Dodaj do ulubionych

Obrazoburcza wystawa w Awangardzie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 13:35
heretycki gest???? matko... polecam pisanie o korkach w mieście. a wystawa
jest obrazoburcza z takim przymrużeniem oka, że bardziej się nie da. ale
myślę, że ta wystawa dobrze pokazuje różnicę między Polakami a Czechami. to
co u nas jest heretyckie u nich jest grą, zabawą z konwencja, za stereotypem.
a ten heretycki Chrystus wisiał nie tak dawno w centrum Pragi. możliwe to u
nas? oj chyba mamy zbyt mały dystans do czegokoliwiek. siebie i naszej
kultury i tradycji również.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: kika Re: Obrazoburcza wystawa w Awangardzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 14:26
      Dlaczego w miejsce recenzji z wystawy wdarl sie prosty opis? przeciez wszyscy
      widzielismy (mozemy zobaczyc), nie trzeba nam opisow...
      • acha5 Re: Obrazoburcza wystawa w Awangardzie 10.04.06, 12:16
        nie rozumiem dlaczego Pani Agata opiewa tylko i wylacznie nudne pop-łuczyny.
        Wystawa żenująca, nie ciekawa i nie obrazoburcza - a zenujaca... swoja droga
        profil wroclawksiego bwa tez daje duzo do myslenia... i zgadzam sie - artykul na
        pol strony i ani jednej uwagi autorskiej - wystarczylo po prostu zdjecia
        umiescic... zenada!!!!!!!!!!!
    • Gość: martin Re: Obrazoburcza wystawa w Awangardzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 14:30
      i to jeszcze nieudolnie, po przecinku
      • Gość: zoolog amator Re: Obrazoburcza wystawa w Awangardzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 16:31
        bo aby coś zrecenzować, to: 1) trzeba się troszkę znać 2) mieć swoje zdanie 3)
        mieć odwagę, żeby je wygłosić... a Pani AG brakuje jednego, lub kilku. nie było
        by też źle, gdyby Pani redaktor napisała coś o wernisażu. a troszkę się tam
        działo.lepiej lub gorzej ale się działo. ale powątpiewam, żeby Pani Redaktor
        tam była. tekst pojawił się na portalu jeszcze przed końcem imprezy:)
        • Gość: josip Re: Obrazoburcza wystawa w Awangardzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 19:58
          Powiedzcie mi czy wstep do Awangardy jest platny czy za friko?
        • Gość: GUGU Czesi dbaja o artystow IP: *.w86-204.abo.wanadoo.fr 09.04.06, 22:32
          nie to co nasz grajdol wroclawski. To swietna wystawa, bardzo dobrzy artysci.
          Szkoda, ze Wydzial kultury UM Wroclaw nie umozliwia pelnego rozwoju dobrym
          artystom "z miasta",natomiast bez mrugniecia okiem wydaje publiczna kase na
          byle jakie wystawy szkla, ceramiki czy bidusiowatej rzezby i starozytnej
          grafiki bractwa ZPAP. Czy w tym miescie bedzie mozna wyprodukowac dobra wystawe
          przy wpsarciu instytucji, czy dalej bedziecie importowac wystawy, by pochwalic
          sie nie swoja praca?
          • Gość: mitron Re: Czesi dbaja o artystow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 22:53
            Prawda jest taka,że młodzi artyści z Wrocławia uciekaja np. Pawela, Gębczak,
            Wajda , Kosewicz, Pranckiewicz i tak dalej i można by jeszcze długo wymieniać.
            • Gość: GUGU Pawela z Gornego Sl ąska ale znowu ten Wajda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 17:40
              po co nadawac rozglosu nowemu Brodzie? Sa bardziej znane osoby niz te, ktore
              wymieniles, trzeba pracowac, by sie wpisac w swiat sztuki. Zdolny eksstudent
              tojeszcze nie artysta. Dlaczego nie dba sie o tych, ktorzy tu sa.
              • Gość: mitron Re: Pawela z Gornego Sl ąska ale znowu ten Wajda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 21:02
                A kto tu jeszcze został?
                • Gość: josip Re: Pawela z Gornego Sl ąska ale znowu ten Wajda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 10:35
                  Ale platne to jest czy za friko? Moje podatki przeciez ida rowniez na BWA....
                  • Gość: pan nie z afriko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 22:40
                    Oczywiście, że za wejście na wystawę się płąci. Za wejście do teatru się też
                    płaci , chociaż jest też utrzymywany z naszych podatków, do muzeów też się
                    płaci, więc dlaczego do galerii ma być za friko?
                    • Gość: josip Re: nie z afriko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 22:20
                      Wejscie do Muzeum Narodowego jest za friko w soboty. A BWA? Kosalka byl za friko, wiele innych wystaw rowniez. Placimy podatki, a te instytucje otrzymuja dotacje wlasnie z nich... Muzeum to nie kino komercyjne:/
                      • Gość: josip Re: nie z afriko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 22:21
                        Muzeum to nie kino komercyjne:/
                        Galeria w tym przypadku.
                        • Gość: pan Re: nie z afriko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 09:22
                          Czy ty myślisz,że kierownictwo galerii z dochodu z biletów kupuje alkohol i pije
                          na zapleczu? Te pieniądze przecież idą na wystawy. Dotacje są takie jakie są, a
                          jeszcze instytucje tego rodzaju mają obowiązek zarabić.
                          • Gość: josip Re: nie z afriko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 18:56
                            > Czy ty myślisz,że kierownictwo galerii z dochodu z biletów kupuje alkohol i pij
                            > e
                            Dlaczego mialbym tak myslec?
                            Mysle ze nie stac mnie na bilet do galerii czy muzem a bardzo chetnie bym je odwiedzil. Majac w pamieci podatki ktore zaplacilem czasem zal mi tego ze nie wszystkie wystawy sa za darmo. Wydaje mi sie ze dotacje nie sa takie male skoro czesc wystaw jednak moze byc za darmo.

Ale nie bede sie upieral,po prostu pora odmowic sobie kilku innych przyjemnosci.
                            Pozdrawiam
                            • Gość: dodo Re: Wg lewactwa, wystawa jest swietna , jesli IP: *.san-francisco-14rh15rt.ca.dial-access.att.net 10.05.06, 04:13
                              obraza kogos albo wyprowadza z rownowagi. To robia lewusy zach.
                              zgnojonej "europy" wobec chrzescian i muzulmznow. Polskie lewusy , inspirowane
                              przez kiedys mlodego i gniewnego lewusa i idiote Michnika atakuja kazde objawy
                              patriotyzmu i polskosci w Kraju nad Wisla. Ale tolerancja wobec gayow tak,
                              prostytucji tak, korupcji tak. Wg wspolczesnych studentow-lewusow to takie
                              postepowe, europejskie. Sluchaj skurwela Michnika i zyj tak dajej, a obudzisz
                              sie kiedys w rynsztoku.
                              • Gość: mimi Re: Wg lewactwa, wystawa jest swietna , jesli IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.05.06, 13:06
                                Skąd to wiesz dodo? Czy już jesteś w rynsztoku prawiczku?
                                • Gość: GUGU nie on jest z san Francisco IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.06, 20:07
                                  lize odbyt amerykańskim republikanom
            • Gość: dodo Re: czy uciekaja do Czech? IP: *.san-francisco-14rh15rt.ca.dial-access.att.net 10.05.06, 04:15
    • Gość: Obserwator Re: Obrazoburcza wystawa w Awangardzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 10:14
      Po smierci sam Pan Bog to rozstrzygnie .To jest bluznierstwo?
    • Gość: Heretyczka Co to znaczy heretyckie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 18:13
      Nie wiem (?) i takie teksty są dla mnie smutne. To brak wolności i knebel na
      usta. Nie ma cenzury ale jest herezja.
      • jotesz zazdroszczę Czechom luzu! 24.05.06, 13:11
        przybyłem, zapłaciłem, przeżyłem...
        przeżyłem kilka sympatycznych chwil na wystawie, może nie pełnej humoru, ale
        zawierającej go w takiej dawce, że byłem usatysfakcjonowany. Parę obiektów
        takich sobie, ale kilka znakomitych. Wśród tych ostatnich zauroczyły mnie
        poduszeczki do igieł - ku mojemu zdumieniu - dzieło faceta! Mogłyby być ozdobą
        każdej wystawy nowoczesnej tkaniny!!! Takie antyabakany - głównie przez swą
        miniskalę. Poza tym cudowna pochwała zwykłych czynności, prostego życia -
        bardzo hrabalowskie cacuszka.
        Z innej beczki - świetny zbiór koktajli mołotowa, wykpiwający przemoc
        terroryzmu w każdej postaci i każdego.
        A te dwa dzieła "heretyckie" mogą tylko razić polskiego nadwrażliwca, którego
        uczulenie mogło powstać przez natarcie włóczką, udającą moher (podobno ten
        oryginalny nie drapie i jest milutki w dotyku...) Może warto przypomnieć sobie,
        że Czesi, po bardzo emocjonalnym przedyskutowaniu problemów religijnych przed
        kilkuset laty, poźniej mocno religijnie się uspokoili i zobojętnieli, czego w
        sumie im zazdroszczę (tej obojętności).
        Kończąc wspomnę, że we wrześniu 2005 spędziłem wiele godzin włócząc się po
        pawilonach wystawowych Biennale Sztuki w Wenecji i pozytywnych wrażeń miałem
        niewiele więcej niż po wizycie w Awangardzie, a przecież Włosi zebrali niby
        śmietankę światowej sztuki współczesnej. Więcej luzu rodacy - nie nadymajmy się
        tak, bo pękniemy albo dostaniemy zadyszki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka