orcheystra 17.06.06, 05:36 Brawo terapeuci, ktoś w naszym kraju się stara. I całe szczęście, że z dala od klechów Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marchewa_gi Re: We Wrocławiu powstaje pierwszy w kraju ośrode 17.06.06, 15:42 Dzieki Bogu są jeszcze ludzie, którym się chce i którzy widząc problem nie czekają na rozwiązania ustawowe, lecz starają się go rozwiązać sami. Cieszę się tym bardziej, że znów moje ukochane Miasto wyprzedza w rozwiązaniach dotyczących opieki nad dziećmi nie tylko inne miasta naszego kraju, ale również inne państwa UE. Pomysł pani dyrektor Rostockiej i pana dyrektora Zielińskiego jest genialny w swojej prostocie. Jestem dumna, że udało się to w moim mieście. Okazało się, że wystarczyło skoordynować wysiłki samorządowej pomocy społecznej, służby zdrowia i oświaty, aby powstało coś tak potrzebnego. Chwała też władzom naszego miasta, że zaklepały ten projekt i wysupłały środki na jego realizację. Trzeba było to jednak wymyślić i przekonać wszystkich, że to jest potrzebne. Kolejny raz pani Rostocka udowodniła, że jeżeli się konkretnie wie, jakie są potrzeby i naprawdę się chce je rozwiązać, to można nie tylko do niego przekonać innych, ale po prostu to zdziałać. Najpierw rodzinne domy dziecka i pogotowia rodzinne, hotele i mieszkania dla dzieci usamodzielnianych, teraz ta grupa. Brawo ! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: We Wrocławiu powstaje pierwszy w kraju ośrode 17.06.06, 16:56 A czy to nie jest coś takiego, co było kiedyś na Białowieskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yoda Re: We Wrocławiu powstaje pierwszy w kraju ośrode IP: 80.50.82.* 17.06.06, 22:20 gratuluje pomysłu, jest masa takich dzieciaków, boli mnie tylko ta selekcja komu to jest potrzebne a komu nie, pomyslcie o dziciach z oddziałow psychiatrycznych ktore sa tam podrzucone przez opiekunów ktorzy jada na wakacje czy robia sobie remonty i dzieciaki im przeszkadzaja, nie jest trudno zrobic z kogos wariata niektore z nich nie powinny tam byc ale kasy brak... POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaj Lepszy byłby dom IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.06, 06:42 To nie jest dobry pomysł. Znowu dzieci szczególnej troski zostaną poddane terapii wśród takich samych ,czyli odizolowane od innych,bardziej normalnych. Te trudne dzieci powinne przebywać w otoczeniu rówieśników ale bardziej zrównoważonych, w małych grupach i domowych warunkach. Nie wiem,czy najlepszy ośrodek opiekuńczy zastąpi- ważną dla nich rodzinę,nawet zastępczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piguła Re: Lepszy byłby dom IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.06, 10:25 To weź chociaż jedno takie dziecko do swojego domu, a zobaczysz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barnaba Re: Lepszy byłby dom IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.06, 16:04 Oj Gaju , Gaju ! Znów strzeliłeś "kulą w płot". Nie wątpię, że pisząc - co napisałeś miałeś dobre intencje, ale lepiej nie wypowiadaj się na tematy, na których się nie znasz. Te dzieci zwiedziły już wszystko, i domy dziecka i rodziny zastępcze i oddziały psychiatryczne specjalistycznych szpitali, lecz nie dało to żadnych rezultatów. Szpitale psychiatryczne ich przetrzymywać nie mogą, a żadna placówka nie chce, bo takie dziecko nie dość, że jest zagrożeniem dla siebie, to również jest niebezpieczne dla innych, mimo, że znajduje się - jak to psycholodzy i pedagodzy mówią - w normie intelektualnej, a nawet często powyżej. Te - jak piszesz (co zresztą jest prawdą) - trudne dzieci rozwaliły już na ogół swoją rodzinę biologiczną, niejeden oddział przedszkolny i szkolny, do którego uczęszczały, a w obecnym stanie prawnym nie ma możliwości umieszczenia ich w szpitalu psychiatrycznym, chociaż są po prostu chore. Chwała zatem wrocławskiej pomocy społecznej, że potrafiła dogadać się z oświatą i służbą zdrowia, w efekcie czego powstała taka placówka. Jak czytałem ostatnio - pomysłem zainteresowali się już Niemcy, Szwedzi, Francuzi i Duńczycy, przy czym nikt ze specjalistów nie kwestionuje zasadności potrzeby istnienia takich placówek. Chyba o czymś to świadczy ?! Zastanów się i nie rzucaj kłód pod nogi tym, którym jeszcze się cokolwiek w naszym kraju (no a przede wszystkim - w naszym mieście) chce ! Twoje dywagacje to wtykanie patyków w szprychy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terapeutka Re: We Wrocławiu powstaje pierwszy w kraju ośrode IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.06, 10:23 Chyba czegos nie zrozumiales. To zadna selekcja. Od lat my - terapeuci borykamy się z tym problemem, bo to są dzieci z normą intelektualną, więc szpitale psych nie chcą (i nie mogą)ich trzymać, a domy dziecka są przez nich terroryzowane. Jeszcze gorzej, gdy znajdą się w szkole. Potrafią rozwalić i zniszczyć wszystko, są zagrożeniem nie tylko dla siebie, ale i innych. Dopiero teraz będzie wreszcie dla nich gdzieś miejsce, gdzie znajdą pomoc i opiekę. Szkoda tylko, że to tylko dziesięć miejsc, bo potrzeby według mnie są znacznie większe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob We Wrocławiu powstaje pierwszy w kraju ośrodek .. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.06, 08:46 A Szkoła przy Ośrodku znajdującym się przy ul. Żmigrodzkiej we Wrocławiu nie jest tego typu? Czym one się różnią? Odpowiedz Link Zgłoś