Gość: Vireo :) Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.ip-p05.gni.pl 18.04.06, 13:26 O_o Ciekawe ile expa mu spadlo :PP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mag Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.lapy.sdi.tpnet.pl 18.04.06, 13:27 gralam w tibie okolo pol roku, ogromna ilosc czasu mi to pochlanialo, az w koncu rodzice kupili mi instrument i moje zainteresowanie sie przenioslo... jestem im wdzieczna za to, bo zycie jest za krotkie zeby spedzac je przed komputerem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pulas~~ Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 13:28 Zapadam... ja gram i sie dobrze ucze więc nie widze ze to jest jakis problem.. znam zioma co na starsza wyskoczyl z nozem :] bo mu nie pozwalala grac xD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Garon Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 13:31 Gram w tibie ale nie bije za to swojej matki !!!!a wogul e idzie dobrze zarobic :P :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hego Kuzynek zwariowal IP: *.gni.pl 18.04.06, 13:31 No i mazs po dwuch latch uzaleznienia moj kuzynek wylandowal w toszku Zcemu? rodzice wylaczyli mu neta bo za duzo gral to sporobal sie zabic nie dal rady teraz jest w kaftanie JA nie lubie tej gry,choc gralam, zaluje! trudno ja do toszka nie pojde!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woze Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.stargard.pl / *.stargard.pl 18.04.06, 13:32 Heheh, artykół troche propagandowy, choc troche prawdy w tym jest, a co do uzaleznienia od Tibi, to chyba kazdy rodzic widzi(powinien widziec) co sie dzieje z jego dzieckiem i zabraniac mu nie ktorych rzeczy, ja gram w Tibie 2.5 roku- maniaczylem na poczatku, lecz potrafilem sie ograniczyc, a jak nie to robli to rodzice, reasumujac, w Tibie mozna grac, ale wszystko trzeba miec pod kontrola, nie nalezy jej zabraniac, poniewaz ma ona tez dobre strony. Moj najwiekszy plus, to opanowanie jezyka angielskiego z zerowego poziomu na srednio zaawansowany, a co do sprzedawania postaci- to nie jest chyba nie legalne(w swietle praw, jezeli chodzi o zasady panujace w tibi, account trading jest karalne), wiec zawsze mozna sobie dorobic, dziekuje, to wszystko, Woze, lat 19 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daro Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 13:33 Hmm... owszem Tibia wciąga, grałem w te gre 4 lata... ale żeby skończyć w nią grać trzeba poprostu dorosnąć. Jeżeli ktoś ma 20-25 czy więcej lat i w nią gra poprostu dalej ma w sobie coś z małego dziecka, ktoś kto natomiast zrozumiał że taka rozrywka jest tylko stratą czasu, choćby niewiadomo jak mocno go ta gra wciągła, będzie potrafił się od niej oderwać. Ja sam teraz odpalam Tibie może raz-dwa razy w miesiącu i TYLKO wtedy gdy naprawdę mi sie nudzi. Moim zdaniem jednak nie wciąga sama gra, a sposób w jaki gracze mogą współpracować i współżyć(bez brzydkich skojarzeń proszę :P ) w niej. Jest tu mnogość możliwości współpracy, rozmowy, czy nawet wspólnej zabawy (nie mówię tu o zabijaniu potworków ale przykładowo o ściganiu się, wyprawianiu wesel itp. itd.). Co do gry to odciąganie od niej na siłę "nałogowego" gracza jest najmniej racjonalnym pomysłem. No bo pomyślmy logicznie: Mamy osobę która jest uzależniona od tej gry, jeżeli jest uzależniona to znaczy że świadomość tej osoby jest tak zakodowana że potrzebuje tej gry by poprawnie funkcjonować(to tylko złudzenie ale silne), więc jeżeli zostanie jej to zabrane to... wybucha i robi wszystko by zaspokoić swój głód. Jeżeli w takim wypadku rodzic odetnie komputer przykładowo od prądu to żeczą jak najbardziej przewidywalną jest to że dzieciak, który jest w takim momencie w jakby "transie"(tak tak to dobre słowo) spróbuje zażegnać niebezpieczeństwa(ryzyko śmierci bochatera) robiąc coś co pozwoli mu go uratować czyli w tym wypadku na "siłe" zdobędzie dostęp do komputera, a jeżeli coś mu w tym przeszkodzi to niezbyt będzie się zastanawiał co to jest(ojciec/matka) i spróbuje to zneutralizować. To jest w pewnym sensie pewien rodzaj ataku. Z kąd to wiem ? bo sam takie miewałem przed paroma laty, bodajże 2 ataki i chyba 2 lata temu. Co się wtedy czuje ? heh trudno to opisać, tak jak mówiłem jest to w pewnym sensie trans, gra przeradza się w obsesje i jest dla nas najważniejsza, ważniejsza od wszystkiego i każdego. Moja rada? Poprostu nigdy nie dopuszczać dziecka do gry, a jeżeli już się to stanie i będzie wyraźnie widać że dziecko zaczyna głupieć to... poprostu znaleść kogoś kto gra na tym świecie co dzieciak i ugadać się żeby go ubili kilka razy gdy nikogo nie będzie w pokoju(na wszelki wypadek). Wierzcie mi że gdy straci przez jakiegoś gracza(koniecznie kogoś kogo nie zna !) wszystko co zbierał i co zyskał to znienawidzi te gre :) PS. Do rodziców - przemoc w tym wypadku w postaci bicia dziecka itp itd nic nie da, jedynie pogorszy sprawę. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: haha Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: 89.171.16.* 18.04.06, 13:34 glupszej gry na swiecie nie widzialem pozdro dla tych co w nia graja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudziu Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 13:36 Sam gram w tibie, nie powiem że mnie nie uzależniła, ale umiem zapanować nad czasem poświeconym na gre. Wszystko trzeba robić z umiarem ;]] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ry$!U Rowień Tibia wciąga jak narkotyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 13:36 W Tibie gram od 2 lat i gram do zabawy a nie dla pięniędzy, po to ta gra jest a nie jak sie innym wydaje do zarobienia pieniędzy, btw. zarobił ten chłopak na postaci 2700 zł to ile włorzył pieniędzy w kafejke? Bez ściemy z cenami prosze. Tibia wciąga ponieważ żeby być dobrym trzeba dużo grać, z czasem jest to już nawykiem, nałogiem i gróba połowa zawala szkołe, zarywa noce po to aby grać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nbeklbugwi Uh.. jak łatwo ludiz wprowadzić w błąd... IP: *.bazapartner.pl 18.04.06, 13:45 Takich co robią "chary"* za kaskę, jest nie wielu. Za to takich co lubią rać dla przyjemności jest sporawo :) lUDZIE nie dajmy się zmanipulować od taki o! Wiecie ,że chcą zainteresować i zbulwersować rodziców.. to tylko rozgłos, jeżeli im się postawimy na skalę masową będzie inaczej :P *char- postać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lumpi Re: Tibia wciąga jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 14:35 nie wiem Ci kolesie co pisali artykul powinni nie klamac a oni klamia w zywe oczy kto im uwierzy ze ktos sprzedal postac za 2700 pln (zł) czyli on by musial sorzedac z 6 postaci na 100lvl* a nabicie w rok 100lvl graniczy z cudem (oczywiscie nie mowie o graniu non stop - 24h na 7dni bo to nie mozliwe kiedys) kiedys probowalem zrobic sobie "nocke" skilowalem* z kolega od 20 do 6-7 i co usnolem sobie ok 4 i mnie wyrzucilo z gry po 15 min (bo nie gram z macro*) WIEC ZWRACAM SIE DO PANOW OD ARTYKULOW NIE SCIEMNIAJCIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: 80.50.36.* 18.04.06, 13:37 Przez pewien czas po wyłączeniu komputera postać pozostaje w grze - bezbronna i unieruchomiona staje się łatwym celem dla innych graczy. Młodzi boją się, że stracą swojego bohatera, wartego z godziny na godziny więcej, i grają. <------ co za totalna bzdura!!!!! Jesli dobrze wylogujesz gra nie pozostaje w grze... Autor artykułu prawdopodobnie jest 11-letnim chlopczykiem, ktoremu rodzice nie pozwalajac korzystac z komputera i napisal ten artykul z powodu flustracji. Gdyby ludzie grali w Tibie, bo kazde wylaczenie gry równało się śmiercią bohatera gra nie miała by żadnego sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
matrix125 Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk 22.04.06, 21:00 LOL Tibia rulez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 13:38 No nie powiem, temat który wkońcu poruszono to oznaka że problem poszerzył się na cały kraj. Sam gram w tibie od grudnia ubiegłego roku, lecz nie sądze żebym dla głupiej gry był w stanie pobić własną matke. Nie sądze żebym był uzależniony... Mam na to sposób: Połączyłem sie z dwojgiem moich kolegów i gramy na zmiane więc każdy z nas może spokojnie odpocząć. Pozdrawiam. See you in tibia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zombal Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.tygrys.net 18.04.06, 13:38 Mój kolega gra w Tibie pomóżcie mi go odciągnąć od niej on juz nie wychodzi nawet na papierosa z nami:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matis Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.toya.net.pl 18.04.06, 13:41 sam w nia gram :p ale bez przesady :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolz LOOOl narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 13:47 wezcie nie wstrzykuje se Tibi do żyły -..- Odpowiedz Link Zgłoś
matrix125 Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk 22.04.06, 20:57 TO JEST B.Z.D.U.R.A chodze dzo 6 klasy gram w tibie dużo przedewszystkim na OTS- ach ale bez przesady chyba każdy mój kumpel kt€ry gra w Tibie by tak powiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.04.06, 13:41 Haha Ja Gralem w Tibie 2 Lata Potem Mi Sie Znudzila Sprzedalem Hara i Juz Dlugo Nie Gram :)Pozdro All Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łypa Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.elk.mm.pl 18.04.06, 13:41 Zje..a ta Tibia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: +KaT+ Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 13:42 Zaraz będzie że to narkotyk i trzeba go zabronić. Zaraz wielka straż miejska będzie zgrywać wielkich bohaterów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~Piotrek Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.68.75.87.debica75.tnp.pl 18.04.06, 13:44 Hail Tibia :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emila Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.conn.pl 18.04.06, 13:46 hahhaha to śmieszne jest :P I chciałam powiedziec, ze to nie jest prawda to co jest tam napisane :P ja gram w tibie , moze wciaga, ale bez przesady. Jak sie wylacza gre i nie ma krzyzykow (ci co graja wiedza o co chodzi) to postaci nie moga zabic bo ona od razu sie wylogowuje :P Dobra nie chce mi sie juz pisac:/ TIBIA TO FAJNA GRA :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 13:47 Hehe macie racje ze szkoda tracic pieniedzy na wirtualne zabawy .. ja keidys tak samo myslalem moi koledzy grali w tibie a ja co chwile sie z nich smialem ze graja w gre ktora graficznie jest podobna do MArio bross dopuki w nia nie zagralem ... od tamtej pory moje podejscie do tej gry sie zmienilo gram czesto i wydalem prawdziwe pieniadze by kupic pieniadzy w tibi . W tibie gram juz przeszlo rok i mam nadzieje ze bede gral jeszcze dluugo poniewaz gra bardzo mnie zaintereseowala . Dzieki tej grze nauczyłem sie jezyka obcego (angielski) ... w szkole ciezko mi bylo przysswoic ten jezyk ale w grze niektore zwroty i slowka sa bardzo potrzebne i duzo sie je powtarza wiec je pamietam ... to wszystko co mialem do powiedzenia .... Pozdro and see you in Tibia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Morhed Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 13:47 tez w to kiedys gralem.Wciaga jak malo co.Grasz,grasz,grasz ciagle i ciagle, a wyglada to jak shit;].Boje sie pomyslec co zrobia nalogowi gracze jak ktos ich shakuje 0.o. Pozostaja nadzieja ze kiedys zabronia w to grac:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM Mietek of Kyra Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 13:51 Ktos chce hunted? -.- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Nieprawda :P:P:P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 13:49 fajnie sie w to gra i idzie zarobic :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hunted Tibia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.04.06, 13:49 Ten artykuł nie jest do konca prawda sam gram w tibie od 12 stycznia 2005 i wcale tibie nie jest dla meni nałogiem gram tlyko dla przyjemnosci nie sprzedaje postacia ni ich nie kupuje i gram tylko w wolnym czasie wiec tibie jest narkotykiem raczej dla mlodszych chociaz gdy powiedzilem o tym artykule koledze to powiedzial ze on kocha tibie... wiec to juz zalezy od osoby ktora gra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Master of Karate Kradzieże - Tibia. IP: *.futuro.pl 18.04.06, 13:49 Mnie raz koleś okradł na ~210k... Wku**łem się jak ch**, ale jakoś gram dalej. Najwięcej Polaków gra na Celeście (Celesta) i uważam, że tylko kretyni mogą grać aż tyle czasu w Tibie -.- Ja gram dosyć mało, ale już długi okres czasu. Podczas grania zginąłem pełno razy, ale nigdy się nie wyżywałem na rodzicach, bo nie jestem palantem z jakiegoś patologicznego domu. Nick największego oszusta Tibijskiego: Sorlag Slash. cYa iN TiBiA =) [Celesta THE BEST] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarnuch Re: Tibia - jest wyjebista lolki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.06, 13:51 ta gra jest wyje..a wy sie nie znacie bo grac nie umiecie lolki je..e albo nie stac was na internet zje..e durnie :D Odpowiedz Link Zgłoś