droch 21.03.06, 21:18 No trudno, niech strajkują. A jak nie będzie przewozów, to kilku pekapiarskich dyrektorów wreszcie straci swoje stolce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wielki_czarownik Mój plan - na poważnie. 21.03.06, 21:28 Należy przejąć te nierentowne linie, zrestrukturyzować je i zmodernizować a potem na nich zarabiać jak to robią w Wielkopolsce. Wrocław powinien zawrzeć w związku z tym jakieś porozumienie lub związek z innymi JST i gwizdać na PKP. Sami damy sobie radę. Odpowiedz Link Zgłoś
fiamma Re: Mój plan - na poważnie. 22.03.06, 11:27 tabor jest własnością PKP z tego co wiem więc nie do końca możemy coś wprowadzać gwizdając na nich. Jedyne rozwiązanie to prywatyzacja PKP. W Wielkiej Brytanii jest ogromna konkurencja między przewoźnikami i wszystko pięknie funkcjonuje. Ale to dlatego że sobie sprywatyzowali koleje państwowe. Kiedy i my się tego doczekamy, co? A tak na margiesie to z PKP nie da się rozmawiać bo to nie dialog tylko dwa monologi. A o perswadowaniu im czegokolwiek to już wogóle nie ma mowy. Więc nie mówcie czasem że to wina władz samorządowych ze z PKP nie dochodzą do porozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ale, ale 22.03.06, 18:08 Kto mówi, że tabor musi pozostać w PKP? Ja proponuję abyśmy odkupili całą linię. Tak jak to zrobiły już niektóre samorządy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot wacek Pogrobowcy komunizmu podnoszą głowy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 21:45 Kiedy się skończy teror działaczy związkowych i dyrektorów PKP !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autostopowicz Re: Pogrobowcy komunizmu podnoszą głowy !!! IP: *.gprspla.plusgsm.pl 21.03.06, 22:33 Lać na te obsyfione pociągi pędzące z prędkością pijanego rowerzysty!Bezczelość! żeby dopłacać z naszych podatków do darmowych przejazdów tych nierobów! Niech tylko marszałek spróbuje im dać tą kasę to zrobimy referendum, żeby wszystkie tory i dworce odłączyć od Dolnego Śląska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Kloss Nie nazywaj mnie nierobem IP: *.proxnet.pl 21.03.06, 23:05 bo mnie obrażasz . Co szychtę zapiepszam 12 godz w robocie aż mi pot po jajkach cieknie. Masz coś do PKP to kieruj żale do właściwych ludzi. Nie każdy kolejarz to nierub. Mnie też nie podobają się te śmierdzące pociągi , dworce z bezdomnymi i co niektórymi pozbawionymi mózgu podróżnymi palącymi gdzie popadnie, śmiecącymi gdzie popadnie, trzymającymi nogi w butach na siedziskach itd, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Hansie 21.03.06, 23:39 Na PKP jest 10 krotny przerost zatrudnienia. Innymi słowy na każdych 10 zatrudnionych 9 można spokojnie zwolnić. Udowodniono to kiedy samorządy w Wielkopolsce zaczęły przejmować lokalne linie kolejowe które dla PKP były nierentowne. PKP potrzebowało 100 ludzi do ich obsługi. Samorządy potrzebują 11 a linie przynoszą zyski. Komentarz zbędny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puffpuff Re: Nie nazywaj mnie nierobem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.06, 09:12 To znaczy, Ty jesteś tym, który zamyka szlabany na przejazdach tak wcześnie, że się robią kilometrowe korki w środku miasta, czy jesteś tym, który przez te zamknięte przejazdy turla się jedną lokomotywą z prędkością pijanego rowerzysty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bres Re: Ostatnia szansa na porozumienie między PKP a IP: *.magma-net.pl 21.03.06, 22:46 Kiedy zostanie uwolniony rynek przewozów kolejowych w naszym pięknym kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notoja Re: Ostatnia szansa na porozumienie między PKP a IP: 82.160.243.* 21.03.06, 22:54 Właściwie to ja trochę pomyślałem o temacie i zastanawiam się, czy w ogóle można nie dać pieniędzy przeznaczonych w budżecie na przewozy regionalne? Może możnaby zrealizować takie przewozu przy pomocy innych środków transportu? Są przecież samochody. Takie fajne prywatne busiki jeżdżą z mojej wsi do Wrocławia i w sumie tanio to jest. Pociągu od nas juz od dawna nie ma do W-wia. Może kiedyś obudzę się w pięknym swiecie, gdzie nikt nie będzie stawiał jakichś absurdalnych żądań dotyczących w sumie mojego portfela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Ostatnia szansa na porozumienie między PKP a IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.06, 09:41 tym bardziej, że PKP to worek bez dna. Im wszystko trzeba dać, ale jak przychodzi do rozliczenia, na co konrketnie są potrzebne środki, to juz ciężko uzyskać odpowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalkulator z UPRu Re: Ostatnia szansa na porozumienie między PKP a IP: *.dyn.centurytel.net 22.03.06, 01:06 Policzmy: "PKP Przewozy Regionalne domaga się 78 mln złotych na dofinansowanie pociągów." "Samorząd jest gotów dać tylko 40 mln, które są zapisane w budżecie." "Jeśli te 134 pociągi nie będą finansowane, 12 tys. osób straci możliwość dojazdu do pracy i szkoły" Czyli brakuje 38 milionow, dla 12 tysiecy osob czyli 3166 zl na osobe na rok. Czy nie taniej kazdemu kupic samochod, to akurat wyjda raty, no i wogole samochod mozna wykorzystac do innych spraw, a jezdzic samochodem moze kilka osob razem. Proste? Tak ale nie dla urzednikow. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ostatnia szansa na porozumienie między PKP a 22.03.06, 04:16 parę lat temu PKP zlikwidowały pociąg Lublin - Kraśnik o godz. 18.00 i w zamian wprowadziły pociąg tej relacji o godz. 3.00 nad ranem. Oczywiście okazał się nierentowny więc potrzebna była dotacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ya Re: Ostatnia szansa na porozumienie między PKP a IP: 195.117.40.* 22.03.06, 11:02 Trochę za bardzo uproszczasz. Gdyby każdy kupił samochód stalibyśmy w kilometrowych korkach. Wtedy zastanawilibyśmy się nad wprowadzeniem metra.... i tak w kółko. Jednym powaznym argumentem przemawiającym za dotowaniem kolei jest możliwośc przewiezienia tysiecy osób w bardzo krótkim czasie. Dla nas Wrocławian to nieważne. Ale dla ludzi mieszkajacych pod Wrocławiem to spory plus. No bo nie wyonbrażam sobie np. 20 autobusów jadących naraz w jednym kierunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LCS Re: Ostatnia szansa na porozumienie między PKP a IP: *.os1.kn.pl 22.03.06, 06:47 Przewozy regionalne powinny zostac sprywatyzowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: woland Re: Ostatnia szansa na porozumienie między PKP a IP: *.icpnet.pl 22.03.06, 10:16 Dziwne ,ze za Niemca porządek był a za III (i IV) RP nie. Przed wojna było 6 pociagów relacji Berlin-Karpacz.Teraz do Karpacza nie jeżdzi nic. Na trasie Berlin-Wrocław jeżdzono zrozkładowa prędkościa 130 ( przez Lubsko,niegdyś ważny węzeł, ktory zdycha). Teraz tylko kilkadziesiąt lokomotyw jest w stanie tyle pędzić.PKP powinny się zrestrukturyzować. Tory do państwa i samorządów i wpuyścić innych operatorów. A te 17 mln za ulgi? Przecież to paranoja. Powinna być co najwyżej 50% ulga na przejazd KOLEJARZA do pracy a nie dla jego familii i rencistow oraz ererytów PKP zniżki po 80-90 %. No i zlikwidować pociagi o 3 czy 4 nad ranem, przecież tylko kolejarze nimi jeżdżą więc nie zarabiają na siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Ostatnia szansa na porozumienie między PKP a IP: *.nysa.punkt.pl / *.punkt.pl 22.03.06, 10:57 Przepraszam, ale szlak mnie trafia jak otumania się Polaków mówiąc że sejmiki wojewudzkie dopłacają do ulg przejazdowych pracowników PKP.Jestem jeszcze czynnym pracownikiem PKP i wim żeby mieć przejazdy ulgowe to muj pracodawca musi wykupić te ulgi od spułki Przewozy regionalne PKP. A pozostała czeńść ja opłacam wraz z zakupem biletu przejazdowego.Tak robiom jeszcze niektóre firmy jak:Policja, Wojsko i inne przetsiembiorstwa, które chcą dla pracowników swoich mieć ulgi przejazdowe.A co do dopłat strikte przez sejmiki wojewudzkie to one miendzy innymi dopłacają do ulg młodzierzy uczącej się i pozostałej społeczności związanej ustawą państwową jak inwalidzi.Reasumując aby pisać tego typu artykuły należy zapoznać się wcześniej z tematem na, który chce się coś napisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puffpuff Re: Ostatnia szansa na porozumienie między PKP a IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.06, 12:14 Spadaj stąd z taką ortografią i oddawaj pieniądze, które z moich podatków poszły na twoją, co najwyżej, podstawówkę, bo to tak, jakbyś mi je przepił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytochrom Re: Ostatnia szansa na porozumienie między PKP a IP: 156.17.92.* 22.03.06, 13:19 A za co wykupuje te ulgi twoj pracodawca jesli pkp jest deficytowe (zysk minus). A dla pracownikow pkp PR tez wykupuje u siebie bilety placac z czego jesli deficyt jest 78 mln. Czekam na rozsadna odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonomik 900 osób? IP: *.gn.ae.wroc.pl 22.03.06, 13:32 12000/134= 900osób na pociąg? a skąd te szacunki - jakoś nie zauważyłem żeby więcej niż 200-300 osób było rano w pociągu którym dojeżdżam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smerf Re: 90?0 osób? IP: 213.199.204.* 22.03.06, 13:58 Nie wiem do jak to policzyłeś ale raczej 12000/134 = ok. 90. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalkulator z UPRu Re: 90?0 osób? IP: *.dyn.centurytel.net 22.03.06, 15:31 Polowa tego bo pociag sie liczy odzielnie "wte" i "wewte". Czyli 45 osob na pociag - jeden autobus! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Re: Ostatnia szansa na porozumienie między PKP a IP: *.atol.com.pl 22.03.06, 17:12 dlaczego tylko samorząd ma być winny, co robi PKP, nic , czeka forsa, forsa to we łbie sie miesza, zdjąć dytrktorów i 250 pociągów, ale to nie dyrektorzy pójdą na bruk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Ostatnia szansa na porozumienie między PKP a IP: *.wroclaw.mm.pl 22.03.06, 17:28 Jakieś sto parę kilometrów na południe jast taki kraj - Czechy. Tam też mają pociągi, też państwowe. I...? I tam pociągi, czy raczej takie tramwaje szynowe, czyste i dość komfortowe, punktualne do obrzydliwości, dojeżdżają do każdej, nawet największej wiochy, jeśli tylko są tam tory położone... I im się to jakoś opłaca zapewne, bo nikt tam nawet nie rozważa likwidacji choć jednego pociągu, a co dopiero zamykania jakiejkolwiek linii... Więc pytam się - co jest do qrfy nędzy - oni tam jakąś inną ekonomię mają? U nas od nastu lat zamyka się linie i likwiduje pociągi, a straty jak były tak są, więc zamyka się dalej i dalej i dalej... A może by tak pozamykać tych, którzy odpowiadają za taki stan rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Ostatnia szansa na porozumienie między PKP a 23.03.06, 19:33 Gość portalu: D. napisał(a): > Jakieś sto parę kilometrów na południe jast taki kraj - Czechy. I im się to jakoś > opłaca zapewne, bo nikt tam nawet nie rozważa likwidacji choć jednego pociągu Zlikwidowano, ale dosłownie kilkadziesiąt na całej sieci w przeciągu kilku lat. Na Słowacji były większe cięcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smerf Re: Nie ma porozumienia z PKP, tnie IP: 213.199.204.* 23.03.06, 16:58 Decyzje zapadły www.pkp.pl/zrodlo/wykaz_pkp_pr.pdf od 01.04.2006 mniej o 42 pociągi. Koniec pociągów z wyjątkiem sezonowych Kłodzko - Wałbrzych i Kłodzko - Kudowa Zdrój, do Szklarskiej zostaje jeden + dwa sezonowe. Od 01.07.2006 powtórka i kolejnych 80 mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irlandia Polnocna Spacerek to zdrowie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 23.03.06, 19:40 Ni i dobrze, spacer to zdrowie. Trzeba wreszcie rozwalic PKP, tylko na ruinach moze powstac sprawnie dzialajaca i zarzadzana firma. Odpowiedz Link Zgłoś