Gość: Kurt Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.crowley.pl 18.04.06, 12:30 Weźcie sie lepiej do roboty!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Borek Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: 80.50.104.* 18.04.06, 12:31 hah cala Polska w to gra, baa caly swiat! ja powiem tylko, ze to wszystko sa wyjeby totalne, nowa rasa ludzka - tibiacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomus Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.fastnet.pl / *.fastnet.pl 18.04.06, 12:31 sam gram w Tibie ale zeby odrazu bic matke krzeslem po tym jak odlaczyla kompa od pradu... mi sie tez to zdarzylo ale nie zareagowalem tak OSTRO... ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guard Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: 80.51.28.* 18.04.06, 12:35 Drobna refleksja po przeczytaniu niektórych komentów. Ludzie jak nie lubicie tibii to po kiego sie wypowiadacie? Równie dobrze mogę powiedziec że wow to gó**o i że uzależnia. @Autor artykułu Drobna rada. Najpierw zapoznaj się dokładniej z tematem, potem pisz. Brak wiedzy na temat, na który się pisze to największy grzech redaktorów. Pomyśl następnym razem bo się znowu zrobi jakaś afera na skalę kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tiberian Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: 195.205.244.* 18.04.06, 12:32 takih gier jest znacznie wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktos Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.tvgawex.pl 18.04.06, 12:33 Gdyby w Tibie grali normalni ludzie nie dochodziło by do pobic rodziców ;s, szkoda tylko, że część polskiego społeczeństwa jest tak tępa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -.- Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.elb.vectranet.pl 18.04.06, 12:33 Dobra ludzie jest durzo gier dla ktorych ludzie zrobia all..... A ze etarz w Tibie gra durzo ludzi to nie wiadomo jakie naglosnienie robicie... A straznicy miejscy powinni zajac sie pedofilami zlodziejami patrolowac ulice a nie po wywiadowkach chodzic i mowic rodzicoom ze Tibia wciaga jak narkotyk i od razu "kasujcie ja!!" -.- a ten kto robil ten artykul niech zagra to zobaczymy..:D:DXDXDXDXDXD Kazdy na poczatku mowi oooo jaka poj**** ta gra a potem .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kom Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:34 Gdyby nie ultraprymitywna mechanika gry i totalne chamstwo graczy to ta gra nawet bylaby fajna, bo swiat calkiem miło zaprojektowany i questy rozbudowane. Ale cóż... dwie pierwsze rzeczy sprawiają, że Tibia to DNO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -.- Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.elb.vectranet.pl 18.04.06, 12:38 @up ze ludzie nie maja kultury itp to juz nie nasza wina.. a w quake czy w btf2 to nie uzywaja wulgarnych slow.... a wlasnie grafika tibi sprawia ze ma tyle nalogowacow jak by byla 3d nikt by nie gral.. ja tez xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kom Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 14:35 Ja pisałem o prymitywnej MECHANICE gry. Chodziło mi tu m. in. o bardzo mizerne możliwosci rozwoju postaci (wlasciwie nimal wszytko odbywa sie samo. Natomiast prosta grafika to dla mnie nawet zaleta tej gry. Gdyby tibia byla gra niszową to jestem pewien ze graloby sie w nia znacznie przyjemniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loco Dante Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:37 Porazka. Taka marna grafika i ludzie za to placa1000 zl o.0 n/c ja gralem w nia okolo roku ale przezucilem sie na kalonline, bo tam jest wzystko niewyobrazalnie lepsze ~Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaiba Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:38 Tibia rządzi ale mam przez nia 3x gorsze oceny :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...>>><<<... Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:39 Ta gra..to poprostu jedna wielka bujda!!! Więc chcialabym powiedziec tym ktorzy w to graja, zeby "ockeli" sie z tego dopoki moga poniewaz pozniej moze byc juz za pozno tak jak w przypadku tego chlopca, ktory zrobil krzywde swojej najblizszej osobe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:39 ja gram w tibie i jest ok mam 18 lvl:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halabala~KySy Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:40 Ludzie nie wiedza ze sa uzaleznieni, a jednak to prawda!! oni sobie nawet nie moge zdac z tego sprawy... mowia ze nie, ale tylko im sie tak wydaje, mogliby sie klucic a nawet pobic ze nie sa :d ale prawda w oczy kole :p wiem po sobie gralem w te gre... :D ale trzeba pamietac... Tibia to nie wszystko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:42 Ja też grałam w Tibię i mam paru maniaków wśród moich kolegów. Jednak ta gra wcale mnie nie pogorszyła, choć grałam nawet po kilka godzin dziennie. Moje wyniki w nauce nadal były bardzo dobre i stosunki z rodziną i przyjaciółmi także nie uległy zmianie. Po kilku miesiącach grania, najzwyczajniej w świecie - znudziło mi się to. Moi koledzy, choć grają nałogowo - pozostają normalni :) Przypadek z Wrocławia zszokował mnie. Nie wiedziałam, że może dojść aż do takich incydentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:43 Tibia to to gra która ludzia a przede wszytkim chłopcom ryje garki<głowy> mam przyjaciół z którymi sie spotykam i oni potrafia nadawac godzinami o Tibie..ale sami wiecie ze jak ktos sie tym nieinteresuje to to jest czasem wkur***. Ja sam grałem w tą gre przez moze tydzień czasu. ale niespodobała mi sie ta gra bo trzabyło siedziec nad tym godinami zeby nabic lvl. Moim zdaniem powinni ja wogóle usunąc z internetu.Bo tak jak pisza w "gazecie wrocławskiej" mozna sprzedac i kupic... <ale zeby kupic trzeba miec kase i ta kase młodzi osobnicy czesto "kradna" od rodziców.>Ale po za tym człowik jest tak oszołomiony tyą gra ze o niczym innym niemysli tylko o TIBI!No ale cóż potem przez taka gre sa takie rzeczy ze dziecko nawet dla gry potrafi zabic drugiego człowieka.! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viva la bam Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:44 Nie zgadzam sie...tez gram w Tibie i nie kazdy musi sie w to 'wjsc'.Gram od czasu do czasu..i nie gram tak emocjonalnie jak inni!!!Po prostu gram,a tak tez mozna.POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robur Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:44 Co tu duzo mowic takich to trza lac w pysk albo do zakladow zamykac !!! Ze takie debilstwo chodzi po swiecie to az szkoda gadac!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macconrad Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.jerzostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:44 TEZ GRALEM W TO ZA PRZEPROSZENIEM GOWNO DOBILEM COPRAWDA WYSKO LVL I SPRZEDALEM ZA 300ZL ALE DO DZIS ZALUJE ZE W TO GRALEM BO NIEMOGE SOBIE PORADZIC Z NAUKA TERAZ KIEDY NAJWAZNIEJSZA JEST SZKOLA ;/ pozdro NIE GRAJCIE W TO !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Idler Tibia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:44 Czy bardzo wciągnie jest faktem, że zależy to nabardziej od osoby grającej (jeden koleś napisał na forum tibia.pl, że grał 4 dni po rząd bez spania i nie widzi w tym nic nienormalnego). Mimo kiepskiej grafiki i braku dżwięku potrafi wciągnąć przypuszczalnie z powodu integracji z innymi graczami i wspólnych wypraw (kto spojrzał na nią przez minutę, to się nie dziwię, że odłożył :)). A dlaczego nerwy u tego gośćia, przecież to tylko gra... sprawa wygląda tak jak opisana została w artykule. Postać podczas walki po wyłącznieu gry pozostaje nadal w niej i jest całkowicie bezbronna. Gdy zginie, a posiadała bardzo dobre przedmioty, wysoki poziom i umiejętności, to gracz traci czasem tygodnie gry.Co do sprzedawania postaci, przedmiotów i pieniędzy z tibii jest ono faktyczne niezgodne z jej zasadami. Osobiście ten przypadek uważam za chory (chociaż sam się nieraz denerwowałem po śmierci postaci, ale osób poszkodowanych nie było, chyba, że moja ręka (modem od neostrady jest twardy :P)). P. S. Jeśli masz neostrade, to nie polecam tej gry. Neostrada ma świetne wyczucie czasu kiedy ma się rozłączyć :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BLE BLE Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.12e.piotrkow.pilicka.pl 18.04.06, 12:44 Żeby dwa lata swojej "pracy" sprzedać za 2700zł??? Inaczej, żeby przez dwa lata "pracy" zarobić 2700??? Głupich nie sieją, sami się rodzą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysy de'corps Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:45 mam wlasna siec internetowa w ktorej jest okolo 40/50 ludzi podlaczonych ponad polowa z nich gra w pibie i niekturzy to naprawde oszolomy siedzia tyle godzin ze glowa boli przyznam ze sam tez w to gram ale traktuje to gre na luzie i nie poswiecam jej tyle czasuc Pozdrawiam All Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robur Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:45 Debil!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxkowal Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.e-wro.net.pl 18.04.06, 12:45 Boshe ludzie to tylko gra.... Takich dzieci powinno się w kaftany zamykać.... choreee to!!! I pomyśleć że to 1 z ileś tam osób ;/ Psychole! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matsuma To nie Tibia, to ten chory świat. IP: *.teleton.pl 18.04.06, 12:47 Witam wszystkich czytających i serdecznie pozdrawiam "prawdziwych graczy". Gram w Tibie od 2,5 roku, a wiec mam wystarczająco doświadczenia żeby wypowiedziec się tu z sensem, a wiec zajmijmy sie pierw wytlumaczeniam co to jest Tibia. Tibia to gra rodzaju MMORPG. W grze chodzi o to zeby podwyzszac umiejetnosci postaci (są 4 profesje: Knight, Palladyn, Sorcerer i Druid). Gra jest jak prawdziwe życie w magicznym świecie(trzeba jeść żeby postaci wracały siły, trzeba trenować walke różnymi rodzajami broni, lub uczyc sie nowej magi, mając "Pacc" czyli platne konto, moża kupić sobie dom w jednym z miast i np. pływać statkami). Ze w zględu na małe wymagania sprzętowe cieszy się dużą popularnoscią. Przejdzmi teraz do problemu "nałogu". Owszem jest taki problem i ma on dwie podstawy. 1. Tworcy gry zarabiają na grze poprzez sprzedawanie płatnych kont (pacc) i dlatego gre ciągle udoskonalają by Tibia miała coraz więcej zwolenników czyli prościej mowiąc: więcej graczy = wiecej kasy. 2. Niektórzy gracze (wedlug mnie 70%), bez urazy chłopaki i dziewczyny :P , są to ludzie nieprzystosowani społecznie, mający problemy w szkole i domu, i probując przed nimi uciec trafiają na różne rzeczy np: alkohol, papierosy, narkotyki, a czasem równiesz na Tibie. Ludzie nie mający dobrego podłoża psychicznego i nie mający szczęśliwego życia w Realnym świecie (in RL) uzależniają się od Tibi. a Teraz zajmijmy się samą Tibią Autor artukuły był jedno strony. Teza którą sobie postawił jest jedno znaczna: - Tibia jest zła!! i opisał Tibie jako rzecz dzieki której można zarabiać albo można sie od niej uzależnić. Zarabianie poprzez Tibie: Zarabianie Tibią poprzez sprzedawanie KONT oraz Itemów (mieczy, tarcz itp.) z godnie z Tibia Rule (zasadami gry) punktem 3.G JEST ZABRONIONE, i jeśli wykryje to jeden z zarządzających grą kończy sie BANNEM (czasową blokadą Konta) lub USUNIĘCIEM POSTACI LUB KONTA. a co do Tibi: Gra ta rozwija wyobraźnie i zabija nude, pomaga oderwać sie od problemów i szarości życia codziennego. Osobiscie razi mnie język którym posluguja sie gracze (przydkie wyrazy) oraz ich agresywność (zabijanie slabszych graczy bez powodu). Nie Tibia jest zła, ale to nie którzy ludzie którzy w nią grają są agresywni i nie wychowani, przez to źli, a twórcy takich artykułów zamiast być obiektywni to znajduja tylko zle strony czegoś i drażą ten temat mowiąć non stop: To jest złe!! na Koniec powiem tylko tyle: zanim wyciągacie jakieś wnioski, zbadajcie dobrze problem który poruszycie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JUST ME OLECKO RULEZ ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 12:48 witajcie tibiomaniaki Jestem z Olecka ... kazdy tibijczyk wie gdzie to jest bo wywodzą sie stąd świetni gracze ,ale mniejsza o to... znam w olecku ludzi którzy przez tibie marnują sobie zycie , sam gralem w tibie wienc wim o czym mówie , obserwuje u dzieci oraz młodziezy coraz większe zainteresowanie tą grą które przeradza sie wrecz w fanatyzm i mi niech nikt nie piep*** ze to zalezy od psychiki danego człowieka , bo ten kto spotkał sie z tą gra i im bardziej miał steptyczne podejcie do niej tym bardziej go wcigała !!! TAK TA GRA POPROSTU WCIĄGA . Uważam ze tą gre powinno uznac sie zakazaną ponieważ bez wzgledu kto w jakim stopniu gra w ta gre ... jest ona jak narkotyk i mimo wszystko wikszosc z was cigle do niej wraca !!!! nimogąc sie od niej uwolnić . mówicie sobie ze gdybyście tylko chcieli to byscie przestali grac !? HAHA to tylko wasza wyobraznia wam tak podpowiada szukajac uspawiedliwienia dla waszego nałogu . APELUJE DO WAS I CAŁEGO SPOŁECZEŃSTWA POLSKIEGO !!! ZAbrońcie gry w tibie w polsce , uwieszcie mi to niebedzie ograniczanie praw czlowieka czy jakies tam podobne bzdury To bedzie Uwolnienia SPOLECZENSTWA od dżumy XXI wieku !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nienałogowy gracz Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.NET / *.stella.net.pl 18.04.06, 12:49 Słuchajcie ludzie którzy myśla że gra w "Tibie" jest zła ponieważ działa jak narkotyk,otórz jest to nieprawdą,większość osób (grających w tibie) gra z kilku prostych powodów:Tibia jest grą darmową,rozrywka,zapoznawanie ludzi (oczywiscie są do tego rużnego rodzaju portale internetowe oraz chat'y lecz tu można grać oraz poznawać ludzi),więc tak jak wcześniej powiedziałem jest grą darmową czyli nietrzeba iść do sklepu i kupywać najnowszej wersji gry za 1000zł tylko wchodzicie na stronke i ściągacie za ile?? za darmo!Lecz wiem o problemach związanych z tą grą mam kolege który gra ok. 15-20 godzin dziennie w tą gre oraz robi tzw."nocki" czyli gra przez całą noc aż do rana lecz to jest jusz lekka przesada dużo osób chodzi zbulwersowanych ponieważ ktoś im "zhakował" postacie czyli zabrał konto poprzez wirusa najczęściej "keyloggera" Lecz tibia nie jest szkodliwą grą gdy gra sie w nią z rozumem i bez żadnego uzależnienia ale szczeże mówiąc na możliwosć grania w tą grę powinny być jakieś badania. Pozdrawiam całą redakcje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yanarin Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.06, 18:25 Trzeba być dojrzałym psychicznie aby grać w Tibie, tylko niedorosłe psychicznie dzieci reagują jak nasz bohater, szczerze chcialbym znać jego nick i level :> Aktualnie uczęszczam do szkoly więc w tygodniu niegram, no tylko czasem bp hmm pod domem robie. Tylko gdy mam wolne gram okolo 5-10h dziennie ale tez trzeba wiedzieć kiedy przestać, a w Tibie zacząłem grać rok temu i jak narazie problemów z nauką przez tą grę niemam chociarz jest to złodziej czasu Odpowiedz Link Zgłoś