nigdy nie stoi w miejscu i nawet jeśli się
              inspiruje to panta rhei.

To jest rozwój- nie można mu się przeciwstawić i zawrócić kijem Wisły. Nic dwa
              razy się nie zdarza jak mówiła Szymborska - to jest prawda absolutna, która
              sentymentalnych przyprawia o ból głowy lecz jest niewzruszona ich utyskiwaniami.
              • fiamma STOP? nie!- START! 21.03.06, 14:29
                Swoją drogą powiem jeszcze panu, że sama bardzo lubię klasykę, prostotę i
                elegancję w subtelnym wydaniu. Nie znoszę biurowców w kształcie czopka (Londyn),
                ani kin termosów ani zbeszczeszczonych nowoczesnoscią poniemieckich willi (jedna
                na al Wiśniowej- przy Wieży ciśnień, druga Kasprowicza przy Daniłowskiego-
                naprzeciw pętli "A") Kocham średniowieczne miasteczka i wąskie uliczki (Fiuggi
                Włochy i Rovinij- Chorwacja). Jak robię projekt planu miejscowego to na samą
                myśl o przyzwoleniu dla płaskich dachów kręci mi się w głowie bo widzę oczyma
                wyobraźni szare gierkowskie kostki. Ale to są osobiste uprzedzenia i nie mogą
                one być powodem stawiania barier twórcom i artystom mającym czasem pomysły o
                jakich mi się nigdy nie śniło. Nie można zakładać ze nikt nie wie lepiej od nas
                i nie ma lepszych pomysłów. Nie można zakazać eksperymentów tylko ze strachu, że
                ktoś wymyśli coś brzydkiego.

Rozpaczliwie boimy się zmian które mogą zakłócić nasz spokój i bezpieczeństwo,
                ale w głębi seca ciągnie nas by próbować czegoś nowego bo stare tak naprawdę
                trochę nas już nudzi.. Nie jest tak?
                Otóż jest i specjaliści od marketingu już dawno to zauważyli. Wystarczy że na
                produkcie napisze się "nowość", zmieni opakowanie, kształt wprowadzi nową
                relkamę i już banda ciekawskich pędzi do sklepów.
                No bo niech Pan powie tak szczerze czyż Jaguar E type nie jest pięknym
                samochodem? To czemu już go nie produkują? Dlaczego ciągle wymyślają nowsze
                modele?..
              • Gość: lukasz START? Dokąd? Z kim? STOP ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 14:53
                Droga Fiammo,

architektów, których cenię szczególnie to Santiago Calatrava i WIELKI Norman
                Foster. Wiesz za co? Za NOWOCZESNOŚĆ.A tego drugiego szczególnie za to co
                zrobił ze starym Reichstagiem. Miał przeciwników, którzy mówili, że to symbol
                starych niemiec i że babranie się przeszłością nie ma sensu."Zbudujmy coś
                nowego, lepszego" mówili. Na szczęscie Foster odtworzył wygląd STAREGO i dodał
                NOWE - efekt podziwiają setki turystów dziennie. Tą drogą powinien pójść Nowy
                Targ. Niestety nie jest tak, że nowe jest lepsze od starego, patrzmy w przód
                nie w tył, po co się babrać zróbmy nowe po swojemu... KTO MA TO ZROBIĆ? JAK?
                Wskaż mi proszę trzech godnych uwagi współczesnych polskich architektów, którym
                można zlecić odtworzenie wrocławskiego Nowego Targu.
                P.S. Foster by to zrobił... Może jemy to zlecić ?

A jeżeli chodzi o mieszkańców. Problem to cena za mieszkanie. W przypadku NT
                można iść na dalekie kompromisy...

Pozdrawiam.
                • fiamma Re: START? Dokąd? Z kim? STOP ! 21.03.06, 17:44
                  Wydaje mi się, że zasugerowałam dość wyraźnie, że jestem za klasyką w nowym
                  wydaniu / budynek archicomu przy ulicy Mikołaja jest nawet niezłym kompromisem/
                  Ale to może mi się tylko wydaje. NIe powiedziałam historycznym wzorcom nie.
                  Mówię tylko że nie można wzbraniać się przed poszukiwaniem nowych rozwiązań. Sam
                  Pan zauważył że Foster zachował stare i dodał nowe. Temu z pewnością przyklasnę
                  ale to nie był przypadek kiedy buduje się coś od zera. To była modernizacja
                  oblicza dla dzisiejszych potrzeb i oczekiwań.
                  A jeśli chodzi o architektów to proszę mi wybaczyć, ale moją dziedziną jest
                  planowanie przestrzenne dlatego architektury dotykam tylko w pewnym stopniu a
                  nazwisk architektów prawie wogóle nie. Nie odpowiem Panu kto ma to zrobić bo nie
                  ja tu jestem od decydowania. Nie mniej jednak na ilość architektów w naszym
                  kraju nie możemy narzekać, a Pańska wypowiedź brzmi jakby ich było niewielu. To
                  że czyjś talent jeszcze nie został odkryty a nazwisko rozsławione nie oznacza,
                  że nie ma potencjału. Na wrocławskim Wydziale Architektury jest wiele płodnych
                  umysłów.
                  Najlepsze pomysły powinny być wyłonione drogą konkursu i poddane głosowaniu
                  publicznemu oraz głosowaniu komisji konkursowej, w skład któej weszliby
                  architekci i planiści. Takie jest moje prywatne zdanie. Rzeczywistość wygląda
                  inaczej. Niestety.
                  A co do Fostera to nie mam nic przeciwko by go spytać czy nie ma ochoty na Nowy
                  Targ.. Obawiam się jednak że odmówi.. Swoją drogą sądząc po komentarzach na
                  forum Fostera mogliby wywieźć na taczkach konserwatyści o estetyce mebli .odzio
                  i horyzontach kończących się na własnym talerzu
                  / - to ci, co zaraz rzucą we mnie pomidorami/
                  Pozdrawiam
            • Gość: zoolog amator Re: STOP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 15:15
              małe nieporozumienie: ja nie jestem zwolennikiem wybudowanie nowej architektury
              na NT. ja jestem zwolennikiem wyremontowania starej. poza tym, każda nowoczesna
              realizacja w Breslau budziła burzę w mediach. uwierz mi. kilka ton makulatury
              przewaliłem. zgodzę się, że na architektów trzeba uważać. nawet bardzo. poza
              tym to ten biedny NT jest Bogu ducha winny. po prostu jest taki ogólny trend do
              wyburzania (bezmyślnego) "reliktów PRL". ale to przejdzie. jak przeszła chęć
              wyburzania historyzmów, kamienic czynszowych, secesji, socrealizmu, a u nas
              jeszcze poniemieckich reliktów. także obyśmy jeszcze przez kilka lat biedni
              byli i nie mieli pieniędzy na wykupy i wyburzanie. zresztą jest tyle pustego
              miejsca w okolicy centrum - tam się wykażmy: okolice poczty, plac społeczny,
              centrum południowe. a to co już stoi jeszcze na chwil kilka zostawmy. szacunku
              troche. a upodobania estetyczne się zmieniają i te obecne też odejdą w cień. i
              może wtedy architektura placu zostanie doceniona, a śmieszny będzie obecny
              naiwny historyzm i pomysły rekonstrukcji. zresztą już od dawna są.
              • Gość: krzysztof Re: STOP IP: *.e-wro.net.pl 21.03.06, 15:44
                Zgadzam się z Tobą - nie wyburzać! Budować nowe, ale piękne w pustych
                miejscach, a jest ich jeszcze tyle!!! A Nowy Targ uczynić przyjaznym miejscem,
                niech jego wystrój i funkcja odciągnie od brzydoty budynków.
          • Gość: | Re: Wyburzyć !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 23:17
            > zrozumcie, że onegdaj przez takich
            > jak wy nie powstałaby hala stulecia i inne cacuszka, które w swoim czasie nie
            > leżały w oczach konserwatywnego mieszczaństwa! i darujce już sobie te pomysły z
            > rekonstrukcją kamieniczek, bo to kicz pełną gębą

onegdaj znaczy PRZEDWCZORAJ.

sjp.pwn.pl/haslo.php?id=40266
          • Gość: kotbehemot Re: Wyburzyć !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 13:20
            Gość portalu: zoolog amator napisał(a):

> wyburzyć! ale u nas każdy jest specjalistą! zrozumcie, że onegdaj przez takich
            > jak wy nie powstałaby hala stulecia i inne cacuszka,

te cacuszka bynajmniej nie powstały onegdaj;)
            sjp.pwn.pl/haslo.php?id=40266
            • Gość: kotbehemot moje trzy grosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 13:28
              myślę, że należy oddzielić tutaj od siebie dwie sprawy.. Wartość kulturową
              Nowego Targu i to, w jakim miejscu został postawiony..

Na pewno Nowy Targ to wyjątkowe budynki, o bardzo ciekawej jak na tamte czasy
              architekturze. Na pewno należy docenić starania architektów, aby wkomponować te
              budynki w proporcje Starego Miasta (co prawda nie Starego Miasta na miare
              przedwojennego Breslau, ale conajwyżej Brzegu;)). Zgadzam się tez z tym, ze
              należy dbać o ta architekturę PRL, która wybijała się ponad typowe klocki z
              wielkiej płyty, stawiane gdzie popadnie. We Wrocławiu broniłbym zabudowę placu
              Grunwaldzkiego (Dom Naukowca, sedesowce), placu legionów i okolic (po DOBREJ,
              podkreślam- DOBREJ, nowoczesnej rewitalizacji- wyglądałoby to swietnie!).

Z drugiej jednak strony bloki na nowym targu zostały postawione w złym miejscu.
              Są niższe, niż zabudowa przedwojenna, a więc nie tworzą zadnego placu, ale pusty
              wygon.. od strony ulicy straszą sciany szczytowe, zamiast eleganckich uliczek
              mamy przejazdy jak dla ciężarówek. Głowne problemy z Nowym targiem to jego
              urbanistyczne rozwiązanie:(

Dlatego uważam, ze wszystkie bloki ze starego miasta muszą kiedys zniknąć - one
              tam nie pasują wysokoscią, głębokością, usytuowaniem. architektura to akurat
              najmniej ważna sprawa.
    • Gość: Marcin Re: Nowy Targ dla młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 09:58
      Jak można twierdzić, że budynki z czasów Gomnułki na Nowym Targu można
      rewitalizować i to z dobrym efektem? Przecież to jakiś absurd. Te budynki szpecą
      makabrycznie to miejsce, które przed wojną miało swój niezapomniany klimat.
      Dlaczego nie wzbudza uznania pomysł, aby odtworzyć na placu przedwojenną
      architekturę i fasady starych kamienic? Jeśli chcemy, aby Stare Miasto tętniło
      życiem nie tylko w bliskich okolicach Rynku i Placu Solnego, to zróbmy coś
      sensownego w tej części Starego Miasta. Jedynym sensownym pomysłem jest
      odtworzenie tej części Starego Miasta w kształcie zbliżonym do przedwojennego.
      Jaka firma będzie chciała urządzić biura w budynkach z czasów Gomułki? A ile
      firm skusi się na reprezentacyjne biura i siedziby we współczesnych wersjach
      starych kamienic? Odpowiedź jest chyba jasna...
      • Gość: zoolog amator Re: Nowy Targ dla młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 10:07
        nie jest taka jasna. ale łatwy żywot mają ci, dla których wszystko takie łatwe
        i proste
    • Gość: erdelezi Re: Nowy Targ dla młodych IP: 217.8.190.* 21.03.06, 10:36
      Prosze bardzo niech bedzie targ, czemu nie. Jedna prosba, bez glosnej muzyki z glosnikow, bo
      mieszkancy Nowego Targu wszyscy sie beda leczyc na nerwice. I jeszcze jedno: na razie na
      Nowym Targu mieszka duzo starszych osob. Skoro to ma byc miejsce dla mlodych, to co
      miasto ma zamiar zrobic z tymi, ktore tam mieszkaja. Otruc czy przymusowo wyslac do domu
      starcow? A co do uwagi, ze dla rodzin nadaja sie przedmiescia, to pani Zablocka chyba nie wie
      co mowi. Jak sie ma dzieci i codziennie rano trzeba sie przebic z nimi przez korki do
      przedszkola, to wyraznie widac do czego nadaje sie mieszkanie na przedmiesciu w miescie z
      tak fatalnym stanem ulic!!!!
      • Gość: zoolog amator Re: Nowy Targ dla młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 15:17
        to na przedmieściach nie ma przedszkoli?
    • Gość: lukasz STOP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 10:59
      Protest.

1. Nowy Targ da się zrekonstruować - nie takie budowle powstawały, nie takie
      problemy zostały rozwiązane.
      2. Nowy Targ da się zrekonstruować - zobaczcie jak odtworzono Frauenkirche w
      Dreznie.
      3. Nowy Targ da się zrekonstruować - to jedyne, właściwe rozwiązanie w tej
      części miasta.

Pozdrawiam wszystkich "ZA STARYM NOWYM TARGIEM". Ta wojna będzie długa, ale ją
      wygramy. Nie dajmy wmówić sobie ślepoty i braku smaku.
      • Gość: jaś walczmy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 11:12
        obyś się nie mylił chłopie!już widzę we wschodniej pierzei dom pod "polskim
        panem bogiem" taki tam stał,
      • Gość: zoolog amator Re: STOP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 15:22
        łukaszu, ja zadam dwa pytania: po co rekonstruować NT? dlaczego jest to jedyne
        słuszne rozwiązanie? (trzecie) może dlatego, że tak TOBIE się podoba?
    • Gość: kp Re: Nowy Targ dla młodych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 11:20
      Dlaczego ciagle kisić sie w zaszłościach i wskrzeszać poniemieckiego trupa. W
      skali ogólnopolskiej to ciagłe potrząsanie muzealną szabelką i cały świat się z
      nas śmieje. Do przodu, tworzyć nowe !!! Dlaczego nikt w tym pomyśle nie widzi
      przede wszystkim wykreowania stylu życia na miarę Dzielnicy Łacińskiej i
      podobnych w innych znanych miastach. Ten rejon tętniłby życiem całą dobę a gdy
      wejdzie komercja, drogie biura, drogie snobistyczne apartamenty (co postulują
      wcześniejsze wypowiedzi), to pojawi się pustynia. Wyobraźcie sobie plac
      zastawiony stolikami, rozmowy przez okna ....... Odlotowy akademik na dużej
      otwarej przestrzeni. Przecież Wrocław to miasto młodych ludzi z fantazją.
      • Gość: kp Re: Nowy Targ dla młodych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 11:26
        PS. A domy wokół Nowego Targu są po prostu zaniedbane i przypadkowo dekorowane,
        szczególnie w parterze.
      • Gość: lukasz STOP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 13:40
        Kp,
        "Kiszenie się w zaszłościach i wskrzeszanie poniemieckiego trupa" - coś chyba
        nie tak...
        1. Wrocław ma swoją magię min. DZIĘKI niemieckim architektom. Chwała im za to.
        Bez znaczenia jest narodowość w architekturze...
        2. Nowe to wymyślili w latach 60-tych i efekty oglądamy do dziś. Chciano
        zmieniać, polonizować, pokazywać, że Polak potrafi. Efekty tego widzimy teraz.
        3. Ten rejon nie musi być sercem miasta. Ma sensownie łączyć Rynek z Ostrowem
        Tumskim. Przed wojną tak było, po wojnie zbudowano tragiczne bloczki, a teraz
        trzeba się przyznać do błędu i wrócić do starego, dobrego rozwiązania.
        4. Ludzi przyciągają rzeczy estetyczne i ładne. Odpychają brzydkie. Ile mamy
        ludzi na Nowym Targu?
        5. Nie wmawiaj, że jak coś pomalujesz to ściągniesz w to miejsce młodzież.
        Chodzi oto, by w tym miejscu dobrze czuli się wszyscy bez względu na wiek,
        narodowośc i kulturę. Ładne przyciągnie i obroni się samo.
        6. Jestem jak najbardziej za NOWYMI rozwiązaniami w architekturze. Każdy
        użytkownik miasta powinien pozostawić coś po sobie, pieczęć swoich czasów. No,
        ale niech to ma jakąś wartość. Łatwo to sprawdzić czekając kilkadziesiąt lat.
        Reakcje na powojenny Nowy Targ w 90% są negatywne. To jest ważny wskaźnik.
        7. Wyobraź sobie NT za 5 lat. Wchodzisz na niego od strony Rynku. Wokoło
        kamienice w różnych kolorach. Na środku Neptun (pozłacany lub niklowany).
        Kamienice z różnymi nazwami np. Pod Czarnym Baranem, Pod Polskim Panem Bogiem.
        Na dole kafejki, puby, ogródki. Punktowa zieleń urozmaica kolorystykę.
        Przejeżdżaja dorożki turystyczne, ryksze. Malarze wystawiają swoje obrazy.
        Turyści wracają z Ostrowa i idą w kierunku kościoła Św. Marii Magdaleny. Nie
        wiedzą, że pod nogami mają 3 kondygnacyjny parking dla mieszkańców i
        pracujących tu ludzi...

JESTEM ZA STARYM NOWYM TARGIEM

Pozdrawiam.
        • Gość: kp Re: STOP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 14:36
          Szanowne STOP !
          Jeszcze raz zwracam uwagę na pomysł wykreowania w tej okolicy pewnego stylu
          życia na miarę możliwości (patrz inne w miarę obiektywne wypowiedzi)- realnie -
          a jak już będziemy mieć wszystko zabudowane, to uruchom marzenia.
    • Gość: krak Re: Nowy Targ dla młodych IP: *.elisa-laajakaista.fi 21.03.06, 11:23
      A mialo byc tak pieknie. Odtworzenie historycznej zabudowy. A tu srrru i
      odpacykujemy gomulkowskie klocki i bedzie malinowo!!!
      • Gość: bolek Re: Nowy Targ dla młodych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 12:30
        wypluj to słowo! to gomułkowskie badziewie musi z mapy miasta zniknąć,mam taką
        nadzieje
    • Gość: Kuba Ta kobieta ma cos z glowa!! IP: *.206.112.98.telsat.wroc.pl 21.03.06, 17:55
      Jak wschodze na Nowy Targ to dostaje szoku estetycznego!! Po pieknym rynku
      nagle wchodze na pusty plac otoczony szarymi pokomunistycznymi ruderami.
      Przeciez z nimi nie da sie nic zrobic! To miejsce to nieporozumienie! Trzeba
      wrocic do wygladu przedwojennego. Od biedy zrobic tam to to targowisko albo
      miejsce z zielenia ale KONIECZNIE usunac te kwadratowe maszkary!!
      • Gość: killla ale jesteś delikatny :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.06, 15:59
        Powiedz mi proszę, jak dojść ("nagle") z Rynku do Nowego Targu by dopiero tam
        doznać "szoku estetycznego". Moim zdaniem to niemozliwe, bo po drodze mamy
        wspaniałe "strefy przejściowe" po których Nowy Targ wcale nie wydaje się aż tak
        obleśny. Zabudowa ul. Kotlarskiej, Nożowniczej, Piaskowej, Krowiej, Jodłowej,
        Św. Wita czy Św. Katarzyny moim zdaniem wcale nie jest cudem estetyki i przy
        nich Nowy Targ nie wypada tak paskudnie jak sugeruje twoja wypowiedź.
    • Gość: kemorrr NT IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.06, 18:19
      Dla wszystkich zadnych krwi - czyli wyburzenia modernistycznej architektury -
      mam pytanie: co to znaczy brzydka architektura? I - konsekwentnie - co to znaczy
      ladna architektura? Jak to ocenic? Jakie kryteria zastosowac?

Wiekszosci Wroclawian podobno Nowy Targ sie nie podoba? Wiekszosc Polakow nie
      lubi chodzic do dentysty. Wiekszosc Polakow wybrala na prezydenta kogos, kto nie
      rozumie swoich powinnosci. Wiekszosc Polakow nie rozumie instrukcji obslugi
      najprostszego urzadzenia. Wiekszosc Polakow wie, kto to jest Mandaryna, nie
      majac jednoczesnie pojecia, kto to jest Rafal Blechacz. Wiekszosc Polakow nie
      rozumie, dlaczego Rafal Blechacz - gdyby juz wiedzieli kto zacz - jest lepszym
      pianista od innych.

I co z tego wszystkiego wynika?
      Czy po to sie ksztalci specjalistow, zeby potem decydowala 'wiekszosc'?
      • fiamma Re: NT 21.03.06, 18:32
        przychylę się do powyższej wypowiedzi. dodam jeszcze że wspomniana "większość
        Polaków" uważa że "nie tędy droga" i większość spytana o to któredy więc odpowie
        "nie wiem" -fascynujące zjawisko. Bo nigdzie w rozwiniętej Europie o wysokiej
        kulturze zarządzania przestrzenią hydraulik nie odważy się architektom
        powiedzieć "wiem lepiej od was jak projektowac przestrzeń", mikrobiolog nie
        zabiera się za wymiar sprawiedliwości a rolnik nie pisze ustaw o szkolnictwie
        wyższym..
      • hen Re: NT 22.03.06, 12:55
        Gość portalu: kemorrr napisał(a):
        > rozumie swoich powinnosci. Wiekszosc Polakow nie rozumie instrukcji obslugi
        > najprostszego urzadzenia. Wiekszosc Polakow wie, kto to jest Mandaryna, nie
        > majac jednoczesnie pojecia, kto to jest Rafal Blechacz. Wiekszosc Polakow nie
        > rozumie, dlaczego Rafal Blechacz - gdyby juz wiedzieli kto zacz - jest lepszym
        > pianista od innych.

Historycy sztuki i architekci stanowią może jakieś 0.1% mieszkańców Wrocławia.
        Może oni czują się dobrze na placu Nowy Targ. Problem jest taki, że w
        wiekszości reszta mieszkańców nie czuje się dobrze. Ja rozumiem, że urbaniści i
        architekci od małej architektury (słupki, barierki, łańcuszki) lubią sterować
        ruchem ludzi, to jest jedyne roziązanie, żeby wprowadzić trochę ruchu na pl.
        Nowy Targ. Może zamknąć pl Nankiera? Wtedy, Wrocłąwianie będą MUSIELI docenić
        piękno Nowego Targu.

Jasne, nie jestem architektem, nie znam się, podoba mi sie np Rynek, ale pewnie
        zachwycam się byle czym, więc poruszę kilka spraw o urbanistyce NT. Problemy są
        podstawowe: Ściana północna zupełnie nie ma wirtyn, do pierzei wschodniej jest
        jedno dojście - przy południowej krawędzi. Reszta obarierkowana. Dodam, że
        przed wojną istniała jeszcze uliczka prowadząca do pl. Nankiera - dodatkowe
        dojście. Pytanie - czy potrzebuję doktoratu z urbanistyki, żeby te cechy
        obecnego NT uważać za błędy? Może po doktoracie uznałbym je za zalety?
    • Gość: Neo[EZN] Typowa odpowiedź polityka ;] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.06, 18:34
      "Beata Maciejewska: Podoba się Pani targ na Nowym Targu?

Dr Agnieszka Zabłocka-Kos: Przyszłość tego placu może być dwojaka: albo
      nawiążemy do przeszłości tego miejsca i wprowadzimy tu handel (...)"

Nie ma to jak konkretna odpowiedź na konkretne pytanie ;]

Jeżeli chodzi o plac to remontując te budynki miasto strzeli sobie gola na
      jakieś 20 lat i przez ten czas ten rejon miasta na pewno nie wynormalnieje. Od
      samego targu plac nie odżyje. Nie muszą odtwarzać koniecznie starej zabudowy
      ale współczesna DOBRA architektura z pewnymi akcentami przedwojennych kamienic
      też by mnie zadowoliła... Takie domy w tym miejscu może były dobre ale 30 lat
      temu - ot, architektura na naszą miarę (nie najgorsza ale niech nie stoi tutaj).
    • Gość: monika Nowy Targ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.06, 18:48
      Wszystkim zwolennikom odbudowy przedwojennej tkanki NT polecam stronę
      www.wroclaw.hydral.com.pl: w 1944 roku zabytkowych kamienic bylo tylko 11 z
      wszystkich 50 tworzących plac. Większość zabytkowych budynków została
      przebudowana w połowie XIX wieku w smutne klocki bez ozdób zwieńczone skośnym
      dachem. Obejrzyjcie dokładnie zdjecia starego NT... ciężko odtwarzać coś na
      podstawie planów urbanistycznych z XVI wieku, nawet jeśli są w "3D", a
      dokumentacja projektowa do starych kamienic po prostu nie istnieje... ale co tam.
      Ale skoro odtwarzamy, to odtwórzmy jeszcze Jatki, które przylegały do NT i
      biegły wzdłuz ulicy Nożowniczej, a zostały zburzone w 1908, no i koniecznie
      romantyczne zaułki biegnace wzdłuz dzisiejszej WZ, i wpuścmy tam Oławę tak jak
      kiedyś. A niech tam!!! CUDO!!!
      Nie zapominajmy, że NT to tylko częśc dużego założenia i że jak podniesiemy do
      góry głowę we wschodniej części Starego Miasta, to wszędzie jest taka sama
      PRL-owska architektura. Tam nikomu jakoś nie przeszkadza!
      Co do rekonstrukcji polecam wszystkim zainteresowanym odbudowaną w latach
      dziewięćdziesiątych starówkę szczecińską.
      Mój mąż jest architektem i znajomosc tego srodowiska tylko upewnia mnie, że nie
      dorośliśmy architektonicznie do zmierzenia się z takim miejscem tak, żeby
      potomni nie chcieli go za 20 lat zburzyć.
      Zwróćcie uwagę na odnowione budynki tuż obok pochodzące z tego samego okresu co
      zabudowa NT. Przyznajcie, ze wyglądają zdecydowanie lepiej niż większość
      powstającej teraz mieszkaniówki.
      • Gość: serwer Re: Nowy Targ IP: *.e-wro.net.pl 21.03.06, 19:48
        Plac Targowy dla młodych? Ciekawe, jak zamierzają się pozbyć starszych
        mieszkańców placu? Będą przesiedlać do getta?
      • fiamma Re: Nowy Targ 22.03.06, 11:53
        Oława, która płynęła Kazimierza Wielkiego kiedyś była rzeką, w której garbarze
        płukali skóry i do której masowo wylewano ścieki /wszelkie! ścieki/ Całość
        śmierdziała podobno tak nieludzko że trudno było wytrzymać normalnie oddychając.
        A jeśli chodzi o kamienice, które miały by być "odtworzone" to przypomnę, że
        wtedy kiedy one tam stały nie było sanitariatów a fekalia wylewało się przez
        okno do rynsztoka. Cały plac był błotniskiem, w którym gniły niesprzedane ryby a
        chodziło się po rozrzuconych deskach. Dla informacji odtwarzaczy, by dolać oliwy
        do ognia, warto oglądnąć jak kiedyś wyglądał plac Dominikański- może zechcą
        zasypać tunel, wyburzyć liceum i spowrotem przenieść kościół na dawne miejsce..
        Sami chyba dobrze rozumiecie że słowo "odtworzenie" nie jest najbardziej
        adekwatne.. może lepsze by było "nawiązanie do dawnego charakteru architektury"-
        podziały w elewacji, strome dachy kryte dachówką, detal architektoniczny
        delikatnie historyzujący. ale materiały budowlane nowoczesne. Nowe oblicze
        klasycznej formy.
        • hen Re: Nowy Targ 22.03.06, 12:40
          Droga Fiammo. Czy sugerujesz, że trzeba by odtworzyć również wzyczaje ludzi jak
          wylewanie fekaliów przez okno? Co do zaułków Wrocławia, które tak bardzo
          lekceważysz, już przed wojną były przedmiotem pracy malarzy i fotografów.
          Wydaje mi śię, że już wtedy była to wielka atrakcja, o czym świadczy wielka
          ilość kartek pocztowych ze zdjęciami tych zaułków (można je sobie pooglądać na
          wroclaw.dolny.slask.pl). A podobają Ci sie Jatki czy ulica Malarska na Starym
          Mieście. Gdyby zaułki przetwały do dziś, zapewniam Ciebie, że nie tylko nie
          byłoby czuć fekaliów na bruku, ale byłoby to jedno z najbardziej atracyjnych
          miejsc na mapie Wrocławia. Kafejki, knapki, galerie artystów itd. A tak mamy
          trasę W-Z i galerię dominikańską.
          • fiamma Re: Nowy Targ 24.03.06, 11:27
            Nie chcę robić uwag na temat poziomu Twojej dedukcji czy logiki, więc polecam
            przeczytać poprzednie moje posty i jeszcze kilka razy post który skomentowałeś.
            Pisałam też komentarze do drugiego artykułu o Nowym Targu. One razem
            jednoznacznie wyrażają moje stanowisko. Miłej lektury. Potem możemy podyskutowac.
            • hen Re: Nowy Targ 27.03.06, 11:51
              Jasne, moje IQ jest średnie, do mensy nie należę, ale jakoś wydaje mi się, że
              to co śmierdziało 200 lat temu już powoli wywietrzało. Po prostu ustosunkowałem
              sie do Twojej wizji śmierdzących zaułków. Ostatnio jak byłem na Jatkach zbyt
              wielu gnijących ryb nie widziałem. Jest za to mnóstwo stylowej małej
              architektury. Czy mam oceniać Jatki przez pryzmat zapachu w XIX wieku?

Piszesz: "Sami chyba dobrze rozumiecie że słowo "odtworzenie" nie jest
              najbardziej adekwatne.. może lepsze by było "nawiązanie do dawnego charakteru
              architektury" - podziały w elewacji, strome dachy kryte dachówką, detal
              architektoniczny delikatnie historyzujący. ale materiały budowlane nowoczesne.
              Nowe oblicze klasycznej formy." z czym się faktycznie zgadzam, o tyle że
              wczesno XX-wieczna architektura Nowego Targu nie była wybitna. Być może,
              udałoby sie urządzić NT "po Twojemu" nawet lepiej niż przed wojną. Tylko ja
              troszeczke się boję naszych nadambitnych architektów. Już widzę oczyma
              wyobraźni okienko w kształcie kółeczka na szczycie budynku. Boję się równiez o
              ten detal (plastikowe drzwi wejściowe itp.). Patrzac na "nowy" Wrocław chyba
              nie jestem w tym względzie pesymistą ale raczej realistą. Stad moje przychylne
              nastawienie do całkowitej rekonstrukcji.
      • hen Re: Nowy Targ 22.03.06, 12:30
        Gość portalu: monika napisał(a):
        > Ale skoro odtwarzamy, to odtwórzmy jeszcze Jatki, które przylegały do NT i
        > biegły wzdłuz ulicy Nożowniczej, a zostały zburzone w 1908, no i koniecznie
        > romantyczne zaułki biegnace wzdłuz dzisiejszej WZ, i wpuścmy tam Oławę tak jak
        > kiedyś. A niech tam!!! CUDO!!!

Oprócz tej fosy, zgadzam sie ze wszystkim! Nic dwa razy się nie zdarza
        powiadają niektórzy filozoficznie. Po co więc było ubierać w hełmy Katedrę?
        Przynajmniej na Marii Magdalenie nie ma jeszcze Disnaylandu. Po co brukuje się
        ulice na Starym Mieście? Asfalt jest bardziej nowoczesny. Itd.

> Mój mąż jest architektem i znajomosc tego srodowiska tylko upewnia mnie, że
        nie
        > dorośliśmy architektonicznie do zmierzenia się z takim miejscem tak, żeby
        > potomni nie chcieli go za 20 lat zburzyć.

100% racji. Jeśli postawimy koszmarki albo w stylu hipernowoczesnie (Helios),
        albo tzw. twórcze nawiązanie (Orlen na Kołłątaja), albo w klimacie (typu
        odnawiane udawane "starówki" w różnych miastach) to faktycznie za 20 lat znowu
        trzeba będzie myśleć - jak to ukryć. Trzebaby wdrożyć projekty przedwojenne. Co
        do architektów - to może skoro nie uda nam sie znaleźć dobrych - poszukajmy w
        Dreźnie, Gdańsku, Warszawie. Poszukajmy też rzemieslników od detalu, bram,
        okien.
    • piotr_abc Re: Nowy Targ dla młodych 22.03.06, 11:32
      Czy eksmisja starych ma dotyczyć wszystkich powyżej 30 roku życia? Starzy mają
      być eksmitowani do jakieś skansenu, czy też od razu do Auswitz?
    • Gość: burza Re: Nowy Targ dla młodych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 12:32
      Jak burzyć to burzyć... Jeśli wyburzyć nieszczęsne bloczki przy NT, to i te
      przy Piaskowej i Purkyniego, a potem w kierunku Rynku aż do Kuźniczej i tak
      dalej... To nie ma sensu... Mnie też się one nie podobają ale chyba jednak
      sensowny lifting byłby bardziej racjonalny... Zamiast wydawać na wykup i
      wyburzanie lepiej budować coś nowego, coś co uczłowieczy te miejsca - zieleń,
      fontanny, ławki, może nowe elewacje...
    • maria-anna Re: Nowy Targ dla młodych 22.03.06, 19:08
      Propozycja do pzyjęcia.Chyba lepsza niż planowane wczesniej targowisko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka