Dodaj do ulubionych

Darmowy aquapark dla niepełnosprawnych

04.07.06, 14:29
w koncu jakas pozytywna informacja...
gratuluje pomyslu
Obserwuj wątek
    • owrank Brawo! trzeba pomagac prawdziwym niepelnosprawnym 04.07.06, 14:39
      Brawo! trzeba pomagac PRAWDZIWYM niepelnosprawnym i tego nie kwestionuje nikt,
      nawet Ci którzy tępia socjalizm. Natomiast wszystkim pseudo-rencistom, którzy
      są niezdolni do pracy i mają przyznane renty a jednak pracują, wszystkim którzy
      ustawiaja sie po zasiłek bo im sie nie chce pracować trzeba w końcu powiedzieć
      WAM JUZ DZIEKUJEMY - KONIEC nienaleznej POMOCY.
      • delfina77 Re: Brawo! trzeba pomagac prawdziwym niepelnospra 04.07.06, 14:44
        Dokładnie tak.
      • eutrapelia Pytanie: kto za to zapłaci? 04.07.06, 16:16

Nie istnieje nic takiego jak darmowy obiad, zawsze ktoś za niego zapłaci.
        Podobnie z aquaparkiem, ktoś z pewnością za niego zapłaci, pytanie - kto? Nie
        twierdzę, że niepełnosprawni nie powinni miec tego gratis, ale wolałbym mieć
        jasność.
        • Gość: yossie Re: Pytanie: kto za to zapłaci? IP: *.resetnet.pl 04.07.06, 16:28
          Chyba nie doznasz szoku, gdy wyjawię Ci tę najskrzętniej skrywaną tajemnicę?
          Pieniądze będą pochodziły z budżetu, z podatków. Ale w czym rzecz? Czy
          kwestionujesz ideę podatków? Bo ja nie mam nic przeciwko temu by państwo
          wydawało nasze pieniądze mądrze (tak jest w tym przypadku). Natomiast krew mnie
          zalewa, gdy muszę sponsorować górniczych chuliganów z kamieniami w łapach,
          którzy co kilka miesięcy pchają łapy do mojej kieszeni grożąc demolką stolicy.
          • wielki_czarownik No wiesz 04.07.06, 18:01
            Nie za bardzo uśmiecha mi się przymusowe fundowanie z moich pieniędzy rozrywek dla innych ludzi.
            Mnie krew zalewa jak muszę to dokładać do rolników, to do górników, to do samotnych matek (bo oczywiście państwo polskie nie potrafi ściągnąć zasądzonych alimentów), to do kogoś jeszcze innego.
            Kolejka do mojej kieszeni jest jak stąd do Pekinu. Tylko qrva jakoś do mnie nikt nie chce dokładać, za to zabierać mi to wszyscy pierwsi.
            • Gość: Delfina Re: No wiesz IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 04.07.06, 18:47
              Akurat na ten cel chętnie dołożę, niepełnosprawni nie mają zbyt wielu rozrywek
              tylko utrudnienia na każdym kroku... Lepiej zainteresuj się na co jeszcze są
              wydawane nasze podatki a znajdziesz wiele niepotrzebnych wydatków-ten do nich
              nie należy
              • wielki_czarownik Chętnie, ale dobrowolnie a nie pod przymusem. /nt 04.07.06, 19:06

• Gość: amon Re: Darmowy aquapark dla niepełnosprawnych IP: *.gprspla.plusgsm.pl 04.07.06, 14:53
      Super pomysł, oby takich więcej. Mam niepełnosprawnego brata a szkoła do której
      "chodzi" jest pełna barier architektonicznych. Wszystko rozbija się o pieniądze,
      jak zwykle. Nie ma nawet prostego podjazdu dla wózków. Gdyby nie pomóc innych to
      pokonanie tych kilkunastu schodów przed szkołą co rano graniczyłoby z cudem.
      Jakieś sugestie?
    • bielinka Re: Darmowy aquapark dla niepełnosprawnych 04.07.06, 14:59
      SUPER! Popieram. Gratulacje.Czyli mozna nie tylko mówic i się uzalać ale
      DZIALAC i robic cos konkretnego. Od razu chce sie usmiechac i zyc! Na takie
      cele chetnie bede placic podatki. Chociazby z prostego wyrachowania ... mi i
      moim bliskim tez moze sie cos stac, tfu tfu oczywiscie.
    • Gość: Jarek niepełnosprawni i niepełnosprawni IP: *.atena.pl / *.atena.pl 04.07.06, 15:04
      Dobry pomysł, ale mam jedną uwagę. W Polsce w wielu miejscach słowa inwalida,
      niepełnosprawny i osoba na wózku traktuje się jak synonimy. Jest bardzo dużo
      osób, które są niepełnosprawne i nie poruszają się na wózkach - głuchoniemi,
      osoby z niedowładem lub brakiem kończyń górnych itp.
      Piszę o tym, poniważ kiedyś w SilverScreenie koleżanka chciała skorzystać z ulgi
      na bilet dla osób niepełnosprawnych, ale... nie jeździła na wózku. Brak obu rąk
      to za mało, aby uznano ją w SilverScreenie za niepełnosprawną...
    • Gość: niekarany Re: Darmowy aquapark dla niepełnosprawnych IP: *.resetnet.pl 04.07.06, 16:10
      Doskonały pomysł. Ale niestety jedna jaskółka wiosny nie czyni. Niepełnosprawni
      w Polsce są chyba najbardziej dyskryminowaną grupą, ale ich problemy pozostają
      niezauważane, bo oni nie demolują Warszawy jak górnicy, nie organizują burd ani
      parad równości. Politycy też mają ich problemy gdzieś, bo przecież gość na wózku
      to nawet do lokalu wyborczego nie dotrze, bo nie ma podjazdu...
    • Gość: Ala Re: Darmowy aquapark dla niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 17:07
      Wielkie mecyje.
      To powinna być normalka, a nie wielce mi sensacyjna wiadomość.
      Poza tym, nieprawdą jest, że to pierwszy w Polsce aquapark, który nieodpłatnie
      udostępnia niepełnosprawnym swoje baseny.
      Mieszkam w Gorzowie Wielkopolskim. Mamy swój kompleks basenowy, który od
      początku lipca 2003 roku służy niepełnosprawnym nieodpłatnie.
    • Gość: zszokowany Ochyda ! IP: 195.175.37.* 04.07.06, 17:51
      Rozumiem iz niepelnosprawni nie maja latwego zycia.
      Jednak mi osobiscie zerbaloby sie na wymioty gdybym na basenie musial pluskac sie wspolnie z tlumem niepelnosprawnych bez nog, rak itd...

Nie dosc ze zaplace za wstep to jeszcze bede musial byc nakrazony na takie niesmaczne widoki...

Lepszym pomyslem byla by osobna plywalnia dla niepelnosprawnych.
      Lub osobne godziny - tak by i oni mogli sobie poplywac w spokoju bez dziwnych spojrzen.
      • bartolomeo_prignano ...ochydny to wydajesz się być ty... 04.07.06, 18:41
        ...poczekamy jak tobie upier*oli rączki i nóżki w jakimś wypadku ...zobaczymy
        co wtedy będziesz gadał...
        • Gość: ylemai Re: ...ochydny to wydajesz się być ty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 18:43
          to idź się zabaw z nimi, ty fetyszysto amputacji.
          ja też na basenie nie chcę kalek.
          nie po to płacę, by mieć paskudne widoki.

poczekamy jak na publika z basenu się wyniesie... ciekawe czy utrzymają się z
          samych niepełnosprawnych.
          • Gość: Marakuja Re: ...ochydny to wydajesz się być ty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 20:46
            ciekawe jakiego masz ryja - czy przypadkiem też nie jest to niesmaczny widok
            dla innych ludzi?
        • wielki_czarownik Chwilka 04.07.06, 18:45
          Zszokowany może i jest absolutnie cynicznym chamem, ale w tym co mówi jest jakaś racja. Człowiek przyjeżdża do aquaparku się zrelaksować i widzi wokół siebie mnóstwo okaleczonych czy też podeformowanych ciał. To może go wprowadzić w stan głębokiego dyskomfortu i nici z relaksu.
          Oczywiście kalectwo to nie powód do wstydu, ale czasami jest po prostu nieprzyjemne w odbiorze.
      • Gość: Delfina Re: Ochyda ! IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 04.07.06, 18:51
        Niepełnosprawny nie musi być ohydnym kaleką bez rąk i nóg czy ze zdeformowaną
        twarzą - jest wiele stopni niepełnosprawności a apartheid już kiedyś był i się
        nie sprawdził. To może równie dobrze nie wpuszczajmy na basen łysych i grubasów?
        Albo osób powyżej któregoś tam roku życia? Też mogą być dla kogoś odrażający.
        Niektórych dopiero własna tragedia może nauczyć tolerancji, to smutne
      • gandalf711 Re: Ochyda ! 04.07.06, 20:26
        osobna pływalnia , osobne urzędy osobne sklepy

co jeszcze???!!!!!!

po tym co napisałeś to można Ci tylko życzyć zdrowia

ps. zapraszam do Szkocji( i pewnie do każdego innego państwa na zachód o nas)

gdzie niepełnosprawni( fizycznie, umysłowo) uczestniczą w życiu publicznym i
        nikt nie jest zniesmaczony ich widokiem

Dużo Zdrowia- to tyle

• Gość: GOŚĆ Ochyda !!!! IP: *.aster.pl 04.07.06, 22:13
        Dla mnie ochydą jest czytanie takich wypowiedzi jak twoje. Trzeba utworzyć
        specjalne forum dla takich kretynów ja ty, żeby inni nie byli narażeni na takie
        Skąd ta apokaliptyczna wizja tłumu ludzi bez rąk i nóg?
        Jakiś odsetek ludzi sposród nas są to ludzie kalecy, trochę więcej jest ludzi
        starych. Załóżmy nawet, że osoby mające darmowy wstęp będą chodzić dwukrotnie
        częściej niż reszta. Oznacza to, że na basenie będzie kilka osób kalekich i
        kilkanaście starych. Mi to w niczym nie przeszkadza. A gdybym musiała wskazać
        kogoś kogo trzeba eliminować z pływalni raczej bym wskazała takich młodzieńców
        bez szyi {w pełni sprawnych fizycznie}, którzy dla zabawy skaczą na osoby pływające.
        PS
        Ohyda pisze się przez samo h.
    • Gość: keraj Re: Darmowy aquapark dla niepełnosprawnych IP: *.shl.pl / 81.219.96.* 04.07.06, 18:05
      BRAWO.A w moim rodzinnym Gdansku Panu Prezydentowi Adamowiczowi brakuje 72000
      tys. złotych aby niepełnosprawne dzieci korzystały z bezpłatnych przejazdow
      komunikacją miejska . Taka jest ta nasza prawicowa władza ! TKM..
    • Gość: Ania Re: Darmowy aquapark dla niepełnosprawnych IP: *.empik.lan / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 20:17
      Bardzo dobry pomysł! Gratuluję!
      • Gość: ISKRA Re: Darmowy aquapark dla niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 21:49
        Nie rozumiem skąd takie podejście do osób niepełnosprawnych. W życiu różnie
        bywa ,jedna chwila i TY możesz stac się osobą niepełnosprawną.Twoi rodzice też
        w pewnym momencie będa potrzebowali twojej pomocy ze względu na wiek czy chorobę
        i nie udzielisz pomocy bo musisz się zrelaksować.Wstydż się takiego podejścia
        do widoku osób niepełnosprawnych.Tak się dziwnie składa że od 18 lat jestem
        matką dziecka niepełnosprawnego ,pracuję na rzecz tego środowiska SPOŁECZNIE(
        BEZ ŻADNYCH PROFITÓW)od 10 lat i mogę szczerze powiedzieć wszystkim niedowiarkom
        że tyle ciepła ,uśmiechów,wdzięczności za pracę od moich podopiecznych nigdy
        nie otrzymałam od dzieci tzw.zdrowych ( refleksje z pracy w klasach
        integracyjnych).Mam nadzieje że uczniowie z klas integracyjnych za kilka lat
        spojrzą inaczej na problemy osób niepełnosprawnych.Dla osób którzy patrzą na
        inicjatywy ułatwiające codzienne życie osobom niepełnosprawnym ze swojego
        punktu widzenia mam propozycje nie do odrzucenia :zamieńcie się na jeden dzień
        z osobami niepełnosprawnymi weżcie te "NASZE PRZYWILEJE ,NASZE ULGI,NASZE
        MIEJSCA PRACY-których nie ma,NASZE WIĘZIENIE-MIESZKANIA Z BARIERAMI" i póżniej
        wypowiadajcie się na temat jak to dobrze sie żyje osobom niepełnosprawnym.
    • Gość: adam Re: Darmowy aquapark dla niepełnosprawnych IP: 193.28.187.* 04.07.06, 22:09
      No tak i wwali sie mi albo mojemu dziecku na glowe jakis niepelnosprawny na
      wozku po zjezdzie z rynny wodnej?? I wszedzie te okaleczone nagie ciała z
      kikutami zamiast rąg i nóg! Skandaliczny pomysł!
      • Gość: ISKRA Re: Darmowy aquapark dla niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 22:22
        Czy ty masz jeszcze trochę komórek w pełni sprawnych w swojej puszko-czaszce?
        Co tobą steruje,czyzby Młodzież wszechpolska ? Zamiast wypisywać te brednie
        zastanów sie nad tym co piszesz .Odpowiedz na pytanie :Czy osoby
        niepełonosprawne nie maja prawa cieszyc się z życia tylko NADLUDZIE TWOJEGO
        POKROJU.Przerabialiśmy to kilkadziesiąt lat temu za czasów WODZA TRZECIEJ
        RZESZY czy ty też należysz do spadkobierców tamtych Ideii.Zastanów sie co
        zrobisz gdy niepełnosprawnosć dosięgnie Ciebie albo twoje dziecko-czy też
        będziesz tak mówił?
        • Gość: adam Re: Darmowy aquapark dla niepełnosprawnych IP: 193.28.187.* 04.07.06, 22:29
          nie robie problemu jesli raz na jakis czas jakis niepelnosprawny pojdzie na
          basen. nie mam nic przeciw ludziom niepelnosprawnym. jestem europejczykiem,
          toleracja to dla mnie i mojej rodziny wazna wartosc. kazdego moze to spotkac.
          ale zeby zaraz bezplatne bilety?? w takim przypadku czeka nas istny najazd
          inwalidów na aquapark! nie chce zeby moja Oliwka zamiast radosnej zabawy w
          wodzie miała przegląd anatomii najprzeróżniejszych chorób!
          • Gość: adam Re: Darmowy aquapark dla niepełnosprawnych IP: 193.28.187.* 04.07.06, 22:34
            poza tym skoro niepełnosprawni żądają dla siebie równych praw (co popieram), to
            powionni płacić za bilety tak samo jak pełnosprawni a nie godzić się na takie
            oznaki litości wobec nich
            • Gość: Wrecekrzepki Re: Darmowy aquapark dla niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 22:55
              Tak, ale powniewaz nie dostaja tych praw, to ciesze sie, ze przynajmniej w ten
              sposob mozemy dac im chwile przyjemnosci w tym wcale nie latwym zyciu.

I tu nie chodzi tak naprawde o rownouprawnienie, tylko o nasza dobra wole i chec
              niesienia pomocy (tzn. mowie o NASZEJ dobrej woli, bo juz wszyscy wiemy, ze w
              Tobie jej nie ma). Starsi ludzie tez chcieliby byc traktowani na rowni z innymi
              ludzmi, ale mimo wszystko siadaja w autobusach, jesli ustapisz im miejsca i
              korzystaja ze znizek i innych przywilejow. Tak naprawde miedzy starymi ludzmi a
              niepelnosprawnymi praktycznie nie ma roznicy. I jedni i drudzy moga miec
              problemy psychiczne (niepelsnosprawnosc psychiczna) oraz fizyczne, a bardzo
              czesto jedne i drugie.
          • Gość: Wrecekrzepki Re: Darmowy aquapark dla niepełnosprawnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 22:43
            W takim razie zmien obiekt, z ktorego korzystacie.

Widze, ze nalezysz do tej grupy Polakow, ktorzy mowia "TAK TOLERANCJI!", ale
            "NIE GEJOM, LESBIJKOM, ZYDOM, NIEPELNOSPRAWNYM i CYKLISTOM!". Smutne to, bo
            smierdzi hipokryzja. Robisz najgorsza rzecz na swiecie, tzn. oklamujesz sam
            siebie. Albo jestesmy tolerancyjni, albo nie jestesmy.

Poza tym, nie podejrzewam, ze nagle na Twoj reklaksacyjny basen zacznie sie
            oblezenie osob niepelnosprawnych z calej Polski. Moze pojawi sie co jakis czas
            kilka osob, pewnie ze 2 maksymalnie, moze jakos Twoje nadwatlone nerwy to
            wytrzymaja, biedaku.

A Twojej Oliwce dobrze zrobi, kiedy od malego bedzie przebywac wsrod osob
            niepelnosprawnych. Twoi rodzice popelnili ten blad w Twoim przypadku - a mam
            nadzieje, ze Oliwka, mimo takiego ojca, wyrosnie na osobe prawdziwie tolerancyjna.
          • Gość: Beata Re: do Adama IP: *.marymont.pl / *.marymont.pl 05.07.06, 01:29
            czytam to, co piszesz i jestem przerażona.
            Piszę jako mama trójki dzieci - dwoje to takie zdrowe "Oliwki", trzecie
            urodziło się z ręką do łokcia. Z niczyjej winy, wg lekarzy "po prostu na nas
            trafiło".

Czy pomyślałeś, jak mogą się czuć rodzice dzieci kalekich, niepełnosprawnych
            czytając Twoje obawy o dobre samopoczucie Oliwki? A mój syn - poza brakiem
            połowy ręki rozwija się doskonale.

Wiem, że zsyłając ludzi do getta, sami możemy się tam kiedyś znaleźć. My też
            mieliśmy kiedyś jedynie zdrowe dzieci.

B.
    • Gość: zmija Re: Darmowy aquapark dla niepełnosprawnych IP: 194.123.54.* 05.07.06, 07:45
      A co z innymi niepełnosprawnymi, np. ludzie z zespołem Downa????????
    • sb75 Ulotka wyborcza: aquapark dla niepełnosprawnych 05.07.06, 09:27
      Wszystko wskazuje na to, że moment wprowadzenia przywilejów dla
      niepełnosprawnych nie jest przypadkowy - choć od otwarcia polkowickiej pływalni
      minęła już dekada. ciekaw jestem czy przywileje zostaną utrzymane po wyborach,
      kiedy prezes aquaparku będzie już cieszył się nowiusieńkim mandatem radnego
      sejmiku. Nagła wrażliwość społeczna pana prezesa to zapewne efekt przejścia z
      UW (vel PD) do PiS.
    • dulik16 Re: Darmowy aquapark dla niepełnosprawnych 10.01.07, 22:02
      Pozytywna informacja, lecz są też nipełnosprawni z narządem ruchu po operacjach
      kręgosłupa też nie mają darmowego wstępu do jak wiadomo jak się choruje to
      niestety brakuje piniędzy ne leki i na taką rehabilitację.nie stać nas chorych
    • martha_wr Badania na rzecz aktywizacji niepełnosprawnych. 27.01.07, 18:59
      Federeacja Pracodawców Polski Zachodniej prowadzi badania w ramach projektu:
      "Droga do zatrudnienia. Mapa uwarunkowań aktywizacji niepełnosprawnych na Dolnym
      Śląsku".

Celem badań jest zapoznanie się z sytuacją związanymi z różnymi stronami
      codziennego życia oraz opracowanie na podstawie uzyskanych informacji wskazan w
      oparciu o które bedzie możliwe lepsze świadczenie pomocy osobom niepełnosprawnym
      w rozwiązaniu ich codziennych problemów, szczególnie wsparcie osób, które
      chciałyby podjąć pracę zawodową.

W związku z tym poszukuję osób niepełnosprawnych z orzeczoną I, II grupą
      inwalidzką z Wrocławia, Legnicy, Sobótki, Kłodzka, które zechcą udzielić
      odpowiedzi na kilka podstawowych pytań.

Na zgłoseznia czekam pod gazetowym mailem: martha_wr@gazeta.pl

Pozdrawiam serdecznie.
    • w_wiener Re: Darmowy aquapark dla niepełnosprawnych 28.01.07, 17:07
      a dlaczego darmowy?
      na świecie odchodzi się od takich "specjalnych rozwiązań" dla
      niepełnosprawnych, bo to nic innego jak przejaw dyskryminacji. Dyskryminacją
      jest bowiem KAŻDE specjalne traktowanie. Tak więc należy umożliwić dojazd,
      dostosować infrastrukturę, tak aby mogli fizycznie tam wejść, a bilet powinien
      być płatny. Jeśli kogoś nie stać, to jest taka instytucja jak pomoc społeczna,
      z której każdy może korzystać w oparciu o te same zasady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka