Dodaj do ulubionych

Nowa ścieżka rowerowa to bubel

IP: *.os1.kn.pl 17.05.06, 22:07
A teraz codziennie widze z okna autobusu co sie dzieje na Krzywoustego
remontowanym odcinku!To co jest budowane jako droga dla rowerów to jakaś
parodia!Równie dobrze mogłoby jej nie byc,a zaoszczedzone pieniądze
dajmy "fachowcom"ze ZDIKU,którzy na wszelkie rozsadne uwagi mają jedna
śpiewke nie da sie...Polska ,mieszkam w Polsce.....
Obserwuj wątek
    • lukas_wrocek Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel 17.05.06, 22:58
      na stablowicach na ulicy glownej tez sciezka jest smiesznie zrobiona, nagle zjezdza na ulice i jej nie ma... jedziesz sciezka a nagle musisz wjechac pod prad na ulice!! absurd!
      • Gość: k Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 10:11
        a nie pomyslales, ze to jest sciezka w druga strone? niekiedy sa jednostronne.
        wystarczy popatrzec na znaki rowerkow...
        • Gość: artek Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 11:21
          > a nie pomyslales, ze to jest sciezka w druga strone? niekiedy sa jednostronne.
          > wystarczy popatrzec na znaki rowerkow...

ta na ulicy głównej akurat chyba taka nie jest.
          anyway, sposób jej poprowadzenia to kolejny chory wymysł projektanta zmuszonego
          aby droge dla rowerów wstawić - czy ma ona sens czy nie. w końcu liczy się
          sztuka i kolejne kilometry do sprawozdawczości.
        • Gość: radek Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.05.06, 11:38
          > a nie pomyslales, ze to jest sciezka w druga strone? niekiedy sa jednostronne.
          > wystarczy popatrzec na znaki rowerkow...

radze sie wczesniej dobrze zaznajomic z tym przypadkiem:
          rowery.eko.org.pl/galeria/thumbnails.php?album=184
          a potem komentowac
          • Gość: {5} Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: 194.187.183.* 18.05.06, 11:50
            > radze sie wczesniej dobrze zaznajomic z tym przypadkiem:
            > rowery.eko.org.pl/galeria/thumbnails.php?album=184
            > a potem komentowac

Dobre;) U mnie też jest dużo takich kwiatków.
        • Gość: bartone Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 18:39
          to jest dwookjeroonkowa scierzka, po drugjej stronie jest.. trawka :)

b.
        • Gość: divak2 Taki znak IP: *.ift.uni.wroc.pl 22.05.06, 15:26
          _nie_służy_ do wyznaczania kierunku jazdy (vide kodeks drogowy), a jedynie do
          oznaczania, że pas, na którym go namalowano, jest drogą rowerową. Do wyznaczaia
          kierunku jazdy służą _tylko_strzałki_ malowane na jezdni i odpowiednie znaki
          nakazu i informacyjne.
      • Gość: bartone Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 18:37
        ano jechauem tamtedy.. powiem krootko - zgloopiauem... nadjezdzajacy autobus dau
        mi do myslenia - czy pod jego koua, tak jak scierzka prowadzi, czy prosto w
        trawe?..
        jadac byuem troche zamyslony faktem nowej slicznej trasy rowerowej w mych
        okolicach.. ale do tamtego momentu..

b.
    • Gość: rover Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 23:03
      zdik na zawsze racje i zawsze bedzie dawał odpór !
      • Gość: michałó Loda rowerzystom! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.06, 09:40
        Czy ci rowerzyści są jacyś niedorozwinięci? Może w ogóle wyburzyć całe miasto,
        żeby mieli odpowiednią ilość ścieżek i dobre promienie skrętu? Jak kierowca się
        nie zmieści w zakręcie, to się podnosi krzyk, że za szybko jechał, ale jak
        rowerzyście ciasno, to mu trzeba drogę przebudować? Ja wiem, że większość jeździ
        na zaniedbanych rowerach, bez świateł i ze słabymi hamulcami, ale czy to ma być
        usprawiedliwienie? Z tymi światłami też pojechali po bandzie: każdy musi
        odczekać na zmianę świateł, tylko nie panicz rowerzysta, bo jemu się Należy.
        Ciekawe, że ścieżki rowerowe to im ciasne, ale po Rynku to sobie urządzają
        slalomy między pieszymi, a zwłaszcza dziećmi, "na grubość lakieru" i bez
        hamowania. Tam im nie ciasno? I jeszcze co chwila ktoś kwacze na zakaz wjazdu na
        Rynek. Strach pomyśleć, co by się tam działo bez tego zakazu.
        • Gość: Kaziu Re: Loda rowerzystom! IP: *.dcg.pl 18.05.06, 09:58
          I jeszcze co chwila ktoś kwacze na zakaz wjazdu n
          > a
          > Rynek. Strach pomyśleć, co by się tam działo bez tego zakazu.

Jakiego zakazu????????
        • Gość: fakir Re: Loda rowerzystom! IP: *.os1.kn.pl 18.05.06, 10:04
          idąc tokiem twojego rozumaowania nalezy zakazac ruchu samochodów po mieście,
          ponieważ 90-95% kierowców przekracza dozwolona 50-kę, a na niektórych drogach
          dozwoloną 70-kę. Nie mówiąc o sposobie parakowania, wjazdu w miejsca
          niedozwolone itp.
          > jak kierowca się
          > nie zmieści w zakręcie, to się podnosi krzyk, że za szybko jechał, ale jak
          > rowerzyście ciasno, to mu trzeba drogę przebudować?
          tak sie robi w krajach uważanych za wzór pod tym wzgledemi
          > na zaniedbanych rowerach, bez świateł i ze słabymi hamulcami, ale czy to ma
          być usprawiedliwienie?
          heheh - to mnie ubawiłes, patrzac na samochody to same nówki śmigaja....
          a poważnie - karac za stan techniczny bezwzględnie!! Wszystkich uczestników
          ruchu oczywiście...
          > Rynek. Strach pomyśleć, co by się tam działo bez tego zakazu
          a co miałoby sie dziać - nic
          • Gość: michałó Re: Loda rowerzystom! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.06, 10:17
            Jakie to klasyczne. Powiedzieć coś niepochlebnego o rowerzystach, to zaraz
            zmienią temat na bicie Murzynów przez kierowców samochodów.
            • Gość: artek Re: Loda rowerzystom! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 10:52
              > Jakie to klasyczne. Powiedzieć coś niepochlebnego o rowerzystach, to zaraz
              > zmienią temat na bicie Murzynów przez kierowców samochodów.

a klasyczne, klasyczne. bo okruchy u rowerzystów widzą a belki we własnym
              samochodzie nie ...
              gdy tylko coś się o drogach dla rowerów napisze to zaraz wyjeżdża się z
              rowerowymi widziimsię i wydumanymi żądaniami.
              i zaraz wypomina się wszystkie przewinienia jakiś tam osobników na rowerach
              generalizując i zarzucając je wszystkim bez wyjątku.
              a na koniec twierdzi że skoro i tak nie jeżdżą to po co im te drogi? i niech
              jeszcze podatek płacą ...

a przeciez gdyby projektant projektujacy te rowerowe gówna zwane drogami dla
              rowerów zaprojektował w taki sam sposób jakąkolwiek jezdnię, to larum by sie
              niemożebne rozeszło, a i projektant szybciutko by z pracy wyleciał.

bo widac taka alfia natura co niektórych kierowców: "ja chcę wszystko bo mi się
              nalezy, a innych pi..rzyć!"
              • Gość: michałó Re: Loda rowerzystom! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.06, 11:14
                Nie kierowcy narzekają teraz na drogę, tylko rowerzyści. To i o rowerzystach
                mowa i o ich belkach oczach. Będzie artykuł o kierowcach, to pogadasz sobie o
                ich belkach w oku.
                • Gość: artek Re: Loda rowerzystom! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 12:07
                  > Nie kierowcy narzekają teraz na drogę, tylko rowerzyści.

kierowcy narzekaja ZAWSZE!
                  tylko nikt im z tego powodu wyrzutów nie czyni ani nie wyzywa od fanatyków czy
                  podonie.

> To i o rowerzystach mowa
                  właśnie

> i o ich belkach oczach.
                  możesz byc pewien, że rowerzysta wiecej zauważa niż kierowca. szczególnie, że
                  ogromny odsetek rowerzystów to równiez kierowcy.

> Będzie artykuł o kierowcach,
                  takie dyskusje są permanentne - z popularnych tematów ostatnio ucichło
                  miauczenie o objazdach i remoncie grunwaldzkiego, teraz na topie są dziury w
                  jezdniach i wyprowdazanie ruchu samochodowego ze starego miasta.

> to pogadasz sobie o ich belkach w oku.
                  mało mnie taka rozmowa wzrusza.
                  szkoda tylko że co niektórzy nie mają ochoty choć odrobine wysilić się na
                  obiektywizm.
            • Gość: fakir Re: Loda rowerzystom! IP: 195.117.40.* 18.05.06, 13:44
              A do czego masm zrobić porównanie? Wozów konnych czy żeglugi rzecznej? :)
        • Gość: {5} Re: Loda rowerzystom! IP: 194.187.183.* 18.05.06, 10:42
          Niedorozwinięci są conajwyżej kierowcy. Rozpędzony samochód z rowerzysty zrobi
          miazgę, a rozpędzony rowerzysta może conajwyżej porysować lakier i ubabrać ulicę
          na czerwono.
          Do promieni skrętu nie mam zastrzeżeń, za to nie podobają mi się zjazdy i
          podjazdy przy przejściach poziemnych. Promienie skrętu mają znośne, ale
          wszystkie te przepiękne klombiki i inne ozdobniki zasłaniają widok. Np.
          podjeżdżając nie widzę czy ktoś zjeżdża (i odwrotnie).
          Szanowny Pan Kierowca na pewno lubi stać na światłach, prawda? Rowerzyści też
          nie lubią. Poza tym, z miłą chęcią posłucham którędy rowerzyści powinni
          objeżdżać Rynek.
          • Gość: michałó Re: Loda rowerzystom! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.06, 10:56
            Centrum odpowiadania niemyślącym fanatykom informuje, że samochód nie jest
            jedynym, w co może uderzyć rozpędzony rowerzysta, a pieszy na zderzeniu z
            rowerem dobrze nie wyjdzie. Ale to typowe: my jesteśmy biedni rowerzyści, każdy
            może nas skrzywdzić, a piesi? Jacy piesi? Piesi to bydło plączące się nam pod
            kołami i niech lepiej na siebie uważają.
            Centrum informuje również, że rowerzyści powinni objeżdżać Rynek tymi samymi
            drogami, którymi objeżdżają go samochody. Czy niemyślący fanatycy również na
            Odrzańskiej i Kuźniczej są ściagani przez TIRy jadące osiemdziesiątką?
            • Gość: {5} Re: Loda rowerzystom! IP: 194.187.183.* 18.05.06, 11:06
              Ja nie wjeżdżam rowerem na ulice. Durny kierowca potrafi niezauważyć innego
              samochodu, toteż się tam nie pcham. Poza tym jazda ulicą to wątpliwa przyjemność
              kiedy rozwścieczony kierowca zaczyna trąbić za plecami. Chce, to niech ominie,
              byle nie na "grubość lakieru".
              Analogicznie, piesi pakujący się na droge rowerową sami narażają się na
              okaleczenie. Póki co, zwalniam kiedy widzę pieszych na drodze lub blisko drogi
              dla rowerów.
              • Gość: michałó Re: Loda rowerzystom! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.06, 11:32
                Bujać to my, panowie szlachta. Co ty myślisz, że ja nie widzę, jak wygląda ruch
                uliczny? Mało to ja rowerzystów widuję? Zawsze ich samochody wyprzedzają
                zjeżdżając pół pasa w lewo, nikt nie trąbi, jak trzeba, to poczekają. Ale
                rowerzysta, jak się jeden narwany kierowca trafi na setkę normalnych, to zaraz
                się rozedrze, że go wszyscy dyskryminują i mijają o włos łonowy. A jak kierowca
                zatrąbi, bo rowerzysta jedzie tak, że stwarza potencjalne zagrożenie, to
                rowerzysta zaraz leci zapisać w blogu, że go samochodziarze poganiają. Ty nie
                jesteś czasem jednym z tych, na których muszę właśnie po ciemku trąbnąć, bo nie
                mają żadnych świateł i ledwo ich widać?
                • Gość: {5} Re: Loda rowerzystom! IP: 194.187.183.* 18.05.06, 11:41
                  My narzekamy na narwanych kierowców, a wy na narwanych rowerzystów. Każdy ma
                  troche racji. Zrobiła się z tego wszystkiego walka kierowcy vs rowerzyści vs
                  piesi. W artykule chodziło o nieprzemyślane ścieżki rowerowe.

> Ty nie jesteś czasem jednym z tych, na których muszę właśnie po ciemku
                  trąbnąć, bo nie mają żadnych świateł i ledwo ich widać?
                  Nie jeżdże ani po ulicach, bo strach, ani po ciemku, bo lampki nie mam ;)
                • tomek854 Re: Loda rowerzystom! 18.05.06, 17:13
                  > jesteś czasem jednym z tych, na których muszę właśnie po ciemku trąbnąć, bo nie
                  > mają żadnych świateł i ledwo ich widać?

A od trąbienia to widać go lepiej? ;-)
            • Gość: artek Re: Loda rowerzystom! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 11:10
              > a pieszy na zderzeniu z rowerem dobrze nie wyjdzie.

powiedz to mojej zonie.
              gdy wpadł na nią łysy bysio łażący z dupeczką po drodze dla rowerów, to
              dziewczyna przy nieudanej próbie minięcia wylądowała z rowerem w krzakach na
              poboczu. efektem był pokiereszowany rower i całe mnóstwo siniaków.
              a bysio tylko rzucił krótką kurwą i pomaszerował dalej.

> Ale to typowe: my jesteśmy biedni rowerzyści, każdy
              > może nas skrzywdzić, a piesi? Jacy piesi? Piesi to bydło plączące się nam pod
              > kołami i niech lepiej na siebie uważają.

bardzo prosze nie przenoś swych samochodowych fobii na innych użytkowników dróg.
              mimo ze sam zapewne żywisz odczucia jakie opisałeś w stosunku do rowerzystów czy
              pieszych, nie oznacza, że oni reaguja podobnie.

btw chorobę wsciekłych kierowców da sie leczyć!
              • Gość: {5} Re: Loda rowerzystom! IP: 194.187.183.* 18.05.06, 11:13
                > btw chorobę wsciekłych kierowców da sie leczyć!
                Do takich trzeba strzelać ;)
              • Gość: michałó Re: Loda rowerzystom! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.06, 11:25
                A czym miał bysio rzucić, jak na niego wpadła laska na rowerze? Ścieżka czy nie
                ścieżka, jak się chce być mijanym w bezpiecznej odległości, to trzeba innych też
                tak mijać, a nie jak to zwykle rowerzyści robią - na styk. Człowiek się zasłoni
                ręką przed takim batmanem, batman potrąci, straci równowagę, a potem będzie miał
                pretensje, bo on tu panie po ścieżce i wszystko może.
                • Gość: {5} Re: Loda rowerzystom! IP: 194.187.183.* 18.05.06, 11:34
                  Mniejsza z tym kto bardziej na takim spotkaniu ucierpi. Faktem jest, że piesi
                  drzwiami, oknami pchają się na ścieżki rowerowe, często z psami i często prosto
                  pod koła. Namalowany rower oznacza rower i tylko rower.
                • Gość: .... Re: Loda rowerzystom! IP: 62.87.245.* 18.05.06, 11:45
                  Jestem i kierowcą samochodu i rowerzystą, na zmianę sobie do pracy jeżdzę tymi
                  środkami lokomocji. I rowerzyści i kierowcy i piesi wyczyniają cuda. Ale
                  niektóre to przegięcie. Np powyższe chodzenie pieszych po drodze dla rowerów,
                  ciekawe jak byś zareagował na pieszego lub rowerzyste na środku Twojego pasa jak
                  jest obok droga dla pieszych/rowerów? Ja wiem, jedziesz i trąbisz, ale masz
                  rację, bo po to są wydzielone drogi aby z nich korzystać. Będąc na rowerze
                  korzystamy najpierw z dróg na rowery, jeśli nie ma to chodnikami o ile mają
                  odpowiednią szerokość, a jak i tego nie ma to niestety trzeba już jezdnią a tu
                  zaczyna się jazda i wymuszanie przez kierowców. Albo inny nagminny przypadek.
                  Kierowca skręca z drogi np. w prawo, a zaraz za zakrętem jest i chodnik i droga
                  dla rowerów, która przecina jezdnię. I robi kierowcą jak widzi pieszych i
                  rowerzystów? W 95% wymusza na nich pierwszeństwo. Nie raz mi zdarzyło się jak
                  jakiś baran - kierowca zatrzymywał się na pasach dla pieszych i bluzgał na mnie
                  (przejeżdzałem na drodze dla rowerów) że tu sie rowery przeprowadza albo inne
                  pomysły wynikające z całkowitej ignorancji sporej części kierowców. Ale i
                  rowerzyści też często są sobie winni. Nie raz się wściekałem jak barany jeżdżą
                  np. Legnicką jezdnią, a tam przecież jest droga dla rowerów. Ale wytykanie sobie
                  nic nie zmieni. Trzeba zmienić postępowanie, a to powolny proces. Howgh!
                • Gość: artek Re: Loda rowerzystom! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 11:59
                  > A czym miał bysio rzucić, jak na niego wpadła laska na rowerze?
                  no tak, kultury u ciebie widac za grosz.

> Ścieżka czy nie ścieżka, jak się chce być mijanym w bezpiecznej odległości,
                  > to trzeba innych też tak mijać,

taaa

> a nie jak to zwykle rowerzyści robią - na styk.
                  dyskusja nie o tym jak sie kogo mija, tylko o tym że niekoniecznie pieszy w
                  starciu z rowerem jest bez szans.
                  cześciej jest na odwrót, bo to pieszy cześciej lezie środkiem na oslep, a
                  rowerzysta ratując sytuację kasuje siebie i rower.
                  zreszta dokładnie tak samo to działa na drogach - kierowca w obliczu możliwego
                  zderzenia z samochodem/rowerem/pieszym desperacko próbuje manewrować i w
                  rezultacie sam sie rozbija
                  • Gość: michałó Re: Loda rowerzystom! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.06, 13:09
                    Ale pokazujesz poziom logiki. Rowerzysta po zderzeniu z pieszym spadł z roweru,
                    więc pieszemu wcale nie jest tak źle, jak się z nim zderzyć. W ogóle ciekawi
                    mnie, z jaką trzeba prędkością jechać, żeby mieć problemy z wymanewrowaniem po
                    zobaczeniu pieszego na ścieżce. Śmierdzi mi tu klasycznym niedostosowaniem
                    prędkości do warunków jazdy, bo nie uwierzę, że piesi wyskakują z krzaków przed
                    nadjeżdżające rowery. Jak kogoś zaskakuje widok przeszkody na ścieżce, to
                    znaczy, że jechał nieostrożnie. Jak nie umie bezpiecznie ominąć tej przeszkody,
                    to niech nie wyjeżdża poza własne podwórko. Proste.
                    • Gość: artek Re: Loda rowerzystom! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 13:43
                      > Ale pokazujesz poziom logiki.
                      jaki?

> Rowerzysta po zderzeniu z pieszym spadł z roweru,
                      > więc pieszemu wcale nie jest tak źle, jak się z nim zderzyć.

ja udowadniam, że nie masz racji pisząc że "pieszy na zderzeniu z rowerem dobrze
                      nie wyjdzie."
                      powyższe twierdzenie (wraz z całą twoją tezę o zabijaniu pieszych przez
                      rowerzystów) jest nieprawdziwe, bo równie dobrze (jak widać na załączonym
                      przykładzie) pieszy ze zderzenia z rowerem wyjdzie bez szwanku, a rowerzysta i
                      rower nie.

> żeby mieć problemy z wymanewrowaniem po
                      > zobaczeniu pieszego na ścieżce.

widać nigdy ci sie nie zdarzyło jechać droga dla rowerów o szerokości 1.5 metra
                      i wymijać spacerujących na całej szerokości pieszych i zupełnie nie reagujacych
                      na dzwonienie. szerokość roweru wraz kierownica to 60-70 cm. ile miejsca zostaje
                      na rower przy dwójce pieszych w niewłaściwym miejscu?

> Śmierdzi mi tu klasycznym niedostosowaniem
                      > prędkości do warunków jazdy,
                      jakoś watpię czy jazda z predkością nie przekraczająca 20 kmph na drodze dla
                      rowerów, w dzień słoneczny i suchy, na drodze dla rowerów jest niedostosowaniem itp

> bo nie uwierzę,że piesi wyskakują z krzaków przed
                      > nadjeżdżające rowery.
                      tak samo nie uwierze że piesi wyskakują z krzaków czy z chodnika wprost przed
                      nadjeżdżające samochody.

> Jak nie umie bezpiecznie ominąć tej przeszkody,
                      > to niech nie wyjeżdża poza własne podwórko.

taka uwaga jest wyjątkowo głupia - jesli by zastosować ją do kierowców to 90% z
                      nich nie powinno w ogóle wyjeżdżać poza swoje podwórko!
                      Proste!
                      • Gość: szataga Re: Loda rowerzystom! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 17:32
                • tomek854 Re: Loda rowerzystom! 18.05.06, 17:16
                  Rozumiem, że gdy ujrzysz pieszego na środku jezdni to też ochoczo wjedziesz w drzewo, a jak ci ten ktoś powie na twoje pretensje "myśli sobie taki, że jedzie samochodem po ulicy i wszystko może" to go tylko przeprosisz, wsadzisz samochód na lawetę i pojedziesz go naprawiać, tak?

Ścieżka dla rowerów to jest ścieżka dla rowerów a nie dla pieszych. Można poznać po tym, że się nazywa "dla rowerów" a nie "dla pieszych".

I akurat pieszy na ścieżce dla rowerów nie ma żadnych praw podobnie jak na jezdni, torach kolejowych czy autostradach.
        • Gość: wulka Do michałó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 14:37
          Rowerzyści są jak najbardziej rozwinięci!! Mam nadzieję,że Ty też ! Jestem
          rowerzystką i muszę przyznać, że rzadko kiedy ktoś zwraca uwagę na rowerzystę.
          A to starsza babcia tudzież dziadek, która spaceruje sobie po i tak wąskiej
          ścieżce, reagująca tylko na donośne słowo "przepraszam", odsuwająca się ze
          skrzywieniem ze słowami "wariat" czy też "gdzie masz dzwonek" czy też grupy
          ludzi zajmujące całą szerokość chodnika (no jasne! Przecież dla rowerzysty to
          tylko ulica się nadaje!Na niej bezpiecznie jak nie ma co!) i na których
          najzwyklejszy dzwonek też nie działa ... czy też ciekawe decyzje władz o
          budowaniu jakiś bubli... Pewnie jak sobie dziś po południu pójdę na rower to
          mogłabym jeszcze kilka faktów tu dopisać ... Mam nadzieję że doczekam się
          czasów, kiedy za łażenie po ścieżce będzie grozic mandat! A NA KONIEC
          POZDRAWIAM ROZWINIĘTYCH ( czyli Rowerzystów szczególnie) i Ciebie też.
        • tomek854 Re: Loda rowerzystom! 18.05.06, 17:11
          > Czy ci rowerzyści są jacyś niedorozwinięci? Może w ogóle wyburzyć całe miasto,
          > żeby mieli odpowiednią ilość ścieżek i dobre promienie skrętu?

nie. Wystarczy budując ścieżki stosować się do przyjętych norm.

Jak kierowca się
          > nie zmieści w zakręcie, to się podnosi krzyk, że za szybko jechał, ale jak
          > rowerzyście ciasno, to mu trzeba drogę przebudować?

Nowe drogi buduje się zgodnie z normami budowy dróg. A ścieżki nie bardzo - to jest róznica

Ja wiem, że większość jeździ
          > na zaniedbanych rowerach, bez świateł i ze słabymi hamulcami, ale czy to ma być
          > usprawiedliwienie?

A kto próbuje to usprawiedliwiać? Akurat promienie skrętu potrzebne są tym na sprawnych, dobrych rowerach, bo to oni się mogą rozpędzić.

Z tymi światłami też pojechali po bandzie: każdy musi
          > odczekać na zmianę świateł, tylko nie panicz rowerzysta, bo jemu się Należy.

Ciekawe jak byś spiewał, gdybyś podczas jazdy samochodem musiał 4 razy stać na skrzyżowaniu Hallera i Powstańców na przykład i uczciwy przejazd przez to skrzyżowanie zajmował by ci blisko 5 minut.

> Ciekawe, że ścieżki rowerowe to im ciasne, ale po Rynku to sobie urządzają
          > slalomy między pieszymi, a zwłaszcza dziećmi, "na grubość lakieru" i bez
          > hamowania. Tam im nie ciasno?

O. Oni tak specjalnie wybierają dzieci? Czy to, że "zwłaszcza dziećmi" to czysty przypadek?

I jeszcze co chwila ktoś kwacze na zakaz wjazdu n
          > a
          > Rynek. Strach pomyśleć, co by się tam działo bez tego zakazu.

Hm. A co by się działo? Kiedyś nawet samochody jeździły...

A takl na marginesie: wbrew powszechcnemu przekonaniu geje i cykliści to zazwyczaj nie to samo, ale pewnie wyjątki się zdarzają, więc jak dobrze poszukasz, to pewnie znajdziesz kogoś, komu będziesz mógł zrobić loda
        • Gość: bartone Re: Loda rowerzystom! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 19:06
          >zakaz wjazdu na Rynek. Strach pomyśleć, co by się tam działo bez tego zakazu.

a to on wogoole tam jeszcze jest? :)

b.
    • tomek854 Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel 18.05.06, 04:04
      * Grudzień 1999 r. - Carrefour wybudował kładkę dla pieszych nad al. Hallera, która połączyła ścieżkę biegnącą wzdłuż nasypu kolejowego, niestety, nikt nie zauważył, że kładce potrzebny jest podjazd, bo przemieszczają się tędy głównie rowerzyści i matki z dziećmi w wózkach

A to jest w ogóle ciekawe. Bo się okazało, że nie można dokonać odbioru. bo kładka nie ma podjazdów dla inwalidów, które są obowiązkowe. Wówczas zagrodzono ponownie wejścia na schody. A potem zniknęły. A czy kładka kiedykolwiek została odebrana? :-)
    • Gość: Ani74 Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.ar.wroc.pl 18.05.06, 07:16
      Mieszkam przy al. Armii Krajowej, przy której są piękne ścieżki rowerowe.
      Niestety, rzadko nimi jeżdżą rowerzyści. Jeżdżą za to bardzo namiętnie po
      ścieżkach dla pieszych. Po co więc budować nowe ścieżki, skoro i tak rowerzyści
      nie będą po nich jeździć?
      Ania z Armii Krajowej
      • Gość: fakir Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.os1.kn.pl 18.05.06, 07:32
        Na ostanim groszu piesi namietnie chodzą po scieżce zamiast po chodniku . - moze
        wiec zlikwidujmy chodniki po co one. A powaznie - nie wiem jak jest na Armii
        Krajowej - ale przestańmy wreszcie generalizować niechlubne sytuacje w miejskim
        ruchu drogowym... paskudne wykroczenia maja na sumieniu zarówno kierowcy,
        rowerzyści, i piesi. No ale co sie dziwic skoro prawdopodobieńtwo przyłapania na
        łamaniu przepisów je niewiele wieksze od wygranej w totolotka :(. Płacz jest
        dopiero jak dojdzie do tragediii....
      • Gość: artek Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 08:56
        > Mieszkam przy al. Armii Krajowej, przy której są piękne ścieżki rowerowe.
        > Niestety, rzadko nimi jeżdżą rowerzyści.

bo za wąskie, kanciaste i jednokierunkowe

> Po co więc budować nowe ścieżki, skoro i tak rowerzyści
        > nie będą po nich jeździć?

sure, bo jak już budowac to tak, żeby się nadawały do jazdy.
        bo ludzie nie głupi i złego nie kupią. za każdym razem zagłosuja nogami. czy też
        kołami.
        a jesli ludzie łażą po drogach dla rowerów, cóż, ślepi i wygodni, ale też jest
        tak, ze jeśli chodnik jest 2 metry dalej, to pieszy idzie drogą dla rowerów. tak
        jest np. na milenijnej czy na ostatnim groszu - chodnik jest między jezdnią a
        droga dla rowerów. to też błąd w projekcie, powinno być na odwrót: przy jezdni
        droga dla rowerów (blisko, z odpowiednią skrajnią, a potem oddzielony pasem
        zieleni chodnik. i wszytsko gra.
      • Gość: {5} Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: 194.187.183.* 18.05.06, 10:25
        Czy są piękne, to można polemizować. Miejscami są nierówne i za wąskie, a na
        skrzyżowaniu przy Biedronce, na zielone trzeba czekać całe wieki. Nieciekawie
        jest też na innych skrzyżowaniach, np. wyjazd z Mac'a albo ze stacji benzynowej,
        gdzie kierowcy jeżdżą chyba z klapkami na oczach. Plusem są obniżone krawężniki,
        ale też nie wszędzie.
        Co do rowerzystów jeżdżących po chodnikach. Droga rowerowa od FATu w stronę
        Tarnogaju idzie prawą stroną. Przy Carrefourze przeskakuje na środek, ale
        najpierw trzeba pokonać 2 pary świateł. Na skrzyżowaniu z Powstańców, droga
        rowerowa przeskakuje na lewą stronę (3 pary świateł, nie licząc tych na jezdni
        tramwajowej). Po prawej stronie też są światła dla rowerzystów, ale droga się
        urywa za przejściem (pewnie dlatego postawili płotek, zakleili światła i dumni).
        Aleja Wiśniowa prezentuje się nieco ładniej, ale na drodze rowerowej trzeba
        walczyć z pieszymi i psami. Bo te namalowane na drodze rowerery to dla ozdoby są
        przecież. Nie pamiętam czy na Armii Krajowej droga rowerowa jest po obu
        stronach, ale gdyby ktoś chciał dostać się do parku, musi pokonać kolejne 4 pary
        świateł (nie licząc tych na jezdni tramwajowej).
        Rowerzyści miejscami głupieją albo tracą cierpliwość, aczkolwiek nie są często
        bez winy.
      • Gość: radek Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 18.05.06, 12:35
        > Mieszkam przy al. Armii Krajowej, przy której są piękne ścieżki rowerowe.
        LOL :DDDDDD
      • Gość: wulka Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 16:25
        Mnie tam mozesz często zobaczyć. Jadąca na taką, powiedzmy różową scieżką.. i
        wcale nie jeżdzę chodnikiem.Pozdrawim
    • el_p Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel 18.05.06, 07:55
      "Grudzień 1999 r. - Carrefour wybudował kładkę dla pieszych nad al. Hallera,
      która połączyła ścieżkę biegnącą wzdłuż nasypu kolejowego, niestety, nikt nie
      zauważył, że kładce potrzebny jest podjazd, bo przemieszczają się tędy głównie
      rowerzyści i matki z dziećmi w wózkach."

Autor sam jest rowerzysta albo matka z dzieckiem. Kladka nie przemieszcza sie
      prawie nikt, raczej sa to sporadyczne osoby. Sluzy glownie jako siedzicko przy
      libacjach.

Przestancie juz robic z tych rowerzystow takie kaleki i swiete krowy. Promien
      skretu za maly, na swiatla trzeba dlugo czekac. Moze jeszcze asfalt zbyt
      szorstki i trzeba mocniej pedalowac?
      • Gość: fakir Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.os1.kn.pl 18.05.06, 08:03
        > Przestancie juz robic z tych rowerzystow takie kaleki i swiete krowy. Promien
        > skretu za maly, na swiatla trzeba dlugo czekac. Moze jeszcze asfalt zbyt
        > szorstki i trzeba mocniej pedalowac?
        Przypomnij sobie te słowa kiedy jakiegoś przez kretyństwo projektantów
        poturbujesz lub zabijesz... A pozniej sa narzekania ze mimo sciezki (nie
        nadającej sie często do niczego) rowerzysta pocina drogą...
        • el_p Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel 18.05.06, 08:43
          Ja nie narzekam, jak wsiadam na rower to jezdze droga bo nie lubie sciezek, nie
          wiem jak mialbym kogos poturbowac:)
          Zaczyna mnie juz przerazac rowerowy terroryzm: dajcie nam sciezki, dajcie to
          dajcie tamto. Ok wprowadzic podatek od rowerow i budowac. A tak, wala.
          • Gość: artek Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 09:54
            > Zaczyna mnie juz przerazac rowerowy terroryzm: dajcie nam sciezki, dajcie to
            > dajcie tamto.

a dlaczego uważasz, że to terroryzm? jak dotychczas nikt nie okreslał mianem
            samochodowego terroryzmu ani nachalnego żądania łatania dziur po zimie, ani
            lamentu za obwodnicami czy estakadami, ani nawet wypłakiwania się ze most
            szczytnicki nie bedzie po remoncie dwujezdniowy z wydzielonym torowiskiem (a
            piesi won na kładkę).

to chyba naturalne, ze chce się mieć bezpieczne, dobrze zaprojektowane i
            wykonane szybkie drogi, w tym również i rowerowe. obowiązkiem miasta jest
            zapewnienie odpowiedniej infrastruktury, nikt za miasto tego nie zrobi.
            i naszym prawem jako mieszkańców, a i jako podatników jest żądanie, aby wydane
            na miejską infrastrukturę pieniądze były wydane z sensem, a infrastruktura
            zrobiona była dobrze i użytecznie.

a w kwestii podatków - jeżeli myslisz że miasto buduje drogi z podatku
            drogowego, to się grubo mylisz. a idąc tropem twojego pomysłu należałoby również
            wprowadzić podatek od butów i za to finansować chodniki. imo zupełnie idiotyczne ...
          • Gość: fakir Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.os1.kn.pl 18.05.06, 09:58
            podatki na drogi posrednio i besposrednio juz płacisz czy chcesz czy nie :))
            A w naszym "kochanym" kraju jest tak, ze jak czegoś krzykiem nie wywalczysz to
            "wała" dostaniesz...
    • Gość: dec a co dla tych "fachoffców" się da? IP: *.chello.pl 18.05.06, 08:21
      nie da się zrobić ścieżki, nie da się dobrze załatać dziur ani tak zbudować
      drogi, żeby dziury się w niej nie robiły. Chyba najwyższy czas aby ci fachowcy
      poszukali sobie innej pracy, bo miasta nie stać na takich fachmanów
    • Gość: erm Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: 62.233.251.* 18.05.06, 09:01
      > A teraz codziennie widze z okna autobusu co sie dzieje na Krzywoustego
      > remontowanym odcinku!To co jest budowane jako droga dla rowerów to jakaś
      > parodia!

ja jezdze na rowerze od dlugiego juz czau praktycznie codziennie.
      nowobudowana sciezka jest OK. fajnie ze asfaltowa. ja tam jestem zadowolony,
      i dziwi mnie krytyka kogos kto zna ja tylko z okna autobusu...
      • Gość: k Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 10:18
        też tamtędy jeżdzę.
        ale wkurza mnie, ze nawet na ścieżce nie mogę spokojnie pedałować i trzymać
        stałego tempa bo muszę jeżdzić przeważnie zygzakiem, bo 2/3 pieszych
        spacerowuje sobie ścieżką rowerową...
    • Gość: D22 Ścieżka w odcinkach ;) IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 18.05.06, 09:42
      Jeśli ktoś wie gdzie jest ul.Dmowskiego to także wie że tam są dwie super
      długie ścieżki!!
      Jedna ciągnie się od przejścia dla pieszych k.McDonald aż po stacje Orlen by
      zaraz za przejściem się skączyć. Z drugiej strony jest jeszcze którtsza.
      Ciągnie się od przejścia dla pieszych mija hale spotrową,przystanek i kończy
      się przy wieździe na stacje Statoil. Dalej tylko równy chodnik ;)
      • Gość: hektor Re: Ścieżka w odcinkach ;) IP: *.pop.e / *.pop.e-wro.pl 25.05.06, 20:05
        "skączyć"!
        wreszcie jakiś wesoły akcent w tym wątku
        :-DDD
    • Gość: roman Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.e-wro.net.pl 18.05.06, 09:48
      Jest jeszcze problem wystających ponad ziemię krawężników, które co chwilę
      powodują wstrząsy.Tak jest przy całej Legnickiej, przy Długiej, a właściwie
      wszędzie w mieście.Właściwie jadąc rowerem trzeba ciągle na nie zwracać uwagę,
      gdyż można wylądować na ulicy. Ja jeżdżę na rowerze, by chronić swój kręgosłup,
      mam ten sport zalecany przez lekarzy, a wracam poturbowany, z obolałym karkiem
      i lędźwiami.
      • Gość: fakir Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.os1.kn.pl 18.05.06, 10:06
        Legnicka
        święte słowa - klasyczny przykład partactwa na kilku płaszczyznach jednocześnie
      • Gość: wielbłąd Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.06, 10:19
        To se kup rower z teleskopami. A jak nie masz kasy, to odspawaj tyłek od
        siodełka i amortyzuj nogami, jak wszyscy.
        • Gość: {5} Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: 194.187.183.* 18.05.06, 10:52
          A co teleskopy poradzą na, miejscami, kilkunastocentymetorwy krawężnik? Za mocno
          przywalisz i po dętce. Przy okazji można pofruwać.
          • Gość: wielbłąd Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.06, 11:00
            Czego na pałę jedziesz prosto? Konika zrobić nie umiesz? Każdy dzieciak potrafi,
            a ty dowalasz kołem w krawężnik zamiast przeskoczyć?
            • Gość: {5} Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: 194.187.183.* 18.05.06, 11:09
              Nie każdy skacze po krawężnikach. Pan Stasio jadący rowerkiem na działeczke z
              pewnością nie będzie skakał przez krawężniki i inne tego typu przeszkody.
    • Gość: mira Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.e-wro.net.pl 18.05.06, 09:58
      Przecież ścieżki są w całym cywilizowanym świecie i to jakie! Ciągną się
      dziesiątkami kilometrów wzdłuż szos, obsadzone drzewami lub żywopłotem,
      kierowcy traktują rowerzystów z szacunkiem i uwagą. Obserwowałam to z
      zazdrością i podziwem. Co się z nami dzieje, że tylu rzeczy nie potrafimy?
    • Gość: raf Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.crowley.pl 18.05.06, 11:02
      Dwa tygodnie temu postanowiłem zostawić samochód na parkingu i zacząć jeźdzć do
      pracy rowerem. Trasa: Kasprowicza-Powstańców Śl. Dziesięć godzin później po
      udanym powrocie do domu(nadal jestem cały) odstawiłem rower w kąt. Nie ma sensu.
      Wolę żyć. Przedostać się przez centrum z południa na północ miasta to jak zabawa
      w kamikadze. Przez rynek nie można - zakaz, wypada jechać kazimierza wielkiego,
      a tam klaksony, zajeżdżanie drogi itp. Nie jestem amatorem w dziedzinie rowerów,
      świecę światełko tylnie zawsze kiedy jadę po ulicy, mam trzy odblaski, kask,
      rażącą koszulkę, przebieg: 15000 tys. km i jeżdżę zgodnie z przepisami kodeksu
      drogowego. i co? Znowu jeżdżę samochodem do pracy, a rower wożę na bagażniku za
      miasto i tam po górach lasach oddaję się jeździe. A nie tak miało być...
      • Gość: bres Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.magma-net.pl 18.05.06, 14:01
        A tam nie można przez Rynek. Jeśli będziesz jechał spokojnie, to nikt nie będzie
        miał do Ciebie pretensji. A Twoją trasę da się akurat przejechać całkiem
        sympatycznie i bez konieczności wjeżdżania na przelotówki (jak WZ). Trzeba tylko
        dobrze znać miasto :) (w Śródmieściu i Starym Mieście wybierać małe uliczki,
        wiedzieć, gdzie nie ma wysokich krawężników, gdzie jest szeroki chodnik, gdzie
        można wygodnie przejechac jakąś ruchliwą ulicę itd.). Nie rezygnuj! Przemęczysz
        się jeszcze kilka razy, znajdziesz sobie wygodną trasę i już.
        Pzdr
        • Gość: | Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 22:28
          > A tam nie można przez Rynek. Jeśli będziesz jechał spokojnie, to nikt nie
          > będzie miał do Ciebie pretensji.

nieprawda. na chodnikach w miescie owszem, ale dla rynku straz miejska ma osobna
          polityke. niedawno jechalem sobie ryneczkiem spokojnie, moze jakies 10 km/h, gdy
          podbiegl do mnie straznik i szarpnal za ramie, tak, ze sie prawie wywalilem z
          tekstem, ze 'nooo, za przyjemnosc jezdzenia w rynku jest mandat 100zl'.
          skonczylo sie na 'przepraszamtosiewiecejniepowtorzy', ale chyba tylko dlatego,
          ze nie byl na patrolu, tylko cos zalatwial w okolicy i nie wzial bloczka z
          mandatami.
          • Gość: bres Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.magma-net.pl 19.05.06, 01:15
            No to mamy różne doświadczenia :)
            • Gość: antyłapa Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 20:49
              kiedyś mnie chciał łapać, ale nie dałam się złapać :)
      • tomek854 Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel 18.05.06, 17:22
        > Dwa tygodnie temu postanowiłem zostawić samochód na parkingu i zacząć jeźdzć do
        > pracy rowerem. Trasa: Kasprowicza-Powstańców Śl. Dziesięć godzin później po
        > udanym powrocie do domu(nadal jestem cały) odstawiłem rower w kąt. Nie ma sensu
        > .
        > Wolę żyć.

Wy jacyś pechowi jesteście. Raz pojechaliście i tyle problemow spotkaliście. Ja jeżdzę praktycznie codziennie, głównymi drogami i z aktami agresji ze strony kierowców spotykam się sporadycznie a z gl;upotą nie za często.. .
    • sztuk6mistrz Nuworysze motoryzacji 18.05.06, 12:05
      jakimi są w większości decydujący o kształcie naszego miasta, ścieżki rowerowe
      traktują jako zło konieczne. Nie zaprzeczą ich istnieniu całkowicie, bo chcą
      mieć gębę europejczyków. Dotyczy to także zwężających się chodników przy
      budowaniu autostrad przez miasto. Idiotyczna geometria ścieżek i chodników, to
      temat mający swoje korzenie w PRL-u, kiedy to ci panowie się uczyli
      architektury, urbanistyki. To co wygaduje dzisiaj pan Zipser, jest tego dobitnym
      przykładem. A on wychował całe pokolenia dzisiejszych fachowców od efektownych
      wizualizacji i "płaskiej" architektury, o guście nie wspomnę.
      • Gość: projektant zipserografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 00:04
        powinna powstac kolejna katedra na polibudzie: katedra zipserografii

na szefa proponuje kol. tomasza ossowicza - dyrektora brw
    • Gość: Joana Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.06, 14:49
      Tak wracając do ścieżkowych bubli. Chciałabym zgłosić prześliczną ścieżkę
      (rowerową, oczywista) na Kasprowicza. Jakiś projektant (z Koziej Wólki)
      zaprojektował obniżenie przy każdym wjeździe na posesję. Wygląda to ładnie. A
      jedzie... co pięć metrów górka (lub dołek, jak kto woli) spowalniająca.
      • Gość: majka Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.e-wro.net.pl 18.05.06, 15:09
        A chodniki wzdłuż całej ulicy Kasprowicza zastawione samochodami
    • Gość: BUŁA Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 18.05.06, 15:06
      Kolejna ciekawostka - ścieżka rowerowa przy skrzyżowaniu ulicy Broniewskiego ze
      Żmigrodzką i Kasprowicza(okolice przystanku tramwajowego w kierunku Nadodrza)
      Nie pojeździmy po niej, bo powstał tam targ (ciekawe czy legalny). Handel
      kwitnie. Ściżka zastawiona, a Straż Miejska przymyka oko.
    • Gość: zdziwiony Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 18:00
      Większość ścieżek rowerowych to tylko robienie dnaych statystycznych przez
      miejskich urzędników. Wiele z nich doprowadzi kiedyś do tragedi (ciąg
      Powstańców Sl. np. przy Sztabowej)Ale Jaśnie Pan Prezydent cyt." w roku 2...
      oddaliśmy ...km ścieżek rowerowych w mieście Wrocław ( tym zafajdanym przez
      psie odchody).
      • Gość: AntoniuS Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.06, 01:10
        Przy całej tej długiej dyskusji, dla osób nie korzystających z roweru dodam, że
        --drogi
        • Gość: Joana Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.06, 08:03
          Poczekajcie jeszcze trochę a ścieżki i rowerzyści wrosną w krajobraz i mniej
          będzie sytuacji, że trasy rowerowe będą traktowane jak chodniki czy parkingi.
          Trzeba trochę czasu do zmiany świadomości. Sama po sobie zauważyłam, że kiedyś
          nie zauważałam, że idę po ścieżce rowerowej, teraz jakoś 'pozaświadomie' to
          zaczynam kontrolować.

Dziwi mnie jeszcze, i smuci, że rowerzyści (nie chciałabym generalizować) są
          zauważalnie bardziej agresywni niż kierowcy czy piesi (choćby ta dyskusja
          wyżej). Choć jest to o tyle dziwne, że każdy z nas (rowerzystów) jest pieszym a
          często i kierowcą, więc powinien rozumieć każdą ze stron.
          • Gość: Mama Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 16:41
            Wyobraz sobie: jedziesz sciezka, bo musisz jechac zgodnie z przepisami sciezka,
            a po sciezce, czyli twojej drodze, idzie co 10 metrow baba z wozkiem, z psem, z
            emerytem, z kolesiem za rączkę, itp - czy sądzisz, że tak można jechać, jak się
            chce gdzieś dojechać???
          • Gość: {5} Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: 194.187.183.* 25.05.06, 02:08
            > Poczekajcie jeszcze trochę a ścieżki i rowerzyści wrosną w krajobraz i mniej
            > będzie sytuacji, że trasy rowerowe będą traktowane jak chodniki czy parkingi.
            > Trzeba trochę czasu do zmiany świadomości. Sama po sobie zauważyłam, że kiedyś
            > nie zauważałam, że idę po ścieżce rowerowej, teraz jakoś 'pozaświadomie' to
            > zaczynam kontrolować.
            Z łezką w oku czekamy na tez czasy ;)

> Dziwi mnie jeszcze, i smuci, że rowerzyści (nie chciałabym generalizować) są
            > zauważalnie bardziej agresywni niż kierowcy czy piesi (choćby ta dyskusja
            > wyżej). Choć jest to o tyle dziwne, że każdy z nas (rowerzystów) jest pieszym a
            > często i kierowcą, więc powinien rozumieć każdą ze stron.
            Agresywność bierze się zapewne stąd, że dróg i chodników jest sporo, a ścieżek
            rowerowych tyle, co kot napłakał. Jakość tych ścieżek pozostawia dużo do
            życzenia, dlatego dodatkowe utrudnienia w postaci pieszych są niemile widziane.
    • Gość: Belerefont Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 09:33
      Bublem jest cały ZDiK jak iczuwający nadnim Urzędnicy Gminy.
      Czy znacie bardziej skodliwa instytucje gromadzącą tyle trutniów i
      nieodpowiedzialnych facetów?
      • Gość: {5} Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: 194.187.183.* 25.05.06, 02:09
        Sejm? ;)
        • Gość: | Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 22:15
          > Sejm? ;)

Rada ministrow. Tam proporcje sa jeszcze gorsze :P
    • Gość: rowerzysta Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel IP: *.media4.pl 31.05.06, 06:09
      Dodam o niebezpiecznych ścieżkach rowerowych. Przykład; ul.Toruńska - ścieżka
      biegnie obok ogrodzenia, niektóre wyjazdy o zerowej widoczności dla rowerzysty
      ale i dla kierowcy wjeżdżającego z posesji. Kilka dni temu jechałem
      bezpiecznie ?! a tu kilka metrów przede mną dróżkę zastawił przód samochodu.
      Niewiele brakowało.. można wskazać wiele takich miiejsc np. ul. Pilczycka od
      ul.Hutniczej. Wina właścicieli posesji bo ozdobne żywopłoty albo chaszcze
      skutecznie ograniczaja widoczność i TU ROLA DLA STRAŻY MIEJSKIEJ o
      zwiększenie 'widoczności i wina też projektantów ścieżek. Wyobrażcie sobie
      uderzenie boczne samochodem w rowerzystę jadącego ok. 20 km/godz....
      • kkooffee Re: Nowa ścieżka rowerowa to bubel 08.06.06, 14:17
        Jest Zarzadzenie Prezydenta Wroclawia 5493/05, z 2005-06-09 gdzie w zal nr 2 sa opisane "Standardy projektowe i wykonawcze dla systemu rowerowego miasta Wrocławia". Nalezy sprawdzic czy obecnie budowane i projektowane trasy rowerowe je spelniaja a jak nie to ustalic kto jest winny lamania obowiazujacego prawa i domagac sie od tych osob naprawy szkody wyrzadzonej miastu.
        Moze jakis reporter tym sie zainteresuje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka