Dodaj do ulubionych

We Wrocławiu powstaje pierwszy w kraju ośrodek ...

17.06.06, 05:36
Brawo terapeuci, ktoś w naszym kraju się stara. I całe szczęście, że z dala
od klechów
Obserwuj wątek
    • marchewa_gi Re: We Wrocławiu powstaje pierwszy w kraju ośrode 17.06.06, 15:42
      Dzieki Bogu są jeszcze ludzie, którym się chce i którzy widząc problem nie
      czekają na rozwiązania ustawowe, lecz starają się go rozwiązać sami. Cieszę się
      tym bardziej, że znów moje ukochane Miasto wyprzedza w rozwiązaniach
      dotyczących opieki nad dziećmi nie tylko inne miasta naszego kraju, ale również
      inne państwa UE. Pomysł pani dyrektor Rostockiej i pana dyrektora Zielińskiego
      jest genialny w swojej prostocie. Jestem dumna, że udało się to w moim mieście.
      Okazało się, że wystarczyło skoordynować wysiłki samorządowej pomocy
      społecznej, służby zdrowia i oświaty, aby powstało coś tak potrzebnego. Chwała
      też władzom naszego miasta, że zaklepały ten projekt i wysupłały środki na jego
      realizację. Trzeba było to jednak wymyślić i przekonać wszystkich, że to jest
      potrzebne. Kolejny raz pani Rostocka udowodniła, że jeżeli się konkretnie wie,
      jakie są potrzeby i naprawdę się chce je rozwiązać, to można nie tylko do niego
      przekonać innych, ale po prostu to zdziałać. Najpierw rodzinne domy dziecka i
      pogotowia rodzinne, hotele i mieszkania dla dzieci usamodzielnianych, teraz ta
      grupa. Brawo !
    • tomek854 Re: We Wrocławiu powstaje pierwszy w kraju ośrode 17.06.06, 16:56
      A czy to nie jest coś takiego, co było kiedyś na Białowieskiej?
    • Gość: yoda Re: We Wrocławiu powstaje pierwszy w kraju ośrode IP: 80.50.82.* 17.06.06, 22:20
      gratuluje pomysłu, jest masa takich dzieciaków, boli mnie tylko ta selekcja komu
      to jest potrzebne a komu nie, pomyslcie o dziciach z oddziałow psychiatrycznych
      ktore sa tam podrzucone przez opiekunów ktorzy jada na wakacje czy robia sobie
      remonty i dzieciaki im przeszkadzaja, nie jest trudno zrobic z kogos wariata
      niektore z nich nie powinny tam byc ale kasy brak...
      POWODZENIA
      • Gość: Gaj Lepszy byłby dom IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.06, 06:42
        To nie jest dobry pomysł. Znowu dzieci szczególnej troski zostaną poddane
        terapii wśród takich samych ,czyli odizolowane od innych,bardziej normalnych.
        Te trudne dzieci powinne przebywać w otoczeniu rówieśników ale bardziej
        zrównoważonych, w małych grupach i domowych warunkach. Nie wiem,czy najlepszy
        ośrodek opiekuńczy zastąpi- ważną dla nich rodzinę,nawet zastępczą.
        • Gość: piguła Re: Lepszy byłby dom IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.06, 10:25
          To weź chociaż jedno takie dziecko do swojego domu, a zobaczysz
        • Gość: Barnaba Re: Lepszy byłby dom IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.06, 16:04
          Oj Gaju , Gaju ! Znów strzeliłeś "kulą w płot". Nie wątpię, że pisząc - co
          napisałeś miałeś dobre intencje, ale lepiej nie wypowiadaj się na tematy, na
          których się nie znasz. Te dzieci zwiedziły już wszystko, i domy dziecka i
          rodziny zastępcze i oddziały psychiatryczne specjalistycznych szpitali, lecz
          nie dało to żadnych rezultatów. Szpitale psychiatryczne ich przetrzymywać nie
          mogą, a żadna placówka nie chce, bo takie dziecko nie dość, że jest zagrożeniem
          dla siebie, to również jest niebezpieczne dla innych, mimo, że znajduje się -
          jak to psycholodzy i pedagodzy mówią - w normie intelektualnej, a nawet często
          powyżej. Te - jak piszesz (co zresztą jest prawdą) - trudne dzieci rozwaliły
          już na ogół swoją rodzinę biologiczną, niejeden oddział przedszkolny i szkolny,
          do którego uczęszczały, a w obecnym stanie prawnym nie ma możliwości
          umieszczenia ich w szpitalu psychiatrycznym, chociaż są po prostu chore.
          Chwała zatem wrocławskiej pomocy społecznej, że potrafiła dogadać się z oświatą
          i służbą zdrowia, w efekcie czego powstała taka placówka. Jak czytałem
          ostatnio - pomysłem zainteresowali się już Niemcy, Szwedzi, Francuzi i
          Duńczycy, przy czym nikt ze specjalistów nie kwestionuje zasadności potrzeby
          istnienia takich placówek. Chyba o czymś to świadczy ?! Zastanów się i nie
          rzucaj kłód pod nogi tym, którym jeszcze się cokolwiek w naszym kraju (no a
          przede wszystkim - w naszym mieście) chce ! Twoje dywagacje to wtykanie patyków
          w szprychy.
      • Gość: terapeutka Re: We Wrocławiu powstaje pierwszy w kraju ośrode IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.06, 10:23
        Chyba czegos nie zrozumiales. To zadna selekcja. Od lat my - terapeuci borykamy
        się z tym problemem, bo to są dzieci z normą intelektualną, więc szpitale psych
        nie chcą (i nie mogą)ich trzymać, a domy dziecka są przez nich terroryzowane.
        Jeszcze gorzej, gdy znajdą się w szkole. Potrafią rozwalić i zniszczyć
        wszystko, są zagrożeniem nie tylko dla siebie, ale i innych. Dopiero teraz
        będzie wreszcie dla nich gdzieś miejsce, gdzie znajdą pomoc i opiekę. Szkoda
        tylko, że to tylko dziesięć miejsc, bo potrzeby według mnie są znacznie większe.
    • Gość: bob We Wrocławiu powstaje pierwszy w kraju ośrodek .. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.06, 08:46
      A Szkoła przy Ośrodku znajdującym się przy ul. Żmigrodzkiej we Wrocławiu nie
      jest tego typu? Czym one się różnią?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka