Dodaj do ulubionych

Klejnot czystej wody

04.07.06, 18:30
Wieża ciśnień Na Grobli jest prawie dokładnie 92 lata starsza ode mnie,
wyłączono ją z użytku na rok przed moim przyjściem na świat, codziennie jadąc
do pracowni i wracając, mijam ją dwukrotnie. Jest dla mnie kimś niezwykłym,
jak z powięci Juliusza Verna, niby konstrukcja do wyszczeliwania kul na
księżyc, albo miejsce tajemniczych eksperymentów naukowych. Może się w swojej
ekspesji równać do wieży Eiffla. Jest efektem swojej epoki, triumfu myśli nad
materią, wiary w nieograniczone możliwości techniki, która będzie powszechnym
dobrodziejstwem. Jeszcze wówczas pamiętano, że przedmiot choć miał być
funkcjonalny, to nie przeszkadzało go upiększyć. Dzisiaj zdecydowanie panuje
tymczasowość rzeczy, jesteśmy Nomadami, nie mamy co pozostawić po sobie.
Wzornictwo wojskowo-plastikowe jest pokłosiem dwóch chaniebnych wojen, od tego
czasu nic już nie jest optymistyczne w sztuce, a co za tym idzie też w
architekturze.
Obserwuj wątek
    • Gość: tadzio a może kilka zdjęć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 21:01
      Witam.
      Czy może ktoś posiada i na dzisiaj może udostępnić kilka zdjęć tego osiągnięcia
      techniki od środka?
      Gdzie można więcej dowiedzieć się na temat planów prezydenta Wrocławia
      R.Dutkiewicza odnośnie tej wieży ciośnień?
      • m.kostrowicki Re: a może kilka zdjęć 10.07.06, 10:24
        Gość portalu: tadzio napisał(a):

> Witam.
        > Czy może ktoś posiada i na dzisiaj może udostępnić kilka zdjęć tego
        osiągnięcia
        > techniki od środka?

Zapraszam do galerii na stronie MPWiK: www.mpwik.wroc.pl/galeria-
        historia.html.

Michał Kostrowicki
        Dział Public Relations MPWiK Sp. z o.o. we Wrocławiu
        • Gość: zm Re: a może kilka zdjęć IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 13.07.06, 23:39
          Panie Kostrowicki ta strona nie działa. Wszystkiego czego się tkną ludzie
          Trawińskiego to kicha.
          • Gość: barakumba Re: a może kilka zdjęć IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.07.06, 00:24
            Działa, działa. Kicha to co najwyżej oprogramowanie forum, które pocieło link
            wklejony przez p. Kostrowickiego. Ale czy tak trudno wpaść, że coś, co końćzy
            się na "html", to dalszy ciąg adresu ? ZM-nie psuj mojej opinii o inteligencji
            userów tego forum...
            www.mpwik.wroc.pl/galeria-historia.html - to pełny adres (może tym razem nie
            pocięło), u mnie chodzi, wiec u ciebie pewne też. Jest tam parę fotek wieży.
            • Gość: zm Re: a może kilka zdjęć IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.07.06, 08:36
              Podtrzymuję to co napisałem. Wczoraj wpisałem adres ręcznie i nie działał.
              Dopiero po moim wpisie coś zrobiono.
          • Gość: niziołek Re: a może kilka zdjęć IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.06, 01:29
            Zdzichu, czasem warto przemyslec cos zanim sie to napisze. Tak sie sklada, ze
            strone internetowa robiono jeszcze za bylego, a i nawet autorow tych zdjec
            trudno nazwac ludzmi Trawinskiego.
            A Trawinski i jego ludzie dobrze zrobili, ze Cie wreszcie pogonili dalej niż na
            kladke. A i tak zdazyles się nachapac i z tych lapowek odlozyc na spory zapas
            viagry, bo sam z siebie w swoich konskich zalotach w firmie (bo kto spoza niej
            spojrzalby na Ciebie z wlasnej woli?) niczym nie potrafiles zrobic wrazenia.
            Ale spoko - Anglicy wymyslili nowa masc zamiast viagry, a Ty sam z czasow
            swojej blyskotliwej kariery najlepiej pamietasz, ze bez wczesniejszego
            posmarowania nigdy niczego nie robiles...
            • Gość: zm Re: a może kilka zdjęć IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 14.07.06, 11:36
              Nie mam się czego wstydzić, nic co końskie nie powinno nam być obce jak mawiali
              w Odrodzeniu. Nawet cesarz Kaligula zrobił swojego konia senatorem a idąc w
              jego ślady prezydent zrobił prezesem MPWiK.
            • Gość: ciekawski Re: a może kilka zdjęć IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.07.06, 20:56
              moze mi ktos podpowie jaki polski architekt ja zbudowal ?
              • Gość: Nie-dźwiedź Re: a może kilka zdjęć IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.07.06, 21:03
                Cytat z tekstu: "Radni wybrali projekt angielskiego inżyniera Johna Moore'a z
                Berlina (choć duże poprawki wniósł wrocławski radca budowlany Carl Zimmermann)."
      • maria10344 Re: a może kilka zdjęć 18.07.06, 15:05
        Takich cudownie urokliwych miejsc jest w Polsce sporo.Ocalały pewnie z
        biedy,gdyż trzeba było je naprawiać ,bo nie było stać na nowe.Mieszkam od
        niedawna w Straszynie koło Gdańska.Okazało się,że są tu b.stare elektrownie
        wodne a jedna bodaj najstarsza w Europie.Możnaby zrobić z nich cacka dla
        zwiedzających,obok coś do jedzenia,może jakieś spanie i Japończycy,Amerykanie
        będą pchać się,bo oni te rzeczy zlikwidowali w pogoni za nowoczesnością.
    • adwo-kat Re: Klejnot czystej wody 10.07.06, 10:29
      Budynek prawie jak inne budynki ma tylko "inne serce".
      Muzeum techniki w nim byłoby odpowiednim miejscem.
      Dojazd od strony Odry i ulicy byłby dodatkową atrakcją.
      Okoliczne budynki też trzeba byłoby odpowiednio zaaranżować.

"pałac cudów to mamy już na ul.Wiejskiej w W-wie i to wystarczy!"
      • Gość: Bizon Re: Klejnot czystej wody IP: 194.146.219.* 18.07.06, 22:11
        Tutaj duzo zdjęć budynku

wroclaw.hydral.com.pl/000169,obiekt.html
        • Gość: Bizon Re: Klejnot czystej wody IP: 194.146.219.* 18.07.06, 22:14
          a takze wielu innych ciekawych obiektów na dolnym sląsku
    • skrupik Re: Klejnot czystej wody 04.08.06, 12:14
      a ja mam świetną okazję mieszkać na drugim brzegu Odry od 4 lat (studia na PWr)
      i praktycznie codziennie mogę podziwiać WIEŻĘ - i co robię? PODZIWIAM!
      • sztuk6mistrz Re: Klejnot czystej wody 30.09.06, 12:49
        będzie okazja ożywić już wkrótce ten rejon miasta - ma się Na grobli umieścić
        instytut badawczy przenoszony spod Londynu. Czas na Jakieś działania także w
        związku z wieżą ciśnień!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka