Gość: koneser IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.02, 00:27 Chcecie udzielac porad prawnych przestepcom nieladnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewa Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: proxy / 217.97.233.* 13.12.02, 07:44 Cieszę się, że napiszecie więcej na ten temat. A koneserowi życzę z całego serca, żeby przez całe swoje życie spotykał się tylko z takimi "przestępcami"! Odpowiedz Link Zgłoś
recber Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu 13.12.02, 09:14 Śmieszna sprawa z tymi gapowiczami. Tyle, że droga Gazeto powoływane przepisy k.c. mają zastosowanie już tylko do przewozów konnych, od prawie dwudziestu lat to wszystko reguluje dokładnie ustawa - Prawo przewozowe..... Wypada więc do niej zajrzeć.... ...i sprawa stanie się jasna - skoro przez rok nie wysłali nikomu wezwania do zapłaty, to roszczenie się IMHO przedawniło.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vlad1 Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.02, 09:37 Pana Kiniorskiego guzik obchodzi kto i jak kontroluje bilety. Nie obchodzi go,że ludzie którzy to robią biorą "w łapę", ani to, że często podchodzi do ciebie facet z zapijaczoną mordą, śmierdzący i żąda biletu. No ale wtedy to nie on, to winna firma kontrolująca! Kiniorskiego nie obchodzi też brud i smród w pojazdach MPK, bo to z kolei MPK. I może się czić OK, bo pan Dutkiewicz na pewno nie zrobi porządku w ZDiK-u! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasazer od dzis nalezy montowac szafot w tramwaju IP: *.tnt2.stewart3.il.da.uu.net 13.12.02, 12:58 > Nie obchodzi go,że ludzie którzy to robią biorą "w łapę", ani > to, że często podchodzi do ciebie facet z zapijaczoną mordą, > śmierdzący i żąda biletu. No ale wtedy to nie on, to winna >firma to niechaj wszyscy placa za KAZDY przejazd i problem lapownictwa zniknie i to bez czarodziejskiej rozdzki, szkoda iz nie ma w PL doskonalego prawa, == jedziesz ? nie placisz? chlast, siekierka.. i po lapie zlodzieja aby nastepnym razem gdy bedzie jechal na gape drugiej lapy nie stracil > kontrolująca! Kiniorskiego nie obchodzi też brud i smród w > pojazdach MPK, bo to z kolei MPK. I może się czić OK, bo pan > Dutkiewicz na pewno nie zrobi porządku w ZDiK-u! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lki Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: proxy / *.pekao.com.pl 13.12.02, 10:22 przeciez to sa zlodzieje - dlaczego gazeta im doradza jak uniknac kary? - jazda bez biletu powinna byc scigana jak kazde inne przestepstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vaio Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: proxy / 195.205.44.* 13.12.02, 10:31 Wstyd Zdawało by się , iz gazeta taka jak GW powinna kształtować pewne postawy , czy wzorce zachowań .W miejsce tego mamy przykład jak największego populizmu i podtrzymywania tego co w Polakach najgorsze-czyli braku jakiegokolwiek poszanowania dla prawa i przepisów. Moja propozycja brzmi tak :proponuję cykl artykułów typu: "jak nie zapłacić mandatu za zbyt szybką jazdę" , "jak ściągać na klasówkach" "jak wynieść drobiazg z supermarketu aby nikt nas nie załpał" - sukces artykułów murowany Odpowiedz Link Zgłoś
dzidal Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu 13.12.02, 10:57 Ludzie!!!! Na własne oczy widziałam takie wezwanie, żądali zapłaty za przejazd bez biletu prawie 5 lat temu. Mój znajomy zapłacił karę po tygodniu i szczęśliwym trafem zatrzymał dowód wpłaty. Ilu ludzi, którzy zapłacili mandat nie zachowało potwierdzenia ? Jestem przekonana, że wielu. NIe wiem jak w takim razie będą w stanie udowodnić, że zapłacili. O to własnie chodzi firmie ściągającej niby długi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer! Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: 81.15.215.* 14.12.02, 13:31 dzidal napisała: > Ludzie!!!! > Na własne oczy widziałam takie wezwanie, żądali zapłaty za przejazd bez biletu > > prawie 5 lat temu. Mój znajomy zapłacił karę po tygodniu i szczęśliwym trafem > zatrzymał dowód wpłaty. Ilu ludzi, którzy zapłacili mandat nie zachowało > potwierdzenia ? Jestem przekonana, że wielu. NIe wiem jak w takim razie będą w > stanie udowodnić, że zapłacili. O to własnie chodzi firmie ściągającej niby > długi! Ludzie, pięć lat się trzyma potwierdzenia płatności - nieznajomość prawa, nie jest czynnikiem usprawiedliwiającym. Niech myślą i zachodzą w głowę Ci, co nie zapłacili, bo przychodzi w końcu taki dzień. Ciekawe, czy ktoś nie chciałby zwrotu gotówki od klegi po pięciu latach, na przykład z wakacji. Nie, skądże, Polak ma gest, tylko że z czyjejś kieszeni. Ciekawe, że się nikt nie zastanawia, iż jazda na gapę - mniejsza o paragrafy, jest postępowaniem niemoralnym. Ktoś się skarży na bałagan w autobusie? Ma pretensje do MZK? Jasne, bo to MZK robi bajzel... Nie, to kierowca, sam widziałem, jak przykelił gumę do siedzenia! Jest wywieszka, naklejka, czy jak zwał, alert! CHCESZ CZYSTOŚCI? ADBAJ O NIĄ SAM... ale to chyba ma odniesie jedynie do własnych, choć i to nie zawsze, skarpetek, w końcu śmierdzi w autobusach, czas je umyć, no bo nie pasażerów, te biedne, naiwne, nic nie wiedzące owieczki, wiezione na rzeź. Tak, tak... Bo te autobusy specjalnie jeżdżą i łapią gapowiczów, to taka akcja (zasłyszane - od ukaranego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blck Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: 213.77.10.* 13.12.02, 15:59 jeżeli coś jest bezprawne, uległo przedawnieniu to jak najbardziej niepłacić, przecież wiadomo co grozi za jazde bez biletu więc albo prawo jest tu dziurawe albo firmie która kontroluje nie zależy na karach więc popieram akcje gazety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlpegaz Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: 62.87.139.* 13.12.02, 10:36 Wyrażam głębokie rozczarowanie postawą gazety i tym jak zachęca do jazdy bez biletu.Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irena Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.he.net 13.12.02, 10:52 Nie wydaje mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.12.02, 10:55 Prosze przeczytać uważnie ten artykuł. Nie chodzi tu o pomaganie przestępcom, tylko o pietnowanie nieróbstwa firm kontrolujących, które mimo czasu prawnie do tego przeznaczonego nie ściągnęły opłat za przejazdy bez biletów od gapowiczów. Pewnie nie zauważyli także, że nastąpiło przedawnienie. Sprzedali jednak te długi, a kto teraz "wtopi"? Firma, która je kupiła. Chyba, że kupiła je tak tanio, że wystarczy tych kilka wpłat wystraszonych gapowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlpegaz Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.02, 11:13 Może gazeta napisze artykuł o ludziach jezdzących bez biletów. Jak potrafią się poniży ,aby tylko nie płacić kary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: 130.94.106.* 13.12.02, 11:13 Nie wiem, czy to sprawiedliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opinia Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.02, 11:26 każda instytucja sama powinna dochodzić własnych praw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek_Szempliński Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.wroc.gazeta.pl 13.12.02, 11:54 Cieszę się, że nasz artykuł jest tak kontrowersyjny. Nie zamierzam propagować jazdy bez biletu ale uważam, że każdy ma prawo do obrony przed czymś co wydarzyło się kilka lat temu i często nie ma świadomości tego zdarzenia. Niech nikt nie mówi, że nigdy nie jechał na gapę. Przecież to się może zdarzyć przez zwykłe roztargnienie. I co...? Sąd, dlatego, że przewoźnik nie radzi sobiez pobieraniem opłat. Ci którzy dzwonią dzisiaj bo dostali te opłaty nie mieli wcześniej żadnych wezwań. Niektórzy w ogóle nie pamiętają, że jechali bez biletu, a był też człowiek który twierdził, że zapłacil już karę. Prawo jest dla �kanarów� ale także dla gapowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Nowak Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.02, 12:50 Gość portalu: Marek_Szempliński napisał(a): > Cieszę się, że nasz artykuł jest tak kontrowersyjny. Nie zamierzam propagować > jazdy bez biletu ale uważam, Niestety robi to Pan radząc NIE PŁACIC! Chyba że nie wie Pan co pisze. >> I co...? Sąd, dlatego, że przewoźnik nie radzi sobiez pobieraniem opłat. Ci któ > rzy dzwonią dzisiaj bo dostali te opłaty > nie mieli wcześniej żadnych wezwań. Nieprawda. Jako prezes firmy ES-CSG stwierdzam z całą stanowczością, że KAŻDY gapowicz, zanim zrobimy coś innego, otrzymuje DWA wezwania do zapłaty. Chyba, że zwróci list listonoszowi z dopiskiem: Adresat nieznany lub coś podobnego. Wysłałem zresztą do Pana Semplińskiego obszerniejsze wyjaśnienia; ciekawe czy będą opublikowane, bo przecież tylko "bad news is good news". Poza tym jeszcze kwestia przedawnienia: to co my wymagamy jako opłata dodatkowa za jazdę bez ważnego biletu NIE jest opłatą za przejazd i nie podlega jurysdykcji z Ustawy Prawo Przewozowe. Jest to NASZE wynagrodzenie, które należy się nam za kontrolowanie i windykowanie tych należności. I jako takie podlegają umorzeniu po TRZECH latach, jak słusznie zauważył pan Kiniorski. Pozdrawiam i w sprawych szczegółowych proszę zwracać się do mnie bezpośrednio. Marek Nowak info@csg.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agil Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.gaj.lanet.wroc.pl 16.12.02, 13:56 u tu sie z panem zgadzam. zostalem złapany przez kanarów bo przez roztarginienie nie zobaczylem że skończyłam mi się tzw dekadówka. bez żadnego tłumaczenia sie dalem dokumenty i zgodziłem sie z tym ze to moja wina. za parę dni, a z kanarami tak jest że często jężdżą tymi samymi liniami, spotkałem tych samych i co widzę jeden z pasażerów mówi mu spier.... na co kanar odchodzi nic mu nie robiąc. i tu mnie coś trafiło powiedzialem sobie że nie zapłacę. bo tu się sprawdza reguła że "biednemu" zawsze wiatr w oczy i "biedny" nic nie powie spuści głowę i przyjmię wolę pana :)(kanara, ktorych bardzo często mozna spotakć po spożyciu i którem nic nie zrobisz bo tu on ma władzę:))czekam z wielką ciekawością na wyjaśnienie tej sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek_Szempliński Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.wroc.gazeta.pl 13.12.02, 11:57 Drogi mecenasie, a kto najczęściej korzysta z porad prawnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: compaq:* / 192.168.0.* 13.12.02, 18:20 Gość portalu: Marek_Szempliński napisał(a): > Drogi mecenasie, a kto najczęściej korzysta z porad prawnych Jak, kto korzysta? Ten, kto nie zna się na prawie - bądź też, wersję niech sobie Pan dobierze, zadarł z prawem i szuka "kruczków". Zdziwiony Pan jest? A gdzie Pan żyje? Żaden normalny obywatel, nie pójdzie po poradę bo i po co? A tak swoją drogą... Bilet, ok. 2,00, kara - ok. 50,00. Ile weźmie radca, za poradę, która często jest taka, że sam jej mogę udzielić: za darmo, płaci mój pracodawca, ale średnio jakieś 100,- przyjmie za usługę. A może to za mało, a może za dużo? A może to prawnicy są nieuczciwi, skoro udzielają porad i pobierają opłaty, za sprawy przeterminowane? Oczywiście nie wszystko klientowi się mówi, no bo z czego by żyli nasi prawnicy, sędziowie? Byłem i nie byłem łapany za jazdę bez biletu, ale za każdym razem, jak wsiadałem bez biletu, czułem się podle, bowiem wiedziałem, że nie MUSZĘ jechać w tym momencie. Jeśli to zrobiłem z premedytacją, tak też płaciłem, co zrobić? Kierowca - też człowiek, pracownik - szeregowy z MPK, czy Bóg raczy wiedzieć skąd, też człowiek i chyba te pieniądze z biletów, gdzieś idą... Naiwnym jest ten, kto złapany na tym został, czy też ten, kto płaci przeterminowane kary? Ludzie, na Boga! o czym w ogóle rozmawiamy? O tym, płacić, czy nie? A może pożyczy mi Pan pieniądze i... No, dlaczegóż by nie, przecież będąc naiwnym, wiem, że Panu nie oddam, bo 5 zł w sądzie dochodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mecenas Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: 213.76.147.* 13.12.02, 11:37 Gość portalu: koneser napisał(a): > Chcecie udzielac porad prawnych przestepcom nieladnie > koneser ciebie pogieło całkowicie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koneser Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.02, 22:56 Gość portalu: mecenas napisał(a): > Gość portalu: koneser napisał(a): > > > Chcecie udzielac porad prawnych przestepcom nieladnie > > koneser ciebie pogieło całkowicie!!!!! Bardzo konstruktywna wypowiedz. Moze i mnie pogielo ale dalej bede kasowal bilety i przechodzil na zileonym swietle. TAK PROSZE PANSTWA NAWET JAK NIC NIE JEDZIE!!!!! Taki juz ze mnie pogiety gosc. A jak zapomne skasowac biletu i kanar mnie zlapie - zaplace. BEZ czekania az mnie zacznie scigac ktokolwiek. pozdro dla wszystkich cwanych i przedsiebiorczych mecenasow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlpegaz Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.02, 13:25 Pan M.Szempliński napisał artykuł, że ,,biją dzwony ".Tylko w którym kościele? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRACOWNIK Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: compaq:* / 192.168.0.* 13.12.02, 13:44 CHCIAŁBYM POWIEDZIEĆ ŻE DZIĘKI TAKIM FIRMOM LUDZIE KTÓRZY PRACUJA W ZAKŁADACH KOMUNIKACJI MASOWEJ MAJĄ PIENIĄDZE KAŻDEGO 10 MIESIĄCA. DOPÓKI TZW. PRZYKŁADNI OBYWATELE NIE BĘDĄ PŁACIĆ ZA PRZEJAZDY I BĘDĄ JEŹDZIĆ NA TZW. GAPE - TAKIE ROZWIĄZANIA SĄ POTRZEBNE. NIECH INNI USZANUJA PRACE TYCH KTÓRZY PRZYGOTOWUJA TE WSZYSTKIE AUTOBUSY I TRAMWAJE DO JAZDY. JESTEM ZA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KILLER Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: compaq:* / 192.168.0.* 13.12.02, 14:39 ZGADZAM SIĘ Z "PRACOWNIKIEM" - MA RACJĘ, JA TEŻ MAM WYPŁATĘ ZAWSZE DZIESIĄTEGO - PRACA KANARA JEST PRACĄ JAK KAŻDA INNA. TAK KANAR JAK I PRACOWNIK OCHRONY NP. SUPERMARKETU KONTROLUJĄ CZY WSZYSTKO JEST W PORZĄDKU Z TĄ TYLKO RÓŻNICĄ, ŻE JEDEN ROBI TO W KOMUNIKACJI MIEJSKIEJ, A DRUGI W SUPERMARKECIE. SKORO PAN SZEMPLIŃSKI POPIERA JAZDĘ BEZ BILETU I PIĘTNUJĘ KANARÓW, TO MOŻE ZWOLNIMY RÓWNIEŻ OCHRONĘ SUPERMARKETÓW - NIECH LUDZIE BIORĄ CO IM SIĘ PODOBA, ZŁODZIEJE NIECH DZIAŁAJĄ BEZKARNIE, BO PAN REDAKTOR ZA JAKIŚ CZAS NAPISZE ARTYKUŁ, ŻE POLICJA JEST NIEPOTRZEBNA, A NA KONIEC POZWALNIAMY STRAŻAKÓW, SŁUŻBĘ ZDROWIA, NAUCZYCIELI I WOJSKO, BO NIE MOŻE SOBIE PORADZIĆ Z "FALĄ". MOŻE PAN REDAKTOR ZASTANOWI SIĘ CO PISZE, BO JA NIEDŁUGO NIE BĘDĘ MIAŁ NA CHLEB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek _Szempliński Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.wroc.gazeta.pl 13.12.02, 14:39 Jeszcze raz powtarzam - z przejazd trzeba płacić i za brak biletu też. Nie zmienia to faktu, że od rana dzwonią ludzie, którzy pierwsze wezwanie do zapłaty dostali dopiero od firmy windykacyjnej. 3-letni termin proponowany przez pana prezesa Nowaka jest moim zdaniem trochę naciągany. Bo co pasażera obchodzi, że kara to dochód jakiejś firmy. K. c. uszczegóławia prawo w zakresie przewozu osób, a nie utrzymywania firm kontrolerskich. Pasażer karę płaci z tytułu nie dotrzymania umowy o przewozie, którą zawiera wsiadając do autobusu. Nasi Czytelnicy zwracają uwagę, że gdyby wezwania były doręczane prawidłowo to nie było by mowy o przeterminowaniu. W którym kościele dzwoni? No cóż, rzeczywiście nie wiem, ale przynajmniej usiłuję to ustalić. Chyba przepisy są za mało precyzyjne. Wśród poruszonych dzisiaj problemów poza windykacją ludzie często mówią o ochronie danych osobowych i i formie wręczania kar. W tym drugim wypadku chodzi o to, że jedyną osobą, która decyduje, czy jesteśmy winni wykroczenia jest kontroler po kursie. Nawet odbierając mandat za przekroczenie szybkości musimy podpisać, ze odbieramy, bądź że decydyjemy się na rozstrzygnięcie sądowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poki Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.icm.edu.pl / 81.15.213.* 13.12.02, 15:26 Moim zdaniem każdy kto korzysta z jakichkolwiek usług wie że trzeba za nie płacić. Nikt i nic za darmo nie dostanie. Wsiadając do autobusy bez biletu pasażer z premedytacją łamie przepisy i powinien sobie zdawać z tego sprawę że spotka go za to kara. Dlaczego ja mam płacić za bilet a inni nie?!?!?!?! Jeżeli ktoś chce czegoś za darmo niech zgłosi się do Caritas Polska. Na Pana miejscu napisał bym w gazecie co grozi jeżeli się nie zapłaci za bilet, a nie jak uniknąć odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlpegaz Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.02, 15:31 A może dołączy Pan do grupy kontrolerów incognito i napisze artykuł . Może wtedy zmieni Pan zdanie o pasażerach bez biletu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czrny Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: 213.77.10.* 13.12.02, 16:09 tak trzymać Panie Marku, popieram w zupełności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koneser Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.02, 23:20 Gość portalu: Marek _Szempliński napisał(a): >W tym drugim wypadku chodzi o to, że jedyn > ą osobą, która decyduje, czy > jesteśmy winni wykroczenia jest kontroler po kursie. Nawet odbierając mandat za > przekroczenie szybkości musimy > podpisać, ze odbieramy, bądź że decydyjemy się na rozstrzygnięcie sądowe. Panie Marku. Kontroler nie karze za brak biletu!!! Kontroler sprzedaje Panu bilet. Fakt ze troche drozszy. Ale jak sie nie chcialo kupic samemu to trza placic i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go2k Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: compaq:* / 192.168.0.* 13.12.02, 15:52 Rozwiązanie jest proste, a zarzut jest za duży - jeżeli nie ciebie tyczyła się ta sprawa, to dlaczego o tym piszesz, nie prościej do nich zadzwonić i wyjaśnić? A jeżeli się tyczyła - to rozwiązanie jest proste - należy zapłacić, no chyba że o czymś nie wiem , i przejazd komunikacja miejską jest bezpłatny...? Zastanówcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go2k Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: compaq:* / 192.168.0.* 13.12.02, 15:53 Rozwiązanie jest proste, a zarzut jest za duży - jeżeli nie Ciebie tyczyła się ta sprawa, to dlaczego o tym piszesz, nie prościej zadzwonić do Presco, czy ES- CSG i wyjaśnić? A jeżeli się tyczyła - to rozwiązanie jest proste - należy zapłacić, no chyba że o czymś nie wiem , i przejazd komunikacja miejską jest bezpłatny...? Zastanów się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go2k Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: compaq:* / 192.168.0.* 13.12.02, 15:53 Rozwiązanie jest proste, a zarzut jest za duży - jeżeli nie Ciebie tyczyła się ta sprawa, to dlaczego o tym piszesz, nie prościej zadzwonić do Presco, czy ES- CSG i wyjaśnić? A jeżeli się tyczyła - to rozwiązanie jest proste - należy zapłacić, no chyba że o czymś nie wiem , i przejazd komunikacja miejską jest bezpłatny...? Zastanówcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
recber Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu 13.12.02, 16:02 Co do kwestii przedawnienia, to bym się z Panem Prezesem pokłócił: Spójrzmy najpierw na art. 775 k.c. – mówi on, że przepisy tytułu XXV k.c. o umowie przewozu stosuje się do przewozu w zakresie poszczególnych rodzajów transportu tylko o tyle, o ile przewóz ten nie jest uregulowany odrębnymi przepisami. Art. 1 Prawa przewozowego mówi: Ustawa reguluje przewóz osób i rzeczy, wykonywany odpłatnie na podstawie umowy, przez uprawnionych do tego przewoźników, z wyjątkiem przewozu morskiego i konnego. Nie ma chyba wątpliwości, że tyczy się to również przewozów MPK. Teraz spójrzmy na artykuł 34 Prawa przewozowego Art. 34. 1. Minister właściwy do spraw transportu określi, w drodze rozporządzenia: 1) treść, sposób i terminy ogłaszania rozkładów jazdy, tryb ich uzgadniania i koordynacji, z uwzględnieniem zadań w zakresie koordynacji, oraz warunki ponoszenia kosztów z tym związanych, 2) sposób ustalenia opłat dodatkowych w razie niedopełnienia obowiązków zapłaty należności przewozowych z tytułu przewozu osób, naruszenia przepisów o zabieraniu ze sobą do środka transportowego zwierząt i rzeczy oraz spowodowania zatrzymania lub zmiany trasy środka transportowego bez uzasadnionej przyczyny. 2. W odniesieniu do transportu zbiorowego gminnego, powiatowego i wojewódzkiego przepisy w zakresie określonym w ust. 1 pkt 2 określają odpowiednio rada gminy, rada powiatu albo sejmik województwa. I minister wydał takie rozporządzenie w dniu 9 IV 1999 (Dz. U. nr 38 poz. 376). Ale w odniesieniu do transportu gminnego wiążąca będzie uchwała Rady Gminy. Spójrzmy więc na uchwałę Rady Miejskiej Wrocławia nr VIII/275/99 z 23 kwietnia 1999 roku, będącą zresztą w kwestii opłat dodatkowych powtórzeniem ww rozporządzenia: 1. Kontrola uiszczania opłat za przejazdy jest prowadzona, według zasad określonych w ustawie z 15 listopada 1984 roku - Prawo przewozowe (tekst jednolity - Dz.U. z 1995 roku, Nr 119, poz. 575 ze zmianami) przez upoważnione osoby posiadające identyfikatory wydane przez Zarząd Dróg i Komunikacji we Wrocławiu. 2. W razie stwierdzenia braku ważnego biletu na przejazd osoby lub przewóz bagażu pasażer jest zobowiązany do uiszczenia należności przewozowych oraz opłaty dodatkowej. 3. Opłatę dodatkową ustala się w wysokości: 1) za przejazd bez ważnego biletu - 50-krotności ceny biletu jednorazowego pełnego stosowanego na liniach normalnych w granicach miasta, 2) za przewóz bagażu i zwierząt niezgodnie z zasadami odpłatności - 20-krotności ceny biletu określonego w pkt 1. 4. W przypadku natychmiastowego uiszczenia opłaty dodatkowej lub najdalej w ciągu 7 dni od daty przejazdu bez należnej opłaty, wysokość jej obniża się o 30 %. No i dochodzimy do przedawnienia. Cytuję artykuł 77 Prawa przewozowego: 1. Z zastrzeżeniem ust. 2 oraz art. 78 roszczenia dochodzone na podstawie ustawy lub przepisów wydanych w jej wykonaniu przedawniają się z upływem roku. 2. Roszczenia z tytułu zwłoki w przewozie, która nie spowodowała ubytku lub uszkodzenia przesyłki, przedawniają się z upływem 2 miesięcy od dnia wydania przesyłki. 3. Przedawnienie biegnie dla roszczeń z tytułu: 1) utraty przesyłki - od dnia, w którym uprawniony mógł uznać przesyłkę za utraconą, 2) ubytku, uszkodzenia lub zwłoki w dostarczeniu - od dnia wydania przesyłki, 3) szkód nie dających się z zewnątrz zauważyć - od dnia protokolarnego ustalenia szkody, 4) zapłaty lub zwrotu należności - od dnia zapłaty, a gdy jej nie było - od dnia, w którym powinna była nastąpić, 5) niedoboru lub nadwyżki przy likwidacji przesyłek - od dnia dokonania likwidacji, 6) innych zdarzeń prawnych - od dnia, w którym roszczenie stało się wymagalne. 4. Bieg przedawnienia zawiesza się na okres od dnia wniesienia reklamacji lub wezwania do zapłaty do dnia udzielenia odpowiedzi na reklamację lub wezwania do zapłaty i zwrócenia załączonych dokumentów, najwyżej jednak na okres przewidziany do załatwienia reklamacji lub wezwania do zapłaty. Gminne przepisy o opłatach dodatkowych za przejazd bez biletu środkiem komunikacji MPK zostały wydane bezsprzecznie na NA PODSTAWIE i w granicach upoważnienia zawartego w art. 34 Prawa przewozowego. Dochodzenie roszczeń z nimi związanych (czyli opłat dodatkowych) następuje zatem na podstawie przepisów wydanych W WYKONANIU TEJ USTAWY. Mamy więc spełnione przesłanki hipotezy art. 77, więc nie można uznać, że opłata dodatkowa jest „wyłączona spod jurysdykcji Prawa przewozowego”. Przedawnienie następuje po roku, chyba, że jego bieg został przerwany, ale z tym w przypadku iluś tysięcy dłużników może być różnie. Nie rozumiem argumentacji, że jest to wynagrodzenie firmy – bo na jakiej podstawie? Od kiedy to po przelewie wierzytelność nagle zmienia swój charakter? Nawet jeśli windykuje ją inna firma, to nadal pozostaje opłatą dodatkową. Wyrok sądu w takiej sprawie będzie niezwykle interesujący i powinien rozstrzygnąć wiele wątpliwości na tym tle. Co do moralnej strony się nie wypowiadam - korzystania z zarzutu przedawnienia dłużnik może się przecież zrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czrny Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: 213.77.10.* 13.12.02, 16:07 dzięki za informacje, niezapłace gnojom minęło już 3,5 roku heheh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MN Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.02, 17:40 recber napisał: > Co do kwestii przedawnienia, to bym się z Panem Prezesem pokłócił: > Mamy inne opinie prawne. No i jeszcze jedno, powtarzam: opłata dodatkowa należy się przewoźnikowi. To co nam płaci gapowicz taką opłatą NIE JEST. Resztę zostawny prawnikom. Jeden, jak rozumiem, właśnie przedstawił swoją opinię... Dziękuję! MN Odpowiedz Link Zgłoś
recber Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu 14.12.02, 15:21 Rozumiem, że nie zdradzi Pan, czym w takim razie są dochodzone roszczenia. Szkoda, bo trawi mnie zawodowa ciekawość. Aż żałuję, że jeżdżę zawsze z biletem i nie spotkamy się na sali sądowej... ;-) Mam jednak nadzieję, że któryś z gapowiczów będzie na tyle uparty, by sprawa zawędrowała odpowiednio wysoko i wyrok odpowiedniej instancji stał się wyznacznikiem dla traktowania podobnych spraw w przyszłości. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czrny Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: 213.77.10.* 13.12.02, 16:12 o tym trzeba pisać bo jeżeli to knot i firma nie ma prawa ściągać przedawnionych należności to nie jest to wina tego co nie zapłacil tylko firmy, AVE NO TICKETS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?!?! Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: compaq:* / 192.168.0.* 13.12.02, 16:17 czrny - do szkoły - "nie zapłacę" powinno być napisane osobno, więc przestań cytować teksty w stylu "AVE...", bo pewnie nawet nie wiesz o czym piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czrny Brawo Gazeta IP: 213.77.10.* 13.12.02, 16:04 Uważam że to nie jest podpowiadanie przestępcom tylko próba sprawdzenia prawa i funkcjonowania jego w Polsce, jeżeli jest to bubel i wezwania są bezprawne to ok!! a jeżeli okaże sie że firma ma prawo ściągac kary to bedzie ściągac i winni zapłaca a wszelkie knoty prawne i bezprawie trzeba tępić (vide ustawa abolicyjna G. K.)tak więc tak trzymac !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JESTEM ZA Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.02, 16:47 GAZETY KSZTAŁTUJA SWIATOPOGLAD CZYTELNIKOW- NIECH WIEC KTOS SIE ZASTANOWI CZY NALEZY UDZIELAC PORAD PRAWNYCH DLA LUDZI KTORZY GO NIE PRZESTRZEGAJA PRAWO MA DWA KONCE- A JEDNYM Z NICH JEST OBOWIAZEK UISZCZANIA OPLAT ZA PRZEJAZD KOMUNIACJA MIEJSKA. CZY TO DZIWI KOGOS. NIECH SPROBUJE POJECHAC TAXI I NIE ZAPLACIC I WZIAZ PORADE JAK UNIKNAC PLACENIA- GAZETA WYBORCZA POMOZE. WRACAJAC DO TEMATU CSG TO PRZYKRE ZE NIE DOCENIA SIE PRZEDSIEBIORCZOSI TEJ FIMRMY- JAK NA POLSKIE STANDARDY TO ZBYT SWIATLE I NALEZY TRAKOWAC TO JAKO BRAK PROFESJONALIZMU- BIEDNE POLACZKI KOMBINATORKI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !?!? Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: compaq:* / 192.168.0.* 13.12.02, 17:13 ŚWIĘTE SŁOWA - W KOŃCU KTOŚ WYRAZIŁ W PEŁNI TO CO CHCIAŁEM POWIEDZIEĆ OD SAMEGO POCZĄTKU, CZYLI OD MOMENTU PRZECZYTANIA TEGO JAKŻE KONTROWERSYJNEGO ARTYKUŁU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MN Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.02, 17:38 Gość portalu: JESTEM ZA napisał(a): > WRACAJAC DO TEMATU CSG TO PRZYKRE ZE NIE DOCENIA SIE > PRZEDSIEBIORCZOSI TEJ FIMRMY- JAK NA POLSKIE STANDARDY TO ZBYT > SWIATLE I NALEZY TRAKOWAC TO JAKO BRAK PROFESJONALIZMU- BIEDNE > POLACZKI KOMBINATORKI. Miło słyszeć takie opinie pod własnym adresem. Dodam tylko, że byliśmy PIERWSZA w polsce firmą prywatną kontrolującą bilety we Wrocławiu. Otrzymaliśmy za to liczne listy pochwalne i referencje zarówno od MPK jak i od ZDiK. Zarzuty ZDiK o braku profesjonalizmu w świetle ich opinii jeszcze sprzed roku są śmieszne. No i przypomina się powiedzenie: Psy szczekają, karawana jedzie dalej. MN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmi_jr Re: Sprzedane kary za jazdę bez biletu IP: 131.234.162.* 13.12.02, 17:25 Co raz mniej podoba mi sie wasz stosunek do przestepcow, wandali, zlodziei, itp. Zamiast ganic, to chwalicie i pomagacie. Np. Sprawa "wyznania milosnego" na lawce. A teraz to. Przeciez ludzie, ktorzy jezdza bez biletu sa zlodziejami. Ale tak to juz w Polsce bywa. Uczciwy placi. Nieuczciwy nie placi i nie bedzie musial. A wszyscy narzekaja, ze nie ma nowych pojazdow, a bilety drozeja. Druga sprawa do tematu przejazdu bez biletow. Wiem, ze czasami kontrolerzy przesadzaja i czepiaja sie, ale jesli jest jasne, ze ktos jedzie bez biletu i OKRADA innych pasazerow, a oni sie za nim wstawiaja, to ja tu czegos nie rozumiem. Ja zawsze w takich przypadkach staje po stronie kontrolera. Narazam sie na ataki innych pasazerow. Ale jesli zlodzieje (lagodniej mowiac gapowicze) wiedza, ze sa spolecznie akceptowani, to beda dalej wykonywac swoj proceder. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojan Kontrowersyjna postawa GW IP: compaq:* / 192.168.0.* 13.12.02, 17:44 To że prawo bardziej chroni dłużników niż wierzycieli wiedziałem od dawna, ale nie sądziłem że przeciwko wierzycielom obróci się także jedno z największych mediów w kraju. Piszę o wierzycielach w liczbie mnogiej, bo tu już nie chodzi tylko o tą konkretną sytuację, bo poprzez ten artykuł GW w pewien sposób uczy dłużników unikać płatności. Nawet jeżeli niektóre długi, o których mowa są przedawnione, to czy ich ściąganie jest prawnie zabronione? A może jest wbrew zasadom moralnym? Jeśli tak, to się chętnie dowiem jakim, bo póki co niemoralny wydaje mi się tylko brak odpowiedzialności za popełnienie wykroczenia jazdy "na gapę". Tyle się pisze artykułów w prasie o tematyce ekonomicznej o zatorach płatniczych i utracie płynności finansowej, co dobija polskie przedsiębiorstwa, a jak przychodzi co do czego to Gazeta Wyborcza opowiada się po stronie dłużników i podpowiada im jak nie płacić. Ręce opadają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piegdoń Re: Kontrowersyjna postawa GW IP: 10.40.66.* 13.12.02, 18:35 > Tyle się pisze artykułów w prasie o tematyce ekonomicznej o > zatorach płatniczych i utracie płynności finansowej, co dobija > polskie przedsiębiorstwa, a jak przychodzi co do czego to > Gazeta Wyborcza opowiada się po stronie dłużników i podpowiada > im jak nie płacić. Ręce opadają... Wczoraj byłam wydawcą i decydowałam o tym, by tekst trafił do gazetay. Uważam, że tekst ten: 1. nie zachęca bynajmniej do tego, by jeździć bez biletu 2. nie zachęca by tworzyć zatory płatnicze w gospodarce narodowej 3. nie propaguje bezprawia, samowoli etc. Ten artykuł zaledwie odotowuje fakt, że takie wezwania przychodzą do wrocławian i być może część z tych dokumentów nich nie jest zgodna z prawem. Piszemy zatem by nie wpadać w panikę i poczekać do całkowitego wyjaśnienia sprawy. To tyle. Sprawę Marek Szempliński będzie prowadził dalej - dzwonią dziesiątki telefonów i ludzie na przykład mówią, że często przychodzą wezwania pod ich adres na zupełnie nieznane nazwisko. Ludzie boją się windykatorów, a zjawisko zupełnie nowe dlatego należy mu się przyglądać ze szczególną uwagą. Wcale nie jest mi wstyd, rolą gazety jest pisać o takich sprawach i w miare możliwości pomagać swoim Czytelnikom. Barbara Piegdoń naczelna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ????? Re: Kontrowersyjna postawa GW IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.02, 19:40 Jestem człowiekiem uczciwym a to o czym przeczytałem to poprostu w głowie się nie mieści. Gazeta Wyborcza uczy okradać !!! Wstyd i chańba !!! Jezeli doszło do takiej sytuacji jak ta, to co dalej ??? GW będzie uczyć jak unikać płacenia podatków ??? PARANOJA I ZASŁUGUJECIE NA KRYTYKĘ TYLKO I WYŁĄCZNIE !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolf kto tu jest prestępcą ??? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.02, 22:13 poznalem profesjonalnosc dzialania ES-CSG Polska dosyc dobrze. pol roku temu wyslalem im w odpowiedzi na wezwanie do zaplaty kary za przejazd w 1998r (hehe) pismo, w ktorym im wyjasnilem, ze roszczenie zostalo przedawnione (do dzisiaj mam potwierdzenie nadania poleconym) i zadalem usuniecia moich danych osobowych z ich zbioru ........ a wtym tygodniu dostalem wezwanie z Presco, w ktorym strasza mnie jakimis windykatorami ;). prosty wniosek - ES-CSG (a konkretnie jakis pracownik windykacji tej firmy - dodam, ze kierownikiem jest pan o nazwisku zaczynającym sie na M i to on za to odpowiada a przynajmniej powinien)popełnilo przestepstwo. KTOS z ES-CSG sprzedal przedawnione roszczenie wraz z moimi danymi wbrew mojej woli a Presco straszy teraz zwyklymi listami moją biedną matke, ktora te listy odbiera - w skrocie - kryminal ( do dwoch lat pozbawienia wolnosci - ustawa o ochronie danych osobowych ) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koneser Re: kto tu jest prestępcą ??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.12.02, 23:39 No ale jak w koncu zaplaciles czy przeczekales?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolf Re: kto tu jest prestępcą ??? IP: 217.99.231.* 20.12.02, 23:27 Gość portalu: koneser napisał(a): > No ale jak w koncu zaplaciles czy przeczekales?? czekam i sie z tego smieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolf kto tu jest prestępcą ??? part II IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.02, 22:23 i jeszcze jedno panie Kiniorski (nawiązanie do artykułu w Gazecie) okres przedawnienia roszczenia nie zależy od tego kto rosci tylko od tego za co !!! - czyli jak by pan nie filozofowal to i tak wyjdzie rok Odpowiedz Link Zgłoś