Dodaj do ulubionych

spawanie ramy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 16:12
helo
gdzie w naszym pieknym miescie mozna zlecic zespawanie ramy i ile taka przyjemnosc koztuje, dodam ze chodzi o pekniecie ramy tam gdzie sie wklada rure od siodelka, z gory dzieki za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • Gość: Mikołaj Re: spawanie ramy IP: 213.199.196.* 05.04.06, 16:23
      Takie uszkodzenia są nienaprawialne. Znaczy można na plasterek, gwoździk i
      sznurek przylepiony smarkiem ale to tak jakby nie o to chodzi.
    • Gość: viner Re: spawanie ramy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.04.06, 21:18
      Politechnika -wydział spawalnictwa koszt do 50zł.
      • Gość: Mikołaj Re: spawanie ramy IP: 213.199.196.* 05.04.06, 21:19
        Na Politechnice (zakładam, że mówimy o tej Wrocławskiej) nie ma Wydziału
        Spawalnictwa. Nie, nie, Instytutu Spawalnictwa też nie ma.
        Wiem, bo studiuję na tej znakomitej uczelni.
        • Gość: bartekk Re: spawanie ramy IP: *.e-wro.net.pl 05.04.06, 22:06
          To może budynek B9 na Wydziale Mechanicznym.Swego czasu spawalnicy tam sie
          gniexdzili :)
      • Gość: Tato Re: spawanie ramy IP: *.chello.pl 05.04.06, 22:06
        pytam serio: a gdzie się znajduje "wydział spawalnictwa", bo też potrzebuję...

pozdrawiam

PS Mikołaj ma rację, że to półśrodek, ale jeśli się nie ma pieniędzy, to się
        ratuje półśrodkami :-)
        • Gość: asgaard Re: spawanie ramy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 22:47
          dzięki za odpowiedzi, nie ma oczywiście wydziału spawalnictwa, prawdopodobnie chodzi wam o zakład konstrukcji stalowych instytutu budownictwa pwr na łukasiewicza, wiem że tam można, tylko nie wiem czy to tak oficjalnie przebiega tam.
          • Gość: Roman Re: spawanie ramy IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 05.04.06, 23:00
            Jeśli chodzi o rame stalową, to zrobią Ci w każdym warsztacie dysponującym
            migomatem (czy jak to się zwie). Szukaj więc w warsztatach ślusarskich lub
            blacharskich (o ile Pan Blacharz zechce spojrzeć na rower). Spawałem raz rame
            mojego starego roweru i kilka lat wytrzymała.
    • Gość: MAriusz Re: spawanie ramy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 10:30
      jeżeli rama jest stalowa - w każdym warsztacie mechanicznym, gdzie mają
      spawarkę. Jeżeli aluminiowa - musisz szukać takiego warsztatu, gdzie spawają
      aluminium - często taki warsztat robi naprawy głowic silników samochodowych.
      Widziałem reklamę firmy CEZAR (albo może trochę inna nazwa, ale podobna) przy
      ulicy, która łączy Pl. Kromera z Bruknera (nie znam nazwy, ale łatwo trafić -
      trzeba na pl.Kromera, jadąc od mostu Warszawskiego, skręcić w prawo na
      światłach). To jest przy końcu tej ulicy, niedaleko takiego budynku, który
      przypomina skołę. Koszt spawania aluminium - może być ok. 50 zł, stali - myślę,
      że ok. 20 zł. Uwaga - jest możliwe, ze rama aluminiowa w miejscu spawania zrobi
      się miękka, czasem tak bywa ze spawaniem aluminium, bo to zależy od tego jaki to
      jest stop i od temperatury spawania. Jak dobrze pospawasz, to jeszcze
      pojeździsz. Nie musi to być półśrodek.
      • Gość: asgaard Re: spawanie ramy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 10:54
        okej rama jest stalowa, nie bylem pewien czy blacharze i ślusarze zrobią to fachowo, wolałem uderzyć do kogos od rowerów, ale tak to widzę że faktycznie przejdę się po okolicy mam to sporo samochodowych blacharzy, może mi któryś zespawa.
        dzieki za opinie i porady
        • Gość: Mikołaj Re: spawanie ramy IP: 213.199.196.* 06.04.06, 12:22
          Niby jak mają zrobić to fachowo, skoro nie produkują ram? Ramy nie spawa się
          trzymajac rurki w rękach, tylko w czymś w rodzaju imadła, dzięki czemu zachowana
          jest odpowiednia geometria. Niech Ci ten przysłowiowy Ziutek z zakładu
          blacharstwa samochodowego przyspawa tę rurkę przesuniętą o milimetr i juz rama
          krzywa.
          • Gość: Roman Re: spawanie ramy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 14:33
            W tym konkretnym wypadku chodzi tylko by miejsce spawania miało określoną
            wytrzymałość. I to jest jak najbardziej do zrobienia bez
            specjalistycznego "imadła".
            • Gość: asgaard Re: spawanie ramy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 18:07
              no dokładnie, tak na dobrą sprawę ja od jakiegoś czasu jeżdżę z tą pękniętą ramą, jedyny myk to taki że boję się wyciągnąć sztycę podsiodełkową bo obawiam się że wtedy główka wylotu rury odpadnie:)
          • Gość: 1mm Re: spawanie ramy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.04.06, 10:13
            Ach, och, i opory powietrza wzrosną o 0,032%, a własności jezdne zmienią się o
            0,088%.
            • Gość: tepe Re: spawanie ramy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 11:09
              Skutek może być taki, że będziesz miał dwuślada, nie jednoślada. Wierz mi, że
              ciężko się na takim jeździ. Kiedyś koleś z Prusa mi sprzedał zwichrowaną ramę...
              polecam jego usługi :-(
              • Gość: Roman Re: spawanie ramy IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 07.04.06, 22:29
                > Skutek może być taki, że będziesz miał dwuślada, nie jednoślada.
                Zwłaszcza kiedy zespawasz rurę, w którą wchodzi sztyca siodełka. Tu ryzykuje
                się nawet trójśladem ;-)
              • Gość: 1mm Re: spawanie ramy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.04.06, 09:46
                Owszem, masz rację, ale nie wygląda mi na to, żeby pytający miał tę ramę
                skręconą w śmigło. Jemu tylko rura pękła przy siodełku, więc może lepiej nie
                panikować.
      • Gość: | Re: spawanie ramy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 10:08
        > To jest przy końcu tej ulicy, niedaleko takiego budynku, który
        > przypomina skołę.

bo to _jest_ szkola i to nie byle jaka - xiv lo :D

a jesli chodzi o polibude to jest tam na wydziale mechanicznym instytut
        technologii maszyn i automatyzacji i-24, a w nim zakład spawalnictwa z-2. miesci
        sie w budynku b-4 (lukasiewicza 5).
        • bombel25 Re: spawanie ramy 24.04.06, 00:03
          zakład spawalnictwa I-24 budynek B9 na zapleczu B5

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka